Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

16.11.2018.

ŠTA JE JNA RADILA U RATU U HRVATSKOJ

16.11.2018.

NINOSLAV SUŠILOVIĆ, PREDSJEDNIK POSAVSKE STRANKE :DRAGAN ČOVIĆ SE PONAŠA KAO UVRIJEĐENA TETKA

Ninoslav Sušilović, predsjednik Posavske stranke : Čović se ponaša kao uvrijeđena tetka


O odnosu HDZ-a spram Hrvata u RS-u, Izbornom zakonu, te nervoznim reakcijama iz Hrvatske, govori predsjednik Posavske stranke Ninoslav Sušilović.

Vaša stranka je ponovo parlamentarna. Ulazite li u pregovore o formiranju vlasti i jeste li spremni koalirati sa HDZ-om?

– Posavska stranka je ne samo ponovo parlamentarna nego je i popravila svoj rezultat i ovaj put smo ostvarili naš plan, a to su dva mandata u Skupštini ŽP-a. Što se tiče pregovora o formiranju vlasti i koaliranju s HDZ-om, nismo morali uopće o tome niti razmišljati. HDZBiH sam ima 11 od 21 mandata i ako tome pridodamo njegove vječne koalicione partnere SDA, pa još i “prijatelje” iz “hrvatskog zajedništva”, tj. HNS-a – HDZ 1990, onda je sve jasno.

Planirani kriminal

Bit će to još jedna čvrsta interesna koalicija, a nama preostaje, kao i do sada, biti konstruktivna oporba čije prijedloge i inicijative vlast neće uvažavati, ali ćemo barem ukazivati na sve propuste i loše odluke te o tome informirati javnost.

Smatrate li da su dopisni glasovi opet, ako ne odlučili, onda znatno doprinijeli pozicioniranju pojedinih stranaka i na ovim izborima?

– Još u prošlom intervjuu koji sam dao za vaš cijenjeni list govorio sam o tome i najavljivao veliki kriminal i izbornu prijevaru koja se sprema s dopisnim glasovima. Nažalost, oni koji su to trebali spriječiti nisu poduzeli ništa, a mnogi dokazi potvrđuju i da su podržavali, odnosno bili sudionici tog pomno planiranog procesa. Naravno da je tolika količina (krivotvorenih) dopisnih glasova utjecala na izborne rezultate. Konkretno, u Županiji posavskoj dopisni glasovi su povećali izborni prag, zbog čega je DF ostao bez mandata u Skupštini iako ga je imao kada su u pitanju glasovi na redovitim biračkim mjestima. Stranke zbog par glasova više ili manje osvajaju ili gube mandate, a o preferencijalnim glasovima da i ne govorimo. Radi se o kriminalu i ako Središnje izborno povjerenstvo, kome su kredibilitet i vjerodostojnost već ozbiljno poljuljani, ne spriječi ovakve i slične radnje barem za ubuduće, onda zaista sve gubi smisao.

Hrvate će u naredne četiri godine predstavljati Hrvat koji nije iz HDZ-a? Kako gledate na tu činjenicu?

– Otprilike kao i na činjenicu da je prošle četiri godine Hrvate predstavljao Hrvat iz HDZ-a. Dakle, ta činjenica, sama po sebi, ne znači ništa. Niti je Hrvatima bilo nešto bolje kada je član Predsjedništva bio iz HDZ-a niti im je bilo nešto specijalno loše kada je bio Komšić. Osim onome jednom Hrvatu koji je umjesto Komšića mogao primati plaću za dužnost koja služi uglavnom “za slikanje”, a stvarne ovlasti su joj skoro pa nikakve.

Šta mislite o izjavama gospodina Čovića da su za Komšića glasali Bošnjaci, pri tome se ne osvrćući na činjenicu da su za njega glasali Srbi u FBiH?

