Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

23.11.2018.

FEDERALNI ZAVOD ZA STATISTIKU OBJASNIO: VIŠE NE POSTOJE ZAPREKE ZA IMPLEMENTACIJU IZBORA PO POPISU IZ 1991. GODINE

FZS: Više ne postoje zapreke za implementaciju izbora po popisu iz 1991.

FZS: Više ne postoje zapreke za implementaciju izbora po popisu iz 1991.
Federalni zavod za statistiku utvrdio je da od 19. novembra više ne postoje bilo kakve pravne zapreke za potpunu implementaciju izbornog procesa u BiH, u skladu s Popisom stanovništva iz 1991. godine.

Stoji ovo u aktu upućenom na adrese Agencije za statistiku BIH, OHR-a, Delegacije EU, OSCE-a , Ambasade SAD-a i CIK-a,.

- U vezi tumačenja podataka koji se odnose na Popis stanovništva u Bosni i Hercegovini, a vezano za izborni proces koji provodi Centralna izborna komisija BiH, obavještavamo Vas da je Federalni zavod za statistiku, kao pravni sljednik ranijeg Republičkog i Državnog zavoda za statistiku, kao ovlašteni organ, shodno članu 9. Zakona o statistici Federacije BiH, tačke 4) i 6), dao stručno tumačenje podataka vezanih za popis stanovništva BiH i na taj način određujući da samo Popis stanovništva iz 1991. godine kvalifikovan i prikladan za izborni proces u 2018. godini u BiH, kao što je to bio slučaj i u prethodnim izbornim procesima od 1996. do 2018. godine, navode iz Federalnog zavoda za statistiku.

U svom stručnom tumačenju statističkih podataka koji se odnose na popis stanovništva u BiH, a vezano za izborni proces koji provodi Centralna izborna komisija (CIK) BiH, Federalni zavod za statistiku navodi da je samo Popis stanovništva iz 1991. kvalifikovan i prikladan za izborni proces u 2018. u BiH, kao što je to bio slučaj i u prethodnim izbornim procesima od 1996. do 2018.

- Predmetno stručno tumačenje je u skladu sa zakonskim propisima obavezujuće tumačenje za sve druge pravne subjekte, pa tako i CIK i obavezujuće dejstvo prema Izbornoj komisiji pravno nastupa 19.11.2018. godine, kada je zaprimila dostavljeno obavezujuće stručno tumačenje, čiju kontrolu i zakonitost može izvršiti samo Ured visokog predstavnika za BiH (OHR) ili Ustavni sud BiH, navodi se i zaključuje:

- Prednja zakonska ovlaštenja i tumačenja obrazložena su i data u stručnom tumačenju ovog Zavoda akt br. 04-32.9-1213-2/18, tako da od 19.11.2018. godine, uzimajući u obzir njegovu zakonsku obavezujuću snagu, više ne postoje bilo kakve pravne zapreke za potpunu implementaciju izbornog procesa u skladu sa Popisom stanovništva iz 1991. godine“, poručili su iz Federalnog zavoda za statistiku.

cik-statistika-2

(Vijesti.ba)

23.11.2018.

MIRKU ŠAROVIĆU PREKIPILI DODIKOVI SKANDALI: "PREMA MILORADU DODIKU SE MORA KRENUTI OFANZIVNO"

ŠAROVIĆU PREKIPILI DODIKOVI SKANDALI: "Danas zastava, sutra SIPA, nema tome kraja, prema Dodiku se mora KRENUTI OFANZIVNO..."

"To je njegova igra. On je majstor za tako nešto. Odbrana nije dobra taktika prema njemu. Mora se imati ofanzivan stav prema njemu", potcrtao je Šarović.


ŠAROVIĆU PREKIPILI DODIKOVI SKANDALI: 'Danas zastava, sutra SIPA, nema tome kraja, prema Dodiku se mora KRENUTI OFANZIVNO...' - 1


......................

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH za N1 je kazao da je BiH za devet mjeseci ove godine na Kosovo izvezla robu u vrijednosti od 106 miliona KM a uvezla 15 milona KM i da Kosovo nema takvu ekonomiju da može nešto ponuditi tržištu BiH.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH komentarišući odluku vlade Kosova da uvede 100 posto carine na proizvode iz BiH istakao je da Brisel mora da reaguje jer je prekršen SSP.

"Ovim mjerama Kosova ugožen je SSP. Kosovo je nedavno potpisao SSP a tim potpisom se obavezalo da će poštovati i unaprijeđivati regionalnu saradnju, zonu slobodne trgovine CEFTA. Brisel mora reagovati jer je na ovaj način grubo prekršen SSP", kazao je Šarović.

