Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

07.11.2018.

ŽELJKO KOMŠIĆ U ZAGREBU SAMO S MESIĆEM

07.11.2018.

IVICA TODORIĆ IZRUČEN HRVATSKOJ

Todorić izručen HrvatskojIvica Todorić

Ivica Todorić


Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić u srijedu navečer je izručen Hrvatskoj. Avion s Todorićem je na letu iz Lonodona, gdje je Todorić posljednjih godinu dana bio u bijegu, sletio u Zagrebu oko 20.55 minuta.

Njegova supruga Vesna za N1 je izjavila da je Todorić nevin. "Dokazat će se da nije uzeo ni jedan euro", kazala je Vesna Todorić.

Istraga protiv Todorića pokrenuta je prošle godine zbog sumnja da je u aferi Agrokor iz posrnulog koncerna izvukao ukupno preko 1,5 milijardu kuna, oko 200 milijuna eura.

Todorića po dolasku u zatvor Remetinec čeka uobičajena zatvorska procedura, od pregleda do oduzimanja stvari pa smještaj u najvjerojatnije jednokrevetnu sobu. Uručiti će mu i sudsko rješenje o određenju istražnog zatvora na koje ima pravo žalbe.

Nakon noći iza rešetaka Todorića očekuje ispitivanje u tužiteljstvu gdje će ga upoznati sa sadržajem optužbi i ponuditi mu da iznese obranu.

Na slobodu bi, kako se doznaje, mogao izaći nakon što tužiteljstvo sasluša jedinog preostalog svjedoka, osim ako u međuvremenu ne zatraže njegovo pritvaranje po nekoj drugoj osnovi.

Todoriću je blokirano nešto manje od 65 milijuna eura u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Nizozemskoj i Kanadi, izvijestila je ranije njegova obrana, a boravak u Londonu navodno je financirao novcem od prodaje suprugine roditeljske kuće.

07.11.2018.

ŽELJKO KOMŠIĆ : "PLENKOVIĆU I KOLINDI PORUČUJEM DA SJAŠU SA BiH"

KOMŠIĆ OŠTRO I BEZ DLAKE NA JEZIKU: "Plenkoviću i Kolindi poručujem da sjašu sa BiH"

Novoizabrani član Predsjedništva BiH u hrvatskom nedeljniku “Nacional”, između ostalog, govori o tome čijim je glasovima izabran, šta očekuje od Hrvatske i šta Hrvatska može očekivati od njega.


KOMŠIĆ OŠTRO I BEZ DLAKE NA JEZIKU: 'Plenkoviću i Kolindi poručujem da sjašu sa BiH'

..........................
“Ne bi bilo pametno zatezati odnose s BiH. Ono što mi tražimo od Zagreba je samo da shvate da mi nismo glupi Bosanci, da nam je stalo do ove zemlje i da se znamo boriti za njen interes”, rekao je u intervjuu za hrvatski tjednik Nacional novoizabrani član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Poručio je hrvatskom državnom vrhu da "sjaše s glave" te govorio o tome čijim je glasovima izabran, šta očekuje od Hrvatske i šta Hrvatska može očekivati od njega.

Histerija

“Očekivao sam da će to otprilike tako, ali moram priznati da me je najviše negativno iznenadio premijer Plenković. Zanimljivo je kako je on zajahao na tog divljeg konja nacionalizma, što nisam od njega očekivao. Pokušao sam shvatiti zašto to radi i čini mi se da je riječ o unutarnje-političkim razlozima. Vjerojatno je pritisnut populizmom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja mu je visoko digla ljestvicu svojim ponašanjem na Svjetskom nogometnom prvenstvu, pa je i on krenuo u tu vrstu kampanje, želeći preuzeti mainstream na hrvatskoj političkoj sceni i nametnuti se kao lider. Time je, pretpostavljam, želio staviti u drugi plan sve drugo što ga guši, osim predsjednice”, rekao je Komšić.

Dodao je kako će sa ostalim kolegama u Predsjedništvu pokušati sanirati štetu od te vrste negativne kampanje "jer ni nama u BiH, a vjerujem niti Hrvatskoj, nije u interesu da imamo takvu vrstu odnosa".

“Nadam se da će ta histerija, jer ne znam kako bih drugačije nazvao te reakcije političara, ali i dobrog dijela medija, ipak prestati. Treba hladne glave pristupiti nekim pitanjima i nema nam druge. Moramo surađivati, htjeli ne htjeli Zagreb i Sarajevo, kao i Sarajevo i Beograd”, rekao je Komšić.

