Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

08.11.2018.

PROFESOR PRAVA, SLAVEN KOVAČEVIĆ: USTAVNI SUD NEMA IZBORA, MORA SMIJENITI MATU TADIĆA

KOVAČEVIĆ UPOZORAVA: Ustavni sud nema izbora, mora smijeniti Matu Tadića

Ustavni sud BiH bi radi zaštite svog integriteta morao pokrenuti smjenu svog potpredsjednika Mate Tadića, te odbaciti zahtjev Borjane Krišto kao nedopušten iz dva razloga - jer je o tom pitanju već raspravljao u predmetu "Božo Ljubić", ali i zato što je predmet "Borjana Krišto" duboko kompromitiran političkim utjecajima HDZ-a.


KOVAČEVIĆ UPOZORAVA: Ustavni sud nema izbora, mora smijeniti Matu Tadića

......................
Rekao je ovo u razgovoru za Vijesti.ba doktor političkih nauka Slaven Kovačević, odgovarajući na naš upit da li Tadić treba da bude smijenjen s pozicije potpredsjednika ove pravosudne institucije, ili u najmanju ruku izuzet iz apelacije Borjane Krišto, nakon što su se u javnosti pojavile sporne fotografije.
 
Naime, mediji su objavili fotografije na kojima su visoki zvaničnici HDZ-a BiH Borjana Krišto, Bariša Čolak i Mato Jozić u društvu s Tadićem, koji će krajem mjeseca odlučivati upravo po apelaciji Borjane Krišto.
 
Također, na drugoj fotografiji su Čolak i Vlado Rogić, član Centralne izborne komisije (CIK) BiH, koja treba da donese podzakonski akt o raspodjeli mandata za federalni Dom naroda.
 
- Ako su te fotografije autentične, onda je jedna stvar jasna - ne postoji više predmet po zahtjevu Borjane Krišto, jer se radi o dubokoj kompromitaciji predmeta, u smislu da se kroz politički utjecaj na Ustavni sud BiH nastoji ostvariti politički, a ne pravni ishod predmeta temeljen na Ustavu BiH - smatra Kovačević.
 
U tom slučaju, nastavlja, ista je stvar i s predmetom "Božo Ljubić", u kojem je Ustavni sud BiH kao pravni osnov koristio član I/2 Ustava BiH, koji po njima kaže: "Bosna i Hercegovina je demokratska država koja funkcionira u skladu sa zakonom i na osnovu slobodnih i demokratskih izbora", što je neki nezvanični ili neslužbeni prijevod Ustava BiH. U zvaničnoj verziji, onoj na engleskom jeziku, piše sljedeća formulacija: "Bosna i Hercegovina bit će demokratska država koja funkcionira u skladu sa vladavinom prava i na osnovu slobodnih i demokratskih izbora".

Kovačević ocjenjuje da je nedostatak termina "vladavina prava" u neslužbenim prijevodima Ustava BiH, koje koristi Ustavni sud BiH, veoma jasan indikator političkih utjecaja, na način da se zanemarivanjem postojanja tog termina isposluju odluke Ustavnog suda BiH koje odgovaraju HDZ-u.
 
- Ako pođemo od teorijskih pojašnjenja termina "vladavina prava", koji podrazumijeva jednakost svih građana pred zakonom, na individualnom nivou i bez izuzetaka, kako onda Ustavni sud BiH može staviti van snage odredbu Izbornog zakona BiH, koja kaže: "Svakom konstitutivnom narodu se daje jedno mjesto u svakom kantonu"? Ili preciznije - da li to Ustavni sud BiH kroz svoje političke kontakte poništava postojanje vladavine prava u BiH? - pita se Kovačević.
 
Također ga zanima da li time Ustavni sud BiH stavlja van snage Opći okvirni mirovni sporazum za BiH iz Dejtona (Aneks 4, 6 i 7), koji je temeljen na vladavini prava, samo da bi zadovoljio političke aspiracije onih koji vrše politički utjecaj na Ustavni sud BiH?

