Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

29.11.2018.

ŠEFIK DžAFEROVIĆ POZDRAVIO REZOLUCIJU EU PARLAMENTA: "PRIZNANJE GENOCIDA U SREBRENICI PREDSTAVLJA TEMELJNI PREDUVJET ZA VRAĆANJE I IZGRADNJU POVJERENJA U REGIJI"

DŽAFEROVIĆ POZDRAVIO REZOLUCIJU EU PARLAMENTA: "Priznanje genocida u Srebrenici predstavlja temeljni preduvjet za vraćanje i izgradnju povjerenja u regiji"

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović se oglasio nakon što je Parlament EU usvojio amandman o genocidu u Srebrenici.


DŽAFEROVIĆ POZDRAVIO REZOLUCIJU EU PARLAMENTA: 'Priznanje genocida u Srebrenici predstavlja temeljni preduvjet za vraćanje i izgradnju povjerenja u regiji'

..........................
"Pozdravljam odluku Europskog parlamenta da usvoji amandman na Izvješće o napretku Srbije kojim se iskazuje žaljenje zbog ponovljenog poricanja genocida u Srebrenici od strane nekih dužnosnika Srbije, te ih se podsjeća da puna suradnja sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, i mehanizmom koji ga je naslijedio, uključuje puno prihvaćanje i primjenu njegovih presuda i odluka", navodi se u pismenoj izjavi Šefika Džaferovića.

Džaferović značajnom porukom smatram činjenicu da je amandmanom naglašeno da je priznavanje genocida u Srebrenici temeljni korak na putu Srbije ka pristupanju Europskoj uniji.

"Puno priznavanje pravosnažnih presuda međunarodnih sudova i suočavanje sa istinom o događajima tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, prestanak negiranja sudski utvrđenih činjenica, te prestanak glorifikacije genocida i drugih zločina, predstavlja temeljni preduvjet za vraćanje i izgradnju povjerenja u regiji, kao i u samoj Bosni i Hercegovini", navodi se u saopćenju.

29.11.2018.

JOŠ JEDNA PODRŠKA EVROPSKOM PUTU BALKANA

29.11.2018.

PRIZNANJE NEGATORSKI GENOCIDA IZ DRŽAVNIH RUKU

29.11.2018.

PISAC IMŠIREVIĆ ODGOVORIO PISCU JERGOVIĆU

PISAC IMŠIREVIĆ ODGOVORIO PISCU JERGOVIĆU: „Upozorava na 'likvidaciju Hrvata' i zvuči kao da mu tekst šapuće Raspudić ili...“

„... neko još manje talentovan“


PISAC IMŠIREVIĆ ODGOVORIO PISCU JERGOVIĆU: 'Upozorava na 'likvidaciju Hrvata' i zvuči kao da mu tekst šapuće Raspudić ili...'


............................
Piše: Almir Imširević

Poslao nam Miljenko Jergović čestitku za praznik. Piše kako su „bošnjački nacionalisti vjerske ili građanske inspiracije, slijedeći logiku koja je prethodno već uspostavljena u Republici Srpskoj, rekli da Federacija Bosne i Hercegovine nije i srpska, i hrvatska, nego je bošnjačka i bosanska, tobož građanska, pa još ostavljena Redžepu Erdoganu u amanet. I tako je započela likvidacija Hrvata iz Bosne i Hercegovine, njihovo pretvaranje u obespravljenu manjinu s obećanim pravima kakva su manjine imale u sultanskoj Turskoj“.

I moja je „adresa“ upisana na razglednici što nam je Jergović šalje iz Zagreba, ispisujući uvrede i zamjerajući, posve neprilično njegovom talentu, da smo „komšiluk zamijenili komšićlukom“. Više puta iščitavam njegovu poruku, pokušavam shvatiti, dokučiti razloge, jer mi je dojadilo slušati kako oni koje poštujem, sa pristojne udaljenosti, o Sarajevu i BiH govore drugačije nego prilikom naših susreta. Jergović kojeg sam slušao na ovogodišnjem Bookstanu bio je, ako ne mudriji, ono sigurno - odmjereniji.

