Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

08.12.2018.

SVE INICIJATIVE HRVATSKE PREMA BiH SU U EU DOŽIVJELE POTPUNI FIJASKO

Sve inicijative Hrvatske prema BiH su u EU doživjele potpuni fijasko

Sve inicijative Hrvatske prema BiH su u EU doživjele potpuni fijasko
Važno je da je došlo do reakcije bivših visokih predstavnika, jer oni su kompetentni da daju ocjene o stanju u BiH i reagiraju na negativne pojave koje ugrožavaju mir i stabilnost u BiH i regiji.

Ovo je u razgovoru za Vijesti.ba izjavio direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, doc. dr. sc. Zijad Bećirović, na taj način komentarišući pismo Paddyja Ashdowna, Christiana Schwarz-Schillinga i Carla Bildta upućeno visokoj predstavnici EU za vanjsku politiku Federici Mogherini i ministrima vanjskih poslova zemalja članica, u kojem su ih upozorili na uplitanje Hrvatske u politička dešavanja u BiH.
 
- Njihova riječ odzvanja u međunarodnom prostoru. Tu je u ovom trenutku naglašeno negativno djelovanje Hrvatske i njihovih najviših predstavnika, kao i njenih zastupnika u Evropskom parlamentu (EP), što već predstavlja opasnu prijetnju stabilnosti i miru u BiH, jer se radi o orkestriranom djelovanju koje nanosi štetu BiH, a prvenstveno Hrvatskoj, koja svoje brojne unutarnje probleme pokušava izvoziti u BiH, ali i u EU, čak i u NATO - smatra Bećirović.
 
Prema njegovim riječima, to mora biti odbijeno, zaustavljeno, a na neki način i sankcionirano, jer je Hrvatska članica ozbiljnih asocijacija kao što su EU i NATO, za razliku od Srbije, koja se ponaša kao slobodni strijelac pod patronatom Ruske Federacije.
 
- Ne zaboravimo da Hrvatska mora slijediti politiku EU, ali i NATO-a, inače se postavlja smisao njenog članstva u tim asocijacijama - govori Bećirović.
 
Prema njegovim riječima, događanja u BiH u posljednjih nekoliko godina predstavljaju neuspjeh Mogherini, ali i EU u cjelini.
 
- Naravno da je NATO zakasnio u BiH zbog stalnog uslovljavanja te države. Sada je prilika da te greške iz prošlosti poprave EU i NATO, ali i Mogherini, koju u maju 2019. očekuju izbori za EP, a poslije toga formiranje institucija EU, gdje ima visoke ambicije. Zbog toga je važno da postigne uspjeh u BiH i Makedoniji, ali i da se okonča briselski dijalog između zvaničnog Beograda i Prištine - ističe Bećirović.
 
Podsjeća da su etnički Hrvati iz Hrvatske bili proporcionalno najzastupljeniji u antifašističkom pokretu u Drugom svjetskom ratu.
 
- Nažalost, Hrvatsku sada vode nasljednici poraženih u Drugom svjetskom ratu i sebe žele prikazati kao pobjednike tog rata, umjesto da budu na smetljištu povijesti. To je opasan trend, koji već nanosi štetu samoj Hrvatskoj, jer reustašizacija i revitalizacija fašizma u toj državi ne može proći neopaženo, pošto je ona članica EU i NATO-a, i to mora biti zaustavljeno - upozorava Bećirović.
 
Naš sagovornik navodi kako je Hrvatska na to upozorena, kao što je upozorena i da ne smije biti talac osobnih interesa Dragana Čovića i HDZ-a BiH.
 
- Sve njene inicijative koje se odnose na miješanje u unutarnje stvari BiH doživjele su u evropskim institucijama potpuni fijasko. Ne zaboravimo da je nedavno objavljeno istraživanje Evropskog vijeća za vanjske odnose (ECFR) o uticaju pojedinih članica unutar EU, i tu je Hrvatska zauzela 25. mjesto, što govori o njenom stvarnom uticaju - potcrtava Bećirović.
 
Istovremeno, napominje, Hrvatsku bi trebalo zabrinuti kuda je vodi njeno čelništvo, jer svaka inicijativa koja se odnosi na miješanje u unutarnje stvari BiH smanjuje joj uticaj i kredibilitet unutar EU, ali i na međunarodnoj sceni.

- To su činjenice koje su vrlo važne, kao što je važno da su pojedini čelnici Hrvatske sudjelovali u Udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) prema BiH, što je zapisano i u pravomoćnim presudama Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu (ICTY) i da je Hrvatska učestvovala u međunarodnom oružanom konfliktu u BiH zajedno sa Srbijom, tj. u agresiji na BiH - zaključuje Bećirović u razgovoru za Vijesti.ba.
 
 
D.K.
 
(Vijesti.ba)

08.12.2018.

NAŠE PRIČE SEDMICE

08.12.2018.

STOTINE PRIVEDENIH U NASILNIM DEMONSTRACIJAMA U FRANCUSKOJ

08.12.2018.

