Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

02.11.2018.

NENAD VELIČKOVIĆ: ŠKOLE SU RESURSI POLITIČKIH ELITA

02.11.2018.

DRŽAVA NA ŠTAKAMA

02.11.2018.

NOVE TUŽBE SRBA PROTIV HRVATSKE OTIŠLE U STRAZBUR

02.11.2018.

NACIONALNOST ZA FOTELJU

02.11.2018.

HRVATSKA NEPRIZNAJE UDRUŽENI ZLOČINAČKI PODUHVAT KOJI SU UČINILI, UPRAVO HRVATI IZ HRVATSKE I BiH

Hrvatska nepriznaje UZP


..............................

Radić, koji je zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog na području Mostara u zatvoru trebao provesti do 2027. godine, sada će po novoj presudi Županijskog suda izaći na slobodu do isteka ove godine, jer Hrvatska udruženi zločinački poduhvat kao institut ne priznaje.

 Presudom Suda BiH Radić je proglašen krivim po određenim tačkama po udruženom zločinačkom poduhvatu.

 - Radnje počinjenja kaznenog djela pod točkama 2., 3. i 5. izreke strane presude opisane su tako da udovoljavaju utvrđivanju krivnje po osnovi sudjelovanja u tzv. udruženom zločinačkom pothvatu. No, kako taj institut nije svojstven niti kontinentalnom pravu tako ni luvatskom pravu, opisane radnje nije moguće podvesti pod zakonski opis nekog kaznenog djela - stoji u presudi Županijskog suda kojom je Radiću preinačena kazna.

 Marku Radiću udovoljeno je da kaznu zatvora izdržava u Hrvatskoj umjesto u BiH, a taj transfer odobrio mu je ministar pravde BiH Josip Grubeša 8. oktobra 2018., a prethodno je Županijski sud u Zagrebu prihvatio Radićevu molbu te je donio presudu kojom je preuzeo izvršenje presude Suda BiH.

 - BiH je članica Evropske konvencije o transferu osuđenih osoba, prema kojoj svaka osuđena osoba ima pravo da izrečenu kaznu zatvora ili dio kazne izvršava u državi svoga državljanstva. Prema ovoj konvenciji između BiH i drugih država izvrši se godišnje na desetine transfera osuđenih, tako da je u 2017. godini realiziran 91 transfer osuđenih, dok je u ovoj godini zaprimljen 51 transfer - navode u Ministarstvu pravde BiH.

 S obzirom na to da se Radić u pritvoru nalazi od 2. juna 2006., a da je mu je kazna smanjena na 12 i po godina zatvora, krajem ove godine trebao bi izaći na slobodu.

 Radićev advokat iz postupka koji se vodio pred Sudom BiH Ragib Hadžić smatra da je domenu prava formalno Sud u Zagrebu ispravno postupio, jer svaka država ima pravo da u skladu sa svojim pravnim sistemom odlučuje suvereno o nečijim pravima i obavezama.

 - U tom pogledu odluka Suda u Zagrebu u dijelu priznanja sudske odluke Suda BiH, Sud u Zagrebu je uradio ispravnu stvar. Druga je stvar da li je bila pretpostavka da se to uradi. Što se tiče odluke o kazni opet, svaka država u skladu sa svojim pravnim sistemom odlučuje o restrikciji nečijih prava i tako dalje. Da li je Sud bio u pravu u pogledu kazne ne mogu reći jer sam bio branilac Marka Radića - kazao je Hadžić.

 On smatra da je ovo pitanje općenito odnosa Srbije i Hrvatske prema žrtvama u BiH.

 - To je stvar politike, stvar njihovog shvatanja rata u BiH i učešću Srbije i Hrvatske u ratu u BiH, a sve ulazi u domen etike i morala. Ja mogu kao čovjek razumjeti frustraciju žrtava - dodao je Hadžić.

 Sud BiH je Marka Radića 9. marta 2011. osudio na 21 godinu zatvora, a u kaznu mu je uračunato i vrijeme koje je proveo u pritvoru, od 2. juna 2006. Osuđen je zbog krivičnog djela zločin protiv čovječnosti po Krivičnom zakonu BiH.

 Radić je, kako je utvrđeno presudom Suda BiH, od jula 1993. do marta 1994., u svojstvu zapovjednika Prve Bjelopoljske bojne u sklopu Druge brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i osoba odgovorna za dio područja Bijelog Polja uključujući i selo Vojno, učestvovao u formiranju zatvora, naredio nezakonito hapšenje više desetina bošnjačkih civila, žena, djece i staraca i njihovo zatvaranje.

 Učestvovao je, navodi se u presudi, u nezakonitom zatvaranju muškaraca, zatočenika iz Heliodroma, koji su dovođeni u Vojno na prinudni rad, držani u brutalnim, ponižavajućim i nehumanim uvjetima u garaži i podrumu jedne kuće u Vojnom, javio je BIRN BiH.


Monstruozni zločinac i silovatelj 

 Radić je lično učestvovao u silovanju i seksualnom zlostavljanju zatočenica logora Vojno, uključujući i maloljetne djevojčice. O monstruoznosti njegovih zločina i zlodjela govore konkretni navodi iz optužnice koji doslovno lede krv u žilama.  

 U julu 1993. godine naredio je vojnicima da mu dovedu petnaestogodišnju "X" u kuću blizu zatvora u kojoj je bilo više vojnika, nakon čega je prisutnim vojnicima naredio da izađu iz te kuće, a ostavio je sa sobom svjedokinju "X" i Ivicu Kolobaru. Poslije toga joj je naredio da skine odjeću i rekao da će on njoj pružiti posebno zadovoljstvo. Uprkos njenom plaču i molbama da to ne učini, Radić se samo nasmijao, strgnuo joj odjeću i naredio joj da gola sjedne između njega i Kolobare. Zatim je naredio Kolobari, a petnaestogodišnjakinji "X" rekao da može da bira da li će imati s njim seksualni odnos ili će ga oralno zadovoljiti, ali zbog telefonskog poziva na koji je trebao da se javi, Radić nije mogao da izvrši svoju namjeru i rekao je "X" da je ovaj put imala sreće, ali da sljedeći put neće biti tako sretna.

 U avgustu 1993. godine svjedokinje "A" i "E" su dovedene u komandno mjesto Radića, gdje su razdvojene. Svjedokinja "A" trebalo je da očistiti sobu na prvom spratu komandnog mjesta. Radić je ušao u tu istu sobu ubrzo poslije svjedokinje "A" i silom joj strgao jedan dio majice, silovao je, nakon čega je naredio pripadniku HVO-a po imenu Ivan da je siluje, kazavši mu: "Možeš raditi s njom šta god hoćeš".

 Ivan je ušao u sobu u kojoj je bila "A" i rekao joj da je neće silovati, ali da on mora ostati u sobi da bi Radić mislio da ju je silovao. Poslije izvjesnog vremena Ivan je izašao iz sobe, a svjedokinja "A" je pošla za njim u prizemlje kuće. Radić ju je vidio i naredio da se vrati nazad na prvi sprat gdje ju je ponovo silovao.