Govoreći o kritikama Izbornog zakona te o kritikama njegovog izbora u Predsjedništvo, rekao je kako se "boji da oni nisu pročitali odluku Ustavnog suda i to je njihov problem".

“Jer u toj odluci stoje druge stvari, a ne promjena Izbornog zakona. Odluka Ustavnog suda je prilično jasna i ako se već žele upuštati u tu vrstu rasprave, neka je prvo pročitaju. Ako im je to malo previše komplicirano, neka pogledaju mišljenje OHR-a, jednog nepristranog tijela, Venecijanske komisije o cijelom tom slučaju. Ona su potpuno suprotna onome o čemu oni pričaju”, rekao je.

Na pitanje jesu li za njega glasali samo Bošnjaci, Komšić je rekao kako ima tačne podatke ko je glasao za njega.

“Naravno da za mene nisu glasali samo Bošnjaci. Imamo mi tačne podatke po općinama. Ako izbacimo ono što su pokrali u općinama gdje je na vlasti HDZ, koliko su listića proglasili nevažećim, još je uvijek jedan dio Hrvata glasao za mene. No ne želim ulaziti na taj teren, ni govoriti o tome kako su radili birački odbori. Izbor članova Predsjedništva BiH reguliran je Ustavnim zakonom i Izbornim zakonom. Prema njima, za članove Predsjedništva iz Federacije, za dva člana, glasaju svi građani iz Federacije. To je jedna izborna jedinica. Legalitet prolazi iz Ustava, kao i legitimitet izabranih”, rekao je.

Kaže kako se nalazi u čudnoj situaciji u kojoj mora objašnjavati da je dovoljno pametan čovjek da ne radi protiv sebe.

“Sve što oni meni prigovaraju ispada da svjesno želim okrenuti Hrvate u BiH protiv sebe”, rekao je i naveo kako smatra da će BiH postati normalna država tek kada će odnos institucija biti isti prema svim njenim građanima, bez obzira na njihovu nacionalnost.

Jednaki građani

“Što se tiče jezika, ne znam više kako da im odgovorim a da me čuju. Moje dijete ide u Katolički školski centar i tamo uči hrvatski jezik, to joj piše u đačkoj knjižici. Ja nju savršeno razumijem i ona mene, kao i moju suprugu. U čemu je problem? Kad smo već kod toga, ja sam kršten u ono mračno doba u crkvi sv. Ante i dolazim iz tog miljea koji je bio duboko religiozan. No ja sam ateist i do svog uvjerenja došao sam životnim iskustvom. Što se tiče mog odnosa prema Hrvatima, uvijek ću se boriti za sve ono do čega je ljudima u ovoj zemlji stalo, ako ne ide na štetu države. Meni su građani ove države jednaki i ako je to moj krimen, spreman sam ga nositi”, rekao je Komšić.

Na pitanje zašto je politiku susjedne Hrvatske koristio u kampanji, rekao je kako je to zbog miješanja u unutarnje stvari BiH.

“Jesam bio kritičan prema predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović i premijeru Plenkoviću, ali to je zato što ti ljudi nikako, oprostite na izrazu, da nam sjaše više s glave. Moja je poruka: pustite nas na miru”, rekao je Komšić za Nacional.

07.11.2018.

BORIŠA FALATAR POLITIČKI, A SADA I LJUDSKI GUBITNIK, OPTUŽIO ŽELJKA KOMŠIĆA ZBOG TOGA ŠTO NJEGOV KOLEGA DRAGAN ČOVIĆ NIJE POBJEDIO

ĐONLAGIĆ NAKON SKANDALOZNOG ISTUPA NA HRT-u: "Falatar politički, a sada i ljudski gubitnik - neće pokvariti saradnju bloka stranaka"

Nakon što je Boriša Falatar, kandidat Naše stranka za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, gostujući na HRT-u svog protukandidata Željka Komšića optužio za nacionalizam, ratnohuškačku retoriku i pogoršanje odnosa između Bošnjaka i Hrvata, reagirao je u izjavi za Vijesti.ba potpredsjednik DF-a Dženan Đonlagić.


ĐONLAGIĆ NAKON SKANDALOZNOG ISTUPA NA HRT-u: 'Falatar politički, a sada i ljudski gubitnik - neće pokvariti saradnju bloka stranaka'

........................
- Ne želim uopšte trošiti puno riječi i baviti se gospodinom Falatar Borišom, osim što ću samo reći da je u predizborno vrijeme bio samo politički gubitnik, dok je u ovom postizbornom periodu sa posljednjim uvredama izrečenim u inostranstvu (na HRT-u) prema novoizabranom članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću postao i definitivni gubitnik na ljudskom nivou, rekao je Đonlagić i dodao:
 
-Tako govoriti izvan Bosne i Hercegovine za nekoga ko je sada i tvoj kolektivni šef države je u najmanju ruku hinjski i neljudski.
 
