Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

06.12.2018.

DIREKTOR IFIMES-A ZIJAD BEĆIREVIĆ : MILORADA DODIKA ČEKA SUDBINA NIKOLE GRUEVSKOG

Direktor IFIMES-a Zijad Bećirović : Dodika čeka sudbina Nikole GruevskogKomentarišući ponašanje predsjedavajućeg  Predsjedništva Bosne i Hercegovine  , direktor  Međunarodnog instituta za bliskoistočne studije IFIMES iz Ljubljane, Zijad Bećirović je za agenciju  Patria  rekao da  Dodika  čeka sudbina bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog (VMRO-DPMNE).

„Zbog toga je Dodik toliko nervozan, jer smatra da samo stvaranjem tenzija, konflikata može politički preživjeti. Vodećim sigurnosnim službama u svijetu poznate su njegove transakcije ili bolje rečeno počinjeni kriminal. Zna se ko je sve uključen u njegov kriminal, preko koga i koliko je opljačkao Republiku Srpsku. Tu postoje elementi i međunarodnog kriminala u kojeg su uključeni i međunarodni akteri“, rekao je Bećirović .

Direktor IFIMES-a, instituta koji ima specijalni savjetodavni status pri UN-u, smatra da se postojeće tenzije u BiH, koje su, kako je rekao, stvorene i koje rastu mogu se presjeći samo na dva načina; a to je eliminacija Dodika i njegove politike iz političkog života ili da tenzije rastu do te mjere da dođe do oružanog konflikta.

„Izvjesniji je prvi način“, rekao je Bećirović.

06.12.2018.

MILORAD DODIK NA ČISTINI: AKTIVACIJA MAP-A DOKAZ JE DA PROSTORA ZA BILO KAKVO, NAJBLAŽE REČENO, POLITIČKO EKSPERIMENTISANJE VIŠE NEMA

Dodik na čistini : Aktivacija MAP-a dokaz je da prostora za bilo kakvo, najblaže rečeno, političko eksperimentisanje više nema


1.

NATO je aktivirao MAP, što je odlična vijest za BiH, bar one koji teže evroatlanskim integracijama.

2.

Istovremeno, to je snažan udarac jačanju uticaja Rusije u BiH, koje je poslednjih godina poprimilo galopirajući karakter.

3.

Aktivacijom MAP-a (iako nisu ispunjeni svi uslovi za taj čin), NATO, predvođen SAD-om, jasno pokazuje da je BiH zona zapadnog uticaja i da se to neće promijeniti, bez obzira na upliv Rusije, koji se ne ogleda samo kroz snažno djelovanje te zemlje u RS, već i u Federaciji BiH.

4.

Najistaknutiji proruski lider u BiH je, bez dileme, Milorad Dodik, čija se politika, nakon aktivacije MAP-a, našla između Čekića i Nakovnja – sa jedne strane NATO-integracije su neminovnost; Sa druge, Rusija očekuje bezrezervan otpor na tom planu.

5.

Ispaljivanje spinova o “vojnoj neutralnosti” je samo ispaljivanje spinova i ništa više od toga; Svako ozbiljnije suprotstavljanje integracijama povući će izuzetno negativne konsekvence po onog ko stoji iza opstrukcija.

Aktivacija MAP-a dokaz je da prostora za bilo kakvo, najblaže rečeno, političko eksperimentisanje više nema.

6.

Milorad Dodik, njegova politika, tako su se našli na vrlo vrlo tankom ledu, što nikako ne može prikriti njegovo sakrivanje iza zastave RS, koju koristi kao nevrijednu krpu da bi, u određenim situacijama, pobjegao od odgovornosti i prikrio sopstvenu nemoć da na nivou BiH suvereno gospodari kao što je to činio/čini proteklih dvanaest godina u Republici Srpskoj.

7.

