Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

27.11.2018.

ELVIR KARAJBIĆ IZABRAN ZA PREDSJEDAVAJUĆEG PREDSTAVNIČKOG DOMA PFBiH, OKONČANA SJEDNICA

Elvir Karajbić izabran za predsjedavajućeg Predstavničkog doma PFBiH, okončana sjednica
Elvir Karajbić izabran za predsjedavajućeg Predstavničkog doma PFBiH, okončana sjednica
Nakon pojedinačnog prozivanja i glasanja, 52 zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBIH jednoglasno je podržalo prijedlog klubova SDP-a, DF-a i Naše stranke da se za predsjedavajućeg doma izabere Elvir Karajbić (SDP).

Karajbić je po preuzimanju dužnosti najavio izbor dva dopredsjedavajuća, ali ošto službe nisu dostavile prijedloge prekinuo je sjednicu.

Podsjećamo, nešto iza 16.30 sati nastavljana je konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBIH, bez zastupnika SDA i HDZ-a BiH. Nastavkom sjedice je predsjedavao najstariji zastupnik Mile Atlagić iz SDP-a, do izbora novog rukovodstva. Upravo je ovaj izbor bio razlog zbog kojeg su zastupnici SDA i HDZ-a napustili zasjedanje.

img-b02dbc30cee84cd2384ea21971ca132b-v

Damir Mašić iz SDP-a je u nastavku sjedice izrazio duboko žaljenje za ono što se desilo, te dodao da je Edin Mušić (SDA) iz političkih razloga pokušao da opstruira nastavak sjednice.

- Predsjedavajući nije htio da da poslovničku intervenciju i pauzu, te je naprasno odgodio raspravu. 52 zastupnika su se izjasnila da žele nastavak sjednice, rekao je Mašić.

Zamolio je sve prisutne zastupnime da podrže izbor Elvira Karajbića za predsjedavajućeg. 

Ranija dešavanja

Svemu je prethodila prava drama i žustra rasprava.

Naime, na prijeldog Klubova SDP-a, DF-a i Naše Stranke za predsjedavajućeg je predložen Elvir Karajbić (SDP), nakon čega je Edin Mušić iz SDA odgovorio da klubovi podnose prijedloge za predsjedavajućeg i dva dopredsjedavajuća, te da još nemaju pisane dokumente koji propisuju formiranje klubova.

Potom je Mušić prekinuo sjednicu, a zastupnici SDA i HDZ-a napustili zasjedanje.  U sali Predstavničkog doma osatli su poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, Demokratske fronte (DF), Naše stranke (NS), Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, Pokreta demokratske akcije, Naroda i pravde koji su negodovali da se današnja konstituirajuća sjednica odgodi. 

Uskoro je iz SDP-a medijima dostavljen i dokument koji je demantirao Mušićeve tvrdnje, a iz kojeg se vidi da su klubovi formirani.

Nakon održanih konsultacija, blok pomenutih stranaka koji je ostao u sali skupio je 52 potpisa kojom su zatražili i dobili nastavak konstituirajuće sjednice.  Poziv sa 52 potpisa poslat je i na adrese SDA i HDZ, čije se zastupnike pozivalo da se vrate na sjednicu, što oni nisu učinili.  


(Vijesti.ba)

27.11.2018.

MIODRAG ŽIVANOVIĆ: KRIZA ĆE U BiH POSTATI STIL ŽIVOTA

Živanović: Kriza će u BiH postati stil života

Živanović: Kriza će u BiH postati stil života
Banjalučki profesor Miodrag Živanović smatra da nakon oktobarskih izbora neće biti promjena u dnevno-političkim zbivanjima u RS. Događaće se isto kao što je i do sada bilo, kaže on u razgovoru za Vijesti.ba.

"RS ni do sada nije imala nikakvu opoziciju. Opozicija se samo tako zvala, ali je ona djelovala na istoj matrici sa idejama koje su iste kao ideje pozicije. Dakle, unutar 
jednog etničkog korpusa bio je napravljen vještački raskol između jednih i drugih. Zato bi situacija ostala ista i da je tzv opozicija ostala na okupu", mišljenja je Živanović. 
 
Ovo je, dodaje, problem koji će pokazati da slijede ne samo teški, nego i prazni politički dani. 
 
"Osim ovoga, problem koji seže i izvan RS, jeste taj da je u 
strukturi našeg bh. društva stanje uređeno tako da postoji najmanje stotinu načina da se neka odluka blokira, a samo jedan način da se one provode. Jedan jedini način je konsenzus. I sa tog stanovišta smo u problemu, jer će se svi opredjeljivati za blokade", upozorio je ovaj banjalučki profesor. 
 
Nije optimista da BiH očekuje stabilniji i prosperitetniji period. Sasvim suprotno, smatra da postizborni događaji  ukazuju na to da građane ove zemlje očekuju teški dani. 
 
