Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

04.11.2018.

AKADEMIK ESAD DURAKOVIĆ: HADEZEOVSKA POLITIKA (HDZ HRVATSKE I HDZ BiH) NAJZAD SKIDA MASKU EUROPEJSTVA!

Akademik Esad Duraković : Krivotvorenje “političke emancipiranosti”


Ovih dana je Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke, sjajno i zaglušujuće glasno artikulirao destrukcijsku politiku koju, zapravo, kreira i predvodi HDZ u Čovićevom vlasništvu, kao i politiku aktualnog vođstva HDZ u Republici Hrvatskoj: „Bošnjaci koji su izabrali Željka Komšića napravili su nam ogromnu uslugu, mi, HRVATI, BLOKIRAMO DRŽAVU…“

Piše : Esad Duraković (Vijesti)

Dakle, hadezeovska politika u regiji (ne samo ona u BiH) najzad skida masku europejstva, jer su, eto, izborom Željka Komšića dobili „argument“ da mogu javno i otvoreno, svom snagom, izvesti  političku i diplomatsku agresiju spolja i iznutra. Raguž je, možda i nehotice, ali svakako  s krajnjom bahatošću i ushićenjem one vrste kakvu osjećaju, vjerovatno, piromani i mineri, otkrio ono za šta dugo već znaju i Bošnjaci i druge ustavne patriote u BiH: cilj HDZ je, u svakom slučaju, permanentna opstrukcija i dekonstrukcija BiH, te puno revitaliziranje fantoma Herceg Bosna, nastalog akcijama udruženog zločinačkog poduhvata.

Drugim riječima – to je tako jasno iz Raguževe poruke koju izgovara „u ime Hrvata“ (…mi, Hrvati, blokiramo državu…) – čak da je Čović izabran, destrukcija BiH vršila bi se s te visoke pozicije, kao i do sada. No, pošto nije izabran, sada se može krenuti otvoreno u blokadu države. (Ima li još negdje u svijetu, gospodine Inzko, da politički lideri javno djeluju protiv vlastite države i da im zbog toga ne fali ni vlas s glave?!) Dakle, s Čovićem ili bez njega, „njihovi Hrvati“ idu u blokadu i rasturanje države! (Postoje, brojni su, i mnogo drukčiji Hrvati. Nikad se narod ne može poistovjetiti s jednom partijom, ili ideologijom. I to je jedan od zastrašujućih hadezeovskih anahronizama: svođenje nacionalnog na partijsko.)

Patriotima BiH nije to iznenađenje. Oni su, barem neko vrijeme, imali jednu dilemu: da li osujetiti  Čovićevu konstantnu i perfidnu opstrukciju s najviše državne pozicije, ili računati s ovom blokadom kao sa izvjesnošću… Komšić je bio jedina razumska patriotska alternativa; njegov izbor je faktički i simbolički opredjeljenje za zdravo građansko društvo, pri čemu etnički kriterij i identitet nije u konfliktu s građanskim kriterijem i identitetom. Druga stvar je to (i to je temeljni problem HDZ u obje države!) što se promiče načelo po kome su politički Hrvati samo oni koji su u HDZ-u. Dobro je što je Slaven Raguž tako gromoglasno i jasno izrazio ono što smo svi mi, zapravo, znali.

Moguće je da su Bošnjaci na prethodnim izborima utjecali na izbor Čovića, ili sada na izbor Komšića, ali su Čović i njegova partija tokom četiri godine činili baš sve da izgube povjerenje i Bošnjaka i patriota općenito. Ovakav izbor bio je jedino valjan s patriotskog stanovišta a istovremeno je zakonit. Patriote nisu mogli glasati za onoga ko se već dokazao kao dželat njihove domovine: to je pitanje elementarnog dostojanstva.

Taj gospodin vlasnik HDZ u „svojim“ županijama ne priznaje konstitutivnost Srba (Dodik mu ne zamjera zbog toga, jer je i on „svoj prostor“ očistio od Hrvata; oni su na istome zadatku!), ne priznaje bosanski jezik, ima svoj stolni grad, hoće izborni zakon kakav ne postoji u svijetu jer je izrazito diskriminatorski – protiv jednakopravnosti čak i među samim Hrvatima. To je jedna apsolutno retrogradna, s demokratskog stanovišta nakazna politika. No, uprkos činjenici da je sve ovo već poznato i očekivano, nameću se u vezi s tim barem dva zastrašujuća pitanja:

Prvo, zašto EU, njene institucije i predstavnici, pristaju na ta očita segregacijska naprezanja HDZ u obje države, pogotovu u Republici Hrvatskoj kojoj bi se moralo staviti do znanja – kao članici EU – da ne smije narušavati suverenitet susjedne zemlje u kojoj je – po presudi  najviše pravne instance u svijetu – učinila udruženi zločinački poduhvat?! Takav odnos EU – naročito s obzirom na ovu činjenicu o udruženom zločinačkom poduhvatu – zapanjujući je, politički i humanitarno šokantan. I to je, među mnogim drugima, dokaz o dezorijentiranosti savremene Evrope. Već nekoliko godina govorim javno, s velikim žaljenjem i zabrinutošću,  da je ona birokratizirana i dehumanizirana, sve više je, možda i nepovratno, ksenofobična. Indikativno je i zabrinjavajuće da danas jedina svijetla tačka u Evropi – gospođa Angela Merkel – silazi sa scene upravo pred najezdom mračnih sila. To će imati strašne posljedice za naš svijet.

Upravo ovih dana, Predsjednica Republike Hrvatske – po ko zna koji put, shvaćajući svoj mandat i kao važnu misiju za djelovanje na štetu BiH – izjavljuje kako „ta država (BiH) nije politički emancipirana.“ Na tu državu, za koju veli da nije politički emancipirana, izvršila je agresiju njena država i njena partija, a Sud UN presudio je da su učinili zločinački poduhvat protiv BiH.  Gospođa Predsjednica i njen Premijer (pa i poneki ministar) vršljaju kada god hoće po toj BiH nad kojom je izvršen udruženi zločinački poduhvat, diplomatskom agresijom narušavaju njen suverenitet, podržavaju Čovićev segregacijski HDZ, slika se i prijateljuje s presuđenim ratnim zločincima i td. i tsl. KO JE TO ONDA POLITIČKI BAHAT I AGRESIVAN, KO TO NIJE POLITIČKI EMANCIPIRAN, gospođo Predsjednice?! Mogli biste mnogo šta naučiti od BIH upravo glede tolerancije i političke emancipiranosti…

Pružite ruku Bosni i Hercegovini… Prijateljski. Iskreno. Pokažite da imate državničku mudrost i odvažnost, a ne neproduktivno populističko udvorništvo.

Drugo, i to je posebno indikativno – dok hrvatski parlamentarci po institucijama EU denunciraju BiH, zahtijevajući u BiH upravo ono što nijedna evropska zemlja nema, bosanski, ili probosanski politički subjekti su nemušti, neshvatljivo pasivni, umjesto da sve učine za demaskiranje tih denuncijacija u čijoj samoj osnovi je segregacija. Postoji ozbiljna mogućnost da Evropa, ovakva kakva jest – birokratizirana, neupućena, neposvećena, indolentna – povjeruje hadezeovskim dojavljivačima. Iz BiH nema adekvatnog, ili gotovo nikakvog odgovora.

Pa ne može ga ni biti, nažalost, jer ovdje gotovo da i nema više politike – ona se, u većini, transformirala u mafijaške interesne klanove.

04.11.2018.

DA LI JE U HRVATSKOJ LEGALIZOVAN USTAŠKI POZDRAV?

04.11.2018.

PORUKA ZA KOLINDU GRABAR-KITAROVIĆ IZ BOSNE I HERCEGOVINE: "PRVO POČISTI SVOJE DVORIŠTE, PA ONDA GOVORI DRUGIMA DA I ONI TREBAJU DA ČISTE"

PORUKA ZA KOLINDU IZ BiH: "Prvo počisti svoje DVORIŠTE..."

"Apsolutno odbijam bilo kakve optužbe o miješanju unutarnje stvari zbog traženja izmjene Izbornog zakona, jer upravo je sam Ustavni sud BiH donio odluku da je Izborni zakon neustavan. Prema tome, sve što tražimo jest da se taj zakon uskladi s Ustavom", kaže Grabar-Kitarović.


PORUKA ZA KOLINDU IZ BiH: 'Prvo počisti svoje DVORIŠTE...' - 1


Miješa li se službeni Zagreb u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine? Pitanje je na koje se daju različiti odgovori u našoj zemlji. Izjave hrvatske predsjednice, poput one jučeranje o potrebi izmjene Izbornog zakona, nailaze na osude u službenom Sarajevu, ali i na odobravanje kod hrvatskih političara i analitičara u našoj zemlji.