Dodik čak ni tu nije dosljedan, pa u jednom jedinom danu neće da sjedi na sastanku sa članovima Savjeta za implementaciju mira u BiH “jer nema zastave RS u sali”, da bi, par časova nakon toga, sjedio pod zastavom BiH (bez zastave RS) sa Metju Palmerom, zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara, Morin Kormak, ambasadorkom SAD u BiH i drugim predstavnicima administracije te zemlje.

8.

Principijelnost Dodiku nikada nije bila jača strana, pa i ne čudi njegovo prilično jadno ponašanje po pitanju zastave RS!

Još manje čude njegovi javno iskazani Strahovi!

9.

Dodik je predsjedavajući Predsjedništva BiH, kao srpski član tog tijela izabran u RS, tako da sama ta činjenica svjedoči da diskriminacije nema, a “pitanje zastave” je politikantstvo, konfekcijski populizam i neodgovornost, što je lično Dodik potvrdio svojim već opisanim nipodaštavajućim odnosom spram iste te zastave!

10.

Njegove igre sa zastavom, po principu “sad je vidim, sad je ne vidim”, nikakav su odgovor na “tanak led” na kojem mu se politika nalazi, a kako će da na njemu “kliže” pokazaće se vrlo brzo; S tim da to klizanje, kakvo god bilo, neće biti nimalo bezbolno po njega. Ali ni po one koje predstavlja.

11.

Dok Dodik u Sarajevu pokušava da se snađe, DNS nikako da sam sebe nađe, toliko su izgubljeni u vremenu i prostoru.

12.

Već je postalo tradicionalno da DNS glasa protiv svojih kandidata, što je dosad neviđeno samoponižavanje u Narodnoj skupštini RS. I javno, sramno, ponižavanje sopstvenih članova predloženih za određene pozicije.

U DNS-u su strahovi, to je sad evidentno, dominantni i politiku te stranke, kakva god ona bila, potpuno su sasuli, a krhotine izgurali na marginu!

Slobodan Vasković

06.12.2018.

BIVŠI VISOKI PREDSTAVNICI UPOZORILI MOGHERINA NA ZABRINJAVAJUĆE UPLITANJE HRVATSKE NA POLITIČKA DEŠAVANJA U BiH

Bivši visoki predstavnici upozorili Mogherini na zabrinjavajuće uplitanje Hrvatske

Bivši visoki predstavnici upozorili Mogherini na zabrinjavajuće uplitanje Hrvatske
U pismu koje je dostavljeno N1, bivši visoki predstavnici u Bosni i Hercegovini, upozorili su visoku predstavnicu Europske unije za vanjsku politiku, Federicu Mogherini, i ministre vanjskih poslova zemalja članica, na uplitanje Hrvatske u politička dešavanja u BiH.

Potpisnici pisma dostavljenog N1 Paddy Ashdown, Christian Schwarz-Schilling i Carl Bildt, izražavaju zabrinutost miješanjem Hrvatske u unutrašnja pitanja u BiH, koje se ogleda u nedavnom pokušaju hrvatske vlade da negira legitimitet izbora Željka Komšića u tročlano državno Predsjedništvo.

 Bivši visoki predstavnici naglasili su da se odluka Ustavnog suda u slučaju “Ljubić” odnosi na Dom naroda Federacije BiH, a ne na izbor članova Predsjedništva.

“Pogrešno tumačenje slučaja 'Ljubić' se upotrebljava kao argument protiv legitimno izabranog hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića. HDZ predstavnici iz Hrvatske zajedno s liderom HDZ BiH, Draganom Čovićem, tvrde kako je izbor Komšića bio nelegitiman i neustavan. Ali, niti Ustav BiH ni Izborni zakon BiH ne kažu kako članovi Predsjedništva moraju biti izabrani od 'svojih grupa'”, objasnili su bivši predstavnici međunarodne zajednice u BiH.

Podsjetili su EU predstavnike kako je Dragan Čović bio izabran dva puta u državno Predsjedništvo pod trenutnim izbornim pravilima, te je služio u mandatima između 2002.-2005. i 2014.-2018.