"Bojim se da će kriza postati stil života i da će nam se to činiti prirodnim", kazao je Živanović, te dodao da će građani biti taoci političkih kalkulacija.
 
Upozorio je takođe da se u BiH u narednom periodu neće dogoditi ništa što bi ovdašnje društvo uputilo na otvaranje prema onima koji su drugačiji.
 
"Ostaćemo slika i prilika društva koje je već ozbiljno bolesno od palanačke svijesti", ocijenio je on. 
 
Profesor Živanović postavlja pitanje da li će u konačnici biti ljudi u BiH koji će htjeti živjeti pod ovakvim uslovima i partijskim kišobranima. 


 
(Vijesti.ba)

27.11.2018.

ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BiH ŠEFIK DžAFEROVIĆ: DODIKOVO PISMO TRUMPU NIJE STAV PREDSJEDNIŠTVA

Džaferović: Dodikovo pismo Trumpu nije stav Predsjedništva

Džaferović: Dodikovo pismo Trumpu nije stav Predsjedništva
Pismo koje je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik uputio predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trumpu ne predstavlja stav Predsjedništva Bosne i Hercegovine, niti odslikava zvaničnu politiku Bosne i Hercegovine.

Pismo se može posmatrati jedino i isključivo kao pojedinačni stav Milorada Dodika.

U pismu je izneseno nekoliko proizvoljnih i netačnih ocjena.

Navedeno je da 25. novembar Dan državnosti Bosne i Hercegovine nije „regulisan bilo kakvom relevantnom odlukom kao praznik“, što je netačno.

Dejtonskim mirovnim sporazumom je predviđen kontinuitet pravnih propisa Republike Bosne i Hercegovine, sve dok Parlamentarna skupština BiH po nekom pitanju ne odluči drugačije. Budući da to do danas u slučaju zakona o praznicima nije urađeno, moraju se primjenjivati zakoni koji su važili u Republici Bosni i Hercegovini. To znači da se 1. mart zakonski obilježava kao Dan nezavisnosti, a 25. novembar kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine. To je svojom odlukom 2017. godine potvrdio i Ustavni sud Bosne i Hercegovine. Stoga nepriznavanje ovih praznika predstavlja kršenje zakona.

U pismu je navedeno i da Bosna i Hercegovina nije donijela „nikakvu odluku o učlanjenju u NATO-u“.

I to je netačno. Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine  usvojila je 28. septembra 2005. godine Zakon o odbrani, u čijem članu 84. se jasno i precizno navodi: „Parlamentarna skupština, Vijeće ministara, Predsjedništvo, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provest će potrebne aktrivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a“.

Također, u junu 2009. godine, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović je u ime Predsjedništva BiH podnio generalnom sekretaru  NATO-a zahtjev za prijem Bosne i Hercegovine u Akcioni plan za članstvo (MAP), navodi se u saopćenju za javnost Kabineta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića.


(Vijesti.ba)

27.11.2018.

AKA STE PROTIV DRŽAVE BiH, ZAŠTO OD NJE PRIMATE NOVAC?

27.11.2018.

HRVATSKA I BiH : ĐURA ĆE TI OPROSTITI ŠTO TE TUKAO!

27.11.2018.

MOJA DOMOVINA I U POBJEDI PORAŽENA

27.11.2018.

STJEPAN MESIĆ: FRANJO TUĐMAN JE BIO ODUŠEVLJEN MILOŠEVIĆEM

27.11.2018.

EMIR SULJAGIĆ : NEKA HRVATSKA IZVUČE POUKE IZ TOGA KAKO JE PROŠLA PRED VIJEĆEM EU


Emir Suljagić : Neka Hrvatska izvuče pouke iz toga kako je prošla pred Vijećem EU


Hrvatska je uvjerena da članstvo u EU i NATO savezu može koristiti za ostvarivanje regionalne hegemonije. Moj savjet im je da izvuku neke pouke iz toga kako su prošli pred Vijećem EU.

Poručio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba predsjednik Političkog savjeta Građanskog saveza Emir Suljagić, komentarišući novu diplomatsku ofanzivu državnog vrha Hrvatske usmjerenu na izmjene Izbornog zakona u BiH. Nakon EU, lobiranja su počela i u NATO savezu.

Naime, tokom nedavnog susreta zvaničnika Hrvatske sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Zagrebu, bh. izborno zakonodavstvo bilo je jedna od tema razgovora. To je potvrdio i zastupnik u Saboru Hrvatske Miroslav Tuđman koji je prisustvovao pomenutom sastanku. On je rekao da su hrvatski zvaničnici zatražili da NATO zatraži od BiH rješavanje pitanja jednakopravnosti konstitutivnih naroda kako bi ova država mogla nastaviti svoje evroatlantske integracije.

Suljagić ističe da ova diplomatska ofanziva, između ostalog, objašnjava zašto je Ministarstvo odbrane BiH u tri godine, nakon njegovog odlaska sa mjesta zamjenika ministrice, uknjižilo samo šest perspektivnih vojnih lokacija, iako je to ključni uslov za aktiviranje MAP-a.