Komentirao je i da li bi ovo moglo pokvariti odnose sa strankama lijevo-građanske orijentacije, i Našom strankom.
 
- Što se pak tiče saradnje DF-a sa strankama lijevo-građanske orijentacije, uključujući i naravno Našu stranku (NS), ostajemo čvrsto i do kraja opredijeljeni za istu i to kako ste i naveli na programskim principima, kako bi u konačnici uradili nešto da svim građanima bude bolje i da naša država Bosna i Hercegovina bude uspješnija nego što je bila u posljednje dvije decenije. To je najvažnije, rekao je Đonlagić za Vijesti.ba.
07.11.2018.

PITANJE ZA HDZBiH : DA LI JE TRUMP LEGITIMAN?

07.11.2018.

DIREKTOR IFIMES-A ZIJAD BEĆIREVIĆ : "IZBORE U BiH NE DOBIVAJU GLASAČI NEGO CENTRALNA IZBORNA KOMISIJA CIK, NE ISKLJUČUJEM MASOVAN GRAĐANSKI BUNT"

Direktor IFIMES-a Zijad Bećirović : “Izbore u BIH ne dobivaju glasači nego CIK, ne isključujem masovan građanski bunt”


Komentiraući rad CIK-a direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Zijad Bećirović za Vijesti.ba kaže da je ova institucija već prevazišla fazu da je u funkciji i pod kontrolom određenih političkih stranaka.

– CIK je sada u funkciji i pod potpunom kontrolom nekoliko političkih moćnika. Problem je ne samo CIK, koji u osnovi predstavlja političko-mafijašku instituciju nego u tome što su Sud BiH i Tužilaštvo BiH kao i Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) također pod kontrolom nekoliko političkih moćnika, kaže Bećirović i dodaje:  

– Očito je, da se izbori u BiH ne dobivaju podrškom birača nego u CIK-u. Zbog toga u ovakvoj situaciji i uspostavljenom zatvorenom krugu nije moguće ništa učiniti, jer će rezultati svakih izbora biti približno jednaki ovima. Zbog toga je potrebno da konačno intervenira visoki predstavnik (OHR) Valentin Inzko, da se razbije taj zatvoreni krug/prsten, a ne isključujem i masovan građanski bunt i proteste opozicije, jer ako se sada ne suprotstave izbornoj prevari i nezapamćenoj krađi nikada više neće u predvidljivoj budućnosti imati priliku da postanu pobjednici izbora.

Na pitanje da prokomentira mogućnost da CIK usvoji podzakonski akt na osnovu kojeg će se vršiti popunjavanje federalnog Doma naroda, Bećirović ponavlja da se radi o političko-mafijaškoj instituciji, jer da je drugačije članovi CIK-a već bi bili uhapšeni i procesuirani.

– Opet dolazimo do činjenice šta rade Sud i Tužilaštvo BiH, a VSTV je krovna organizacija za osiguravanje kadrova, koji osiguravaju zatvoreni krug/prsten nedodirljivih. Zbog toga su građanski protesti i demonstracije opozicije ključni da se prekine taj začarani krug koji kontrolira doslovno život i smrt u Bosni i Hercegovini. Potpuno je jasno, da je popis iz 1991.godine relevantan i zakonska osnova za provođenje rezultata Općih izbora 2018. Opet dolazimo do pitanja vladavine prava i pravne države, koja kada bi djelovala ne bi smo ni izbliza imali ovakvih problema, a neki ključni akteri političke scene već bi bili iza rešetaka, kaže Bećirović.

07.11.2018.

KSENOFOBNE AKROBACIJE KOLINDE GRABAR-KITAROVIĆ

07.11.2018.

KAFANSKA LOBIRANJA SA ČLANOVIMA CIK-A I USTAVNOG SUDA BiH

Postizborne spletke : Kafanska lobiranja sa članovima CIK-a i Ustavnog suda BiH


Odbrojavaju se sati do donošenja odluke Ustavnog suda BiH o apelaciji Borjane Krišto. Ona je u funkciji predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH podnijela zahtjeva za ocjenu ustavnosti odredbi Ustava Federacije po kojima se za Dom naroda FBiH iz svakog kantona bira po jedan delegat i to iz svakog naroda ukoliko je izabran u kantonalnu skupštinu.