- Isto tako, nama bliži pojam pravne države, koja po definiciji mora garantirati sva prava, slobode i jednakosti svim svojim građanina, očito je prestao postojati u BiH radi političkih odluka Ustavnog suda BiH, u kojima su jedni jednakiji od drugih. Ili još preciznije - jedni trebaju imati veći stepen prava od drugih, jer to tako hoće HDZ - naglašava Kovačević.
 
Potpuno isti slučaj, dodaje, je i s članovima CIK-a BiH, koji svojim interpretacijama mogu ući u vrlo opasan prostor negiranja vladavine prava u BiH, koristeći svoja ovlaštenja da legaliziraju rezultate agresije, genocida, etničkog čišćenja, ratnih zločina i različitih presuđenih udruženih zločinačkih poduhvata, tako što namjeravaju donositi podzakonska akta kojim bi prekršili ustavne odredbe, posebno legitiman cilj popisa iz 1991. godine, a sve radi političkih aspiracija HDZ-a, koji se više ne libi ući u, također, opasan prostor političkog utjecaja i na CIK.
 
- Iz svega toga, možemo zaključiti da je HDZ spreman poništiti postojanje vladavine prava u BiH radi svojih političkih ciljeva, koji su, sada je već jako vidno, temeljeni na politikama HDZ-a iz prve polovine 1990-tih, koje su pred nadležnim međunarodnim sudovima utvrđene kao udruženi zločinački poduhvat - navodi Kovačević.
 
Potcrtava kako se postavlja jasno pitanje - zašto na ovakvo vršenje političkih utjecaja ne reagiraju domaće pravosudne i policijske institucije, jer se otvara mogućnost koruptivnih radnji prema sudijama Ustavnog suda BiH i CIK-a BiH, posebno onih sudija Ustavnog suda BiH koji su bili u istom predmetu s Draganom Čovićem, a za koje je Borjana Krišto založila svoju imovinu da bi im bila plaćena kaucija.
 
- Zar time nije pokazano postojanje veze na relaciji Čović-Krišto-Tadić? Isto se pitanje odnosi i na OHR i SAD, kao tvorca Dejtona - zašto ne reagiraju na ovakva eklatantna poništavanja vladavine prava u BiH? Ponovit ću još jednom: predmet Borjane Krišto je vidno kompromitiran političkim utjecajima HDZ-a i kao takav ne bi trebao više postojati, dok je odluka Ustavnog suda BiH u predmetu "Božo Ljubić" (u kojoj se zaobilazi termin "vladavina prava") veoma upitna, što također zahtijeva reakciju međunarodne zajednice - upozorava Kovačević.
 
Naš sagovornik osvrnuo se i na odluku Ustavnog suda BiH iz 2010., kada je smijenio sudiju Krstana Simića, zbog njegovog pisma Miloradu Dodiku u kojem mu se, oslovljavajući ga sa "šefe", pravdao zbog odluke Ustavnog suda BiH u korist banjalučkog biznismena Veselka Malbašića. Tada su sve sudije Ustavnog suda BiH jednoglasno kazale da je Simić "narušio ugled i dostojanstvo Ustavnog suda BiH". Za smjenu Simića tada je glasao i Mato Tadić.
 
Kovačević podsjeća kako je prije nekoliko mjeseci predsjednik Ustavnog suda BiH, gostujući na jednoj od televizija, izravno rekao da nema političkih utjecaja na Ustavni sud BiH i da je to njemu smiješno objašnjavati.
 
- Evo, sad ima pokazatelj vidnog političkog utjecaja na Ustavni sud BiH, poglavito na sudiju Matu Tadića, a možda i na neke druge sudije. Sada se otvara jasno pitanje - ako predsjednik Ustavnog suda BiH ne reagira, on time direktno priznaje i prihvata politički utjecaj na Ustavni sud BiH. Ili obratno - ako želi zaštititi Ustavni sud BiH od političkih utjecaja, tada mora zatražiti smjenu sudije Mate Tadića - mišljenja je Kovačević.
 
