Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

01.12.2018.

ČEDOMIR JOVANOVIĆ O GENOCIDU U SREBRENICI I IZJAVI ANE BRNABIĆ

Čedomir Jovanović o genocidu u Srebrenici i izjavi Brnabić

Čedomir Jovanović o genocidu u Srebrenici i izjavi Brnabić
Preporuka Evropskog parlamenta Srbiji je da ne ignoriše međunarodne presude, izjavio je za Radio Slobodna Evropa Igor Šoltes, poslanik te institucije.

Njegov amandman o Srebrenici uvršten je u novu rezoluciju Evropskog parlamenta o Srbiji izglasanoj u četvrtak.
 
"Želim da pojasnim i istaknem da 'temeljni korak' ne znači preduslov ili obavezu. 'Temeljni korak' znači da se moraju uložiti napori da bi se uspostavilo uzajamno razumevanje o prošlim događajima koji su deo evropske istorije. Takođe, spoljne akcije Evropske unije zasnovane su i određene na poštovanju međunarodnog prava, te stoga presude Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog kriminalnog tribunala za bivšu Jugoslaviju moraju se uzeti u obzir i ne smeju se ignorisati”, saopštio je Igor Šoltes u pisanoj izjavi Radiju Slobodna Evropa.
 
Prethodno je Evropski parlament usvojio amandman, koji je predložio Šoltes, u kom se između ostalog navodi:
 
"Parlament žali zbog ponovljenog poricanja genocida u Srebrenici od nekih srbijanskih zvaničnika i naglašava da je priznavanje genocida u Srebrenici temeljni korak na putu Srbije ka pristupanju Evropskoj uniji."
 
Čedomir Jovanović, predsednik opozicione Liberalno demokratske partije, rekao je za RSE da je Srebrenica u izveštaju evroparlamenta logična posledica intervjua predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić.
 
“Za mene je neprihvatljiva uopšte ideja da bilo ko od nas političara, bez obzira da li je na vlasti ili u opoziciji, arbitrira da li je bio genocid u Srebrenici ili nije. Jeste. Tačka. Ništa se neće promeniti našim negiranjem svega toga osim što ćemo još jednom dati novu argumentaciju svetu da nije problem Srba bio u Mloševiću, Karadžiću i Mladiću, već da je on mnogo dublji”, rekao je Jovanović.
 
 
(Vijesti.ba)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88946301

Powered by Blogger.ba