Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

12.12.2018.

DRAGAN ČOVIĆ I BOŽO LJUBIĆ NAS VRAĆAJU NA TREĆI ENTITET KOJI JE OSUĐEN KAO ZLOČINAČKI PODUHVAT

Čović i Ljubić nas vraćaju na treći entitet koji je osuđen kao zločinački poduhvat

Čović i Ljubić nas vraćaju na treći entitet koji je osuđen kao zločinački poduhvat
Teolog i profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu fra Mile Babić u razgovoru za Vijesti.ba prokomentarisao je neke od poruka koje su se danas mogle čuti tokom zasjedanja Sabora Republike Hrvatske, na čijem je dnevnom redu Prijedlog deklaracije o položaju Hrvata u BiH.

Ponovnu priču o trećem entitetu, koja se zaobilaznim putem provlači kroz treću izbornu jedinicu, Babić je okarakterisao povratkom na politiku koju je osudila međunarodna zajednica.

- Stalno nas vraćaju na taj treći entitet, koji je osuđen kao zločinački poduhvat u Hagu - naglašava Babić, aludirajući na tzv. Herceg-Bosnu, čije je čelnike Haški tribunal pravomoćno osudio na ukupno 111 godina zatvora.

Babić je saglasan sa stavom jednog od zastupnika u Saboru, koji je danas od Bože Ljubića zatražio da podnese ostavku jer je, kako je rekao, zajedno s Draganom Čovićem znatno doprinio lošem položaju Hrvata u BiH.

- Oni su stalno u vlasti, nama je sve gore, a oni krive druge. Oni moraju ili dati ostavke ili biti smijenjeni. A ne da stalno budu u vlasti, a nama je sve gore i gore - kaež Babić za Vijesti.ba.

Osvrnuo se i na stav Bože Ljubića, koji je u ime predlagača deklaracije kazao kako izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda nije u skladu s duhom Dejtona, dodavši da bi se "moglo utvrditi i da nije u skladu sa slovom Dejtona".

- Ljudi uopće nisu politički školovani, samo zaglupljuju narod. Nacionalne vrijednosti su partikularne i to je posebno dobro, a ljudske su vrijednosti univerzalne. To je tako u svim demokratskim ustavima i politikama - ističe Babić.

Međutim, navodi kako se etnička pripadnost nastoji prikazati važnijom od građanske.

- Njima je partikularno važnije od univerzalnoga. Oni to prikazuju kao smak svijeta, što je zaglupljivanje naroda. Stalno nam nameću nacionalne politike i ispada da je važnije biti pripadnik nacije, naroda, etnije, nego biti čovjek. To je pervertiranje demokratskog procesa. Mi smo prvo ljudi, pa tek onda Srbi, Hrvati i Bošnjaci - zaključuje Babić u razgovoru za Vijesti.ba.


D.K.

(Vijesti.ba)12.12.2018.

INICIJATIVA IZ HRVATSKE U SLUŽBI PODRIVANJA STABILNOSTI BiH

Inicijative iz Hrvatske u službi podrivanja stabilnosti BiH

Inicijative iz Hrvatske u službi podrivanja stabilnosti BiH
Bosna i Hercegovina posljednjih mjesec dana dva puta je bila tema razgovora ministara vanjskih poslova EU-a. Sve je plod diplomatske inicijative Hrvatske koja insistira na izmjeni izbornog zakona u BiH.

No, rezultat je za Hrvatsku pred evropskim institucijama porazan.

Potpuni fijasko

Sve su po mišljenju direktora Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Zijada Bećirovića doživjele fijasko.  Smatra da se radi o orkestriranom djelovanju koje nanosi štetu BiH, a prvenstveno Hrvatskoj, koja svoje brojne unutarnje probleme pokušava izvoziti u BiH, ali i u EU, čak i u NATO.

- Nažalost, Hrvatsku sada vode nasljednici poraženih u Drugom svjetskom ratu i sebe žele prikazati kao pobjednike tog rata, umjesto da budu na smetljištu povijesti. To je opasan trend, koji već nanosi štetu samoj Hrvatskoj, jer reustašizacija i revitalizacija fašizma u toj državi ne može proći neopaženo, pošto je ona članica EU i NATO-a, i to mora biti zaustavljeno - upozorava Bećirović izjavi za Vijesti.ba.

zijad-becirovic-2018

Naš sagovornik navodi kako je Hrvatska na to upozorena, kao što je upozorena i da ne smije biti talac osobnih interesa Dragana Čovića i HDZ-a BiH.

- Sve njene inicijative koje se odnose na miješanje u unutarnje stvari BiH doživjele su u evropskim institucijama potpuni fijasko. Ne zaboravimo da je nedavno objavljeno istraživanje Evropskog vijeća za vanjske odnose (ECFR) o uticaju pojedinih članica unutar EU, i tu je Hrvatska zauzela 25. mjesto, što govori o njenom stvarnom uticaju - potcrtava Bećirović.

Ozbiljnost situacije

Politički analitičar Ibrahim Prohić za Vijesti.ba kaže da je pismo bivših visokih predstavnika jedan od rijetkih glasova razuma.

- Istovremeno, to je nužno shvatiti i kao upozorenje domaćim političkim faktorima, građanima BiH, ali i onima koji imaju efektivnu moć kada je u pitanju BiH, odnosno silama izvan nađ države, prvenstveno onima koje se nalaze u PIC-u, ali implicitno i Vašingtonu, jer sudbina BiH u ovom trenutku prvenstveno zavisi od diplomatske volje Vašingtona", mišljenja je Prohić.

ibrahim-prohic-2018

Prema njegovim riječima, pismo svjedoči o ozbiljnosti situacije u kojoj se BiH nalazi.

- Mislim da rat protiv BiH nije arhiviran. Duži niz godina, BiH živi u nekoj vrsti diplomatskog neokolonijalizma. Beogra i Zagreb drže kao taoca BiH i koriste prilike u našoj državi uvijek kada je to potrebno njima zbog njihovih unutrašnjih problema i tenzija, kaže Prohić.

Nedupustivo miješanje

Profesor na zagrebačkom Sveučilištu Zoran Pusić smatra da dobar dio međunarodne zajednice smatra da se Hrvatska nedopustivo miješa u unutrašnja pitanja BiH i da takva politika srozava međunarodni ugled Hrvatske, nanoseći joj direktnu štetu.

- Žalosno je, a moglo bi se za sve nas pokazati i tragičnim, da političari koji koriste dio vlastitog naroda koji živi u drugoj državi za podrivanje stabilnosti te države, nisu ništa naučili ni iz bliže, ni iz dalje povijesti. Oni se svojim djelovanjem razmeću kao vrhunskim dokazom domoljublja i rodoljublja; na kraju se takva politika redovno pokazala pogubna za sve, a najpogubnija za one u čijem se interesu, navodno, provodila - potcrtava naš sagovornik.

zoran-pusic-2018

Osvrnuo se i na ažurirani prijedlog Deklaracije Hrvatskog sabora o položaju Hrvata u BiH.

- Reakcija potpredsjednika Sabora Miljana Brkića: "Bolje je da se ovakva Deklaracija ne donosi, bez strasti, bez emocija, bez sadržaja, nego da se donese ovakva. Sad bismo mi trebali šutjeti da nas se ne optuži da se miješamo u unutarnji poredak. To su floskule!" - jaka je indicija da je Deklaracija u prvobitnoj formi bila eklatantno mješanje u unutrašnja pitanja BiH - poručuje Pusić.

Naknadno je, dodaje, prema riječima Bože Ljubića "'ispeglana', da se naše zalaganje za dobrobit Hrvata u BiH ne iskoristi protiv nas".

- Drugim riječima, da miješanje ne bude previše očito - nadovezao se Pusić.

Pusić podsjeća da se dosadašnjim deklaracijama, u kojima se propisuje šta treba prihvatiti kao neupitnu istinu i šta treba biti službeni stav o ratu u BiH - Sabor baš i nije proslavio.

- Nije impresionirao ni međunarodnu zajednicu, niti ikoga u Hrvatskoj ko je zadržao imalo intelektualnog poštenja i vlastitog integriteta - zaključuje Pusić u razgovoru za Vijesti.ba.

(Vijesti.ba)12.12.2018.

JEDINSTVEN STAV PREDSJEDNIŠTVA : ZAŠTITITI I VRATITI IMOVINU BiH U HRVATSKOJ

Jedinstven stav Predsjedništva: Zaštititi i vratiti imovinu BiH u Hrvatskoj

Jedinstven stav Predsjedništva: Zaštititi i vratiti imovinu BiH u Hrvatskoj
Predsjedništvo BiH na 1. redovnoj sjednici usvojilo zaključak o Provedbi Ankesa G Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ i aktivnosti na zaštiti i povratu imovine iz Bosne i Hercegovine koja se nalazi u Republici Hrvatskoj.

Predsjedništvo BiH zadužuje Ministarstvo vanjskih poslova BiH da uputi notu generalnom sekretaru Organizacije ujedinjenih naroda, kao depozitaru Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ, kojom ga obavještava o kršenju Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ od strane Republike Hrvatske.

Zadužuje se šef Pregovaračkog tima BiH u Stalnoj zajedničkoj komisiji viših predstavnika država nasljednica bivše SFRJ da zatraži održavanje vanredne sjednice Stalne zajedničke komisije zbog kršenja Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ od strane Republike Hrvatske.

Predsjedništvo BiH zadužuje Vijeće ministara BiH da Predsjedništvu BiH  dostavi izvještaj o aktivnostima koje su, slijedom Zaključka Vijeća ministara BiH sa 148. redovne sjednice, održane 3. jula 2018. godine, i Zaključka Predsjedništva BiH,sa 49. redovne sjednice, održane 3. jula 2018. godine, poduzete kako bi se osigurali zaštita i povrat imovine fizičkih i pravnih lica iz Bosne i Hercegovine i imovine Bosne i Hercegovine koja se nalazi u Republici Hrvatskoj.

Zadužuje se Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine da u vezi rješavanja imovinsko pravnih odnosa između BiH i Hrvatske, u pogledu primjene Aneksa »G« Sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ, koordinira sa entitetskim agencijama za privatizaciju sve aktivnosti prema organima u Republici Hrvatskoj, koje se tiču zaštite imovine iz Bosne i Hercegovine, te da o tome dostavlja izvještaj Predsjedništvu Bosne i Hercegovine svakih 6 (šest) mjeseci.

Predsjedništvo BiH, radi zaštite imovine iz Bosne i Hercegovine koja se nalazi u Republici Hrvatskoj, zadužuje Pravobranilaštvo BiH da se utvrde modaliteti za pokretanje apelacija prema Ustavnom sudu Republike Hrvatske kojom se osporava ustavnost Zakona o raspolaganju državnom imovinom u Republici Hrvatskoj i odgovarajuće uredbe, koje služe kao pravni osnov za zabranu upisa imovine Bosne i Hercegovine u odgovarajuće zemljišne knjige na stvarnog vlasnika iz BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH će uputiti pismo predsjednici Republike Hrvatske, Kolindi Grabar-Kitarović i predsjedniku Vlade, Andreju Plenkoviću, da se Sporazum o sukcesiji bivše SFRJ sa svim svojim aneksima, u svojstvu međunarodnog ugovora mora primjenjivati u skladu sa međunarodnim pravom, kao pravni akt koji ima prednost u odnosu na sve domaće propise, te u skladu sa njim, izvršiti povrat sve imovine Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj, uz obavezan upis u zemljišne knjige na stvarne vlasnike.

(Vijesti.ba)

12.12.2018.

IZBOR ŽELJKA KOMŠIĆA JE SNAŽNA ANTINACIONALISTIČKA PORUKA BIRAČA

Izbor Željka Komšića je snažna antinacionalistička poruka birača

Izbor Željka Komšića je snažna antinacionalistička poruka birača
Izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine internacionalizirao se zahvaljujući, ponajprije i ponajviše, nedobrosusjedskim odnosima aktualnog rukovodstva Republike Hrvatske koje je iz HDZ, dakle iz iste one stranke koja je, vodeći državu, po presudi najviše međunarodne pravosudne instance, izvršila devedesetih u BiH udruženi zločinački poduhvat, a taj HDZ danas ima svoga marljivog izvođača radova u HDZ BiH.

Ova činjenica je po sebi očigledna i upozoravajuća, čak prijeteća: ona svjedoči, nažalost, o kontinuitetu neprijateljske politike ove stranke prema BiH.  (Cijeli ovaj moj tekst, kao i svi drugi, svjedoče upravo o tome da ne poistovjećujem narode s nekim političkim strukturama.) Ta politička partija, sa svoja dva krila u dvije države, internacionalizira navodni problem izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva. To je prvi nivo jednog složenog problema.
 
Na drugome nivou – a sve to u konsekvencijama! – u ovo kontinuiranje neprijateljske politike HDZ prema susjednoj državi nastoji se uvesti čitava međunarodna zajednica, EU prije svih, te da se na taj način, devijantnom politikom HDZ, uvuče i sama EU u konflikt sa svojim temeljnim načelima: u flagrantno miješanje u strogo unutarnje stvari jedne suverene zemlje!
 
Na sljedećem nivou ovoga „problema“ – također konsekventno onome što sam već naveo – vrši se političko krivotvorenje najgore vrste, jer analiza izbornih rezultata pokazuje vrlo egzaktno, brojkama po izbornim jedinicama/mjestima, da za kandidata Dragana Čovića nisu glasale čak dvije trećine hrvatskog izbornog tijela u BiH. Ta činjenica se bezočno falsificira.
 
Nadalje, navedeni politički subjekti, kao i neki drugi iz tzv. reda Bošnjaka, često posežu, kao za argumentom, za jednom besmislicom o tome kako, navodno, narodi ne treba da biraju jedni drugima predstavnike. Na taj način se bitno i paradoksalno reducira PRAVO SLOBODNOG IZBORA KAO TAKVOG i istovremeno se time negira postojeći Ustav kao najviši pravni akt svake zemlje pa je naprosto nevjerovatno da politički subjekti smiju javno nastupati protiv Ustava, čak to  i internacionalizirati. Zatim, iz ove političko-diplomatske agresije na BiH proizlazi također činjenica koja bi morala šokirati Evropu: da jedna politička partija, HDZ, odlučuje o tome ko jest a ko nije Hrvat; to je paklenski, apsolutno perverzan savez političkog i nacionalnog – Hrvat je onaj koga takvim smatra HDZ (jer i Željko Komšić je Hrvat).
 
U cijeloj ovoj političko-nacionalističkoj ujdurmi, koja je izvrstan negativan primjer za povijest, bilo bi nužno da međunarodna zajednica izvuče sljedeće zaključke koji se nameću, koji se naprosto ne mogu previdjeti:
 
- Na prethodnim izborima, pobijedio je Čović, što znači da su Bošnjaci uvažavali pravo Hrvata da biraju „svoga“ predstavnika. Međutim, Čović je cijeli mandat iskoristio, najmarljivije što je mogao, da zajedno s Dodikom destruira državu BiH. Rezultat ovih izbora pokazao je, zatim, da su birači – pazite, i Bošnjaci i velik dio Hrvata, prema podacima koje sam spomenuo! – prepoznali tu destruktivnost i da su glasali PROTIV NJE.
 
- U krajnjim i najpozitivnijim konsekvencijama, morali bi međunarodni politički subjekti, ali i domaći tzv. analitičari iz svega ovoga izvući jednu pouku, tačnije – poruku koja je izvanredno važna i pozitivna u datim negativnim trendovima. Naime, odlukom biračkog tijela da podrži Komšića pokazalo se da u BiH još uvijek – uprkos svim destruktivnim nastojanjima – postoji relativno velika snaga patriotske i građanske opredijeljenosti, nasuprot nacionalističkoj koju predstavljaju oba HDZ a koja je u nekim važnim aspektima sklona i fašizaciji. Na taj način treba gledati izbor Komšića a ne Čovića: kao opredjeljenje, čak vjerovanje velikog dijela glasača u BiH u nužnost i mogućnost kosmopolitske, građanske, antinacionalističke politike u BiH, kakvu, u ovom slučaju, oličava orijentacija Željka Komšića.
 
- Sasvim suprotno tome, ostale su – barem u ovom aspektu – poražene one destruktivne snage HDZ koje predstavlja Čović i njegovi pokrovitelji iz HDZ Hrvatske, a koje sasvim zanemaruju ideju građanskoga, već favoriziraju koncept antagonog nacionalističkog (na „Čovićevoj teritoriji“ su institucionalno uspostavljene aparthejdske dvije škole pod jednim krovom, djeca tamo uče kako im je glavni grad Zagreb, ne priznaju ni konstitutivnost Srba na „svome“ teritoriju, ne priznaju bosanski jezik i td.).
 
Dakle, da povučem: Izbor Komšića indicira postojanje važne pozitivne snage u BiH, opredjeljenje većine glasača za jednu POZITIVNU IDEJU koja za BiH može biti spasonosna. Poraz hadezeovske politike u ovom slučaju je poraz krajnje retrogradne politike koja nastoji obmanuti i samu EU i uvesti je u konflikt s vlastitim načelima. Neka to imaju u vidu i domaći „analitičari“!
 
(U ovoj načelno pozitivnoj, progresivnoj poruci birača, upravo svjedočimo pravoj političkoj drami u opstrukciji rada Predsjedništva BiH, koju proizvodi Milorad Dodik svojim neopisivim političkim primitivizmom. Zamislite da mu je tamo partner Dragan Čović. Uz sve to, građani su, koliko se može vidjeti, naprosto šokirani činjenicom da SDA ulazi u bratski koalicijski zagrljaj s tim istim Dodikom i Čovićem, vlasnicima HDZ i SNSD, iako su provjereni razbijači BiH.)
 
Piše: Esad Duraković
 
(Vijesti.ba)


12.12.2018.

MILORAD DODIK: USVOJENA ZAJEDNIČKA IZJAVA O EU, POZIV U POSJETU PREDSJEDNICIMA SRBIJE I HRVATSKE

Dodik: Usvojena zajednička izjava o EU, poziv u posjetu predsjednicima Srbije i Hrvatske

Dodik: Usvojena zajednička izjava o EU, poziv u posjetu predsjednicima Srbije i Hrvatske
U Sarajevu je danas održana prva redovna sjednica novog saziva Predsjedništva BiH, a o usvojenim zaključcima novinare je informisao predsjedavajući kolektivnog šefa države Milorad Dodik.

Današnju sjednicu ocijenio je efikasnom, a tome su, kako je rekao, doprinijele i prethodne konsultacije sve trojice članova o dnevnom redu.
 
- Ono što je najvažnije je da smo usvojili zajedničku izjavu Predsjedništva vezano za evropske integracije i naglasili potrebu da se one ubrzaju - pojasnio je Dodik, dodajući da je upućen zahtjev Vijeću ministara i drugim institucijama da koristeći mehanizam koordinacije što prije riješe pitanje odgovora na dodatna pitanja na Upitnik EU.
 
Bilo je riječi i o migrantskoj krizi, te je konstatovano da je u BiH ušlo oko 23.000 migranata, a da je u tom pogledu značajan broj njih prošao kroz BiH, dok je između 3.500 i 4.000 smješteno na različitim lokacijama u našoj zemlji.
 
- Predsjedništvo smatra da nam je neophodno dostaviti detaljniju informaciju, kako bismo na nekoj od narednih sjednica mogli razmatrati to pitanje na jedan sveobuhvatan način - rekao je Dodik.
 
Kako je naveo, problem migranata teško je pitanje za čitav region, pa samim tim i za BiH.
 
- Potrebno je poboljšati kapacitete svih institucija da se bave ovim pitanjem kako bismo spriječili bilo kakav masovni ulazak migranata na prostor BiH. Zaključili smo da se migrantima, bez obzira na njihove zahtjeve, ne daje pravo azila, tako da na taj način spriječimo bilo kakve unutrašnje probleme u samoj BiH - naglašava Dodik.
 
Članovi Predsjedništva BiH razmatrali su i niz sporazuma, od kojih se jedan odnosi na sporazum o energetskoj efikasnosti koji treba BiH da potpiše sa evropskim institucijama i bankama, koji se odnosi na to da se postojeći objekti mogu modernizovati i uspostaviti veći stepen energetske sigurnosti vezano za sve te objekte – rekao je Dodik.
 
Na dnevnom redu našla su se i neka imenovanja i razrješenja jednog broja ambasadora.
 
- Dogovorili smo se da za sljedeću sjednicu za sedam dana pripremimo sve informacije o tome i da se na taj način pripreme imenovanja bar jednog dijela onih koji budu razriješeni - dodao je Dodik.
 
Predsjedništvo BIH donijelo je i zaključak da pozove predsjednike Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Crne Gore u zvaničnu posjetu našoj zemlji.
 
- Dogovorili smo se da odbijemo pomilovanje za traženo lice koje je učestvovalo u nekom terorističkom aktu - kazao je Dodik.
 
Također je dogovoreno da Predjsedništvo BiH prihvati pokroviteljstvo za Sarajevo Business Forum, a za operativna pitanja u tom pogledu zadužen je Šefik Džaferović.
 
- Odbili smo memorandum koji je neovlašteno ambasador u Australiji potpisao kako bi omogućio određene benefite za članove porodice. Predsjedništvo je to odbilo i taj memorandum stavilo van snage - dodao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje novinara Dodik je ustvrdio da je dekoracija u sali bila onakva kako je on jučer i tražio.
 
- Ja sam predlagao i zaključak vezano za izmjenu Poslovnika o radu Predsjedništva BiH kako bismo regulisali pitanje isticanja zastave, na koji ostali članovi Predsjedništva nisu pristali - pojašnjava Dodik.
 
Najavio je da će u Parlamentu BiH pokrenuti pitanje izmjene zakona koja reguliše tu tematiku.
 
- Smatrao sam kao član Predsjedništva da je neophodno da riješimo nekoliko pitanja i zato sam na ovo i pristao. Hvala i ostalim članovima Predsjedništva što su prihvatili da dekoracija bude izmijenjena u okviru onoga što je bilo najavljeno i traženo jučer - poručio je Dodik.
 
 

(Vijesti.ba)

12.12.2018.