"Neekonomske razloge uvođenja carina smo čuli sa kosovske strane. Oni su o tome govorili u protekla dva dana. Moj argument je da Bosna i Hercegovina na bilo koji način nije izazvala ovakav scenario. Ni na koji način nismo dali povoda za uvođenje ovakvih mjera. Mi smo zemlja koja je najmanje prijavljivana za barijere u okviru CEFTA-e, mi i Crna Gora. Ovo nisu zaštitne mjere, ovo je klasična blokada. U javnosti se spominje mnogo toga", istakao je Šarović.

Šarović je kazao da će najviše od mjera Kosova štete imati metalska industrija u BiH.

"Najviše će trpiti metalska industrija i prehrambena industrija. Skoro 50 posto našeg izvoza izvoza odnosi se na proizvode Željezare Zenica. BiH se povodom ovoga obratila Hanu i Mogherini, Njemačkoj ali i Prištini", naglasio je Šarović i dodao:

Ne može se u ovom trenutku procijeniti kolika će biti šteta naglasio je Šarović ali i da je prava adresa za rješavanje ovog pitanja Brisel.

"Ne može se u ovom trenutku procijeniti kolika će biti šteta, nije lako pronaći nova tržišta a u pitanju su i radna mjesta. Ubijeđen sam da je naša ekonomija otporna ali sam i uvjeren da ćemo na duge staze uspjeti da ukoliko ove mjere potraju naći neka druga tržišta kako bi pomogli našoj ekonomiji", istakao je Šarović.

Šarović je komentarisao i najave redsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika kazavši da moramo biti spremi da ovakve scene gledamo svaki dan.

"Ovo će biti jedan zanimljiv trio u Predsjedništvu BiH. Mnogo toga ćemo se mi nagledati narednih sedmica i mjeseci. Neće biti dosadno. Svaki dan ćemo gledati slične scene, komentare i kontra komentare. Dodik je takav, on ne zna da se brani. On zna samo da napada. To je njegov teren i ko upadne u taj njegov scenario tih svakodnevnih spinova imaće problem svakako. To znači da svaki dan izbacite po jednu vijest. Danas zastava, sutra nešto drugo, smjene, SIPA, automobili, zaštitari...", istakao je Šarović.

Ono što je Dodik rekao jučer zaboravi se za dan, dva jer je on već izbacio neku novu priču naglasio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH

"To je njegova igra. On je majstor za tako nešto. Odbrana nije dobra taktika prema njemu. Mora se imati ofanzivan stav prema njemu", potcrtao je Šarović.

Za najavu smjena koje ja najavio Milorad Dodik, Šarović kaže da je to je njegov standaradan spin.

"On ne može donijeti tako nešto. On svaku odluku mora da dijeli sa Džaferovićem i Komšićem. To se njemu neće svidjeti. Nije zanimljivo to što govori", zaključio je Šarović.

23.11.2018.

UKLONJENA ZASTAVA ENTITETA RS-A ISPRED KABINETA MILORADA DODIKA U PREDSJEDNIŠTVU BOSNE I HERCEGOVINE

NE VIJORI SE VIŠE TROBOJKA RS-a U ULICI MARŠALA TITA: Uklonjena zastava RS-a ispred kabineta Milorada Dodika u Predsjedništvu BiH

- Јa tražim da bude tamo gdje sam ja. Ne sporim da se istakne zastava BiH, ali isto tako mora da bude i zastava Republike Srpske i srpskog naroda. Ona je legitimna i legalna. Vi znate da je Ustavni sud BiH razmatrao odluku o simbolima i rekao da je zastava Republike Srpske legalna i da ne vrijeđa nikoga - rekao je Dodik.


NE VIJORI SE VIŠE TROBOJKA RS-a U ULICI MARŠALA TITA: Uklonjena zastava RS-a ispred kabineta Milorada Dodika u Predsjedništvu BiH - 1

.......................
Nakon što su službenici kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika danas ispred njegove kancelarije u zgradi Predsjedništva BiH postavili zastavu entiteta Republika Srpska, ona je uklonjena na zahtjev kabineta Šefika Džaferovića s obzirom da se radi o zajedničkim prostorijama.
Iako su prethodni članovi Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda zastavu RS-a držali u svojim kabinetima, Dodik je danas napravio presedan prilikom primanja akreditivnih pisama ambasadora Srbije Aleksandra Đorševića na način da je pored zastave BiH istakao i zastavu RS-a. 

Nakon toga zastava je premještena u hodnik, ispred kabineta Milorada Dodika.

 Foto: SRNA

Kabinet člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića danas je oštro reagovao s obzirom da se radi o zajedničkim prostorijama koje koriste svi članovi i uposlenici Predsjedništva BiH, pa je zastava entiteta iz hodnika uklonjena u poslijepodnevnim satima.

- Јa tražim da bude tamo gdje sam ja. Ne sporim da se istakne zastava BiH, ali isto tako mora da bude i zastava Republike Srpske i srpskog naroda. Ona je legitimna i legalna. Vi znate da je Ustavni sud BiH razmatrao odluku o simbolima i rekao da je zastava Republike Srpske legalna i da ne vrijeđa nikoga - rekao je Dodik.

