Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

05.12.2018.

MILORAD DODIK MOŽE USPORAVATI, ALI DRŽAVE KOJE AKTIVIRAJU MAP POSTAJU ČLANICE NATO-A

Dodik može usporavati, ali države koje aktiviraju MAP postaju članice NATO-a

Dodik može usporavati, ali države koje aktiviraju MAP postaju članice NATO-a
U idealnom scenariju, BiH može Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP) aktivirati do kraja ove godine. No, brojne su prepreke koje to mogu usporiti, tvrdi direktor Centra za sigurnosne studije BiH Denis Hadžović.

U razgovoru za Vijesti.ba, Hadžović je najavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da će naša zemlja na sutrašnjem sastanku ministara vanjskih poslova članica NATO-a dobiti ponudu za MAP okarakterisao pruženom rukom Alijanse, koju treba iskoristiti.

Takvim potezom zemlje članice NATO-a, kaže Hadžović, pokazale su da uvažavaju dosadašnji progres koji je naša zemlja ostvarila na svom integracijskom putu.

- Da vam pojasnim slikovito - sada su nas sa bekenda prebacili na forhend. Olakšali su nam tu proceduru i uknjižbu 57 lokacija perspektivne vojne imovine na državu nakratko gurnuli u stranu - pojašnjava Hadžović.

Međutim, toj obavezi BiH će ipak nakon aktivacije MAP-a svakako morati posvetiti posebnu pažnju i proces knjiženja privesti kraju.

A kada je u pitanju sama aktivacija MAP-a, BiH bi je u idealnom scenariju mogla ostvariti do kraja ove godine. Da bi u tome uspjela, mora dovršiti Godišnji nacionalni program, dokument čiju je radnu verziju već izradila Komisija za NATO integracijski proces BiH, i potom ga dostaviti u sjedište NATO-a.

Hadžović pojašnjava da ono što predstoji su komentari nadležnih ministarstava (Ministarstvo finansija, Ministarstvo za sigurnost), pa potom i usvajanje tog dokumenta na Vijeću ministara BiH.

- Nakon toga, Predsjedništvo BiH po svojim nadležnostima ga upućuje u sjedište NATO-a i BiH dobija aktivan MAP - govori Hadžović.

No, sva ova priča "pije vode" samo ako dokument "ne zapne" u nekoj od institucija, a imajući u vidu da u Predsjedništvu BiH, kao aktuelni predsjedavajući sjedi Milorad Dodik (SNSD), čiji je stav po pitanju NATO-a vrlo dobro poznat, proces aktivacije MAP-a mogao bi biti usporen.

Uprkos činjenici da je BiH zahtjev za prijem u MAP podnijela još 2009. godine, na zahtjev tadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, čovjeka iz Dodikovog SNSD-a, aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH raspolaže određenim mehanizmima.

- Dodik može jednu takvu odluku da ne odobri i onda posegne za zaštitom vitalnog nacionalnog interesa i ostalim mehanizmima koji su mu na raspolaganju. Ali i pored toga ja ipak mislim da se ta odluka u konačnici može donijeti preglasavanjem sa 2:1 - smatra Hadžović.

Nakon što BiH aktivira MAP, ističe naš sagovornik, proširit će se njen obim saradnje s Alijansom i dobit će privilegije da može prisustvovati većem broju radnih sastanaka.

- BiH će biti aktivniji sudionik svih dešavanja u NATO-u, od čijih ćemo članica dobiti još veću podršku da što brže ispunimo sve uslove koji su pred nama - dodaje Hadžović.

Do sada se sticao utisak da je samo Ministarstvo odbrane zaduženo za proces integracije u NATO, a sada će se taj spektar, poručuje Hadžović, proširiti na znatno veći broj institucija, od kojih će se zahtijevati da daju daleko veći doprinos u cjelokupnom procesu.

Na kraju dodaje i da su sve zemlje koje su do sada aktivirale MAP postale punopravnim članicama NATO-a. Pa zašto ne bi i BiH?


D.K.

(Vijesti.ba)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88934956

Powered by Blogger.ba