MIRO LAZOVIĆ POZDRAVIO ODLUKU MILORADA DODIKA: VJERUJEM DA ĆE ODUSTATI OD INAT-POLITIKE

Lazović pozdravio Dodikovu odluku: Vjerujem da će odustati od inat-politikeLazović pozdravio Dodikovu odluku: Vjerujem da će odustati od inat-politike

Potpredsjednik SDP-a BiH i nekadašnji predsjednik Skupštine RBiH Miro Lazović pozdravio je potez predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da prisustvuje današnjoj prvoj radnoj sjednici kolektivnog šefa države, iako se u sali u kojoj je sjednica održana nije nalazila zastava RS-a.

- Čini mi se da je Dodik konačno shvatio da su zakoni države BiH prioritetni i važeći. Vjerujem da će on odustati od svoje inat-politike koju je dosad provodio - kaže Lazović u kratkoj izjavi za Vijesti.ba.

Naglašava da i Dodik mora poštovati važeće zakone.

- Uvjeren sam da je on uvidio da se ne može ponašati kao u Banjaluci, da je ovo ipak država BiH, a Sarajevo njen glavni grad. I da je Predsjedništvo BiH institucija koja predstavlja državu, a ne entitete - dodaje Lazović.

D.K.

(Vijesti.ba)

12.12.2018.

ZAJEDNIČKA IZJAVA DODIKA, KOMŠIĆA I DžAFEROVIĆA UPUĆENA EU

12.12.2018.

LANA PRLIĆ: HRVATSKA ĆE USKORO MORATI DONOSITI REZOLUCIJU U SABORU O IRSKOJ I NJEMAČKOJ

LANA PRLIĆ BRUTALNO SPUSTILA:" Hrvatska će uskoro morati donositi rezoluciju u Saboru o Irskoj i Njemačkoj"

Lana Prlić, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i potpredsjednica Socijaldemokratske partije BiH reagovala je na raspravu o usvajanju Deklaracije o položaju Hrvata u BiH u hrvatskom SaboruLANA PRLIĆ BRUTALNO SPUSTILA:' Hrvatska će uskoro morati donositi rezoluciju u Saboru o Irskoj i Njemačkoj'„Hrvatska vlast, ako nastavi ovakvom pogubnom politikom za svoje građane koji masovno odlaze, uskoro će morati donositi rezoluciju u Saboru o Irskoj i Njemačkoj i petljati se unutrašnje odnose i uređenje.
 
Ukoliko se vlasti u Hrvatskoj vode svojim antidemokratskim i antieuropskim rezolucijama, onda bi trebali zabraniti glasanje za više od 300.000 hrvatskih građana, koji se ne izjašnjavaju kao Hrvati u Republici Hrvatskoj, a imaju uticaja na izbor predsjednika Republike Hrvatske.
 
Osnovno ljudsko pravo da bira i bude biran i rezolucije koje negiraju to pravo svakom građaninu BiH su anticivilizacijske.
 
Dakle, dragi susjedi, fokusirajte se na rješavanje nagomilanih problema u privredi, stepenu sloboda i sigurnosti, lošeg kurikularnog sistema u obrazovanju, katastrofalnog stanja u zdravstvu, ministara koji su u očitim sukobima interesa…,a ostavite Bosnu i Hercegovinu na miru“, navodi se u izjavi.
12.12.2018.

ZORAN ERCEG NAPADNUT JER JE REKAO "TUĐMAN ZLOČINAC" PLENKOVIĆU UZVIKNUO: KAKO TE NIJE SRAM DIZATI SPOMENIK OVOM ZLOČINCU?

Zoran Erceg napadnut jer je rekao “Tuđman zločinac” Plenkoviću uzviknuo: Kako te nije sram dizati spomenik ovome zločincu?tačno.net
AutorZoran Erceg napadnut jer je rekao “Tuđman zločinac” Plenkoviću uzviknuo: Kako te nije sram dizati spomenik ovome zločincu?

Upropastio je Hrvatsku, predao je Bosansku Posavinu. Njemu dižete spomenik! Tuđman je ratni zločinac, govorio je Erceg prije napada

Objavljena je nova snimka incidenta na jučerašnjem otkrivanju spomenika Franji Tuđmanu.

Podsjetimo, nakon predstavljanja spomenika kojem je prisustvovao cijeli državni vrh, muškarac je viknuo “Tuđman zločinac” nakon čega je fizički napadnut.

Kako je Index još jučer objavio napadnut je Zoran Erceg, javnosti poznat kao splitski ratni veteran i humanitarni aktivist koji je u vrijeme šatoraškog prosvjeda u zagrebačkoj Savskoj ulici bio jedan od rijetkih koji su se usudili glasno progovoriti protiv šatoraša.

Nova snimka, snimljena iz neposredne blizine, pokazuje kako je više Tuđmanovih poklonika napalo Ercega, a jedan od njih s leđa je udario Ercega u glavu. Udarac je uputio stariji muškarac. Na snimci se vidi i kako zaštitari odvlače Ercega kojeg onda preuzimaju policajci.

Erceg je prije napada, dok je pored njega nakon svečanosti prolazio premijer Andrej Plenkoviću uzviknuo: „Plenkoviću, kako te nije sram dizati spomenik ovome zločincu? Sram vas bilo! Upropastio je Hrvatsku, predao je Bosansku Posavinu. Njemu dižete spomenik! Tuđman je ratni zločinac“.

Aktivist se pojavio u simboličnom žutom prsluku po uzoru na francuske prosvjednike.

Nakon napada završio je u zagrebačkom KBC-u Rebro.

Prema zasad dostupnim informacijama čini se da je policija prekršajno prijavila Ercega, dok se zasad ne spominje prijava protiv muškarca koji ga je udario, piše Index.hr.

12.12.2018.

U HRVATSKOM SABORU, IVAN PERNAR KRITIKOVAO CRKVU I HDZ, UDALJEN NAKON POMINJANJA ČOVIĆEVE VILE

12.12.2018.

VESNA PUSIĆ: DA LI SMO DOŠLI DO TOGA DA MILORAD DODIK VODI HRVATSKU POLITIKU O BiH

Da li smo došli do toga da Dodik vodi hrvatsku politiku o BiH

Da li smo došli do toga da Dodik vodi hrvatsku politiku o BiH
Zastupnica Vesna Pusić rekla je danas tokom rasprave u Saboru da se ne radi o Deklaraciji o Hrvatima u BiH nego se radi o Deklaraciji o hrvatskom i bosanskohercegovačkom HDZ-u jer se nigdje ne spominju Hrvati Središnje Bosne, Posavine, pa ni Republike Srpske.

Nema sumnje da Sabor može i treba raspravljati o susjednim državama. Nema sumjnje da može i treba raspravljati o položaju Hrvata u BIH, Srbiji, Crnoj Gori, Austriji, rekla je Pusić i dodala:

- Međutim ovaj tekst Deklaracije nije o položaju Hrvata u BIH, ništa ne govori o položaju Hrvata u RS, Hercegovini, srednoij Bosni, Sarajevu. Samo govori o HDZ-u BiH i HDZ-u RH. Ovo je Deklaracijaja o stavu HDZ o BiH. I kao takva zahtjevajući promjene i Ustava, Izbornog zakona, regulative i zadužujući hrvatske dužnosnike da to provode, direktno je i flagrantno miješanje u unutrašnje stvari BiH.

Ona je rekla da su tri bivša visoka predstavnika rekla što o tome misle, da je nedopustivo takvo miješanje.

- Hrvatske, odnosno predsjenik Vlade i MVP su odgovorili pristojnijim riječnikom, poptuno isto što je bezobraznijim riječima rekao Milorad Dodik. Da li smo došli do toga da Dodik vodi Hrvatsku politku o BIH. Dodik diktira ili je primjer naše reakcije na situaciju u BIH i na reakciju evropskih provjerenika. Takvo ponšanje i ova Deklaracija direktno su protiv ugleda, utjecaja i naručito protiv interesa Hrvatske. Ova Deklaracija ide protiv našeg uglada, proitiv mogućnosti da utječemo na odluke na međunarodnoj razini. Ko će Hrvatsku nakon ovog još uzimati za ozbiljno kada ovorimo o susjedima, rekla je Pusić.  

- U preambuli Deklaracije se citira presuda u slučaju Sejdic- Finci koja dokida ovakvo Predsjedništvo BIH. Je li iko od vas čitao presudu. U tom slučaju i Sejdić i Finci mogu biti članovi Predsjendištva. I nema više garancije da će biti Hrvat, Bošnjak ili Srbin, nego naprosto bilo koji građanin BiH. To je bit presude, ne može se provesti ne zato što Bošnjaci neće, nego je problem Ustav, ne može zbog Dejtona, rekla je Pusić i dodala:

- Govori se da su za Komšića glasali Bošnjaci, i to je vjerovatno. Ali nije protivno ni jednom dokumentu na koji se popziva Deklaracija. Možemo reći da to nije pravedno, ali čovjek je izabran kako je ranije izabran Čović. Očito je da se cijela buka pa i potreba za Deklaracijom, pojavila nakon sto Čović nije prošao u Predsjendištvo. Tu vjerovatno postoje veći interesi.

Ona je poručila i šta bi bilo kada bi bilo koja zemlja u susjedstu, npr.  u Prlamentu Srbije određivala Hrvatskoj šta mora napraviti.

- To je politika, citiraću Stjepana Kljujića na nedavnoj promociji knjige: Zagreb je krvnik bh. Hrvata, Sarajevo ih je dokrajčilo, ali to je nešto drugo. Na toj istoj promociji Franjo Topić, svećenik, godinama čelnik HKD Napredak kaže - “Danas se borba za vlast prenosi na cijele naroda, a borba oko fotelja tretira se kao sukob dva naroda. Ne treba ništa više, Franjo Topić je točno ocijenio o čemu se ovdje radi, mogu samo reći - kako u BiH tako i u Hrvatsoj, rekla je Pusić.
 

(Vijesti.ba)12.12.2018.

PRESKAKANJE FEDERACIJE PRI FORMIRANJU VLASTI JE PLAN DODIKA I ČOVIĆA ZA TREĆI ENTITET

Preskakanje Federacije pri formiranju vlasti je plan Dodika i Čovića za treći entitet

Preskakanje Federacije pri formiranju vlasti je plan Dodika i Čovića za treći entitet
Politički analitičar i ugledni sveučilišni profesor Slavo Kukić u izjavi za Vijesti.ba komentirao je ponašanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorad Dodik i njegovo postupa po matrici "pusti zakone, ja sam zakon u ovoj zemlji i bit će onako kao što ja kažem".

- Ja osobno mislim da se toj njegovoj matrici ne bi smjelo davati "zeleno svjetlo". Njega treba dovoditi u okvire i Ustava i zakona, u okvire legaliteta i ne treba mu pri tome ni u čemu popuštati - poručuje Kukić.

Naš sagovornik dodaje kako se Dodiku ne bi trebali udovoljavati zahtjevi kojima ostvaruje lične interese, istodobno negirajući BiH kao državu i izjavljujući kako je on ovdje samo na radnom mjestu, a da mu se srce i domovina nalaze drugdje.

- Dodika treba dovesti u okvire na koje on, ruku na srce, do sada nije navikao, jer je u Banjaluci ostvario apsolutnu vlast - konstatuje ugledni profesor.

Kad je u pitanju konstituisanje vlasti, smatra kako se prvo treba konstituisati vlast na kantonalnom i entitetskom, pa tek onda na državnom nivou.

- Dodiku ne treba dopuštati preskakanje jer je on to planirao zajedno s Draganom Čovićem, kako bi na taj način zapravo uveli u igru treći entitet, onemogućavajući FBiH kao administrativnu cjelinu i njeno ustavno i zakonsko funkcioniranje. On bi sada htio na brzinu da pokosi SIPA-u, OSA-u i diplomatski potencijal koji nije pod njegovom apsolutnom kontrolom - zaključuje Kukić u razgovoru za Vijesti.ba.

(Vijesti.ba)

12.12.2018.

NEZAVISNOST BiH OD 1. MARTA 1992 GODINE

Nezavisnost BiH: Od 1. marta 1992.

Image result for parlament bih


Šestog marta 1992. godine Republička izborna komisija je proglasila rezultate referenduma.

"Na osnovu člana 28. Tačke 6. Zakona o referendumu (”Sluzbeni list SRBiH”, br 29/77 i 24/91), Republička izborna komisija na sjednici održanoj 6. marta 1992. godine, utvrdila je rezultate Republičkog referenduma za utvrđivanje statusa Bosne i Hercegovine koji je održan 29. februara i 1. marta 1992. godine i iste objavljuje:

Od ukupnog broja glasača 3.253.847, na republički referendum za utvrđivanje statusa Bosne i Hercegovine izašlo je i glasalo 2.073.568 građana sa pravom glasa ili 64,31 posto i to prema izvodima iz opštih biračkih spiskova 1.989.786 i na osnovu potvrda o upisu u opšti birački spisak 83.535. glasača. Važećih glasačkih listića bilo je 2.067.969 ili 64,14 posto. Od ukupnog broja vazećih listića “ZA” je bilo 2.061.932 glasača ili 99,44 posto, dok je "PROTIV" glasalo 6.037 ili 0,29 posto, a nevazećih glasačkih listića bilo je 5.227 ili 0,25 posto.

Dakle, od ukupnog broja (2.073.568) građana koji su glasali na republičkom referendumu za utvrđivanje statusa Bosne i Hercegovine 29. februara i 1. marta 1992. godine, za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive, izjasnilo se 2.061.932. građana ili 99,44 posto (”Sluzbeni list RBiH”, br. 7; 27. mart 1992.)."

Ovi rezultati su omogućili međunarodno priznanje Bosne i Hercegovine kao nezavisne države. Zemlje članice Evropske zajednice priznale su Bosnu i Hercegovinu 6. aprila 1992. godine. Sjedinjene Američke Države priznale Bosnu i Hercegovinu dan kasnije, 7. aprila.

Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine primljena u punopravno članstvo Ujedinjenih naroda.

No, već prvih dana bh. nezavisnosti počeli su napadi na Sarajevo i cijelu BiH…

Ratni pakao okončan je tri i pol godine kasnije pregovorima u američkoj vojnoj bazi Right Patterson u gradu Daytonu, a potom potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, 14. decembra 1995. u Parizu.

Mirovnim sporazumom potvrđene su međunarodno priznate granice, suverenitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine. No, priznato je i njeno unutrašnje teritorijalno ustrojstvo koje znači podjelu na dva entiteta – Federaciju Bosne i Hercegovine (51 posto teritorija) i Republiku Srpsku (49 posto).

Alija Izetbegović možda je najbolje opisao postignuti mirovni sporazum: "U svijetu kakav je i sa ljudima kakvi jesu, nije se moglo više postići."

Nedostaci i alternative Dejtonu

Dejtonski mirovni sporazum i Ustav Bosne i Hercegovine, koji je donesen kao njegov sastavni dio, na snazi su do danas. Komplikovano državno uređenje, sa 14 parlamenata i vlada na različitim razinama vlasti, gomilanje administracije I višestruka podjela nadležnosti, značajna su prepreka ekonomskom i svakom drugom napretku BiH.

Proteklih godina bilo je i pozitivnih iskoraka u namjeri da se poprave nedostaci dejtonskog Ustava. Među njima je odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o konstitutivnosti tri naroda – Bošnjaka, Hrvata i Srba, na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Odluka je provedena na način da su izmijenjeni entitetski ustavi u smislu uvođenja jadnakopravnosti tri naroda u organima zakonodavne, izvršne i sudske vlasti. Suštinski konstitutivnost sva tri naroda na području cijele države I u svim sferama nikad nije zašivjela.

Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu donio je 2009. presudu u predmetu Sjedić – Finci protiv BiH. Implementacija presude u najkraćem znači izmjene Ustava Bosne i Hercegovine kojima bi se izjednačili svi građani Bosne i Hercegovine prilikom kandidiranja za člana Predsjedništva BiH i u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i to postalo pravo svih, a ne samo pripadnika tri konstitutivna naroda (Bošnjaci, Hrvati, Srbi). Presuda nije provedena u djelo.

U godinama prije, formirano je državno Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH koje su danas na takvom niovu obučenosti da učestvuju u međunarodnim mirovnim misijama pod vodstvom NATO-a.

Odluka o upisu vojne imovine na državu, kojom bi bio otkočen put ka članstvu u NATO, odnosno dobijanje Akcionog plana za članstvo, na čekanju je.

BiH je 15. februara 2016. godine predala aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji, koja je usvojena u septembru te godine. Taman što se stišalo slavlje i povodom tog čina, stigla je nova kriza povodom predaje zahtjeva za reviziju presude u predmetu BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu kojem se protive restavnici srpskog naroda u institucijama BiH.

Četvrt stoljeća od referenduma o nezavisnosti BiH, u zemlji su aktivne politike koje ne odustaju od zapaljive retorike koja poziva na unutrašnje podjele i teritorijalni preustroj po etno-nacionalnom principu…

U vremenu kad je političko vodstvo sve razjedinjenije u pogledu budućeg unutarnjeg uređenja zemlje, kad se konsultacije o budućem unutrašnjem ustroju BiH održavaju sve češće izvan državnih institucija, pa i van granica BiH, put ka euro-atlantskim integracijama umjerene snage u zemlji vide kao najoptimalnije rješenje.

Prvi mart obilježava se samo u Federaciji BiH kao Dan nezavisnosti BiH, dok se taj praznik ne obilježava u entitetu Republika Srpska.

12.12.2018.

DODIK UPAO U ČOVIĆEVU ZAMKU: SNSD ZADUGO OSTAJE BEZ VLASTI I ZASTAVE

Dodik upao u Čovićevu zamku: SNSD zadugo ostaje bez vlasti i zastave

Dodik upao u Čovićevu zamku: SNSD zadugo ostaje bez vlasti i zastave
Otkazivanjem današnjih konsultacija o imenovanju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Milorad Dodik je upao u zamku koju je probosanskim strankama pravio Dragan Čović.

Na ovom portalu smo još prije ravno mjesec dana objavili kako je plan probosanskih stranaka obustava procesa formiranju vlasti na nivou BiH, sve dok se ne razriješi pitanje odluke CIK-a i popune Doma naroda FBIH, osnosno dok se ne konstituira vlast na nivou Federacije BiH.

Nakon što je Dodiku danas jasno dato do znanja da formiranja vlasti na nivou BiH neće biti sve dok njeno formiranje ne bude okončano u Federaciji, postalo je jasno da će upravo SNSD izvući najdeblji kraj , ali i da je priča o zastavama zapravo samo predstava za širu javnost.

Ovakav razvoj situacije će na duže vrijeme odgodti SNSD-ov ulazak u vlast na državnom nivou, a sada je već posve jasno da je Milorad Dodik postao talac nerazumnih zahtjeva Dragana Čovića. Naime,  HDZ BiH  trenutno konzumira vlast na svim nivoima dok SNSD ima potrebu da što prije u Vijeću ministara zamjeni kadrove SDS-a i PDP-a, Dragana Mektića, Mirka Šarovića i Igora Crnadka, te zamjenike iz ovih stranaka u Vijeću ministara, ali i njihove kadrove u državnim agencijama.

Dodik i Čović su se u sličnoj situaciji našli i nakon izbora 2014. godine, ali u suprotnim ulogama. Tada se Čoviću žurilo pa nije ispoštovao dogovor o vertikalnoj uspostavi vlasti skrojenoj od istih stranaka na svim nivoima, iako je to bio zajednički stav dvije stranke. Rezultat toga je bio četiri godine opozicije Dodikovog SNSD-a na državnom nivou. Dodik je kasnije poručio da shvata Čovića i njegovo nastojanje da HDZ što prije uđe u vlast na nivou Federacije BIH, gdje je bio opozicija u mandatu 2010. - 2014.

Tada je Čović interese HDZ-a stavio ispred interes strateškog partnera SNSD-a, dok se sada Dodik podrškom Čoviću našao između interesa SNSD-a i Republike Srpske i interesa HDZ-a.

(Vijesti.ba)
11.12.2018.

GLAVNI HAŠKI TUŽILAC OČITAO LEKCIJU HRVATSKOJ

GLAVNI HAŠKI TUŽILAC OČITAO LEKCIJU HRVATSKOJ: Hrvatska blokira predmete zločina HV i HVO-a, neshvatljivo smanjenje kazne Marku Radiću

Glavni tužilac Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) Serge Brammertz je u izvještaju pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) naveo da hrvatska vlada još uvijek utiče na proces pravde u predmetima ratnih zločina, što je rezultiralo blokiranjem velikog i rastućeg broja predmeta protiv bivših pripadnika Hrvatske vojske (HV) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO).


GLAVNI HAŠKI TUŽILAC OČITAO LEKCIJU HRVATSKOJ: Hrvatska blokira predmete zločina HV i HVO-a, neshvatljivo smanjenje kazne Marku Radiću


U izvještaju se navodi da Vlada Hrvatske nije povukla zaključak iz 2015. godine kojim je naloženo Ministarstvu pravde da ne pruža sudsku saradnju u određenim predmetima ratnih zločina, čime je Vlada nastavila vršenje uticaja na proces pravde.
 
Uprkos direktnim naporima Ureda tužilaštva MMKS-a prema hrvatskim vlastima, po izvještaju, mali napredak je ostvaren u protekle tri godine zbog ovakve hrvatske politike i njenog negativnog uticaja, prenosi BIRN BiH.
 
- Ovakva politika utiče na promoviranje nekažnjivosti na račun žrtava širom regiona, koje zaslužuju pravdu - stoji su Brammertzovom izvještaju, gdje je također navedeno da nije pruženo nijedno zadovoljavajuće objašnjenje za održavanje ovakve politike hrvatske vlade.
 
On je u izvještaju naveo da bi hrvatska vlada odmah trebala povući ovakav stav, te “dopustiti procesu pravde da se nastavi bez dodatnog uplitanja”.
 
Brammertz je u izvještaju naveo i da je smanjena saradnja hrvatskih vlasti dovela do važnih zastoja u istragama i procesuiranju u susjednim zemljama. Istovremeno, u očima javnosti, kako stoji u izvještaju, čini se da, dok “hrvatski sudovi nastavljaju potraživanje pravde za hrvatske žrtve, malo je vidljivog napretka u procesuiranju slučajeva protiv osoba hrvatske nacionalnosti optuženih od sudova susjednih zemalja”.
 
Brammertz se u izvještaju osvrnuo i na predmet protiv Marka Radića, kojem je u oktobru ove godine Županijski sud u Zagrebu – s obzirom da se udruženi zločinački poduhvat kao institut ne priznaje u Hrvatskoj – skratio kaznu za zločine protiv čovječnosti počinjene nad Bošnjacima na području Mostara.
 