Kako je već stvorena sudska praksa u slučaju Krstana Simića, potcrtava Kovačević, onda je izvjesno da predsjednik Ustavnog suda BiH nema previše izbora, odnosno da mora pokrenuti smjenu sudije Mate Tadića.
 
- O tome nema rasprave, jer bi u suprotnom Ustavni sud BiH izgubio i ovo malo ugleda kojeg ima ili nema u javnosti. Suviše je to važna priča da bi prošla nezapaženo - kaže Kovačević.
 
Isto tako, dodaje, nadležne pravosudne i policijske institucije morale bi poduzeti nešto radi ovih političkih utjecaja na Ustavni sud BiH i CIK (gdje gospodin Rogić nije jedini, ima tu i situacija kada je još neko iz CIK-a išao na sastanke s Borjanom Krišto, tamo negdje na Kupresu).
 
- To u normalnim zemljama, koje su temeljene na vladavini prava, jednostavno ne bi moglo proći, tako da se postavlja pitanje - ima li ovdje vladavine prava ili ne? Jer, ako nema, onda se ova zemlja vratila u srednjovjekovno feudalno stanje, gdje postoji vlastela koja nepobitno upravlja, dok smo valjda mi, građani ove zemlje, njihovi kmetovi. U takvom ambijentu postojanje Dejtonskog mirovnog sporazuma postalo bi besmisleno. To tako jednostavno ne može - zaključuje Kovačević u razgovoru za Vijesti.ba.

(Vijesti.ba/SB)

08.11.2018.

BAKIR IZETBEGOVIĆ : "HRVATSKA NE PRIZNAJE UDRUŽENI ZLOČINAČKI PODUHVAT KAO INSTITUT I ZATO JE UTOČIŠTE ZA ZLOČINCE KOJI BJEŽE IZ BiH

IZETBEGOVIĆ O ZLOČINCU MARKU RADIĆU: "Hrvatska postaje utočište za zločince koji bježe iz BiH, UDRUŽENI ZLOČINAČKI PODUHVAT za hrvatski vrh je..."

SDA traži od Ministarstva pravde i pravosuđa u Hrvatskoj da preispitaju svoje odluke jer ne doprinose procesu pomirenja'', rekao je Izetbegović.


IZETBEGOVIĆ O ZLOČINCU MARKU RADIĆU: 'Hrvatska postaje utočište za zločince koji bježe iz BiH, UDRUŽENI ZLOČINAČKI PODUHVAT za hrvatski vrh je...'

........................

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je kazao da je zloupotreba prava i politike dovela do oslobađanja Marka Radića.

"Zloupotrebe prava i politike su dovele do oslobađanja ratnog zločinca Marka Radića koji je pravomoćno osuđen na zatvor. SDA traži od Ministarstva pravde i pravosuđa u Hrvatskoj da preispitaju svoje odluke jer ne doprinose procesu pomirenja'', rekao je Izetbegović i dodao: 

''Hrvatska postaje utočište za zločince koji bježe iz BiH. Vrijeme je da se rukovodstvo emancipira spram ratnih zločina i udruženih zločinačkih poduhvata u BiH", prenosi N1.

Podsjećamo,  Županijski sud u Zagrebu preinačio je presudu sa 21 na 12 i po godina zatvora Marku Radiću, kojeg je Sud BiH proglasio krivim zbog ratnih zločina počinjenih nad Bošnjacima u Mostaru. Radić, koji je zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog na području Mostara u zatvoru trebao provesti do 2027. godine, sada će po novoj presudi Županijskog suda izaći na slobodu do isteka ove godine, jer Hrvatska udruženi zločinački poduhvat kao institut ne priznaje.

08.11.2018.

SRPSKI SNOVI O CRNOGORSKOM MORU

08.11.2018.

