Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

26.11.2018.

CIK NEMA KUD: FZS DOSTAVIO OBAVEZUJUĆE MIŠLJENJE - OSNOVA POPIS IZ 1991. GODINE

CIK NEMU KUD: FZS dostavio OBAVEZUJUĆE mišljenje - Osnova popis iz 1991. godine

U stručnom tumačenju pojašnjeno je zašto primjena popisa stanovništva iz 1991. godine treba biti osnova za implementaciju izbornog procesa iz 2018. godine, a ne popis stanovništva izvršen u Bosni i Hercegovini zaključno sa 2013. godinom.FZS dostavio obavezujuće mišljenje CIK-u: Osnova popis iz 1991.

Federalni zavod za statistiku dostavio je 19. novembra Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH stručno tumačenje statističkih podataka i informacija, u kojem je navedeno da primjena popisa stanovništva iz 1991. godine treba biti osnova za implementaciju izbornog procesa iz 2018. godine.

Naime, akt je dostavljen na zahtjev CIK-a BiH, da bi ovo tijelo, kako je u obrazloženju navedeno, moglo razmotriti sve relevantne činjenice prilikom donošenja odluke o popunjavanju Doma naroda FBiH.

Iz Zavoda napominju da je stručno mišljenje obavezujuće za sve pravne subjekte, pa i za CIK BiH. Dokument je dostavljen i OHR-u, Kancelariji specijalnog predstavnika EU, te Misiji OSCE-a.

U stručnom tumačenju, Federalni zavod je ukazao na osnovne metodološke razlike u podacima popisa 1991. i 2013. godine.

Kako je istaknuto, popis 1991. godine proveden je u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava, stanova i poljoprivrednih gazdinstava u 1991. Godini, kojim je u članu 2. definirano da će se popisom obuhvaititi državijani Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), strani državijani i lica bez državijanstva, koji imaju prebivalište u SFRJ, bez obzira na to da li se u momentu popisa nalaze u SFRJ ili u inostranstvu.

Konačni rezultati popisa 1991. godine za BiH uključuju i građane ove države koji su se nalazili na privremenom radu ili boravku u inostranstvu, bez obzira na dužinu njihovog rada/boravka.

S druge strane, Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. Godine, u članu 4. navedeno je da će popisom biti obuhvaćeni državijani Bosne i Hercegovine s prebivalištem ili boravištem u Bosni i Hercegovini, bez obzira na to da li su u trenutku popisa prisutni u Bosni Hercegovini ili su odsutni iz Bosne i Hercegovine.

Članom 7. Zakona o popisu definisano je da ukupan broj stalno nastanjenog stanovništva za svaku teritorijainu jedinicu dobiva se sabiranjem broja lica koja tu imaju uobičajeno mjesto stanovanja i prisutna su kao lica koja tu imaju uobičajeno mjesto stanovanja ali su privremeno odsutna.

Istovremeno, članom 40. određeno je da infrastruktura i logistika popisa stanovništva koristit će se i za popis lica državijana BiH koji žive u inostranstvu, a imaju prebivalište u BiH i odsutni su duže od 12 mjeseci.

Iz Zavoda pojašnjavaju da, statističkom terminologijom rečeno, popis iz 1991. godine proveden je prema metodologiji stalnog stanovništva, a popis 2013. godine je proveden, u skladu sa članom 7. Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH, prema metodologiji uobičajenog stanovništva.

Kako se u stručnom aktu navodi, konačni rezultati popisa 1991. godine i popisa 2013. godine nisu usporedivi, prijie svega, zato što ukupan broj stanovnika prema popisu iz 1991. uključuje i građane Bosne i Hercegovine koji su se nalazili na privremenom radu ili boravku u_inostranstvu, bez obzira na dužinu njihovog rada/boravka, a prema članu 40. Zakona o popisu iz 2013. državljani BiH koji žive u inostranstvu i imaju prebivalište u BiH i odsutni su duže od 12 mjeseci, popisani su u posebnoj bazi podataka i oni ne čine dio ukupnog broja stanovnika BiH.

Iz Zavoda napominju da se metodologije dva uzastopna popisa međusobno razlikuju, slično kao što se razlikuje metodologija i terminologija izbornog zakona i procesa od metodologije i terminologije popisa stanovništva.

U stručnom tumačenju ukazuje se i na određene zakonske odredbe koje mogu biti značajne prilikom donošenja odluke CIK-a BiH.

