Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

30.11.2018.

SVE GLASNIJE PROTIV USTAŠONOSTALGIJE

30.11.2018.

KARIKATURA PREDRAGA KORAKSIĆA CORAXA

30.11.2018.

OD DOLASKA NAPREDNJAKA POJAČAN TREND NEGIRANJA GENOCIDA U SRBIJI...A

30.11.2018.

ŽELJKO KOMŠIĆ : POZDRAVLJAM ODLUKU EVROPSKOG PARLAMENTA O GENOCIDU U SREBRENICI

Željko Komšić : Pozdravljam odluku Evropskog parlamenta o genocidu u SrebreniciČlan Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić pozdravio je danas odluku Evropskog parlamenta (EP) da usvoji amandman na Izvještaj o napretku Srbije kojim se izražava žaljenje zbog kontinuiranog negiranja genocida u Srebrenici od nekih srbijanskih zvaničnika, te insistira na prihvatanju presuda Haškog tribunala (ICTY).

Kako javlja Fena Komšić je komentirajući novinarski upit u vezi s tim, istakao  da je ta odluka EP-a očekivana, te da je potvrdila ono što je općepoznato i bezbroj puta rečeno.

– Nažalost, izgleda da na ovim prostorima, iz bilo kojih razloga, istina teško dopire do nekih ‘tvrdih ušiju’ – kazao je Komšić, potcrtavajući kako je odlukom/amandmanom EP-a potvrđeno „ono što smo mi već znali i što smo, nažalost, osjetili na svojoj koži“.

Dodao je kako ne može spekulirati o tome kada će na političku scenu u Republici Srbiji doći neka politička snaga koja će se moći suočiti s istinom, navodeći da to ovisi od građana te zemlje.

Zastupnici u Evropskom parlamentu izglasali su jučer rezoluciju o Izvještaju o napretku Srbije, a u okviru toga i amandman slovenskog zastupnika Igora Šoltesa u vezi s genocidom u Srebrenici u kojem se ističe da je priznavanje tog genocida osnovni korak na putu Srbije ka pristupanju EU.

30.11.2018.

NASER ORIĆ OSLOBOĐEN ZA RATNI ZLOČIN, U SREBRENICI

30.11.2018.

KO JE IGOR ŠOLTES: UNUK TITOVE DESNE RUKE NE DA SRBIJI U EU DOK NE PRIZNA GENOCID!

KO JE IGOR ŠOLTES: Unuk Titove desne ruke ne da Srbiji u EU dok ne prizna genocid!

Ko je Igor Šoltes, unuk Edvarda Kardelja i izvjestilac Evropskog parlamenta za Kosovo.KO JE IGOR ŠOLTES: Unuk Titove desne ruke ne da Srbiji u EU dok ne prizna genocid!

............................

Poput bombe odjeknula je vijest koja je juče poslijepodne stigla iz Brisela. Priznavanje genocida u Srebrenici osnovni korak na putu Srbije ka EU! Naime, to stoji u Rezoluciju o Srbiji, koju je usvojio Evropski parlament. Pitanje Srebrenice dodato je kroz amandman na inicijativu slovenčakog europoslanika Igora Šoltesa

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su juče u Briselu Rezoluciju u kojoj se ocjenjuje da je Srbija ostvarila napredak u ekonomskim reformama, ali da je od ključnog značaja da se u reformama pravosuđa, suzbijanju korupcije i slobodi medija ostvare opipljivi rezultati.

Evropski parlament je usvojio šest od osam predloženih amandmana na rezoluciju o Srbiji, uključujući one koji se odnose na slučaj Savamala, na odnos srpskih vlasti prema genocidu u Srebrenici, i na očuvanje zaštićenih sredina, uz osvrt na gradnju hidroelektrana na Staroj planini.


U četvrtom amandmanu, koji je podnio Šoltes, stoji da Evropski parlament "žali zbog kontinuiranog poricanja genocida u Srebrenici od nekih srpkih vlasti; podsjeća ih da je puna saradnja sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, i mehanizmom koji ga je naslijedio, takođe uključuje puno prihvatanje i primenu njegovih presuda i odluka; naglašava da je priznavanje genocida u Srebrenici osnovni korak na putu Srbije ka pristupanju EU".

Međutim, ovo nije jedini put da Šoltes pokušava da "disciplinuje" Srbiju.


Vjerujem - naziv je stranke, koju je formirao Igor Šoltes, 54-godišnji advokat iz Ljubljane, unuk poznatog slovenačkog i jugoslovenskog komuniste Edvarda Kardelja, nekadašnjeg najbliže sasradnika Josipa Broza Tita.