Presudom Suda u Zagrebu izmijenjena je presuda Suda Bosne i Hercegovine kojom je Radić u martu 2011. prvobitno bio osuđen na 21 godinu zatvora. Zagrebački sud se složio da preuzme izvršenje presude Suda BiH nakon što je ministar pravde BiH dozvolio Radiću da kaznu služi u Hrvatskoj.
 
Radić je presudom Suda BiH osuđen na 21 godinu zatvora, te je do 2027. trebao biti u zatvoru. Po novoj presudi Županijskog suda, kojom mu je smanjena kazna na 12 i po godina, Radić će izaći na slobodu do kraja ove godine.
 
- Žrtvama i javnosti je veoma teško shvatiti kako je kazna za tako ozbiljne zločine mogla biti smanjena u tolikoj mjeri samo na osnovu preuzimanja presude u Hrvatskoj - stoji u izvještaju.
 
Također je istaknuto da, iako je prebacivanje izvršenja kazne unapređenje socijalne rehabilitacije osuđenika u skladu sa izvršenjem pravde, nije jasno kako će ta svrha biti postignuta ukoliko Radić bude pušten nedugo nakon pruzimanja.
 
Pred UN-ovim Vijećem sigurnosti i predsjednik MMKS-a Theodor Meron je izložio izvještaj, u kojem je navedeno da se presuda bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću može očekivati u prva tri mjeseca naredne godine.
 
Haški tribunal je Karadžića nepravosnažno osudio na 40 godina zatvora, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995., kada je ubijeno preko 7.000 Bošnjaka.
 
Karadžić je osuđen i za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.
 
Na tu presudu Karadžić je uložio žalbu, ali je to učinilo i Haško tužilaštvo, koje je tražilo da on
bude proglašen krivim i za genocid u još šest općina i da bude osuđen na doživotni zatvor.
 
Bilo je planirano da MMKS pravosnažnu presudu Karadžiću izrekne u decembru, ali je izricanje odloženo zato što se sudija Meron, na zahtjev Odbrane, povukao iz Apelacionog vijeća, a umjesto njega postavljen je sudija Ivo Rosa.
11.12.2018.

ŽELJKO KOMŠIĆ : "CIJENU POLITIKE ZAVAĐANJA NARODA PLATIT ĆE HRVATI SREDNJE BOSNE"

KOMŠIĆ GOVORIO ZA BHRT: "Cijenu politike zavađanja naroda platit će Hrvati srednje Bosne"

U zapadnoj Hercegovini, šta god govorili Hrvati i Crkva, njih niko ne ugrožava, tvrdi u intervjuu “Jedan” BHRT-a, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić.


KOMŠIĆ GOVORIO ZA BHRT: 'Cijenu politike zavađanja naroda platit će Hrvati srednje Bosne'

– Oni nemaju problema da im neko prijeti bilo čim, majorizacijom, ili kako oni to već kažu, ali šta ćemo ako nam se desi da nam se isele Hrvati iz srednje Bosne, i to ne onako kako su izašli iz banjalučke Biskupije, nego sad dobrovoljno odlaze vani. Ostade nam taj prostor prazan. To je katastrofa za narod i za Katoličku crkvu. Prve žrtve ovakve politike i zavađanja su, vjerovali ili ne, Hrvati srednje Bosne. Nije žrtva neko dolje u zapadnoj Hercegovini. Hrvati srednje Bosne će platiti tu cijenu zavađanja naroda, besperspektivnosti i straha – smatra Komšić.

Komšić je u intervjuu za BHT1 govorio i o predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i sigurnosti.

Komšić kaže da ima potpuno povjerenje u Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH, u čijoj je nadležnosti briga o sigurnosti članova Predsjedništva BiH.

– Morao bi on (Dodik, op.a.) da shvati da je sada na drugoj funkciji i da neko drugi preuzima brigu o njegovoj sigurnosti. Ja vam garantujem da su ti ljudi, koji su preuzeli brigu o njegovom osiguranju, vrhunski profesionalci. Na kraju, on kao član Predsjedništva BiH ima pravo da kaže, ovoga neću, ako iz nekog razloga sumnja i poslušat će ga ovi ljudi u Direkciji. Ja na njegovom mjestu to ne bih radio. Gospodin Dodik mora da shvati da ima budala i u Republici Srpskoj, a ne samo ovdje – tvrdi u intervjuu “Jedan” član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić.

11.12.2018.

UKLANJANJE ZASTAVE BiH JE POVREDA DRŽAVE, NIKADA NA TO NEĆEMO PRISTATI

Uklanjanje zastave BiH je povreda države, nikada na to nećemo pristati

Uklanjanje zastave BiH je povreda države, nikada na to nećemo pristati
Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović održao je danas konferenciju za novinare nakon što su prethodno otkazane konsultacije oko imenovanja mandatara za sastav Vijeća ministara BiH.

Podsjetimo, do otkazivanja je došlo nakon što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik insistirao da se pored zastave BiH nađe i zastava RS, što druga dvojica članova Predsjedništva BiH nisu prihvatila.

Potom je Dodik zatražio da se sa sastanka izbaci zastava BiH, što također nije prihvaćeno, te su stoga konsultacije otkazane.

Džaferović je na početku konferencije za novinare podsjetio da su se članovi kolektivnog šefa države još u prošli petak dogovorili da održe konsultacije s parlamentarnim političkim strankama. Dodik, kao predsjedavajući, u dogovoru s njim i Željkom Komšićem, uputio je poziv parlamentarnim političkim strankama i Kolegiju Predstavničkog doma Parlamenta BiH za danas u 15 sati, sa planom da bude razgovarano sa svakom strankom ponaosob.

- Konsultacije su bile zakazane za danas u 15 sati u sali broj 30, u kojoj inače i zasjeda Predsjedništvo BiH. U toku jučerašnjeg dana iz Dodikovog kabineta prema mom stigli su zahtjevi da se iz te sale ukloni zastava BiH. Naravno, ja to nisam prihvatio i nikada to neću prihvatiti. Mi smo kolektivni šef države BiH i uklanjanje zastave BiH iz sale u kojoj zasjeda Predsjedništvo je povreda države BiH - rekao je Džaferović.

U toku današnjeg dana, kako je rekao, stigao mu je novi zahtjev da se barem pored zastave BiH u salu unese i zastava RS.

- Ja ni to nisam mogao i prihvatiti i ne mogu to prihvatiti. Ovo je državna institucija u kojoj može biti, u skladu sa Zakonom o zastavi BiH, isključivo zastava BiH. Nakon toga gospodin Dodik je otkazao današnje konsultacije - dodao je Džaferović.

Potom je, kako navodi Džaferović, bez dogovora s njim, Dodik zakazao konsultacije u pisanoj formi, zatraživši od političkih stranaka da sutra do 10 sati dostave prijedloge imena mandatara.

- Dakle, to je urađeno bez konsultacija sa mnom - dodao je Džaferović.(Vijesti.ba)

11.12.2018.

"TRAŽIMO RJEŠENJE DA SE DEBLOKIRA USPOSTAVA VLASTI U BiH"

"Tražimo rješenje da se deblokira uspostava vlasti u BiH"

Član Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Suad Arnautović danas je nakon hitnog zasjedanja potvrdio novinarima da članovi CIK-a kao odgovorni zvaničnici nastoje naći rješenje kako bi se deblokiralo formiranje vlasti.

"Žao mi je što nemamo službeno saopštenje CIK-a o tome šta trenutno radi Komisija. Posljednjih dana i sedmica intenzivno radi, usaglašava se između članova CIK-a, prikuplja određene fakte i činjenice kako bi bilo doneseno odgovarajuće rješenje, prije svega za uspostavu vlasti nakon Općih izbora", dodao je Arnautović.
 
Iako se na hitnoj sjednici nije razmatrala odluka o načinu formiranja Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Arnautović je pojasnio da je ta odluka kompleksna i da su u opticaju četiri temeljna ustavna zakonska principa o kojima se raspravlja.
 
"Prvi je o konstitutivnosti naroda, drugi je princip pariteta, koji kaže da u Domu treba biti 17 Bošnjaka, 17 Srba, 17 Hrvata i sedam iz reda ostalih. Treće je načelo teritorijalnosti, a četvrti je princip proporcionalnosti. Ovdje su četiri principa koji se nekada u nekoj situaciji međusobno isključuju", dodao je Arnautović.
 
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je na hitnoj sjednici donijela tri odluke, među kojima su Odluka o potvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske i Odluka o povratu uplaćenog novčanog iznosa takse za ovjeru.
 
Trećom odlukom CIK je potvrdio rezultate posrednih izbora za Vijeće naroda Republike Srpske, čija je konstitutivna sjednica zakazana za sutra.


(Vijesti.ba)


11.12.2018.

DENIS ZVIZDIĆ ZA GLAS AMERIKE: SLIJEDI AMERIČKO-NJEMAČKA INICIJATIVA ZA BiH!

Zvizdić za Glas Amerike: Slijedi američko-njemačka inicijativa za BiH!

Odgovore na dodatna pitanja Evropske komisije možemo završiti praktično u naredne dvije sedmice, ali pod uvjetom da prestanu političke opstrukcije upravo od onih koji se deklarativno najviše zalažu za evropsku perspektivu BiH, smatra predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

U ovom trenutku, kako kaže, optimista je zbog izjava članova Predsjedništva BiH da će potpisati zajedničku izjavu o evropskoj opredjeljenosti BiH, iako je ona potpisana prije četiri godine.
 
– Međutim, mnogo je važnija ta njihova opredjeljenost i najava da će Brisel biti jedna od prvih destinacija koju će posjetiti – rekao je Zvizdić u razgovoru za Glas Amerike.
 
Prema njegovim riječima, ogromna medijska pažnja posvećuje se potpuno efemernim pitanjima – kao što je recimo problem sa zastavom RS-a – u odnosu na bazna pitanja BiH.
 
– Važno je kazati da niko u BiH, bez obzira na trenutnu političku snagu, ne može zaustaviti njen evropski put – naglašava Zvizdić.
 
Navodi da pozitivni procesi koji su vezani za BiH mogu krenuti ili iznutra ili od strane onih zemalja koje dobro razumiju situaciju u BiH i u kompletnom regionu, i čije nam inicijative značajno mogu biti od pomoći.
 
– Takva je bila britansko-njemačka inicijativa početkom 2015., koja je zaista stvorila tu pozitivnu energiju kada govorimo o evropskim integracijama BiH. Svi se sjećamo da je prije toga praktično 7-8 godina evropski put bio u blokadi, a ta inicijativa otvorila je sve procese unutar evropskih integracija i ekonomskog razvoja BiH – govori Zvizdić.
 
Umjesto britansko-njemačke, kaže, mogla bi uslijediti američko-njemačka inicijativa.
 
– Riječ je opet o dvije zemlje koje su zaista veliki prijatelji čitave BiH i svih njenih naroda i građana. Oni ne preferiraju bilo koga unutar BiH, jer je riječ o zemljama koje su istinski promotori demokratskih vrijednosti – napominje Zvizdić.
 
Takva inicijativa, smatra, dala bi dodatni poticaj budućim vlastima u BiH da nastave s pozitivnim trendovima u oblasti evropskih integracija, ekonomskog razvoja, borbi protiv ekstremizma i kriminala i neophodnosti da regionalne odnose dovedu na nivo međusobnog razumijevanja i reciprociteta.
 
– Zemlje koje žele da budu dio demokratskoga svijeta, bez obzira da li su naši istočni ili zapadni susjedi, moraju poštovati međunarodna pravila i standarde. Dakle, ne može se negirati ono što je presuđeno pravosnažnim presudama u Sudu u Hagu, i kada je u pitanju udruženi zločinački poduhvat, i kada je u pitanju genocid u Srebrenici – potcrtava Zvizdić.
 
Ističe kako oni koji se u ovom trenutku takmiče kako bi što prije došli samo do budžetskih sredstava i njima počeli vladati, ne mogu napraviti značajne pozitivne iskorake na bilo kojem nivou.
 
– Ako me pitate ko bi sada trebao biti u toj vlasti, vrlo mi je to teško u ovom trenutku procijeniti, ali očekujem i nadam se da će biti stvorena stabilna, široka, programska koalicija. Moja želja je da ta koalicija prije svega bude definisana kao probosanska i proevropska, te da na listi njenih prioriteta na prvih 4-5 mjesta uvijek bude zaštita države BiH, njenog suvereniteta, demokratskih i evropskih vrijednosti, napredak na evropskom putu, ekonomski razvoj i jačanje vladavine prava – navodi Zvizdić.
 
Dodaje kako očekuje razumijevanje prilika u BiH.
 
– Naš sistem je takav da mi moramo praktično tri puta brže trčati nego bilo koja zemlja u našem susjedstvu, da bismo trčali istom brzinom – konstatuje Zvizdić.
 
Poručuje kako je sasvim siguran da će nadvladati evropska perspektiva regiona, bez obzira na pokušaj globalnih sila s Istoka da utječu na prostor zapadnog Balkana.
 
– Još uvijek postoje oni koji na neki način žive u duhu prošlosti – ali oni neće uspjeti zaustaviti evropske procese. Mogu ih usporiti, ali svi procesi ići će u pozitivnom smjeru, a to znači EU ili generalno euroatlantske integracije – zaključio je Zvizdić.

11.12.2018.

MOSTARSKI IZBORI PRED SUDOM U STRASBOURGU

11.12.2018.

ŠAŠKOR; OD TUĐMANA DO MARAKEŠA

11.12.2018.

SLAVEN KOVAČEVIĆ, SAVJETNIK ŽELJKA KOMŠIĆA: NA DIPLOMATSKU AGRESIJU HRVATSKE PREMA BiH, NEĆEMO SJEDITI SKRŠTENIH RUKU

Slaven Kovačević, savjetnik Željka Komšića: Na diplomatsku agresiju nećemo sjediti skrštenih ruku

Politički Analitičar i savjetnik za vanjsku politiku člana Predsjedništva BiH Željka Komšića Slaven Kovačević za Klix.ba je komentarisao odnose BiH i Hrvatske, inicijative Zagreba u Briselu i deklaracije o statusu Hrvata u našoj zemlji. Kovačević na početku razgovora poručuje da ne mogu postojati dobrosusjedski odnosi, ako jedna zemlja na međunarodnom planu rovari protiv druge susjedne zemlje i obratno, dobrosusjedski odnosi su temeljeni na međusobnom uvažavanju i povjerenju. 

“Današnja sjednica Odbora za vanjsku politiku Vijeća Europske unije (FAC) pokazala je da vanjska politika Republike Hrvatske u europskim okvirima polako prelazi u iritaciju i ono što je još važnije da je gospođa Federica Mogherini jasno rekla da je dosta priče o izborima u Bosni i Hercegovini i da je ta priča završena, što vidim kao pozitivnu reakciju na pismo tri nekadašnja visoka predstavnika u Bosni i Hercegovini. Odnosno, diplomatska agresija Hrvatske doživjela je još jedan poraz, četvrti u nizu, što je rezultanta i naših aktivnosti prema zvaničnicima Europske unije”, kaže Kovačević.

Naglašava da na takve istupe Hrvatske neće svi u BiH sjediti srštenih ruku.

“Ako neko misli da ćemo mi, ovdje, nijemo posmatrati bilo koji vid diplomatske agresije na Bosnu i Hercegovinu, bez obzira od koga ona dolazila, želim jasno reći da nećemo sjediti skrštenih ruku, već ćemo veoma organizirano braniti i odbraniti suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Koliko god premijer Andrej Plenković tvrdio da on neće prestati sa tim aktivnostima, onda treba znati da nećemo ni mi stati sa odbranom suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine”, poručuje Kovačević.

On smatra da je deklaracija koja se priprema u Hrvatskom saboru, još jedan vid udara na suverenitet Bosne i Hercegovine, poručujući da taj dokument sadrži niz neistina. 

“Bilo bi dobro da javnost u Republici Hrvatskoj bude pravilno informirana o tome da Hrvatska nije garant Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, već je njegov obveznik, gdje je veoma važno istaći da se Aneks IV ili Ustav BiH provodi u Bosni i Hercegovini, na način da se primijenjuje jedina službena verzija (kako je to rekao OHR), a to je ona na engleskom jeziku. Još preciznije, ne može niti Hrvatska niti Srbija davati vlastite prijevode Ustava BiH, jer je to zadatak ovdašnjih organa vlasti, a kako ne postoji službeni prijevod onda je na snazi samo engleska verzija svih aneksa Dejtonskog sporazuma, a među njima i Aneksa IV ili Ustav BiH. Dakle, nije tačno da je ovo zemlja tri konstitutivna naroda, jer u toj alineju 10, preambule Ustava BiH, piše jasno da ova zemlja ima 5 (pet) ustavotvornih elemenata: Bošnjake, Hrvate, Srbe, Ostale i građane Bosne i Hercegovine. To što neko ne zna značenje pojma ‘konstituentni’ što nije isto što i ‘konstitutivni’ problem je tih koji ne znaju jezičko i pravno značenje tog termina koji se koristi u Ustavu BiH.

Posebno je zanimljivo i netačno da termin ‘konstitutivni’ koji je kao atribut korišten u istoj rečenici gdje se spominju Ostali i građani BiH, treba imati značenje da se utvrđuju neka prava višeg reda. U par riječi, to je netačno. Isto tako, netačno je da ovdje treba postojati ‘jednakopravnost konstitutivnih naroda’ kada tako nešto nije utvrđeno Ustavom BiH. Ako mi neko ne vjeruje, neka pročita članove II/2 i II/4 Ustava BiH. Za sve one iz susjednih zemalja, koji kroz netačne interpretacije Ustava BiH, što svakako nije njihov posao, nastoje proizvesti prostor za političke manipulacije, treba ukazati da pročitaju presudu Europskog suda za ljudska prava iz Strazbura u predmetu ‘Zornić’ pa da vide kako jedan međunarodni sud vidi fenomen ‘konstitutivnosti’ u Bosni i Hercegovini, odnosno šta s time treba uraditi”, objašnjava Kovačević.

Dodaje da je jako loše i pogrešno da susjedna zemlja netačno interpretira ustav zemlje susjeda, pa na bazi tih netačnosti donosi deklaraciju o pravima jedne etničke skupine. 

“Zašto takvi ne primjene sistem deklarativnoga izjašnjavanja za prava te etničke skupine u Njemačkoj, Austriji, Italiji ili nekim drugim zemljama. Naravno da neće ulaziti u suverenitet tih zemalja, ali sebi daju za pravo da narušavaju suverenitet Bosne i Hercegovine, nakon što su u područjima Neumskog zaliva, Buškog jezera ili mosta Gradiška izvršili udar i na teritorijalni integritet ove zemlje. Tako se ne grade dobrosusjedski odnosi, na način da jedna politička stranka iz susjedne Hrvatske podredi cjelokupnu državnu vanjsku politiku svojim stranačkim interesima, u kojima Hrvatska sada već ima ozbiljnu vanjsko-političku štetu. No, o tome bi trebala nešto reći hrvatska javnost, jer se to njih direktno tiče”, zaključuje Kovačević.

11.12.2018.

PROF.DR. SENADIN LAVIĆ: ŠTA DANAS ZNAČI 'KONSTITUTIVNOST NARODA" SPRAM KONSTITUTIVNOSTI GRAĐANA?

11.12.2018.

OBRAĆANJE NACIJI NAKON PROTESTA "ŽUTIH PRSLUKA": LJUTNJA U ZEMLJI JE DUBOKA I OPRAVDANA"

Obraćanje naciji nakon protesta “žutih prsluka” : “Ljutnja u zemlji je duboka i opravdana”


Francuski predsjednik Emmanuel Macron obratio se javnosti dan nakon posljednjih demonstracija koje traju već tri sedmice i nasilnih protesta “žutih prsluka” širom zemlje, porukom da vjeruje da je moguće pronaći rješenje iz aktuelnih problema.

“Ljutnja u zemlji je duboka i opravdana” rekao je francuski predsjednik, obećavši smanjenje poreza za penzionere i druge beneficije ali i poručivši da nema opravdanja za nasilje.

Kako je rekao, tražio je od vlade da poveća zarade do 100 eura mjesečno od januara, ali je dodbio da ponovo uvede porez na bogate. Rekao je i da će se boriti protiv poreskih prevara.

“Mi ćemo odgovoriti na ekonomsku i socijalnu hitnost sa snažnim mjerama, smanjujući porez još brže, držeći državnu potrošnju pod kontrolim, ali ne sa U-zaokretima” poručio je Macron u televizijskom obraćanju naciji.

Macron je takođe naglasio da će iskoristi “sva sredstva” za uspostavljanje reda nakon nasilnih protesta protiv njegovog predsjendičkog mandata koji su duboko potresli naciju.

Iako se trudio da smireno prizna da razumije “bijes i indgnaciju” dijela javnosti zbog troškova života, poručio je da “nikakvog oproštaja” neće biti za one koji stoje iza nasilja na protestima.

Kako je rekao predsjednik Macron “nikakv bijes ne opavdava” napade na policiju ili pljačkanje prodavnica, poručivši da takve stvari prijete dragocjenoj francuskoj slobodi.

10.12.2018.

HDZ JE UDRUŽENI ZLOČINAČKI PODUHVAT UZP!

HDZ je UZP!HDZ je UZP!

foto bljesak.info    

Napadi na Bosnu i Hercegovinu od Republike Hrvatske su kontinurani i usmjereni na njenu dalju destabilizaciju. Arogantnost, bahatost i gaženje interesa BiH se dalje ne smiju tolerisati ni po koju cijenu.

Željko Komšić je legalno izabran hrvatski član predsjedništva BiH a podršku su mu dali i trojica bivših visokih predstavnika u BiH. Oni  tvrde da je izbor Komšića legitiman jer ni ustav ni izborni zakon BiH ne kažu da članove predsjedništva moraju izabrati vlastite etničke skupine.

