Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

01.12.2018.

ČEDOMIR JOVANOVIĆ O GENOCIDU U SREBRENICI I IZJAVI ANE BRNABIĆ

Čedomir Jovanović o genocidu u Srebrenici i izjavi Brnabić

Čedomir Jovanović o genocidu u Srebrenici i izjavi Brnabić
Preporuka Evropskog parlamenta Srbiji je da ne ignoriše međunarodne presude, izjavio je za Radio Slobodna Evropa Igor Šoltes, poslanik te institucije.

Njegov amandman o Srebrenici uvršten je u novu rezoluciju Evropskog parlamenta o Srbiji izglasanoj u četvrtak.
 
"Želim da pojasnim i istaknem da 'temeljni korak' ne znači preduslov ili obavezu. 'Temeljni korak' znači da se moraju uložiti napori da bi se uspostavilo uzajamno razumevanje o prošlim događajima koji su deo evropske istorije. Takođe, spoljne akcije Evropske unije zasnovane su i određene na poštovanju međunarodnog prava, te stoga presude Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog kriminalnog tribunala za bivšu Jugoslaviju moraju se uzeti u obzir i ne smeju se ignorisati”, saopštio je Igor Šoltes u pisanoj izjavi Radiju Slobodna Evropa.
 
Prethodno je Evropski parlament usvojio amandman, koji je predložio Šoltes, u kom se između ostalog navodi:
 
"Parlament žali zbog ponovljenog poricanja genocida u Srebrenici od nekih srbijanskih zvaničnika i naglašava da je priznavanje genocida u Srebrenici temeljni korak na putu Srbije ka pristupanju Evropskoj uniji."
 
Čedomir Jovanović, predsednik opozicione Liberalno demokratske partije, rekao je za RSE da je Srebrenica u izveštaju evroparlamenta logična posledica intervjua predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić.
 
“Za mene je neprihvatljiva uopšte ideja da bilo ko od nas političara, bez obzira da li je na vlasti ili u opoziciji, arbitrira da li je bio genocid u Srebrenici ili nije. Jeste. Tačka. Ništa se neće promeniti našim negiranjem svega toga osim što ćemo još jednom dati novu argumentaciju svetu da nije problem Srba bio u Mloševiću, Karadžiću i Mladiću, već da je on mnogo dublji”, rekao je Jovanović.
 
 
(Vijesti.ba)

01.12.2018.

DA LI JE IZJAVA ANE BRNABIĆ O SREBRENICI UTICALA NA EVROPOSLANIKE?

01.12.2018.

RAIF DIZDAREVIĆ : SVI SMO IZGUBILI RASPADOM JUGOSLAVIJE

01.12.2018.

NESTALA IZ PREDSJEDNIŠTVA KAO I DRAGAN: MISTERIOZAN NESTANAK ZASTAVE HERCEG-BOSNE IZ BIVŠEG ČOVIĆEVOG UREDA!

NESTALA IZ PREDSJEDNIŠTVA KAO I DRAGAN: Misteriozan nestanak zastave Herceg-Bosne iz bivšeg Čovićevog ureda!

Čović je ove najave shvatio krajnje ozbiljno, pa osim što je odbio doći na zvaničnu ceremoniju imenovanja novih članova Predsjedništva BiH, kada je izašao iz kabineta zajedno sa njiim nestala je i zastava Herceg-Bosne. Članovi kabineta Željka Komšića kada su ušli u bivši Čovićev ured našli su mnogo zaostalih predmeta: kancelarijski materijal s logom HDZ-a, zastave Bosne i Hercegovine, knjigu Franje Tuđama "Bespuća povijesne zbiljnosti" ... No, zastave Herceg-Bosne nije bilo.NESTALA IZ PREDSJEDNIŠTVA KAO I DRAGAN: Misteriozan nestanak zastave Herceg-Bosne iz bivšeg Čovićevog ureda! - 1

.....................