Upravo sa liste te stranke ušao je u Evropski parlament, gde je izabran za izvjestioca za Kosovo.

Kosovo mu nije strana oblast, s obzirom na to da je već radio kao savjetnik Svjetske banke za Kosovo.

Čim je stupio na dužnost, jasno je pokazao svojom izjavom, šta će mu biti fokus rada.

U svom prvom intervjuu rekao je, da mu je prvi radni zadatak da natjera ostalih pet članica Unije koje nisu priznale Kosovo — da to urade.

Činjenicu da je Slovenac zadužen za Kosovo mnogi u Prištini vide kao prednost, jer je Slovenija prva priznala kosovsku nezavisnost od bivših jugoslovenskih republika. S druge strane, poslije niza kritika koje je Priština iznela na račun EU, izbor Šoltesa za izvestioca albanski lideri shvataju kao znak dobre volje Brisela, jer je došao čovjek koji, po njima, najbolje razumije „stradanja Albanaca pod Srbijom“, pisali su prošle godine kosovski mediji.

30.11.2018.

EVROPSKI PARLAMENT: AMANDMAN O GENOCIDU U SREBRENICI DIO REZOLUCIJE O SRBIJI


Evropski parlament : Amandman o genocidu u Srebrenici dio rezolucije o Srbiji

Zastupnici Evropskog parlamenta usvojili su u Briselu rezoluciju u kojoj se ocjenjuje da je Srbija ostvarila napredak u ekonomskim reformama, ali da je od ključnog značaja da se u reformama pravosuđa, suzbijanju korupcije i slobodi medija ostvare opipljivi rezultati.

Kako prenosi AJB dokument izvjestitelja EP-a za Srbiju Davida McAllistera usvojen je s 503 glasa “za”, 85 “protiv” i 47 suzdržanih.

EP je usvojio šest od osam predloženih amandmana na rezoluciju o Srbiji, uključujući one koji se odnose na slučaj “Savamala”, odnos srbijanskih vlasti prema genocidu počinjenom u Srebrenici i očuvanje zaštićenih sredina, uz osvrt na gradnju hidroelektrana na Staroj planini.

Kontinuirano poricanje genocida

U amandmanu koji se odnosi na genocid počinjen u Srebrenici navodi se da EP “žali zbog kontinuiranog poricanja genocida u Srebrenici od nekih predstavnika srbijanskih vlasti i podsjeća da puna saradnja s Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju i Mehanizmom koji ga je naslijedio također uključuje puno prihvatanje i primjenu njegovih presuda i odluka te naglašava da je priznavanje genocida u Srebrenici osnovni korak na putu Srbije ka pristupanju EU-u”.

U dva amandmana koji se odnose na slučaj “Savamala” piše da EP “primjećuje izvjestan napredak u slučaju nezakonitog uništavanja privatne svojine i lišavanja slobode kretanja u beogradskoj četvrti Savamala u aprilu 2016.” te poziva na rješavanje tog slučaja, kao i na punu saradnju s pravosudnim organima kako bi svi počinioci bili privedeni pravdi.

Usvojen je i amandman o očuvanju zaštićenih sredina, u kojem se Vlada Srbije poziva da “usvoji neophodne mjere očuvanja zaštićenih oblasti, naročito uzimajući u obzir razvoj hidroelektrana u osjetljivim područjima, kao što je Nacionalni park Stara planina”.

Vlada Srbije poziva se da u tom kontekstu provede temeljitu procjenu utjecaja na životnu sredinu, prema standardima EU-a, i ohrabruje da poveća transparentnost u vezi s planiranim projektima.

‘Ne trebaju vam etnički čiste države’

U usvojenoj rezoluciji “pozdravlja se postojano angažiranje Srbije na putu ka uključenju u EU”.

Također je istaknut “izvjestan napredak” u reformi pravosuđa i zatraženo je da srbijanske vlasti pospješe reformu vladavine prava, a posebno da osiguraju nezavisnost i efikasnost sudstva i ojačaju borbu protiv korupcije.

Rezolucija razmatra ovogodišnji Izvještaj Evropske komisije o napretku Srbije i pozdravlja napore za normalizaciju odnosa s Kosovom, uz stav da “svaki dogovor o tome može biti prihvatljiv samo ako se o njemu dogovore obje strane” i ako se njime očuvaju stabilnost regije i međunarodno pravo.

