Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

05.12.2018.

PRIORITETI BUDUĆE KOALICIJE NA DRŽAVNOM NIVOU MORAJU BITI EU I NATO

Prioriteti buduće koalicije na državnom nivou moraju biti EU i NATO

Prioriteti buduće koalicije na državnom nivou moraju biti EU i NATO
Bosna i Hercegovina je danas iz Brisela dobila pozitivnu i ohrabrujuću vrijest na koju se čekalo godinama, a to je da su članice NATO saveza pozvale BiH da dostavi svoj prvi godišnji program čime je aktiviran Akcioni plan za članstvo (MAP) - kazao je Feni predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizić.

Naglasio je da aktivacija MAP-a predstavlja jedan od najkrupnijih koraka na putu ka integracijama u NATO savez, ali i izuzetan poticaj za nastavak reformskih procesa.
 
- Od sada ćemo se, osim pitanjima odbrane i sigurnosti, značajnije baviti i brojnim drugim oblastima iz sfere politike, ekonomije i vladavine prava. Umjesto igrokaza o zastavama kojima svjedočimo proteklih dana mislim da je jako važno da se posvetimo ključnim životnim pitanjima - naveo je Zvizdić.
 
Istakao je da je aktivacija MAP-a pitanje stabilnosti koja vodi ka sigurnosti, novim investicijama i ekonomskom prosperitetu BiH.
 
- Ekonomski prosperitet vodi ka otvaranju novih radnih mjesta i zadržavanju mladih, sposobnih i obrazovanih. Zbog toga je aktivacija MAP-a izuzetno važna, godišnji program i nastavak aktivnosti koje su vezane za NATO integracije. Očekujem i mislim da se buduća koalicija na državnom nivou mora bazirati na nastavku i na aktivnostima prioriteta koji su važni za BiH - rekao je Zvizdić navodeći da su to EU integracije, ekonomski razvoj i aktivnosti na putu BiH ka članstvu u NATO.
 
Zahvalio je članicama NATO saveza koje su prepoznale napore BiH na putu ka NATO integracijama. Zahvalio je i Predsjedništvu BiH u svim ranijim sazivima koji su uložili napor na donošenju potrebnih odluka i na usvajanju plana odbrane i modernizacije Oružanih snaga.
 
Također, zahvalio je Vijeću ministara BiH, posebno Ministarstvu odbrane BiH na aktivnostima koje su rezultuirale uknjižbom vojne imovine, ali i svim članovima OSBiH.
 
BiH je zeleno svjetlo za aktivaciju MAP-a dobila na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja NATO-a u Briselu.
 
Program MAP predviđa savjetovanje, pomoć i praktičnu podršku prilagođene individualnim potrebama zemalja koje se žele priključiti NATO-u.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88935040

Powered by Blogger.ba