Tokom dana članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović najoštrije su osudili postupak postavljanja zastave bh. entiteta RS.

"Isticanje bilo koje druge zastave iz Bosne i Hercegovine zajedno sa zastavom Bosne i Hercegovine prilikom zvaničnih međunarodnih posjeta na kojima Bosna i Hercegovina učestvuje ili je predstavljena, direktno je kršenje Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine", piše u zajedničkom saopćenju za javnost Komšića i Džaferovića.

23.11.2018.

ŠEFIK DžAFEROVIĆ : OVO ŠTO JE URAĐENO JE KAŽNJIVO DJELO, INSISTIRAĆEMO NA ODGOVORNOSTI

23.11.2018.

PREDSJEDNIŠTVO MORA BITI NOVI KVALITET, NAROD NIJE ZA SVAĐU I MRŽNJU...

23.11.2018.

AUSTRIJA I AUSTRALIJA REAGUJU NA USTAŠKU IKONOGRAFIJU

23.11.2018.

HVALA, PREDSJEDNIČE : PREDSJEDNIK SAD-A DONALD TRUMP ČESTITAO DAN DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

HVALA, PREDSJEDNIČE: Donald Trump čestitao Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiHHVALA, PREDSJEDNIČE: Donald Trump čestitao Dan državnosti Bosne i HercegovinePredsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump čestitao je Dan državnosti Bosne i Hercegovine predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku i članovima Predsjedništva Željku Komšiću i Šefiku Džaferoviću, saznaje Fena.

U pismu koje je stiglo u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine se navodi:
 
"Uvaženi članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u ime američkog naroda, izražavam iskrene i najbolje želje vama i građanima Bosne i Hercegovine povodom proslave Dana državnosti 25. novembra. Sjedinjene Države su posvećene čvrstom prijateljstvu i partnerstvu sa Bosnom i Hercegovinom i podršci njenom suverenetitetu i teritorijalnom integritetu. Nastavićemo davati podršku aspiracijama vaše zemlje ka euroatlanskim institucijama, uključujući članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji. Sjedinjene Države ostaju opredijeljene da rade sa novim vlastima, kada budu formirane, na nastavku provođenja reformi koje su neophodne za napredovanje Bosne i Hercegovine na njenom evropskom putu."
 
Na kraju pisma, predsjednik SAD navodi da se pridružuje građanima Bosne i Hercegovine u njihovom obilježavanju Dana državnosti i da se raduje jačanju odnosa dviju država u godinama koje dolaze.

(SB/Vijesti.ba)

23.11.2018.

VAN DER AUWERAERT: MIGRANTSKA RUTA PREKO BiH ĆE SE NASTAVITI

23.11.2018.

KOMŠIĆ I DžAFEROVIĆ: NEĆEMO TOLERISATI DODIKOVU BAHATOST I KRŠENJE ZAKONA


Komšić i Džaferović: Nećemo tolerisati Dodikovu bahatost i kršenje zakona

Komšić i Džaferović: Nećemo tolerisati Dodikovu bahatost i kršenje zakona
Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović uputili su zajedničko saopštenje javnosti povodom isticanja zastave RS u svečanom salonu Prrdsjedništva BIH.

Saopćenje prenosimo u cijelosti: 
 
Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović najoštrije osuđuju postupak postavljanja zastave bh. entiteta RS prilikom današnje ceremonije na kojoj je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Republike Srbije u Bosni i Hercegovini Aleksandra Đorđevića.
 
Isticanje bilo koje druge zastave iz Bosne i Hercegovine zajedno sa zastavom Bosne i Hercegovine prilikom zvaničnih međunarodnih posjeta na kojima Bosna i Hercegovina učestvuje ili je predstavljena, direktno je kršenja Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine.

zastave
 
S obzirom da predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora u Bosni i Hercegovini prima u ime Predsjedništva, u konkretnom slučaju prekršen je član 5. stav 2. u vezi sa stavom 1. e) Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine.
 
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i njegov Kabinet svjesno su ignorisali jasna prethodna upozorenja Službe za protokol i ceremonijal Predsjedništva Bosne i Hercegovine, da isticanje zastave entiteta RS zajedno sa zastavom Bosne i Hercegovine prilikom ceremonije predaje akreditivnih pisama nije dopustivo, da je suprotno ranije utvrđenoj praksi i da predstavlja kršenje Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine. 
 