HRVATSKI EUROPARLAMENTARCI DEZINFORMACIJAMA PODRIVAJU DIGNITET EU PARLAMENTA

Hrvatski europarlamentarci dezinformacijama podrivaju dignitet EU parlamenta

Hrvatski europarlamentarci dezinformacijama podrivaju dignitet EU parlamenta
Nakon što je Chirstian Dan Preda u svojstvu izvjestioca podnio izvještaj o Bosni i Hercegovini za 2018. godinu, sa osvrtom na nedavno održane izbore, opet je manifesitirana svojevrsna diplomatska agresija Hrvatske, kroz djelovanje njenih europarlamentaraca, da u Komitetu za vanjske poslove Europskog parlamenta (AFET) putem amandmana izmijeni suštinu ponuđenog izvještaja.

Naime, dio hrvatskih europarlamentaraca, po ko zna koji put, nastojao u izvještaj o Bosni i Hercegovini, ubaciti dijelove koji nisu uopće dijelom europske pravne stečevine, nisu dijelom europskih vrijednosti, nisu europski izborni standardi i principi, već kroz insistiranje na tim antieuropskim stavovima, provlačiti političke stavove zvaničnog Zagreba, u čemu je vrlo vidno nastojanje ento-teritorijalne podjele Bosne i Hercegovine.

Tako nešto pokušali su to uraditi na sastanku AFET-a (Komitet za vanjske posove Europskog parlamenta), gdje im je odbijena ogromna količina amandmana.

Ono što jeste prošlo, odnosi se na insistiranje Željane Zovko da se u europsku praksu uvede antieuropski termin »legitimni političko predstavljanje naroda« pozivajući se, opet naravno pogrešno, kao i HDZ-ova vrhuška u BiH i Hrvatskoj, na odluku Ustavnog suda BiH u predmetu »Božo Ljubić« da je to navodno tako naložio Ustavni sud BiH. Pa je AFET odlučio, potpuno iznenađen da se traže antieuropski principi u izvještaju o jednoj zemlji, konstatirati da se treba voditi pažnja o legitimnim političkim predstavnicima naroda, ali i građana BiH.

Da stvar bude još interesantnija, već se po briselskim krugovima priča da je ugled Hrvatske sve manji, da je postala faktor iritacije, te da se ovakvim nastojanjima više neće posvećivati neka pažnja.

U izvještaju se nalazi i potreba ispunjavanja presuda Europskog suda za ljudska prava iz Strassboura u predmetima: Sejdić-Finci, Zornić, Pilav i Šlaku, što je europski neporeciv princip, a koji je u potpunoj koliziji sa diplomatskim akrobacijama iz Hrvatske na niovu klasične iritacije za druge članove AFET-a.

Isto tako, već se otvorila priča da je cijela priča postala problem i za Andreja Plenkovića, koji je radio u Direkciji za europske integracije Hrvatske, što bi trebalo značiti da on jako dobro poznaje šta je to europska pravna stečevina, recimo ona iz poglavlja 23. Plenković jako dobro zna da ono što odluči Vijeće Europske unije, tačnije njihov odbor za vanjske poslove (FAC) je nešto što ima obavezujuću snagu, a ovo što radi AFET je na nivou neobavezujuće informacije.

Treba zato podsjetiti na zaključak u svim dokumentima FAC-a: Bosna i Hercegovina mora garantirati jednapravnost svim građanima, odbaciti svaku diskriminaciju, pa se pozivaju vlasti u BiH da ne čine političke ili političke korake koji mogu otežati provođenje presude Sejdić-Finci i drugih vezanih presuda. I to jeste zvaničan stav Europe, za razliku od ne-europskih principa iz Hrvatske.

S obzirom na to da Evropska unija pojačava mjere protiv dezinformisanja, jer je samo prije par dana usvojen Akcioni plan kojim se jačaju mjere za suzbijanje dezinformacija u Evropi i šire, te uzimajući u obzir da hrvatski europarlamentarci u kontinuitetu dezinformišu ovdašnju i evropsku javnost u pogledu sadržaja zaključaka Evropskog parlamenta, nameće se sljedeća vrsta uvida u stvarnost djelovanja hrvatskih parlamentarca u EU parlamentu:

Prije negoli se EU uhvati u koštac sa raširenim dezinofrmisanjem na internet platformama, morati će se suočiti sa „problemom u kući, jer hrvatski europarlamentarci podrivajući dignitet Evropskog parlamenta, najčešće u javnost selektivno plasiraju samo jedan dio zaključaka (koji obiluju političkim intencijama etnoteritorijalizacije BiH) u onom političkom kontekstu koji im odgovora a koji definitivno ne odslikava suštinu sadržaja samih zaključaka.

Jasno je da hrvatski europarlamentarci moraju u EU paralamentu opravdati svoj angažman, koji se isključivo svodi da miješanje u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine, da ga moraju opravdati služeći se, najčešće i dezinformacijama o rezultatima svojih „diplomatskih podviga“, ali isto tako, EU i njene institucije bi morale uvažavati i sebe i one koji joj žele pristupiti.
 