– To je to licemjerstvo koje vlada u ovoj zemlji već više od 20 godina. Svi igraju prljavo. Tko god ima priliku nekoga prevariti, nadglasati ili na bilo koji što nezakonit, što nemoralan način doći do svojih (prljavih) ciljeva, to maksimalno koristi, a onda se, kada ostane kratkih rukava, ponaša kao uvrijeđena tetka.

image
SUŠILOVIĆ: ZABORAVLJAMO DA JE KOMŠIĆ IZABRAN TREĆI PUT

Čović ovih dana izjavljuje kako je kampanju za Željka Komšića među Bošnjacima provodila (i financirala) SDA (!?). Da ima imalo dosljednosti s takvim “prljavim i podlim igračima”, više ne bi bilo nikakvog razgovora ni dogovora, a ne još najave koalicija.

Jesu li opravdane prijetnje Čovića o blokadi implementiranja izbornih rezultata?

– Jesmo li zaboravili da je Komšić treći put izabran?! HDZ je na vlasti 20 godina (uz dva mala prekida) i zašto baš sada blokade? Imali su mogućnost i sve mehanizme na raspolaganju da promijene Izborni zakon, ako treba i blokadama rada vlasti ako ne može drugačije, ali to nisu nikada uradili. Kada je došlo na red oporezivanje kladionica, onda je nastupila totalna blokada. Zašto nije moglo s izmjenom Izbornog zakona? Zato što nekome odgovara upravo ovakav izborni zakon, kojim mogu plašiti svoje biračko tijelo: “Ako svi ne glasamo za našeg, Bošnjaci će nam izabrati svog!”. A kada ga izaberu (treći put), onda hoćemo mijenjati zakon?! Pa, tko se tu pravi lud ili sve nas smatra budalama? O Čoviću, Komšiću i Izbornom zakonu bi se moglo još puno toga reći, ali nam ovaj format to naprosto ne dozvoljava.

Kako komentarišete činjenicu da u RS-u praktično nema Hrvata u Narodnoj skupštini RS-a, te da će Hrvate predstavljati predstavnici SNSD-a i SDS-a?

– Vratimo se na prošlo pitanje: Hoće li HDZ blokirati ili išta poduzeti po pitanju “legalnog i legitimnog” zastupanja Hrvata u RS-u? Neće. Dapače, napravit će još čvršći bratski savez s Miloradom Dodikom, s kojim nemaju nikakvih nesuglasica (osim samo formalno NATO-a). Hrvata u RS-u, kako ste i sami rekli, praktično više i nema, odnosno ima ih toliko da su postali politički apsolutno nebitni. Međutim, nije to nikakva “slučajnost” niti “splet okolnosti”, nego rezultat politike koja se različitim sredstvima provodi u kontinuitetu već skoro 30 godina.

Ko je odgovoran za tako loše pozicioniranje predstavnika Hrvata u tom entitetu?

– Oni koji su proveli etničko čišćenje, kao i oni koji su na sve načine sprečavali svaki pokušaj povratka. Etničko čišćenje znamo tko je proveo, a povratak su priječili svi, kako aktualna vlast, tako i oni koji se sve ove godine predstavljaju kao legalni i legitimni borci za interese Hrvata. Jesmo li zaboravili kako su biskupa Komaricu, koji je među rijetkima koji još pokušavaju govoriti o položaju Hrvata u RS-u, orkestrirano napali i Dragan Čović i Milorad Dodik? Slučajno? Nimalo. To su dvije komplementarne politike koje se savršeno nadopunjuju nimalo ne mareći o pogubnim posljedicama za narode koje bi trebale predstavljati.

Licemjerni Zagreb

Shvatimo li uz sve to i da je “zona interesa” HDZ-a BiH prostor zapadne Hercegovine, a sve ostalo je tu samo dok mora i dok ima neke koristi, onda sve postaje jasno. Ono što je najžalosnije je što veliki broj bosanskih Hrvata toga još nije svjestan i idu s punim povjerenjem za čobanom koji ih kao ovce vodi na klanje.

Kako komentarišete činjenicu da je Hrvatska nakon izbora uložila velike napore da izvrši pritisak na BiH zbog Izbornog zakona i implementiranja izbora, a sama snosi dio odgovornosti za položaj Hrvata u BiH?