 Dvadesetak dana nakon toga, svjedokinja "A" je ponovo dovedena u komandno mjesto Maria Mihalja na navodno saslušanje, gdje su bili prisutni Branko Božić, Dario Sušac, Mario Mihalj, Dragan Šunjić i Marko Radić. Po dolasku, Radić joj je naredio da ode u drugu sobu i da se skine, te da imitira ponašanje žene na porno filmu koji je bio pušten u toj sobi, što je svjedokinja "A" odbila, a Radić ju je tada ponovo silovao.       

 U septembru 1993. godine svjedokinja "D" je odvedena u komandno mjesto Maria Mihalja i Dragana Šunjića, gdje je ponižavana, nakon čega su Damir (Emir) Brekalo i Dario Sušac odveli u komandno mjesto Radića. On ju je zlostavljao, ignorirao njene molbe, čupao joj kosu. Otkopčao je pantolone i na silu stavio svoj polni organ u njena usta, a onda je prisilio na seksualni odnos, nakon čega je naredio neidentificiranom vojniku HVO-a da je siluje, ali ovaj to nije učinio.

 Odgovoran za ubistva, hapšenja, mučenja 

 Prema navodima presude, Radić je učestvovao u formiranju zatvora, naredio nezakonito hapšenje više desetina bošnjačkih civila, žena, djece i staraca i njihovo zatvaranje u objektima koji se nalaze u naselju Vojno.

 Uzimajući u obzir njegovu poziciju, imao je ovlaštenja i dužnost da poboljša uslove u zatvoru, koji su, kako se u optužnici navodi, bili brutalni, barbarski i ponižavajući za zatočenike koji su držani bez osnovnih životnih potreba, u nehigijenskim uslovima i skučenom prostoru, podrvrgavani svakodnevnom premlaćivanju, mučenju, maltretiranju, ponižavanju i psihičkom i seksualnom zlostavljanju, živjeli u stalnom strahu za svoje živote, što je sve imalo za posljedicu smrt više zatočenika, dok su ostalim zatočenicima nanesene teške psihičke, emocionalne i fizičke povrede.  

 Učestvovao je u nezakonitom zatvaranju muškaraca, zatočenika iz Heliodroma, koji su dovođeni u Vojno na prinudni rad, držani u brutalnim, ponižavajućim i nehumanim uslovima u garaži i podrumu jedne kuće u Vojnom.

 Radić je bio nadređen i imao kontrolu nad zapovjednikom Mariom Mihaljem (preminuo), njegovim zamjenikom Draganom Šunjićem, Mirkom Vračevićem i drugim zatvorskim stražarima i drugim vojnicima koji su radili u zatvoru, te imao kontrolu nad životima i tijelima zatočenika.

 Doprinosio i jačao funkcionisanje sistema zatvora Vojno u zlostavljanju i progonu bosanskih Muslimana naređivanjem, učinjenjem ili na drugi način pomaganjem i podržavanjem učinjenja različitih oblika fizičkog, psihičkog i seksualnog nasilja, čime je stvorena atmosfera straha.  

 Odgovoran je za ubistva zatočenika koja su počinjena od strane osoba nad kojima je imao kontrolu i za ubistva zatočenika počinjena prilikom obavljanja prinudnog rada i ubistva koja su se desila u njegovoj zoni odgovornosti, koja su bila počinjena u jačanju sistema zlostavljanja i progona Bošnjaka u kojima je Radić svojevoljno i svjesno učestvovao, ali i za fizičko i psihičko zlostavljanje, premlaćivanje i mučenje zatočenika u zatvoru Vojno, na mjestima gdje su obavljali prinudne radove i na drugim mjestima, koja su počinjena od strane osoba nad kojima je imao kontrolu.

 Zatočenici su mučeni i zlostavljani od strane zapovjednika, dozapovjednika, stražara zatvora i drugih vojnika HVO-a policijskim palicama, drškama od alata, udarani čizmama, pištoljima, bili podvrgnuti elektro-šokovima, udarani glavom od zid.  

 Odgovoran je i za silovanja i seksualno zlostavljanje zatočenica, od kojih su neke bile maloljetne, u zatvoru Vojno, koja su počinjena od strane vojnika nad kojima je imao kontrolu.

 Zajedno sa Mariom Mihaljem, Draganom Šunjićem, Damirom Brekalom, Mirkom Vračevićem i drugim vojnicima, Radić je odgovoran je za prisiljavanje zatočenica na obavljanje prinudnih radova u zatvoru Vojno i okolnim područjima, kao što su kuhanje hrane, pranje odjeće i posuđa i čišćenje kuća. Muškarci bili prisiljavani na prinudne radove izvan zatvora blizu crte bojišnice, izloženi unakrsnoj vatri, pod prijetnjom da će biti ubijeni ukoliko odbiju da rade.

 Na taj način zatočenici su bili izloženi teškim fizičkim i psihičkim patnjama, što je sve počinjeno sa ciljem jačanja sistema zlostavljanja i progona Bošnjaka u kojem je Radić svojevoljno i svjesno učestvovao.

 Pogodnosti hrvatskog zakonodavstva 

 Iako je Radić stravične zločine počinio na teritoriji BiH, sopstvenom i željom Hrvatske da ga "ugosti", prebačen je u susjednu zemlju. Da je ostao u BiH, bile bi mu potrebne još dvije godine da odsluži dvije trećine kazne.

 No, ovaj ratni zločinac je odlučio, a Ministarstvo pravde BiH i Sud BiH su potvrdili tu odluku, da ostatak kazne služi u Hrvatskoj, po svemu sudeći, svjestan prednosti krivičnog zakonodavstva Hrvatske.

 Naime, u krivičnom zakonu Hrvatske navodi se da sud može otpustiti osuđenika sa izdržavanja kazne ukoliko je izdržao najmanje jednu polovinu kazne, ali ne manje od tri mjeseca, ako se osnovano očekuje da neće počiniti krivično djelo, te ako na to pristaje.

 S druge strane, hrvatski Zakon o izvršavanju kazne zatvora kaže da uslovno otpuštanje osuđenog može biti predloženo i nakon izdržane jedne trećine kazne ako je on obolio od teške bolesti, a ne u zatvoru u kojem služi kaznu ne postoje uslovi liječenja. 

02.11.2018.

DOSTA NOVIH PODATAKA O UBISTVU DVOJICE POLICAJACA U SARAJEVU

DOSTA NOVIH PODATAKA O UBISTVU DVOJICE POLICAJACA: Na području KS je sve prevrnuto, EVO ŠTA SU OTKRILI SNIMCI KAMERA

Srećko Trifković je usko povezan sa ubistvom policajaca, istakao je Zolj.


DOSTA NOVIH PODATAKA O UBISTVU DVOJICE POLICAJACA: Na području KS je sve prevrnuto, EVO ŠTA SU OTKRILI SNIMCI KAMERA - 1


....................

Danas je održana hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, na kojoj se razgovaralo o sigurnosnoj situaciji u ovom kantonu, a nakon ubojstva dvojice policajaca. O sigurnosnoj situaciji u KS za N1 je govorio premijer ovog kantona Adem Zolj.