Uprkos tim jasnim prethodnim upozorenjima, predstavnici Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika ušli su u Svečani salon i na već pripremljenu postavku, koju je postavila Služba za protokol i ceremonijal u skladu sa ranije utvrđenom praksom i Zakonom o zastavi Bosne i Hercegovine, neovlašteno dodali zastavu entiteta RS pored zastave Bosne i Hercegovine, time svjesno kršeći Zakon o zastavi Bosne i Hercegovine. 

zastave-2
 
Kabineti članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića i Šefika Džaferovića su od Sekretarijata i Službe za protokol i ceremonijal Predsjedništva Bosne i Hercegovine zatražili da o ovom događaju sačine službenu zabilješku, nakon čega će biti poduzete sve neophodne pravne radnje da se nadležnim institucijama za provođenje zakona prijavi kršenje Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine.
 
Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović neće tolerisati neodgovornost, bahatost i kršenje zakona koje je danas iskazano od strane predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika. Današnjim postupkom predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je oskrnavio ceremoniju predaje akreditivnih pisama i narušio  međunarodni ugled Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

 

(Vijesti.ba)

23.11.2018.

IVO JOSIPOVIĆ: JASENOVAC IZ LOGORA SMRTI 'PRETVOREN' U REKREACIJSKI CENTAR

23.11.2018.

DUPLI IDENTITET RUSKIH OBAVJEŠTAJACA OPTUŽENIH ZA DRŽAVNI UDAR U CRNOJ GORI

23.11.2018.

14.GODINA BIJEGA RATNOG ZLOČINCA RATKA MLADIĆA

23.11.2018.

GOJKO BERIĆ : MILORAD DODIK STRANAC U SARAJEVSKOJ NOĆI

Gojko Berić : Milorad Dodik, stranac u sarajevskoj noći


Sa koliko površnosti i neodlučnosti Evropa i Amerika gledaju na sadašnje zabrinjavajuće stanje u Bosni i Hercegovini, o tome najbolje govore protekli izbori. Iako nezadovoljan njihovim ishodom, jer je izostao priželjkivani odlazak nacionalista sa vlasti, Zapad je postupio pragmatično, požurujući stranačke elite da što prije implementiraju izborne rezultate i formiraju vlast na svim nivoima, kako bi se vladajuće strukture u potpunosti posvetile reformskim poslovima.

Piše : Gojko Berić (Oslobođenje)

Nije ga mnogo zanimala ni septička jama iz koje se širio smrad “Bugarskog voza”, metafore za izborne krađe i prevare.Zatrpajte je i počnite radikalnu sanaciju svog terena kontaminiranog političkom korupcijom, nepotizmom i organiziranim kriminalom, a mi ćemo vam svojim savjetima i na druge načine pomoći, glasila je već poznata, dežurna poruka međunarodnih faktora, zaduženih da političke napetosti u dejtonskoj BiH drže pod kontrolom.

Ispostavilo se da je za zapadne medije, što se izbora tiče, najatraktivnija bila inače očekivana pobjeda Milorada Dodika u trci za srpskog člana Predsjedništva BiH. Nije ni čudo, čovjek sa američke “crne liste”, obilježen kao glavni kočničar bilo kakvih integracija unutar podijeljene zemlje i protivnik njenog ulaska u NATO, superiorno je ušao u državni vrh! Stavljanje na američku “crnu listu” ne samo da mu u tome nije odmoglo, već mu je izgleda i pomoglo.

Može li Milorad Dodik biti “stranac u sarajevskoj noći”, kako glasi naslov ove kolumne? Naravno, ovo nema nikakve veze sa besmrtnom pjesmom Franka Sinatre. Stvar je u tome da je dojučerašnji predsjednik Republike Srpske učinio sebe i deklarativno i politički i emotivno strancem ne samo u odnosu na Sarajevo već i u odnosu na Bosnu i Hercegovinu. O Sarajevu je pričao svašta. Nazivao ga je “bosanskim Teheranom”, nije ga priznavao kao glavni grad BiH, odbijao je svaku mogućnost da mu sude “sarajevske muslimanske sudije”, bošnjačke političare je nazivao lažljivcima i prevarantima… Bosnu i Hercegovinu doživljava kao prisilno, ali privremeno boravište za Srbe. Bezbroj puta je najavljivao njen raspad i nestanak sa političke karte Evrope, tvrdeći da Drina nije granica i da će se Republika Srpska, možda već za njegovog vakta i zemana, naći u krilu majčice Srbije. Dodik vidi Beograd kao svoj glavni grad, poriče da je u identitetskom smislu Bosanac ili bosanski Srbin, već je, kaže, samo Srbin!

Ne priznaje genocid u Srebrenici, a granatiranje Sarajeva, srpske konc-logore, stravične zločine u Prijedoru ili fašistički program u šest tačaka usvojen 12. maja 1992. na skupštinskom zasjedanju na Palama nikada nije pomenuo. Radovan Karadžić i general Mladić, “kapitalci” među ratnim zločincima, za njega su srpski heroji i oslobodioci. To je odvratno lice Dodikovog političkog uma. Najnovije poniženje bošnjačkim i hrvatskim žrtvama priredio je prošle subote, kada je u Banjoj Luci odlikovao deputata ruske Državne dume, izvjesnog Pavela Sergejeviča Dorohina ordenom zastave RS-a sa srebrenim vijencem. Dorohin je šef nekakvog ruskog komiteta za zaštitu Ratka Mladića!? Za ovaj nastrani čin rusko-srpskog prijateljstva izabran je, slučajno ili ne, dan koji budi sjećanja na zloglasni logor Manjača i žrtve zločina u Vukovaru!