– I ponovno imamo na djelu ono već spomenuto licemjerstvo koje vlada na ovim prostorima. Problem vlasti u Republici Hrvatskoj je što puno više brine o HDZ-u BiH nego o Hrvatima u BiH. Kako će gospodin Plenković pomoći Hrvatima u BiH ako ne želi komunicirati (ili ne priznaje) člana Predsjedništva te zemlje iz reda hrvatskog naroda? Hoće li lobirati za hrvatske interese preko Milorada Dodika? Kada se vodi takva dvolična politika u kojoj se jedno misli, drugo govori, treće radi, a čiju svrhu i krajnji cilj je zdravorazumski teško dokučiti, onda nije nikakvo čudo što kao posljedicu imamo ovakve nervozne i neodmjerene reakcije. To je pokazatelj ili krajnje nesposobnosti vođenja jedne promišljene i vizionarske politike, ili se ispod plašta zabrinutosti kriju nečije, za ovaj narod, vrlo opasne namjere.

Miren Aljić (Oslobođenje)

16.11.2018.

AMBASADA SAD O IZJAVI ANE BRNABIĆ : "RAZOČARANI SMO, GENOCID U SREBRENICI SE NIKADA NE SMIJE ZABORAVITI I NIKADA SE NE SMIJE MINIMIZIRATI"

Ambasada SAD o izjavi Ane Brnabić : ”Razočarani smo, genocid u Srebrenici se nikada ne smije zaboraviti i nikad se ne smije minimizirati”


Sjedinjenih Američkih Država bila je veoma jasna – činjenica da je genocid počinjen u Srebenici u julu 1995. je utvrđena i nepobitna, navode za TV  N1 iz Ambasade SAD u BiH.

Kako piše u pojašnjenju Ambasade, nalazi kompetentnih, višestrukih, nezavisnih, međunarodnih organizacija i sudova, završno sa presudom Međunarodnog suda za pravdu (MSP) utvrdili su da je u Srebrenici 1995. godine počinjen genocid, i to je neupitna činjenica.

‘Nikakvi pokušaji da se negira genocid ne mogu promijeniti ovu istinu. Mi smo i dalje razočarani retorikom koja dovodi u pitanje ove osnovne činjenice. Pozivamo sve da poštuju ove sudske odluke, hrabro se suoče s prošlošću i prihvate istinu, bez obzira koliko je ona bolna. Kao najveći masakar počinjen u Evropi nakon Drugog svjetskog rata i zločin protiv cjelokupnog čovječanstva, genocid u Srebrenici se nikada ne smije zaboraviti i nikad se ne smije minimizirati”, kazali su za  TV N1 iz Ambasade SAD.

Izjava je, podsjećamo, izazvala mnogo kritika u Bosni i Hercegovini, regionu i Evropi

...................................

OGLASIO SE I KONGRES BOŠNJAKA SJEVERNE AMERIKE: "Ani Brnabić ZABRANITI ulazak u Bosnu i Hercegovinu zbog NEGIRANJA GENOCIDA"!

Negiranje genocidu u Srebrenici i iskrivljavanje sudskih činjenica o najvećem zločinu poslije holokausta u Evropi predstavlja namjerni, organizirani i ciljani napad na istinu i pravdu, državu BiH i žrtve, upozorili su danas iz Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA)

OGLASIO SE I KONGRES BOŠNJAKA SJEVERNE AMERIKE: 'Ani Brnabić ZABRANITI ulazak u Bosnu i Hercegovinu zbog NEGIRANJA GENOCIDA'!
.....................

Govoreći o izjavi premijerke Republike Srbije Ane Brnabić da u Srebrenici nije bio genocid, iz KBSA podsjećaju da negiranje tog zločina predstavlja zadnju nemoć još slobodnih zločinaca da dehumaniziraju žrtvu i održe agresivno genocidnu politiku i ideologiju.

Zbog toga su ocijenili da je negiranjem genocida u Bosni i Hercegovini premijerka Brnabić pokazala antievropsku politiku te zemlje, šaljući poruku u svijet da Srbija nije spremna na katarzu, pokajanje i traženje oprosta od žrtve.

Pozvali su sve subjekte istine i pravde da dignu svoj glas protiv negatora genocida, jer smatraju da je upravo to potrebno kako se genocid više nikada i nikome ne bi ponovio.