Eventualnim ukidanjem odredbi iz apelacije Borjane Krišto, HDZ BiH bi definitivno preuzeo kontrolu nad federalnim i državnim Domom naroda. Zato je predsjednik ove stranke Dragan Čović proteklih mjeseci intezivno na međunarodnoj političkoj sceni lobirao za, gledajući iz HDZ-ovog ugla, pozitivnu odluku. No, najvažnije je lobiranje ono usmjereno ka sudijama Ustavnog suda.

Tako su nedavno u jednom restoranu „strategiju po apelaciji“ razmatrali upravo apelantica Borjana Krišto, potpredsjednik Ustavnog suda Mato Tadić, federalni ministar pravde Mato Jozić te HDZ-ov delegat u državnom Domu naroda Bariša Čolak (na naslovnoj fotografiji).

Bariša Čolak zadužen je za drugu najvažniju karuku u cementiranju HDZ-ove dominacije, a to je Centralna izborna komisija. Tako je prije tri dana Čolak davao instrukcije članu Centralne izborne komisije Vladi Rogiću.

Rogić je već zauzeo stav da se CIK u odlukama ne treba voditi Ustavom Federacije jer su njegove odredbe predmetom preispitivanja!? Možda Rogić zna kakva je konačna odluka Ustavnog suda BiH?

Ova se državna institucija inače u potpunosti podredila željama HDZ-a BiH  namjerom da mandate u Domu naroda FBiH dijeli na osnovu popisa iz 2013. godine, e ne na osnovu jasnih odredbi Ustava FBiH, prema kojima se mandati dijeli na osnovu popisa iz 1991. godine. O potpunoj dominaciji HDZ-a u odlukama CIK-a, Žurnal je intezivno pisao posljednjih mjeseci.

Pitanje je koliko će na Ustavni sud BiH uticaja imati stav OHR-a, dostavljen prije nekoliko mjeseci

“Odredba omogućava konstitutivnim narodima koji su manjina u nekom kantonu da imaju pravo na ‘vitalni nacionalni interes’ zaštićen u tom kantonu, čak i kada je samo jedan od njihovih delegata izabran u skupštini. Odluka da takav delegat nema pravo da zastupa konstitutivni narod kojem pripada u Domu naroda Parlamenta FBiH utjecala bi na njegovu sposobnost da zaštiti nacionalni interes konstitutivnih naroda na kantonalnom nivou”, stav je OHR-a.

Na pogubnost po demokratiju u BiH u slučaju da Ustavni sud odobri zahtjeve Borjane Krišto, upozorili su iz iz lijevih opozicionih stranaka, SDP-a, Demokratske fronte te Naše stranke.

“Po toj apelaciji, svaki narod koji nije prisutan sa najmanje 5,88 posto u nekom kantonu, nema svog predstavnika u federalnom Domu naroda. Ja ne mogu dovoljno naglasiti koliko je važna i sudbonosna ta odluka Ustavnog suda BiH koja će odrediti budućnost BiH i vratiti nas ili korak unazad ili će nas pomjeriti malo bliže Evropi i njihovog shvatanja standarda demokratije”, upozorio je predsjednik Naše stranke Predrag Kojović.

Sva dešavanja oko apelacije Borjane Krišto te ona u Centralnoj izbornoj komisiji odigravaju se uz znakovitu šutnju stranke koja se proklamiše kao eksluzivan zaštitnik Bošnjaka, a to je zna se, SDA.

(Kliker.info-Žurnal)

07.11.2018.

NEW YORK TIMES : DUGI REDOVI I OHRABRUJUĆI ZNACI OZDRAVLJENJA AMERIČKE DEMOKRATIJE !

07.11.2018.

PRAVE PREDSTAVNICE IZBJEGLIČKE POPULACIJE: PRVE MUSLIMANKE U AMERIČKOM KONGRESU

Prave predstavnice izbjegličke populacije : Prve muslimanke u američkom KongresuPrvi put u historiji u američkom Kongresu sjedit će dvije muslimanke i to Rashida Tlaib iz Michigana i Ilhan Omar iz Minnesote.

Omar, pored toga što je jedna od prvih muslimanki u Kongresu, također će biti prva somalijsko-američka zastupnica. Došla je u SAD prije više od dvije decenije kao izbjeglica, navodi CNN. Omar ulazi u Kongres kao otvorena kritičarka odnosa izraelske vlade prema Palestincima.

Omar će zauzeti mjesto republikanca Keitha Ellisona, prvog muslimana koji je izabran u Kongres. Ellison napušta Kongres i bit će kandidat za državnog tužioca u Minesoti.

Tlaib će zauzeti mjesto demokrate Johna Conyersa, koji je napustio vlast prošle godine usred optužbi o seksualnom zlostavljanju.