Eurozastupnici “ukazuju na tekuću raspravu i izjave o mogućim korekcijama granice između Srbije i Kosova, uključujući razmjenu teritorija” i “ističu višenacionalnu strukturu Kosova i Srbije” te kažu da “etnički čiste države ne trebaju biti cilj u regiji”.

Privesti pravdi ubice Olivera Ivanovića

U tom dokumentu “podvlači se važnost stvaranja asocijacije / zajednice općina sa srpskom većinom” na Kosovu i provođenje svih dogovora, uključujući sporazum o energetici.

U dokumentu se “neopozivo osuđuje ubistvo političara kosovskih Srba Olivera Ivanovića i naglašava neophodnost saradnje istražitelja Srbije i Kosova, kao i međunarodna podrška da se počinioci ubistva privedu pravdi”.

Srbija se poziva da postepeno uskladi svoju vanjsku i sigurnosnu politiku s politikom EU-a, uključujući politiku prema Rusiji, te da postepeno s Unijom uskladi i svoj vizni režim.

30.11.2018.

RUSKI RULET S HRVATSKIM INTERESIMA U BOSNI I HERCEGOVINI

30.11.2018.

AKO CIK PROMIJENI ZAKON UĆEMO U PRAVNU ANARHIHU, OHR JE RJEŠENJE

Ako CIK promijeni zakon ućemo u pravnu anarhiju, OHR je rješenje

Ako CIK promijeni zakon ućemo u pravnu anarhiju, OHR je rješenje
Predsjednik Strateškog odbora Koalicije "Pod lupom" i bivši član CIK-a BiH Vehid Šehić smatra da bi odluka Ustavnog suda BiH po apelaciji Borjane Krišto mogla pomoći članovima CIK-a BiH prilikom odlučivanja o načinu raspodjele mandata u federalni Dom naroda iz kantonalnih skupština.

"Zašto to Ustavni sud BiH još nije uradio, ne znam. Ustavni sud BiH morao bi donijeti odluku po apelaciji Borjane Krišto, jer je donio prvu odluku po apelaciji Bože Ljubića, kojom je dva člana Izbornog zakona BiH stavio van snage, odnosno proglasio neustavnim", kaže Šehić za Vijesti.ba.

On podsjeća da se u apelaciji Borjane Krišto osporavaju odredbe Ustava FBiH da će iz svakog kantona biti delegiran po jedan delegat iz sva tri konstitutivna naroda, ukoliko je izabran u kantonalnu skupštinu.

"Ustavni sud BiH davno je trebalo da donese tu odluku. I OHR je, kao prijatelj suda, dao svoje mišljenje na apelaciju i poziva se na odredbe Ustava FBiH", napominje Šehić.

On naglašava da i u Izbornom zakonu BiH ima protivrječnih odredbi nakon odluke Ustavnog suda BiH po alepaciji Bože Ljubića.

"Naime, u Izbornom zakonu jasno piše da će se do konačne provedbe Aneksa 7 primjenjivati rezultati popisa iz 1991. godine, u prenesenom značenju kako je to određeno odredbama člana koji se tiče broja delegatqa iz svakog kantona. Ta opšta odredba postoji u ustavima RS i FBiH, koji kažu da će se do konačne provedbe Aneksa 7 primjenjivati popis iz 1991. godine. Odluku o konačnoj provedbu Aneksa 7 donosi visoki predstavnik ili Parlament BiH", pojašnjava Šehić.

Odluka CIK BiH, kako navodi, mora biti u skladu sa zakonom i Ustavom. No, Šehić problematizuje činjenicu da će CIK BiH uopšte biti u prilici da usvaja podzakonski akt.

"Bio bi presedan da institucija koja provodi zakon, sama ga i mijenja, nebitno da li se radi o podzakonskom aktu. Takva institucija nema nadležnosti da mijenja zakona koji provodi. Ukoliko se napravi presedan, doći ćemo u situaciju da institucije koje primjenjuju zakone, a ne donose ih, mijenjuju zakone. Tad ulazimo u pravnu anarhiju, jer iz nadležnosti zakonodavne vlasti izuzimamo nešto što je isključivo njena obaveza. Jedina institucija koja može to da uradi jeste OHR, odnosno visoki predstavnik", zaključuje Šehić.
 

(Vijesti.ba)30.11.2018.

CENTAR ZA MIR: OBILJEŽAVAJMO 29. NOVEMBAR KAO DAN PRAVDE

30.11.2018.

DOSJE HAG: STO JEDANAEST GODINA SRAMOTE

29.11.2018.