Bosna i Hercegovina, nakon kraćeg vremena, vratila se u fokus izjava hrvatske predsjednice Koline Grabar-Kitarović. Ponovno je iznijela stav kako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine osporio Izborni zakon, te da će, zajedno sa drugim zemljama koje inzistiraju na izmjeni ovog zakona, raditi na tome da se u BiH, kako ističe, uspostavi legitimna vlast.

"Stoga ćemo zajedno s drugim državama koje inzistiraju na promjeni zakona, od članica EU-a do SAD-a, inzistirati na uspostavi funkcionalnih i legitimnih vlasti, na dobrobit sviju u BiH", poručuje Grabar-Kitarović.

Ova izjava u Sarajevu je protumačena kao nedopustivo miješanje u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine. Ovoga puta izostala je reakcija aktualnog državnog vrha, ali je poruku, posredstvom srbijanskog Telegrafa, za istočne i zapadne susjede imao noovizabrani član Predsjedništva BiH, Željko Komšić.

"Ja ne prijetim. Nisam ja baš toliko moćan da nekome prijetim, samo tražim poštovanje ove zemlje. I od Zagreba i od Beograda. Tražim da se poštuje gdje je fizička granica ove zemlja i granica lijepog, normalnog ponašanja. Da ne govorim o uobičajnom diplomatskom ponašanju, poštovanju suverentita i integriteta BiH. Samo vas molim da se ponašamo normalno i ljudski, kada je riječ o BiH", ističe Komšić. 

Bolje bi bilo da Grabar-Kitarović počišti svoje dvorište, a ne da komentira kako Bosna i Hercegovina, kao suverena država, treba mijenjati vlastiti Izborni zakon, poruka je analitičara Slavena Kovačevića.

"Što oni budu više govorili o Izbornom zakonu BiH, ja vas uvjeravam da ćemo mi intelektualci, ali i politika, početi govoriti o Izbornom zakonu Hrvatske. Pa ćemo da vidimo kako tamo ima elemenata temeljne diskriminacije, i elemenata koji nisu u skladu sa evropskom pravnom stečevinom. Nedopustvio je da se jedna zemlja miješa u izborni sistem druge zemlje", smatra Kovačević.

Osuđujući komentari na izjave predsjednice susjedne zemlje ne predstavljaju službeni stav Bosne i Hercegovine, smatra mostarski novinar Zoran Krešić. Grabar-Kitarović, kaže Krešić, upozorava na probleme kojih su svjesni i Evropska unija i SAD.

"To nije stav niti službenih institucija, to je stav političara, stav jedne bošnjačke strane, kojoj nije cilj da se riješi aktualno pitanje, a to je izmjena Izbornog zakona. Na izmjene Izbornog zakona poziva Europska unija, poziva američka veleposlanica, poziva njemački veleposnaik, austrijski... Zapravo, poziva cijeli normalni svijet, a u BiH se ne želi priznati da postoji dijagnoza, da postoji bolest", ocjenjuje Krešić za N1.

I sama predsjednica Hrvatske odlučno odbacuje da njene izjave predstavljaju miješanje u unutrašnja pitanja.

"Apsolutno odbijam bilo kakve optužbe o miješanju unutarnje stvari zbog traženja izmjene Izbornog zakona, jer upravo je sam Ustavni sud BiH donio odluku da je Izborni zakon neustavan. Prema tome, sve što tražimo jest da se taj zakon uskladi s Ustavom", kaže Grabar-Kitarović.

Kolinda Grabar-Kitarović često je bila povod za oštre reakcije službenog Sarajeva. Svojevremeno je izjavljivala da "Bosna i Hercegovina nije politički emancipirana", da "hiljade se boraca vraćaju iz ISIS-a u BiH", ili kako dijeli zabrinutost za stanje na jugoistoku Evrope, niz procesa koji se otvaraju u predstojeće vrijeme, počevši od izbora u BiH i činjenice da nije izmijenjen Izborni zakon. I hrvatski premijer, Andrej Plenković, često spominje našu zemlju u javnim istupima, ali i u susretima sa dužnoscima trećih zemalja.

04.11.2018.