Carl Bildt, Paddy Ashdown i Christian Schwarz-Schilling u pismu šefici europske diplomacije i ministrima vanjskih poslova EU-a Federici Mogherini ocijenili su nedopustivim da službeni Zagreb osporava izbor Željka Komšića za hrvatskog člana predsjedništva BiH koji je u oktobru/listopadu pobijedio Dragana Čovića. Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova je u svom priopćenju odbacilo optužbe trojice bivših predstavnika međunarodne zajednice iako za to postoji veliki broj dokaza. Čini se veoma naivno, čime su ponovo zadali još jedan udarac međunarodnom položaju i kredibilitetu Republike Hrvatske.

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić je takođe podržao pismo bivših visokih predstavnika a Plenković je na to odgovorio kako će se taj “film gledati kada možda nekada u nekoj dalekoj budućnosti netko drugi bude na vlasti u Hrvatskoj a ne penzioneri koji očito ne razumiju bit kako se zalagati za trenutnu situaciju i okolnosti koje se događaju sa Hrvatima u BiH”.

Koliko su Bildt, Ashhdown i Schwarz-Schilling u pravu najbolje pokazuje da je njihovu izjavu na nož dočekao Čovićev đilkoš Dodik nazivajući ih  “običnim prevarantima” koji su skrnavili dejtonski ustavni poredak u BiH.

Plenkovićevim ignorisanjem izjave bivših visokih predstavnika u BiH nastavlja se međunarodna blamaža Republike Hrvatske. Nazivajući visoke predstavnike uvredljivo „penzioneri“ Plenković osporava njihov dignitet pokazujući zabrinjavajući nedostatak političkog senzibiliteta  diskriminiranja  jedne čitave populacije građana, te  proglašavajući ih racionalno neuračunljivim.

Plenkovićev ignoratski odnos kako prema međunarodnim predstavnicima tako i prema EU institucijama je zabrinjavajući i zahtjeva reakciju svih relevantnih međunarodnih čimbenika.   Radi se o političaru koji negira presude Haškog tribunala po kojima postojao međunarodni oružani sukob u BiH i stanje okupacije, kojim je potvrđeno postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog pothvata s ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH, te da je prvi predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman bio dio udruženog zločinačkog poduhvata. Ova presuda je presuda politici HDZa koja je zajedno sa  HVO i HZHB bila u funkciji ostvarivanja različitih aspekata zajedničkog zločinačkog cilja uspostave etnički homogenog prostora.

Pismo trojice bivših predstavnika je od izuzetne važnosti i dolazi u pravom trenutku kada BiH je potrebno politička stabilnosti na putu ka NATO-u i EU. Od Vijeća za vanjske poslove se očekuje da pošalje jasnu poruku da su granice BIH nepovredive, te da se Hrvatska ne miješa u  unutrašnja pitanja BiH. Od Evropske Unije se traži da što prije objavi svoje mišljene o zahtjevu za članstvo BiH u EU i očekuje da iskaže jasniju kritiku hrvatskog ponašanja.

Napadi na Bosnu i Hercegovinu od Republike Hrvatske su kontinurani i usmjereni na njenu dalju destabilizaciju. Arogantnost, bahatost i gaženje interesa BiH se dalje ne smiju tolerisati ni po koju cijenu.

Domaći zvaničnici moraju razmotriti mogućnost podizanja tužbe pred međunarodnim sudom jer su brojni dokazi podrivanja bh. suvereniteta i teritorijalnog integriteta još od presude Haškog tribunala, preko Pelješkog mosta, rasprodaje bh imovine vrijedne milijarde eura pa sve do danas kada se otvoreno miješaju u izborni proces BiH.

10.12.2018.

ĐONLAGIĆ ODGOVORIO FILANDRI: "STID ME JE BITI REDOVNI PROFESOR NA ISTOM UNIVERZITETU SA JEDNIM OVAKVIM PROFESOROM, A JOŠ I DEKANOM!"

Đonlagić odgovorio Filandri: “Stid me je biti redovni profesor na istom Univerzitetu sa jednim ovakvim profesorom, a još i dekanom!”

Potpredsjednik DF-a Dženan Đonlagić oštro je reagovao na stavove dekana Fakulteta političkih nauka Šaćira Filandre o izboru Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Filandra je, između ostalog, kazao kako smatra da je “nekulturno i nepošteno” da Bošnjaci nametnu Hrvatima Komšića za člana Predsjedništva BiH.

“Sasvim je normalno da Hrvati imaju svoga čovjeka koga smatraju svojim predstavnikom, bez obzira na to što u Ustavu kaže. Ako imate moralni stav, neka onda svatko izabere svog predstavnika”, rekao je Filandra.

S druge strane, potpredsjednik DF-a na svom Facebook profilu jasno poručuje: “Profesore Filandra, u etničkim torovima je možda toplo, ali vjerujte da smrdi”.

Đonlagićevu reakciju prenosimo u cjelosti:

“Činilo mi se da je šutnja akademske zajednice na UNSA loša, uz čast nekoliko izuzetaka koji mogu stati na prste dvije ruke. Međutim, sada je mnogo jasnije koliko je zapravo bolje i da šute, nego što iznose takve nebuloze kao ova od profesora Filandre. Profesore Filandra, u Predsjedništvo BiH se ne biraju narodi, nego građani koji dolaze iz reda Bošnjaka, Srba i Hrvata. Na izbore ne izlaze narodi, nego građani.

Kada Vam jedan “ugledni” član akademske zajednice, najvećeg i vodećeg bh. Univerziteta kaže, citiram, “bez obzira šta Ustav kaže”, onda znajte da dotičemo dno!

Poniziti 225 hiljada građana koji su, svojom slobodnom voljom, dali svoj glas za Željka Komšića na način da smo sada eto i nekulturni je čin koji govori koliko ovaj član salonske akademske zajednice kmeči što član Predsjedništva BiH nije iz HDZ-a.

Profesore Filandra, u etničkim torovima je možda toplo, ali vjerujte da smrdi.

Nas 225 hiljada građana neće u taj smrad, a Vi bujrum! Mi ćemo sada, jače nego ikada do sada, ponovo staviti na stol građansku državu Bosnu i Hercegovinu, koja će značiti zaštitu prava svakoga od nas pojedinačno kao čovjeka, pojedinca. Naravno, u to naše individualno ima mjesta i da se svako od nas izjasni etnički kako god želi, ili pak i ne izjasni ako to ne želi.

Na kraju, moram biti malo i ličan i kazati da me je, poslije 21 godinu rada na UNSA, stid biti redovni profesor na istom Univerzitetu sa jednim ovakvim profesorom, a još i dekanom!”.

10.12.2018.

FRA DRAGO BOJIĆ : SVAKI NACIONALIZAM JE NEGACIJA ČOVJEKOVIH PRAVA I DEMOKRATIJE

10.12.2018.

ALEKSANDAR TRIFUNOVIĆ : TEMU SUOČAVANJA SA PROŠLOŠĆU SHVATILI SMO VRLO OZBILJNO. ONA JE CIVILIZACIJSKI ZADATAK !

10.12.2018.

RAT PROTIV BiH NIJE ARHIVIRAN, BEOGRAD I ZAGREB JE DRŽE KAO TAOCA

Rat protiv BiH nije arhiviran, Beograd i Zagreb je drže kao taocaRat protiv BiH nije arhiviran, Beograd i Zagreb je drže kao taoca
Milorad Dodik i Dragan Čović su dva igrača osovine zla protiv države BiH, ali i onih građana, odnosno etničkih zajednica za čije se tobože interese oni zalažu. Naravno, ni onaj treći nije odmakao daleko, poručio je u razgovoru za Vijesti.ba politički analitičar Ibrahim Prohić.

Prema njegovoj ocjeni, između predsjednika SNSD-a i HDZ-a BiH postoji naglašena funkcionalna veza. To je, dodaje, jedina koalicija koja je stabilna posljednjih desetak godina.

Dodik i Čović imaju iste ciljeve, razlika je u maniru

"Dodik i Čović se razlikuju u stilu i maniru. Jedan je sebičan i oholan, a drugi je prefriganac u eurofraku. No, njihova politička pragma zasniva se na istoj političkoj filozofiji i metodama. U biti imaju iste političke ciljeve. Njihov modus vivendi je opstrukcija, destrukcija, konstantna prijetnja državi i društvu", smatra Prohić.

Dodik i Čović, ističe, postavljaju maksimalističke zahtjeve na imperativan način - ili će biti tako ili neće biti nikako, ali i pokušavaju apsolutizirati svoju moć, ne samo unutar svojih etničkih zajednica, nego i na globalnom planu.

"Sve vrijeme ovaj dvojac nameće lažne teme. Proizvođenje incidenata, održavanje tenzija i prijetnja konfliktom njihov je modus vivendi. Oni ne mogu drugačije. Konstatnto, eksplicitno i implicitno, u vazduhu vidi pitanje da li će BiH opstati, a ne postavlja se supstancijalno pitanje kako se živi u BiH. Dakle, Dodik i Čović to rade sračunato da ih se ne bi pitalo kako se živi", mišljenja je ovaj analitičar.

Prohić navodi kako se liderima SNSD-a i HDZ-a mora priznati da su "veliki majstori taktike, manipulacije i spina", te konstatuje da su uništili politički pluralizam unutar svog etničkog korpusa.

"Oni teže apsolutizaciji moći unutar svog feuda. Jedan i RS, a drugi na neproglašenoj teritoriji Herceg - Bosne. I jedan i drugi nameću imaginarni etnički kolektivitet kao temeljnu formu egzistencije, a zanemaruju i osporavaju individualnost kao suverenu konkretizaciju ljudske egizstencije", mišljenja je Prohić.

Konfuzan i neefikasan CIK ogledalo države

Tumačeći izjave predsjednika vodeće hrvatske stranke kako je vlast nakon izbora nemoguće konstituisati bez izmjena Izbornog zakona BiH, Prohić ističe da je Čovićev 'plan B', kojeg je svojevremeno najavljivao, zapravo uspostavljanje vlasti tamo gdje je njemu u interesu, a opstruisati taj proces tamo gdje mu nije u interesu ili gdje bi mogao na neki način biti zaobiđen i doveden u inferioran položaj.

"Čoviću nije do izmjena Izbornog zakona, nego mu je do izmjena Izbornog zakona po njegovoj volji i diktatu", kaže Prohić.

Potrebno je, dodaje, ne samo promijeniti Izborni zakon, nego i kompletnu strukturu koja ga provodi. Prema njegovim riječima, CIK BiH je ogledalo države - konfuzan, neefikasan i neproduktivan.

"To je ispolitizirano tijelo i jedino pravo rješenje bi bilo potpuna rekonstrukcija ove institucije, odnosno smjena svih članova koji su u aktuelnom sazivu", smatra Prohić.

Govoreći o odluci koju CIK BiH treba da donese, a koja bi trebao da omogući implementaciju rezultata ovogodišnjih opštih izbora, ovaj analitičar smatra da nije sudbonosno pitanje da li će se prilikom popune federalnog Doma naroda primijeniti popis stanovništva iz 1991. ili 2013. godine.

Procjenjuje da će u BiH nastati mala ustavna kriza, ma kakva god odluka CIK-a BiH bila.

"Imamo situaciju koja svjedoči potpunom amaterizmu u vođenju države. Raspisati izbore, ući u kampanju, prvesti izbore, a ne precizirati pravila uspostavljanja vlasti zaista je amaterizam par excellence", upozorava Prohić.

Sudbina izbornih rezultata u rukama međunarodnog faktora

Stoga je mišljenja da u ovoj situaciji mora djelovati visoki predstavnik, ali dodaje da je otvoreno pitanje da li će to uraditi, s obzirom na konfuziju koja posljednjih godina vlada u međunarodnom tijelu.

"Potpuno je izvjesno da će vlast biti vrlo sporo formirana. Kako god da se završi priča sa intervencijom CIK-a BiH, nezadovoljna strana ima dovoljno argumenata da se obrati Ustavnom sudu sa apelacijom za ocjenu ustavnosti, što će dodatno usporiti proces formiranja vlasti", navodi naš sagovornik.

U tom kontekstu, mišljenja je da se vlast neće formirati do kasnog proljeća naredne godine, ukoliko ne bude intervencije iz vana.

"Ta intervencija može biti direktno od OHR-a ili diplomatskim aktivnostima iza scene, što nije isključeno. U ovom trenutku sudbina izbornih rezultata ne zavisi od volje građana, ne zavisi do kraja ni od političkih aktera na domaćoj sceni. Mislim da više zavisi od onih koji imaju efektivnu moć, dakle od ljudi iz vana. Ni to nije problem, nego je problem u tome što ni tamo ne postoji jasna vizija i saglasnost", upozorava Prohić.

BiH je taoc Zagreba i Beograda

Naš sagovornik se osvrnuo i na pismo koje su bivši visoki predstavnici u BiH Carl Bildt, Paddy Ashdown i Christian Schwarz-Schilling uputili zvaničnicima EU, a u kojem su upozorili na uplitanje Hrvatske u politička dešavanja i unutražnja pitanja u BiH, koje se, kako su naveli, ogleda u nedavnom pokušaju hrvatske Vlade da negira legitimitet izbora Željka Komšića u Predsjedništvo BiH.

"Pozdravljam pismo i intervenciju bivših visokih predstavnika kao jedan od rijetkih glasova razuma. Istovremeno, to je nužno shvatiti i kao upozorenje domaćim političkim faktorima, građanima BiH, ali i onima koji imaju efektivnu moć kada je u pitanju BiH, odnosno silama izvan nađ države, prvenstveno onima koje se nalaze u PIC-u, ali implicitno i Vašingtonu, jer sudbina BiH u ovom trenutku prvenstveno zavisi od diplomatske volje Vašingtona", mišljenja je Prohić.

Prema njegovim riječima, pismo svjedoči o ozbiljnosti situacije u kojoj se BiH nalazi.

"Mislim da rat protiv BiH nije arhiviran. Duži niz godina, BiH živi u nekoj vrsti diplomatskog neokolonijalizma. Beogra i Zagreb drže kao taoca BiH i koriste prilike u našoj državi uvijek kada je to potrebno njima zbog njihovih unutrašnjih problema i tenzija", kaže ovaj analitičar.

Prema njegovoj ocjeni, pismo bivših visokoh predstavnika pokazuje i da je međunarodna intervencija u BiH bila neuspješna.

"Išla je uspješno od završetka rata do 2006. godine. Od trenutka kada su ukinute bonske ovlasti imamo retorgradne procese i manjak ili apsolutnu neefikasnost. Danas je OHR zapravo prazna ljuštura koja nema nikakvog efekta na funkcionisanje društva, odnosno vlasti u BiH", smatra Prohić.

Naš sagovornik konstatuje da međunarodno posredovanje u BiH nikada nije jasno definisano.

"Sve vrijeme oni su lavirali između puzajućeg protektorata, arbitraže i medijacije. Danas ne rade ni to, danas ne znaju šta rade i ne znaju šta će sa BiH. To je jedan od vitalnih problema, jer je OHR do skora imao značaj domaćeg političkog faktora", zaključio je Prohić.

(Vijesti.ba)

10.12.2018.

BOSNA I HERCEGOVINA JE ZA RUSIJU PODRUČJE NA KOJEM MOŽE NAPRAVITI PROBLEM ZAPADU

BiH je za Rusiju područje na kojem može napraviti problem Zapadu

BiH je za Rusiju područje na kojem može napraviti problem Zapadu
BiH je u kontinuitetu poligon sučeljavanja interesa velikih sila, koje se ne bore za interes naše države, nego za prestiž u svijetu, poručio je u razgovoru za Vijesti.ba univerzitetski profesor i vojni ekspert Berko Zečević.

Kako je istakao velike sile nastoje imati sfere svog uticaja, a BiH će i u narednom periodu biti stalna meta takvih uticaja.

"To neće ugroziti našu državu, ali će izazivati značajnu napetost", smatra Zečević.

Prema njegovim riječima, Rusija se na svjetsku scenu vratila kada ju je aktuelni predsjedni Vladimir Putin preporodio u modernu državu u ekonomskom i vojnom smislu.

"Rusija je prestala biti zemlja koja se suočava samo sa svojim problemima i počela je gledati van svojih granica", dodao je Zečević.

Putin je, pojašnjava, identifikovao nekoliko ključnih mjesta u svijetu koja mogu zabrinuti ruske protivnike - SAD i Evropu. Prema riječima ovog stručnjaka, to su donedavno bile Crna Gora i Makedonija, a u fokusu su i dalje BiH i Srbija, te Sirija i Ukrajina.

"Sve što se dešava. stvar je procjene. Rusija igra pametno. Ona nema nikakav negativan odnos prema BiH, mi smo za Rusiju relativno nevažna zemlja, ali smo izuzetna zemlja kao područje na kojem mogu napraviti problem Zapadu", naglašava Zečević.

On upozorava da EU i NATO nisu na vrijeme shvatili ono što je Rusija prethodnih godina preduzela.

"Sada se suočamo sa posljedicama, a mi u BiH ćemo to plaćati", konstatuje Zečević.

Kako ističe, činjenica da je naša država dobila poziv od NATO-a za aktivaciju MAP-a može biti korisna u smislu da omogući da se institucionalni konceti, na kojima se bazira Evropa, pokušaju primijeniti i na BiH.

"To će biti relativno teško, ali ti procesi se ne mogu zaustaviti. Potrebno je reorganizovati našu ekonomiju, pravo, sigurnosne službe, modernizovati OS BiH, riješiti otvorena pitanja granica sa susjednim državama. Poziv za aktivaciju MAP-a može poslužiti kao priprema za evropske integracije. No, nisam siguran da ćemo u dogledno vrijeme stvoriti uslove u BiH da dođe do jednoglasnog stava da treba da uđemo u NATO", mišljenja je Zečević.

(Vijesti.ba)

10.12.2018.

BOSANSKI RULET

Bosanski ruletBosanski rulet

foto: IFLScience


Ne treba čovjek biti naivan pa za urušavanje države kriviti samo pojedince iz određenih etničkih grupa, ovdje se radi o simbiozi između najgorih među sva tri naroda. A dok god pravosuđe ne funkcioniše, tu nema ni države. Džabe nam mahanje zastavama i ”volim te Bosno”. Dok god se pijani vozač ili trkač može izvući ”za cvaju”, do tada napretka nema. A pijani vozač se može izvući jer je onaj na vrhu, onaj koji bi trebao da štiti i prati zakone, prljav a nedodirljiv.

Nije problem sjesti pijan za volan. To može svako. Problem je kada sjesti pijan za volan postane normalno. Sve će se to ponovo dešavati dok se ne riješi glavna bolest bosanskohercegovačkog društva.

Pravosuđe BiH je ipak najbolnija tačka ovog društva. Kada pijani vozač ubije nekoga, cijelo društvo reaguje šokom i nevjericom, a za nevjericu nema nikakav valjan razlog. Dok god naše pravosuđe selektivno radi svoj posao, do tada će biti onih koji će bezbrižno kršiti zakone. Ne može se očekivati da jedno društvo funkcioniše normalno dok se pravosuđe bavi uglavnom- ni sa čim. Ogromni resursi se bacaju na nekave procese vezane za ratne žločine, što je samo odvraćanje pražnje od istinskih problema.

Ljetos smo mogli pročitati vijest da su neka četvorica momaka pretukla policijsku patrolu koja ih je zaustavila dok su se (sigurno ne trijezni) vraćali sa OK Festa na Tjentištu. Nedugo za tim, opet slična vijest, neko tukao patrolu policije. Znači, respekt za vlast je potpuno nestao. Nije to naša poslovična nedisciplina, nego konsekvenca društva kakve ove vlasti već trideset godina grade.

Kada imamo situaciju u kojoj ni same vlasti ne poštuju zakone, onda ne čudi ni to da običan čovjek bude ponesen time. Kršenje zakona o saobraćaju je samo vidljivije od drugih prekršaja, jer kada neko pregazi dvije djevojke na pješačkom prelazu u Sarajevu, ili kada se neko sa tri promila u krvi zabije u grupu ljudi i ubije ženu i dijete te još troje pješaka teško povrijedi, to su vijesti koje prave naslove. Sve ono što se ne vidi u medijima je još i strašnije.

Vlasti u kojima sjede ljudi koji su ili osuđivani za krivična djela ne žele da pravosuđe funkcioniše. Ima  onih koji nisu osuđivani a svi znaju da su vezani za neke kriminalne radnje. To je zato što je sistem smontiran na takav način da su najveći krmininalci ujedno i nedodirljivi. Sve to pravi koncentrične krugove anarhičnosti koji Bosnu i Hercegovinu drže u stalnom limbu vjerovanja da je neodrživa.

Ne treba čovjek biti naivan pa za urušavanje države kriviti samo pojedince iz određenih etničkih grupa, ovdje se radi o simbiozi između najgorih među sva tri naroda. A dok god pravosuđe ne funkcioniše, tu nema ni države. Džabe nam mahanje zastavama i ”volim te Bosno”. Dok god se pijani vozač ili trkač može izvući ”za cvaju”, do tada napretka nema. A pijani vozač se može izvući jer je onaj na vrhu, onaj koji bi trebao da štiti i prati zakone, prljav a nedodirljiv.

Ne postoji problem među narodima koji žive u BiH. U BiH postoji, i od 1990. je postojao samo jedan problem – nepostojanje pravne države. A taj problem se, uz mrvu volje, da riješiti.

09.12.2018.

ZORAN PUSIĆ : PISMO VISOKIH PREDSTAVNIKA JE MEĐUNARODNA PLJUSKA HRVATSKOJ

Pusić: Pismo visokih predstavnika je međunarodna pljuska Hrvatskoj

Pusić: Pismo visokih predstavnika je međunarodna pljuska Hrvatskoj
Pismo trojice visokih predstavnika za BiH, upućeno visokoj predstavnici EU za vanjsku politiku Federici Mogherini i ministrima vanjskih poslova zemalja članica EU, predstavlja javnu međunarodnu pljusku Hrvatskoj.

Ovako je u razgovoru za Vijesti.ba ugledni profesor na zagrebačkom Sveučilištu Zoran Pusić prokomentarisao zabrinutost Carla Bildta, Paddyja Ashdowna iChristiana Schwarz-Schillingamiješanjem Hrvatske u unutrašnja pitanja u BiH.

Kako su naveli potpisnici pisma, uplitanje Hrvatske u politička dešavanja u BiH ogleda se u nedavnom pokušaju tamošnje Vlade da negira legitimitet izbora Željka Komšića u tročlano državno Predsjedništvo.