“Prema tome, od ključne je važnosti da se sa decembarskog sastanka Vijeća za vanjske poslove EU pošalje jasna poruka bh. političkim strankama i onima van zemlje koji se miješaju u unutrašnja pitanja,” stoji u pismu.

 Svaka izborna reforma treba BiH napraviti funkcionalnijom, a ne vršiti dalje podjele po etničkim principima, formiranje vlasti je prioritet broj jedan, granice BiH su nepovredive i Hrvatska se ne bi trebala miješati u unutrašnja pitanja u BIH – poruke su koje EU treba poslati sa svog sastanka u tekućem mjesecu, smatraju bivši međunarodni zvaničnici.

“Takođe, pozivamo Europsku komisiju da obznani mišljenje o bh. aplikaciji za članstvo što prije. Mišljenje Komisije bi trebalo naglasiti važnost prava svih građana kao individua, te potaknuti bh. političare da rade na poboljšanju ovih prava kako bi se unaprijedio i sam proces pristupanja EU”, stoji u pismu koje je dostavljeno našoj televiziji.

(Vijesti.ba / N1)

06.12.2018.

MILORAD DODIK JE NAPRAVIO SKANDAL, MEĐUNARODNA ZAJEDNICA MORA UVIDJETI S KIM IMA POSLA

Dodik je napravio skandal, međunarodna zajednica mora uvidjeti s kim ima posla

Dodik je napravio skandal, međunarodna zajednica mora uvidjeti s kim ima posla
Potpredsjednik SDP-a BiH i nekadašnji predsjednik Skupštine RBiH Miro Lazović ocijenio je skandaloznim ponašanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je danas iznenadno napustio sastanak s delegacijom UO PIC-a.

Nakon što je otvorio sastanak u zgradi Predsjedništva BiH, kojem prisustvuju i dva druga člana kolektivnog šefa države Željko Komšić i Šefik Džaferović, Dodik je prisutnima poručio da nisu ispunjeni osnovni uslovi za njegovo održavanje, jer u sali nije bila istaknuta zastava manjeg bh. entiteta, koji on predstavlja.
 
Istakavši da je BiH „državna zajednica sastavljena od dva entiteta“ i da je RS njen dio, te da prema tome „zastava RS-a mora biti istaknuta“, Dodik je naprasno napustio sastanak.
 
- Ovo je skandalozan nastup predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, koji u kontinuitetu manipuliše s Dejtonskim mirovnim sporazumom - kaže Lazović u razgovoru za Vijesti.ba.
 
Naš sagovornik naglašava da BiH nije sastavljena, već da se sastoji od dva entiteta, što potvrđuje tezu da je BiH unijela svoju državnost u Dejtonski sporazum, a da su entiteti tvorevine nastale u toku agresije na BiH.
 
- Čin napuštanja današnjeg sastanka pokazuje da Dodik nije dorastao da bude član Predsjedništva BiH - govori Lazović.
 
Svoje nezadovoljstvo i neslaganje s nekim stvarima, nastavlja Lazović, Dodik može izraziti kroz inicijative za izmjene zakonskih i ustavnih odredbi, dok je sve drugo manipulacija.
 
- Međunarodna zajednica konačno bi morala uvidjeti s kim ima posla - dodaje Lazović.
 
Kaže kako je priželjkivao da će Dodik dolaskom u Sarajevo promijeniti svoju politiku koja bi bila u funkciji jačanja države BiH, ali i RS-a, jer jaka RS može biti samo u jakoj državi BiH.
 
- Međutim, nastavak njegove politike alarm je za međunarodnu zajednicu, jer je ona tvorac ovakvog Dejtonskog sporazuma i ovakvog Ustava, i ona se na neki način mora suočiti s onima koji opstruiraju potpunu realizaciju tog sporazuma - zaključuje Lazović u razgovoru za Vijesti.ba.
 
 
D.K.
 
(Vijesti.ba)

06.12.2018.