Tako se, između ostalog, navodi da odredba člana 16. Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH, kojom je propisano da će se podaci prikupljeni popisom koristiti isključivo u statističke svrhe, nije sadržana u Zakonu o popisu stanovništva 1991. godine.

Zakon o statistici BiH propisuje: “kada to državni organi budu smatrali neophodnim, Agencija će koordinirati planiranje, vođenje i objavljivanje rezultata popisa stanovništva i domaćinstava Bosne i Hercegovine, u skladu sa Općim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini uključujući i Anekse 7. i 10. Sporazuma”.

Aneks 3. Dejtonskog sporazuma, koji je koncipiran za provođenje izbora u Bosni i Hercegovini, a koji u članu 4. navodeći ko može imati biračko pravo u Bosni i Hercegovini, istakao je da je to svaki građanin koji se pojavljuje na popisu stanovništva iz 1991. godine i da će privremena izborna komisija ograničavajući i provodeći prve izbore u Bosni i Hercegovini u cilju sačinjavanja centralnog biračkog spisa, kao pravnu osnovu za utvrđivanje birača koristiti popis stanovništva u Bosni i Hercegovini iz 1991. godine.

Iz Zavoda takođe podsjećaju da Ustav Federacije Bosne i Hercegovine propisuje da će se objavljeni rezultati popisa stanovništva iz 1991. godine na odgovarajući način koristiti za sva izračunavanja koja zahtijevaju demografske podatke dok se Aneks 7. u potpunosti ne provede.

U stručnom tumačenju pojašnjeno je zašto primjena popisa stanovništva iz 1991. godine treba biti osnova za implementaciju izbornog procesa iz 2018. godine, a ne popis stanovništva izvršen u Bosni i Hercegovini zaključno sa 2013. godinom.

Obrazlaže se da Zakon o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Bosni i Hercegovini iz 2013. godine u svom članu 8. ukazuje da će popisom biti obuhvaćeno uobičajeno stanovništvo. Navedeni član ukazuje da popis stanovništva neće obuhvatiti izbjeglo stanovništvo iz BiH da bi popis po međunarodnim standardima bio potpun, odnosno kako bi mogao odražavati stalno stanovništvo BiH, koje bi prema međunarodnim standardima o popisu stanovništva trebalo da obuhvati sve kategorije stanovništva BiH, posebno izbjeglu populaciju koja sadrži jednu trećinu od ukupnog broja stanovništva naše države koji je popisan 1991. godine.

Iz Zavoda, između ostalog, potcrtavaju da popis stanovništva iz 1991. godine može biti pravni temelje za implementaciju izbornog procesa iz 2018. godine zbog toga što je izborni process započet prema ovom popisu, te Aneksu 3. i 7. Dejtonskog sporazuma, pa se kao takav može implementirati samo po postojećem izbornom zakonu, koji za pravnu osnovu ima popis stanovništva iz 1991. godine.

26.11.2018.

ČOVJEK KOJI JE RAZORUŽAO MILORADA DODIKA: U AMERICI ZAVRŠIO FBI AKADEMIJU...

KO JE MIRSAD VILIĆ, ČOVJEK KOJI JE RAZORUŽAO DODIKA: U Americi završio FBI akademiju...

U njegovoj bogatoj biografiji spominje se i da je bio vođa tima taktičke grupe - Antiterorističke jedinice F MUP-a


KO JE MIRSAD VILIĆ, ČOVJEK KOJI JE RAZORUŽAO DODIKA: U Americi završio FBI akademiju...

...........................

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH zabranila je pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, koji obezbjeđuju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, da naoružani ulaze u Sarajevo.

 A iza toga stoji Mirsad Vilić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH koji je je o svojoj odluci danas obavijestio i MUP Srpske.

 A ko je Mirsad Vilić? Interesuje se javnost nakon ove vijesti.

 Rođen je 1968. godine u Višegradu. Završio je Srednju policijsku školu MUP-a R BiH, potom Fakultet za fizičku kulturu, a svoje obrazovanje zaokružio je FBI Nacionalnom akademijom završenoj u SAD-u.

Svoju poslovnu karijeru je započeo kao policajac u Goraždu, potom 1991-1995 obavlja dužnosti policajca u vodu za specijana dejstva u Odredu za specijalne namjene MUP R BiH. Bio je i pratilac ambasadora ispred Diplomatsko - konzularno predstavništvo R BiH u Madridu. U njegovoj bogatoj biografiji spominje se i da je bio vođa tima taktičke grupe - Antiterorističke jedinice F MUP-a.