Imajući sve to u vidu, Dodikov izbor za člana Predsjedništva BiH je paradoksalan da paradoksalniji ne može biti. Polažući zakletvu u Banjoj Luci, on je rekao da u Sarajevo ide “na privremeni rad kao funkcioner RS-a”, da odlazi sa sjetom i da, što se njega tiče, “ono što nije interes RS-a, neće biti ni interes BiH”. Dodik je u bošnjačkom političko-medijskom diskursu žigosan kao “državni neprijatelj br.1”. Uzvraćao je udarce na svoj način, ali uvijek sa distance. Sada je ovo za njega potpuno nova situacija. Ko god se bavi predviđanjima njegovog ponašanja u tročlanom državnom vrhu mora uzeti u obzir i njegove političke sposobnosti. Nije pretjerano reći da je on majstor političkog populizma i najautoritativniji lider na Balkanu.

Među Srbima u RS-u popularniji je nego što su to bili Karadžić ili Krajišnik. Sujetan, Dodik je navikao na komfor svoje lične moći. Svojim išaretom dirigovao je poslaničkim orkestrom koji je činio većinu u Narodnoj skupštini RS-a. Krajnje pragmatičan, on insistira da bude pitan o svemu i da ništa ne prođe bez njegovog pristanka, od izgradnje seoskog puta do najkrupnijih političkih pitanja. Ponekad je u takvim situacijama znao učiniti i dobre stvari, kao kad je svojevremeno bio izričit u stavu da ljekari moraju biti plaćeni bolje od sudija, a ne, kao što je do tada bilo – obrnuto. Njegov politički idol je “car Vladimir Putin”. Prosudite sami šta to praktično znači.

Znam, ovo nije nimalo pristojna dobrodošlica jednom važnom gostu. Ali, Dodikov politički portret je takav kakav je. To što je prilikom polaganja svečane zakletve u Sarajevu pokazao nešto pomirljivije lice, ne znači da je preko noći promijenio svoju političku ćud. On će se držati Ustava, ali i okamenjene verzije Dejtonskog sporazuma, koja Republiku Srpsku udaljava od države u čijem je sastavu, a istovremeno će iz krhke građevine BiH izvlačiti ciglu po ciglu, ne bi li se sama urušila.

Zanimljivo je da je Valentin Inzko Dodikovu pobjedu shvatio kao potencijalnu vodu na mlin Bosne i Hercegovine. On je nakon izbora izjavio: “Političari su tražili od mene da suspendiram Dodika zbog nečega što je rekao, a to govori deset godina. Dodiku treba dati priliku da pokaže šta će uraditi u Predsjedništvu”. Međutim, nikome kao Dodiku nije toliko stalo do odlaska Valentina Inzka iz Bosne i Hercegovine, ali on nije u prilici da o tome odlučuje. Međutim, ako u razvaljivanju BiH pređe sa riječi na djela, Dodik će biti taj koji će Inzku produžiti mandat na neodređeno vrijeme!

Sve u svemu, misterija pod šifrom “Državni neprijatelj br.1 položio zakletvu kao član državnog Predsjedništva” neće dugo trajati, jer će impulsivni Dodik prije ili kasnije otkriti svoje prave karte.

23.11.2018.

FRA MILE BABIĆ : "DRAGAN ČOVIĆ BI IZMJENAMA IZBORNOG ZAKONA STVORIO TREĆI ENTITET, DA HRVATI U SARAJEVU, ZENICI I TUZLI NE MOGU BITI BIRANI, NEGO SAMO"


FRA MILE BABIĆ OTVORENO: "Čović bi izmjenama Izbornog zakona stvorio treći entitet, da Hrvati u Sarajevu, Zenici i Tuzli ne mogu biti birani, nego samo..."

- Ovi iz Evrope valjda ih sad čitaju, pa hoće da im lijepo i polako ukažu da se ponašaju na demokratski način. Ovi u HDZ-u opet hoće da im je etnička pripadnost važnija od građanske. Oni nas Hrvate u BiH čine neravnopravnim - zaključuje Babić.FRA MILE BABIĆ OTVORENO: 'Čović bi izmjenama Izbornog zakona stvorio treći entitet, da Hrvati u Sarajevu, Zenici i Tuzli ne mogu biti birani, nego samo...' - 1Hrvati u Hrvatskoj Hrvate koji žive u BiH smatraju civilizacijski nižim od sebe. Taj mentalitet je star dva-tri stoljeća, to je sramota, poručio je u razgovoru za Vijesti.ba filozof, teolog i profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu fra Mile Babić. 