ZASTUPNICI SDP-A I PDP-A NISU PREUZELI CERTIFIKATE OD CIK-A, NAJAVLJENE KRIVIČNE PRIJAVE

Zastupnici SDP-a i PDP-a nisu preuzeli certifikate od CIK-a, najavljene krivične prijave

Zastupnici SDP-a i PDP-a nisu preuzeli certifikate od CIK-a, najavljene krivične prijave
...............
Članovi Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine uručili su danas uvjerenja o dodjeli mandata poslanicima u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH izabranim na Općim izborima u oktobru ove godine. Prije toga su poslanici potpisali izjavu o prihvatanju mandata.

Poslanici Socijaldemokratske partije BiH i Partije demokratskog progresa nisu preuzeli uvjerenja o dodjeli mandata.

Naime, iz SDP-a su za Vijesti.ba rekli da smatrau da je  CIK doprinio neregularnosti ovog izbornog ciklusa, a posebno odbijanjem zahtjeva za ponovno brojanje glasova čime su dali pečat na besprizornu izbornu krađu.

- U zavisnosti od ponasanja CIK-a u narednim danima imamo namjeru podnijeti krivične prijave i protiv njih i protiv osoba u sekretarijatu CIK-a. U tim okolnostima apsolutno nema potrebe da od njih preuzimamo certifikate i slikamo se sa njima, rekao je Saša Magazinović  za Vijesti.ba  

Predstavnički dom državnog parlamenta sastoji se od 42 člana, od kojih se dvije trećine biraju sa teritorije Federacije BiH, a jedna trećina s teritorije Republike Srpske.

U skladu sa izbornim rezultatima, s prostora Federacije BiH u novom sazivu Predstavničkog doma SDA će imati osam poslanika, stranke okupljene oko HDZ-a BiH pet, koliko će imati i SDP BiH. DF će imati tri poslanika, SBB BiH i Naša stranka po dva, dok će po jednog poslanika imati Nezavisni blok, Pokret demokratske akcije – PDA i A-SDA. 

Iz Republike Srpske u Predstavničkom domu državnog parlamenta bit će šest poslanika SNSD-a, tri poslanika SDS-liste, dva poslanika PDP-a, dok će po jednog poslanika imati DNS, Socijalistička partija i SDA.  

Izabrani poslanici u parlament BiH u mandatu 2018 - 2022. su:

Stranka demokratske akcije (SDA): Denis Zvizdić, Šemsudin Mehmedović, Nermin Mandra, Safet Softić, Šemsudin Dedić, Edin Mušić, Halid Genjac, Alma Čolo i Adil Osmanović

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH: Predrag Kožul, Darijana Katić, Nikola Lovrinović, Mijo Matanović i Borjana Krišto

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH: Enver Bijedić, Zukan Helez, Saša Magazinović, Nada Mladina i Nermin Nikšić

Demokratska fronta: Zlatan Begić, Dženan Đonlagić i Vlatko Glavaš

Savez za bolju budućnost: Damir Arnaut i Edita Đapo

Naša stranka: Predrag Kojović i Mirijana Marinković-Lepić

Nezavisni blok: Aida Baručija

Pokret demokratske akcije: Mirsad Kukić

Stranka demokratske aktivnosti: Jasmin Emrić

Savez nezavisnih socijaldemokrata: Nebojša Radmanović, Staša Košarac, Vojin Mitrović, Nenad Stevandić, Dragan Bogdanić i Snježana Novaković-Bursać

Srpska demokratska stranka: Obren Petrović, Dragan Mektić i Mirko Šarović

Partija demokratskog progresa: Branislav Borenović i Mira Pekić

Demokratski narodni savez: Nenad Nešić

Socijalistička partija: Jakov Galić

Za 12 sati predviđen je početak konstituirajuće sjednice Predstavničkog doma u novom sazivu.

Predloženim dnevnim redom predviđeno je davanje svečane izjave poslanika, a potom i izbor predsjedavajućeg te prvog i drugog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma.

Nakon toga uslijedio bi izbor članova Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH.

