Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

05.12.2018.

ŠEFIK DžAFEROVIĆ NAKON HISTORIJSKE ODLUKE: ZNAČAJAN ISKORAK KA NATO-U, ODMAH PREDUZETI SVE NEOPHODNE RADNJE

DŽAFEROVIĆ NAKON HISTORIJSKE ODLUKE: Značajan iskorak ka NATO-u, odmah preduzeti sve neophodne radnje

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović pozdravio je odluku ministara vanjskih poslova članica NATO-a da prihvate podnošenje prvog Godišnjeg nacionalnog programa Bosne i Hercegovine i otpočinjanje provedbe Akcionog plana za članstvo (MAP) BiH u NATO-


DŽAFEROVIĆ NAKON HISTORIJSKE ODLUKE: Značajan iskorak ka NATO-u, odmah preduzeti sve neophodne radnje

....................

Ova odluka  predstavlja veoma značajan iskorak u procesu  integracije Bosne i Hercegovine u NATO, koji je jedan od osnovnih vanjsko-političkih ciljeva naše zemlje.

Provedba godišnjih nacionalnih programa  u okviru Akcionog plana za članstvo u NATO-u potpuno je u skladu sa svim ranije donešenim zakonima i odlukama Bosne i Hercegovina. Stoga od institucija BiH očekujem da u saradnji sa NATO-om odmah preduzmu sve neophodne radnje na otpočinjanju provedbe prvog Godišnjeg nacionalnog programa.

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine  usvojila je 28. septembra 2005. godine Zakon o odbrani, u čijem članu 84. se jasno i precizno navodi: „Parlamentarna skupština, Vijeće ministara, Predsjedništvo, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provest će potrebne aktrivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a“.

U junu 2009. godine, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović je u ime Predsjedništva BiH podnio generalnom sekretaru  NATO-a zahtjev za prijem Bosne i Hercegovine u Akcioni plan za članstvo (MAP).

U Strategiji vanjske politike BiH koju je Predsjedništvo BiH usvojilo u martu 2018. godine navodi se: „Nastavak provođenja aktivnosti u odnosu na NATO ostaje prioritet institucija Bosne i Hercegovine. Prioritetne aktivnosti biće prvenstveno usmjerene ka aktivaciji i provođenju MAP-a. Aktivacija MAP-a, za koju postoji širok politički konsenzus u Bosni i Hercegovini, omogućava da svi subjekti odbrane u Bosni i Hercegovini (u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti) nastave s provođenjem aktivnosti u odnosu na NATO, koje su utvrđene Zakonom o odbrani Bosne i Hercegovine.“

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88935046

Powered by Blogger.ba