Od 2000. do 2003. godine je bio načelnik odjeljenja Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, Jedinica za osiguranje ličnosti i zgrada Uprave policije F MUP-a, a nakon toga zamjenik komandanta Specijalne policijske jedinice F MUP-a. Ubrzo je postao i komandant Jedinice za specijalnu podršku u SIPA-i.

A od 2014. godine do dana današnjem obavlja poslove direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine.

mirsad-vilic

26.11.2018.

SAŠA MAGAZINOVIĆ : PODRŠKA SMJENI ČLANOVA CIK-A KOJI DJELUJU PROTUUSTAVNO


Magazinović: Podrška smjeni članova CIK-a koji djeluju protuustavno

Magazinović: Podrška smjeni članova CIK-a koji djeluju protuustavno
U povodu najave da bi Centralna izborna komisija BiH u toku ove sedmice mogla donijeti odluku o izboru delegata u Dom naroda, a gdje se na dosadašnjim sastancima razgovaralo i o sadržaju Odluke koja je u suprotnosti sa Ustavom, predsjednik Glavnog odbora SDP BiH i poslanik u Parlamentu BiH Saša Magazinović kaže da u potpunosti podržava smjenu članova CIK-a koji svjesno krše Ustav.

"Mora se po svaku cijenu zaustaviti praksa u kojoj je postalo „normalno“ da za građane važe propisi, zakoni i Ustav, a da ih institucije i pojedinci u njima krše bez ikakvih sankcija. Zbog toga snažno podržavam poništavanje eventualno neustavne Odluke i momentalnu smjenu članova CIK-a koji svoju ruku podignu za kršenje Ustava.

Bez obzira na sve ono što će se dešavati ove sedmice u Centralnoj izbornoj komisiji, treba utvrditi da li su, i ako jesu, koji od članova ove institucije korumpirani, ucijenjeni ili politički zavisni u donošenju odluka. Zbog važnosti institucije CIK-a i procesa koje vode, sve institucije sistema, uključujući

Tužilaštvo, trebaju sa punom pažnjom pratiti dešavanja i u skladu sa svojim ingerencijama reagovati.

Posebno će to biti važno u situaciji kada poduzetim radnjama i donesenim odlukama može biti stvoren potpuno drugačiji poredak od onoga propisanog Ustavom, te kada se na ovaj način praktično dešava rušenje ustavnog poretka“, istaknuo je Magazinović.


(Vijesti.ba)

26.11.2018.

JOŠ JEDAN DOKAZ DA JE SRBIJA I HRVATSKA NEPRIJATELJ BOSNE I HERCEGOVINE

JADRANKA JE KULTURNA: Kosor čestitala Dan državnosti BiH, čestitali i Ameri i Rusi, Nijemci, Francuzi i Englezi, ali nisu Grabar-Kitarović, Plenković, Vučić, Brnabićeva...

„Sretan Dan državnosti dragim susjedima u Bosni i Hercegovini“, napisala je Kosor


JADRANKA JE KULTURNA: Kosor čestitala Dan državnosti BiH, čestitali i Ameri i Rusi, Nijemci, Francuzi i Englezi, ali nisu Grabar-Kitarović, Plenković, Vučić, Brnabićeva...

.........................

Bivša premijerka Republike Hrvatske Jadranka Kosor čestita je 25. novembar - Dan državnosti Bosne i Hercegovine, dok je ta čestitka izostala od aktualnih vlasti Republike Hrvatske.

„Sretan Dan državnosti dragim susjedima u Bosni i Hercegovini“, napisala je Kosor.

Dan državnosti Bosne i Hercegovine je praznik u Bosni i Hercegovini, koji se obilježava svakog 25. novembra.

Na taj dan 1943. godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a, u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, te ravnopravnost Republike BiH unutar jugoslavenske federacije, sa historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

Brojni svjetski državnici, među njima i američki predsjednik Donald Tramp, kao i američki Državni sekretar Mike Pompeo čestitali su 25. novembar, dok je, barem za sada, čestitka izostala od zvaničnih vlasti prvih susjeda Bosne i Hercegovine: Republike Hrvatske i Republike Srbije.

(NAP)

26.11.2018.

STJEPAN MESIĆ: REKAO SAM GENŠERU, 'I SRBIJA ĆE SE KUPATI U KRVI'

26.11.2018.

