Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

13.11.2018.

NJEMAČKA ŠTAMPA : HDZ HRVATSKE TEŽI TERITORIJALNU PODJELU BiH, PODRŽAVAJU REHABILITACIJU USTAŠA!

NJEMAČKA ŠTAMPA BRUJI O OPASNOJ IGRI ZAGREBA PREMA BiH: HDZ Hrvatske teži teritorijalnoj podjeli BiH, podržavaju REHABILITACIJU USTAŠA!

"Zbog toga se mnogi ljudi u BiH 'plaše da Hrvatska, kao i Srbija, teži teritorijalnoj podjeli njihove države' te se napominje kako se HDZ sve više razvija u radikalno desnu političku snagu koja podržava i rehabilitaciju 'fašističkih ustaša iz Drugog svjetskog rata", zaključuje se u analizi TAZ-a.


NJEMAČKA ŠTAMPA BRUJI O OPASNOJ IGRI ZAGREBA PREMA BiH: HDZ Hrvatske teži teritorijalnoj podjeli BiH, podržavaju REHABILITACIJU USTAŠA! - 1

........................

Hrvati u Bosni i Hercegovini imaju u susjednoj Hrvatskoj najprominentnije zagovornike. Premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović već mjesecima pokušavaju u Briselu temu navodno ugnjetavanih Hrvata staviti na dnevni red'', piše njemački list Die Tageszeitung (TAZ)


Image result for tudjman milosevic, karadzic, bobam dodik i covic

Image result for tudjman milosevic, karadzic, bobam dodik i covic

Image result for tudjman milosevic, karadzic, bobam dodik i covic


Image result for tudjman milosevic, karadzic, bobam dodik i covic


Image result for tudjman milosevic, karadzic, bobam dodik i covicObjavio/la haler u 23:23, 0 komentar(a), print, #

13.11.2018.

NIKOLA GRUEVSKI POBJEGAO U MAĐARSKU

Makedonija će zatražiti od Mađarske hapšenje Gruevskog

Posteri sa likom Nikole Gruevskog tokom izborne kampanje 2016. (ilustrativna fotografija)
Posteri sa likom Nikole Gruevskog tokom izborne kampanje 2016. (ilustrativna fotografija)

////////////////////////////////////////

Makedonija će zatražiti hapšenje bivšeg premijera Nikole Gruevskog po međunarodnom nalogu za hapšenje, nakon što je potvrđeno da je pobegao u Mađarsku i da je u Budimpešti zatražio politički azil, da bi izbegao služenje dvogodišnje zatvorske kazne za korupciju, objavilo je makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Ranije je MUP potvrdio je da se Gruevski nalazi u Budimpešti i da je u toj zemlji zatražio politički azil.

Bivši predsednik makedonske Vlade za kojim je rapisana poternica jer se nije pojavio na izdržavanje zatvorske kazne, na Facebooku je ranije objavio da se nalazi u mađarskoj prestonici gde traži azil.

Mađarska vlada nešto ranije u utorak na pitanje RSE da li je Gruevski zatražio azil u toj zemlji, nije niti potvrdila, niti demantovala tu informaciju.

"Ne možemo niti da potvrdimo, niti da demantujemo. Nismo u mogućnosti da komentarišemo individualne zahteve za azil, koji su još uvek u procesu," odgovorili su na upit RSE.

Gruevski je na Facebooku napisao da je "poslednjih nekoliko dana primio brojne pretnje po život" i da će uvek ostati "veran Makedoniji".


MUP je u ponedeljak izdao poternicu po nalogu Krivičnog suda.

Gruevski je trebalo da se u petak dobrovoljno javi na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne zbog nezakonske nabavke luksuznog mercedesa od budžeta MUP-a, tako što je zatražio od tadašnje ministarke Gordane Jankuloske da izvrši nabavku mercedesa, iako je bilo i jeftinijih vozila na tenderu.

Ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski ranije je saopštio da je policija u ponedeljak tražila Gruevskog u njegovom domu.

Policija ne može pratiti nekoga ako nema naređenje suda, to nije po zakonu, naglasio je ministar.

Opoziciona VMRO DPMNE, gde je Gruevski počasni predsednik, izlazi sa saopštenjima i izjavama u kojima optužuje vladu i premijera Zaeva da vrše politički progon i da će za to nekada odgovarati.

Analitičari imaju svoja mišljenja oko ovog slučaja. Gruevski je političar koji je bio prisutan u javnosti i bio zastupljen u medijima po nekoliko puta svakog dana, pa je sada neuobičajeno to što od petka nema nikakve njegove objave.

Gruevski kao poslanik, ministar i premijer jeste bio prisutan u medijima, ali u pozitivnom i glorifikujućem svetlu, kaže komunikolog Sefer Tahiri.

"Smatram da se u ovom slučaju više radi o njegovom stilu vladanja i političkog komuniciranja. Izgrađen je kult njegove ličnosti od matične partije i zato mislim da se on sada teško suočava sa novom realnošću", kaže Tahiri.