- Dobar dio međunarodne zajednice smatra da se Hrvatska nedopustivo miješa u unutrašnja pitanja BiH i da takva politika srozava međunarodni ugled Hrvatske, nanoseći joj direktnu štetu - smatra Pusić.

Prema njegovim riječima, stavovi slične Bildtovom, Ashdownovom i Schwarz-Schillingovom decenijama je zastupao i ne mali broj ljudi u Hrvatskoj, od bivšeg predsjednikaStipe Mesića, pa do brojnih organizacija koje brinu za demokratizaciju i ljudska prava.
 
Pusić naglašava kako je za očekivati da će se već naći novinari koji će dokazivati da su Bildt, Ashdown i Schwarz-Schilling plaćenici, ništarije i deklarirani mrzitelji svega hrvatskog.

- Žalosno je, a moglo bi se za sve nas pokazati i tragičnim, da političari koji koriste dio vlastitog naroda koji živi u drugoj državi za podrivanje stabilnosti te države, nisu ništa naučili ni iz bliže, ni iz dalje povijesti. Oni se svojim djelovanjem razmeću kao vrhunskim dokazom domoljublja i rodoljublja; na kraju se takva politika redovno pokazala pogubna za sve, a najpogubnija za one u čijem se interesu, navodno, provodila - potcrtava naš sagovornik.

zoran-pusic

Zoran Pusić

Osvrnuo se i na ažurirani prijedlog Deklaracije Hrvatskog sabora o položaju Hrvata u BiH, koji je većinom glasova podržao Saborski Odbor za Hrvate izvan Hrvatske. Cilj Deklaracije je, kako se navodi, da nadležne hrvatske institucije ojačaju ustavni i stvarni položaj Hrvata u BiH kao jednog od tri konstitutivna naroda.

Ugledni profesor kaže kako mu je nezahvalno komentirati dokument koji još nije izašao u javnost, a nije ga imao prilike niti pročitati.

- Reakcija potpredsjednika SaboraMiljana Brkića: "Bolje je da se ovakva Deklaracija ne donosi, bez strasti, bez emocija, bez sadržaja, nego da se donese ovakva. Sad bismo mi trebali šutjeti da nas se ne optuži da se miješamo u unutarnji poredak. To su floskule!" - jaka je indicija da je Deklaracija u prvobitnoj formi bila eklatantno mješanje u unutrašnja pitanja BiH - poručuje Pusić.

Naknadno je, dodaje, prema riječimaBože Ljubića "'ispeglana', da se naše zalaganje za dobrobit Hrvata u BiH ne iskoristi protiv nas".

- Drugim riječima, da miješanje ne bude previše očito - nadovezao se Pusić.

Naš sagovornik podsjeća da se dosadašnjim deklaracijama, u kojima se propisuje šta treba prihvatiti kao neupitnu istinu i šta treba biti službeni stav o ratu u BiH - Sabor baš i nije proslavio.

- Nije impresionirao ni međunarodnu zajednicu, niti ikoga u Hrvatskoj ko je zadržao imalo intelektualnog poštenja i vlastitog integriteta - zaključuje Pusić u razgovoru za Vijesti.ba.

D.K.

(Vijesti.ba)

09.12.2018.

RUSIJA JE RADIKALNO PROMIJENILA PRVOBITNU ULOGU KREATORA MIRA U BiH

Rusija je radikalno promijenila prvobitnu ulogu kreatora mira u BiH

Rusija je radikalno promijenila prvobitnu ulogu kreatora mira u BiH
Rusija ima destabilizirajuću ulogu na Balkanu odavno i to nije nikakva tajna, upozorava analitičar i stručnjak za pitanja sigurnosti Nedžad Ahatović u razgovoru za Vijesti.ba, te dodaje da su Crna Gora i Makedonija najbolji primjer za to.

Kako ističe, onog trenutka kada je Crna Gora najavila da će pristupiti u punopravno članstvo u NATO-u, desilo se niz događaja koji su ukazivali na to da je bio pripreman prevrat u Crnoj Gori. U Makedoniji je bila slična ili skoro ista situacija. 
 
"U tom kontekstu, možemo reći da su interesi Rusije preovladavali u tim događajima, iako ni na koji način ne možemo povezati Rusiju sa tim događajima. No, interesi koji vladaju u našem regionu ukazuju na to da je najveći interes za destabilizaciju Crne Gore i Makedonije imala upravo Rusija, budući da se NATO kasnije proširio na Crnu Goru, kao i da je Makedonija pred vratima ovog vojnog saveza", navodi Ahatović. 
 
Prema njegovim riječima, u tom kontekstu treba posmatrati ponašanje Rusije. S druge strane, kada je u pitanju odnos SAD-a i Velike Britanije nakon Brexita, ovaj sigurnosni stručnjak ističe da je angloamerički stav prema Balkanu poznat od ranije.
 
"SAD su zaustavile rat na ovim prostorima. One su odgovorne za uspostavljanje Dejtonskom sporazuma i za njegovo održavanje", kaže Ahatović.
 
On napominje da su SAD, zajedno sa evropskim državama, ali i Rusijom, bile kreator mira u BiH.
 
"Međutim, Rusija je svoju ulogu u BiH radikalno promijenila, budući da daje podršku određenim izjavama Milorada Dodika koje su usmjerene protiv države. Takođe, imamo otvoreno protivljenje ruskog ambasadora u UN-u da BiH prostupi NATO-u", upozorava Ahatović. 
 
To su, kako navodi, potezi koje zvanična Moskva povlači kako bi destabilizovala region. S druge strane, postoje i pokušaji stabilizacije, a to se prvenstveno odnosi na poziv NATO-a za aktivaciju MAP-a.
 
"Rusija želi da zbog svojih ekonomskih interesa, posebno u oblasti energetike, destabilizuje Balkan, dok NATO pokušava djelovati stabilizirajuće na ovaj region", smatra Ahatović. 
 
Naš sagovornik tvrdi da je zapadni Balkan postao interesantan velikim silama, između ostalog, zbog činjenice da se ovo područje može lako destabilizovati. 
 
"Sve su to igre u kojima epizodni političari u BiH vide neku svoju šansu. Međutim, od NATO saveza sada su dobili jasan signal i ne vidim razlog zbog čega bi se u budućnosti odvijale stvari koje bi upućivale na negativan proces", zaključio je Ahatović.
 
 
(Vijesti.ba)


09.12.2018.

KOMŠIĆEV ODGOVOR ZVANIČNOM ZAGREBU : AGRESIVNI SU I BAHATI, ŽELE OD BIH NAPRAVITI KOLONIJU!

Komšićev odgovor zvaničnom Zagrebu : Agresivni su i bahati, žele od BiH napraviti koloniju!

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić reagirao je   na saopćenje Ministarstva vanjskih i europskih poslova koja se juče  oglasilo  u povodu otvorenog pisma trojice bivših visokih predstavnika u BiH, Paddya Ashdowna, Carla Bildta i Christiana Schwarz-Schillinga, upućenog visokoj predstavnici EU za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Federici Mogherini.Komšić je za  Radio Sarajevo o naglasio da „očigledno BiH ima malo veći problem sa dijelom vlasti u Republici Hrvatskoj nego što se mislilo“.

Moj izbor je samo povod, a ne uzrok. Uzrok se može tražiti u želji određenih krugova u Zagrebu da ostvare ključni i dugoročni ekonomsko-politički utjecaj na sva dešavanja u BiH, te da bar dio BiH tretiraju kao jednu vrstu svoje ‘kolonije’, unaprijed računajući da je drugi dio BiH već pod takvim utjecajem druge države. Ako Vas ovo kojim slučajem podsjeća na žal za Cvetković-Maček planom, moguće je da ste i u pravu“, kaže član Predsjedništva BiH kako ga citira Radio Sarajevo.

Upitan za razloge žestoke reakcije Zagreba na istup trojice bivših visokih predstavnika i veterana međunarodne politike, te da li je međunarodna zajednica, zapravo, demaskirala namjere Hrvatske, Komšić je kazao:

“I da, svakako, međunarodna zajednica je to prepoznala, ali je ta politika nekih krugova u Hrvatskoj tako agresivna da se ne obazire ni na primjedbe koje dolaze iz te iste međunarodne zajednice. Naprotiv, ta agresivnost i bahatost ide do te mjere da pojedince koji ukazuju na svu štetnost takve politike dijela vlasti u Hrvatskoj, počinju najprimitivnije vrijeđati“.

Nadalje, on Komšić je primjetio “da ovo nije samo problem BiH”.

Za sada, samo BiH ima problem sa takvom politikom, ali uskoro će ga imati i međunarodna zajednica, pogotovo Europska unija i Sjedinjene Američke Države, i to iz jednostavnog razloga – remete planove međunarodne zajednice za cijelu regiju“, zaključio je Komšić u izjavi za Radiosarajevo.ba.

09.12.2018.

VOJIN MIJATOVIĆ: MILORAD DODIK JE ČOVIĆEV LJUBAVNIK, BiH JE MOJA ZEMLJA

09.12.2018.

PROF.DR. SENADIN LAVIĆ O POLITICI ZAGREBA PREMA BiH: "VEĆINA LJUDI IZ HRVATSKE HDZ POLITIKE NIJE SVJESNA PRESUDA ZA UZP"!

PROFESOR LAVIĆ O POLITICI ZAGREBA PREMA BiH: "Većina ljudi iz hrvatske HDZ politike nije svjesna presuda za UZP"!

Profesor Flizofskog fakulteta Sarajevo, Senadin Lavić, govorio je za N1 o politici Zagreba prema BiH, ocjnjujući kako "uU zadnjih deset godina u Evropskoj kulturnoj, diplomatskoj i političkoj povijesti nije se desio ovakav način postupanja i odnošenja prema Bosni i Hercegovini kakav danas rade predstavnici HDZ-a Hrvatske i njihovi predstavnici u Evropskom parlamentPROFESOR LAVIĆ O POLITICI ZAGREBA PREMA BiH: 'Većina ljudi iz hrvatske HDZ politike nije svjesna presuda za UZP'!


"U zadnjih deset godina u Evropskoj kulturnoj, diplomatskoj i političkoj povijesti nije se desio ovakav način postupanja i odnošenja prema Bosni i Hercegovini kakav danas rade predstavnici HDZ-a Hrvatske i njihovi predstavnici u Evropskom parlamentu. Taj način odnosa prema Bosni i Hercegovini pokazuje da većina ljudi iz hrvatske HDZ politike nije svjesna presuda za UZP i nije svjesna kuda je vodila Tuđmanova politika u Bosni i Hercegovini. Nadam se da će evropske institucije smoći snage da zaustave ovaj neprirodni i nemoralni diplomatski atak na Bosnu i Hercegovinu koji već dugo traje i ima unutar sebe vrlo sporne humanističke, moralne evropske intencije i ne mogu da povjerujem da unutar evropskih diplomatskih krugova to nije primjećeno i kao što smo te već vidjeli na jedan način Evropa nije sankcionirala", kazao je profesor  Lavić.

Lavić napominje da je ovakvo djelovanje Hrvatske dijelom uzrokovano i unutrašnjopolitičkom situacijom u susjednoj zemlji.

"Očito je da hrvatska politika na čelu sa predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i gospodinom Plenkovićem pokušava neke svoje velike unutarnje probleme, migracijske tokove koji su zahvatili Hrvatsku, finansijske probleme zaustaviti na jedan drugi način tako što će razviti problem Bosne i Hercegovine, pitanje izbora gospodina Željka Komšića, ugroženosti Hrvata i itd. Mislim da su oni fabricirali niz lažnih i nepotrebnih tema i da će to vrlo brzo biti zaustavljeno", kazao je profesor Lavić.

08.12.2018.

SVE INICIJATIVE HRVATSKE PREMA BiH SU U EU DOŽIVJELE POTPUNI FIJASKO

Sve inicijative Hrvatske prema BiH su u EU doživjele potpuni fijasko

Sve inicijative Hrvatske prema BiH su u EU doživjele potpuni fijasko
Važno je da je došlo do reakcije bivših visokih predstavnika, jer oni su kompetentni da daju ocjene o stanju u BiH i reagiraju na negativne pojave koje ugrožavaju mir i stabilnost u BiH i regiji.

Ovo je u razgovoru za Vijesti.ba izjavio direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, doc. dr. sc. Zijad Bećirović, na taj način komentarišući pismo Paddyja Ashdowna, Christiana Schwarz-Schillinga i Carla Bildta upućeno visokoj predstavnici EU za vanjsku politiku Federici Mogherini i ministrima vanjskih poslova zemalja članica, u kojem su ih upozorili na uplitanje Hrvatske u politička dešavanja u BiH.
 
- Njihova riječ odzvanja u međunarodnom prostoru. Tu je u ovom trenutku naglašeno negativno djelovanje Hrvatske i njihovih najviših predstavnika, kao i njenih zastupnika u Evropskom parlamentu (EP), što već predstavlja opasnu prijetnju stabilnosti i miru u BiH, jer se radi o orkestriranom djelovanju koje nanosi štetu BiH, a prvenstveno Hrvatskoj, koja svoje brojne unutarnje probleme pokušava izvoziti u BiH, ali i u EU, čak i u NATO - smatra Bećirović.
 
Prema njegovim riječima, to mora biti odbijeno, zaustavljeno, a na neki način i sankcionirano, jer je Hrvatska članica ozbiljnih asocijacija kao što su EU i NATO, za razliku od Srbije, koja se ponaša kao slobodni strijelac pod patronatom Ruske Federacije.
 
- Ne zaboravimo da Hrvatska mora slijediti politiku EU, ali i NATO-a, inače se postavlja smisao njenog članstva u tim asocijacijama - govori Bećirović.
 
Prema njegovim riječima, događanja u BiH u posljednjih nekoliko godina predstavljaju neuspjeh Mogherini, ali i EU u cjelini.
 
- Naravno da je NATO zakasnio u BiH zbog stalnog uslovljavanja te države. Sada je prilika da te greške iz prošlosti poprave EU i NATO, ali i Mogherini, koju u maju 2019. očekuju izbori za EP, a poslije toga formiranje institucija EU, gdje ima visoke ambicije. Zbog toga je važno da postigne uspjeh u BiH i Makedoniji, ali i da se okonča briselski dijalog između zvaničnog Beograda i Prištine - ističe Bećirović.
 
Podsjeća da su etnički Hrvati iz Hrvatske bili proporcionalno najzastupljeniji u antifašističkom pokretu u Drugom svjetskom ratu.
 
- Nažalost, Hrvatsku sada vode nasljednici poraženih u Drugom svjetskom ratu i sebe žele prikazati kao pobjednike tog rata, umjesto da budu na smetljištu povijesti. To je opasan trend, koji već nanosi štetu samoj Hrvatskoj, jer reustašizacija i revitalizacija fašizma u toj državi ne može proći neopaženo, pošto je ona članica EU i NATO-a, i to mora biti zaustavljeno - upozorava Bećirović.
 
Naš sagovornik navodi kako je Hrvatska na to upozorena, kao što je upozorena i da ne smije biti talac osobnih interesa Dragana Čovića i HDZ-a BiH.
 
- Sve njene inicijative koje se odnose na miješanje u unutarnje stvari BiH doživjele su u evropskim institucijama potpuni fijasko. Ne zaboravimo da je nedavno objavljeno istraživanje Evropskog vijeća za vanjske odnose (ECFR) o uticaju pojedinih članica unutar EU, i tu je Hrvatska zauzela 25. mjesto, što govori o njenom stvarnom uticaju - potcrtava Bećirović.
 
Istovremeno, napominje, Hrvatsku bi trebalo zabrinuti kuda je vodi njeno čelništvo, jer svaka inicijativa koja se odnosi na miješanje u unutarnje stvari BiH smanjuje joj uticaj i kredibilitet unutar EU, ali i na međunarodnoj sceni.

- To su činjenice koje su vrlo važne, kao što je važno da su pojedini čelnici Hrvatske sudjelovali u Udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) prema BiH, što je zapisano i u pravomoćnim presudama Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu (ICTY) i da je Hrvatska učestvovala u međunarodnom oružanom konfliktu u BiH zajedno sa Srbijom, tj. u agresiji na BiH - zaključuje Bećirović u razgovoru za Vijesti.ba.
 
 
D.K.
 
(Vijesti.ba)

08.12.2018.

NAŠE PRIČE SEDMICE

08.12.2018.

STOTINE PRIVEDENIH U NASILNIM DEMONSTRACIJAMA U FRANCUSKOJ

08.12.2018.

HRVATSKI EUROPARLAMENTARCI DEZINFORMACIJAMA PODRIVAJU DIGNITET EU PARLAMENTA

Hrvatski europarlamentarci dezinformacijama podrivaju dignitet EU parlamenta

Hrvatski europarlamentarci dezinformacijama podrivaju dignitet EU parlamenta
Nakon što je Chirstian Dan Preda u svojstvu izvjestioca podnio izvještaj o Bosni i Hercegovini za 2018. godinu, sa osvrtom na nedavno održane izbore, opet je manifesitirana svojevrsna diplomatska agresija Hrvatske, kroz djelovanje njenih europarlamentaraca, da u Komitetu za vanjske poslove Europskog parlamenta (AFET) putem amandmana izmijeni suštinu ponuđenog izvještaja.

Naime, dio hrvatskih europarlamentaraca, po ko zna koji put, nastojao u izvještaj o Bosni i Hercegovini, ubaciti dijelove koji nisu uopće dijelom europske pravne stečevine, nisu dijelom europskih vrijednosti, nisu europski izborni standardi i principi, već kroz insistiranje na tim antieuropskim stavovima, provlačiti političke stavove zvaničnog Zagreba, u čemu je vrlo vidno nastojanje ento-teritorijalne podjele Bosne i Hercegovine.

Tako nešto pokušali su to uraditi na sastanku AFET-a (Komitet za vanjske posove Europskog parlamenta), gdje im je odbijena ogromna količina amandmana.

Ono što jeste prošlo, odnosi se na insistiranje Željane Zovko da se u europsku praksu uvede antieuropski termin »legitimni političko predstavljanje naroda« pozivajući se, opet naravno pogrešno, kao i HDZ-ova vrhuška u BiH i Hrvatskoj, na odluku Ustavnog suda BiH u predmetu »Božo Ljubić« da je to navodno tako naložio Ustavni sud BiH. Pa je AFET odlučio, potpuno iznenađen da se traže antieuropski principi u izvještaju o jednoj zemlji, konstatirati da se treba voditi pažnja o legitimnim političkim predstavnicima naroda, ali i građana BiH.

Da stvar bude još interesantnija, već se po briselskim krugovima priča da je ugled Hrvatske sve manji, da je postala faktor iritacije, te da se ovakvim nastojanjima više neće posvećivati neka pažnja.

U izvještaju se nalazi i potreba ispunjavanja presuda Europskog suda za ljudska prava iz Strassboura u predmetima: Sejdić-Finci, Zornić, Pilav i Šlaku, što je europski neporeciv princip, a koji je u potpunoj koliziji sa diplomatskim akrobacijama iz Hrvatske na niovu klasične iritacije za druge članove AFET-a.

Isto tako, već se otvorila priča da je cijela priča postala problem i za Andreja Plenkovića, koji je radio u Direkciji za europske integracije Hrvatske, što bi trebalo značiti da on jako dobro poznaje šta je to europska pravna stečevina, recimo ona iz poglavlja 23. Plenković jako dobro zna da ono što odluči Vijeće Europske unije, tačnije njihov odbor za vanjske poslove (FAC) je nešto što ima obavezujuću snagu, a ovo što radi AFET je na nivou neobavezujuće informacije.

Treba zato podsjetiti na zaključak u svim dokumentima FAC-a: Bosna i Hercegovina mora garantirati jednapravnost svim građanima, odbaciti svaku diskriminaciju, pa se pozivaju vlasti u BiH da ne čine političke ili političke korake koji mogu otežati provođenje presude Sejdić-Finci i drugih vezanih presuda. I to jeste zvaničan stav Europe, za razliku od ne-europskih principa iz Hrvatske.

S obzirom na to da Evropska unija pojačava mjere protiv dezinformisanja, jer je samo prije par dana usvojen Akcioni plan kojim se jačaju mjere za suzbijanje dezinformacija u Evropi i šire, te uzimajući u obzir da hrvatski europarlamentarci u kontinuitetu dezinformišu ovdašnju i evropsku javnost u pogledu sadržaja zaključaka Evropskog parlamenta, nameće se sljedeća vrsta uvida u stvarnost djelovanja hrvatskih parlamentarca u EU parlamentu:

Prije negoli se EU uhvati u koštac sa raširenim dezinofrmisanjem na internet platformama, morati će se suočiti sa „problemom u kući, jer hrvatski europarlamentarci podrivajući dignitet Evropskog parlamenta, najčešće u javnost selektivno plasiraju samo jedan dio zaključaka (koji obiluju političkim intencijama etnoteritorijalizacije BiH) u onom političkom kontekstu koji im odgovora a koji definitivno ne odslikava suštinu sadržaja samih zaključaka.

Jasno je da hrvatski europarlamentarci moraju u EU paralamentu opravdati svoj angažman, koji se isključivo svodi da miješanje u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine, da ga moraju opravdati služeći se, najčešće i dezinformacijama o rezultatima svojih „diplomatskih podviga“, ali isto tako, EU i njene institucije bi morale uvažavati i sebe i one koji joj žele pristupiti.
 

(Vijesti.ba)

08.12.2018.

FRANJO TOPIĆ OČITAO LEKCIJU HDZ-OVCIMA: 'KADA GOVORE DANAS NEKI HRVATSKI POLITIČARI, ČINI SE DA SU VUKOVAR RUŠILI BOŠNJACI"

FRANJO TOPIĆ OČITAO LEKCIJU HDZ-ovcima: "Kada govore danas neki hrvatski političari, čini se da su Vukovar rušili Bošnjaci"


Posljednje godine u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj donijele su čudno izobličavanje istine i stvarnosti, kaže predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak.FRANJO TOPIĆ OČITAO LEKCIJU HDZ-ovcima: 'Kada govore danas neki hrvatski političari, čini se da su Vukovar rušili Bošnjaci'

Posljednje godine u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj donijele su čudno izobličavanje istine i stvarnosti, jer su nekim strankama sada veći neprijatelji bošnjačke nego srpske stranke, izjavio je u subotu predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak Franjo Topić.