(Vijesti.ba)

08.12.2018.

FRANJO TOPIĆ OČITAO LEKCIJU HDZ-OVCIMA: 'KADA GOVORE DANAS NEKI HRVATSKI POLITIČARI, ČINI SE DA SU VUKOVAR RUŠILI BOŠNJACI"

FRANJO TOPIĆ OČITAO LEKCIJU HDZ-ovcima: "Kada govore danas neki hrvatski političari, čini se da su Vukovar rušili Bošnjaci"


Posljednje godine u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj donijele su čudno izobličavanje istine i stvarnosti, kaže predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak.FRANJO TOPIĆ OČITAO LEKCIJU HDZ-ovcima: 'Kada govore danas neki hrvatski političari, čini se da su Vukovar rušili Bošnjaci'

Posljednje godine u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj donijele su čudno izobličavanje istine i stvarnosti, jer su nekim strankama sada veći neprijatelji bošnjačke nego srpske stranke, izjavio je u subotu predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak Franjo Topić.

On je u Sarajevu govorio kao promotor knjige Izdaja Bosne, čiji je autor nekadašnji predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine i bivši član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Stjepan Kljuić.

Topić je istakao kako je odnos prema politici kao zalaganju za opće dobro u Bosni i Hercegovini odavno napušten, što je bitan uzrok problema u kojima se ta država nalazi.

Za Kljuića je rekao kako je on jedan od onih kojima je teško naći premca u tome da je Hrvat i Bosanac istovremeno, što je veliki izazov za svakog pripadnika hrvatskog naroda u toj balkanskoj državi.

Hrvati su gotovo nestali u RS-u


Monsinjor Topić je podsjetio na činjenicu kako je HDZ BiH na prvi demokratskim izborima u Bosni i Hercegovini 1990. godine dobio 24 posto glasova u vrijeme kada su Hrvati činili 17 posto stanovništva, što dovoljno govori o kvalitetu politike vođene dok je ovom strankom upravljao Kljuić.

"Kada se počelo pucati, stvari su se stubokom promijenile i to više nije bilo vrijeme za demokratsku politiku Stjepana Kljuića", kazao je Topić, dodajući da je Kljuić stoga marginaliziran od hrvatskog vodstva u Zagrebu, a potom i od bošnjačkog u samoj Bosni i Hercegovini.

On je upozorio kako zadnje godine donose čudno izobličavanje istine i stvarnosti, jer su nekim hrvatskim stankama sada veći neprijatelji bošnjačke nego srpske stranke, a pri tom niko ne govori o stanju u bh. entitetu Republika Srpska, gdje su Hrvati gotovo nestali, a malobrojni ostali potpuno su obespravljeni.

"Kada govore danas neki hrvatski političari, čini se da su Vukovar rušili Bošnjaci", konstatirao je Topić, upozoravajući kako se borba za vlast prenosi na cijele narode, a borba oko fotelja tretira kao sukob dva naroda, što je ogromna šteta.

08.12.2018.

STJEPAN KLJUIĆ PROMOVISAO KNJIGU "IZDAJA BOSNE": "ZAGREB JE KRVNIK BOSANSKIH HRVATA..."

STJEPAN KLJUIĆ PROMOVISAO KNJIGU "IZDAJA BOSNE": "Zagreb je KRVNIK bosanskih Hrvata..."

Stjepan Kljuić, nekadašnji član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i bivši predsjednik Hrvatske demokratske zajednice, upriličio je, kao dio pratećeg programa Festivala Dani Jurislava Korenića, promociju knjige naslovljenu "Izdaja Bosne".


STJEPAN KLJUIĆ PROMOVISAO KNJIGU 'IZDAJA BOSNE': 'Zagreb je KRVNIK bosanskih Hrvata...'

.......................

Stjepan Kljuić je na promociji knjige ponovio tvrdnje da je Franjo Tuđman zajedno sa Slobodanom Miloševićem u Karađorđevu dogovarao podjelu Bosne i Hercegovine, a u svojoj novoj knjizi je iznio sjećanja na protekla tri desetljeća i najdramatičnije razdoblje novije povijesti BiH.

Kljuić je postao predsjednik HDZ-a BiH prije rata predvodeći hrvatsku politiku u razdoblju u kojemu se vodila borba za osamostaljenje BiH i obranu od srbijanske agresije. Politički je eliminiran kada ga je po uputama iz Zagreba na čelu stranke zamijenio Mate Boban.

'Tuđman nije imao pojma šta je Bosna'

Kljuić nikada nije oklijevao kazati kako ga je uklonila politika čiji je cilj bila podjela Bosne i Hercegovine po etničkim granicama, a u subotu je to ponovio, konstatirajući kako je žrtva, ali i kako je to "sam tražio", odbijajući odustati od načela za koja je držao da su vrijedna borbe.

"Tvrdim da je Zagreb krvnik bosanskih Hrvata. Sarajevo ih je dokrajčilo, no to je već drugi 'par rukava'", rekao je Kljuić, istakavši kako Tuđman Bosnu i Hercegovinu nije "ni volio, niti ju je poznavao", a pri tom je insistirao na tome da ga se bespogovorno sluša u provedbi politike koju je sam osmislio.