Posljednjih dana velike kontroverze u bh. javnosti izazvao je Milorad Dodik sa zastavom RS. Naime, nakon što je najavljivao da će ga u svim prilikama u Predsjedništvu pratiti ta zastava, Dodik je već na početku mandata izazvao mali skandal, kada je, mimo zakona i protokola, postavio i zastavu RS-a tokom zvaničnog prijema ambasadora Srbije. Zastava je ubrzo uklonjena iz sale za prijeme, a u Predsjedništvu.

I dok se u bh. javnosti se nastavlja trakavica oko Dodika i njegove zastave, ono oko čega definitivno nema dileme je da u Predsjedništvu BiH naredne četiri godine zasigurno nećemo gledati zastavu Herceg-Bosne, koju je bivši član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović, na posljednim izborima ubjedljivo poražen od Željka Komšića, držao u svom kabinetu. Još i prije pobjede na izborima, Komšić je jasno najavljivao da će se u njegovom kabinetu nalaziti isključivo zastava države Bosne i Hercegovine.

Čović je ove  najave shvatio krajnje ozbiljno, pa osim što je odbio doći na zvaničnu ceremoniju imenovanja novih članova Predsjedništva BiH, kada je izašao iz kabineta zajedno sa njiim nestala je i zastava Herceg-Bosne. Članovi kabineta Željka Komšića kada su ušli u bivši Čovićev ured našli su mnogo zaostalih predmeta: kancelarijski materijal s logom HDZ-a, zastave Bosne i Hercegovine, knjigu Franje Tuđama "Bespuća povijesne zbiljnosti" ... No, zastave Herceg-Bosne nije bilo. Zastava se zanimljivo ne nalazi ni među zvaničnim inventarom Predsjedništva.


Postoji nekoliko teorija o tome gdje je na kraju završila zastava Herceg-Bosne. Prema jednoj verziji, Čović je ponio sa sobom kako bi ukrasio neku od soba svoje raskošne vile. Prema drugoj, zastava je završila u bivšem uredu hrvatskog člana Predsjedništva u Mostaru, koji je sada postao sjedište nevladine organizacije HNS, dok je prema trećoj verziji Čović, kao osoba koja je uvijek imala sklonosti ka novcu i zarađivanju, odlučio zastavu prodati preko OLX-a (bivši PIK). Zanimljivo je da je oglas za prodaju zastave Herceg-Bosne objavljen otprilike u isto vrijeme kada je Čović napuštao Predsjedništvo.

Kako bilo, zastave Herceg-Bosne zasigurno neće više biti u Predsjedništvu, barem naredne četiri godine, a čini se da će ona i vremenom sve više postojati relikt jedne kratkotrajne paradržavne tvorevine o kojoj je Haški sud rekao posljednju riječ.
01.12.2018.

PROF.DR. MIRSAD HADžIKADIĆ O PLATFORMI ZA PROGRES: "OVO JE MJESTO ZA SVE ONE KOJIMA JE STALO DO BOSNE I HERCEGOVINE"

01.12.2018.

UMRO BIVŠI PREDSJEDNIK SAD GEORGE WALKER BUSH : PORAZIO SADAMA HUSEINA, RASTURIO SSSR I PRIZNAO BiH, SLOVENIJU I HRVATSKU !

Umro bivši predsjednik SAD George  Walker Bush  : Porazio Sadama Huseina, rasturio SSSR i priznao BiH, Sloveniju i Hrvatsku !


George  Herbert Walker Bush  41. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država umro je u petak 31. novembra 2018 godine u večernjim satima u svom domu u Houstonu u 94. godini, objavili su američki mediji .

Ostat će upamćen kao Bush stariji koji je vodio SAD u zalivskom ratu 1991. godine. Pored toga, u njegovom predsjedničkom mandatu ,  srušen je Berlinski zid, raspao se SSSR i počeo rat na području Jugoslavije.

Prethodno je bio američki ambasador u Ujedinjenim nacijama(1971-1973) kao i direktor CIA-e.