On je u Sarajevu govorio kao promotor knjige Izdaja Bosne, čiji je autor nekadašnji predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine i bivši član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Stjepan Kljuić.

Topić je istakao kako je odnos prema politici kao zalaganju za opće dobro u Bosni i Hercegovini odavno napušten, što je bitan uzrok problema u kojima se ta država nalazi.

Za Kljuića je rekao kako je on jedan od onih kojima je teško naći premca u tome da je Hrvat i Bosanac istovremeno, što je veliki izazov za svakog pripadnika hrvatskog naroda u toj balkanskoj državi.

Hrvati su gotovo nestali u RS-u


Monsinjor Topić je podsjetio na činjenicu kako je HDZ BiH na prvi demokratskim izborima u Bosni i Hercegovini 1990. godine dobio 24 posto glasova u vrijeme kada su Hrvati činili 17 posto stanovništva, što dovoljno govori o kvalitetu politike vođene dok je ovom strankom upravljao Kljuić.

"Kada se počelo pucati, stvari su se stubokom promijenile i to više nije bilo vrijeme za demokratsku politiku Stjepana Kljuića", kazao je Topić, dodajući da je Kljuić stoga marginaliziran od hrvatskog vodstva u Zagrebu, a potom i od bošnjačkog u samoj Bosni i Hercegovini.

On je upozorio kako zadnje godine donose čudno izobličavanje istine i stvarnosti, jer su nekim hrvatskim stankama sada veći neprijatelji bošnjačke nego srpske stranke, a pri tom niko ne govori o stanju u bh. entitetu Republika Srpska, gdje su Hrvati gotovo nestali, a malobrojni ostali potpuno su obespravljeni.

"Kada govore danas neki hrvatski političari, čini se da su Vukovar rušili Bošnjaci", konstatirao je Topić, upozoravajući kako se borba za vlast prenosi na cijele narode, a borba oko fotelja tretira kao sukob dva naroda, što je ogromna šteta.

08.12.2018.

STJEPAN KLJUIĆ PROMOVISAO KNJIGU "IZDAJA BOSNE": "ZAGREB JE KRVNIK BOSANSKIH HRVATA..."

STJEPAN KLJUIĆ PROMOVISAO KNJIGU "IZDAJA BOSNE": "Zagreb je KRVNIK bosanskih Hrvata..."

Stjepan Kljuić, nekadašnji član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i bivši predsjednik Hrvatske demokratske zajednice, upriličio je, kao dio pratećeg programa Festivala Dani Jurislava Korenića, promociju knjige naslovljenu "Izdaja Bosne".


STJEPAN KLJUIĆ PROMOVISAO KNJIGU 'IZDAJA BOSNE': 'Zagreb je KRVNIK bosanskih Hrvata...'

.......................

Stjepan Kljuić je na promociji knjige ponovio tvrdnje da je Franjo Tuđman zajedno sa Slobodanom Miloševićem u Karađorđevu dogovarao podjelu Bosne i Hercegovine, a u svojoj novoj knjizi je iznio sjećanja na protekla tri desetljeća i najdramatičnije razdoblje novije povijesti BiH.

Kljuić je postao predsjednik HDZ-a BiH prije rata predvodeći hrvatsku politiku u razdoblju u kojemu se vodila borba za osamostaljenje BiH i obranu od srbijanske agresije. Politički je eliminiran kada ga je po uputama iz Zagreba na čelu stranke zamijenio Mate Boban.

'Tuđman nije imao pojma šta je Bosna'

Kljuić nikada nije oklijevao kazati kako ga je uklonila politika čiji je cilj bila podjela Bosne i Hercegovine po etničkim granicama, a u subotu je to ponovio, konstatirajući kako je žrtva, ali i kako je to "sam tražio", odbijajući odustati od načela za koja je držao da su vrijedna borbe.

"Tvrdim da je Zagreb krvnik bosanskih Hrvata. Sarajevo ih je dokrajčilo, no to je već drugi 'par rukava'", rekao je Kljuić, istakavši kako Tuđman Bosnu i Hercegovinu nije "ni volio, niti ju je poznavao", a pri tom je insistirao na tome da ga se bespogovorno sluša u provedbi politike koju je sam osmislio.

"On [Tuđman] nije imao pojma što je Bosna", tvrdi Kljuić i ponovo iznosi optužbu da se Tuđman u Karađorđevu s bivšim srbijanskim predsjednikom dogovorio o tome kako podijeliti Bosnu i Hercegovinu.

Kaže da mu je to Tuđman rekao lično, tokom sastanka u Zagrebu nakon susreta u Karađorđevu.

S druge strane, kazao je Kljuić, "sarajevska politika" trudila se Hrvate dodatno obespraviti i zato danas i postoje napetosti s kojima se Bosna i Hercegovina sučeljava.

'Šta će mene braniti Grabar-Kitarović?

"Za Bosnu i Hercegovinu nije bitno koliko je kojega naroda. Svi moraju imati prava kakva imaju pripadnici različitih naroda u Švicarskoj", poručio je on, uz konstataciju da će "Bosne, unatoč izazovima, biti, samo se za nju treba boriti unutarnjim snagama".

"Šta će mene braniti gospođa Kitarović? To je problem koji je Zagreb stvorio, jer oni Bosnu ne poznaju i ne vole."

Jedan od promotora Kljuićeve knjige, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak Franjo Topić, kazao je kako je odnos prema politici kao zalaganju za opće dobro u Bosni i Hercegovini odavno napušten, što je bitan uzrok problema u kojima se ta država nalazi.

Biti Hrvat i istovremeno Bosanac je izazov za svakog pripadnika hrvatskog naroda u toj državi, a Kljuić je jedan od onih kojima je u tome teško naći premca, tvrdi predsjednik Napretka.

SB/Agencije

08.12.2018.

NEVIĐENA PROVALA BIJESA ČOVIĆEVIH JURIŠNIKA

NEVIĐENA PROVALA BIJESA ČOVIĆEVIH JURIŠNIKA

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić rekao je u petak da podržava stajalište trojice bivših visokih predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini koji su napali Zagreb optužujući ga da se miješa u unutrašnje svari u BiH i zbivanja u njoj pogrešno prikazuje hrvatskoj i svjetskoj javnosti.NEVIĐENA PROVALA BIJESA ČOVIĆEVIH JURIŠNIKA: 'Mesić je ambasador velikobošnjačkog nacionalizma'!


.....................

“Podržavam stanovišta što su ih iznijeli gospoda Christian Schwarz-Schilling, Carl Bildt i Paddy Ashdown” u pismu visokoj predstavnici EU za vanjsku politiku i sigurnost Federici Mogherini, navodi Mesić u priopćenju,prenosi Hina. Mesićeva reakcija izazvala je pravu provalu bijesa "herceg-bosanskih" medija pod kontrolom Dragaa Čovića, koji su ispljuvali Mesića nazivajući ga "ambasadorom velikobošnjačkog nacionalizma"!

Trojica bivših visokih predstavnikaa u pismu upućenom Mogherini navela su da se Hrvatska miješa u unutrašnje  poslove Bosne i Hercegovine i ocijenili nedopustivim osporavanje izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH.

“Ta se stanovišta odnose na atmosferu stvorenu nakon izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz redova hrvatskog naroda”, piše Mesić koji zabrinutost trojice smatra potpuno opravdanom.

Napominje da je izravno dobio kopiju pisma i ocjenjuje da bi hrvatska vlada to pismo trebala krajnje ozbiljno shvatiti.

“Činjenica je da se hrvatskoj, ali i svjetskoj javnosti svjesno i pogrešno prikazuju zbivanja u BiH, da se na pogrešan način tumače zakoni susjedne države i da se, a to je ono što mene – kao bivšeg Predsjednika RH – najviše zabrinjava, briga Republike Hrvatske za Hrvate koji žive u susjednoj i nama prijateljskoj državi, svodi na brigu za interese jedne stranke – HDZ. To je kako nedopustivo, tako i štetno za Hrvate koji su konstitutivni narod u BiH.

Mesić, koji je bio predsjednik Republike Hrvatske u dva mandata (2000-2010) u priopćenju podsjeća da je Komšić izabran u skladu s odredbama istoga zakona koji je vrijedio i kod izbora na kojima je, i to dva puta, za člana predsjedništva bio izabran Dragan Čović.

“Tada nije bilo prosvjeda. Sada je iz Zagreba podignuta diplomatska ofenziva, ne bi li se kompromitiralo i izbor Komšića i njega kao osobu”, piše Mesić.

Čovićevi mediji navode da niko ne oporava legalitet nego legitimitet izbora Željka Komšića "koga su većinom izabrali Bošnjaci."

08.12.2018.

DIREKTOR IFIMES-A ZIJAD BEĆIREVIĆ O USLOVLJAVANJU EU: "WIGEMARK SE SLIZAO S POLITIČKIM I KRIMINALNIM ELITAMA U BiH, S MILORADOM DODIKOM JE SLAVIO..."

ZIJAD BEĆIROVIĆ O USLOVLJAVANJU EU: "Wigemark se slizao s političkim i kriminalnim elitama u BiH, s Dodikom je slavio..."

"... kada je usvojen Zakon o akcizama"ZIJAD BEĆIROVIĆ O USLOVLJAVANJU EU: 'Wigemark se slizao s političkim i kriminalnim elitama u BiH, s Dodikom je slavio...'


......................

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, Zijad Bećirović iznio je u gostovanju na N1 televiziji dosta kritika na račun EU i njenih predstavnika u BiH zbog uslovljavanja BiH na njenom evropskom putu.

„EU dosadašnjim uslovljavanjem BiH nije puno doprinijela stabilizaciji prilika u BiH, ni evropskom putu BiH, jer stalno izmišlja i postavlja neke nove uslove pod kojim BiH treba postati članica EU. Nije dobro mijenjati pravila igre kada ta igra već traje, kao što se nije moglo mijenjati ni Izborni zakon BiH kada su izbori već bili raspisani“, kazao je Bećirović za N1.

On je istakao kako su neke zemlje primljene u EU iako su prilikom prijema bile u lošijoj situaciji nego je to sada BiH.

„Podsjećam, uz svo dužno poštovanje Bugarske i Rumunije, znamo kako su ove zemlje postale članice EU.

To je išlo prioritetno, saveznici preko Atlantika su insistirali preko Evropske pučke stranke (EPP) da izglasaju Bugarskoj i Rumuniji članstvo u EU, i po mnogim aspektima, bez obzira u kakvoj je poziciji, BiH je u boljoj kondiciji nego su to bile i Bugarska i Rumunija“, istakao je Bećirović. 

Bećirović je posebno istakao ulogu Šefa Delegacije EU u BiH Larsa-Gunnara Wigemarka, kojeg su i neki domaći političari ranije optužili da u Brisel šalje frizirane izvještaje onašoj zemlji. 

„Velika nepravda se prema BiH radi od strane EU, vidimo i šta tu rade ambasadori EU u BiH, uključujući i ambasadora Wigemarka. Oni su slizani s političkim i kriminalnim elitama u BiH, oni šalju neke posebne izvještaje o BiH u EU. Moramo znati šta se dešavalo u pozadini kada je usvojen Zakon o akcizama, kako je to slavio Wigemark s Miloradom Dodikom.

To su jake veze političkih lidera u BiH s predstavnicima EU i mnogi kriminal u BiH nije posljedica samo domaćih kriminalnih struktura, nego je to uvezeni kriminal koji traži najtjesnije oblike saradnje i taj kriminal je pronašao partnere čak i u nekim visokim zvaničnicima EU, i u BiH, ali naravno i u institucijama EU u samom Briselu. To je vrlo zabrinjavajuće za BiH, za region“, smatra Bećirović. 

Direktor IFIMES-a je upozorio na rad Delegacije EU u Sarajevu. 

„Za nekoliko mjeseci počinje predizborna kampanja za izbore za Evropski parlament i očekujem da OLAF (Ured za borbu protiv prevara) u EU ispita djelovanje EU u regiji Zapadnog Balkana, šefove Delegacije EU, jer je opšte poznato da Delegacija EU u Sarajevu ima neke crne spiskove nepoželjnih pojedinaca i organizacija, kako se dodjeljuju sredstva, radi se o ogromnim sredstvima što upućuje da se radi o kriminalnim aktivnostima, tu se radi o EU, ne o BiH, tako da moramo biti strogi, ne samo prema domaćim strukturama, već i prema institucijama EU, jer taj kriminal nije nikakva novost, jer se radi o jednoj kriminaliziranoj birokratskoj strukturi, i što je najvažnije ogroman novac se tamo vrti, tako da je to jednostavno raj za takve nezakonite aktivnosti“, zaključio je Zijad Bećirović. 

(NAP)

08.12.2018.

SAŠA MAGAZINOVIĆ IMENOVAN U PREDSJEDNIŠTVO PARTIJE EVROPSKIH SOCIJALISTA

PRIZNANJE, A I OBAVEZA: Magazinović imenovan u Predsjedništvo Partije evropskih socijalista

Predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Saša Magazinović, na Kongresu koji se održava u Lisabonu, imenovan je na poziciju člana Predsjedništva Partije evropskih socijalista (PES) sa sjedištem u Briselu


PRIZNANJE, A I OBAVEZA: Magazinović imenovan u Predsjedništvo Partije evropskih socijalista

......................

Magazinović je duži niz godina aktivan na polju međunarodne politike. Prije izbora na funkciju predsjednika Glavnog odbora SDPBiH, vodio je Sekretarijat za međunarodnu saradnju SDPBiH.

Kao zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine, bio je aktivni član Zajedničke komisije za Evropske integracije. Našu državu je, kao član delegacije Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, u dva mandata predstavljao u Strasbourgu.

“Čast mi je što imam privilegiju predstavljati državu Bosnu i Hercegovinu i SDP BiH u Predsjedništvu PES-a, najprogresivnije političke organizacije u Evropi. U vremenu koje slijedi Bosna i Hercegovina na svom evropskom i NATO putu treba jake međunarodne partnere.

Dok je evropska desnica dovodila u pitanje nastavak proširenja i države naše regije često posmatrala isključivo kao problem, naše ljevičarske sestrinske stranke širom Evrope, Partija evropskih socijalista, kao i naši poslanici u Evropskom parlamentu, davali su otvorenu i neupitnu podršku Bosni i Hercegovini.

Potrudiću se da, kao član Predsjedništva Partije evropskih socijalista, svoj angažman usmjerim isključivo u interesu naše države i lobiranja za njen bolji status i položaj u evropskim institucijama.

I PES i SDP su do sada davali svoj veliki doprinos tome i nema razloga da tako ne bude i u vremenu koje je pred nama”, istakao je Magazinović.

Socijaldemokratska partija BiH je jedina politička stranka iz Bosne i Hercegovine koja je članica Socijalističke internacionale (SI) i Partije evropskih socijalista (PES).

Podrška koju SDP dobija od sestrinskih stranaka širom Evrope i svijeta, koje pripadaju progresivnom dijelu svjetske političke scene, kao i učešće predstavnika SDP u najvišim tijelima ovih organizacija, potvrda je dobrog rada i pečat na ispravnost vođenja politike koja njeguje multietničnost i garantuje ravnopravnost i jednake šanse za sve.

(Vijesti.ba)

08.12.2018.

ČLANSTVO U NATO-U NUDI VJEČNI MIR U OVOJ ZEMLJI

Članstvo u NATO-u nudi vječni mir u ovoj zemlji

Članstvo u NATO-u nudi vječni mir u ovoj zemlji
Biće opstrukcija, u to ne sumnjam, ali najveći od njih Milorad Dodik se nikada nije suočio sa ozbiljnim pritiskom zemalja članica NATO-a, kazao je u programu N1 Emir Suljagić, bivši zamjenik ministra odbrane.

Koliko je bitna odluka o aktivaciji MAP-a?

"Mi smo MAP dobili u Talinu, ostao je još jedan uslov. To je bilo knjiženje vojne imovine. Bilo je određenih nesuglasica unutar NATO-a, neke zemlje su insistirale na potpunom ispunjenju tog uslova, neke zemlje su smatrale da je to što smo do tada uradili vjerodostojno i dovoljno. Ta odluka je donesena u junu ove godine, nije aktivirana i formalna bila zbog izbora, ali se nakon izbora pristupilo formalnom donošenju odluke", smatra Suljagić i dodaje:

"Ova odluka je, koliko god da je historijska, toliko je i zakašnjela. Pravi trenutak je bio 2015/2016 kada smo u VM imali stranku koja, iako se protivila članstvu u NATO-u, podržala provođenje MAP-a".

Suljagić je dodao da će biti opstrukcija na ovom putu.

"U javnosti postoji pogrešna percepcija da je pristupanje NATO-u nadležnost Ministarstva odbrane. NATO-u ne pristupaju OS, nego države. Biće opstrukcija, u to ne sumnjam, ali najveći od njih Milorad Dodik se nikada nije suočio sa ozbiljnim pritiskom zemalja članica NATO-a. Kada se ozbiljne prijestolnice uključe u to, mislim da on neće imati kičme da se odupre tom pritisku. Ovo je potpuno nova faza, kao što rekoh, ne vjerujem da se bilo ko od tih ljudi koji se protive suočavao sa tom vrstom pritiska s kojim će se naći kada trebadne ući u NATO".

Još je kazao da proces aktivacije MAP-a počinje angažovanjem koordinatora za NATO.

"Mora se imenovati nacionalni koordinator za NATO-a, Crna Gora je angažovala Veska Garića, koji je to odradio u vanrednom roku. Postrebno je angažovanje barem još dva ministarstva. Ministarstva vanjskih poslova i ministarstva sigurnosti. Vjerujem da je vojni dio toga već obavljen, u dobroj mjeri su neke jedinice u skladu da rade sa NATO standardima. Ima mnogo toga da se uradi na modernizaciji OS, na njihovoj mobilnosti. Siguran sam da u ovom Vijeću ministara postoji ozbiljniji konsenzus oko MAP-a nego što će biti u bilo kojem narednom", izjavio je Suljagić i dodao:

"Ne znam u kojoj mjeri će Predsjedništvo uzimati učešća u usvajanju nacionalnog plana. Sve i da je tako, ali Dodik se često poziva na izvorni Dejton. Prema najizvornijem Dejtonu, vanjska politika je isključiva nadležnost države. Mislim da će NATO prihvatiti odluku 2.1. bez obzira šta o tome rekla i misli da može reći Skupština u Banjoj Luci".

Suljagić je dodao da članstvo u NATO-u nudi vječni mir u BiH.

"Članstvo u NATO-u nudi vječni mir u ovoj zemlji. Djeca koja idu iz ove zemlje, ne idu isključivo iz skonomske nestabilnosti, nego i iz neizvjesnosti koja nema visi iznad vrata kao mač. Znam da članstvo BiH u NATO-u znači vječni mir, zato je ovo historijska stvar, istakao je.

Temelji za opstrukciju ulaska u NATO?

"Milorad Dodik nije klijent Beograda, nego je klijent Moskve. Građani BiH ne mogu biti talac ovakve Srbije, da je ovo neka naprednija Srbija.. Kada budu slali djecu u Rusiju, onda taj argument bude vjerodostojan. Mi nećemo biti talac Srbije, demonstrirali smo to jednom vrlo ozbiljno. Ova zemlja neće i ne može biti talac Srbije, naročito Srbije ovakakva kakva je danas. Premijerka negira genocid u Srebrenici, predsjednik svako malo zaprijeti nasiljem. To nije Srbija koju bilo ko želi za bilo kakvog partnera", kazao je Suljagić.

Visoki predstavnik i njegova uloga?

"Ne treba kriviti Inzka za takvo stanje, OHR odnosno aktivnost OHR-a su uvijek bili refleksija odnosa snaga u onome što se zove međunarodna zajednica", smatra Suljagić.
08.12.2018.

AKO JE HDZ APSOLUTNI POBJEDNIK KAKO TO DA JE HRVATSKI NAROD APSOLUTNI GUBITNIK

Ako je HDZ apsolutni pobjednik kako to da je hrvatski narod apsolutno gubitnik

Ako je HDZ apsolutni pobjednik kako to da je hrvatski narod apsolutno gubitnik
Hrvatska stranka (HS) BiH je i prije izbora upozoravala da HDZ BiH ne predstavlja 90 posto hrvatskoga naroda, kako to oni ističu, to je činjenica koja proizlazi iz svih proteklih izbora. Nakon niza nepravilnosti na izborima ipak priznajemo pobjednike izbora koji sebe nikako ne mogu zvati legalnim i legitimnim jer nismo sigurni u konačan rezultat tko je za koga i u kojem omjeru glasovao, poručio je u intervjuu za Vijesti.ba predsjednik HS-a BiH Božo Skopljaković.

Razgovarala: Nevena Ćosić   


- CIK BiH je potvrdio rezultate opštih izbora u BiH. Kako ih komentarišete? Mnoštvo stranaka uputilo je primjedbe na brojne neregularnosti.

SKOPLJAKOVIĆ: Da, mnoštvo stranaka uputilo je primjedbe na brojne neregularnosti na proteklim izborima. HS BiH također je imala nekoliko primjedbi na nepravilnosti, ali nažalost, CIK je u kratkome roku odbacio sve naše primjedbe. Zapravo se činilo da u CIK-u već unaprijed imaju pripremljene odgovore, te su tako brzo djelovali na primjedbe odbacivanjem kao neutemeljene, iako su postojali dokazi za mnoge nepravilnosti kao i da je bilo neregularnosti u brojanju glasova.

Ovako veliki broj primjedbi ukazuje na to da je naš izborni proces kompromitiran i da su nužne promjene u smislu uvođenja nadzornih kamera, skenera i drugih tehničkih rješenja koja će garantirati da nitko nikomu ne krade glasove. Nije problem u tome da je nekim strankama pripisan veliki broj glasova na posljednjim izborima, ali se s pravom postavlja pitanje da li su te stranke legalni i legitimni predstavnici i da li zaista iza njih stoji toliki broj glasova. Ovakve sumnje već na narednim izborima mogu se otkloniti ako se to i želi.

 

- Kako komentarišete činjenicu da Dragan Čović i HDZ ponavljaju kako je koalicija stranaka okupljenih oko HDZ-a apsolutni pobjednik izbora unutar hrvatskog biračkog tijela u BiH?   

SKOPLJAKOVIĆ: Prije svega, moram reći da se ovdje ne radi o koaliciji stranaka okupljenih oko HDZ-a nego stranaka okupljenih u građanskoj udruzi iz koje ne proizlaze koalicijske obveze jednih prema drugima.