"On [Tuđman] nije imao pojma što je Bosna", tvrdi Kljuić i ponovo iznosi optužbu da se Tuđman u Karađorđevu s bivšim srbijanskim predsjednikom dogovorio o tome kako podijeliti Bosnu i Hercegovinu.

Kaže da mu je to Tuđman rekao lično, tokom sastanka u Zagrebu nakon susreta u Karađorđevu.

S druge strane, kazao je Kljuić, "sarajevska politika" trudila se Hrvate dodatno obespraviti i zato danas i postoje napetosti s kojima se Bosna i Hercegovina sučeljava.

'Šta će mene braniti Grabar-Kitarović?

"Za Bosnu i Hercegovinu nije bitno koliko je kojega naroda. Svi moraju imati prava kakva imaju pripadnici različitih naroda u Švicarskoj", poručio je on, uz konstataciju da će "Bosne, unatoč izazovima, biti, samo se za nju treba boriti unutarnjim snagama".

"Šta će mene braniti gospođa Kitarović? To je problem koji je Zagreb stvorio, jer oni Bosnu ne poznaju i ne vole."

Jedan od promotora Kljuićeve knjige, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak Franjo Topić, kazao je kako je odnos prema politici kao zalaganju za opće dobro u Bosni i Hercegovini odavno napušten, što je bitan uzrok problema u kojima se ta država nalazi.

Biti Hrvat i istovremeno Bosanac je izazov za svakog pripadnika hrvatskog naroda u toj državi, a Kljuić je jedan od onih kojima je u tome teško naći premca, tvrdi predsjednik Napretka.

SB/Agencije

08.12.2018.

NEVIĐENA PROVALA BIJESA ČOVIĆEVIH JURIŠNIKA

NEVIĐENA PROVALA BIJESA ČOVIĆEVIH JURIŠNIKA

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić rekao je u petak da podržava stajalište trojice bivših visokih predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini koji su napali Zagreb optužujući ga da se miješa u unutrašnje svari u BiH i zbivanja u njoj pogrešno prikazuje hrvatskoj i svjetskoj javnosti.NEVIĐENA PROVALA BIJESA ČOVIĆEVIH JURIŠNIKA: 'Mesić je ambasador velikobošnjačkog nacionalizma'!


.....................

“Podržavam stanovišta što su ih iznijeli gospoda Christian Schwarz-Schilling, Carl Bildt i Paddy Ashdown” u pismu visokoj predstavnici EU za vanjsku politiku i sigurnost Federici Mogherini, navodi Mesić u priopćenju,prenosi Hina. Mesićeva reakcija izazvala je pravu provalu bijesa "herceg-bosanskih" medija pod kontrolom Dragaa Čovića, koji su ispljuvali Mesića nazivajući ga "ambasadorom velikobošnjačkog nacionalizma"!

Trojica bivših visokih predstavnikaa u pismu upućenom Mogherini navela su da se Hrvatska miješa u unutrašnje  poslove Bosne i Hercegovine i ocijenili nedopustivim osporavanje izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH.

“Ta se stanovišta odnose na atmosferu stvorenu nakon izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz redova hrvatskog naroda”, piše Mesić koji zabrinutost trojice smatra potpuno opravdanom.

Napominje da je izravno dobio kopiju pisma i ocjenjuje da bi hrvatska vlada to pismo trebala krajnje ozbiljno shvatiti.

“Činjenica je da se hrvatskoj, ali i svjetskoj javnosti svjesno i pogrešno prikazuju zbivanja u BiH, da se na pogrešan način tumače zakoni susjedne države i da se, a to je ono što mene – kao bivšeg Predsjednika RH – najviše zabrinjava, briga Republike Hrvatske za Hrvate koji žive u susjednoj i nama prijateljskoj državi, svodi na brigu za interese jedne stranke – HDZ. To je kako nedopustivo, tako i štetno za Hrvate koji su konstitutivni narod u BiH.

Mesić, koji je bio predsjednik Republike Hrvatske u dva mandata (2000-2010) u priopćenju podsjeća da je Komšić izabran u skladu s odredbama istoga zakona koji je vrijedio i kod izbora na kojima je, i to dva puta, za člana predsjedništva bio izabran Dragan Čović.

“Tada nije bilo prosvjeda. Sada je iz Zagreba podignuta diplomatska ofenziva, ne bi li se kompromitiralo i izbor Komšića i njega kao osobu”, piše Mesić.

Čovićevi mediji navode da niko ne oporava legalitet nego legitimitet izbora Željka Komšića "koga su većinom izabrali Bošnjaci."

08.12.2018.

DIREKTOR IFIMES-A ZIJAD BEĆIREVIĆ O USLOVLJAVANJU EU: "WIGEMARK SE SLIZAO S POLITIČKIM I KRIMINALNIM ELITAMA U BiH, S MILORADOM DODIKOM JE SLAVIO..."