(Vijesti.ba)

06.12.2018.

IZABRANA KOMISIJA ZA IZBOR VIJEĆA MINISTARA BiH

Izabrana Komisija za izbor Vijeća ministara BiH

Izabrana Komisija za izbor Vijeća ministara BiH
Novoizabrani poslanici na današnjoj konstituirajućoj sjednici, nakon rukovodstva Predstavničkog doma, izabrali su i članove Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH.

Komisiju će činiti  14 članova: Halid Genjac (SDA), Staša Košarac (SNSD), Predrag Kožul (HDZ BiH), Branislav Borenović (PDP), Dženan Đonlagić (DF), Saša Magazinvić (SDP BiH), Dragan Mektić (SDS), Predrag Kojović (Naša stranka), Edita Đapo (SBB), Jakov Galić (SP), Nenad Nešić (DNS), Jasnim Emrić (A-SDA), Mirsad Kukić (PDA) i Aida Baručija (Nezavisni blok).

Izborom članova Komisije okončana je konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma BiH.


(Vijesti.ba)
06.12.2018.

SAMOVOLJA ODBAČENOG MILORADA DODIKA PRIJETI DA UZDRMA REGION

Samovolja odbačenog Dodika prijeti da uzdrma region

Samovolja odbačenog Dodika prijeti da uzdrma region
Današnji potez Milorada Dodika uklapa se u scenario zbog kojeg je on došao u Predsjedništvo BiH - realizacija ideje opstrukcije koju provodi otkako je došao na čelo RS.

Poručio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba ugledni profesor i politički analitičar Esad Bajtal, analizirajući istup predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, koji je napustio sastanak sa delegacijom Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, kazavši da nisu stečeni uslovi za njegovo prisustvo sjednici jer u sali nije bilo zastave RS.

"Da je drugačije, bio bih začuđen. Zastava RS je samo povod i vanjski razlog, to nije nikakav uzrok ničega. Pozicijom u Predsjedništvu BiH, Dodik ima priliku da realizuje svoju opstrukciju, te da je učini učinkovitijom i vidljivoj međunarodnoj zajednici, kao i da se na taj način pokuša nametnuti kao njen odbačeni sagovornik", smatra Bajtal.

Mišljenja je da međunarodna zajednica ne smije propustiti ovu priliku da reaguje, ukoliko bude dosljedna sebi i svojim političkim konceptima, odnosno uređenosti njenih vlastitih društava.

"Ovo je prilika da se reaguje na način kako se reaguje u političkom svijetu, tamo gdje se odnosi uređuju demokratskim putem. Svaka samovolja mora biti sankcionisana", kategoričan je naš sagovornik.

On je naglasio da moderne demokratske politike, te politike civilizaijskih vrijednosti ljudskog zajedništva, ne smiju prelaziti preko ovakvih istupa.

"Ako se krenulo sa napuštanjem, to prijeti ne samo da uzdrma BiH, nego i region. Uzdrmani region neće i ne može ostati izolovano ostrvo usred Evrope, koja nije dovoljno sređena na način na koji ona ima želju i potrebu da se sredi, ujedinji i organizuje", zaključio je Bajtal.

(Vijesti.ba)


06.12.2018.

KREŠIMIR ZUBAK: ODLUKE SU DONESENE I BiH IDE KA NATO-U, MILORAD DODIK SAMO PRAVI PREDSTAVE

Odluke su donesene i BiH ide ka NATO-u, Dodik samo pravi predstavu

Odluke su donesene i BiH ide ka NATO-u, Dodik samo pravi predstavu
Krešimir Zubak, prvi predsjednik Federacije BiH i prvi hrvatski član Predsjedništva BiH, pozdravio je formalni poziv našoj državi da dostavi svoj prvi Nacionalni godišnji program (ANP), čime bi se aktivirao Akcijski plan za članstvo u NATO-u.