ŠEFIK DžAFEROVIĆ POZDRAVIO REZOLUCIJU EU PARLAMENTA: "PRIZNANJE GENOCIDA U SREBRENICI PREDSTAVLJA TEMELJNI PREDUVJET ZA VRAĆANJE I IZGRADNJU POVJERENJA U REGIJI"

DŽAFEROVIĆ POZDRAVIO REZOLUCIJU EU PARLAMENTA: "Priznanje genocida u Srebrenici predstavlja temeljni preduvjet za vraćanje i izgradnju povjerenja u regiji"

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović se oglasio nakon što je Parlament EU usvojio amandman o genocidu u Srebrenici.


DŽAFEROVIĆ POZDRAVIO REZOLUCIJU EU PARLAMENTA: 'Priznanje genocida u Srebrenici predstavlja temeljni preduvjet za vraćanje i izgradnju povjerenja u regiji'

..........................
"Pozdravljam odluku Europskog parlamenta da usvoji amandman na Izvješće o napretku Srbije kojim se iskazuje žaljenje zbog ponovljenog poricanja genocida u Srebrenici od strane nekih dužnosnika Srbije, te ih se podsjeća da puna suradnja sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, i mehanizmom koji ga je naslijedio, uključuje puno prihvaćanje i primjenu njegovih presuda i odluka", navodi se u pismenoj izjavi Šefika Džaferovića.

Džaferović značajnom porukom smatram činjenicu da je amandmanom naglašeno da je priznavanje genocida u Srebrenici temeljni korak na putu Srbije ka pristupanju Europskoj uniji.

"Puno priznavanje pravosnažnih presuda međunarodnih sudova i suočavanje sa istinom o događajima tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, prestanak negiranja sudski utvrđenih činjenica, te prestanak glorifikacije genocida i drugih zločina, predstavlja temeljni preduvjet za vraćanje i izgradnju povjerenja u regiji, kao i u samoj Bosni i Hercegovini", navodi se u saopćenju.

29.11.2018.

JOŠ JEDNA PODRŠKA EVROPSKOM PUTU BALKANA

29.11.2018.

PRIZNANJE NEGATORSKI GENOCIDA IZ DRŽAVNIH RUKU

29.11.2018.

PISAC IMŠIREVIĆ ODGOVORIO PISCU JERGOVIĆU

PISAC IMŠIREVIĆ ODGOVORIO PISCU JERGOVIĆU: „Upozorava na 'likvidaciju Hrvata' i zvuči kao da mu tekst šapuće Raspudić ili...“

„... neko još manje talentovan“


PISAC IMŠIREVIĆ ODGOVORIO PISCU JERGOVIĆU: 'Upozorava na 'likvidaciju Hrvata' i zvuči kao da mu tekst šapuće Raspudić ili...'


............................
Piše: Almir Imširević

Poslao nam Miljenko Jergović čestitku za praznik. Piše kako su „bošnjački nacionalisti vjerske ili građanske inspiracije, slijedeći logiku koja je prethodno već uspostavljena u Republici Srpskoj, rekli da Federacija Bosne i Hercegovine nije i srpska, i hrvatska, nego je bošnjačka i bosanska, tobož građanska, pa još ostavljena Redžepu Erdoganu u amanet. I tako je započela likvidacija Hrvata iz Bosne i Hercegovine, njihovo pretvaranje u obespravljenu manjinu s obećanim pravima kakva su manjine imale u sultanskoj Turskoj“.

I moja je „adresa“ upisana na razglednici što nam je Jergović šalje iz Zagreba, ispisujući uvrede i zamjerajući, posve neprilično njegovom talentu, da smo „komšiluk zamijenili komšićlukom“. Više puta iščitavam njegovu poruku, pokušavam shvatiti, dokučiti razloge, jer mi je dojadilo slušati kako oni koje poštujem, sa pristojne udaljenosti, o Sarajevu i BiH govore drugačije nego prilikom naših susreta. Jergović kojeg sam slušao na ovogodišnjem Bookstanu bio je, ako ne mudriji, ono sigurno - odmjereniji.

Momo Kapor je mržnju spram Sarajeva pravdao davnom traumom iz kina u kojem su ga, pred djevojkom, maltretirali lokalni jalijaši. Sa sličnim pričama iz ovog grada su otišle brojne  Kusturice, Bačanovići, Karajlići, Bazdulji... Mahala priča da je pjesnik Faruk Šehić, na nekoj od sarajevskih ulica, izvrijeđao Miljenka. Pominjao mu „jednog od roditelja“ i „hrvatsku revolucionarnu organizaciju“; dovoljan razlog da se pristojan čovjek uplaši. Čestitka je „logičan“ nastavak, a na nama je da prihvatimo stradanje od „prijateljske vatre“. Razumijem i ne okrivljujem.