ZIJAD BEĆIROVIĆ O USLOVLJAVANJU EU: "Wigemark se slizao s političkim i kriminalnim elitama u BiH, s Dodikom je slavio..."

"... kada je usvojen Zakon o akcizama"ZIJAD BEĆIROVIĆ O USLOVLJAVANJU EU: 'Wigemark se slizao s političkim i kriminalnim elitama u BiH, s Dodikom je slavio...'


......................

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, Zijad Bećirović iznio je u gostovanju na N1 televiziji dosta kritika na račun EU i njenih predstavnika u BiH zbog uslovljavanja BiH na njenom evropskom putu.

„EU dosadašnjim uslovljavanjem BiH nije puno doprinijela stabilizaciji prilika u BiH, ni evropskom putu BiH, jer stalno izmišlja i postavlja neke nove uslove pod kojim BiH treba postati članica EU. Nije dobro mijenjati pravila igre kada ta igra već traje, kao što se nije moglo mijenjati ni Izborni zakon BiH kada su izbori već bili raspisani“, kazao je Bećirović za N1.

On je istakao kako su neke zemlje primljene u EU iako su prilikom prijema bile u lošijoj situaciji nego je to sada BiH.

„Podsjećam, uz svo dužno poštovanje Bugarske i Rumunije, znamo kako su ove zemlje postale članice EU.

To je išlo prioritetno, saveznici preko Atlantika su insistirali preko Evropske pučke stranke (EPP) da izglasaju Bugarskoj i Rumuniji članstvo u EU, i po mnogim aspektima, bez obzira u kakvoj je poziciji, BiH je u boljoj kondiciji nego su to bile i Bugarska i Rumunija“, istakao je Bećirović. 

Bećirović je posebno istakao ulogu Šefa Delegacije EU u BiH Larsa-Gunnara Wigemarka, kojeg su i neki domaći političari ranije optužili da u Brisel šalje frizirane izvještaje onašoj zemlji. 

„Velika nepravda se prema BiH radi od strane EU, vidimo i šta tu rade ambasadori EU u BiH, uključujući i ambasadora Wigemarka. Oni su slizani s političkim i kriminalnim elitama u BiH, oni šalju neke posebne izvještaje o BiH u EU. Moramo znati šta se dešavalo u pozadini kada je usvojen Zakon o akcizama, kako je to slavio Wigemark s Miloradom Dodikom.

To su jake veze političkih lidera u BiH s predstavnicima EU i mnogi kriminal u BiH nije posljedica samo domaćih kriminalnih struktura, nego je to uvezeni kriminal koji traži najtjesnije oblike saradnje i taj kriminal je pronašao partnere čak i u nekim visokim zvaničnicima EU, i u BiH, ali naravno i u institucijama EU u samom Briselu. To je vrlo zabrinjavajuće za BiH, za region“, smatra Bećirović. 

Direktor IFIMES-a je upozorio na rad Delegacije EU u Sarajevu. 

„Za nekoliko mjeseci počinje predizborna kampanja za izbore za Evropski parlament i očekujem da OLAF (Ured za borbu protiv prevara) u EU ispita djelovanje EU u regiji Zapadnog Balkana, šefove Delegacije EU, jer je opšte poznato da Delegacija EU u Sarajevu ima neke crne spiskove nepoželjnih pojedinaca i organizacija, kako se dodjeljuju sredstva, radi se o ogromnim sredstvima što upućuje da se radi o kriminalnim aktivnostima, tu se radi o EU, ne o BiH, tako da moramo biti strogi, ne samo prema domaćim strukturama, već i prema institucijama EU, jer taj kriminal nije nikakva novost, jer se radi o jednoj kriminaliziranoj birokratskoj strukturi, i što je najvažnije ogroman novac se tamo vrti, tako da je to jednostavno raj za takve nezakonite aktivnosti“, zaključio je Zijad Bećirović. 

(NAP)

08.12.2018.

SAŠA MAGAZINOVIĆ IMENOVAN U PREDSJEDNIŠTVO PARTIJE EVROPSKIH SOCIJALISTA

PRIZNANJE, A I OBAVEZA: Magazinović imenovan u Predsjedništvo Partije evropskih socijalista

Predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Saša Magazinović, na Kongresu koji se održava u Lisabonu, imenovan je na poziciju člana Predsjedništva Partije evropskih socijalista (PES) sa sjedištem u Briselu


PRIZNANJE, A I OBAVEZA: Magazinović imenovan u Predsjedništvo Partije evropskih socijalista

......................

Magazinović je duži niz godina aktivan na polju međunarodne politike. Prije izbora na funkciju predsjednika Glavnog odbora SDPBiH, vodio je Sekretarijat za međunarodnu saradnju SDPBiH.

Kao zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine, bio je aktivni član Zajedničke komisije za Evropske integracije. Našu državu je, kao član delegacije Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, u dva mandata predstavljao u Strasbourgu.

“Čast mi je što imam privilegiju predstavljati državu Bosnu i Hercegovinu i SDP BiH u Predsjedništvu PES-a, najprogresivnije političke organizacije u Evropi. U vremenu koje slijedi Bosna i Hercegovina na svom evropskom i NATO putu treba jake međunarodne partnere.