Tlaib je kćerka palestinskih imigranata i velika kritičarka predsjednika Donalda Trumpa. Bila je uhapšena prije dvije godine zbog ometanja Trumpa tokom govora u Detroitu.

Kako javlja TV N1 do sada su samo dva muslimana izabrana u Kongres i to Keith Ellison i Andre Carson.

07.11.2018.

DEMOKRATE UNIJELE NEIZVJESNOST U TRAMPOVU VANJSKU POLITIKU: DEMOKRATE PREUZELE PREDSTAVNIČKI DOM, SENAT OSTAJE REPUBLIKANSKI

07.11.2018.

AKADEMIK MUHAMED FILIPOVIĆ: HRVATSKA NE ODUSTAJE OD IDEJA DA PRIPOJI DIO BOSNE I HERCEGOVINE

Akademik Muhamed Filipović : Hrvatska ne odustaje od ideje da pripoji dio BIH


Akademik Muhamed Filipović ocijenio je nedopustivim i neprihvatljivim ponašanje zvaničnika Republike Hrvatske koji se konstantno upliću u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine.

Negativnom ocjenjuje cjelokupnu politiku Hrvatske prema BiH, uključujući i istupe predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, čije su izjave neprihvatljive i nedopustive – ne samo u političkom smislu, nego i sa stanovišta diplomatsko-protokolarnih uzusa izraženih u bečkim konvencijama.

– Međutim, sve je to samo kontinuitet hrvatske politike prema BiH, koja traje već duže od jednoga vijeka i nastojanja njihovih nacionalnih političara da BiH u cjelini ili dijelom priključe hrvatskoj državi – govori Filipović u razgovoru za portal Vijesti.ba.

Takva nastojanja, kaže, potiču iz perioda planova o reformi Austro-Ugarske, a zatim su nastavljena dogovorom Cvetković-Maček, kojim je BiH podijeljena između tada uspostavljene hrvatske banovine i Srbije, odnosno Jugoslavije.

– Krunu svemu tome dao je Franjo Tuđman, koji je Hrvatima naredio da ne staju u odbranu BiH, nego samo tzv. hrvatske teritorije u njoj. Već tada bilo je jasno da u njihovim koncepcijama u BiH postoje hrvatske teritorije, koje kad-tad trebaju pripasti Hrvatskoj – navodi Filipović.

Smatra neprihvatljivim uporna nastojanja zvaničnog Zagreba da kod evropskih institucija izlobira izmjene Izbornog zakona BiH, istovremeno preskačući razgovore s predstavnicima institucija BiH.

– Oni predstavljaju građane Hrvatske, a ne građane BiH. Nedopustivo je i da Evropski parlament prihvata razgovore o izbornim pravima u jednoj državi koja nije članica EU. To je jedan oblik ignoriranja naše države, ali mislim da je za to djelimično kriva i sama BiH – rekao je Filipović, ističući i da izostaje adekvatna reakcija naših institucija.

Prema njegovim riječima, bh. instutucije izgubile su se u jednom haosu političkih varijanti i pokušaja različitih snaga na Balkanu, u Evropi i svijetu da razriješe “čvor” koji su svezali stvaranjem Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Dejtonski sporazum je nemoguć, ali se ne da praviti novi ili popravljati stari. Ne samo da je nemoguć, već i kao takav nije realiziran. Stvari bi trebalo vratiti na status quo ante, kada je BiH kao država sa svojim Ustavom i političkim uređenjem bila priznata od svih država u svijetu i primljena u UN. Potrebno je organizirati unutrašnje razgovore između različitih političkih frakcija i organizacija o tome kako urediti odnose u nezavisnoj državi BiH – naglašava akademik Filipović.

Mišljenja je i da ukupno ponašanje EU prema BiH nije korektno, jer se o njoj raspravlja bez da je se išta pita, već joj se izvana postavljaju zadaci.

– Ja sam još davno, kada je predstavništvo EU bilo na Ilidži, na konferenciji koju je tada sazvao bivši ministar vanjskih poslova Španije, uložio prigovor da se EU ponaša kao neki tutor, a ne saradnik, jer poziva predstavnike naše države, diktira im, odnosno od njih zahtijeva određene poteze, iznuđuje stavove i daje im neku vrstu školskih zadataka – podsjeća Filipović.

Ispravan stav bi bio, nastavlja, samo da zajedničkim naporima predstavnici EU i BiH izgrađuju politiku prema našoj zemlji.