- Oni su naučili da smo mi tobože na nižem stupnju od njih, pa nas sa strane uče i dijele nam savjete. Takav pristup je nedemokratski i nemoralan - kaže Babić.
 
Ocijenivši nedopustivim konstantno miješanje zvaničnika Republike Hrvatske u unutrašnja pitanja BiH, naš sagovornik ocjenjuje kako je dubinski problem na ovim prostorima (ne)jednakost među ljudima, narodima i državama.
 
- Mi nismo naučili da budemo jednaki, a to su osnovni zahtjevi demokracije. Naši ljudi naučili su na podanički mentalitet - da ne misle svojom glavom, već da svoje centre imaju u Hrvatskoj, Srbiji i Turskoj. To je taj nedostatak demokracije, moralne svijesti i moralne promjene - govori Babić.
 
Takva je situacija, dodaje, i u Bosni i Hercegovini, gdje pojedinci čekaju da im neko nešto sa strane naredi, pa da to oni izvršavaju.
 
- Mi ne znamo da budemo jednaki, nego neko uvijek hoće da bude većina, a one druge da napravi manjinom. A to je znak primitivizma i zaostalosti - konstatuje Babić.
 
Naglašava kako su glavni problem po Hrvate u BiH - HDZ BiH i lider te stranke Dragan Čović.
 
- Naša glavna stranka nameće nam probleme. Nikad ništa nisu dobro uradili, a nešto pričaju i krivca traže izvan sebe. I drugi rade tako. A primitivizam je tražiti krivca izvan sebe za sve svoje neuspjehe, jer smo zapravo sami sebi krivi - tvrdi Babić.
 
Prema njegovim riječima, Čović ne želi ravnopravnost i samo bi nešto nametao.
 
- On bi izmjenama Izbornog zakona stvorio treći entitet, da Hrvati u Sarajevu, Zenici i Tuzli ne mogu biti birani, nego samo birati - upozorava Babić.
 
U HDZ-u BiH, nastavlja naš sagovornik, uopće ne žele demokraciju.
 
- Ovi iz Evrope valjda ih sad čitaju, pa hoće da im lijepo i polako ukažu da se ponašaju na demokratski način. Ovi u HDZ-u opet hoće da im je etnička pripadnost važnija od građanske. Oni nas Hrvate u BiH čine neravnopravnim - zaključuje Babić.

23.11.2018.

KAKO JE BiH IZBJEGLA UDARAC HRVATSKE: HRVATSKA MINISTRICA MARIJA PEJČINOVIĆ-BURIĆ OSTALA JE VIDNO ŠOKIRANA, A OSTALI...

KAKO JE BiH IZBJEGLA UDARAC HRVATSKE: Hrvatska ministrica Marija Pejčinović-Burić ostala je vidno šokirana, a ostali...

Zamislite samo na šta bi ličilo „legitimno političko predstavljanje naroda“ u jednoj Njemačkoj, Francuskoj, Austriji, Španiji, Holandiji ili Belgiji, na način kako ga vidi HDZ RH. To bi za Evropsku uniju mogao biti smrtni udarac od jedne male zemlje članice EU.


KAKO JE BiH IZBJEGLA UDARAC HRVATSKE: Hrvatska ministrica Marija Pejčinović-Burić ostala je vidno šokirana, a ostali... - 1

......................
Nedavni sastanak Vijeća Evropske unije za vanjske poslove (FAC) održanog prošlog ponedjeljaka u Briselu, na kojem je po inicijativi Hrvatske jedna od tačaka dnevnog reda bilo razmatranje Općih izbora u Bosni i Hercegovini, donio je očekivane rezultate po pitanju stavova ovoga evropskog tijela koji se odnose na BiH.

Podsjetimo, ukratko, kako je Vijeće Evropske unije tijelo koje donosi političke stavove koji se po institucionalnoj vertikali spuštaju i u druga evropska tijela, pa tako logičnim redoslijedom postaju i politika delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini u svim pitanjima koja se odnose na našu zemlju. Tako je FAC ostao pri svojim ranijim stavovima da Bosna i Hercegovina treba da garantira jednakost svih svojih građana, da odbaci svaku diskriminaciju, pa se pozivaju bh. vlasti da ne čine političke ili zakonodavne korake koji bi mogli otežati provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić-Finci“ i drugim vezanim presudama. Na ovom nedavnom sastanku u Briselu, FAC je imao tri zaključka u kojima se zahtijeva što brže formiranje vlasti nakon izbora u Bosni i Hercegovini, poziva se na što dosljedniju primjenu Reformske agende u što spada i reforma izbornog zakonodavstva i da Evropska unije treba uložiti dodatne napore da se intenzivira rad sa bh. Političkim liderima, kako bi se ojačala stabilnost zemlje, a samim time i cijele regije. O inicijativi Hrvatske i njenoj zabrinutosti za položaj Hrvatskog naroda nije bilo pomena u zvaničnim stavovima FAC-a.
 