Dok je evropska desnica dovodila u pitanje nastavak proširenja i države naše regije često posmatrala isključivo kao problem, naše ljevičarske sestrinske stranke širom Evrope, Partija evropskih socijalista, kao i naši poslanici u Evropskom parlamentu, davali su otvorenu i neupitnu podršku Bosni i Hercegovini.

Potrudiću se da, kao član Predsjedništva Partije evropskih socijalista, svoj angažman usmjerim isključivo u interesu naše države i lobiranja za njen bolji status i položaj u evropskim institucijama.

I PES i SDP su do sada davali svoj veliki doprinos tome i nema razloga da tako ne bude i u vremenu koje je pred nama”, istakao je Magazinović.

Socijaldemokratska partija BiH je jedina politička stranka iz Bosne i Hercegovine koja je članica Socijalističke internacionale (SI) i Partije evropskih socijalista (PES).

Podrška koju SDP dobija od sestrinskih stranaka širom Evrope i svijeta, koje pripadaju progresivnom dijelu svjetske političke scene, kao i učešće predstavnika SDP u najvišim tijelima ovih organizacija, potvrda je dobrog rada i pečat na ispravnost vođenja politike koja njeguje multietničnost i garantuje ravnopravnost i jednake šanse za sve.

(Vijesti.ba)

08.12.2018.

ČLANSTVO U NATO-U NUDI VJEČNI MIR U OVOJ ZEMLJI

Članstvo u NATO-u nudi vječni mir u ovoj zemlji

Članstvo u NATO-u nudi vječni mir u ovoj zemlji
Biće opstrukcija, u to ne sumnjam, ali najveći od njih Milorad Dodik se nikada nije suočio sa ozbiljnim pritiskom zemalja članica NATO-a, kazao je u programu N1 Emir Suljagić, bivši zamjenik ministra odbrane.

Koliko je bitna odluka o aktivaciji MAP-a?

"Mi smo MAP dobili u Talinu, ostao je još jedan uslov. To je bilo knjiženje vojne imovine. Bilo je određenih nesuglasica unutar NATO-a, neke zemlje su insistirale na potpunom ispunjenju tog uslova, neke zemlje su smatrale da je to što smo do tada uradili vjerodostojno i dovoljno. Ta odluka je donesena u junu ove godine, nije aktivirana i formalna bila zbog izbora, ali se nakon izbora pristupilo formalnom donošenju odluke", smatra Suljagić i dodaje:

"Ova odluka je, koliko god da je historijska, toliko je i zakašnjela. Pravi trenutak je bio 2015/2016 kada smo u VM imali stranku koja, iako se protivila članstvu u NATO-u, podržala provođenje MAP-a".

Suljagić je dodao da će biti opstrukcija na ovom putu.

"U javnosti postoji pogrešna percepcija da je pristupanje NATO-u nadležnost Ministarstva odbrane. NATO-u ne pristupaju OS, nego države. Biće opstrukcija, u to ne sumnjam, ali najveći od njih Milorad Dodik se nikada nije suočio sa ozbiljnim pritiskom zemalja članica NATO-a. Kada se ozbiljne prijestolnice uključe u to, mislim da on neće imati kičme da se odupre tom pritisku. Ovo je potpuno nova faza, kao što rekoh, ne vjerujem da se bilo ko od tih ljudi koji se protive suočavao sa tom vrstom pritiska s kojim će se naći kada trebadne ući u NATO".

Još je kazao da proces aktivacije MAP-a počinje angažovanjem koordinatora za NATO.

"Mora se imenovati nacionalni koordinator za NATO-a, Crna Gora je angažovala Veska Garića, koji je to odradio u vanrednom roku. Postrebno je angažovanje barem još dva ministarstva. Ministarstva vanjskih poslova i ministarstva sigurnosti. Vjerujem da je vojni dio toga već obavljen, u dobroj mjeri su neke jedinice u skladu da rade sa NATO standardima. Ima mnogo toga da se uradi na modernizaciji OS, na njihovoj mobilnosti. Siguran sam da u ovom Vijeću ministara postoji ozbiljniji konsenzus oko MAP-a nego što će biti u bilo kojem narednom", izjavio je Suljagić i dodao:

"Ne znam u kojoj mjeri će Predsjedništvo uzimati učešća u usvajanju nacionalnog plana. Sve i da je tako, ali Dodik se često poziva na izvorni Dejton. Prema najizvornijem Dejtonu, vanjska politika je isključiva nadležnost države. Mislim da će NATO prihvatiti odluku 2.1. bez obzira šta o tome rekla i misli da može reći Skupština u Banjoj Luci".

Suljagić je dodao da članstvo u NATO-u nudi vječni mir u BiH.

"Članstvo u NATO-u nudi vječni mir u ovoj zemlji. Djeca koja idu iz ove zemlje, ne idu isključivo iz skonomske nestabilnosti, nego i iz neizvjesnosti koja nema visi iznad vrata kao mač. Znam da članstvo BiH u NATO-u znači vječni mir, zato je ovo historijska stvar, istakao je.