Na Skupštini Kantona Sarajevo danas je zatraženo uvođenje kratkororčnih i dugoročnih mjera za poboljšanje sigurnosne situacije, dok je kantonalni MUP zatražio i pomoć FBI-ja na rasvjetljavanju ovog slučaja. U obraćanju poslanicima premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj je kazao “sigurnosna situacija je do 26. oktobra bila zadovoljavajuća”.

"Statistički gledano situacija u Kantonu Sarajevo jeste zadovoljavajuća. U odnosu na 2010. godinu broj ukradenih automobila se smanjio za 50 posto a za prvih devet mjeseci ove godine se smanjio za još jednu trećinu. Broj krađa statiska pokazuje se smanjio. Kada se desi ovakav događaj onda statistika pada", kazao je Zolj.

Premijer KS za N1 je istakao da kada se desi nešto kao ubistvo policajaca onda se samo priča o tome a poenta je da treba preventivno djelovati.

"Kod nas je to tako, da kada se nešto desi onda se priča o tome. Poduzimaju se mjere, sastanci, okrugli stolovi. To nije normalno. Uvijek govorim da treba preventivno djelovati. Kada gledam ove mjere koje su danas usvojene, to se može riješiti za dva mjeseca. To nije za KS nikakav problem", naglasio je Zolj.

Sve mjere koje su danas usvojene neće puno pomoći kategoričan je Zolj.

"Ovo sve što je danas usvojeno neće puno pomoći. Treba uraditri jedan dio, to je zakonodavna regulativa. Izmjene i dopune Krivičnog zakona. Brzo reagovanje kod ovakvih situacija je ključno. Ubistvo policajaca od petka od dvanaest sati je trebalo da preuzme Tužilaštvo BiH i državne agencije. Radi se o tome da ako u prvim satima ne reagujete brzo dajete mogućnost ovim koji su počinili ovaj zločin da se sakriju", potcrtao je Zolj i dodao:

"Državne agencije su mogle dati nalog da se izvrše pretresi u ovom dijelu jer ovo nije prvi put da se ovo dešava. Policija MUP-a KS odmah je na Dobrinji i ne može preći tamo. Državne agencije mogu odmah preći tamo. Naši policajci daju obavještajne podatke MUP-u Republike Srpske da na toj lokaciji ima nešto sumnjivo. Imamo informacije da se krije ovo odbjeglo vozilo a naši policajci ne smiju preći tamo. Onda naše kolege iz MUP-a RS odu na lice i napišu izvještaj MUP-u KS. Za državne agencije nema toga".

Srećko Trifković je usko povezan sa ubistvom policajaca, istakao je Zolj. 

"Trifković koji je pritvoren usko je povezan sa ubistvom ove dvojice policajaca. Zato je i određen pritvor na mjesec dana. Na području KS je sve prevrnuto. Kontrolišu se svi video snimci, utvrđeno je i auto kojim se prebjeglo tamo. Ima dosta podataka. To auto se ne može da pronađe u drugom entitetu", naglasio je Zolj.

MUP KS je dao podatke MUP-u RS da traže to vozilo kazao je Zolj i dodao da će u istrazi pomoći i Srećko Trifković.

Premijer KS tvrdi da se radii o organizovanom kriminalu krađe vozila odbacivši špekulacije koje su se pojavile u javnosti da je po srijedi trgovina narkoticima.

"Prema informacijama kojima ja raspolažem radi se o organizovanom kriminalu krađe vozila. Vozilo koje je pronađeno na Alipašinom polju je pokušano da se ukrade ali je neki tehnički kvar uzrokovao da automobil stane i onda je naišla naša patrola. Oni su bili oko ukradenog vozila", kazao je Zolj.

Kanton Sarajevo je za poliiciju nabaviio dobro naoružanje a u proceduri je nabavka još naoružanja kazao je Zolj.

"Kanton Sarajevo je za policiju nabavio dobro naoružanje. U proceduri je nabavka još naoružanja. Policija je dobro opremljena i vozilima i opremom. Ranije su se mogli nabaviti GPS uređaji, video u policijskom autu, to je praksa u cijelom svijetu. Prije se nije uradilo jer nije bilo inicijative", zaključiio je Zolj.

02.11.2018.

MUHAMED FAZLAGIĆ: CIK U POKUŠAJU NAPADA NA USTAVNI POREDAK BOSNE I HERCEGOVINE I RUŠENJA MEĐUNARODNOG PRAVA

Muhamed Fazlagić : CIK u pokusaju napada na ustavni poredak BIH i rušenja međunarodnog prava


U pravnoj praksi ustavne reforme prati Izborni zakon kao jedan od najvažnijih zakonskih propisa iz razloga što isti odražava ustavnu strukturu jedne države. Iz navedenih razloga prije izmjene Ustava ne može se u ključnim stvarima mijenjati izborni zakon jer bi to u protivnom bio zakon bez ustavnog utemeljenja, a što nije nigdje praksa, ni u jednoj članici EU pa i šire, te bi time bio izvršen pravni napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine iz razloga što bi takvim postupanjem zakon bio iznad Ustava.

Piše : Muhamed Fazlagić 

Naprotiv,  Ustav je najviši pravni akt i ima supremaciju nad svim drugim pravnim aktima i zakoni ne mogu biti u suprotnosti s Ustavom i time se narušava princip ustavnosti i zakonitosti pa je i iz tih razloga predviđeno da je Ustavni sud jedne države kontrolor ustavnosti navednih zakona, tako da bi bilo kakve izmjene Izbornog zakona bez izmjene Ustava bile nezakonite tj. time bi se narušio princip ustavnosti i zakonitosti koji zahtjeva da se poštuje hijerahija pravnih akata.

Treba posebno istaći, da je Evropski sud za ljudska prava donio presude Sejdić-Finci, Zornić, Pilav i dr., što nalaže prethodnu reformu ustavnog sistema, a takođe i put ka EU pretpostavlja reforme ustavnog sistema i poštivanje odluka sudova u tom pravcu koje su ukazale na neophodnu promjenu ustavnog sistema BiH.

Izmjena Izbornog zakona koja ne uzima prednje navedene argumente ima za svoju osnovu i namjeru da reguliše pravno drugačije situacije u određenim teritorijalnim cjelinama koje su presudama Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju i u tom pravcu ranije učinjenim projektima ocjenjene protivno svim pravnim normama pa tako i normama međunarodnog prava, tako da se na posredan način želi prije ustavnih reformi putem takve dogovorne političke izborne reforme pokušati izvršiti legalizacija stanja teritorija koje su obuhvaćene presudama MKSJ-a.

Presude MKSJ predstavljaju izvore međunarodnog prava i koje ulaze u međunarodno javno pravo i predstavljaju pravni osnov za UN da svojim budućim pravnim aktima takva stanja definišu kao ne dozvoljena i suprotna svim pravnim pravilima ne samo domicilnog već i međunarodnog prava  i u suprotnosti sa ciljevima UN odnosno ciljevima svjetske civilizacije koja pretenduje da se zasniva na punoj vladavini prava i efikasno funkcioniranju pravne države i poštivanje ljudskih prava.