Momo Kapor je mržnju spram Sarajeva pravdao davnom traumom iz kina u kojem su ga, pred djevojkom, maltretirali lokalni jalijaši. Sa sličnim pričama iz ovog grada su otišle brojne  Kusturice, Bačanovići, Karajlići, Bazdulji... Mahala priča da je pjesnik Faruk Šehić, na nekoj od sarajevskih ulica, izvrijeđao Miljenka. Pominjao mu „jednog od roditelja“ i „hrvatsku revolucionarnu organizaciju“; dovoljan razlog da se pristojan čovjek uplaši. Čestitka je „logičan“ nastavak, a na nama je da prihvatimo stradanje od „prijateljske vatre“. Razumijem i ne okrivljujem.

Sarajevo možda i jeste Pakao na zemlji, ali zar je baš svako ko iz njega ode - Dante?

Upozorava Jergović na „likvidaciju Hrvata“ i zvuči kao da mu tekst šapuće Raspudić ili neko još manje talentovan. Više tužan no ljut, baš kao šofer iz one predskazujuće pjesme, opet sam u stanju vidjeti poredane knjige pred svojim prozorima. Naučio sam u ratu - papir odlično štiti od gelera. Poezija je „tanka“; Miljenkov opus bolje brani.

Godine 1992. upoznao sam dva mala Roma. Pričali mi kako vole „Švabe i naciste“ i sa nevjericom gledali u mene dok sam im, biranim riječima, pokušavao objasniti da to ne bi bila uzajamna ljubav. Nisu vjerovali ni da „Vikić nije musliman“, jer u njihovim glavama, koje su se formirale u opsadi, biti musliman značilo je biti - dobar. Njihov svijet je podjednako smušen kao ovaj Jergovićev u kojem su se isprepleli – slavlja i likvidiranja. Vikića je zamijenio Komšićem, ali je nevjerica ostala identična.

Možda smo komšiluk pretvorili u „komšićluk“, ali nismo krivi što je ovaj grad postao SaraNAjevo... SaHraNAjevo...

(Nomad.ba)

29.11.2018.

SRBIJA MORA PRIZNATI GENOCID KAKO BI EVROPA MOGLA IĆI DALJE


HUSNIJA KAMBEROVIĆ: "Srbija mora priznati genocid kako bi Evropa mogla ići dalje"

Predsjednik Udruženja za modernu historiju i profesor na Odsjeku za historiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Husnija Kamberović je izjavio za Fenu da je Evropska unija i od ranije stajala na stanovištu da je važno suočiti se sa tamnim stranama prošlosti i da se zapravo svi koji žele napredak u Evropu moraju suočiti sa svojom prošlošću i njenim tamnim stranama.HUSNIJA KAMBEROVIĆ: 'Srbija mora priznati genocid kako bi Evropa mogla ići dalje'

.................
Kamberović je ovo kazao zamoljen da prokomentira informaciju da su poslanici Evropskog parlamenta, u okviru rasprave o Izvještaju o napretku Srbije, usvojili amandman slovenačkog zastupnika Igora Šoltesa o Srebrenici, u kojem se između ostalog navodi da "Parlament žali zbog ponavljenog poricanja genocida u Srebrenici od strane nekih srpskih zvaničnika" te naglašava da je "priznavanje genocida u Srebrenici osnovni  korak na putu Srbije ka pristupanju EU".
 
Kamberović je mišljenja da je sasvim logičan završetak te priče bio "da se Srbija, na neki način, upozori i skrene pažnja na to barem da je neophodno suočiti se sa zločinima koji su počinjeni u ime Srbije i u ime srpskoga naroda, kako bi Evropa mogla ići dalje".     
 
- Genocid u Srebrenici je stvarno više nesporna činjenica, ne samo zbog toga što je i Međunarodni sud donio presude u kojima se zaključuje da je u Srebrenici počinjen genocid, nego zapravo imamo na desetine i stotine knjiga koje to pokazuju, svjedočanstava, priznanja, snimaka, fotografija itd. Zapravo je, ja mislim, rezolucija u formi amandmana koja je barem donesena u Evropskom parlamentu, jedan pokazatelj za sve nas na Balkanu da se mi, ukoliko stvarno želimo ići dalje, ukoliko želimo prihvatiti evropske vrijednosti, moramo součiti i otarasiti svoje tamne prošlosti – smatra Kamberović.
 
Dodaje da, ukoliko tu prošlost budemo nosili sa sobom, "zapravo ona će nas stalno vući nazad i ne možemo imati normalan put u Evropu bez tog suočavanja sa činjenicama".
 
