Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

04.11.2018.

SVEUČILIŠNI PROFESOR IZ ZAGREBA, ZORAN PUSIĆ: "BI LI HRVATSKA ZBOG NEGIRANJA UZP-A PUSTILA I MILANA MARTIĆA NA SLOBODU POPUT MARKA RADIĆA

UGLEDNI PROFESOR POSTAVLJA PITANJE: Bi li Hrvatska zbog negiranja UZP-a pustila i Milana Martića na slobodu poput Make Radića

Ugledni profesor na Sveučilištu u Zagrebu Zoran Pusić ocijenio je neprihvatljivim potez Županijskog suda iz tog grada koji je, odbacivši kvalifikacije udruženog zločinačkog poduhvata (UZP), ratnom zločincu Marku Radiću preinačio presudu i smanjio mu kaznu sa 21 na 12,5 godina zatvora.


UGLEDNI PROFESOR POSTAVLJA PITANJE: Bi li Hrvatska zbog negiranja UZP-a pustila i Milana Martića na slobodu poput Make Radića


.......................

Podsjetimo, Radić, kojeg je Sud BiH pravosnažno osudio na 21 godinu zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, odnosno mučenja, zatvaranja, ubistva i silovanja u naselju Vojno kod Mostara, prebačen je iz KPZ-a u Mostaru na izdržavanje kazne u Hrvatskoj.

Iako je u zatvoru trebao provesti do 2027. godine, po novoj presudi na slobodu će izaći do isteka ove godine, jer Hrvatska ne priznaje institut UZP-a.

Ovakva odluka zagrebačkog Županijskog suda je, prema mišljenju našeg sagovornika, protivna duhu saradnje pravosuđa BiH i Hrvatske.

- U svim slučajevima koje smo pratili, kada je bila izrečena kazna zatvora određenom osuđeniku koji je imao bh. državljanstvo i iz Hrvatske išao služiti kaznu u BiH, relevantna je bila presuda koju je dobio u Hrvatskoj. Eventualno se tu nešto moglo mijenjati zbog bolesti ili toga da se služe samo dvije trećine kazne. Međutim, nije se moglo ulaziti u meritum stvari, odnosno u samu presudu - ističe Pusić.

Napominje da je Hrvatska u mnogim slučajevima, a posebno haškim, itekako priznavala institut UZP-a, poput recimo slučajeva Milana Martića i Milana Babića, odgovornih za zločine počinjene u Hrvatskoj.

- Da je Mile Martić tražio da služi kaznu u Hrvatskoj, pošto ima sve uvjete da dobije hrvatsko državljanstvo, da li bi mu Hrvatska snizila kaznu i pozvala se na to da njeno pravosuđe ne priznaje UZP, iako je to bio i glavni argument za njegovu osudu - pita se Pusić.

Prema njegovim riječima, Hrvatskoj kad je odgovaralo, UZP je priznavala, a kad nije - kao u slučaju Radića - onda ga ne priznaje.

- Mislim da je to nešto što ne služi na čast hrvatskom pravosuđu i što treba, posebno nevladine organizacije koje prate suđenja za ratne zločine, kritikovati u Hrvatskoj - dodaje Pusić.

Naglašava kako se sudovi moraju ponašati apsolutno jednako i nepristrano, bez obzira na etničku pripadnost žrtve ili počinioca.

- Ponavljam, možemo samo zamisliti šta bi bilo da se Martić pozove na to da je on iz Hrvatske, a da Hrvatska ne priznaje UZP. Prema tome, on ne bi ni trebao biti u zatvoru - rekao je Pusić.

Još se jednom osvrnuo na potez Županijskog suda u Zagrebu, koji je ocijenio neprimjerenim jer ne doprinosi normalnoj saradnji pravosuđa dviju susjednih zemalja.

- Možemo se samo zapitati da li bi Sud BiH odobrio Radićev transfer da je znao da će biti donesena ovakva odluka? I šta će se dogoditi sa sljedećim slučajevima, ako ih bude? Dakle, radi se o apsolutnom nepoštivanju odluke Suda BiH, što sigurno predstavlja veoma loš primjer za buduću saradnju - zaključuje Pusić u razgovoru za Vijesti.ba.

(Vijesti.ba/SB)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
<< 11/2018 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
58844482

Powered by Blogger.ba