Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

28.11.2018.

DOCENT DOKTOR EMIR KREMIĆ : SAMO POPIS IZ 1991. MJERODAVAN ZA IZBORNI PROCES


Emir Kremić : Samo popis iz 1991. mjerodavan za izborni proces


Popis stanovništva iz 1991. godine jedini je mjerodavan za potpunu provedbu izbornog procesa, stručno je mišljenje Federalnog zavoda za statistiku.

Takvo tumačenje Zavod je uputio 19. novembra Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine, rekao je na pres-konferenciji direktor Emir Kremić.

– U vezi s tumačenjem podataka koji se odnose na Popis stanovništva a vezano za izborni proces koji provodi Centralna izborna komisija BiH, obavještavamo vas da je Federalni zavod za statistiku kao ovlašteni organ shodno članu 9. Zakona o statistici Federacije Bosne i Hercegovine, tačke 4) i 6), dao stručno tumačenje podataka vezanih za Popis stanovništva BiH i na taj način određuje da je samo Popis stanovništva iz 1991. godine kvalifikovan i prikladan za izborni proces u 2018. godini u Bosni i Hercegovini, kao što je bio slučaj i u prethodnim izbornim procesima od 1996. do 2018. godine – naveo je Zavod u dopisu upućenom Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Kako javlja Fena prema Kremićevim riječima, ovo stručno tumačenje je u skladu sa zakonskim propisima obavezujuće za sve druge pravne subjekte pa tako i za Centralnu izbornu komisiju.

– Obavezujuće dejstvo prema izbornoj komisiji pravno nastupa 19. novembra 2018. godine, kada je zaprimila dostavljeno obavezujuće stručno tumačenje čiju kontrolu može izvršiti samo Ured visokog predstavnika – OHR za Bosnu i Hercegoinu ili Ustavni sud Bosne i Hercegovine – kazao je također Kremić.

Navedena zakonska ovlašćenja i tumačenja su obrazložena i data u stručnom tumačenju Zavoda, tako da od 19.11.2018. godine, uzimajući u obzir njegovu zakonsku obavezujuću snagu, više ne postoji bilo kakva pravna zapreka za potpunu implementaciju izbornog procesa u skladu s Popisom stanovništva iz 1991. godine, stručno je tumačenje Federalnog zavoda za statistiku koje je novinarima predočio Kremić.

Samo ako bi Ured visokog predstavnika u BiH i Parlamentarna skupština proglasili Aneks 7 implementiranim, u tom slučaju bi se mogli prihvatiti rezultati popisa iz 2013., Kremićevo je objašnjenje.

Također je kazao da dva popisa nisu uporediva jer 1991. i 2013. nije bila ista ustavna struktura, a ni metodologije nisu jedinstvene.

28.11.2018.

CORMACK: S DODIKOM ĆEMO RADITI IZ POŠTOVANJA PREMA INSTITUCIJI PREDSJEDNIŠTVA BiH

28.11.2018.

PROF.DR. SLAVO KUKIĆ : IDE LI DVOJAC DODIK-ČOVIĆ PUTEM POLITIČKOG NEPOVRATA?

28.11.2018.

USTAVNI SUD U SLUČAJU LJUBIĆ DODATNO OSNAŽIO PRINCIP 1/1/1 I POPIS IZ 1991.

Ustavni sud u slučaju Ljubić dodatno osnažio princip 1/1/1 i popis iz 1991.

Ustavni sud u slučaju Ljubić dodatno osnažio princip 1/1/1 i popis iz 1991.
Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a danas je, po ko zna koji put, u javnosti ponovo manipulirao odlukom Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića tvrdnjom kako je Ustavni sud BiH van snage stavio odrede o mogućnosti izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH iz svih kantona i konstitutivnih naroda.

Jer da je Čovićeva tvrdnja tačna, kao prvo, ne bi bilo potrebe za apelacijom Borjane Krišto koja u svojoj apelaciji traži upravo ono što Čović kaže da je Ustavni sud već odlučio.

Upravo suprotno, Ustavni sud ne da nije stavio van snage ove odredbe već ih je dodatno učvrstio. Trba znati kako se upravo Božo Ljubić u svojoj apelaciji pozvao na popis iz 1991. godine te podatke Federalnog zavoda za statistiku, koje danas pojedini članovi CIK-a ne žele uzeti kao argument.

Naime, Ustavni sud je van snage stavio odredbu člana 10.12 Izbornog zakona koja glasi: Svakom konstitutivnom narodu se daje jedno mjesto u svakom kantonu.