“To objašnjava i zbližavanje Hrvatske, HDZ-a i HDZ-a BiH sa Rusijom”, smatra Suljagić.

//////////////////////////////////////////////


27.11.2018.

ODGOVOR NA AKCIJU RUSIJE: UKRAJINA UVELA RATNO STANJE

27.11.2018.

DENIS ZVIZDIĆ: POZIVAM MILORADA DODIKA DA PROŠETAMO SARAJEVOM , JER ON TREBA DA UPOZNA GLAVNI GRADA DRŽAVE ČIJI JE..."

ZVIZDIĆ UPUTIO ZANIMLJIV POZIV: "Pozivam Dodika da posjeti Vijeće ministara i da prošetamo kosmopolitskim Sarajevom, jer on treba da upozna glavni grad države čiji je..."

Zvizdić je naime rekao i kako je ogroman nonsens, da je jedan prvostepeno presuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić 1993. godine na jednoj paraustavnoj tvorevini i paraskupštinskoj tvorevini RS u to vrijeme poništio sve odluke ZAVNOBIH-a.


ZVIZDIĆ UPUTIO ZANIMLJIV POZIV: 'Pozivam Dodika da posjeti Vijeće ministara i da prošetamo kosmopolitskim Sarajevom, jer on treba da upozna glavni grad države čiji je...'

................
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić bio je gost u specijalnom programu povodom 25. novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine na televiziji Hayat, te je tom prilikom uputio zanimljiv poziv Miloradu Dodiku. 

- Ja mislim da će i gospodin Dodik, uzimamo ga sada kao primjer, evoluirati u narednom periodu. Ja ga osobno pozivam da posjeti Vijeće ministara BIH, da ga upoznamo sa svim aktuelnim projektima. Naravno u mom kabinetu i sali Vijeća ministara su samo zastave Bosne i Hercegovine, tako je bilo i tako će i ostati, ali pozivam ga da upozna institucije Bosne i Hercegovine, pozivam ga da poslije toga prošetamo zajedno da odemo negdje na ručak. Jer on treba da upozna glavni grad države čiji je predsjedavajući, a to je jedan predivni, kosmopolitski , uspješni, evropski, moderni , tolerantni grad koji se zove Sarajevo, rekao je Zvizdić.

Zvizdić je naime rekao i kako je ogroman nonsens, da je jedan prvostepeno presuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić 1993. godine na jednoj paraustavnoj tvorevini i paraskupštinskoj tvorevini RS u to vrijeme poništio sve odluke ZAVNOBIH-a.

- Možete misliti, u kom je pravcu takva miloševićevska, hegemonistička politika u tom periodu. U međuvremenu su stvari evoluirale, svi smo svjesni kvalitete i značaja i ZAVNOBIH-a i AVNOJ-a, činjenice da je BIH međunarodno priznata zemlja, rekao je Zvizdić.

Zvizdić je rekao i kako je njegov san o Bosni i Hecegovini  - “san o evropskoj i stabilnoj BiH, o BiH koja će biti društvo jednakih šansi, društvo znanja, jer dokazano imamo talentovane mlade ljude“.

- Mislim da imamo sve uvjete da udemo jedno sretno i prosperitetno društvo, da nam je u ovom trenutku važno da postignemo jedan zadovoljavajući nivo političke stabilnosti kako bi naši privrednici mogli da rade, kako bi mogli privući strane investicije i kako bi mladim ljudima omogućili da budu savremenih evropskih i globalnih tokova , rekao je Zvizdić.

Zvizdić satra da dokumenti koji su doneseni na zajedanjima ZAVNOBiH-a vizionarski, te trebaju da imaju veliki respekt danas. Međutim, nijedan akt ne smije biti pretjerano posmatran, na način da postane nedodirljiv. Kako je rekao, te akte su pisali ljudi, pa tako ima puno dobrih stvari, ali i onih koje nisu dobre, posebno kada su u pitanju Bošnjaci.

- Siguran sam da možemo živjeti bolje. Kada bi se pitali građani, Bosna i Hercegovina i svi njeni građani bi živjeli u boljem ambijentu sloge i saradnje - istakao je Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH mišljenja je da najveće probleme u BiH prave političari, koji imaju stalne igrokaze, a kojima smo svjedočili i prethodnih dana, i oni pokušavaju napraviti podjele među narodima u BiH.

- Bosna i Hercegovina je kroz svoju multikulturalnost nadvladala sve probleme i preživjela, jer je Bosna pametnija od naroda. Siguran sam da su se rodile i da će se rađati generacije koje slave i koje će slaviti ovaj značajan dan za BiH - naglasio je.

- Potpuno je besmisleno kada neko ko je predsjednik države kaže da više voli susjednu državu nego svoju - rekao je Zvizdić.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89214196

Powered by Blogger.ba