Kamberović smatra da bi Srbiji doista bilo puno lakše ukoliko bi se s tom činjenicom suočila i na temelju toga gradila dobrosusjedske odnose sa BiH.
29.11.2018.

METASTAZE

METASTAZEMETASTAZE
foto: tuzlanski.ba


Ponovo nam se navješćuju oluje slične onima iz devedesetih godina prošlog stoljeća

Ono što se trenutno događa u Državi Bosni i Hercegovini teške su metastaze, koje su ovile našu domaju. U cigla tri dana pokazalo se da nacionalističke snage, politička nezrelost i nadirući klerofašizam dalje rastaču ionako krhko tkivo dejtonske Bosne i Hercegovine. Nacionalisti svih boja i oblika, osokoljeni ulaskom najvećeg protivnika Države Bosne i Hercegovine u zgradu Predsjedništva BiH, visoko su digli glave.

Ako tome dodamo nerazumnu antibosanskohercegovačku odluku ministrice zadužene za resor obrane da ne dozvoli uporabu Počasne postrojbe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i njihovog Puhačkog okestra da odaju počast svojoj domovini na povjesnom gradu Bobovcu, te današnju bruku u Parlamentu Federacije BiH, gdje je bilo svega samo ne parlamentarizma i demokracije, onda se upotpunjuje slika tragične stvarnosti u politički maligno oboljelom ozračju države Bosne i Hercegovine.

Nije nimalo naivno zvučala niska implicitnih prijetnji člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, koji neuvijeno, dakle potpuno izravno, od ulaska u svoj kabinet počinje raditi protiv države Bosne i Hercegovine.

Ne sumnjam ni da je odluka ministrice obrane jedan od prvih poteza tzv. plana B, koji je najavio predsjednik HDZ-a Dragan Čović. Dakle, očekuju nas dalje opstrukcije, očekuje nas to i prilikom konstituiranja vlasti na entitetskoj i državnoj razini.

Različitosti u koaliranjima po kantonima ne moraju značiti slabost, ali pojave nedržavotvornih postupaka zarad privatnih sujeta i neformiranje programskih koalicija zarad uskostranačkih interesa su za funkcioniranje vlasti u Federaciji BiH stvarna opasnost.

Nada da će izborni pobjednici napraviti iskorak iz političke i gospodarski očajne, a sigurnosno kritične situacije, postaje sve manjom…

I dok se skandaloznom atmosferom na konstituirajućoj sjednici Parlamenta Federacije BiH šalju jasne poruke svađalačko-primitivnog tona, nikoga od tih zastupnika ni briga nije što se dešava oko Bosne i Hercegovine, u okruženju krajnje nedobronamjernih državnih politika Srbije i Hrvatske, koje i dalje ne odustaju od neostvarenih ratnih ciljeva, puštajući preko zloglasnih sluganskih im medija poruke o disoluciji, pa i raspadu Bosne i Hercegovine.

Na potezu su ponovo narodi i građani države Bosne i Hercegovine, koji demokratskim skalpelima moraju naći način da ovo metastatsko tkivo krajnje bolesnog društva i države odstrane! Pri tome ne treba čekati! Treba djelati svim demokratskim institutima!

Jer ponovo nam se navješćuju oluje slične onima iz devedesetih godina prošlog stoljeća!

Metastaze su velike, takve da nisam siguran u evolutivne postupke njihovog otklanjanja.

Ponoviću rečenicu nedavno ispisanu na stranicama ovoga portala: ne dozvolimo rastakanje, disoluciju i uništenje ZAVNOBIH-ovske i dejtonske države Bosne i Hercegovine.

Radi budućnosti naše djece urazumimo se, izaberimo najkompetentniju i najbosanskohercegovačkiju vlast, koja će biti servis građana i zaštitnica domovine!!!

29.11.2018.

KAKAV JE DA JE - MOJ MOSTAR!

29.11.2018.

SLAVITI RATNE ZLOČINCE JE ZLOČIN!