Temelji za opstrukciju ulaska u NATO?

"Milorad Dodik nije klijent Beograda, nego je klijent Moskve. Građani BiH ne mogu biti talac ovakve Srbije, da je ovo neka naprednija Srbija.. Kada budu slali djecu u Rusiju, onda taj argument bude vjerodostojan. Mi nećemo biti talac Srbije, demonstrirali smo to jednom vrlo ozbiljno. Ova zemlja neće i ne može biti talac Srbije, naročito Srbije ovakakva kakva je danas. Premijerka negira genocid u Srebrenici, predsjednik svako malo zaprijeti nasiljem. To nije Srbija koju bilo ko želi za bilo kakvog partnera", kazao je Suljagić.

Visoki predstavnik i njegova uloga?

"Ne treba kriviti Inzka za takvo stanje, OHR odnosno aktivnost OHR-a su uvijek bili refleksija odnosa snaga u onome što se zove međunarodna zajednica", smatra Suljagić.
08.12.2018.

AKO JE HDZ APSOLUTNI POBJEDNIK KAKO TO DA JE HRVATSKI NAROD APSOLUTNI GUBITNIK

Ako je HDZ apsolutni pobjednik kako to da je hrvatski narod apsolutno gubitnik

Ako je HDZ apsolutni pobjednik kako to da je hrvatski narod apsolutno gubitnik
Hrvatska stranka (HS) BiH je i prije izbora upozoravala da HDZ BiH ne predstavlja 90 posto hrvatskoga naroda, kako to oni ističu, to je činjenica koja proizlazi iz svih proteklih izbora. Nakon niza nepravilnosti na izborima ipak priznajemo pobjednike izbora koji sebe nikako ne mogu zvati legalnim i legitimnim jer nismo sigurni u konačan rezultat tko je za koga i u kojem omjeru glasovao, poručio je u intervjuu za Vijesti.ba predsjednik HS-a BiH Božo Skopljaković.

Razgovarala: Nevena Ćosić   


- CIK BiH je potvrdio rezultate opštih izbora u BiH. Kako ih komentarišete? Mnoštvo stranaka uputilo je primjedbe na brojne neregularnosti.

SKOPLJAKOVIĆ: Da, mnoštvo stranaka uputilo je primjedbe na brojne neregularnosti na proteklim izborima. HS BiH također je imala nekoliko primjedbi na nepravilnosti, ali nažalost, CIK je u kratkome roku odbacio sve naše primjedbe. Zapravo se činilo da u CIK-u već unaprijed imaju pripremljene odgovore, te su tako brzo djelovali na primjedbe odbacivanjem kao neutemeljene, iako su postojali dokazi za mnoge nepravilnosti kao i da je bilo neregularnosti u brojanju glasova.

Ovako veliki broj primjedbi ukazuje na to da je naš izborni proces kompromitiran i da su nužne promjene u smislu uvođenja nadzornih kamera, skenera i drugih tehničkih rješenja koja će garantirati da nitko nikomu ne krade glasove. Nije problem u tome da je nekim strankama pripisan veliki broj glasova na posljednjim izborima, ali se s pravom postavlja pitanje da li su te stranke legalni i legitimni predstavnici i da li zaista iza njih stoji toliki broj glasova. Ovakve sumnje već na narednim izborima mogu se otkloniti ako se to i želi.

 

- Kako komentarišete činjenicu da Dragan Čović i HDZ ponavljaju kako je koalicija stranaka okupljenih oko HDZ-a apsolutni pobjednik izbora unutar hrvatskog biračkog tijela u BiH?   

SKOPLJAKOVIĆ: Prije svega, moram reći da se ovdje ne radi o koaliciji stranaka okupljenih oko HDZ-a nego stranaka okupljenih u građanskoj udruzi iz koje ne proizlaze koalicijske obveze jednih prema drugima.

"HNS su gospoda pretvorili u društvo jedne osobe, u kojem nikada nije bilo iskrenih i otvorenih razgovora o poziciji i položaju hrvatskog naroda u BiH", izjava je jednog od članova HNS-a. Jedan vlada ostali slušaju takav vid koalicije ili suradnje stranaka za moderno društvo i nositelje europskih vrijednosti, kako se vole isticati, nije prihvatljiv. Povijest nas uči da diktature dugoročno ne opstaju.

HS BiH je i prije izbora upozoravala da HDZ ne predstavlja 90 posto hrvatskoga naroda, kako to oni ističu, to je činjenica koja proizlazi iz svih proteklih izbora. Nakon niza nepravilnosti na izborima ipak priznajemo pobjednike izbora koji sebe nikako ne mogu zvati legalnim i legitimnim jer nismo sigurni u konačan rezultat tko je za koga i u kojem omjeru glasovao. Činjenica da je HDZ uz pomoć pojedinaca bio protiv uvođenja skenera i kamera na biračka mjesta daje nam za pravo da sumnjamo u regularnost izbora, ne samo ovih posljednjih nego svih do sada.