ŽELJKO KOMŠIĆ POSLAO PORUKU SLUŽBENOM BEOGRADU: ,,GRANICA JE NA DRINI, AKO JE NE BUDETE POŠTOVALI BIĆE PROBLEMA"

ŽELJKO KOMŠIĆ POSLAO PORUKU SLUŽBENOM BEOGRADU: „Granica je na Drini, ako je ne budete poštovali BIĆE PROBLEMA“

Novoizabrani hrvatski član Predsjedništva BiH, Željko Komšić, poručio je danas Beogradu da je granica sa Srbijom na Drini i da to treba poštovati, jer u suprotnom, kaže, biće problema


ŽELJKO KOMŠIĆ POSLAO PORUKU SLUŽBENOM BEOGRADU: 'Granica je na Drini, ako je ne budete poštovali BIĆE PROBLEMA' - 1


.............................

U intervjuu za Telegraf.rs, Komšić kaže da će sa pozicije na koju je izabran u punoj mjeri biti posvećen da odnosi sa Srbijom i Hrvatskom budu dobri i prijateljski, ali i da u Beogradu i Zagrebu treba da se zna da je granica na Drini, odnosno Uni.

Poručuje da i Srbija i Hrvatska mogu računati na njega, uz poruku:

"Ali, vas molim, i u Zagrebu i Beogradu, samo da znate, gdje prelazite granicu. I gdje pokazujete dokumenta. To je na Savi, to je na Drini, to je na Uni.

Samo to poštujte i nećete imati nikakvih problema sa mnom”.

Na opasku da njegova poruka "nećete imati problema sa mnom", zvuči gotovo kao prijetnja, Komšić kaže:

"Ja ne prijetim. Nisam ja baš toliko moćan da nekome prijetim, samo tražim poštovanje ove zemlje. I od Zagreba i od Beograda tražim da se poštuje gdje je fizička granica ove zemlje i granica lijepog, normalnog ponašanja”, naveo je.

"Samo vas molim da se ponašamo normalno i ljudski, kada je reč o BiH", kaže Komšić i dodaje da je BiH posebna, zasebna, nezavisna zemlja, kao što je to i Srbija, kao što je to i Hrvatska.

“I, kada mi to poštujemo, tu činjenicu, nema razloga da i nas ne tretiraju na isti način”, kaže Komšić i poručuje da ko god pokuša da pređe tu vrstu crte ili granice, na način, koji nije ljudski i pristojan, a kamoli politički normalan, "naravno da ćemo se braniti od takvih intervencija".

"Mi moramo da štitimo svoje interese i svoju zemlju".

"Ali, molim vas samo, zaustavite se malo, jer vas i policija zaustavlja na Drini, Savi i Uni. Jer tu ulazite u BiH. I fizički, i politički, i kako god", naveo je Komšić.

Komšić je na opasku novinara da postoji izjava njegovog kolege u Predsjedništvu BiH Milorada Dodika, da nema ulaska u NATO dok god Srbija ne promijeni odluku, neće ni Republika Srpska, odnosno srpski narod u BiH, Komšić tvrdi da Dodik ne može govoriti u ime srpskog naroda.

“Mislim da Milorad Dodik ne može govoriti u ime srpskog naroda. On može govoriti u ime svoje stranke ili eventualno u ime onog broja ljudi, koji su glasali za njega. U ime cijelog naroda, ne može", kaže Komšić.

(SB)

04.11.2018.

AKADEMIK ESAD DURAKOVIĆ: HADEZEOVSKA POLITIKA (HDZ HRVATSKE I HDZ BiH) NAJZAD SKIDA MASKU EUROPEJSTVA!

AKADEMIK ESAD DURKOVIĆ: Hadezeovska politika najzad skida masku europejstva!

Upravo ovih dana, Predsjednica Republike Hrvatske – po ko zna koji put, shvaćajući svoj mandat i kao važnu misiju za djelovanje na štetu BiH – izjavljuje kako „ta država (BiH) nije politički emancipirana.“ Na tu državu, za koju veli da nije politički emancipirana, izvršila je agresiju njena država i njena partija, a Sud UN presudio je da su učinili zločinački poduhvat protiv BiH.


AKADEMIK ESAD DURKOVIĆ:  Hadezeovska politika najzad skida masku europejstva!