Osamdesetih je godina prošlog vijeka najprije bio Reaganov potpredsjednik, a zatim ga je naslijedio kao 41. predsjednik Sjedinjenih Država.

Na predsjedničku je dužnost stupio 1989. s navršene 64 godine.

Bush stariji potpisao je 7. aprila  1992. u Bijeloj kući dugoočekivani dokument o priznanju  BiH, Slovenije i Hrvatske.

Istoga dana  Bush  je poslao je pisma predsjednicima Franji Tuđmanu, Aliji Izetbegoviću i Milanu Kučanu. U njima ih obavještava o svojoj odluci te naglašava da će odmah početi konzultacije s američkom državnom administracijom radi uspostave potpunih diplomatskih odnosa.

SAD je priznao republičke granice triju novih država kakve su bile prije početka krize i ratnih sukoba kao legitimne međunarodne granice.

U Bijeloj kući je proveo samo jedan mandat pošto je naredne izbore neočekivano izgubio od   nepoznatog guvernera Arkansasa Billa Clintona.

Bush je otac bivšeg republikanskog predsjednika Georgea W. Busha koji je odradio dva mandata, od 2001.do 2009., i bivšeg guvernera Floride Jeba Busha koji nije uspio izboriti status republikanskog kandidata na predsjedničkim izborima 2016.

U istorijskom istraživanju  koje je 2017. godine provela mreža C-SPAN , a u kojem je od 91. istoričara zatraženo da rangiraju 43 bivša predsjednika po deset kategorija. Bush stariji je u ukupnom skoru zauzeo visoko 2o mjesto.

01.12.2018.

JEZIVE PRIJETNJE MARTINI MLINAREVIĆ : FASCINIRANA SI MUSLIMANIMA, ZASLUŽUJEŠ BATINE...!

01.12.2018.

DRAGAN BURSAĆ : KRST NA ČELU BOLNIČARKE KARMEN

01.12.2018.

UMJESTO IZVINJENJA I KAJANJA, HRVATSKA NASTAVLJA PROMAŠENU POLITIKU PREMA BiH

01.12.2018.

CRKVA I DRŽAVA: ZAŠTO JE KARDINAL PULJIĆ IGNORIRAO INAUGURACIJU PREDSJEDNIŠTVA I DAN DRŽAVNOSTI BiH

01.12.2018.

BALKANIZACIJA NIJE NACIONALIZAM

01.12.2018.

SRBIJA IGNORIŠE UPOZORENJA KOJA DOBIJA ZBOG MEDIJA

01.12.2018.

BLOCKMANS: PROPUŠTENE PRILIKE EU NA ZAPADNOM BALKANU

01.12.2018.

KEMAL KURSPAHIĆ: PET LIČNIH GREŠAKA PREDSJEDAVAJUĆEG

01.12.2018.

EPILOG NOVOG SUĐENJA ORIĆU: ZAŠTIĆENI SVJEDOK PRESUDIO SAM SEBI LAŽNIM ISKAZOM

EPILOG NOVOG SUĐENJA ORIĆU: Zaštićeni svjedok presudio sam sebi lažnim iskazom

Apelacijsko vijeće Suda Bosne i Hercegovine danas je izreklo oslobođajuću presudu zapovjedniku Armije RBiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku Armije RBiH Sabahudinu Muhiću. Odvjetnice Nasera Orića i Sabahudina Muhića, Lejla Čović i Sabina Mehić, za N1 su istakle da se presude donose na osnovu dokaza, a ne na osnovu bilo čijih stavova, emocija ili slično.


EPILOG NOVOG SUĐENJA ORIĆU: Zaštićeni svjedok presudio sam sebi lažnim iskazom - 1


........................

Lejla Čović je istakla da je Naser Orić zadovoljan izrečenom presudom kao i odbrana.

"Od početka smo dokazivali nevinost Nasera Orića i konačno je pravda zadovoljena. Naser mi je rekao: 'Pravda je pobijedlila ponovo'", istakla je ona.

Sabina Mehić kazala je da je i njen branjenik identično reagovao.