– Sve što se tiče funkcioniranja naše države kao cjeline je dovedeno u pitanje. Vidite da je i javnost odustala od države. Niko u svom programu od stranaka koje su dobile izbore uglavnom na nivou kantona nije u centar svoga interesa postavio pitanje statusa BiH, njenih mogućnosti da funkcionira kao ozbiljna i nezavisna država. To znači da se zapravo cijeli naš politički sistem raspada, a u tom kontekstu značajan doprinos svakako je dala i Centralna izborna komisija (CIK) BiH, koja je apsurdna i smiješna tvorevina – zaključuje akademik Filipović.

07.11.2018.

JUGOSLOVENSKE ŽELJEZNICE NA 13. KILOMETRU

Jugoslavenske željeznice na 13. kilometru

Jugoslavenske željeznice na 13. kilometru
...........................

I da nisam znao da je to mjesto zločinâ, koje zdrav ljudski um teško može shvatiti, pomislio bih kako je ovo mjesto idealno za piknik. Zidine stare crkve zarasle travama i mirisnim korovom

Piše: Faruk ŠehićOslobođenje

Za sve postoji prvi put. Tako sam prvi put bio na Vozući, i prvi put u Zavidovićima. Također sam prvi put putovao kanjonom rijeke Gostović, i prvi put u životu sam prenoćio u Doboju.

Moje misaone predstave o prijeratnom Doboju svedene su na veliko čvorište Jugoslavenskih željeznica, čije ime i postojanje se preselilo u fikciju, i zauvijek će me podsjećati na onaj red vožnje, koji je pisao Eduard Sam, alter-ego Kiševog oca koji je nestao u dimu Auschwitza.

Zadnji put sam u Doboju bio na željezničkoj stanici tačno 15. 4. 1992. Datum pamtim, jer je dan prije bio moj dvadesetdrugi rođendan kada sam odlučio napustiti studij u Zagrebu i vratiti se u Bosnu i Hercegovinu. Rat u Hrvatskoj je bio u terminalnoj fazi. Znao sam da će se ratna mašinerija preseliti u moju republiku, koja će uskoro postati nezavisna država. Do tada nikad nisam živio u Bosni, nego sam osjećao i smatrao da živim u Jugoslaviji. Moje bosanstvo je bilo preskočeno transnacionalnim jugoslavenstvom. Bio sam Jugoslaven, tako sam živio i tako se osjećao duboko u sebi.

Taj zadnji put u Doboju sam bio Jevrej u getu nekog njemačkog grada, koji čeka da dođu po njega. Željezničkim kolodvorom su hodali pijani rezervisti u petobojnim uniformama specijalnih jedinica već bivše JNA. Nikad neću zaboraviti scenu u kojoj jedan rezervista udara otvorenim dlanom po željezničkoj kapi nekog ko je mogao biti otpravnik vozova. Bilo je jasno da čovjek ima pogrešno ime i prezime, i da se našao u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu. Skupio sam se na drvenoj klupi i čekao voz Bosna Ekspres, kojim sam trebao doći do Bosanskog Novog, i dalje motornim vozom do Bosanske Krupe. Molio sam sve moguće bogove da pijani čovjek u uniformi ne dođe do mene i ne traži mi dokumente, jer sam, kao i otpravnik vozova, imao pogrešno ime i prezime. Tada je već svako mjesto i svako vrijeme postalo pogrešno, osim jednonacionalnih sredina, koje tada nismo tako zvali.

Pijani rezervista me zaobišao, i došao sam do Bosanske Krupe nakon cjelodnevnog putovanja. Nakon tog datuma vozovi više nisu saobraćali na toj relaciji. Jugoslavenske željeznice su prestale postojati i preselile se u našu memoriju, postale su fiktivna činjenica, građa za roman o žudnji za povratkom u normalan život.

Drugi put u Doboj sam došao kao pisac, novinar, ratni veteran, prijatelj CNA (Centar za nenasilnu akciju, Sarajevo-Beograd), na još jedan skup veterana svih vojski, svih ratova u kojima je nestao red vožnje Jugoslavenskih željeznica, i povukao se duboko u sjećanje, odakle ga niko nikad neće moći istjerati.

Kao i uvijek na susretu veterana, kojeg organizuje CNA, vidio sam stare, poznate i drage face, i nova lica. Doboj je bio čist i infrastrukturno sređen. Na širokom, dugim ulicama bila je ljetna vreva, djelovalo je kao da rata tu nikada nije ni bilo.

Onda smo imali cjelodnevno putovanje po ratištima i mjestima stradanja, gdje su ratovale tri vojske, i stradavali pripadnici tri naroda.