- Pozivamo bosanskohercegovački politički establišment i međunarodnu zajednicu u BiH da zabrani dolazak Brnabić sve dok ne povuče skandaloznu izjavu i izvine se žrtvama i građanima BiH - zaključeno je u saopćenju Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike.

Premijerka Srbije Brnabić, na insistiranje novinara Deutschea Wellea da "prizna da se u Srebrenici desio genocid", poručila da za Srbiju ono što se desilo u Srebrenici nije genocid, napominjući da je odgovorna osoba za taj užasni ratni zločin izručena Hagu te da je Srbija uradila sve što je bilo do nje.

(SB / Fena)

16.11.2018.

JADRANKA KOSOR OČITALA BUKVICU PREMIJERKI SRBIJE ANI BRNABIĆ, ALI I MILORADU DODIKU

BIVŠA PREMIJERKA HRVATSKE OČITALA BUKVICU PREMIJERKI SRBIJE, ALI I MILORADU DODIKU: „Predsjednica Vlade RS Brnabić negira genocid u Srebrenici i odluku…“

Oštre reakcije iz susjedne Hrvatske na negiranje genocida od strane premijerke SrbijeBIVŠA PREMIJERKA HRVATSKE OČITALA BUKVICU PREMIJERKI SRBIJE, ALI I MILORADU DODIKU: 'Predsjednica Vlade RS Brnabić negira genocid u Srebrenici i odluku…'


........................
Nakon brojnih osuda iz regije i reakcije predsjedatelja Vijeća ministara Denisa Zvizdića na skandaloznu izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić, koja je negirala genocid u Srebrenici, oglasila se i bivša premijerka Hrvatske.

Jadranka Kosor je na Twitteru kratko napisala: „Predsjednica Vlade RS Brnabić negira genocid u Srebrenici i odluku Međunarodnog kaznenog suda u Haagu. Jer su njena stajališta identična šefovim. I stajalištima novoizabranog člana predsjedništva BiH koji Mladića slavi kao heroja. To je taj europski put“, napisala je Kosor na toj društvenoj mreži.

(SB)


////////////////////////////////

NATAŠA KANDIĆ PORUČUJE ANI BRNABIĆ: "Srbija je isporučila optužene za genocid, a ne za teški zločin"

Država Srbija potpuno se povinovala zahtjevima Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju kada su u pitanju optuženi za najteže krivično djelo genocid. Iz tog ugla, potpuno je nebitno šta kaže neki političar, premijerka ili bilo ko drugi


NATAŠA KANDIĆ PORUČUJE ANI BRNABIĆ: 'Srbija je isporučila optužene za genocid, a ne za teški zločin'


...............................

Stav je ovo osnivačice Fonda za humanitarno pravo i regionalna koordinatorica Koalicije za REKOM Nataše Kandić, koja je za Vijesti.ba komentarisala istup premijerke Srbije Ane Brnabić, koja je u intervjuu za DW negirala da se Srebrenici dogodio genocid.

"Sve što je uradila država Srbija u vezi sa optužnicama koje su podignute za izvršenje krivičnog djela genocida pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju je na nivou ispunjenja zahtjeva. Srbija je isporučila otuženike i na, uslovno rečeno, najvišoj vojnoj i civilnoj ljestvici, poput Radovana Karadžića i Ratka Mladića, koji su optuženi za genocid, a Karadžiću je izrečena i prvostepena presuda", navodi Kandić za Vijesti.ba.

Ona podsjeća da je Srbija godinama skrivala najtraženije optuženike, ali da se onda potpuno povinovala zahtjevima međunarodne institucije, osnovane od strane UN-a, koja je tražila isporuku optuženih za genocid.

"Šta znači kada jedna država izruči međunarodnoj instituciji pojedinca optuženog za genocid? Kada državi stigne zahtjev za isporučivanje optuženog za genocid, onda država ne kaže: 'Pošaljite optužnicu za neko drugo krivično djelo'. Upravo isporučuje one koji su optuženi za genocid da bi im se sudilo ne za težak zločin, nego za izvršenje genocida", pojašnjava osnivačice Fonda za humanitarno pravo i regionalna koordinatorica Koalicije za REKOM.