PROF. EMIR RAMIĆ: KANAĐANI POTPISUJU PETICIJU PROTIV NEGIRANJA GENOCIDA U SREBRENICI U KANADI

Nova inicijativa profesora Ramića : Kanađani potpisuju peticiju protiv negiranja genocida u Srebrenici u Kanadi
Putem elektronske peticije broj 1837 na službenoj stranici Parlamenta Kanade pokrenut je zahtjev kojim bi negiranje genocida u Srebrenici u Kanadi bilo kažnjivo. 
Ovu peticiju (1837) pokrenuo je profesor Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada, te je ista objavljena na stranici Kanadskog parlamenta 10. septembra ove godine. 
Peticija 1837 će biti dostupna za potpisivanje narednih 120 dana, odnosno do 10. januara 2019. godine.  Svi kanadski građani u Kanadi  i izvan nje mogu da potpišu peticiju 1837, uključujući i maloljetnu djecu, pod uslovom da imaju sopstvenu elektronsku poštansku adresu. Da bi peticija bila uspiješna i pročitana u Kanadskom palamentu potrebno je 500 potpisa.  Samo za mjesec dana potpisivanja imamo više od 650 potpisa. Nakon procesa potpisivanja i iščitavanje iste od strane sponozora ove peticije, člana Kanadskog parlamenta Briana Masseja,  peticija 1837 se upućuje Vladi Kanade koja je dužna odgovoriti u roku od 45 dana. Strateška pretpostavka je upravo ta da što je veći broj potpisa za peticiju da se može imati i veći utjecaj na odgovor i odluku Vlade.

Inicijator peticije profesor Emir Ramić ističe da je pravni osnov za krivično sankcionisanje negatora genocida u Srebrenici u Kanadi pravosnažne presude međunarodnih sudova u Hagu, pravosnažne rezolucije više od 30 državnih parlamenata u svijetu, te posebno dvije rezolucije o genocidu u Srebrenici usvojene u Kanadskom parlamentu.  Moralni osnov za jedan takav zakon je stalna izložbena postavka o genocidu u Srebrenici u Kanadskom muzeju za ljudska prava, otkrivanje prvog spomen obilježja u dijaspori žrtvama genocida u Srebrenici u Windsoru, odluke Kanadske vlade o obilježavanju 31. maja Svijetskog dana bijelih traka, podjele “Cvijeta Srebrenice” svim članovima kanadskog parlamenta i izučavanja genocida u Srebrenici u kanadskim školama. 
 
Donošenjem zakona o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, Kanada bi dala veliki doprinos istini i pravdi i tako učinila veliki korak ka prevenciji u borbi protiv genocida u svijetu. Na kraju, profesor Ramić poziva sve kanadske građane i kanadske građane van Kanade, posebno one porijeklom iz Bosne i Hercegovine, da potpišu peticiju 1837 i da potpisom iste daju svoj doprinos istini i pravdi, te borbi protiv negatora genocida i falsifikatora historijskih, naučno-istraživačkih i sudskih činjenica o genocidu u Srebrenici.

 

08.11.2018.

IVO GOLDSTEIN : ZAŠTO VATRENI ZAGOVORNICI HERCEG-BOSNE ŠUTE O TRAGEDIJI VAREŠKIH HRVATA?

08.11.2018.

SRBIJANSKI ISTORIČAR MILIVOJ BEŠLIN : PODRŠKA MILORADU DODIKU JE PODRŠKA RUSKOJ DESTRUKCIJI BOSNE I HERCEGOVINE

Srbijanski istoričar Milivoj Bešlin : Podrška Dodiku je podrška ruskoj destrukciji Bosne i Hercegovine


Pregovori između Srbije i Kosova trenutno se nalaze u nekoj vrsti blokade i ćorsokaka. Ideja o razmeni teritorija i stanovništva koju žele da sprovedu predsednici Aleksandar Vučić i Hašim Tači, očito nema podršku ključnih međunarodnih adresa”, kaže u intervjuu za novi broj magazina Dani istoričar Milivoj Bešlin.

Šta bi definitivno odustajanje od pregovora sa Kosovom značilo za Srbiju? Da li bi to bio znak da Srbija odustaje od EU i da se okreće Rusiji?