PORAST POPULIZMA U EVROPI: DA LI JE VRIJEME DA SE ZABRINEMO?

26.11.2018.

KOME SMETA DAN DRŽAVNOSTI BiH?

26.11.2018.

DA LI ĆE DODIK, IZETBEGOVIĆ I ČOVIĆ VLADATI PUSTOM ZEMLJOM?

26.11.2018.

PROF.DR. MIRSAD HADžIKADIĆ NA OSNIVAČKOJ SKUPŠINI PLATFORME ZA PROGRES

26.11.2018.

ZAŠTO JE REZOLUCIJA ZAVNOBIH-A ZNAČAJNA ZA BiH

26.11.2018.

DODIK JE ODGOVOROM TRUMPU POSTIGAO AUTOGOL


Dodik je odgovorom Trumpu postigao autogol

Dodik je odgovorom Trumpu postigao autogol
Političke silnice koje dovode u pitanje državnost Bosne i Hercegovine na kraju će ipak doživjeti poraz, kaže predsjednik Asocijacije "Krug 99" Adil Kulenović.

- Uvjeren sam da su naši ljudi i na posljednjim izborima pokazali svoju privrženost državi BiH i reklo bi se da je većina glasala za državotvorne političke snage - rekao je Kulenović u razgovoru za Vijesti.ba.
 
Istovremeno, dodaje, to i jeste podloga za današnje obilježavanje Dana državnosti BiH, kada se prisjećamo prošlosti bosanske države iz srednjeg vijeka, svih opsada i okupacija, pa i kvislinga u BiH.
 
- Bez obzira na sve to, BiH je država koja je nezaustavljiva i rađa se ponovo kao Feniks, a tome svjedoči i današnja masovnost skupa ovdje na Bobovcu - govori Kulenović.
 
Naglašava kako ne treba zaboraviti da su politika i ideologija razdvajanja i mržnje osuđeni na historijsku propast.
 
- Povezivanje ljudi i naroda, nastavljanje naše tradicije života u različitosti i toleranciji, kultura bh. načina života nadživjela je brojne imperije, a nadživjet će i aktuelne lidere i razarače BiH, dolazili oni iz zemlje ili izvan nje - uvjeren je Kulenović.
 
Osvrnuvši se na stavove koje je Milorad Dodik u petak u Istočnom Sarajevu iznio na svojoj prvoj konferenciji za novinare u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Kulenović kaže kako se on nalazi na pogrešnoj strani historije i čini sve da bi srpski narod doveo u izolaciju, kao što se to desilo i tokom ratnih godina.
 
- Dodik će kad-tad napraviti onaj ključni potez koji će, slično kao i kad je Ratko Mladić naredio da se unproforci vežu za bandere, ponukati međunarodnu zajednicu da djeluje kroz mandat visokog predstanika i njegove bonske ovlasti - mišljenja je Kulenović.
 
Komentarišući pismo kojim je predsjedavajući Predsjedništva BiH uzvratio na čestitku američkog predsjednika Donalda Trumpa kolektivnom šefu države povodom Dana državnosti BiH, Kulenović kaže da je Dodikov odnos prema SAD-u karikaturalan i ni u kojem slučaju ne predstavlja nešto ozbiljno za samu BiH.
 
- Čak naprotiv. Dodik je ovim potezom objektivno gledajući postigao autogol, jer je utvrdio i učvrstio američku politiku prema BiH, i samo je pokazao koje su razmjere fašizacije prostora i realizacije ideje velike Srbije, bez obzira na zakone, ustave, genocid i udruženi zločinački poduhvat - ocjenjuje Kulenović.
 
Stoga, navodi, i jeste nužno da se čitava međunarodna zajednica priključi demokratskim snagama u BiH kako bi se otklonile posljedice izvršenog genocida, čiji ciljevi i "jesu bili ovo što nastavlja da radi Dodik, a njegovi sateliti čak spominju kako je moguće i da će se obnoviti".
 
- Prema tome, ne vjerujem da će bilo kakva moralna predavanja ili pak moralni principi zaustaviti Dodika, on će zaustaviti samoga sebe - zaključuje Kulenović u razgovoru za Vijesti.ba.
 
 
D.K.

 
(Vijesti.ba)

26.11.2018.

SUVREMENOST ODLUKA ZAVNOBIH-A

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89214366

Powered by Blogger.ba