"HNS su gospoda pretvorili u društvo jedne osobe, u kojem nikada nije bilo iskrenih i otvorenih razgovora o poziciji i položaju hrvatskog naroda u BiH", izjava je jednog od članova HNS-a. Jedan vlada ostali slušaju takav vid koalicije ili suradnje stranaka za moderno društvo i nositelje europskih vrijednosti, kako se vole isticati, nije prihvatljiv. Povijest nas uči da diktature dugoročno ne opstaju.

HS BiH je i prije izbora upozoravala da HDZ ne predstavlja 90 posto hrvatskoga naroda, kako to oni ističu, to je činjenica koja proizlazi iz svih proteklih izbora. Nakon niza nepravilnosti na izborima ipak priznajemo pobjednike izbora koji sebe nikako ne mogu zvati legalnim i legitimnim jer nismo sigurni u konačan rezultat tko je za koga i u kojem omjeru glasovao. Činjenica da je HDZ uz pomoć pojedinaca bio protiv uvođenja skenera i kamera na biračka mjesta daje nam za pravo da sumnjamo u regularnost izbora, ne samo ovih posljednjih nego svih do sada.

Ako je HDZ apsolutni pobjednik kako to da je hrvatski narod apsolutno gubitnik, tko je onda zaslužan za ovaj egzodus hrvatske mladeži u treće zemlje, kao i za mnoge probleme sa kojima se cjelodnevno susreću naši građani. Nakon toliko godina vladavine tko je krivac, zna se.

 

- Ukoliko CIK BiH, prilikom odlučivanja o popuni federalnog Doma naroda, usvoji podzakonski akt koji je protivan Ustavu FBiH, kakve posljedice će izazvati i da li je vrijeme za reakciju OHR-a?

SKOPLJAKOVIĆ: Ako se donese takva odluka onda je to protuustavna, ali i protuzakonita odluka, jer je Ustav temeljni pravni akt neke države na kojem počiva. Slažem se da naš Ustav treba promjene i da sa ovakvim ustavom ne možemo u EU, ali dok je ovakav kakav je na snazi moramo ga poštivati u cijelosti.

Izjava Visokog predstavnika, gospodina Valentina Inzka: "Mi smo trebali više insistirati na skeniranju biračkih listića i drugim tehničkim unapređenjima da bismo osigurali slobodnije i fer izbore", govori nam puno toga. Prije svega vidimo priznanje OHR-a da su trebali na vrijeme reagirati kada se razgovaralo o tehničkim izmjenama Izbornoga zakona, a nisu. HS BiH u više navrata pozivala je visokog predstavnika da reagira i da iskoristi svoje ovlasti, te pomogne BiH da krene naprijed.

Nadam se da će u OHR-u shvatiti da narodu i ovoj državi naknadna pamet, kao u ovom slučaju oko skeniranja biračkih listića i drugih tehničkih unaprijeđena, nije od velike koristi i da će se aktivnije uključiti i donositi na vrijeme odluke koje će ovu zemlju voditi u smjeru Brisela, te ne dopustiti partijskim vlastodršcima da nas vode istočno od raja. OHR ima mandat da ovu zemlju postavi na noge, a to su NATO i EU, kada se to desi, ovaj ured može zatvori vrata. Svi oni koji traže ranije zatvaranje OHR-a nisu prijatelji ovom narodu niti državi BiH.

 

- Kako gledate na činjenicu da HDZ BiH i njen lider Dragan Čović formirane vlasti uslovljavaju izmjenama Izbornog zakona BiH?

SKOPLJAKOVIĆ: Provesti tolike godine na vlasti a pokrenuti izmjene Izbornoga zakona u posljednjoj godini mandata, puno govori pojedincima i strankama koje se na ovakav način zalažu isključivo za svoje osobne ili stranačke interese. Izborni zakon ovakav kakav jeste postoji dugi niz godina i ako se tako zdušno, uz prijetnje i uvjetovanja, zalažu za njegovu izmjenu, to nam govori da ne zaslužuju poziciju koju su na svim sumnjivim izborima dobivali.

Što je sada ovo, priznanje pogreške da nisu tražili izmjene Izbornoga zakona mnogo ranije ili je pozicija pojedinca ili stranke uzdrmana do te mjere da se traže kratkoročna samo njima prihvatljiva rješenja. Gospodo, sudeći prema rezultatima koje je CIK objavio, vi ste "pobjednici", te vas pozivam da prihvatite odgovornost i formirate vlast, krenite u reforme i promjene koje će nas dovesti pred vrata NATO saveza i EU kako narod i dalje ne bi bio gubitnik.

 

- Na sjednici Hrvatskog narodnog sabora (HNS) mogle su se, sudeći po zapisniku, čuti teze o "povratku na Herceg-Bosnu"?

SKOPLJAKOVIĆ: Tužno je da iz ne tako davne prošlosti nismo naučili da se trebamo okrenuti sadašnjosti koja je zapravo naša budućnost. Krležina "Noć u provinciji" najbolje opisuje sadašnje vrijeme kada narod odlazi i nestaje, a oni na vlasti čine sve kako bi nas uvjerili da je i nama dobro i da nam sa njima može biti još i bolje. Za neke, predizborna kampanja je bila tiha, a sve glasove progutao je muk, sve je bilo gluho, a potom opet lavež počinje, a negdje u daljini obitelj se sprema da napusti svoj najdraži dom.

O, pasji sabore, ti laješ, a karavane idu, i čuje se zveket orme, kopita i točkova škripa. Zaludu lavež tvoj svu pasju mržnju na prolaznike sipa, svi prolaze i nestaju, a ti na lancu, kao sijena slijepa, sudbinu čekaš da s tobom tu pod plotom pasji krepa.

Što se ovo dešava, pa zar je narod tako slijep il' glup da glasa za one zbog kojih se sprema na put.

 
(Vijesti.ba)

08.12.2018.

JURIŠ U NOVE PORAZE............................
Image result for Juriš u nove poraze
........................


08.12.2018.

IVO BANAC: HRVATSKU POLITIKU PREMA BiH VODI HDZ BiH

07.12.2018.

STJEPAN MESIĆ GOVORI ISTINU: "BRIGA HRVATSKE ZA HRVATE U BiH SE SVODI NA BRIGU ZA INTERESE HDZ-A"

STJEPAN MESIĆ GOVORI ISTINU: "Briga Hrvatske za Hrvate u BiH se svodi na brigu za interese HDZ-a"

"Ono što mene - kao bivšeg Predsjednika RH - najviše zabrinjava jeste da se briga Republike Hrvatske za Hrvate koji žive u susjednoj i nama prijateljskoj državi, svodi na brigu za interese jedne stranke - HDZ; to je kako nedopustivo, tako i štetno za Hrvate koji su konstitutivni narod u BiH"


STJEPAN MESIĆ GOVORI ISTINU: 'Briga Hrvatske za Hrvate u BiH se svodi na brigu za interese HDZ-a'


....................

Stjepan Mesić, bivši Predsjednik Republike Hrvatske 2000.- 2010. obratio se javnosti priopćenjem u vezi s pismom trojice nekadašnjih Visokih predstavnika u BiH Federici Mogherini.

Priopćenje prenosimo u cjelosti:

“U vezi s pismom trojice bivših Visokih predstavnika međunarodne zajednice u BiH o kojemu su izvijestili neki mediji u Hrvatskoj, a koje mi je i izravno dostavljeno, smatram potrebnim javno reći sljedeće. Podržavam stanovišta što su ih iznijeli gospoda Christian Schwarz-Schilling, Carl Bildt i Paddy Ashdown. Ta se stanovišta odnose na atmosferu stvorenu nakon izbora gospodina Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz redova hrvatskog naroda.

Smatram zabrinutost trojice bivših Visokih predstavnika potpuno opravdanom i mislim da bi vlada Republike Hrvatske to pismo, upućeno Visokoj povjerenici za vanjsku politiku i sigurnost EU, gospođi Federici Mogherini, trebala krajnje ozbiljno shvatiti.

Činjenica je da se hrvatskoj, ali i svjetskoj javnosti svjesno i pogrešno prikazuju zbivanja u BiH, da se na pogrešan način tumače zakoni susjedne države i da se, a to je ono što mene - kao bivšeg Predsjednika RH - najviše zabrinjava, briga  Republike Hrvatske za Hrvate koji žive u susjednoj i nama prijateljskoj državi, svodi na brigu za interese jedne stranke - HDZ. To je kako nedopustivo, tako i štetno za Hrvate koji su konstitutivni narod u BiH.

Gospodin Željko Komšić izabran je u skladu s odredbama istoga zakona koji je vrijedio i kod izbora na kojima je, i to dva puta, za člana Predsjedništva izabran g. Dragan Čović. Tada nije bilo prosvjeda. Sada je iz Zagreba podignuta diplomatska ofenziva, ne bi li se kompromitiralo i izbor g. Komšića i njega kao osobu. Takva je aktivnost potpuno neutemeljena, a ozbiljno dovodi u pitanje vjerodostojnost Republike Hrvatske kao faktora stabilnosti na jugoistoku Evrope. Ona, osim toga, izravno šteti i percepciji Republike Hrvatske kao ozbiljne i pouzdane članice Evropske unije, a to znači da u perspektivi šteti interesima svih hrvatskih građana.

Smatram, a politika što sam je kao Predsjednik RH vodio prema BiH daje mi puno pravo da to javno kažem, kako bi Republike Hrvatska morala jasno i nedvosmisleno podržati izbor g. Komšića za člana Predsjedništva BiH, prekinuti sve aktivnosti usmjerene na pobijanje legitimnosti toga izbora, potvrditi svoju neupitnu poziciju apsolutnog poštivanja cjelovitosti i suverenosti BiH i tako se ponovo profilirati kao država koja zastupa, ali i prakticira poštivanje međunarodnoga prava, kao i zakonodavstava drugih država, te koja svoju brigu za Hrvate koji žive izvan njezinih granica nikada i ni u kakvim okolnostima neće pokušati ostvarivati izravnim miješanjem u unutarnje stvari drugih država”, stoji u priopćenju.

(Vijesti.ba) 

07.12.2018.

MAUREEN CORMACK JASNO PORUČILA: "AMERIKA JE UZ BiH"

CORMACK JASNO PORUČILA: "Amerika je uz BiH"

Maureen Cormack, odlazeća ambasadorica SAD, u razgovoru za prinatane medije kaže da BiH ima priliku da ostvari napredak ka EU, te da je mišljenja da će to iskoristiti i da Amerika podržava BiH.


CORMACK JASNO PORUČILA: 'Amerika je uz BiH'

........................

"Izazovi jesu jasni. Korupcija je osnova svih njih, i nije važno da li se radi o političkoj korupciji ili političkoj kontroli ekonomije, ili pak, fokusiranja na nešto što je nebitno, umjesto na prave reforme, te blokadama koje su očite na svim nivoima u BiH. Ukoliko građani ove zemlje mogu zajedno da djeluju, ako pronađete isitnske lidere koji će istupiti i voditi ovu zemlju, mislim da će rješavanje pitanja korupcije otvoriti dobru budućnost za BiH. Međunarodna zajednica je apsulutno spremna da vas u tome podrži. Mi to podržavamo, ali ni u jednoj zemlji svijeta međunarodna zajednica ne može promijeniti i riješiti taj problem. Neki lokalni lideri, na političkom, pravosudnom, tužilačkom nivou moraju biti ti koji će donijeti promijene i nadam se da postoje ljudi koji su spremni to da urade i da zemlja krene naprijed", kaže Kormak.

Ona ističe da je naredni korak na putu ka NATO-u veliko postignuće i velika šansa za BiH.

Govoreći o kritikama kojima je bila izložena od zvaničnika u Republici Srpskoj, Kormak je kazala kkao ona provodi politiku Vlade SAD, te da ni jedan američki ambasador nema pravo da bude "frilenser".

"Imamo jasnu definiranu međuresornu politiku i dijelom sam tog procesa i provodim politiku svoje vlade. Mi se ne miješamo, mi podržavamo BiH, mi podržavamo sve dijelove BiH", poručila je Kormakova.

(NN/SB)

07.12.2018.

MATTHEW FIELD: KORUPCIJA IMA CIJENU KOJU PLAĆAJU GRAĐANI

Field: Korupcija ima cijenu koju plaćaju građani

Field: Korupcija ima cijenu koju plaćaju građani
Deveti decembar je Međunarodni dan borbe protiv korupcije. Nikome u Bosni i Hercegovini ne treba objašnjavati koliko štete ovaj otrov nanosi. Od kada sam stupio na dužnost britanskog ambasadora prije tri mjeseca, mislim da je korupcija bila glavna tema u većini mojih razgovora.

 Korupcija nije jedinstvena pojava u BiH i prisutna je u mnogim zemljama koje pokušavaju da postanu otvorenija i pravičnija društva.  Ali, korupcija prodire duboko u svakodnevne živote i jedan je od glavnih razloga egzodusa kvalifikovanih i talentovanih ljudi, koji traže drugo mjesto za život.

O čemu zapravo govorimo kada pričamo o korupciji?  Da li govorimo o nastavnici u osnovnoj školi koji mora podmititi direktora kako bi ostala na poslu?  Ili govorimo o državnom uposleniku kome je rečeno da mora biti član stranke kako bi napredovao? Ili je to žena pred porodom koja mora dodatno platiti svom ginekologu kako bi dobila njegu koja joj sleduje?  Možda govorimo o studentu na fakultetu koji zna da nikada neće dobiti iste ocjene kao kolega jer nema “štelu”.  Da li pričamo o krivičnom slučaju koji propadne jer se dokazi “zagube”? Ili o kompaniji kojoj stalno dolaze inspekcije i koja je zatrpana papirologijom sve dok ne “podmaže” nekoga u lokalnoj upravi?

Možemo brojčano odrediti šta ljudi misle o ovim problemima, uz pomoć stručnjaka poput Transparency International.  U Bosni i Hercegovini, 83% građana smatra da su političke stranke korumpirane, 81% to misli za pravosuđe, a 80% za zdravstvo.  BiH je 2017. godine bila na 91. mjestu na svijetu po indeksu percepcije korupcije.  Samo 12% građana smatra da su vlasti učinkovite u borbi protiv korupcije.

Teško je izračunati ukupnu cijenu korupcije, ali ona uključuje milione potrošene na koruptivne aktivnosti vlasti, pokradene fondove i propuštene strane investicije.  A ovaj račun se uvijek ispostavi poreskom obvezniku, građaninu, koji ne dobija kvalitetnu javnu uslugu koju je platio i plaća.

BiH nije jedina sa ovakvim izazovima.  Ujedinjeno Kraljevstvo je daleko od savršenog u mnogim poljima.  Ali, naše civilno društvo i nezavisni mediji imaju ključnu ulogu u otkrivanju koruptivnih aktivnosti i korumpiranih pojedinaca.  U nedavnim primjerima razotkrivanja, koji uključuju vladine ugovore vrijedne milione funti ali i zahtjeve za isplatu troškova parlamentaraca, reakcije javnosti su dovele do brzih reakcija, ostavki i kazni.

Šta mi možemo uraditi po ovom pitanju?  Promjena je moguća – u manje od deset godina, Gruzija je sa 133. mjesta došla na 55. na indeksu percepcije korupcije. U velikom broju slučajeva u BiH, postoji pravni okvir, planovi i institucije za borbu protiv korupcije.  Ali, oni mogu dovesti do uspjeha samo ako se implementiraju, ako se vrši monitoring i ako nema političke kontrole.  A, postoji i stvarna potreba za jasnim standardima etičkog ponašanjima, koja će važiti za bilo koga ko radi sa javnim sredstvima.

Ujedinjeno Kraljevstvo želi pomoći, zajedno sa drugim partnerima, uključujući EU, SAD i Njemačku.  Borba protiv korupcije će biti sveprisutna tema naše bilateralne podrške BiH, sa naglaskom na transparentnost i odgovornost.  Ujedinjeno Kraljevstvo će, sa institucijama i partnerima u nevladinom sektoru, usmjeriti svoje napore da se:

    poboljšaju zakoni u vezi sa sukobom interesa, zaštitom zviždača i finansiranjem političkih stranaka

    uvedu kodeksi etičkog ponašanja za javne zvaničnike, te da proces upošljavanja bude transparentan i zasnovan na sposobnostima

    pojednostavi poslovanje putem jednošalterskog sistema, smanjenjem birokratije i stvaranjem okruženja koje će biti privlačnije i jednostavnije za ulaganje

    izgrade kapaciteti pravosuđa i tužilaštava za rad na složenim slučajevima, uključujući i nezakonito finansijsko poslovanje, kao i mogućnost zapljene nelegalno stečene imovine

    javna potrošnja učini transparentnijom prema javnosti, posebno u digitalnom obliku

    podrži sloboda medija, posebno istraživačkog novinarstva

    ohrabre nove vlasti da u svojim programima borbu protiv korupcije odrede kao prioritet

A najviše od svega, želim da svi čujemo šta građani, civilno društvo i nezavisni mediji imaju reći na ovu temu.  A na vama je da tražite odgovornost od vaših izabranih predstavnika.

Borba protiv korupcije ima centralno mjesto na euro-atlantskom putu.  BiH se neće moći kretati naprijed bez napretka u ovom polju.  A, važnije od toga, bosanskohercegovački građani će i dalje biti frustrirani i bez javnih usluga i budućnosti koju zaslužuju.  Ujedinjeno Kraljevstvo vam se pridružuje u traženju poboljšanja i na tom putu ćemo pružiti praktičnu podršku. Recite nam na Facebooku, Twitteru i Instagramu šta još možemo uraditi.

 

Piše: Matthew Field

(Vijesti.ba)
07.12.2018.

NATO POLITIČKA RASKRSNICA ZA BiH

07.12.2018.

OGROMNE PLATE I ZA ONE KOJI NEGIRAJU BiH

07.12.2018.

KARIKATURE PREDRAGA KORAKSIĆA CORAXA

07.12.2018.

NATO - KRAJ VELIKODRŽAVNIH POLITIKA

NATO – kraj velikodržavnih politikaNATO – kraj velikodržavnih politika

Ne vjerujem da je delegacija Vijeća za implementaciju mira ronila gorke suze nakon što ih je Dodik napustio jer se radi o iskusnim diplomatama spremnim na ovakve đilkoške istupe domaćih provincijalaca. Dodik je ponizio sebe, a ne državu Bosnu i Hercegovinu

Čedo Jovanović je na najautentičniji način opisao međunarodnu diplomatiju ministra vanjskih poslova Ivice Dačića  nazvavši je đilkoškom. Svakodnevno prateći našu političku scenu đilkoši se utrkuju u svojoj malograđanštini zbog čega, kako Jovanović ističe, „završimo onako kako završava svaki provincijalni đilkoš“. Za đilkoše je karakteristično da vole da pjevaju, lijepe eure po čelima, junače se na Bosni, drže lekcije Crnoj Gori dok su žrtve te politike, kako Čedo reče, sami Srbi na Kosovu i Srbiji. Gola istina koju može da vidi onaj ko hoće da vidi!

Pandam Dačičeve međunarodne diplomatije u Bosni i Hercegovini je Milorad Dodik. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik juče je zloupotrebio svoju predsjedničku funkciju napuštajući sastanak koji je sa članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem trebao održati s delegacijom Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira a kao banalni razlog navodi, da kako reče, nisu stečeni uslovi za njegovo prisustvo sjednici jer nema zastave RS.

Ne vjerujem da je delegacija Vijeća za implementaciju mira ronila gorke suze nakon što ih je Dodik napustio jer se radi o iskusnim diplomatama spremnim na ovakve đilkoške istupe domaćih provincijalaca. Dodik je ponizio sam sebe, a ne državu Bosnu i Hercegovinu pokazujući vidnu nervozu nakon historijske odluke u kojoj je Bosna i Hercegovina dobila formalni poziv da dostavi svoj prvi Nacionalni godišnji program (ANP), čime bi se aktivirao Akcijski plan za članstvo u NATO-u.  Sa knedlom u grlu teško se mogla očuvati smirenost pa je bajin igrokaz o zastavama kratkotrajna đilkoška predstava za javnost. Aktivacija MAPa predstavlja jedan od najkrupnijih koraka na putu ka integracijama u NATO savez a ono što je još važnije, ona zahtjeva od domaće vlasti da se značajnije bavi ne samo pitanjima  iz oblasti bezbjednosti i sigurnosti već i pitanjima iz sfere politike, ekonomije i vladavine prave. Dakle, svim onim pitanjima koje je balkanska đilkoška politika godinama ignorirala. Alijansi se naravno  žuri, poučena svojim ranijim iskustvom destabilizacije akcijskog plana za članstvo u NATO-u od strane Srbije i RS-a u promovisanju ruskog geostrateškog interesa.

Akcijski plan za članstvo je velika prepreka Dodikovoj državnoj destruktivnoj politici koja se nije odrekla velikosrpskog sna o svim Srbima u jednoj državi. Ulazak BiH u NATO označava definitivan kraj susjednih velikodržavnih projekta kad se pažnja okreće ka ekonomiji i vladavini prava, čije temelje su upravo udruženi zločinački poduhvati bacili na koljena. Brže bolje donešena odluka u Narodnoj skupštini manjeg bh. entiteta o vojnoj neutralnosti  prema kojoj BiH ne bi trebala da ulazi ni u jedan vojni savez, je bez pravne osnove .Odluku o realizaciji MAP je potpisao i sam Nebojša Radmanović, bivši srpski član Predsjedništva BiH i ona nikada nije opozvana. Da se podsjetimo što je u pismu NATOu Radmanović 2009. godine, između ostalog, naglasio: „Još jednom smo potvrdili našu predanost vrednostima Alijanse, kao i našu volju da ostanemo proaktivan, vidljiv i pouzdan partner koji deli teret današnjih izazova. Iznad svega, podvukli smo našu želju da postanemo punopravna članica NATO, što je od strateške važnosti za BiH“.

Protivnici NATOa kao razlog protivljenja ulasku BiH u Sjevernoatlantski savez navodi taj što je NATO tokom proteklog rata bombardovao RS, a potom i Srbiju. Njima treba jasno reći da se probude jer je cijelom svijetu jasna da je uzrok NATOovih intervencija bio odgovor međunarodne zajednice na genocid u Srebrenici i Prijedoru, bjesumučno bombardovanja opkoljenog Sarajeva više od 3 godine, masovna silovanja, ubistva i etničko čišćenje nesrpskog stanovništva na području Bosne i Hercegovine i Kosova.