– Mislim da je trenutni prekid pregovora sa Kosovom više u funkciji pritiska na Zapad da prihvati rešenje koje podrazumeva razmenu teritorija severa Kosova za jug Srbije.

Osjetljivi na NATO

Kada je reč o poziciji Rusije, Vladimir Putin je Vučiću jasno rekao da neće podržati bilo kakvo rešenje između Beograda i Prištine, jer je Rusiji potreban status quo, odnosno zamrznuti konflikt i nestabilnost.

Zašto je to potrebno Rusiji?

– Da bi preko nerešenog kosovskog problema vršila uticaj na Balkanu i uslovljavala Zapad. Takvu poziciju Rusije otvoreno je nedavno potvrdio i visoki ruski zvaničnik Konstantin Kosačov. Ipak, mislim da greše svi koji iščekuju nekakvo definitivno okretanje Srbije Rusiji. Vučić nije političar velikih poteza. Preko svojih medija, on odavno rusifikuje javni prostor, antizapadna i proputinovska retorika davno je normalizovana u Srbiji. I u spoljnopolitičkom smislu Srbija u međunarodnim institucijama prati rusku politiku – odbila je da uskladi svoju politiku sa EU, iako je na to obavezna, u odnosima u regionu Beograd prati ne svoje interese, a to bi moralo biti dobrosusedstvo, već ruske interese izazivajući stalne čarke i nestabilnost. Sa druge strane, Srbija živi od zapadne pomoći i investicija. Rusija ovde ne ulaže ništa, osim što eksploatiše naftna, gasna i druga prirodna bogatstva Srbije.

Hoću da kažem da ne vidim kakvo bi još okretanje Rusiji moglo da se izvede. Uostalom, pred svako sastavljanje Vlade Srbije, Vučić je odlazio u Moskvu i u veoma netransparentnim okolnostima tamo razgovarao o sastavu novih kabineta. Ne vidim, dakle, kakvo još okretanje Rusiji je moguće! Rusija je osetljiva na NATO, a Srbija je danas dalje od Severnoatlantskog saveza nego što je bila 1999. posle bombardovanja. Mislim na raspoloženje javnosti, medija i elite.

Zašto se Srbija tako otvoreno miješala u izbore u Bosni i Hercegovini? Tokom predizborne kampanje, bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić zamolio je zvanični Beograd da toliko ne favorizuje Milorada Dodika.

– Prvo, Ivanić je samo manje otvoreni čuvar velikosrpskog “projekta” u BiH od Dodika.

To je jasno.

– Ko se uhvati u kolo sa Dodikom i sa njim takmiči u nacionalizmu, zaslužio je da izgubi izbore. Najzad, Ivanić je otvoreno lagao čak i na svom predizbornom bilbordu. Kada je reč o mešanju, Beograd se višestruko mešao u bosanske izbore, u to nema sumnje. Dokaza za to je mnogo.

Podrška kriminalu

Svi režimski mediji u Srbiji veoma otvoreno su stavljeni u funkciju Dodikove brutalne propagande, što ukazuje na paniku zvaničnog Beograda u slučaju Dodikovog poraza. Ne zaboravite da je sam Vučić napao Ivanića kao nepouzdanog Srbina koji šuruje sa strancima i radi protiv srpskih interesa, što je Dodikova propaganda besomučno koristila.

Podržavajući tako otvoreno Dodika, šta zapravo Beograd podržava?

– Podrška Dodiku je pre svega podrška ruskoj destrukciji Bosne i Hercegovine, time i celog regiona. To je podrška nemirenju sa porazom, podrška novom sukobu na Balkanu, podrška užasnom kriminalu na kome počiva Dodikov separatistički režim, podrška velikosrpskoj ideji i nestanku Bosne i Hercegovine. Najzad, to je podrška onome što Dačić otvoreno zagovara – drugom poluvremenu balkanskih ratova.

Tamara Nikčević (Dani)

08.11.2018.

OVA MRŽNJA TREBALA BI NAS SVE ZAMISLITI

08.11.2018.