S druge strane, Ustavni sud je osnažio i ostavio na snazi član 8 tačka 3 Ustava FBIH koja glasi: U Domu naroda biće najmanje jedan Bošnjak, jedan Hrvat i jedan Srbin iz svakog kantona koji imaju najmanje jednog takvog zastupnika u svom zakonodavnom tijelu.

Upravo zbog toga je 12. januara predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto podnijela zahtjev Ustavnom sudu BiH da ocjeni usklađenost članka 8. stav 3 Ustava FBiH, s ciljem da Ustavni sud te odredbe stavi van snage.

Da li će Ustavni sud BiH suspendirati ono što je ustavna norma, i prekršiti Ustav, baš kao i CIK ostaje da se vidi. Sad za sad to ipak još uvijek nije slučaj, iako bi HNS, i neki unutar CiK-a i Ustavnog suda BiH voljeli da je jeste.


(Vijesti.ba)

28.11.2018.

VELIKOSRPSKI MARŠ PREKO DRINE


Velikosrpski marš preko Drine
Velikosrpski marš preko Drine
foto: DSS

I tako je iz Beograda, danas jedna marginalna politička stranka, ali koja igra na “jaku kartu” poslala “čestitku” Sarajevu povodom dana državnosti, da još nije sve gotovo i da je Republika Srpska samo formalno u sastavu Bosne i Hercegovine. “Čestitku” nije potpisao Aleksandar Vučić, ali on iznutra preko kancerogenog Milorada Dodika svog trojanskog konja para državne granice BiH.

Da je neko zaspao pre sto godina ne bi verovao da je Drina granica, rekao je Miloš Jovanović, predsednik Demokratske stranke Srbije, povodom sto godina od prisajedinjena Vojvodine kraljevini Srbiji. Gotovo istovremeno, kad je 25. novembra u Bosni i Hercegovini proslavljena 75-godišnjica ZAVNOBIH-a. Temelja državnosti cementiranog borbom partizana – Srba, Hrvata i Muslimana protiv fašizma.

Lider ove desničarske nacionalističke stranke kaže da je sad za srpski narod došlo “smutno vreme, ali da moramo da budemo na visini dela svojih predaka. Da je neko zaspao i probudio se danas bio bi zatečen činjenicom da Srbi žive u nekoliko država. Video bi antisrpsku Crnu Goru sa režimom Mila Đukanovića, bio bi u čudu da vidi Kosovo koje je proglasilo secesiju, ne bi verovao da je Drina granica… Kosovo je Srbija, Republika Srpska je Srbija iako to samo danas formalno nije. U srpskoj Crnoj Gori i dalje imamo potomke serdara Janka Vukotića, a kad padne Milov režim, posle tri dana će biti kao da ga nikad nije bilo.”

Ruinirana unutarstranačkim borbama nekad velika stranka Vojislava Koštunice danas nosi fenjer na srpskoj političkoj sceni, ali ima oštre zube i ne odriče se svoje zavetne velikosrpske iluzije. Tu trulu kobilu zajahali su zajedno sa četnikom Vojislavom Šešeljem, epigonom ove sulude ideje. I DSS baš kao i profašistička Srpska radikalna stranka njuši tragove organizacije “Ujedinjene ili smrt” formirane u Srbiji početkom prošlog veka. U njenom ustavu, pečatiranom mrtvačkom glavom i ukrštenim kostima, pisalo je da su Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Slavonija i Srem, Vojvodina i Primorje srpske pokrajine. Članovi te tajne organizacije zaklinjali su se suncem što ih greje, zemljom što ih hrani, Bogom, čašću i životom da će se boriti za Srbiju do “p…. m……. “. Miloš Jovanović, prvi čovek gnjile Demokratske stranke Srbije okađene tamjanom velikosrpstva, u želji da povrati staru slavu vlastodržačkog statusa, hrabri članstvo i simpatizere da u borbi za Srbiju od “Kamčatke do Urala” ne sme da se klone. Obaveza je današnje generacije da se za ovakvu Srbiju izborimo polako i mudro, savetuje on.

I tako je iz Beograda, danas jedna marginalna politička stranka, ali koja igra na “jaku kartu” poslala “čestitku” Sarajevu povodom dana državnosti, da još nije sve gotovo i da je Republika Srpska samo formalno u sastavu Bosne i Hercegovine. “Čestitku” nije potpisao Aleksandar Vučić, ali on iznutra preko kancerogenog Milorada Dodika svog trojanskog konja para državne granice BiH.

28.11.2018.

NEMOGUĆA DIPLOMATSKA MISIJA

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89213988

Powered by Blogger.ba