Upravo presude MKSJ predstavljaju osnov za otklanjanje pravnih stanja nastalih najgrubljim kršenjem međunarodnog i domicilnog prava tako da shodno pravnim principima se očekuju koraci i aktivnosti ka takvom budućem građenju ustavnog sistema i izbornog zakona  BiH, a ne legalizaciju postojećeg pravnog i teritorijalnog stanja osvojenog u oružanom sukobu BiH kako je navedeno i u presudama MKSJ-a.

Prema tome BiH su potrebne ustavne reforme koje će obnoviti građansko društvo iz 1991. godine što je obaveza međunarodne zajednice i prema međunarodnim konvencijama posebno Konvencije o sprječavanju genocida, koji se smatra zločinom uperenim ne samo protiv jedne zemlje ili njene teritorijalne jedinice već  i protiv cjele svjetske civilizacije, kao i međunarodnog Pakta o građanskim i političkim pravima, Konvencije o sprječavanju diskriminacije ili aparthejda, definiciji pojma agresije u međunarodnom pravu,  koje sve ukazuju da  pravni rezultati i pravne strukture postignute kršenjem navedenih konvencija su ništavne za međunarodno pravo pa je iz tih razloga i potpisan Dejtonski sporazum kao privremeni ugovor koji predstavlja pravni osnov za otklanjanje svih pravnih stanja počinjenih povredama međunarodnog prava i vraćanjem funkcionalnosti  normalnosti i građanskog društva u BiH u skladu sa načelima na kojima je i bila zasnovana na punoj, ravnopravnosti, jednakosti, i bez bilo kakve diskriminacije svih građana, naroda, etničkih grupa i bilo kojih drugih pravnih stanja.

Sve prednje stvara obavezu ispravljanje nastalog pravnog stanja u periodu 1992. – 1995. ka vraćanju u pravno stanje s najvećim civilzacijskim principima i organizacijom moderne državne vlasti.

“Ukoliko ovaj pokušaj CIK-a da legalizuje aparthejd prođe bez odgovora, onda će i za nas važiti ono što je rekao libanski intelektualac Elias Khoury,: „Ovaj narod seljaka, koji je činio većinu arapskog stanovništva Palestine otkrio je da je imao zemlju tek nakon što ju je izgubio. Živio je u istorijskom kontinutetu stotinama godina dok su se osvajači smijenjivali i preuzeli kontrolu nad njihovom zemljom i zajednicom“.

02.11.2018.

KEMAL KURSPAHIĆ: POGAŽENO 'SVETO SLOVO'

Kemal Kurspahić :Pogaženo ‘sveto slovo’


Ovih dana, nastavljajući kampanju protiv imigracije – koja je počela najavom zabrane ulaska muslimana u Sjedinjene Države; nastavljena obećanjem kako će podići zid duž granice s Meksikom kako bi spriječio dolazak „silovatelja“ i „kriminalaca“; a eskalira ovih dana slanjem hiljada pripadnika oružanih snaga na granicu da spriječe ulazak karavana latinoameričkih azilanata – američki predsjednik Donald Tramp (Trump) najavio je i da će tražiti ukidanje prava na državljanstvo djeci nedržavljana rođenoj u Sjedinjenim Državama.

Piše : Kemal Kurspahić  (RSE)

Na to je, pored ostalih, reagovao i demokratski kongresmen iz mog, 10. distrikta u Virdžiniji, Džeri Konoli (Gerry Connolly) koji je predsjedniku poslao sljedeću poruku s kopijom američkog Ustava:

„Gospodine Predsjedniče, Vaša nova izvršna naredba da se ukine državljanstvo djeci rođenoj u Sjedinjenim Državama je potpuno neustavna. Znajući Vašu odbojnost za čitanje, podvukao sam četrnaesti amandman da Vam olakšam. Mi se u Americi pridržavamo ovog svetog teksta“.

A XIV amandman doslovno kaže:

„Sve osobe rođene ili naturalizovane u Sjedinjenim Državama, i podliježu njenim zakonima, su državljani Sjedinjenih Država i države u kojoj žive. Nijedna država ne može donijeti ili provoditi zakon koji će umanjiti privilegije ili imunitet državljana Sjedinjenih Država; niti će ijedna država uskratiti ijednoj osobi pravo na život, slobodu ili imovinu mimo zakonske procedure; niti će uskratiti ijednoj osobi pod svojom jurisdikcijom jednaku zakonsku zaštitu“.

Trampova odbojnost za „državljanstvo stečeno rođenjem“ nije nova. On je već izjavljivao kako su Sjedinjene Države „jedina zemlja na svijetu gdje neko dođe, dobije bebu i beba u osnovi postaje državljanin“ ali nastojanje da izvršnom odlukom Bijele kuće mijenja Ustav tek treba ovjeriti pred sudovima i Kongresom gdje će mnogi – kao i Konoli – braniti Ustav koji je stupio na snagu još 1789. godine kao „sveto slovo“.

Istovremeno – u Bosni i Hercegovini svjedoci smo još jedne epizode bahatog gaženja ustavnog „svetog slova“.

Temelji budućeg bezakonja postavljeni su još onda kad su se u kampanji za „prve slobodne izbore“ 1990. godine tri nacionalne stranke – uz međusobnu podršku – nametnule kao jedino legitimni zastupnici „svojih naroda“; to je nastavljeno ratnim proglašenjem „država u državi“ na „etnički očišćenim“ teritorijama i ozakonjenjem vladavine „konstitutivnih naroda“ nasuprot vladavini prava; poratnim učvršćivanjem ratnih podjela i nastojanjem da se po idealima međunarodno osuđenog udruženog zločinačkog poduhvata ta podjela privede kraju uspostavom i „trećeg entiteta“ odnosno samozvane „Hrvatske Republike Herceg-Bosne“.

To je okvir u kojem svaki seoski lola može tumačiti ili nipodaštavati Ustav; selektivno uzimati iz njega samo ono što mu odgovara i bez posljedica odbijati da primijeni njegove odluke koje mu se ne sviđaju; uzdizati „jednakopravnost konstitutivnih naroda“ na nivo najvišeg principa bez i minimalnog uvažavanja bilo kakvih prava manjinskih grupa odnosno prava svakog građanina da bira i bude biran kako je to presudom u „slučaju Sejdić i Finci“ naložio Evropski sud za ljudska prava još u decembru 2009. godine.

Partije, koje za punih devet godina u zadrtoj apsolutizaciji kolektivnih i rasističkom nipodaštavanju individualnih prava nisu našle političke volje da provedu presudu Evropskog suda, sada nastoje da iznude takva tumačenja Ustava i izbornih zakona koje će im omogućiti kontrolu nad domovima naroda federalnog i državnog parlamenta. Jedno od žarišta ovog najnovijeg nadvikivanja o postizbornom konstituisanju vlasti je pitanje: po kojem će se popisu – onom predratnom iz 1991. ili jedinom poratnom iz 2013. godine – formirati nova vlast.