Aktiviranje Akcionog plana za članstvo BiH u NATO-u bit će važan korak prema političkoj stabilizaciji i stavljanje tačke na secesionističko političko djelovanje u zemlji i teritorijalne apetite susjednih zemalja.

07.12.2018.

MAPIRANJE NOVIH ZALA U BiH

Mapiranje novih zala u BIH
Mapiranje novih zala u BIH
...................

Foto: alliance/AFP

Sve ovo mirno promatraju i Incko i Vigenmark!? Ne bi se oni miješali, a još manje kažnjavali bujanje fašizma u Bosni i Hercegovini. Ili su njihovi šefovi naručili tiho nestajanje i ZAVNOBIH-ovske i dejtonski potvrđene države?!  Pa dokle, gospodo Europljani, dokle ćete samo prisustvovati mapiranjima fašizma na teritoriji Bosne i Hercegovine, dokle ćete aminovati osvajačke pohode Hrvatske i Srbije da se u miru ostvare velikohrvatski i velikosrpski snovi o Velikoj Hrvatskoj i Velikoj Srbiji???

Posljednjih dana prisustvujemo javnom demonstriranju veličanja fašizma kroz negiranje genocida u Srebrenici i sve snažnije pokušaje vraćanja u život političkog kadavera, zabranjene Herceg Bosne, kojoj su presudile i međunarodne pravosudne institucije.

Premijerka Srbije Brnabić otvoreno osporava ono što su kao genocid prosudile međunarodne sudbene institucije. Na to se nadovezuju i neke izjave koje evidentno unose nove tenzije u ionako krhku političku klimu u Bosni i Hercegovini. Naravno, te izjave stižu iz prekodrinskog političkog, pa i umjetničkog ambijenta?!

Braća im po disolucijskim namjerama, nasljednici hercegbosanskih zločinačkih tendencija, na svojim posljednjim parapolitičkim skupovima nazdravičarski prave planove kako uskrsnuti ustašoidni koncept paradržave Herceg Bosne.

Brnabićeva je očito iznijela stav Vlade na čijem je čelu, a naravno da je pri tome mišljenje odličnog strijelca na nevine građane Sarajeva, Aleksandra Vučića, zasigurno bilo dominantno.

Kompletan angažman srbijanskog recentnog političkog vođstva ide za tim da relativizira genocid jezičkim ublažavanjem, uporabom blažih riječi, na primjer zločin, ali njihovi pokušaji niti su uvjerljivi niti mogu bilo šta promjeniti u sudbenim odlukama Haškog tribunala. Tek, svojim lažima nanose novu ljagu i sramotu narodu i državi koju predstavljaju.

Hercegbosanske tendencije pojačavaju se diplomatski evidentno ispraznom i propalom ofanzivom susjedne nam Hrvatske, koja se opet na razne načine miješa u unutrašnje odnose i kompletan ustroj Bosne i Hercegovine. Opet bi militantni dijelovi HDZ BiH, uz nesmanjenu potporu temeljnog hrvatskog HDZ-a da dijele BiH prijeteći pravno-političkim ćorcima u vezi sa izmjenom izbornog zakona.

Sve ovo mirno promatraju i Incko i Vigenmark!? Ne bi se oni miješali, a još manje kažnjavali bujanje fašizma u Bosni i Hercegovini. Ili su njihovi šefovi naručili tiho nestajanje i ZAVNOBIH-ovske i dejtonski potvrđene države?!

Pa dokle, gospodo Europljani, dokle ćete samo prisustvovati mapiranjima fašizma na teritoriji Bosne i Hercegovine, dokle ćete aminovati osvajačke pohode Hrvatske i Srbije da se u miru ostvare velikohrvatski i velikosrpski snovi o Velikoj Hrvatskoj i Velikoj Srbiji???

Sve se ovo dešava u vrijeme kad se bh. političari koncentriraju na borbu za raspodjelu fotelja i izbornog plijena, umjesto da se bave zaštitom naroda i građana, te teritorijalnog integriteta i suvereniteta države Bosne i Hercegovine.

Mapiranje novih zala u BiH traje nesmanjenim tempom, a pri tom u mapiranju novih genocida primjećujem da se aktiviraju i neki do sada umjereniji političari, za koje sam i sâm gajio zablude da su probosanskohercegovački orijentirani.

Uskoro će božićni i novogodišnji praznici, stranci odoše slaviti, a domaći klerofašisti jednako će nastavljati svoju rabotu uz još veću nadu da je disolucija BiH na dohvat ruke.

Narode i građane ionako nitko ništa ne pita. A ne znam kako bi se ponašali naši gubernatori, Incko i Vigenmark, da u njihovim državama u izbornom procesu bude 500.000 nevažećih listića?!

07.12.2018.

SCHWARZ SCHILLING: MORAMO ZAUSTAVITI DIPLOMATSKU OFANZIVU HRVATSKE

Schwarz-Schilling: Moramo zaustaviti diplomatsku ofanzivu Hrvatske

Schwarz-Schilling: Moramo zaustaviti diplomatsku ofanzivu Hrvatske
Christian Schwarz-Schilling, bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, za N1 je izjavio kako su bivši visoki predstavnici u BiH, Paddy Ashdown, Carl Bildt i Christian Schwarz-Schilling poslali pismo visokoj predstavnici Evropske unije za vanjsku politiku, Federici Mogherini jer se "mora zaustaviti diplomatska ofanziva Hrvatske".

"Moramo zaustaviti diplomatsku ofanzivu Hrvatske, jer ne govore istinu. Miješaju izborni zakon sa pitanjem izbora članova Predsjeništva, a to je ogromna laž sa kojom u Bosni i Hercegovini kreiraju propagandu protiv gospodina Komšića. To niko u javnosti ne razjašnjava, i zbog toga smo se mi, bivši visoki predstavnici, ujedinili, rekavši - moramo pojasniti situaciju, kako bi ona bila jasna Evropskoj uniji, političarima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji. Moramo se pobrinuti da se istina čuje, posebno tokom sastanka Vijeća za vanjske poslove EU u decembru", kazao je. 
 
Na pitanje kako ocjenjuje dosadašnju saradnju članova Predsjedništva BiH, Christian Schwarz-Schilling je rekao:
 
"Rano je govoriti. Dodik je napustio sastanak članova Predsjedništva BiH, jer nije bilo zastave RS-a. Ta situacija pokazatelj je stila u kojem je Predsjedništvo započelo rad."
 
"Razmislite šta u drugim zemljama podrazumijeva institucija predsjednika države. To što on radi je protivno zakonu. Zakon ne kaže da u Predsjedništvu mora stajati entitetska zastava. Tamo može stajati samo zastava Bosne i Hercegovine", poručio je Scwarz-Schilling.
 
Podsjećamo, u pismu koje je dostavljeno N1, bivši visoki predstavnici u Bosni i Hercegovini, upozorili su visoku predstavnicu Europske unije za vanjsku politiku, Federicu Mogherini, i ministre vanjskih poslova zemalja članica, na uplitanje Hrvatske u politička dešavanja u BiH.
 
Potpisnici pisma dostavljenog N1 Paddy Ashdown, Christian Schwarz-Schilling i Carl Bildt, izražavaju zabrinutost miješanjem Hrvatske u unutrašnja pitanja u BiH, koje se ogleda u nedavnom pokušaju hrvatske vlade da negira legitimitet izbora Željka Komšića u tročlano državno Predsjedništvo.

 

(Vijesti.ba / N1)07.12.2018.

OŠTRO UPOZORENJE I ZABRINUTOST : BIVŠI VISOKI PREDSTAVNICI UPOZORILI MOGHERINI NA ZABRINJAVAJUĆE UPLITANJE HRVATSKE U UNUTRAŠNJE STVARI BiH

Oštro upozorenje i zabrinutost : Bivši visoki predstavnici upozorili Mogherini na zabrinjavajuće uplitanje Hrvatske


U pismu koje je dostavljeno TV  N1, bivši visoki predstavnici u Bosni i Hercegovini, upozorili su visoku predstavnicu Europske unije za vanjsku politiku, Federicu Mogherini, i ministre vanjskih poslova zemalja članica, na uplitanje Hrvatske u politička dešavanja u BiH.

Potpisnici pisma Paddy Ashdown, Christian Schwarz-Schilling i Carl Bildt, izražavaju zabrinutost miješanjem Hrvatske u unutrašnja pitanja u BiH, koje se ogleda u nedavnom pokušaju hrvatske vlade da negira legitimitet izbora Željka Komšića u tročlano državno Predsjedništvo.

Bivši visoki predstavnici naglasili su da se odluka Ustavnog suda u slučaju “Ljubić” odnosi na Dom naroda Federacije BiH, a ne na izbor članova Predsjedništva.

“Pogrešno tumačenje slučaja ‘Ljubić’ se upotrebljava kao argument protiv legitimno izabranog hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića. HDZ predstavnici iz Hrvatske zajedno s liderom HDZ BiH, Draganom Čovićem, tvrde kako je izbor Komšića bio nelegitiman i neustavan. Ali, niti Ustav BiH ni Izborni zakon BiH ne kažu kako članovi Predsjedništva moraju biti izabrani od ‘svojih grupa'”, objasnili su bivši predstavnici međunarodne zajednice u BiH.

Podsjetili su EU predstavnike kako je Dragan Čović bio izabran dva puta u državno Predsjedništvo pod trenutnim izbornim pravilima, te je služio u mandatima između 2002.-2005. i 2014.-2018.

“Prema tome, od ključne je važnosti da se sa decembarskog sastanka Vijeća za vanjske poslove EU pošalje jasna poruka bh. političkim strankama i onima van zemlje koji se miješaju u unutrašnja pitanja,” stoji u pismu.

Svaka izborna reforma treba BiH napraviti funkcionalnijom, a ne vršiti dalje podjele po etničkim principima, formiranje vlasti je prioritet broj jedan, granice BiH su nepovredive i Hrvatska se ne bi trebala miješati u unutrašnja pitanja u BIH – poruke su koje EU treba poslati sa svog sastanka u tekućem mjesecu, smatraju bivši međunarodni zvaničnici.

“Takođe, pozivamo Europsku komisiju da obznani mišljenje o bh. aplikaciji za članstvo što prije. Mišljenje Komisije bi trebalo naglasiti važnost prava svih građana kao individua, te potaknuti bh. političare da rade na poboljšanju ovih prava kako bi se unaprijedio i sam proces pristupanja EU”, stoji u pismu koje je dostavljeno TV N1.

06.12.2018.

DIREKTOR IFIMES-A ZIJAD BEĆIREVIĆ : MILORADA DODIKA ČEKA SUDBINA NIKOLE GRUEVSKOG

Direktor IFIMES-a Zijad Bećirović : Dodika čeka sudbina Nikole GruevskogKomentarišući ponašanje predsjedavajućeg  Predsjedništva Bosne i Hercegovine  , direktor  Međunarodnog instituta za bliskoistočne studije IFIMES iz Ljubljane, Zijad Bećirović je za agenciju  Patria  rekao da  Dodika  čeka sudbina bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog (VMRO-DPMNE).

„Zbog toga je Dodik toliko nervozan, jer smatra da samo stvaranjem tenzija, konflikata može politički preživjeti. Vodećim sigurnosnim službama u svijetu poznate su njegove transakcije ili bolje rečeno počinjeni kriminal. Zna se ko je sve uključen u njegov kriminal, preko koga i koliko je opljačkao Republiku Srpsku. Tu postoje elementi i međunarodnog kriminala u kojeg su uključeni i međunarodni akteri“, rekao je Bećirović .

Direktor IFIMES-a, instituta koji ima specijalni savjetodavni status pri UN-u, smatra da se postojeće tenzije u BiH, koje su, kako je rekao, stvorene i koje rastu mogu se presjeći samo na dva načina; a to je eliminacija Dodika i njegove politike iz političkog života ili da tenzije rastu do te mjere da dođe do oružanog konflikta.

„Izvjesniji je prvi način“, rekao je Bećirović.

06.12.2018.

MILORAD DODIK NA ČISTINI: AKTIVACIJA MAP-A DOKAZ JE DA PROSTORA ZA BILO KAKVO, NAJBLAŽE REČENO, POLITIČKO EKSPERIMENTISANJE VIŠE NEMA

Dodik na čistini : Aktivacija MAP-a dokaz je da prostora za bilo kakvo, najblaže rečeno, političko eksperimentisanje više nema


1.

NATO je aktivirao MAP, što je odlična vijest za BiH, bar one koji teže evroatlanskim integracijama.

2.

Istovremeno, to je snažan udarac jačanju uticaja Rusije u BiH, koje je poslednjih godina poprimilo galopirajući karakter.

3.

Aktivacijom MAP-a (iako nisu ispunjeni svi uslovi za taj čin), NATO, predvođen SAD-om, jasno pokazuje da je BiH zona zapadnog uticaja i da se to neće promijeniti, bez obzira na upliv Rusije, koji se ne ogleda samo kroz snažno djelovanje te zemlje u RS, već i u Federaciji BiH.

4.

Najistaknutiji proruski lider u BiH je, bez dileme, Milorad Dodik, čija se politika, nakon aktivacije MAP-a, našla između Čekića i Nakovnja – sa jedne strane NATO-integracije su neminovnost; Sa druge, Rusija očekuje bezrezervan otpor na tom planu.

5.

Ispaljivanje spinova o “vojnoj neutralnosti” je samo ispaljivanje spinova i ništa više od toga; Svako ozbiljnije suprotstavljanje integracijama povući će izuzetno negativne konsekvence po onog ko stoji iza opstrukcija.

Aktivacija MAP-a dokaz je da prostora za bilo kakvo, najblaže rečeno, političko eksperimentisanje više nema.

6.

Milorad Dodik, njegova politika, tako su se našli na vrlo vrlo tankom ledu, što nikako ne može prikriti njegovo sakrivanje iza zastave RS, koju koristi kao nevrijednu krpu da bi, u određenim situacijama, pobjegao od odgovornosti i prikrio sopstvenu nemoć da na nivou BiH suvereno gospodari kao što je to činio/čini proteklih dvanaest godina u Republici Srpskoj.

7.

Dodik čak ni tu nije dosljedan, pa u jednom jedinom danu neće da sjedi na sastanku sa članovima Savjeta za implementaciju mira u BiH “jer nema zastave RS u sali”, da bi, par časova nakon toga, sjedio pod zastavom BiH (bez zastave RS) sa Metju Palmerom, zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara, Morin Kormak, ambasadorkom SAD u BiH i drugim predstavnicima administracije te zemlje.

8.

Principijelnost Dodiku nikada nije bila jača strana, pa i ne čudi njegovo prilično jadno ponašanje po pitanju zastave RS!

Još manje čude njegovi javno iskazani Strahovi!

9.

Dodik je predsjedavajući Predsjedništva BiH, kao srpski član tog tijela izabran u RS, tako da sama ta činjenica svjedoči da diskriminacije nema, a “pitanje zastave” je politikantstvo, konfekcijski populizam i neodgovornost, što je lično Dodik potvrdio svojim već opisanim nipodaštavajućim odnosom spram iste te zastave!

10.

Njegove igre sa zastavom, po principu “sad je vidim, sad je ne vidim”, nikakav su odgovor na “tanak led” na kojem mu se politika nalazi, a kako će da na njemu “kliže” pokazaće se vrlo brzo; S tim da to klizanje, kakvo god bilo, neće biti nimalo bezbolno po njega. Ali ni po one koje predstavlja.

11.

Dok Dodik u Sarajevu pokušava da se snađe, DNS nikako da sam sebe nađe, toliko su izgubljeni u vremenu i prostoru.

12.

Već je postalo tradicionalno da DNS glasa protiv svojih kandidata, što je dosad neviđeno samoponižavanje u Narodnoj skupštini RS. I javno, sramno, ponižavanje sopstvenih članova predloženih za određene pozicije.

U DNS-u su strahovi, to je sad evidentno, dominantni i politiku te stranke, kakva god ona bila, potpuno su sasuli, a krhotine izgurali na marginu!

Slobodan Vasković

06.12.2018.

BIVŠI VISOKI PREDSTAVNICI UPOZORILI MOGHERINA NA ZABRINJAVAJUĆE UPLITANJE HRVATSKE NA POLITIČKA DEŠAVANJA U BiH

Bivši visoki predstavnici upozorili Mogherini na zabrinjavajuće uplitanje Hrvatske

Bivši visoki predstavnici upozorili Mogherini na zabrinjavajuće uplitanje Hrvatske
U pismu koje je dostavljeno N1, bivši visoki predstavnici u Bosni i Hercegovini, upozorili su visoku predstavnicu Europske unije za vanjsku politiku, Federicu Mogherini, i ministre vanjskih poslova zemalja članica, na uplitanje Hrvatske u politička dešavanja u BiH.

Potpisnici pisma dostavljenog N1 Paddy Ashdown, Christian Schwarz-Schilling i Carl Bildt, izražavaju zabrinutost miješanjem Hrvatske u unutrašnja pitanja u BiH, koje se ogleda u nedavnom pokušaju hrvatske vlade da negira legitimitet izbora Željka Komšića u tročlano državno Predsjedništvo.

 Bivši visoki predstavnici naglasili su da se odluka Ustavnog suda u slučaju “Ljubić” odnosi na Dom naroda Federacije BiH, a ne na izbor članova Predsjedništva.

“Pogrešno tumačenje slučaja 'Ljubić' se upotrebljava kao argument protiv legitimno izabranog hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića. HDZ predstavnici iz Hrvatske zajedno s liderom HDZ BiH, Draganom Čovićem, tvrde kako je izbor Komšića bio nelegitiman i neustavan. Ali, niti Ustav BiH ni Izborni zakon BiH ne kažu kako članovi Predsjedništva moraju biti izabrani od 'svojih grupa'”, objasnili su bivši predstavnici međunarodne zajednice u BiH.

Podsjetili su EU predstavnike kako je Dragan Čović bio izabran dva puta u državno Predsjedništvo pod trenutnim izbornim pravilima, te je služio u mandatima između 2002.-2005. i 2014.-2018.

“Prema tome, od ključne je važnosti da se sa decembarskog sastanka Vijeća za vanjske poslove EU pošalje jasna poruka bh. političkim strankama i onima van zemlje koji se miješaju u unutrašnja pitanja,” stoji u pismu.

 Svaka izborna reforma treba BiH napraviti funkcionalnijom, a ne vršiti dalje podjele po etničkim principima, formiranje vlasti je prioritet broj jedan, granice BiH su nepovredive i Hrvatska se ne bi trebala miješati u unutrašnja pitanja u BIH – poruke su koje EU treba poslati sa svog sastanka u tekućem mjesecu, smatraju bivši međunarodni zvaničnici.

“Takođe, pozivamo Europsku komisiju da obznani mišljenje o bh. aplikaciji za članstvo što prije. Mišljenje Komisije bi trebalo naglasiti važnost prava svih građana kao individua, te potaknuti bh. političare da rade na poboljšanju ovih prava kako bi se unaprijedio i sam proces pristupanja EU”, stoji u pismu koje je dostavljeno našoj televiziji.

(Vijesti.ba / N1)

06.12.2018.

MILORAD DODIK JE NAPRAVIO SKANDAL, MEĐUNARODNA ZAJEDNICA MORA UVIDJETI S KIM IMA POSLA

Dodik je napravio skandal, međunarodna zajednica mora uvidjeti s kim ima posla

Dodik je napravio skandal, međunarodna zajednica mora uvidjeti s kim ima posla
Potpredsjednik SDP-a BiH i nekadašnji predsjednik Skupštine RBiH Miro Lazović ocijenio je skandaloznim ponašanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je danas iznenadno napustio sastanak s delegacijom UO PIC-a.

Nakon što je otvorio sastanak u zgradi Predsjedništva BiH, kojem prisustvuju i dva druga člana kolektivnog šefa države Željko Komšić i Šefik Džaferović, Dodik je prisutnima poručio da nisu ispunjeni osnovni uslovi za njegovo održavanje, jer u sali nije bila istaknuta zastava manjeg bh. entiteta, koji on predstavlja.
 
Istakavši da je BiH „državna zajednica sastavljena od dva entiteta“ i da je RS njen dio, te da prema tome „zastava RS-a mora biti istaknuta“, Dodik je naprasno napustio sastanak.
 
- Ovo je skandalozan nastup predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, koji u kontinuitetu manipuliše s Dejtonskim mirovnim sporazumom - kaže Lazović u razgovoru za Vijesti.ba.
 
Naš sagovornik naglašava da BiH nije sastavljena, već da se sastoji od dva entiteta, što potvrđuje tezu da je BiH unijela svoju državnost u Dejtonski sporazum, a da su entiteti tvorevine nastale u toku agresije na BiH.
 
- Čin napuštanja današnjeg sastanka pokazuje da Dodik nije dorastao da bude član Predsjedništva BiH - govori Lazović.
 
Svoje nezadovoljstvo i neslaganje s nekim stvarima, nastavlja Lazović, Dodik može izraziti kroz inicijative za izmjene zakonskih i ustavnih odredbi, dok je sve drugo manipulacija.
 
- Međunarodna zajednica konačno bi morala uvidjeti s kim ima posla - dodaje Lazović.
 
Kaže kako je priželjkivao da će Dodik dolaskom u Sarajevo promijeniti svoju politiku koja bi bila u funkciji jačanja države BiH, ali i RS-a, jer jaka RS može biti samo u jakoj državi BiH.
 
- Međutim, nastavak njegove politike alarm je za međunarodnu zajednicu, jer je ona tvorac ovakvog Dejtonskog sporazuma i ovakvog Ustava, i ona se na neki način mora suočiti s onima koji opstruiraju potpunu realizaciju tog sporazuma - zaključuje Lazović u razgovoru za Vijesti.ba.
 
 
D.K.
 
(Vijesti.ba)

06.12.2018.

ZASTUPNICI SDP-A I PDP-A NISU PREUZELI CERTIFIKATE OD CIK-A, NAJAVLJENE KRIVIČNE PRIJAVE

Zastupnici SDP-a i PDP-a nisu preuzeli certifikate od CIK-a, najavljene krivične prijave