Stoga konstatuje da je na sceni politička igra u kojoj ne učestvuje samo aktuelna premijerka Srbije, nego i svi dosadašnji predsjednici i premijeri.

"Politički nastupi iz Srbije uvijek su isti - genocid se nije dogodio, dogodio se strašni zločin", dodaje Kandić.

(Vijesti.ba)

16.11.2018.

ZAVNOBIH JE NAŠA SVETINJA!

ZAVNOBIH je naša svetinja!


ZAVNOBIH je naša svetinja!
............
Foto N1

Igor Crnadak je proizvod jednog vremena poremećenih vrijednosti i društva ranjenog etnonacionalnim podjelima, dakle sušte suprotnosti društva građenog na vrijednostima ZAVNOBIHa.  Takvo vrijeme  i društvo su mu omogućili da obavlja odgovornu dužnost minstra vanjskih poslova.  U vremenu  njegovog mandata, kada je suverenitet BiH toliko puta napadan od strane susjednih zemalja, njegovo ćutanje je jasna poruka o kakvom se političaru radi. U tome je i suština odgovora zašto Igoru smeta ZAVNOBIH!

Dejtonskim ustavom na snazi su ostali svi zakoni iz Socijalističke Republike BiH, dok se ne suspendiraju ili promijene. U skladu sa time Aneks II, član 2. Ustava BiH kaže:

“Kontinuitet pravnih propisa i zakoni, propisi i sudski poslovnici, koji su na snazi na teritoriji Bosne i Hercegovine u trenutku kada Ustav stupi na snagu, ostaće na snazi u onoj mjeri u kojoj nisu u suprotnosti sa Ustavom dok drugačije ne odredi nadležni organ vlasti Bosne i Hercegovine.”

Zakonom o proglašenju 25 novembar Danom državnosti BiH, u Službenom listu Republike BiH broj 9/1995. godine određeno je da je 25 novembar Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Zašto onda ministar vanjskih poslova Igor Crnadak svjesno krši Dejton negirajući 25 novembar kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine? Zašto se ministar plaši odluka sadržanih u Rezoluciji Zemaljskog Antifašističkog Vijeća Bosne i Hercegovine (ZAVNOBIHa) kada je Rezolucija ZAVNOBIHa  jedan od najznačajnijih datuma i događaja iz bliže historije Bosne i Hercegovine, koji ljude dobre volje čini ponosnim i istovremeno ih obavezuje?

Smeta Igoru ZAVNOBIH iz više razloga! Smeta mu što su se njeni narodi ujedinili u borbi protiv zajedničkog neprijatelja. Smeta mu što je ZAVNOBIHom potvrđen kontinuitet bosanske državnosti, te udareni temelji modernoj bosanskohercegovačkoj državnosti baziranoj na jednakopravnosti njenih građana. Smeta mu što su  njeni narodi odlučili da žive zajedno bez podjela. Smeta mu što se u toj istoj Rezoluciji ZAVNOBIHA velikosrpska politika u Bosni i Hercegovini osuđuje na 15 mjesta, velikohrvatska politika na tri mjesta, a na jednom mjestu kritikuje se politika visokih muslimanskih zvaničnika za vrijeme Kraljevine Jugoslavije. Smeta mu što se kroz cijeli zapisnik spominju zločini učinjeni pod rukovodstvom četničkih i ustaških snaga, a pogotovo ubistva muslimana u istočnoj Bosni.

Igor Crnadak ne mari za ono što je u Mrkonjiću izrečeno a trebao bi!  Riječi Mitra Subotića, jednog od posljednjih odbornika AVNOJA-a i ZAVNOBiH-a izgovorene neposredno pred smrt u februaru 2013. trebaju da budu poruka svima onim sa nedosanjanim velikosrpskim i velikohrvatskim snovima.

U duhu ZAVNOBIH-a pokojni Subotić nam je tada poručio: “Mi moramo nastaviti živjeti zajedno. Ovo je naša domovina i moramo je cijeniti, voljeti i zajedno graditi. Ne treba se niko zavaravati da će Bosne nestati. BiH niko neće i ne može ukinuti”.