Navodno većina članova Centralne izborne komisije smatra da raspodjelu mandata treba provesti po popisu iz 2013. Problem je što članovi bilo koje komisije i njihovi politički sponzori i pomišljaju kako je bitno šta oni „smatraju“ u vezi s ustavno utvrđenim principom:

„Konstitutivni narodi i grupa Ostalih bit će proporcionalno zastupljeni u javnim institucijama u Federaciji BiH. Kao Ustavni princip, takva proporcionalna zastupljenost će se bazirati na popisu iz 1991., dok se Aneks 7 u potpunosti ne provede“.

A taj aneks odnosi se na pravo povratka svih prognanih i izbjeglih i vraćanje ili naknadu njihove imovine. Jasno je da on nije proveden, povratak je čak sistematski onemogućavan uskraćivanjem jednakosti povratnika pred organima vlasti, nasiljem i diskriminacijom u školskom sistemu i zapošljavanju. Organizovanje vlasti po popisu iz 1991. – pored svih ostalih dejtonskih kompromisa – trebalo je da ublaži posljedice „etničkog čišćenja“. Odbacivanje tog principa – i prihvatanje popisa iz 2013 kao osnova za formiranje vlasti – značilo bi saglasnost kako je Aneks 7 proveden.

Do takvih zaključaka, i promjene načina formiranja vlasti, može se doći samo u promjenama i federalnog i državnog ustava u ustavno propisanoj proceduri a ne zaskakivanjem evropskih parlamentaraca i drugih međunarodnih partnera sa zahtjevom da se po aparthejdskom principu „dvije škole pod jedinim krovom“ i Federacija organizuje kao „dvije države pod jednim krovom“ do konačnog ispunjenja Miloševićevog i Tuđmanovog dogovora iz Karađorđeva o podjeli Bosne i Hercegovine.

Samozvani „garanti Dejtonskog sporazuma“, u zaokupljenosti nastojanjima da ožive poražene ratne ciljeve, ne mogu, naravno, razumjeti poziv američke diplomatije da traže rješenje „u skladu sa europskim i demokratskim normama koja jamče kako političku ravnopravnost tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, tako i jednakost svih građana BiH, uključujući i one koji se svojom voljom ne identificiraju kao pripadnici nekog konstitutivnog naroda“.

02.11.2018.

RAK KAZNIO ATV SA 34.000 KM ZBOG GOVORA MRŽNJE PREMA MUSLIMANIMA U EMISIJI ĆIRILICA


DAN PRIJE GODIŠNJICE GENOCIDA U SREBRENICI: RAK kaznio ATV sa 34.000 KM zbog govora mržnje prema muslimanima u emisiji Ćirilica

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) kaznila je Alternativnu televiziju (ATV) iz Banja Luke zbog emitovanja emisije "Ćirilica", 9. i 16. jula 2018. godine.DAN PRIJE GODIŠNJICE GENOCIDA U SREBRENICI: RAK kaznio ATV sa 34.000 KM zbog govora mržnje prema muslimanima u emisiji Ćirilica


Milomir Marić
...........................

Na osnovu Zakona o komunikacijama ("Službeni glasnik BiH", broj 31/03, 75/06 , 32/10 i 98/12),  rješavajući po službenoj dužnosti u postupku kršenja uslova dozvole i pravila Agencije, Regulatorna agencija za komunikacije (Agencija) dana 24.10.2018., izdala Rješenje za Alternativnu televiziju, a u vezi sa programom "Ćirilica" od 09.07.2018. i 16.07.2018. godine.

U postupku je utvrđeno kršenje odredbi člana 3. Osnovni principi i člana 5. Pravičnost i nepristrasnost Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija ("Službeni glasnik BiH", broj 3/16), radi čega je Alternativnoj televiziji na ime utvrđenog kršenja izrečena jedinstvena novčana kazna u iznosu od 34.000,00 KM - saopšteno je iz RAK-a. 

Podsjećamo, novinska agencija Patria pisala je nakon sporne emisije RAK-u, a iz ove agencije nam je rečeno kako je pokrenut postupak.

-Regulatorna agencija za komunikacije provodi postupak vezan za govor mržnje u emiciji Ćirilica koja se emituje na beogradskoj televiziji Happy TV, a koja se na području BiH emituje na banjalučkoj ATV - potvđeno je tada iz RAK-a Patriji.

Od RAK-a smo tražili da se očituje o tadašnjem gostovanju predsjednika RS-a Milorada Dodika u emisiji Ćirilica kod voditelja Milomira Marića, u kojoj je Dodik u nekoliko navrata otvoreno širio mržnju prema muslimanima i vrijeđao vjerske osjećaje muslimana.

- Obavještavamo vas da ćemo vaš upit u vezi sa emisijom “Ćirilica” koja je sinoć emitovana na ATV smatrati i službenim prigovorom – saopštili su iz RAK-a.

Iz RAK-a su istakli da je već pokrenut postupak zbog ranijih emisija Ćirilice u kojima je također zabilježeno širenje govora mržnje.

Podsjećamo, u emisiji Ćirilica koja je emitovana dan prije obilježavanja 23.godišnjice genocida u Srebrenici urednik i voditelj Milomir Marić ugostio je osuđene ratne zločinace Vojislava Šešelja i Vinka Pandurevića, te Tomu Kovača, koji je optužen za ratne zločine, ali je nedostupan bh. pravosuđu.

U toj emisiji Marić je zajedno sa svojim gostima negirao i veličao genocid počinjen u julu 1995. godine u Srebrenici. 

Kompletno rješenje dostupno na linku.

(NAP/SB)

02.11.2018.

NA SPISKU PROSINEČKOG DVA NOVA IMENA

OPET ZA IZETA NEMA MJESTA: Na spisku Prosinečkog dva nova imena (FOTO)

Selektor “A” reprezentacije BiH Robert Prosinečki, danas je objavio spisak za predstojeće utakmice sa Austrijom i Španijom


OPET ZA IZETA NEMA MJESTA: Na spisku Prosinečkog dva nova imena (FOTO)


.......................
>U odnosu na spisak iz prošlog mjeseca nema Darka Todorovića, koji je otpao zbog povrede, dok su nova imena Amer Gojak i Ermedin Demirović. Na spisku Prosinečkog ponovo se nije našao Izet Hajrović, dok zbog povrede nema ni Seada Kolašinca.>Ibrahim Šehić (Erzurumspor), Asmir Begović (Bournemouth), Vedran Kjosevski (Željezničar), Ognjen Vranješ (Anderlecht), Toni Šunjić (Dinamo Moskva), Ermin Bičakčić (Hoffenheim), Ervin Zukanović (Genoa), Eldar Ćivić (Sparta Prag), Bojan Nastić (Genk), Muhamed Bešić (Middlesbrough), Gojko Cimirot (Standard Liege), Miralem Pjanić (Juventus), Amer Gojak (Dinamo), Elvis Sarić (Suwon Bluewings), Rade Krunić (Empoli), Goran Zakarić (Partizan), Haris Duljević (Dynamo Dresden), Edin Višća (Basaksehir), Sanjin Prcić (Levante), Deni Milošević (Konyaspor), Edin Džeko (Roma), Kenan Kodro (Kopenhagen), Rijad Bajić (Basaksehir), Ermedin Demirović (Sochaux).>BiH će u okviru 4. kola Lige nacija gostovati u Beču kod Austrije, a tri dana kasnije u Las Palmasu će odigrati prijateljsku utakmicu sa Španijom.>“Zmjajevi” će se okupiti u Austriji, a Robert Prosinečki očekuje da će sve reprezentativce imati na okupljanju do 12. novembra.>(SB/Sportske.ba)
02.11.2018.

