Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

30.11.2018.

EVROPSKI PARLAMENT: AMANDMAN O GENOCIDU U SREBRENICI DIO REZOLUCIJE O SRBIJI


Evropski parlament : Amandman o genocidu u Srebrenici dio rezolucije o Srbiji

Zastupnici Evropskog parlamenta usvojili su u Briselu rezoluciju u kojoj se ocjenjuje da je Srbija ostvarila napredak u ekonomskim reformama, ali da je od ključnog značaja da se u reformama pravosuđa, suzbijanju korupcije i slobodi medija ostvare opipljivi rezultati.

Kako prenosi AJB dokument izvjestitelja EP-a za Srbiju Davida McAllistera usvojen je s 503 glasa “za”, 85 “protiv” i 47 suzdržanih.

EP je usvojio šest od osam predloženih amandmana na rezoluciju o Srbiji, uključujući one koji se odnose na slučaj “Savamala”, odnos srbijanskih vlasti prema genocidu počinjenom u Srebrenici i očuvanje zaštićenih sredina, uz osvrt na gradnju hidroelektrana na Staroj planini.

Kontinuirano poricanje genocida

U amandmanu koji se odnosi na genocid počinjen u Srebrenici navodi se da EP “žali zbog kontinuiranog poricanja genocida u Srebrenici od nekih predstavnika srbijanskih vlasti i podsjeća da puna saradnja s Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju i Mehanizmom koji ga je naslijedio također uključuje puno prihvatanje i primjenu njegovih presuda i odluka te naglašava da je priznavanje genocida u Srebrenici osnovni korak na putu Srbije ka pristupanju EU-u”.

U dva amandmana koji se odnose na slučaj “Savamala” piše da EP “primjećuje izvjestan napredak u slučaju nezakonitog uništavanja privatne svojine i lišavanja slobode kretanja u beogradskoj četvrti Savamala u aprilu 2016.” te poziva na rješavanje tog slučaja, kao i na punu saradnju s pravosudnim organima kako bi svi počinioci bili privedeni pravdi.

Usvojen je i amandman o očuvanju zaštićenih sredina, u kojem se Vlada Srbije poziva da “usvoji neophodne mjere očuvanja zaštićenih oblasti, naročito uzimajući u obzir razvoj hidroelektrana u osjetljivim područjima, kao što je Nacionalni park Stara planina”.

Vlada Srbije poziva se da u tom kontekstu provede temeljitu procjenu utjecaja na životnu sredinu, prema standardima EU-a, i ohrabruje da poveća transparentnost u vezi s planiranim projektima.

‘Ne trebaju vam etnički čiste države’

U usvojenoj rezoluciji “pozdravlja se postojano angažiranje Srbije na putu ka uključenju u EU”.

Također je istaknut “izvjestan napredak” u reformi pravosuđa i zatraženo je da srbijanske vlasti pospješe reformu vladavine prava, a posebno da osiguraju nezavisnost i efikasnost sudstva i ojačaju borbu protiv korupcije.

Rezolucija razmatra ovogodišnji Izvještaj Evropske komisije o napretku Srbije i pozdravlja napore za normalizaciju odnosa s Kosovom, uz stav da “svaki dogovor o tome može biti prihvatljiv samo ako se o njemu dogovore obje strane” i ako se njime očuvaju stabilnost regije i međunarodno pravo.

Eurozastupnici “ukazuju na tekuću raspravu i izjave o mogućim korekcijama granice između Srbije i Kosova, uključujući razmjenu teritorija” i “ističu višenacionalnu strukturu Kosova i Srbije” te kažu da “etnički čiste države ne trebaju biti cilj u regiji”.

Privesti pravdi ubice Olivera Ivanovića

U tom dokumentu “podvlači se važnost stvaranja asocijacije / zajednice općina sa srpskom većinom” na Kosovu i provođenje svih dogovora, uključujući sporazum o energetici.

U dokumentu se “neopozivo osuđuje ubistvo političara kosovskih Srba Olivera Ivanovića i naglašava neophodnost saradnje istražitelja Srbije i Kosova, kao i međunarodna podrška da se počinioci ubistva privedu pravdi”.

Srbija se poziva da postepeno uskladi svoju vanjsku i sigurnosnu politiku s politikom EU-a, uključujući politiku prema Rusiji, te da postepeno s Unijom uskladi i svoj vizni režim.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88946222

Powered by Blogger.ba