Prvo smo posjetili Kotu 715. Čuveno ratište na području Vozuće, koja je stalno bila u vijestima Radio Sarajeva, kojeg smo mi u Okrugu Bihać slušali tako što bi radio priključili na automobilski akumulator. Na Koti 715, malom prostoru od nekoliko hiljada kvadratnih metara, skoro četiri godine vodile su se surove i brutalne borbe u kojima je poginulo na stotine boraca Armije BiH i Vojske Republike Srpske. To je minijaturni prostor na kojem sam mogao zamisliti silinu artiljerijskih napada, i žestinu borbe prsa u prsa. Prije nego smo se popeli na sam vrh Kote 715 vidio sam spomenik partizanskim jedinicama, I i II dalmatinskoj brigadi koje su, kako piše na obnovljenom spomeniku, na tom mjestu razbile pripadnike 369. hrvatske divizije (u sastavu Wermachta), poznate kao Vražja divizija.

S Kote 715 se vidi pola Bosne, od Vlašića do dimnjaka termoelektrane Tuzla. U svakom ratu ovdje su vođene presudne bitke, sada je to samo obično brdo na kojem puše ugodni povjetarac. I na koje se, među veteranima drugih vojski, penju borci Armije BiH i VRS-a da odaju počast poginulim saborcima.

Na tom mjestu pripadnik VRS-a, i zarobljenik Armije BiH, koji je, po vlastitom priznanju, u zatvorima Armije BiH proveo sedam mjeseci, a u samici 179 dana, pričao je kako je u jednom zatvoru bio pod muslimanskim imenom, jer su u inspekciju logora dolazili predstavnici Crvenog krsta ili slične organizacije. Tu je bio zajedno sa pritvorenicima Bošnjacima. I prvi put nakon mnogo vremena je osjetio okus kafe. Pritvorenici su mu doturili malo kafe pomiješane sa šećerom, a to su stavili u celofan od kutije cigareta. Čovjek koji nam je to pričao onda je tu mješavinu kafe i šećera lizao. Tako je “pio” svoju prvu kafu nakon brojnih dana samice.

Poslije smo išli polagati vijence na centralni spomenik poginulim borcima Armije BiH, na lokaciju u centru Zavidovića. Brojka od više od 1.000 poginulih vojnika Armije BiH svjedoči o gotovo epskim razmjerama borbe na Koti 715 i drugim kotama Vozućkog ratišta. O goloj borbi za opstanak, gdje uzmicanje nije bilo opcija.

Nakon toga smo posjetili takozvani 13. kilometar. Na tom mjestu, u kanjonu rijeke Gostović, u srcu prirode koja je pokazivala svoju raskoš, nalazio se kamp pripadnika Odreda El Mudžahid, takozvanih mudžahedina, boraca iz arapskih zemalja. Na tom mjestu se nalaze temelji stare pravoslavne bogomolje, i baš tu su mudžahedini držali zarobljenike VRS-a. Tu su činili stravične zločine; kidali glave zarobljenim srpskim vojnicima, mučili ih na mnoge načine. Ono što me fasciniralo je bila ljepota prirode.

I da nisam znao da je to mjesto zločinâ, koje zdrav ljudski um teško može shvatiti, pomislio bih kako je ovo mjesto idealno za piknik. Zidine stare crkve zarasle travama i mirisnim korovom. Cijela površina je bila kao zeleni tepih od divlje mente, i drugog bilja koje je tako lijepo mirisalo. Sa dvije strane tekli su maleni potoci. Vode je bilo u izobilju, na obroncima kanjona rasli su borovi. Priroda je bila u svom najboljem izdanju.

Za trenutak sam pomislio kako su tajanstvene sile prirode ovaj prostor prekrile divljom mentom kako bi njenim smirujućim mirisom pokušale izliječiti ovo mjesto od tragične i neljudske prošlosti. Za trenutak priroda je mogla pobijediti ljudsko zlo. Ona je jača od svakog nasilja nad ljudskim životima, koje treba pamtiti. Pogotovo pamtiti one koji su demonski mučeni, i ubijani baš na ovom mjestu.

Kako to često biva u Bosni, njena prekrasna priroda je u apsolutnoj suprotnosti naspram užasnih događaja kojima ova zemlja obiluje. Jedino ljudska dobrota i samilost, empatija za patnju drugog može spasiti ovu zemlju od novih krvoprolića. Kao što je priroda spašava svojom ljekovitom ljepotom.

07.11.2018.

