Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

28.11.2018.

USTAVNI SUD U SLUČAJU LJUBIĆ DODATNO OSNAŽIO PRINCIP 1/1/1 I POPIS IZ 1991.

Ustavni sud u slučaju Ljubić dodatno osnažio princip 1/1/1 i popis iz 1991.

Ustavni sud u slučaju Ljubić dodatno osnažio princip 1/1/1 i popis iz 1991.
Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a danas je, po ko zna koji put, u javnosti ponovo manipulirao odlukom Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića tvrdnjom kako je Ustavni sud BiH van snage stavio odrede o mogućnosti izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH iz svih kantona i konstitutivnih naroda.

Jer da je Čovićeva tvrdnja tačna, kao prvo, ne bi bilo potrebe za apelacijom Borjane Krišto koja u svojoj apelaciji traži upravo ono što Čović kaže da je Ustavni sud već odlučio.

Upravo suprotno, Ustavni sud ne da nije stavio van snage ove odredbe već ih je dodatno učvrstio. Trba znati kako se upravo Božo Ljubić u svojoj apelaciji pozvao na popis iz 1991. godine te podatke Federalnog zavoda za statistiku, koje danas pojedini članovi CIK-a ne žele uzeti kao argument.

Naime, Ustavni sud je van snage stavio odredbu člana 10.12 Izbornog zakona koja glasi: Svakom konstitutivnom narodu se daje jedno mjesto u svakom kantonu.

S druge strane, Ustavni sud je osnažio i ostavio na snazi član 8 tačka 3 Ustava FBIH koja glasi: U Domu naroda biće najmanje jedan Bošnjak, jedan Hrvat i jedan Srbin iz svakog kantona koji imaju najmanje jednog takvog zastupnika u svom zakonodavnom tijelu.

Upravo zbog toga je 12. januara predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto podnijela zahtjev Ustavnom sudu BiH da ocjeni usklađenost članka 8. stav 3 Ustava FBiH, s ciljem da Ustavni sud te odredbe stavi van snage.

Da li će Ustavni sud BiH suspendirati ono što je ustavna norma, i prekršiti Ustav, baš kao i CIK ostaje da se vidi. Sad za sad to ipak još uvijek nije slučaj, iako bi HNS, i neki unutar CiK-a i Ustavnog suda BiH voljeli da je jeste.


(Vijesti.ba)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88946069

Powered by Blogger.ba