GRAĐANSKI SAVEZ UPOZORAVA: PRIJEDLOG CIK-A JE APARTHEJDSKI

GRAĐANSKI SAVEZ UPOZORAVA: Prijedlog CIK-a je aparthejdski

Građanski savez (GS) najoštrije osuđuje prijedlog formule raspodjele mandata u Domu naroda FBiH prema kojem će se primijeniti popis iz 2013. godine. Ukoliko Centralna izborna komisija (CIK) zaista usvoji aparthejdski prijedlog po kojem bi stotinjakak hiljada birača HDZ-a imalo mogućnost da zauvijek drži potpunu kontrolu u klubu Hrvata u Domu naroda, onda se može slobodno reći da je u BiH izvršen državni udar.


GRAĐANSKI SAVEZ UPOZORAVA: Prijedlog CIK-a je aparthejdski

.....................
Ukoliko se Hrvatima iz BPK, USK, SK zabrani ulazak u Dom naroda, što je suština prijedloga CIK-a, onda bi bilo nemoguće formiranje vlasti bez HDZ-a u svakoj mogućoj varijanti i time bi bila završena demokratska borba u BiH. Postavlja se pitanje svrhe demokratskog političkog života ako se zna da će jedna stranka zauvijek biti vlast.

Nadalje, postaje jasno da je uloga međunarodne zajendnice, posebno procesa EU integracija, postala takva da predstavlja ključni mehanizam za ostvarenje ratnih ciljeva Tuđmana i Miloševića. Čak ni na vrhuncu moći agresorskih vojski na teritoriju BiH rukovodstvo RBiH nije bilo spremno pristati na prijedlog kakav CIK očito sprema. Treba imati na umu da je Ustavni sud donio sramnu i anticivilizacijsku odluku u slučaju Ljubić uz podršku dijela stranih sudija, iako sama odluka nema veze sa vođenjem rata pravnim nasiljem od strane CIK.

Također, važno je imati na umu da je Zakon o popisu donesen sa neobavezujućim etničkim pitanjem, uz punu podršku i uslovljavanje EU 2011. godine, uz garancije da neće biti korišten za kršenje Europske konvencije o ljudskim pravima jer Ustav FBiH jasno predviđa popis iz 1991. kao osnov za pravljenje vlasti – uključujući i Dom naroda FBiH.

Mi iz GS pozivamo sve one koji su svjesni kataklizmičnih i nepopravljivih posljedica ovakve moguće odluke da budu spremni pozvati svoje članove, simpatizere, aktiviste na proteste i svaki oblik borbe protiv uvođenja rasnog zakona. Valjda je svima jasno da ljudska i građanska prava u današnjoj EU prestaju tamo gdje počinje muslimanska većina. S obzirom na učešće EU u porobljavanju demokratske većine u BiH drugog zaključka ne može biti.
02.11.2018.

VLADAVINA PRAVA: INTELEKTUALCI POSLALI OTVORENO PISMO INZKU ZBOG ZLOUPOTREBE USTAVA

VLADAVINA PRAVA: Intelektualci poslali otvoreno pismo Inzku zbog zloupotrebe Ustava

Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 poslala je otvoreno pismo visokom predstavniku Valentinu Inzku u vezi sa, kako su naveli, zlo/upotreba različitih verzija Ustava BiH i na tome temeljene ustavno pravne prakse. Pismo prenosimo u cijelosti.


VLADAVINA PRAVA: Intelektualci poslali otvoreno pismo Inzku zbog zloupotrebe Ustava

..........................
"Poštovani gospodine Inzko,
 
Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 želi vam se zahvaliti za vašu višegodišnju saradnju sa intelektualnom zajednicom u Bosni i Hercegovini, kao vid nastojanja da se različiti aspekti društveno-političkog života dodatno unaprijede.
 
Ovom prilikom, Krug 99 obaviješten je o pismu OHR-a gospodina Esada Jaganjca u vezi sa zvaničnim prijevodom Aneksa 4 Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH iz Dejtona ili Ustava Bosne i Hercegovine, odnosno kako je u pismu navedeno, da nema zvaničnog prijevoda svih 11 aneksa Dejtonskog mirovnog sporazuma. Naime, komisija kojoj je to bio posao još 1996. godine, nije se mogla usaglasiti oko konačnog prijevoda. Iz tog razloga, kako OHR navodi, tadašnji visoki predstavnik je sačinio neslužbene prijevode Ustava BiH, koji su pušteni u javnu upotrebu. Ono što posebno zabrinjava, odnosi se na to da u javnosti postoji nekoliko različitih verzija prijevoda Ustava BiH, i ustavno pravne prakse, koje političke elite koriste u svoje političke svrhe. Vidljivo je da i Ustavni sud BiH na svojoj zvaničnoj internet stranici ima tri potpuno različita prijevoda Ustava BiH, (pa i CIK oko određenja člana Predsjedništva BiH), što sve građane ove zemlje dovodi u stanje permanentne pravne nesigurnosti. U odgovoru OHR-a na predstavku gospodina Jaganjca vezanu za slučaj konstitutivni/konstituentni narodi jasno je navedeno „da verzija aneksa na engleskom jeziku ostaje jedina službena verzija“.
 
Takođe, zabune i zloupotrebe putem neslužbenih prijevoda aneksa Dejtonskog sporazuma vidljive su i u primjeni član I/2 Ustava BiH, a kojeg je Ustavni sud BiH koristio kao pravni osnov za donošenje svoje odluke u predmetu Božo Ljubić. 
Naime, različiti prijevodi su i slijedeći:
 
Bosanski jezik
Bosna i Hercegovina je demokratska država koja funkcioniše u skladu sa zakonom i na osnovu slobodnih i demokratskih izbora.
 
Hrvatski jezik
Bosna i Hercegovina je demokratska država, koja funkcionira sukladno zakonu i temeljem slobodnih i demokratskih izbora.
 
Srpski jezik
Босна и Херцеговина је демократска држава, која функционише на принципу владавине права и на основу слободних и демократских избора.
 
Engleski jezik
Bosnia and Herzegovina shall be a democratic state, which shall operate under the rule of law and with free and democratic elections.
 
Očito »vladavina prava« (eng. Rule Of Law) postoji samo u srpskoj jezičkoj varijanti, dok u bosanskoj i hrvatskoj, ne postoji.  „Vladavina prava« po definiciji znači jednakost pred zakonom, na individualnom nivou i bez izuzetaka, i da je pravo iznad svakog zakona.  Ustavni sud BiH koristeći različite, neslužbene prijevode Ustava BiH, pogrešno utvrđuje činjenično stanje i odlučuje izvan službene verzije Ustava BiH, one na engleskom jeziku.
 