On naglašava i nekoliko prethodnih izjava ranijeg premijera u kojima je on navodio da je spreman da se žrtvuje za državu. Pre formiranja ove vlade, kada su propali razgovori o koaliciji između VMRO DPMNE Nikole Gruevskog i Demokratske unije za integraciju Alija Ahmetija, Gruevski je rekao da ako je želja Zorana Zaeva da ih maltretira ili hapsi, on se prijavljuje dobrovoljno da udari na njega, ali da ostavi državu.

Nedavno je na svom Facebook profilu napisao da se u zatvor ulazi i iz njega izlazi, ali da kada se gubi dostojanstvo, onda se gubi zauvek.

"Sve ovo sada ne dozvoljava mu da izađe pred građane i da traži podršku jer je ranije izjavljivao da je spreman na sve", ocenjuje Tahiri.

Politički analitičar Petar Arsovski kaže da će bekstvo Gruevskog napraviti štetu najpre njemu lično, jer bi time priznao krivicu i promenio imidž - od političkog mučenika u kriminalca. Ali, dodaje on, to bi bilo štetno o za njegovu partiju VMRO DPMNE i za državne organe.

"Ovo čini štetu VMRO DPMNE jer je teško stati iza političara koji je pobegao od suočavanja sa pravdom, ma koliko oni to nazivali političkim progonom. Istovremeno to čini štetu i organima gonjenja, koji ga ne mogu naći", kaže Arsovski.

Novo ročište u slučaju "Titanik" Specijalnog javnog tužilaštva o izbornim manipulacijama, zakazano je za sredu, a jedan od optuženih je i Gruevski.

13.11.2018.

PROF. DR. ESAD BAJTAL : MILORAD DODIK I DRAGAN ČOVIĆ RUŠE BiH ZBOG LIČNIH INTERESA, A NAROD SVE VIŠE GLADUJE

Prof. dr. Esad Bajtal : Dodiku i Čoviću koji ruše državu, potrebna je SDA – koja je lažno brani


Dodiku i Draganu Čoviću, u nastojanjima da oforme novu državnu vlast, nije svejedno, njima baš trebaju Bakir Izetbegović i SDA, treba im treći koji lažno brani državu – od njih dvojice, kaže u razgovoru za Inforadar profesor Esad Bajtal.

Ovaj ugledni bosanskohercegovački filozof, sociolog i politički analitičar, na pitanje šta da očekujemo nakon sastanaka Dodik-Čović i delegacija dvije stranke jučer u Istočnom Sarajevu, odgovara da se zapravo ništa novo ne događa.


Image result for tudjman, milosevic, karadzic boban dodik i dragan colic

Image result for tudjman, milosevic, karadzic boban dodik i dragan colic


Image result for tudjman, milosevic, karadzic boban dodik i dragan colic

....................

„Dodik i Čović, a posebno Čović, imaju patološki strah od građanske, demokratske, civilizovane, normalne, pravne funkcionalne države. To su njihovi najveći strahovi. Inače, cijela ta igra se igra pod direktnim patronatom Beograda, Zagreba i Moskve. Ako je politika ’umijeće mogućeg’, ovo što oni rade nije politika nego – politikantstvo. Jer oni kontinuirano ispostavljaju i traže nešto nemoguće. Njihovi zahtjevi, tačnije imperativi i ucjene su antidejtonski, nezakoniti, protuzakoniti protivustavni, itd, itd“, navodi Bajtal.

Kaže da je i dalje na sceni njihova stranačko-privatna interesna igra, preobučena i maskirana u etno ruho.

„Njih obojica zapravo rade samo za sebe – i za vlastite stranačko-lične interese. Pogledajte kako žive oni, a kako ’njihovi’ narodi, i sve će vam biti jasno. Očito, na sceni su privatne politike. Dakle, Dodik i Čović se na političkoj površini održavaju igrajući na antibosansku kartu. Ali ne do kraja. Ne da bi BiH konačno srušili, nego da bi je permanentno držali u jednom nefunkcionalnom kriznom stanju koje samo njima odgovara. Jer ako bi srušili Bosnu – zajedno s njom propali bi i oni. Zato igraju na kartu privida“, ističe Bajtal.

Ni za njega, kao ni za većinu boljih poznavalaca političkih prilika u BiH i regiji, nije uopće upitno da li su Dodik i Čović zapravo istureni igrači Srbije i Hrvatske, koje Beograd i Zagreb u BiH koriste kao džojstike s ciljem destabilizacije naše zemlje.

„Beograd i Zagreb trebaju vanjske probleme, da bi skrenuli pažnju sa svojih unutrašnjih. Bosna je njihov dežurni džoker-problem. Zato će Dodik i Čović i dalje sistematsko i dozirano raditi protiv BiH, blefirajući svoje sljedbenike i etno-podanike, jer samo ih taj blef održava na površini. Oni u normalnoj državi ne mogu opstati, u pravnoj, normalnoj državi za njih i njima slične etno-blefere nema mjesta. A nikom drugom ne trebaju. Dakle, samo je nefunkcionalna BiH šansa njihovog daljnjeg opstanka u politici“, ističe Bajtal te dodaje kako su i dalje na sceni krimi-interesne etno grupe, koje se lažno predstavljaju kao političke partije.