"To je pozitivna vijest za BiH. Poziv je dobrodošao. Naše opredjeljenje je članstvo u EU i NATO-u", poručio je Zubak u izjavi za Vijesti.ba.

 Kako je naveo, teško je špekulisati o eventualnim opstrukcijama iz RS, imajući u vidu stav entitetskih političkih zvaničnika kada je u pitanju članstvo BiH u ovom vojnom savezu.

"Odluke su donesene. Naš poziv je otišao prema NATO-u. Ako to neko dovodi u pitanje, onda treba promijeniti odluku. No, odluke se donose u institucijama BiH", naglasio je naš sagovornik.

U razgovoru za Vijesti.ba osvrnuo se i na današnji istup predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je napustio sastanak sa delegacijom Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, kazavši da nisu stečeni uslovi za njegovo prisustvo sjednici jer u sali nije bilo zastave RS.

"To je njegovo uobičajeno ponašanje i pravljenje predstave. Takav istup u skladu je sa njegovim ranijim ponašanjem, stoga ništa neobično u tome ne vidim", rekao je Zubak.

(Vijesti.ba)


06.12.2018.

VESNA PUSIĆ : "BITI PRIPADNIK JEDNE NACIJE NE MOŽE BITI POLITIČKI PROGRAM"

Vesna Pusić u Pressingu : “Biti pripadnik jedne nacije ne može biti politički program”


Da je 80 posto Hrvata s pravom glasa glasalo za Čovića, on bi bio izabran bez daljega. To nije nikakva uvreda, nego spremnost da se pogleda činjenicama u oči, kazala je u Pressingu  TV 1  bivša ministrica vanjskih poslova Republike Hrvatske Vesna Pusić.

Pusić se tokom karijere zbog svojih otvorenih stavova u kojima je kritikovala hrvatsku politiku prema Bosni i Hercegovini suočila sa lavinom kritika, pa i prijetnji…

“Pa, ja bih rekla uglavnom mi je prijetila ekstremna desnica i različiti, kako bih rekla, njihovi trabanti odnosno ljudi koji smatraju osluškujući signale sa vrha, da je došlo vrijeme da se napadne sve što je racionalno, informirano i dobronamjerno, ne samo prema samom sebi, nego i šire”, istakla je ona.

Posebno je bio upečatlji istup Vesne Pusić u Saboru prije 17 godina kada je rekla da je Hrvatska bila agresor u ratu u Bosni i Hercegovini. Hrvatska je kasnije pred Međunarodnim sudom proglašena krivom za Udruženi zločinački poduhvat.

“To su različite stvari. Večeras sam i rekla da je HDZ vodio agresivnu politiku prema BiH, to je naprosto činjenica i danas općepoznato. Čak i oni koji se ljuti zbog moje izjave, ne tvrde da nije istina, nego da svako ko ide protiv svoje zemlje da je negativac. Ja mislim obrnuto, mislim da se zemlja brani istinom, svaka zemlja ima bolje i lošije trenutke”, zaključila je Pusić, te nastavila:

“Što se tiče presuda u Haagu, znamo kako je to išlo. To su bili ljudi koji su bili pripadnici HVO-a. Odnosi između Hrvata i Bošnjaka, važno je da se ta teška i žalosna zajednička povijest nekako prihvati i kroz to stavi ad acta. Zajednička teška povijest je da su se u BiH Hrvati i Bošnjaci zajedno borili protiv Miloševićevog režima, dok se nije pojavila druga ideja sa pretenzijama i dovela do rata između Hrvata i Bošnjaka što mislim da je bila tragedija za obje strane. Mislim da su Hrvati u BiH dugi niz godina žrtve politike koja nema veze sa njihovim interesima, žrtve politike HDZ-a koja se vodi u Hrvatskoj. Aktualizirana je ta tema, naravno, rezultatima izbora u BiH, a u prvom redu rezultatima za Predsjedništvo. Tu temu je aktualizirala činjenica da Čović nije izabran za člana Predsjedništva BiH”.

