Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

02.11.2018.

,,CIK PRIHVATA ETNIČKU PODJELU NA HRVATSKI I BOŠNJAČKI DIO, A ENTITET RS-A JE VEĆ..."


RAMIZ SALKIĆ O KRŠENJU ODREDBI USTAVA FBiH: „CIK prihvata etničku podjelu na hrvatski i bošnjački dio, a RS je već...“

„Članovi Centralne izborne komisije BiH provođenjem izbornih rezultata na osnovu popisa iz 2013. namjeravaju prihvatiti etničke podjele zemlje na hrvatski i bošnjački dio, a entitet RS je već na neki način i ustrojen da ga fakturišu kao dio koji isključivo pripada Srbima“, smatra novi-stari potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić...


RAMIZ SALKIĆ O KRŠENJU ODREDBI USTAVA FBiH: 'CIK prihvata etničku podjelu na hrvatski i bošnjački dio, a RS je već...'

...................
>Upozorava kako CIK BiH već duže vrijeme krši odredbe Ustava FBiH i obaveze poštivanja popisa iz 1991. godine.>„CIK BiH već jedno duže vrijeme opštinske izborne komisije imenuje spram popisa iz 2013., a ne onako kako je to definisano Ustavom - iz 1991. Time se de facto prihvata posljedica etničkog čišćenja“, kaže Salkić u razgovoru za Vijesti.ba.>Podsjeća da je na sjednici Skupštine opštine Bratunac izglasano da se u sastavu opštinske izborne komisije nađu dva Bošnjaka i jedan Srbin.

„I Srbi su se s tim složili. A onda nam se obratio CIK BiH i rekao da trebaju biti dva Srbina i jedan Bošnjak. Kada sam ja razgovarao sa članovima CIK-a, rekli su mi: 'Pa dobro, eto, vi nas tužite, pa ćemo vidjeti ko je upravu'", pojašnjava Salkić.

Napominje kako je popis stanovništva iz 2013. "pokazatelj rezultata počinjenog etničkog čišćenja".

„Da je moglo, pa u Ustavu bi pisalo 'po posljednjem popisu', a ne piše slučajno 'po popisu iz 1991.', jer je to stanje prije agresije i zločina koji su počinjeni“, kazao je Salkić.

On podsjeća da još nije okončan Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma - nisu osigurani uslovi za povratak.

„Nije povratak samo obnovljena kuća i obnovljeni put. Povratak znači i vratiti čovjeka na radno mjesto, osigurati mu egzistenciju. To još uvijek nije urađeno i zbog toga je neprihvatljivo da se bilo šta radi po posljednjem popisu“, poručio je Salkić.

(Vijesti.ba)
Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
61929544

Powered by Blogger.ba