ODVJETNIK ANTE NOBILO: "HDZ HRVATSKE I HDZ BiH SU ČLANOVI UZP-A TO SU ZLOČINAČKE ORGANIZACIJE"

ODVJETNIK ANTE NOBILO: "HDZ Hrvatske i HDZ BiH su članovi UZP-a, to su zločinačke organizacije"

„Oni su pokušavali novu paradigmu stvoriti kako bi akvizirali na neki način da je HDZ stvorio državu, da je HDZ glavna, centralna državna stranka


ODVJETNIK ANTE NOBILO: 'HDZ Hrvatske i HDZ BiH su članovi UZP-a, to su zločinačke organizacije'
....................................

Knjiga „Svjedoci zla“ ratnog reportera iz Gornjeg Vakufa Akifa Agića i novinara i publiciste Faruka Vele, koja je upravo izašla iz štampe, pored brojnih dokumenata, fotografija, transkripata, ispovijesti žrtava, priloga, donosi i intervjue sa istaknutim ličnostima bosanskohercegovačke, regionalne i međunarodne scene.

 U knjizi tako govore Serge Brammertz, Stjepan Mesić, Ante Nobilo, fra Ivo Marković, Tvrtko Jakovina, Boris Pavelić, Marijo Pejić, Ivica Jeger…

Autori presnose i svoje ranije razgovore sa prof. dr. Ivom Bancem, pokojnim fra Lukom Markešićem…

Tu je i intervju kojeg je Akif Agić vodio sa Arifom Pašalićem, legendarnim komandantom Četvrtog korpusa, preživjelim iz „živog štita“ na Crnom vrhu, svjedocima masakra u Ahmićima, čovjekom kojem je hrvatski bojovnik odrezao uho…

Posebno važne i aktuelne poruke uputio je utjecajni hrvatski advokat Anto Nobilo.

Nobilo je i prije izricanja presude, na osnovu poznatih dokaza i analize ranijih postupaka, zaključio da će Hrvatska biti proglašena krivom za agresiju. Zbog intervjua kojeg je dao koautoru ove knjige, napadan je u Hrvatskoj.

Komentirajući pravosnažnu presudu u slučaju „Prlić i ostali“, Nobilo je, kako se prenosi, koautoru ove knjige 06. 12. 2017. godine rekao:

„U ovoj presudi je utvrđen međunarodni oružani sukob u kojem je druga strana Hrvatska, utvrđeno je da je HVO bio agent Hrvatske, pod zapovjedništvom Hrvatske i borio se za državne interese Republike Hrvatske. Hrvatska treba odgovarati za štetu koju je nanijeli HVO ili Herceg-Bosna jednako kao što odgovara za štetu koju su Hrvatska vojska i policija nanijeli civilima ovdje u Hrvatskoj, gdje štete svakodnevno naplaćujemo od hrvatske države. Bitno je da je utvrđen međunarodni oružani sukob, čak i djelomična okupacija teritorija. Taj strani faktor je bila Hrvatska. Ona bi trebala odgovarati. To je pravno gledano“.

Tvrdio je da je „presuda udarila i na sam temelj nacionalističkog projekta“ i da je „zato došlo do neprimjerene i histerične reakcije“.

„Oni su pokušavali novu paradigmu stvoriti kako bi akvizirali na neki način da je HDZ stvorio državu, da je HDZ glavna, centralna državna stranka, kao što je Tito svoj legitimitet izvodio iz Drugog svjetskog rata, a Savez komunista (SK) je bila glavna stranka. Ono što je stranka stvorila, to joj i pripada. Na taj način se pokušava obespraviti, marginalizirati onaj tko nije u HDZ-u. To je nacionalistički projekt koji se gradi neko vrijeme u Hrvatskoj“.

Prema njemu, pravomoćnom presudom Tribunala u Hagu utvrđena je i odgovornost HDZ-a, kako onog u BiH, tako i onog u Hrvatskoj.

„HDZ bi trebao trpjeti kad bi imali normalnu političku situaciju. Naime, HDZ Hrvatske i HDZ BiH su članovi UZP-a. Bili uključeni u UZP jednako kao Franjo Tuđman, Gojko Šušak itd. Kad bi htjeli biti zločesti, rekli bi da su to sada zločinačke organizacije. Međutim, na ovom području to vam neće izazvati nikakav efekt“, prenosi se u knjizi.

Knjiga „Svjedoci zla“ je djelo na 480 strana, pisano godinama, koje na osnovu brojnih dokaza, fotografija, izvještaja s lica mjesta, stenograma, najčešće dokumenata Hrvatske vojske (HV) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO), kao i brojnih razgovora koje su autori vodili od početka devedesetih godina prošlog stoljeća do danas, potpuno raskrinkava agresiju Republike Hrvatske, tzv. Herceg-Bosnu, kao i politiku HDZ-a BiH, kako u prošlosti, tako i danas.

SB/ins.ba

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89214326

Powered by Blogger.ba