Odluke Rezolucije ZAVNOBIHa su naša svetinja od kojih država Bosna i Hercegovina nikad ne smije odstupiti. ZAVNOBIHa nas obavezuje da čuvamo uspomenu na ovaj događaj i da njegujemo vrijednosti koje je iznjedrio. Povratak vrijednosti ZAVNOBiH-a znači povratak socijalne pravde i univerzalnih ljudskih vrijenosti, put modernizacije i obnove sadašnje BiH, a istovremeno i put ka Evropskoj uniji i njenim standardima.

Igor Crnadak je proizvod jednog vremena poremećenih vrijednosti i društva ranjenog etnonacionalnim podjelima, dakle sušte suprotnosti društva građenog na vrijednostima ZAVNOBIHa. Takvo vrijeme i društvo su mu omogućili da obavlja odgovornu dužnost minstra vanjskih poslova. U vremenu njegovog mandata, kada je suverenitet BiH toliko puta napadan od strane susjednih zemalja, njegovo ćutanje je jasna poruka o kakvom se političaru radi. U tome je i suština odgovora zašto Igoru smeta ZAVNOBIH

16.11.2018.

ZLATKO DIZDAREVIĆ : SILNA ENERGIJA ZA STATUS qUO

16.11.2018.

DENIS ZVIZDIĆ ODGOVORIO ANI BRNABIĆ: NIJE MOGUĆE GRADITI MODERNU I PROSPERITETNU SRBIJU BEZ SUOČAVANJA SA PROŠLOŠĆU !

Zvizdić odgovorio Ani Brnabić : Nije moguće graditi modernu i prosperitetnu Srbiju, bez suočavanja sa prošlošću !


Povodom tvrdnji predsjednice Vlade Srbije Ane Brnabić da se „u Srebrenici nije desio genocid“, reagirao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Saopćenje prenosimo u cjelosti:

“Jedna stara mudrost kaže da “istinu uvijek treba tražiti u stvarnim činjenicama”. Zbog toga osjećam potrebu da, prije svega kao čovjek, a onda i predsjedavajući Vijeća ministara BiH, podsjetim predsjednicu Vlade Srbije na nekoliko stvarnih i kompletnoj domaćoj i međunarodnoj javnosti poznatih i dostupnih činjenica koje su utvrđene u presudama međunarodnih sudova i Suda BiH, a koje nepobitno dokazuju da je u Srebrenici počinjen zločin genocida.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je, što bi predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić morala znati, u više sudskih predmeta koji su pravosnažno okončani, utvrdio da je u julu 1995. godine počinjen genocid nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici.

Sve relevantne informacije o sudskim predmetima su dostupne javnosti, pa predsjednici Vlade Brnabić preporučujem neka, prije nego što naredni put da sebi za pravo da pogrešno tumači i neargumentovano komentariše presude, pročita, biće dovoljno i manji dio dokumentacije na osnovu kojih su međunarodne sudije presudile da je nad bošnjačkim stanovnicima u Srebrenici počinjen genocid i najgori zločin u Evropi nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Zaprepašćuje činjenica da neciviliziranim negiranjem zločina genocida pokušavate relativizirati planski sprovedeno ubijanje preko osam hiljada nedužnih civila, negirati medjunarodno pravo i osporiti presude medjunarodnih sudova i postati promotor negiranja genocida kao zadnje faze njegovog potpunog izvršenja.

Predsjedsjednice Brnabić, građani Bosne i Hercegovine, a posebno Bošnjaci, znaju da već dugo, skoro stoljeće i po, traju hegemonistički projekti koji  pokušavaju negirati Bosnu i Hercegovinu kao historijsku, političku i kulturnu činjenicu. Sasvim je jasno, i to traje od Garašanina pa preko dogovora Cvetković-Maček, četničke ideogije Moljevića i đenerala Draže, do Miloševićevih velikosrpskih ciljeva i zločinačkog i genocidnog djelovanja Karadzića i Mladića i izvršioca njihovih projekata, da je postojao projekat istrebljenja Bošnjaka i uništenja Bosne i Hercegovine kao države.

Ali, nisu svi bosanski Srbi bili na strani zločinačke Miloševićeve i Karadžićeve politike, a Bosna i Hercegovina je uvijek bila puna Bosanaca i Hercegovaca koji je vole i zbog toga projekat njenog uništenja nikada i nikome nije i neće uspjeti i to je činjenica koju trebate zapamtiti.