...........................
Piše: Esad Duraković

Ovih dana je Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke, sjajno i zaglušujuće glasno artikulirao destrukcijsku politiku koju, zapravo, kreira i predvodi HDZ u Čovićevom vlasništvu, kao i politiku aktualnog vođstva HDZ u Republici Hrvatskoj: „Bošnjaci koji su izabrali Željka Komšića napravili su nam ogromnu uslugu, mi, HRVATI, BLOKIRAMO DRŽAVU...“

Dakle, hadezeovska politika u regiji (ne samo ona u BiH) najzad skida masku europejstva, jer su, eto, izborom Željka Komšića dobili „argument“ da mogu javno i otvoreno, svom snagom, izvesti  političku i diplomatsku agresiju spolja i iznutra. Raguž je, možda i nehotice, ali svakako  s krajnjom bahatošću i ushićenjem one vrste kakvu osjećaju, vjerovatno, piromani i mineri, otkrio ono za šta dugo već znaju i Bošnjaci i druge ustavne patriote u BiH: cilj HDZ je, u svakom slučaju, permanentna opstrukcija i dekonstrukcija BiH, te puno revitaliziranje fantoma Herceg Bosna, nastalog akcijama udruženog zločinačkog poduhvata. Drugim riječima – to je tako jasno iz Raguževe poruke koju izgovara „u ime Hrvata“ (...mi, Hrvati, blokiramo državu...) – čak da je Čović izabran, destrukcija BiH vršila bi se s te visoke pozicije, kao i do sada. No, pošto nije izabran, sada se može krenuti otvoreno u blokadu države. (Ima li još negdje u svijetu, gospodine Inzko, da politički lideri javno djeluju protiv vlastite države i da im zbog toga ne fali ni vlas s glave?!) Dakle, s Čovićem ili bez njega, „njihovi Hrvati“ idu u blokadu i rasturanje države! (Postoje, brojni su, i mnogo drukčiji Hrvati. Nikad se narod ne može poistovjetiti s jednom partijom, ili ideologijom. I to je jedan od zastrašujućih hadezeovskih anahronizama: svođenje nacionalnog na partijsko.)

Patriotima BiH nije to iznenađenje. Oni su, barem neko vrijeme, imali jednu dilemu: da li osujetiti  Čovićevu konstantnu i perfidnu opstrukciju s najviše državne pozicije, ili računati s ovom blokadom kao sa izvjesnošću... Komšić je bio jedina razumska patriotska alternativa; njegov izbor je faktički i simbolički opredjeljenje za zdravo građansko društvo, pri čemu etnički kriterij i identitet nije u konfliktu s građanskim kriterijem i identitetom. Druga stvar je to (i to je temeljni problem HDZ u obje države!) što se promiče načelo po kome su politički Hrvati samo oni koji su u HDZ-u. Dobro je što je Slaven Raguž tako gromoglasno i jasno izrazio ono što smo svi mi, zapravo, znali.

Moguće je da su Bošnjaci na prethodnim izborima utjecali na izbor Čovića, ili sada na izbor Komšića, ali su Čović i njegova partija tokom četiri godine činili baš sve da izgube povjerenje i Bošnjaka i patriota općenito. Ovakav izbor bio je jedino valjan s patriotskog stanovišta a istovremeno je zakonit. Patriote nisu mogli glasati za onoga ko se već dokazao kao dželat njihove domovine: to je pitanje elementarnog dostojanstva.

Taj gospodin vlasnik HDZ u „svojim“ županijama ne priznaje konstitutivnost Srba (Dodik mu ne zamjera zbog toga, jer je i on „svoj prostor“ očistio od Hrvata; oni su na istome zadatku!), ne priznaje bosanski jezik, ima svoj stolni grad, hoće izborni zakon kakav ne postoji u svijetu jer je izrazito diskriminatorski – protiv jednakopravnosti čak i među samim Hrvatima. To je jedna apsolutno retrogradna, s demokratskog stanovišta nakazna politika. No, uprkos činjenici da je sve ovo već poznato i očekivano, nameću se u vezi s tim barem dva zastrašujuća pitanja:

Prvo, zašto EU, njene institucije i predstavnici, pristaju na ta očita segregacijska naprezanja HDZ u obje države, pogotovu u Republici Hrvatskoj kojoj bi se moralo staviti do znanja – kao članici EU – da ne smije narušavati suverenitet susjedne zemlje u kojoj je – po presudi  najviše pravne instance u svijetu – učinila udruženi zločinački poduhvat?! Takav odnos EU – naročito s obzirom na ovu činjenicu o udruženom zločinačkom poduhvatu – zapanjujući je, politički i humanitarno šokantan. I to je, među mnogim drugima, dokaz o dezorijentiranosti savremene Evrope. Već nekoliko godina govorim javno, s velikim žaljenjem i zabrinutošću,  da je ona birokratizirana i dehumanizirana, sve više je, možda i nepovratno, ksenofobična. Indikativno je i zabrinjavajuće da danas jedina svijetla tačka u Evropi – gospođa Angela Merkel – silazi sa scene upravo pred najezdom mračnih sila. To će imati strašne posljedice za naš svijet.