"Mi smo ovakvu presudu i očekivali. Kada smo pročitali optužnicu vidjeli smo da ima propusta za odbranu. Dokazi koje smo mi dobili bili su suprotni onim iskazima zaštićenog svjedoka O-1. Mi smo uz optužnicu primili dokaze koji su bili kontradiktorni jedni drugima", istakla je Mehić.

Čović je istakla da je optužnica bila isključivo bazirana na izjavama zaštićenog svjedoka O-1.

"Optužnica je bila isključivo bazirana na izjavama zaštićenog svjedoka O-1 koji je bio saslušan i u prvostepenom postupku a ponovo i u drugostepenom. Iskaz tog svjedoka je suprotan iskazu svih ostalih svjedoka tužilaštva", potcrtala je Čović.

Lejla Čović je istakla da Naser Orić nije nikada a niti bi imao razloga da utiče na zaštićenog svjedoka.

"Zaštićeni svjedok je presudio sebi svojim lažnim iskazom. On svaki put kada je saslušavan govorio je drugačije. Uvijek je davao različit iskaz. Zbog toga se sudsko vijeće uvjerilo da on ne govori istinu. Kada govorite istinu vi uvijek ponavljate isto. Laž se ne može ponoviti. Nije bilo potrebe niti interesa da se utiče na ovog svjedoka. To su sve proizvoljni navodi tužilaštva", kazala je Čović i dodala:

"Nama nije poznato da je Tužilaštvo ikada vršilo istražnje radnje da je bilo takvog uticaja".

Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Miroslav Janjić, inače postupajući tužilac u predmetu Naser Orić i dr., komentarisao je za N1 oslobađajuću presudu Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću.

"Nisam prisustvovao izricanju presude jer da bi bila presuda mora je izreći Sud, a da bi sud bio Sud BiH u sudnici bi trebali biti žrtve i predstavnici pravosudne zajednice iz Republike Srpske. Obzirom da to nije bilo tako i da za srpske žrtve očigledno nema pravde pred pravosudnim institucijama BiH svemu tome nisam prisustvovao", rekao je Janjić.

Sabina Mehić je istakla da je za nju ovo vrlo zabrinjavajuća izjava.

"Postupajući tužilac uvodi politiku i nacionalizam u sudnice. Znamo da nacionalizmu i politici nije mjesto u sudnici. Hoću da vjerujem da je u ovom slučaju došlo do pogrešne interpretacije medija za izjavu tužioca. Toliko sam iznenađena njegovom reakcijom. Smatram da je iz poštovanja prema Sudu trebao da dođe na izricanje presude. Mogu potvrditi da smo imali korektan odnos sa postupajućim tužiocem tako da me ovo zaista iznenadilo", istakla je Mehić.

Lejla Čović je istakla da je vrlo indikativno kako je tužilac znao kakva će biti presuda pa nije došao na izricanje presude.

"Svojim ponašanjem pokazuje da je znao kakva će biti presuda. Zašto nije došao na izricanje presude i zašto je dao takvu izjavu. Nikada ni u ovom niti u drugiim predmetima ne znamo ishode presuda i to bi tako i trebalo biti", istakla je ona.

Prisustvovanje izricanju presude nije obavezno i to se dešavalo istakle su Mehić i Čović ali ovaj postupajući tužilac je prisustvovao svim ročištima, bio je prisutan i na izricanju prvostepene presude.

Komentirajući reakcije političara Mehić je kazala da oni ma sa koje strane dolazili ne bi trebalo da komentarišu sudske presude.

"Politiičari sa ma koje strane dolazili ne bi trebalo da komentarišu sudske presude. Niko od političara koji danas komentiraju ovu presudu, ja bar nisam upućena, nije pratio tok ovog procesa. Bilo ko od političara komentariše tu presudu napamet. Svaka presuda u bilo kojem procesu se donosi na osnovu dostavljenih dokaza. Ne na osnovu bilo čijih stavova, emocija ili slično", zaključila je Mehić.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89228117

Powered by Blogger.ba