Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

06.11.2018.

CIK POTVRDIO REZULTATE OPĆIH IZBORA: U PARLAMENTU BiH 14 STRANKA, SDA VODEĆA S VIŠE OD 281 HILJADU GLASOVA


CIK POTVRDIO REZULTATE OPĆIH IZBORA: U Parlamentu BiH 14 stranaka, SDA vodeća s više od 281 hiljadu glasova

Centralna izborna komisija danas je u Sarajevu potvrdila rezultate Opštih izbora u BiH održanih 7.oktobra ove godine.CIK POTVRDIO REZULTATE OPĆIH IZBORA: U Parlamentu BiH 14 stranaka, SDA vodeća s više od 281 hiljadu glasova

...................

Od danas počinju da teku rokovi za sazivanje konstitutivnih sjednica parlamenata.

Deset dana je rok za konstituisanje kantonanih skupština, 20 dana za entitetske parlamente i 30 dana za državni parlament.

Na općim izborima građani su birali Predsjedništvo BiH, predsjednika Republike Srpske, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom FBiH, NSRS, te kantonalne skupštine.

Milorad Dodik, izabran je za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, Šefik Džaferović, za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda i Željko Komšić, za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda.

Dodik, Džaferović i Komšić trebalo bi da polože zakletvu 20.novembra u Sarajevu.

Izabrana su i 42 poslanika u Predstavnički dom BiH, 83 u NSRS i 98 u Predstavnički dom FBiH.

Vodeća stranka u BiH je SDA sa 281.754 osvojena glasa, drugoplasirana je SNSD sa 260.930 glasova, dok je na trećem mjestu SDS sa 162.414 glasova. Nakon toga slijedi HDZ, potom SDP, DF, PDP, DNS, SBB, NS, NB, PDA, SP, A-SDA.

Zanimljiv je podatak da SDA ima više osvojenih glasova nego SDP, DF i SBB zajedno, odnosno dva puta više od SDP-a, skoro tri puta više od DF-a a četiri puta više od SBB-a!

(S.B,)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
64448731

Powered by Blogger.ba