Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

04.12.2018.

MATTHEW PALMER : MILORAD DODIK ZNA ŠTA SE OD NJEGA OČEKUJE

Matthew Palmer: Dodik zna šta se od njega očekuje

Matthew Palmer: Dodik zna šta se od njega očekuje
Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za jugoistočnu Evropu Matthew Palmer boravi ovih dana u Bosni i Hercegovini.

U razgovoru za novinske agencije je govorio i o sankcijama Miloradu Dodiku.
 
Na pitanje da li će izbor Milorada Dodika za člana Predsjedništva BiH eventualno ugroziti aspiracije BiH na njenom put ka euroatlantskim integracijama, Palmer je kazao da će SAD predano raditi sa svim članovima državnog Predsjedništva uključujući i Dodika.
 
- On i dalje ostaje pod sankcijama SAD-a jer to što je postao član Predsjedništva BiH nije jedan od kriterija za uklanjanje sankcija. Dodik zna šta se od njega očekuje kako bi sankcije bile uklonjene i željeli bismo vidjeti da on ide tim putem - poručio je Palmer.
 
Podsjetio je da su sankcije protiv Dodika uvedene zbog antidejtonske aktivnosti te Palmer kaže da on mora pokazati da je posvećen teritorijalnom integritetu BiH odnosno da ne ide putem secesije, dodajući da su sankcije uvedene kao funkcija podrške SAD-a Dejtonskom mirovnom sporazumu.
 
Mišljenja je da je to bilo efikasno u smislu promjene dinamike i smjera kako bi se oduprli retorici prijetnji i secesionizma koje su potkopavale stabilnost BiH i promovirale drugačiji put.
 
S druge strane kada su uvedene sankcije Nikoli Špiriću, visokom dužnosniku Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), stranke na čijem je čelu Dodik, to je značilo suprotstavljanje korupciji za koju je Palmer kazao da ima korozivan uticaj koji potkopava povjerenje javnosti u predstavnike vlasti.


 
(Vijesti.ba)


Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88932996

Powered by Blogger.ba