Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

01.12.2018.

NESTALA IZ PREDSJEDNIŠTVA KAO I DRAGAN: MISTERIOZAN NESTANAK ZASTAVE HERCEG-BOSNE IZ BIVŠEG ČOVIĆEVOG UREDA!

NESTALA IZ PREDSJEDNIŠTVA KAO I DRAGAN: Misteriozan nestanak zastave Herceg-Bosne iz bivšeg Čovićevog ureda!

Čović je ove najave shvatio krajnje ozbiljno, pa osim što je odbio doći na zvaničnu ceremoniju imenovanja novih članova Predsjedništva BiH, kada je izašao iz kabineta zajedno sa njiim nestala je i zastava Herceg-Bosne. Članovi kabineta Željka Komšića kada su ušli u bivši Čovićev ured našli su mnogo zaostalih predmeta: kancelarijski materijal s logom HDZ-a, zastave Bosne i Hercegovine, knjigu Franje Tuđama "Bespuća povijesne zbiljnosti" ... No, zastave Herceg-Bosne nije bilo.NESTALA IZ PREDSJEDNIŠTVA KAO I DRAGAN: Misteriozan nestanak zastave Herceg-Bosne iz bivšeg Čovićevog ureda! - 1

.....................

Posljednjih dana velike kontroverze u bh. javnosti izazvao je Milorad Dodik sa zastavom RS. Naime, nakon što je najavljivao da će ga u svim prilikama u Predsjedništvu pratiti ta zastava, Dodik je već na početku mandata izazvao mali skandal, kada je, mimo zakona i protokola, postavio i zastavu RS-a tokom zvaničnog prijema ambasadora Srbije. Zastava je ubrzo uklonjena iz sale za prijeme, a u Predsjedništvu.

I dok se u bh. javnosti se nastavlja trakavica oko Dodika i njegove zastave, ono oko čega definitivno nema dileme je da u Predsjedništvu BiH naredne četiri godine zasigurno nećemo gledati zastavu Herceg-Bosne, koju je bivši član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović, na posljednim izborima ubjedljivo poražen od Željka Komšića, držao u svom kabinetu. Još i prije pobjede na izborima, Komšić je jasno najavljivao da će se u njegovom kabinetu nalaziti isključivo zastava države Bosne i Hercegovine.

Čović je ove  najave shvatio krajnje ozbiljno, pa osim što je odbio doći na zvaničnu ceremoniju imenovanja novih članova Predsjedništva BiH, kada je izašao iz kabineta zajedno sa njiim nestala je i zastava Herceg-Bosne. Članovi kabineta Željka Komšića kada su ušli u bivši Čovićev ured našli su mnogo zaostalih predmeta: kancelarijski materijal s logom HDZ-a, zastave Bosne i Hercegovine, knjigu Franje Tuđama "Bespuća povijesne zbiljnosti" ... No, zastave Herceg-Bosne nije bilo. Zastava se zanimljivo ne nalazi ni među zvaničnim inventarom Predsjedništva.


Postoji nekoliko teorija o tome gdje je na kraju završila zastava Herceg-Bosne. Prema jednoj verziji, Čović je ponio sa sobom kako bi ukrasio neku od soba svoje raskošne vile. Prema drugoj, zastava je završila u bivšem uredu hrvatskog člana Predsjedništva u Mostaru, koji je sada postao sjedište nevladine organizacije HNS, dok je prema trećoj verziji Čović, kao osoba koja je uvijek imala sklonosti ka novcu i zarađivanju, odlučio zastavu prodati preko OLX-a (bivši PIK). Zanimljivo je da je oglas za prodaju zastave Herceg-Bosne objavljen otprilike u isto vrijeme kada je Čović napuštao Predsjedništvo.

Kako bilo, zastave Herceg-Bosne zasigurno neće više biti u Predsjedništvu, barem naredne četiri godine, a čini se da će ona i vremenom sve više postojati relikt jedne kratkotrajne paradržavne tvorevine o kojoj je Haški sud rekao posljednju riječ.
Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88946170

Powered by Blogger.ba