Razlozi za takvo nešto su veoma jednostavni. Evropska unija je temeljena na evropskoj pravnoj stečevini, koja u svome poglavlju 23 govori o vladavini prava, demokratiji, zaštiti ljudskih prava i prava manjina, ali niti blizu onoga kako to Hrvatska nastoji predstaviti u svojoj diplomatskoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Zato je ministrica vanjskih poslova i evropskih integracija RH, Marija Pejčinović-Burić, ostala vidno šokirana da je Evropa za prelazak Bosne i Hercegovine na građanski princip, te odustajanje sa dejtonskog modela podjela koje nudi princip konstitutivnosti naroda. Odmah za njom, sličnu izjavu je Miroslav Lajčak, ministar vanjskih poslova Slovačke i nekadašnji visoki predstavnik u BiH, govoreći kako je došlo vrijeme da Bosna i Hercegovina pređe sa dejtonske faze koja je temeljena na etničkim podjelama, na briselsku fazu u kojoj treba biti građanski princip ii građansko uređenje BiH, što je jedan od temeljnih evropskih principa.
 
Time se briše, sada već dosadna i nepotrebna priča, HDZ BiH o tome da se Izbornim zakonom BiH treba obezbijediti „legitimno političko predstavljanje naroda“ što bi Bosnu i Hercegovinu vratilo nekoliko milja unazad u njenim evro-atlantskim integracijama. Zapravo je taj zamišljeni vid „legitimnog političkog predstavnika naroda“ potpuno stran za evropske institucije, koje poznaju samo ono što je rečeno u evropskoj pravnoj stečevini – jedan čovjek – jedan glas i građanski princip. Uzaludna su nastojanja hrvatskih europarlamentaraca da ukažu da Belgija ima politički model primjenjiv u Bosni i Hercegovini, gdje redovno zaboravljaju reći da se u Belgiji, u njenom gornjem domu primjenjuje stvarana proporcionalna zastupljenost etičkih grupa, Flamanaca, Valonaca, Njemaca i drugih, ali tako što ako na primjer imate 19% jedne etničke zajednice u odnosu na sveukupnu belgijsku populaciju, ta ista etnička zajednica ima pravo na maksimalno 19% zastupničkih mjesta u gornjem domu, a ne kao što je to kod nas na 1/3 ili 33% mjesta iako je pojedine etničke grupe ima oko 15% u odnosu na cjelokupnu bh. populaciju.
 
Ova vrsta Hrvatske političke igre, koja zapravo nije izraz države već jedne političke stranke HDZ RH, koja nastoji kroz sestrinsku stranku HDZ BiH imati stalan politički utjecaj u Bosni i Hercegovini, u korist Republike Hrvatske, a na štetu Bosne i Hercegovine. Zato se kroz diplomatske napore u evropskim institucijama, nastoji podmetnuti Bosni i Hercegovini uvođenje nepostojećih ili davno napuštenih političkih modela, kako bi hrvatski HDZ imao potpuni utjecaj na vlasti Bosne i Hercegovine, čime u cijelosti poništava jednu od važnih odredbi Dejtonskog mirovnog sporazuma, a to ej garantirani suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Najnovija diplomatska agresija Hrvatske biće u Odboru za vanjske poslove Evropskog parlamente (AFET) gdje će i tamo biti pokušaja da se u Bosni i Hercegovini instaliraju određeni i za Evropu nepoznati i nedemokratski principi, suprotni sa evropskom pravnom stečevinom i u suprotnosti sa presudama Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura u predmetima Sejdić-Finci, Zornić, Pilav i Šlaku. Ono što jeste izvjesno da evropske institucije posmatraju Hrvatsku istovjetno kao što hrvatski novinari posmatraju zastupnika u Hrvatskom saboru, Željka Glasnovića.
 
Posebno je interesantno što Hrvatska, odnosno jedna njena politička stranka HDZ RH, insistira na političkom modelu u BiH, koji bi mogao dobrano uzdrmati temelje Evropske unije, posebno neke od njenih većih zemalja članica. Zamislite samo na šta bi ličilo „legitimno političko predstavljanje naroda“ u jednoj Njemačkoj, Francuskoj, Austriji, Španiji, Holandiji ili Belgiji, na način kako ga vidi HDZ RH. To bi za Evropsku uniju mogao biti smrtni udarac od jedne male zemlje članice EU. Zato je Evropska unija i utemeljena na vladavini prava ili jednakosti svih građana pred zakonom, bez izuzetaka, što je potpuno suprotno od HDZ-ove vizije „vladavine prava“ iz oblasti legitimnog političkog predstavljanja. I zato Evropska unija traži prelazak u briselsku fazu ili građanski princip u BiH, ne samo radi Bosne i Hercegovine i njenog političkog modela, već radi same Evropske unije.