Pusić je bila jedna od rijetkih osoba iz Hrvatske koja je čestitala Željku Komšiću na izboru za člana državnog Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. Mnogi su kritikovali ovaj njen potez.

“Što se tiče uvreda, to je za mene kompliment s obzirom od koga dolaze. Nije bio jednoglasan stav iz Hrvatske, ima puno ljudi, samo je klima bila takva da se ljudi ne žele petljati. Nije unison stav u Hrvatskoj, i ja svoju ulogu vidim u tome da se modernoj Hrvatskoj da prostor i spasi obraz u mjeri u kojoj se to može”, kazala je Pusić.

Tokom gostovanja u Pressingu zaključila je i to da je lažna teze kako je većina Hrvata glasali za Dragana Čovića jer da je to zaista tako on bi umjesto Komšića danas sjedio u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“To je matematika, nije uvreda. Glasalo je140 tisuća, ovi drugi su isto mogli glasati, očito je da nisu htjeli glasati. Činjenica je također da je 80 posto Hrvata s pravom glasa glasalo za Čovića, on bi bio izabran bez daljega. To nije nikakva uvreda, nego spremnost da se pogleda činjenicama u oči. Hrvati trebaju biti predstavljeni, vjerovatno u ovom trenutku imaju i kolektivne interese. Očito, ne vide nekog koga prepoznaju kao osobu koja bi ih predstavljala”, ocijenila je ona.

Rješenje? Savjet za Komšića?

“Što se mene tiče, moja čestitka je išla u sljedećem pravcu i tiče se jednog civiliziranog stava Hrvatske, kojeg Hrvatska može imati i treba imati. Po pravilima prema kojima je prošli put izabran Dragan Čović, ovaj put je izabran Željko Komšić. Mislim da je na susjednoj zemlji da prepozna tu činjenicu. Obzirom na cijelu tu činjenicu i komplikacije koje su izazvane, što se tiče Predsjedništva, očito je da će tom čovjeku koji između ostaloga, treba brinuti da i interesi sva tri naroda budu predstavljeni i zastupljeni u Predsjedništvu. Hrvati u BiH su se uvijek izjašnjavali u korist BiH ka napredovanju u EU, ulazak u NATO, razvoj i poboljšanje obrazovanja”, podsjetila je Vesna Pusić.

“Ja ponavljam, ne vidim da je biti Hrvat politički program. Biti pripadnik jedne nacije ne može biti politički program”, kazala je u večerašnjem Pressingu Vesna Pusić, bivša šefica hrvatske diplomatije.

Hrvatski entitet?

Ja sam uvijek smatrala da ne smije biti tabu tema, da se može razgovarati o svemu. Kada otvoriš neku temu i kažeš da se može o tome razgovarati, ovdje to već izaziva velike kontraverze i reakcije. U današnjim uvjetima, ne smije se dozvoliti da Hrvati iz BiH ili bilo ko drugi budu taoci jedne stranke. Cijela ta pobuna je pobuna protiv stanja koje se de facto prilično uvriježilo. Ako ti ljudi budu ostavljeni kao taoci jedne stranke, tu nema pluralizma, niti mogućnosti“, kazala je Pusić.

Istakla je da Hrvati nisu politički taoci Bošnjaka u BiH.”Ne vidim kako su Hrvati taoci Bošnjaka, s obzirom da biraju svoje predstavnike, ali trebaju biti aktivni da bi afirmirali svoje stavove i interese. Ja ponavljam, ne vidim da je biti Hrvat politički program. Biti pripadnik jedne nacije ne može biti politički program“, smatra Pusić i dodaje:

Sama činjenica da pripadam jednoj naciji me ne može politički do te mjere odrediti. Čini mi se da Bošnjaci već imaju tu slobodu. Jedina šansa koju BiH i Hrvati u BiH imaju ukoliko BiH napreduje ka članstvu u EU. To malo skida taj teret i okov etničnosti koji BiH drži u nekoj vrsti čeličnog zagrljaja“.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88935177

Powered by Blogger.ba