Slaviti ratne zločince je ZLOČIN!
Slaviti ratne zločince je ZLOČIN!
Foto: Dino Stanin/PIXSELL


Zamislite ovakav scenario; Na stadionu Bajerna u Minhenu usred utakmice grupa navijača razvlači transparent dugačak nekoliko desetina metara sa likom Hitlera, Gebelsa i drugih ratnih zločinaca nazivajući ih „pravednicima“ te se zaklinju kako će njihova djela i ideje vječno žive. Cjelokupna njemačka javnost bi oštro osudila ovaj idiotluk a oni koji su raširili transparent ne bi se  dobro proveli uz žestok odgovor policije i njemačkog pravosuđa. Uprava kluba bi bila smjenjena a oni koji su dozvolili unošenje transparenta kažnjeni! Svastika i nacistički pozdrav u Njemačkoj su striktno i bezuvjetno zabranjeni, baš kao i drugi simboli iz vremena nacizma. U toj je zemlji, koja nosi teški povijesni teret i odgovornosti za najteže zločine u povijesti ljudskog roda, zakonom sankcionirano raspirivanje mržnje protiv pojedinaca ili skupina na temelju njihove etničke ili vjerske pripadnosti, bez obzira radi li se o pojedincima ili organizacijama. Svatko tko to čini suočen je s prijetnjom višegodišnje zatvorske kazne. Njemački narod je shvatio da priznanje osjećaja srama ne predstavlja  slabost, već početak rađanja plemenitosti!

Ako bi se sudilo po iskustvu,građana  bivše Jugoslavije, svi prošli a izgleda i budući ratovi će nam počinjati na tribinama sportskih igrališta. O našim iskustvima iz kasnih  80-ih i ranih 90-ih se već puno toga zna kada su nadolazeći nacionalizmi rasli da bi kulminirali 13. maja/svibnja 1990 godine na stadionu Dinama u Maksimiru gdje se vodio pravi mali rat navijača Dinama i Crvene Zvijezde. Utakmica se morala otkazati zbog nemilih događaja a među protagonistima se se nalazili ratni zločinac Željko Ražnjatović Arkan i Aleksandar Vučić, današnji predsjednik Republike Srbije. Taj događaj je nagovjestio raspad Jugoslavije.

Nedavno divljanje navijača Košarkaškog kluba Zadra kada su izvisili transparent podrške presuđenom ratnom zločincu Slobodanu Praljku, koji je na haškom sudu 29. novembra/studenog prošle godine počinio samoubojstvo, naišli su osudu međunarodne javnosti. S druge strane reakcija policije, pravosuđa i hrvatske javnosti je kao i obično  izostala. Veličanje ratnih zločinaca su u Njemačkoj nezamislivi, kao što su u Njemačkoj nezamislive bilo kakve iznimke kada je o Hitlerovom veličanju riječ. Tako bi trebalo biti i u Hrvatskoj, u kojoj je formalno-pravno na snazi njemački model. Nije ovo prvi put kada navijači ”Tornada” neometano koriste sportske događaje kako bi nam poslali svoje političke poruke. Prisjetimo se njihovog nedavnog šovinističkog skandiranja Dženanu Musi.

Zašto nam danas služe sportske arene i događaji? Gotovo da ne prođe neka nedjelja a da se ne zabilježi slučajevi primitivnog izljeva nacionalizma i šovinizma. Javna je istina da se sportska borilišta koriste kao mjesta izljeva primitivnjih strasti i to onog dijela publike koji nisu ništa drugo nego eksponenti političkih manipulatora i nemaju nikakve veze sa sportom. Sport se vješto zloupotrebljava kao formula implementiranja  nacionalističke i ratnohuškačke politike. Kako izostane adekvatan odgovor države onda se javnosti u sredstvima ”podmetne” navijačka skupina poput ”Tornada” bez konkretnog imenovanja počinioca kako bi se prikrila odgovornost države, uprave kluba, policije i svih drugih aktera. Unijeti transparent u dvoranu KK Zadar, dugačak nekoliko desetina metara se ne može neopaženo! Možda među vinovnicima u Zadru treba tražiti buduće uticajne političare, predsjednike vlada i država kako nas to uči iskustvo sa Maksimira? I naravno buduće ratne zločince koji slave zločince.