U BUDVI PROSLAVLJENA 'STOGODIŠNJICA OSloBOBOĐENJA I UJEDINJENJA' MOMIR BULATOVIĆ ZAJEDNO SA DRUGIM NACIONALISTIMA I SPC, NEODUSTAJU OD VELIKE SRBIJE

U Budvi proslavljena 'stogodišnjica oslobođenja i ujedinjenja'Svoje komunističke grijehe nismo uspjeli da okajemo: Momir Bulatović


Skup pod nazivom “Sto godina od oslobođenja Boke i ujedinjenja”, koji je u Budvi organizovala nepoznata organizacija “Srpski narod Boke” okupio je predstavnike lokalnih vlasti, dijela parlamentarne opozicije, srpske crkve i prosrpskih nevladinih organizacija iz više gradova.

„Gore glavu srpski narode Crne Gore. Prošli su svi okupatori, pa će proći i ovi“, kazao je čelnik Srpske pravoslavne crkve u Kotoru Momčilo Krivokapić koji je crnogorsku naciju nazvao komunističkom mantrom i dodao da je priznavanjem Kosova i ulaskom u NATO Crna Gora postala Montenegro.

Nekadašnji predsjednik Crne Gore Momir Bulatović je kazao da su komunistički lideri zamijerali da je kralj Nikola previše srbovao, ali da nije bilo dilema da li treba njegove posmrtne ostatke vratiti u Crnu Goru.

"U istom duhu smo pružili ruku Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i uvaženom vladiki Amfilohiju. Svoje komunističke grijehe nismo uspjeli da okajemo, ali se nadam da smo ih makar malo ublažili državnom pomoći u izgradnji crkava i manastira Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori", kazao je Bulatović.

Skupu su se video porukama obratili istoričari iz Srbije Aleksandar Raković i Čedomir Antić, kojima je, prema nepotvrđenim informacijama, zabranjen ulazak u Crnu Goru.

„Ova stogodišnjica našeg oslobođenja i ujedinjenja ponovo svjedoči o velikim težnjama našeg naroda i ponovo svjedoči o njegovoj istorijskoj pobjedi. Oni (crnogorska vlast) nisu uspjeli ni u čemu drugome nego da budu privjezak i sluge moćnih. Zato vi imate sva prava da se pobunite i izborite ravnopravnost sa drugim narodima“, kazao je Čedomir Antić.

Istoričar Aleksandar Raković je kazao okupljenima da pokušaj okupacije identiteta u Crnoj Gori i srpske Crne Gore neće biti vječan.

„I zato je moja poruka ujedinićemo srpske zemlje i oslobodićemo srpsko more“, poručio je Antić.

U ime Odbora za dijasporu Skupštine Srbije okupljene je pozdravio Miodrag Linta, a skupu se obratio i čelnik budvanskog DF Marko Carević koji bi trebao da za mjesec i po dana preuzme funkciju predsjednika Opštine Budva.

„Neka živi vječno naša vjekovna zaštitnica Rusija, neka živi naša Crna Gora i Boka, naša Srbija, neka živi sloboda i nek je vječan srpski narod u Boki i vaseljeni, amin!“, poručio je Carević.

Skupu su prisustvovali aktuelni predsjednik Opštine Dragan Krapović iz Demokrata, kao i drugi opštinski čelnici Demokrata i DF koji predvode vladajuću koaliciju u Budvi.

Skup se održao u gradskom sportskom centru čiji je osnivač Opština Budva, uz prisustvo oko 1.500 ljudi iz više gradova Crne Gore. Osim nekoliko srpskih zastava bila je i zastava sa natpisom Rusija.

U muzičkom programu pjevalo se Kosovu i Srbiji, a na tribinama je zapaljeno nekoliko baklji.

Budvanska proslava je najavljena kao centralni događaj višednevnog programa koji se održava u Herceg Novom, Kotoru i Budvi, gradovima gdje je na vlasti koalicija sačinjena od opozicionih stranaka na državnom nivou, predvođena Demokratama i Demokratskim frontom.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89214146

Powered by Blogger.ba