Zbog toga se historijske činjenice više nikada neće interpretirati prema nalogu ili željama Beograda, niti će uspjeti projekat negiranja genocida, revizije historijskih činjenica ili izjednačavanja žrtava i zločinaca, jer je Bosna i Hercegovina samostalna i suverena država u kojoj, zajedno sa svojim komšijama bosanskim Srbima i Hrvatima, žive državotvorno osviješteni Bošnjaci koji znaju svoju historiju, koji imaju puni i nezaobilazni politički suverenitet. I koji su ponosni na moralni kapital koji su ponijeli iz perioda agresije.

Zato, predsjednice Brnabić, počinjeni genocid bi trebao biti razlog za razmisljanje o greškama koje su učinjene u prošlosti, za iskreno pokajanje, i u konačnici za priznanje kao preduvjet neophodne katarze bez koje nisu mogući procesi pomirenja.

Nije moguće graditi modernu i prosperitetnu Srbiju, bez suočavanja sa prošlošću. Zbog toga se nadam da će u Srbiji brzo doći lider koji će napraviti prekretnicu i koji će zbog zajedničke budućnosti priznati genocid. Vi to očito ne mozete ili ne želite.

I na kraju, historijske činjenice se nikada ne mogu izbrisati, a stotinu puta ponovljena laž uvijek ostaje samo laž, dok je istina samo jedna.

A ona glasi da je u Srebrenici pocinjen genocid”, navodi se u saopćenju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića

16.11.2018.

NOGOMETNA REPREZENTACIJA BOSNE I HERCEGOVINE OSIGURALA PLASMAN U LIGU A

Osiguran plasman u Ligu A : Robijevi zmajevi remijem u Beču ovjerili prvo mjesto u grupi


Fudbalska reprezentacija BiH remizirala je bez golova protiv Austrije na stadionu Ernst Happel“ u Beču u okviru posljednje utakmice Lige B grupe 3 Lige nacija, te je kao prvoplasirana izborila plasman u A diviziju naredne sezone.

Već na samom startu Bosna i Hercegovina je imala priliku preko Edina Džeke da stigne do vodstva, ali je udarac kapitena izblokiran. U četvrtoj minuti susreta Alaba je prijetio našem golu, a Šehić je bio siguran. Pritisak naše reprezentacije mogao se isplatiti u šestoj minuti susreta kada je Šunjić šutirao glavom, ali njegov udarac nije pronašao put do mreže.

Austrija je u 25. minuti susreta prijetila golu naše reprezentacije preko Alabe čiji udarac je otišao preko Šehićevog gola. Odmah na drugoj strani Višća je odlično šutirao, a domaći golman je bio na visini zadatka. BiH je bila dominantnija ekipa u prvom dijelu, a do kraja prvih 45 minuta Džeko i Višća su imali priliku da postignu pogodak, međutim nisu bili dovoljno precizni da dovedu našu reprezentaciju u vodstvo.

Drugi dio susreta Austrija je krenula ofanzivnije prema golu naše reprezentacije, a u 51. minuti susreta golu Šehića prijetili su Hinteregger i Arnautović, ali njihovi udarci nisu ugrozili naš gol. Nakon prilika Austrije, BiH je preuzela inicijativu i zaredala nekoliko prilika. Prvo je Džeko u 56. minuti šutirao, njegov udarac brani golman Austrije.

Samo dvije minute ponovo je Dijamant bio u prilici, ali je udarac završio iznad prečke. U 64. minuti susreta Duljević je testirao domaćeg golmana koji je uz dosta muke sačuvao svoj gol i loptu izbacio u korner. Nakon kornera, Zukanović je sjajno šutira, a lopta otišla pored gola.

Austrija je u 73. minuti susreta imala odličnu priliku nakon kornera, ali udarac nije ugrozio Šehićev gol. Do kraja susreta nije bilo promjene rezultata, pa je meč okončan rezultatom 0:0. Naša reprezentacija je osvojila bod u Austriji koji joj je donio plasman u Ligu A.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89214234

Powered by Blogger.ba