Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

07.12.2018.

SCHWARZ SCHILLING: MORAMO ZAUSTAVITI DIPLOMATSKU OFANZIVU HRVATSKE

Schwarz-Schilling: Moramo zaustaviti diplomatsku ofanzivu Hrvatske

Schwarz-Schilling: Moramo zaustaviti diplomatsku ofanzivu Hrvatske
Christian Schwarz-Schilling, bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, za N1 je izjavio kako su bivši visoki predstavnici u BiH, Paddy Ashdown, Carl Bildt i Christian Schwarz-Schilling poslali pismo visokoj predstavnici Evropske unije za vanjsku politiku, Federici Mogherini jer se "mora zaustaviti diplomatska ofanziva Hrvatske".

"Moramo zaustaviti diplomatsku ofanzivu Hrvatske, jer ne govore istinu. Miješaju izborni zakon sa pitanjem izbora članova Predsjeništva, a to je ogromna laž sa kojom u Bosni i Hercegovini kreiraju propagandu protiv gospodina Komšića. To niko u javnosti ne razjašnjava, i zbog toga smo se mi, bivši visoki predstavnici, ujedinili, rekavši - moramo pojasniti situaciju, kako bi ona bila jasna Evropskoj uniji, političarima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji. Moramo se pobrinuti da se istina čuje, posebno tokom sastanka Vijeća za vanjske poslove EU u decembru", kazao je. 
 
Na pitanje kako ocjenjuje dosadašnju saradnju članova Predsjedništva BiH, Christian Schwarz-Schilling je rekao:
 
"Rano je govoriti. Dodik je napustio sastanak članova Predsjedništva BiH, jer nije bilo zastave RS-a. Ta situacija pokazatelj je stila u kojem je Predsjedništvo započelo rad."
 
"Razmislite šta u drugim zemljama podrazumijeva institucija predsjednika države. To što on radi je protivno zakonu. Zakon ne kaže da u Predsjedništvu mora stajati entitetska zastava. Tamo može stajati samo zastava Bosne i Hercegovine", poručio je Scwarz-Schilling.
 
Podsjećamo, u pismu koje je dostavljeno N1, bivši visoki predstavnici u Bosni i Hercegovini, upozorili su visoku predstavnicu Europske unije za vanjsku politiku, Federicu Mogherini, i ministre vanjskih poslova zemalja članica, na uplitanje Hrvatske u politička dešavanja u BiH.
 
Potpisnici pisma dostavljenog N1 Paddy Ashdown, Christian Schwarz-Schilling i Carl Bildt, izražavaju zabrinutost miješanjem Hrvatske u unutrašnja pitanja u BiH, koje se ogleda u nedavnom pokušaju hrvatske vlade da negira legitimitet izbora Željka Komšića u tročlano državno Predsjedništvo.

 

(Vijesti.ba / N1)Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88946315

Powered by Blogger.ba