Iz tih razloga, molimo vas da razmotrite naše pismo, te u okviru vaših ovlaštenja utvrđenih Aneksom 10, Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH iz Dejtona, kao konačni tumač civilnog dijela sporazuma, razriješite ovo pitanje. Očekujemo i da od Ustavnog suda BiH zatražite da svoj rad uskladi sa jedinom zvaničnom verzijom Ustava BiH , te da  izvrši reviziju svojih dosadašnjih odluka i usklade ih sa službenom verzijom Ustava BiH. U suprotnom, postojanje različitih prijevoda Ustava BiH i na tome temeljene ustavno pravne prakse, koje izvjesno koristi Ustavni sud BiH,  stvaraće i dalje pravnu nesigurnost kod građana i trajnu nestabilnost institucija Bosne i Hercegovine.
 
Vjerujemo da ćete prepoznati naše namjere da u Bosni i Hercegovini bude uspostavljena vladavina prava, što je osnovni preduslov za postojanje pravne države, te da se u tom pogledu uskladi rad svih institucija vlasti i pravosudnih institucija sa jedinom službenom verzijom Ustava BiH, onom na engleskom jeziku.
 
S poštovanjem,
 
 
Adil Kulenović, predsjednik

Asocijacija nezavisnih intelektualaca - Krug 99
02.11.2018.

,,CIK PRIHVATA ETNIČKU PODJELU NA HRVATSKI I BOŠNJAČKI DIO, A ENTITET RS-A JE VEĆ..."


RAMIZ SALKIĆ O KRŠENJU ODREDBI USTAVA FBiH: „CIK prihvata etničku podjelu na hrvatski i bošnjački dio, a RS je već...“

„Članovi Centralne izborne komisije BiH provođenjem izbornih rezultata na osnovu popisa iz 2013. namjeravaju prihvatiti etničke podjele zemlje na hrvatski i bošnjački dio, a entitet RS je već na neki način i ustrojen da ga fakturišu kao dio koji isključivo pripada Srbima“, smatra novi-stari potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić...


RAMIZ SALKIĆ O KRŠENJU ODREDBI USTAVA FBiH: 'CIK prihvata etničku podjelu na hrvatski i bošnjački dio, a RS je već...'

...................
>Upozorava kako CIK BiH već duže vrijeme krši odredbe Ustava FBiH i obaveze poštivanja popisa iz 1991. godine.>„CIK BiH već jedno duže vrijeme opštinske izborne komisije imenuje spram popisa iz 2013., a ne onako kako je to definisano Ustavom - iz 1991. Time se de facto prihvata posljedica etničkog čišćenja“, kaže Salkić u razgovoru za Vijesti.ba.>Podsjeća da je na sjednici Skupštine opštine Bratunac izglasano da se u sastavu opštinske izborne komisije nađu dva Bošnjaka i jedan Srbin.

„I Srbi su se s tim složili. A onda nam se obratio CIK BiH i rekao da trebaju biti dva Srbina i jedan Bošnjak. Kada sam ja razgovarao sa članovima CIK-a, rekli su mi: 'Pa dobro, eto, vi nas tužite, pa ćemo vidjeti ko je upravu'", pojašnjava Salkić.

Napominje kako je popis stanovništva iz 2013. "pokazatelj rezultata počinjenog etničkog čišćenja".

„Da je moglo, pa u Ustavu bi pisalo 'po posljednjem popisu', a ne piše slučajno 'po popisu iz 1991.', jer je to stanje prije agresije i zločina koji su počinjeni“, kazao je Salkić.

On podsjeća da još nije okončan Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma - nisu osigurani uslovi za povratak.

„Nije povratak samo obnovljena kuća i obnovljeni put. Povratak znači i vratiti čovjeka na radno mjesto, osigurati mu egzistenciju. To još uvijek nije urađeno i zbog toga je neprihvatljivo da se bilo šta radi po posljednjem popisu“, poručio je Salkić.

(Vijesti.ba)
02.11.2018.

LARS-GUNNAR WIGEMARK U BiH RADI NA SVOJU RUKU I KRIJE INFORMACIJE OD BRISELA?

ŠOKANTNE INFORMACIJE: Wigemark u BiH radi na svoju ruku i krije informacije od Brisela?

Kako B1 saznaje, Lars–Gunnar Wigemark, šef Delegacije i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, na svoju ruku potpuno ignoriše relevantne političke faktore u BiH i informacije koje se tiču izbora u BiH po svom nahođenju (ne) proslijeđuje u Brisel.


ŠOKANTNE INFORMACIJE: Wigemark u BiH radi na svoju ruku i krije informacije od Brisela?


....................

Nezvanično, radi se o dopisima više političkih stranaka koje su izrazile nezadovoljstvo izbornim procesom, atmosferom u kojoj se odvijala predizborna kampanja i sumnju da rezultati izbora nisu u skladu sa voljom birača.

Jedan od političkih subjekata koji je uputio prigovore i dopise relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama, između ostalih i Delegaciji EU u BiH je i Partija demokratskog progresa, što je za B1 potvrdila i portparolka ove stranke Anja Petrović:
 
„Dva dana nakon izbora, 9.10., Partija demokratskog progresa je na više adresa uputila dopis koji se tiče predizborne kampanje, koja je u najmanju ruku protekla u nedemokratskoj atmosferi. Takođe, naveli smo i da je sam dan izbora obilovao nepravilnostima, manipulacijama, greškama i prevarama, što su naši posmatrači i dokumentovali. Takav dopis smo uputili i Delegaciji EU u BiH, odnosno šefu Delegacije gospodinu Wigemarku. Vjerujemo da je gospodin Wigemark postupio profesionalno i da je njegovim posredstvom dopis stigao na relevantne adrese u Brisel, prije svega do kancelarije visokog predstavnika Unije za zajedničku vanjsku i bezbjednosnu politiku“, rekla je Petrović.
 
Do zaključenja teksta press služba Delegacije EU nije odgovarala na pozive.
 
Ukoliko se ispostave tačnim informacije da Wigemark po svom nahođenju, a ne po važnosti, filtrira koje informacije šalje u Brisel, ne treba čuditi što visoki zvaničnici Evropske unije konstantno izražavaju zadovoljstvo napretkom zemlje koja tone u siromašto i iz koje ljudi masovno odlaze. Na kraju, kad nema hljeba, po starom, dobrom Wgemarkovom običaju, uvijek ima akciznih kolača (za parlamentarce).

////////////////

WIGEMARK U NEOBRANOM GROŽĐU: Kako opravdati kršenje Ustava

WIGEMARK U NEOBRANOM GROŽĐU: Kako opravdati kršenje Ustava

WIGEMARK U NEOBRANOM GROŽĐU: Kako opravdati kršenje Ustava

02.11.2018.

ŽELJKO KOMŠIĆ : NI MNOGO VEĆI OD MILORADA DODIKA I DRAGANA ČOVIĆA NISU USPJELI UNIŠTITI BOSNU I HERCEGOVINU

02.11.2018.

POSTIZBORNA JEDNAČINA NA STOLU CIK-A

02.11.2018.