Ako je HDZ apsolutni pobjednik kako to da je hrvatski narod apsolutno gubitnik, tko je onda zaslužan za ovaj egzodus hrvatske mladeži u treće zemlje, kao i za mnoge probleme sa kojima se cjelodnevno susreću naši građani. Nakon toliko godina vladavine tko je krivac, zna se.

 

- Ukoliko CIK BiH, prilikom odlučivanja o popuni federalnog Doma naroda, usvoji podzakonski akt koji je protivan Ustavu FBiH, kakve posljedice će izazvati i da li je vrijeme za reakciju OHR-a?

SKOPLJAKOVIĆ: Ako se donese takva odluka onda je to protuustavna, ali i protuzakonita odluka, jer je Ustav temeljni pravni akt neke države na kojem počiva. Slažem se da naš Ustav treba promjene i da sa ovakvim ustavom ne možemo u EU, ali dok je ovakav kakav je na snazi moramo ga poštivati u cijelosti.

Izjava Visokog predstavnika, gospodina Valentina Inzka: "Mi smo trebali više insistirati na skeniranju biračkih listića i drugim tehničkim unapređenjima da bismo osigurali slobodnije i fer izbore", govori nam puno toga. Prije svega vidimo priznanje OHR-a da su trebali na vrijeme reagirati kada se razgovaralo o tehničkim izmjenama Izbornoga zakona, a nisu. HS BiH u više navrata pozivala je visokog predstavnika da reagira i da iskoristi svoje ovlasti, te pomogne BiH da krene naprijed.

Nadam se da će u OHR-u shvatiti da narodu i ovoj državi naknadna pamet, kao u ovom slučaju oko skeniranja biračkih listića i drugih tehničkih unaprijeđena, nije od velike koristi i da će se aktivnije uključiti i donositi na vrijeme odluke koje će ovu zemlju voditi u smjeru Brisela, te ne dopustiti partijskim vlastodršcima da nas vode istočno od raja. OHR ima mandat da ovu zemlju postavi na noge, a to su NATO i EU, kada se to desi, ovaj ured može zatvori vrata. Svi oni koji traže ranije zatvaranje OHR-a nisu prijatelji ovom narodu niti državi BiH.

 

- Kako gledate na činjenicu da HDZ BiH i njen lider Dragan Čović formirane vlasti uslovljavaju izmjenama Izbornog zakona BiH?

SKOPLJAKOVIĆ: Provesti tolike godine na vlasti a pokrenuti izmjene Izbornoga zakona u posljednjoj godini mandata, puno govori pojedincima i strankama koje se na ovakav način zalažu isključivo za svoje osobne ili stranačke interese. Izborni zakon ovakav kakav jeste postoji dugi niz godina i ako se tako zdušno, uz prijetnje i uvjetovanja, zalažu za njegovu izmjenu, to nam govori da ne zaslužuju poziciju koju su na svim sumnjivim izborima dobivali.

Što je sada ovo, priznanje pogreške da nisu tražili izmjene Izbornoga zakona mnogo ranije ili je pozicija pojedinca ili stranke uzdrmana do te mjere da se traže kratkoročna samo njima prihvatljiva rješenja. Gospodo, sudeći prema rezultatima koje je CIK objavio, vi ste "pobjednici", te vas pozivam da prihvatite odgovornost i formirate vlast, krenite u reforme i promjene koje će nas dovesti pred vrata NATO saveza i EU kako narod i dalje ne bi bio gubitnik.

 

- Na sjednici Hrvatskog narodnog sabora (HNS) mogle su se, sudeći po zapisniku, čuti teze o "povratku na Herceg-Bosnu"?

SKOPLJAKOVIĆ: Tužno je da iz ne tako davne prošlosti nismo naučili da se trebamo okrenuti sadašnjosti koja je zapravo naša budućnost. Krležina "Noć u provinciji" najbolje opisuje sadašnje vrijeme kada narod odlazi i nestaje, a oni na vlasti čine sve kako bi nas uvjerili da je i nama dobro i da nam sa njima može biti još i bolje. Za neke, predizborna kampanja je bila tiha, a sve glasove progutao je muk, sve je bilo gluho, a potom opet lavež počinje, a negdje u daljini obitelj se sprema da napusti svoj najdraži dom.

O, pasji sabore, ti laješ, a karavane idu, i čuje se zveket orme, kopita i točkova škripa. Zaludu lavež tvoj svu pasju mržnju na prolaznike sipa, svi prolaze i nestaju, a ti na lancu, kao sijena slijepa, sudbinu čekaš da s tobom tu pod plotom pasji krepa.

Što se ovo dešava, pa zar je narod tako slijep il' glup da glasa za one zbog kojih se sprema na put.

 
(Vijesti.ba)

08.12.2018.

JURIŠ U NOVE PORAZE............................
Image result for Juriš u nove poraze
........................


08.12.2018.

IVO BANAC: HRVATSKU POLITIKU PREMA BiH VODI HDZ BiH

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940498

Powered by Blogger.ba