Upravo ovih dana, Predsjednica Republike Hrvatske – po ko zna koji put, shvaćajući svoj mandat i kao važnu misiju za djelovanje na štetu BiH – izjavljuje kako „ta država (BiH) nije politički emancipirana.“ Na tu državu, za koju veli da nije politički emancipirana, izvršila je agresiju njena država i njena partija, a Sud UN presudio je da su učinili zločinački poduhvat protiv BiH.  Gospođa Predsjednica i njen Premijer (pa i poneki ministar) vršljaju kada god hoće po toj BiH nad kojom je izvršen udruženi zločinački poduhvat, diplomatskom agresijom narušavaju njen suverenitet, podržavaju Čovićev segregacijski HDZ, slika se i prijateljuje s presuđenim ratnim zločincima i td. i tsl. KO JE TO ONDA POLITIČKI BAHAT I AGRESIVAN, KO TO NIJE POLITIČKI EMANCIPIRAN, gospođo Predsjednice?! Mogli biste mnogo šta naučiti od BIH upravo glede tolerancije i političke emancipiranosti...

Pružite ruku Bosni i Hercegovini... Prijateljski. Iskreno. Pokažite da imate državničku mudrost i odvažnost, a ne neproduktivno populističko udvorništvo.

Drugo, i to je posebno indikativno – dok hrvatski parlamentarci po institucijama EU denunciraju BiH, zahtijevajući u BiH upravo ono što nijedna evropska zemlja nema, bosanski, ili probosanski politički subjekti su nemušti, neshvatljivo pasivni, umjesto da sve učine za demaskiranje tih denuncijacija u čijoj samoj osnovi je segregacija. Postoji ozbiljna mogućnost da Evropa, ovakva kakva jest – birokratizirana, neupućena, neposvećena, indolentna – povjeruje hadezeovskim dojavljivačima. Iz BiH nema adekvatnog, ili gotovo nikakvog odgovora.  

Pa ne može ga ni biti, nažalost, jer ovdje gotovo da i nema više politike – ona se, u većini, transformirala u mafijaške interesne klanove.

(Vijesti.ba)

04.11.2018.

ŽELJKO KOMŠIĆ NAKON NASRTAJA NA USTAV BiH: "ZAŠTITOM USTAVA BiH GRAĐANI BiH BRANE MEĐUNARODNI POREDAK"

KOMŠIĆ NAKON NASRTAJA NA USTAV: "Zaštitom Ustava građani BiH brane međunarodni poredak"

Građani Bosne i Hercegovine primorani su da se brane od produbljivanja diskriminacije koja ima za cilj suspendiranje Ustava koji ionako u sebi sadrži niz diskriminirajućih elemenata.


KOMŠIĆ NAKON NASRTAJA NA USTAV: 'Zaštitom Ustava građani BiH brane međunarodni poredak'


...........................

Međutim i takav Ustav dužni smo braniti jer je to preduslov opstojnosti države i preduslov nade da će Bosna i Hercegovina jednog dana biti normalana građanska država u kojoj etnička pripadnost neće biti ni privilegija niti prepreka bilo kojem građaninu BiH. Bilo kakva ravnodušnost u pogledu navedenih stvari može jedino značiti odustajanje od države i izdaju svih onih koji su položili živote za državu Bosnu i Hercegovinu, kazao je danas novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

On je rekao da je obaveza svakog punoljetnog građanina u periodu agresije na BiH bila odbrana države, obaveza bez ikakve naknade za to.

"Snage koje su branile državu BiH, nisu branile samo državu BiH nego i međunarodni poredak, jer je Bosna i Hercegovina 22.maja 1992.godine primljena u Ujedinjene nacije. Iako Ujedinjene nacije nisu adekvatno branile međunarodni poredak, kojeg je BiH integralni dio, građani Bosne i Hercegovine su braneći državu ujedno branili i međunarodni poredak, od onih koji su to ugrožavali. Danas 23. godine nakon toga, u osvit 23. godišnjice potpisivanja Dejtona, iste one snage koje su se tada pobunile protiv države i međunarodnog poretka, kroz institucije Bosne i Hercegovine ponovo pokušavaju da suspendiraju Ustav, kroz djelovanje pojednih članova CIK-a. Obaveza nas građana BiH jeste da se na demokratski način tome suprostavimo", rekao je Komšić.