CIK I USTAVNI SUD MOGU STVORITI OPASAN PRESEDAN KOJIM BI SE SRUŠIO SVAKI USTAV U BiH


Nermin Nikšić upozorava : CIK i Ustavni sud mogu stvoriti opasan presedan kojim bi se srušio svaki Ustav u BiH

Odluke koje se najavljuju od strane Centralne izborne komisije BiH kojim se želi srušiti Ustav FBiH, kao i potencijalna opasnost da se to desi i na Ustavnom sudu BiH, u predmetu po zahtjevu Borjane Krišto, najopasnije su političko-pravne odluke od Dejtona do danas, kaže u izjavi za Vijesti.ba predsjednik SDP-a BIH Nermin Nikšić.

Nikšić poziva sve koji odlučuju o njima, da shvate dalekosežnost i ozbiljnost posljedica koje takve odluke mogu donijeti i da o svemu tome jako dobro razmisle.

– Jasno je da se u oba slučaja radi o pokušaju provođenju politika koje ne odustaju od podjele BiH na “tri etničke državice”, kaže Nikšić i dodaje:

– Ukoliko CIK sruši Ustav FBiH, u dijelu koji govori o obavezi primjene popisa iz 91.godine i minimalne zastupljenosti konstitutivnih naroda u Domu naroda, to će biti opasan presedan nakon kojeg će na isti ili sličan način sutra biti moguće rušiti i Ustav entiteta RS pa čak i Ustav BiH. Ko to ne vidi on je politički slijepac.

Navodi da u svakom slučaju,  takva situacija znači početak stvaranja jedne nove Bosne i Hercegovine i jednog novog uređenja ove zemlje.

– Ukoliko je političkim snagama koje sada nameću svoju volju,  mimo svih demokratskih normi, taj rizik prihvatljiv neka onda nastave putem kojim su krenuli. Poručujem im da će SDP zajedno sa svim drugim snagama koje žele modernu, građansku, evropsku i pravnu državu BiH,  odlučno krenuti putem stvaranja baš takve države. Na tom putu koristićemo sve presedane i sva sredstva koja sada koriste i oni koji ruše BiH, kaže Nikšić i zaključuje:

– Dosta je više trpljenja politika koje uništavaju ovu zemlju i budućnost svih građana BiH. Ova zemlja može i mora biti zemlja za sve nas i po mjeri svih nas.

02.11.2018.

BEOGRAD NA NOGAMA: "RATNI ZLOČINCI DA ZAĆUTE, DA BI SE PROGOVORILO O ŽRTVAMA"

BEOGRAD NA NOGAMA: "Ratni ZLOČINCI da zaćute, da bi se progovorilo o ŽRTVAMA"

Među transparentima mogli su se vidjeti i “Veselin Šljivančanin, ratni zločinac”, “Nisu naši heroji”, “Uvijek pištaljka”, “Nikad više puška”, a skup je obezbjeđivala policija.


BEOGRAD NA NOGAMA: 'Ratni ZLOČINCI da zaćute, da bi se progovorilo o ŽRTVAMA' - 1

................................

Raširili su i transparent "Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama".

Inicijativa mladih za ljudska prava u Beogradu večeras je održala protest pod nazivom “Uvijek pištaljka, nikad više puška”, sa kog je poručila da se protivi državnoj podršci ratnim zločincima, huškanjima na nove ratove i represiji nad aktivistima za ljudska prava, javlja Anadolija.

U centru Beograda, između Predsjedništva Srbije i Skupštine Beograda, oni su raširili transparent “Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama”.

Povod za protest je, kako su naveli, kampanja promocije ratnih zločinaca i najave novih ratova, koja je oživela time što je Ministarstvo odbrane Srbije publikovalo knjige Nebojše Pavkovića i Vladimira Lazarevića i time što Veselin Šljivančanin govori o mogućnosti novih ratova u medijima, kao i da bi iskazali protivljenje presudom koju su dobili za remećenje javnog reda zbog toga što su istakli transparent protiv govora Veselina Šljivančanina.

Sofija Todorović iz Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) rekla je novinarima da je osnovna poruka da ne žele da ratne zločince “heroizuju država i javne ličnosti u politici”.

“Ono što želimo jeste da Ministarstvo odbrane prekine da izigrava PR službu osuđenih ratnih zločinaca i ono što želimo i što je naš zahtjev kao građana i građanki Srbije je da se (poslaniku Skupštine Srbije ispred Srpske radikalne stranke) Vojislavu Šešelju prekine mandat, zato što je to protivzakonito”, rekla je.

alt

Kao drugi zahtjev je istakla prestanak retorike koja poziva na rat i “koja ne doprinosi miru u regionu”.

“Ovaj put smo takođe poslali pismo predsjednici Vlade Srbije Ani Brnabić povodom knjiga koje je objavilo Ministarstvo odbrane koje se odnose na generala Pavkovića i generala Lazarevića i zapravo smo dobili odgovor od premijerke koja nas je pozvala na sastanak sutra, 2. novembra”, navela je Todorović.

Todorović je najavila da će predstavnici Inicijative ići sutra na sastanak gdje će iznijeti sve ove poruke i zatražiti “odgovorno postupanje Vlade i svih njenih institucija”.

“Poslaćemo još jednom jasnu poruku da su Miloševićeve metode, retorika devedesetih godina, nešto što neće dovesti mir, već znamo čemu je to dovelo. Ukoliko hoćemo mir, Srbija mora da preuzme aktivnu ulogu u izgradnji ovog mira i da bude lider u cjelokupnom ovom procesu, a ne da imamo institucije koje negdje drže stranu ratnim zločincima i koje ne doprinose niti edukaciji mladih po ovom pitanju, niti miru u regionu, jer ako smo se za to strateški opredijelili, onda moramo na tome strateški i da radimo”, dodala je.

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) Milan Antonijević istakao je da je jedan od povoda protesta to što je “jedna organizacija koja je koristila slobodu izražavanja, naišla na osudu i pravosudnih organa, ali i same države”.

alt

“Mislim da to nije dobra poruka kada govorimo o evropskim integracijama, kada govorimo o vrijednostima koje se šalju mladim ljudima”, naveo je on.

Kako je objasnio, treba poštovati sve presude i domaće i strane koje se tiču ratnih zločina.

“Takva poruka mora dolaziti i od svih državnih organa i iz Narodne skupštine gde se ne može slati poruka podrške ratnim zločinima ni iz izvršne vlasti, a na kraju krajeva ni iz pravosuđa koje je dužno da ovakve presude zaista i poštuje i da sa jedne strane gleda i kako izgleda sloboda izražavanja i koje su njene granice”, dodao je on.

On je najavio da mogućnost Ustavne žalbe, kao i mogućnost da se pojave pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Dok su predstavnici Inicijative protestno zviždali, predsjednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji Simo Spasić je sa megafona sa druge strane pričao o srpskim žrtvama.

Među transparentima mogli su se vidjeti i “Veselin Šljivančanin, ratni zločinac”, “Nisu naši heroji”, “Uvijek pištaljka”, “Nikad više puška”, a skup je obezbjeđivala policija.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89213993

Powered by Blogger.ba