U članu 35 Krivičnog zakona Hrvatske kaže se da ”onaj ko javno odobrava, poriče,  ili javno umanjuje kazneno djelo genocida, zločina agresije, zločina protiv čovječnosti ili ratnog zločina”, može dobiti kaznu zatvora do 3 godine. Presuda Prliću i ostalim, na žalost, nije iskorištena kao povod za hrvatsku katarzu suočavanja sa svojom prošlošću. I dalje se otvoreno koketira sa ustaštvom sa stalnim rastom govora mržnje i revizije holokausta. I sve dok se Republika Hrvatska ne obračuna sa avetima povamirenog ustaštva i udruženog zločinačkog poduhvata, na isti onaj način kako je to učinila i Njemačka,  hrvatski  građani će trpjeti ogromnu štetu. Za razliku od Njemačke i drugih evropskih zemalja, Republika Hrvatska do sada nije podignula ni jednu jedinu optužnica na osnovu ovog člana Krivičnog zakona. Premda je imala mnogo više razloga!

29.11.2018.

U SRBIJI JOŠ ŽIVI I PODRŠKU UŽIVA ZLOČINAČKA GENOCIDNA POLITIKA

U Srbiji još živi i podršku uživa zločinačka genocidna politika

U Srbiji još živi i podršku uživa zločinačka genocidna politika
Direktor Istraživačko-dokumentacionog centra Mirsad Tokača za Vijesti.ba prokomentarisao je uvredljive poruke negiranja i veličanja genocida u Srebrenici, koje u posljednje vrijeme sve češće čujemo iz susjedne Srbije.

Tokača kaže kako je iznenađen iščuđavanjem domaće javnosti takvom pojavom, jer su stvari mnogo jednostavnije za shvatiti nego što se to čini.
 
- Naime, mi uporno i s nevjerovatnom naivnošću očekujemo da država koja je planirala, organizovala i direktno učestvovala u činjenju genocidnih radnji, i to ne samo u Srebrenici, nego i na čitavom prostoru BiH, prihvati svoju odgovornost, prizna genocid iiskaže bilo koju vrstu žaljenja ili iskrenog izvinjenja - govori Tokača.
 
Sve ono što i danas rade, nastavlja naš sagovornik, "po mnogo čemu slično je onome što su radili tokom agresije na BiH, jer sam čin genocida je čin obeščovječenja Bošnjaka, dakle najteži oblik dehumanizacije jedne etničke/nacionalne grupe".
 
- Negiranjem i veličanjem genocida oni i dan-danas pokazuju da nas nepriznaju i ne prihvataju kao ravnopravne subjekte i da bi, kada bi im se ukazala prilika, iste stvari bile opet ponovljene - ističe Tokača.
 
S druge strane, dodaje, oni to rade jer im za nipodaštavanje žrtava dajupovoda neki političari iz reda bošnjačkog naroda stalnim ponavljanjem poziva na pomirenje.
 
- Apsurdno je i u historijskim analimanezabilježeno da se žrtva najtežeg zločina ponaša snishodljivo spram svog egzekutora što - svjesno ili nesvjesno - čine neki bošnjački političari, čime i oni saučestvuju u poniženju vlastitih žrtava - smatra Tokača.
 
Bosna i Hercegovina se, dodaje naš sagovornik, konačno i definitivno treba okrenuti sebi i ne očekivati od Srbije i njenog političkog i vjerskog rukovodstva ili akademske elite bilo koju vrstu katarze ili sposobnosti i želje da prihvate odgovornost i priznaju zločin genocida.
 
- Svakom razumnom je jasno da seoni nisu odrekli, niti će odreći svojih ratnih ciljeva, samo što mijenjaju taktiku i to žele postići političkim sredstvima - upozorava Tokača.
 
Navodi kako je potrebno učiniti sve da se vrati dostojanstvo žrtvama, a to je moguće samo tako da one razumiju ko im je neprijatelj i kako biti spreman - vojno i intelektualno - da nam se genocid ne ponovi, "jer nakon iskustva devedesetih, nemamo pravo reći nikada više".
 
- Nama bi trebalo biti jasno da presude sudova, bili oni međunarodni ili domaći, brzo budu zaboravljene, a u stvarnom životu ništa ne znače, jer ne mijenjaju stanje proizvedeno genocidom, nego samo konstatuju da se on desio i za to osude nekoliko dostupnih zločinaca - poručuje Tokača.
 
Na drugoj strani, ističe, ostaje da živi zločinačka genocidna politika.
 
- Takva politika u Srbiji, ali i kod nekih naših sugrađana u BiH, još uvijek, nažalost, uživa podršku i nalazi plodno tlo za izljeve mržnje i negiranje genocida - zaključuje Tokača u razgovoru za Vijesti.ba.
 
 
D.K.
 
(Vijesti.ba)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89214228

Powered by Blogger.ba