"Ne možemo očekivati od bilo koga drugog da stane u odbranu Ustava negoli od samih sebe. Bilo kakvo prepuštanje slučaju, prepuštanje apatiji i ravnodušnosti, imat će za posljedicu ne samo legalizaciju nego i promociju ratnih ciljeva genocida, etničkog čišćenja i Udruženog zločinačkog poduhvata", kazao je Komšić.

"Zbog nužno potrebnog mira, građani Bosne i Hercegovine su prije dvadeset i tri godine, uslijed činjenja genocida i entičkog čišćenja nad njima, morali pristati na ogromne ustupke kako bi sačuvali državno - pravni okvir Bosne i Hercegovine. Morali smo, uslijed zvjerstava koje su počinili oni koji su napadali državu i cjelokupni međunarodni poredak, da pristanemo na niz koncesija koje su dovele do nejednakopravnog položaja svih građana Bosne i Hercegovine. Godinama poslije, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu svojim presuda izričito je ukazao na pogubnost tih koncesija nalažući domaćim vlastima da otklone diskriminaciju i nejednakopravan status svih građana Bosne i Hercegovine. Domaće vlasti ne samo da nisu otklonile postojeću diskriminaciju nego dobar dio tih vlasti postojeću diskriminaciju nastoji produbiti upravo putem institucija Bosne i Hercegovine", naglasio je Komšić.

04.11.2018.

SVEUČILIŠNI PROFESOR IZ ZAGREBA, ZORAN PUSIĆ: "BI LI HRVATSKA ZBOG NEGIRANJA UZP-A PUSTILA I MILANA MARTIĆA NA SLOBODU POPUT MARKA RADIĆA

UGLEDNI PROFESOR POSTAVLJA PITANJE: Bi li Hrvatska zbog negiranja UZP-a pustila i Milana Martića na slobodu poput Make Radića

Ugledni profesor na Sveučilištu u Zagrebu Zoran Pusić ocijenio je neprihvatljivim potez Županijskog suda iz tog grada koji je, odbacivši kvalifikacije udruženog zločinačkog poduhvata (UZP), ratnom zločincu Marku Radiću preinačio presudu i smanjio mu kaznu sa 21 na 12,5 godina zatvora.


UGLEDNI PROFESOR POSTAVLJA PITANJE: Bi li Hrvatska zbog negiranja UZP-a pustila i Milana Martića na slobodu poput Make Radića


.......................

Podsjetimo, Radić, kojeg je Sud BiH pravosnažno osudio na 21 godinu zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, odnosno mučenja, zatvaranja, ubistva i silovanja u naselju Vojno kod Mostara, prebačen je iz KPZ-a u Mostaru na izdržavanje kazne u Hrvatskoj.

Iako je u zatvoru trebao provesti do 2027. godine, po novoj presudi na slobodu će izaći do isteka ove godine, jer Hrvatska ne priznaje institut UZP-a.

Ovakva odluka zagrebačkog Županijskog suda je, prema mišljenju našeg sagovornika, protivna duhu saradnje pravosuđa BiH i Hrvatske.

- U svim slučajevima koje smo pratili, kada je bila izrečena kazna zatvora određenom osuđeniku koji je imao bh. državljanstvo i iz Hrvatske išao služiti kaznu u BiH, relevantna je bila presuda koju je dobio u Hrvatskoj. Eventualno se tu nešto moglo mijenjati zbog bolesti ili toga da se služe samo dvije trećine kazne. Međutim, nije se moglo ulaziti u meritum stvari, odnosno u samu presudu - ističe Pusić.

Napominje da je Hrvatska u mnogim slučajevima, a posebno haškim, itekako priznavala institut UZP-a, poput recimo slučajeva Milana Martića i Milana Babića, odgovornih za zločine počinjene u Hrvatskoj.

- Da je Mile Martić tražio da služi kaznu u Hrvatskoj, pošto ima sve uvjete da dobije hrvatsko državljanstvo, da li bi mu Hrvatska snizila kaznu i pozvala se na to da njeno pravosuđe ne priznaje UZP, iako je to bio i glavni argument za njegovu osudu - pita se Pusić.

Prema njegovim riječima, Hrvatskoj kad je odgovaralo, UZP je priznavala, a kad nije - kao u slučaju Radića - onda ga ne priznaje.

- Mislim da je to nešto što ne služi na čast hrvatskom pravosuđu i što treba, posebno nevladine organizacije koje prate suđenja za ratne zločine, kritikovati u Hrvatskoj - dodaje Pusić.