„Priča o nacionalnom interesu, u praksi završava ka interesni nacionalizam pojedinaca i grupa. Biti nacionalista ovdje je najunosniji biznis. O tome se radi“, zaključuje Objavio/la haler u 22:23, 0 komentar(a), print, #

13.11.2018.

AUTOMAFIJA UPUTILA PRIJETNJE ZORANU ČEGARU: PORUČILI SU MI DA ĆE MOJOM GLAVOM IGRATI LOPTE NA PALAMA

Automafija uputila prijetnje Zoranu Čegaru: Poručili su mi da će mojom glavom igrati lopte na Palama


Milan Lazarević sa Pala, sin Stjepana Brace Lazarevića, je prepriječio put vozilu koje se kretalo u pravcu Sarajeva i vozaču rekao da poruči Zoranu Čegaru, načelniku Sektora uniformisane policije FUP-a, te još nekim visokim policijskim dužnosnicima u Sarajevu da će “njihovim glavama igrati lopte na Palama”.

Ovu informaciju potvrdio je u telefonskom razgovoru Čegar, koji je kazao da je od svog dežurnog operativnog upozoren da su mu upućene ozbiljne prijetnje u vezi sa automafijom.

– Prijetnje je uputio Milan Lazarević, a nije prijetio samo meni već i drugim visokorangiranim policijskim dužnosnicima. Ne znam zašto bi meni upućivao ove prijetnje, jer ja nisam ni radio na ovom predmetu. Kasnije sam povezao da bi to moglo imati veze sa jednim drugim predmetom, nešto što smo radili poslije ubistva policajaca…ali to sad otvara neka druga pitanja: Šta će poduzeti tužilaštvo i nadležni organi? Jel’ se to pravi sad neka lista za odstrel? Šta mogu očekivati građani kad kriminalci ovako prijete policiji? – pita se Čegar.

Prema nezvaničnim informacijama, osim Čegaru, prijetnje su, navodno, upućene i policijskom komesaru Uprave policije MUP-a KS Mevludinu Haliloviću.

– Očekujem da to lice bude pozvano i ispitano i sankcionirano. Nije problem što se prijeti meni, ja znam način kako da se zaštitim i ja ću se zaštiti, ali gdje to sve vodi? Ko može garantovati nekom običnom građaninu da kad sutra pošalje dijete u školu, neko mu ga neće oteti i tražiti 10.000 KM za njega? – kaže Čegar.

Milanov otac Stjepan Braco Lazarević, vlasnik motela “Alpina” na Palama, te istoimene građevinske firme, uhapšen je u maju ove godine u akciji “Nasljednik” koju su izveli pripadnici SIPA-e zbog sumnje u trgovinu narkoticima. On je u martu 2006. godine ranjen dok je, u restoranu “Ribnjak” u naselju Toplik, sjedio s kumom Ratomirom Ratom Spaićem (49), koji je tada likvidiran.

Kako javlja Dnevni list Milanova dva brata su mrtvi. Miroslav Lazarević je ubijen u mafijaškom obračunu 2016. u Istočnom Sarajevu. Važio je za osobu iz kriminalnog miljea, a u listopadu 2009. godine osuđen je na tri mjeseca zatvora i novčanu kaznu od 5.000 maraka jer je kao član automafije od Vilima Karlovića iznudio 2.000 eura za povrat “mercedesa”, vlasništvo Ministarstva odbrane BiH, koji je ukraden u Sarajevu. Grupa je otkrivena u akciji Specijalnog tužilaštva RS 2007., a Lazarević je tada izbjegao hapšenje i dvije i po godine bio u bijegu. Tužilaštvu se predao u listopadu 2009. godine i presuda mu je izrečena nakon što je sklopio sporazum o priznanju krivice.

Član iste kriminalne grupe bio je i njegov pokojni brat Savo Lazarević, koji je osuđen na tri godine zatvora. Savo je pod sumnjivim okolnostima preminuo u maju 2009. Pronađen je mrtav u terencu iznad hotela “Turist” na Palama, s pištoljem u desnoj ruci i prostrelnom ranom na glavi. Iako se spekuliralo da je ubijen, slučaj je zaključen kao samoubistvo.

13.11.2018.

UDAR VLASTI NA HUMOR I SATIRU

13.11.2018.

KO SU VUČIĆEVI 'NAJVEĆI POLTRONI'?

13.11.2018.

DžEFRI NAJS: VOJISLAVU ŠEŠELJU BI SE MORAO ODUZETI POSLANIČKI MANDAT

13.11.2018.

MALE POUKE IZ VELIKOG RATA

13.11.2018.

ALARM NA POLITIČKOM BAROMETRU; TRIDESETE SE VRAĆAJU

13.11.2018.

HENI ERCEG: PLJESNIVI KRUH

13.11.2018.

KARIKATURE PREDRAGA KORAKSIĆA CORAXA

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89213944

Powered by Blogger.ba