23.11.2018.

GOPOMENA NACI-FAŠISTI I MRZITELJU BiH ŽELJANI ZOVKO: "GOVOR MRŽNJE ZASNOVAN NA NACIONALNOJ NETRPELJIVOSTI JE KAŽNJIV, POSEBNO UPUĆEN"

SAMER REŠIDAT PORUČIO ŽELJANI ZOVKO: "Govor mržnje zasnovan na nacionalnoj netrpeljivosti JE KAŽNJIV, posebno upućen..."

Željko Komšić izabran je za člana Predsjedništva u skladu sa propisima Bosne i Hercegovine. Dakle, legalno, legitimno i velikom većinom broja birača. Svaki govor uperen protiv ovoga izraz je nepoštovanja države Bosne i Hercegovine, njenih propisa, najviših zvaničnika i, na kraju, volje naroda.SAMER REŠIDAT PORUČIO ŽELJANI ZOVKO: 'Govor mržnje zasnovan na nacionalnoj netrpeljivosti JE KAŽNJIV, posebno upućen...' - 1

......................

Nekada ambasadorica BiH u Italiji, a danas zastupnica Hrvatske u Evropskom parlamentu Željana Zovko danas je iznijela nekoliko kontroverznih izjava koje se tiču izbora u Bosni i Hercegovini.

Zovko je, između ostalog, optužila Islamsku zajednicu u BiH za davanje instrukcije bošnjačkim porodicama da glasaju za Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

"Mi moramo početi imenovati stvari. U BiH imali smo posjetu Erdogana godinu prije izbora i treba da poentiramo da je Turska igrala najjaču ulogu u izboru Komšića za člana Predsjedništva BiH", istakla je također Zovko u obraćanju na sjednici Spoljno-političkog odbora Evropskog parlamenta.

Ovim povodom već su reagovali iz Islamske zajednice BiH, a sada se na društvenoj mreži Facebook oglasio i Samer Rešidat, jedan od čelnih ljudi DF-a.

Njegov status prenosimo u cijelosti:

Predsjedništvo BiH jeste kolektivni organ šefa države i prema Ustavu BiH čine ga jedan Bošnjak, jedan Hrvat i jedan Srbin. Jedan Bošnjak i jedan Hrvat biraju se direktno na opštim izborima sa područja Federacije BiH, a jedan Srbin bira se direktno na opštim izborima sa područja Republike Srpske.

Svako ko se izjasni kao Srbin/Bošnjak/Hrvat, i ima biračko pravo, podrazumijeva se, može se kandidirati za člana Predsjedništva BiH, te u skladu sa izbornom voljom građana BiH i pobijediti.

Nacionalna pripadnost koja se pominje u propisima kao uslov za kandidiranje za člana Predsjedništva odraz je principa konstitutivnosti naroda, ukorenjenom u našem ustavnopravnom sistemu. Ogleda se isključivo u subjektivnom osjećaju pojedinca kojoj naciji/narodu pripada, njegovoj izjavi o nacionalnoj pripadnosti, ne podrazumijeva bilo kakav objektivni element kao dokaz o nečijoj nacionalnoj pripadnosti, te ima značaj u političkom životu. (Ne)pripadnost bilo kojoj religiji nema nikakav značaj u ovom kontekstu.

Sva tri novoizabrana člana Predsjedništva BiH izabrana su legitimno i legalno, na demokratskim izborima, a to da li se nekome dopada rezultat izbora ili ne, može biti predmet diskusije.

Prije dva dana novoizabrani članovi Predsjedništva položili su zakletvu. Zvanično je potvrđen njihov izbor u ovu instituciju.

Izjave pojedinaca, grupa, medija, zvaničnika o neprihvatanju izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, obrazloženja da je izabran nelegalno, nelegitimno, te da je nepoželjan, graniče se sa govorom mržnje, koji je zabranjen i treba biti sankcionisan, posebno kada dolazi od osoba čije izgovorene riječi imaju odjek u javnosti.

Veliki broj ljudi u BiH i šire doveden je u zabludu.

Željko Komšić izabran je za člana Predsjedništva u skladu sa propisima Bosne i Hercegovine. Dakle, legalno, legitimno i velikom većinom broja birača. Svaki govor uperen protiv ovoga izraz je nepoštovanja države Bosne i Hercegovine, njenih propisa, najviših zvaničnika i, na kraju, volje naroda.

A za kraj bih pozdravio gospođu Zovko i poručio: Mišljenje je, doduše, kao "pozadina" - ima ga sva(t)ko. Ponekad ga ipak treba zadržati za sebe. Nisam pristalica cenzure, ali, gospođo, govor mržnje zasnovan na nacionalnoj netrpeljivosti, posebno upućen najvišim državnicima - je kažnjiv, poručio je Rešidat.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89214115

Powered by Blogger.ba