Naglašava kako se sudovi moraju ponašati apsolutno jednako i nepristrano, bez obzira na etničku pripadnost žrtve ili počinioca.

- Ponavljam, možemo samo zamisliti šta bi bilo da se Martić pozove na to da je on iz Hrvatske, a da Hrvatska ne priznaje UZP. Prema tome, on ne bi ni trebao biti u zatvoru - rekao je Pusić.

Još se jednom osvrnuo na potez Županijskog suda u Zagrebu, koji je ocijenio neprimjerenim jer ne doprinosi normalnoj saradnji pravosuđa dviju susjednih zemalja.

- Možemo se samo zapitati da li bi Sud BiH odobrio Radićev transfer da je znao da će biti donesena ovakva odluka? I šta će se dogoditi sa sljedećim slučajevima, ako ih bude? Dakle, radi se o apsolutnom nepoštivanju odluke Suda BiH, što sigurno predstavlja veoma loš primjer za buduću saradnju - zaključuje Pusić u razgovoru za Vijesti.ba.

(Vijesti.ba/SB)

04.11.2018.

U VAREŠU PRONAĐENE REKORDNE KOLIČINE ZLATA !

Strani mediji pišu o zlatnoj groznici u BiH : “U Varešu pronađene rekordne količine zlata”!


Zlatna groznica nastavlja tresti Vareš. Prema pisanju stranih medija, u ovoj bh. općini nedaleko od Sarajeva nalaze se rekordne količine plemenitog metala, piše Večernji list BiH.

Nevjerojatni rezultati

 Naime, tvrtka “Adriatic Metals” nastavila je s istraživanjem plemenitih metala u Varešu i došla do najboljih rezultata do sada, objavio je ovih dana austrijski list The West Australian. Prema pisanju navedenog lista, “Adriatic Metals je nastavio s nevjerojatnim rezultatima iskopavanja u BiH. Posljednji rezultati na presjeku od 24 metra pokazuju 8,6 grama zlata po toni i 332 grama srebra po toni. Dodaje se kako je na presjeku od 42 metra pronađeno 14,1 posto cinka, 8,4 posto olova, 5,7 grama po toni zlata, 245 grama po toni srebra, 1,4 posto bakra i 34 posto barita u rupi od 222 metra u iskopištu Rupice.

“Ovo su najbolji rezultati kompanije dosad u BiH s dramatičnim učincima i pokazuju perspektivu plemenitih metala s dodatkom očitih mogućnosti kada je riječ o baznim metalima, piše ovaj list. Dalje navodi kako je riječ o izuzetnoj gustoći plemenitih metala. U kolovozu ove godine tvrtka je priopćila kako je dobila jednoglasno odobrenje lokalnog Vijeća za proširenje koncesije u Rupicama sjeverozapadno i jugozapadno, čime je otvoren dodatni teritorij za istraživanje i razvoj.

Vrijednost dionica ove tvrtke se više nego utrostručila od izlaska na austrijsku burzu prije šest mjeseci, a ukupna tržišna kapitalizacija (vrijednost) tvrtke danas je 82 miliona dolara.

Ranija istraživanja

Podsjetimo, načelnik općine Vareš Zdravko Marošević još je ljetos izjavio kako mještanima te općine pronalazak ruda, među kojima je i zlato, nije nepoznanica. Objasnio je kako su i ranija istraživanja pokazala iste rezultate kao ona koja su rađena pod palicom australske kompanije, a to je da, uz cink, barut i olovo, u tim rudnicima ima i plemenitih metala. Marošević je tada podsjetio kako tvrtka “Adriatic Metals” u ovoj godini u istraživanja rude u Varešu ulaže 20 milina maraka. Smatra kako postoji razlog za optimizam jer ne bi se ulagalo novac da ne postoji osnova za to.

– Kompanija je izdvojila 20 milijuna maraka koje mora potrošiti na istražne radnje. Vrijednost istražnoga postupka daje nadu jer se novac ne ulaže, a da nema osnove za to. Nadamo se kako će Vareš postati jako rudarsko središte. Poznavatelji kažu kako je ovo megaprojekt za BiH. Možemo samo zamisliti što će to značiti za jedan Vareš koji neće moći odgovoriti potrebama – smatra Marošević. Ako istraživanja urode plodom, Vareš bi mogao osigurati hiljade  radnih mjesta.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89214027

Powered by Blogger.ba