Sarajevo možda i jeste Pakao na zemlji, ali zar je baš svako ko iz njega ode - Dante?

Upozorava Jergović na „likvidaciju Hrvata“ i zvuči kao da mu tekst šapuće Raspudić ili neko još manje talentovan. Više tužan no ljut, baš kao šofer iz one predskazujuće pjesme, opet sam u stanju vidjeti poredane knjige pred svojim prozorima. Naučio sam u ratu - papir odlično štiti od gelera. Poezija je „tanka“; Miljenkov opus bolje brani.

Godine 1992. upoznao sam dva mala Roma. Pričali mi kako vole „Švabe i naciste“ i sa nevjericom gledali u mene dok sam im, biranim riječima, pokušavao objasniti da to ne bi bila uzajamna ljubav. Nisu vjerovali ni da „Vikić nije musliman“, jer u njihovim glavama, koje su se formirale u opsadi, biti musliman značilo je biti - dobar. Njihov svijet je podjednako smušen kao ovaj Jergovićev u kojem su se isprepleli – slavlja i likvidiranja. Vikića je zamijenio Komšićem, ali je nevjerica ostala identična.

Možda smo komšiluk pretvorili u „komšićluk“, ali nismo krivi što je ovaj grad postao SaraNAjevo... SaHraNAjevo...

(Nomad.ba)

29.11.2018.

SRBIJA MORA PRIZNATI GENOCID KAKO BI EVROPA MOGLA IĆI DALJE


HUSNIJA KAMBEROVIĆ: "Srbija mora priznati genocid kako bi Evropa mogla ići dalje"

Predsjednik Udruženja za modernu historiju i profesor na Odsjeku za historiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Husnija Kamberović je izjavio za Fenu da je Evropska unija i od ranije stajala na stanovištu da je važno suočiti se sa tamnim stranama prošlosti i da se zapravo svi koji žele napredak u Evropu moraju suočiti sa svojom prošlošću i njenim tamnim stranama.HUSNIJA KAMBEROVIĆ: 'Srbija mora priznati genocid kako bi Evropa mogla ići dalje'

.................
Kamberović je ovo kazao zamoljen da prokomentira informaciju da su poslanici Evropskog parlamenta, u okviru rasprave o Izvještaju o napretku Srbije, usvojili amandman slovenačkog zastupnika Igora Šoltesa o Srebrenici, u kojem se između ostalog navodi da "Parlament žali zbog ponavljenog poricanja genocida u Srebrenici od strane nekih srpskih zvaničnika" te naglašava da je "priznavanje genocida u Srebrenici osnovni  korak na putu Srbije ka pristupanju EU".
 
Kamberović je mišljenja da je sasvim logičan završetak te priče bio "da se Srbija, na neki način, upozori i skrene pažnja na to barem da je neophodno suočiti se sa zločinima koji su počinjeni u ime Srbije i u ime srpskoga naroda, kako bi Evropa mogla ići dalje".     
 
- Genocid u Srebrenici je stvarno više nesporna činjenica, ne samo zbog toga što je i Međunarodni sud donio presude u kojima se zaključuje da je u Srebrenici počinjen genocid, nego zapravo imamo na desetine i stotine knjiga koje to pokazuju, svjedočanstava, priznanja, snimaka, fotografija itd. Zapravo je, ja mislim, rezolucija u formi amandmana koja je barem donesena u Evropskom parlamentu, jedan pokazatelj za sve nas na Balkanu da se mi, ukoliko stvarno želimo ići dalje, ukoliko želimo prihvatiti evropske vrijednosti, moramo součiti i otarasiti svoje tamne prošlosti – smatra Kamberović.
 
Dodaje da, ukoliko tu prošlost budemo nosili sa sobom, "zapravo ona će nas stalno vući nazad i ne možemo imati normalan put u Evropu bez tog suočavanja sa činjenicama".
 
Kamberović smatra da bi Srbiji doista bilo puno lakše ukoliko bi se s tom činjenicom suočila i na temelju toga gradila dobrosusjedske odnose sa BiH.
29.11.2018.

METASTAZE

METASTAZEMETASTAZE
foto: tuzlanski.ba


Ponovo nam se navješćuju oluje slične onima iz devedesetih godina prošlog stoljeća

Ono što se trenutno događa u Državi Bosni i Hercegovini teške su metastaze, koje su ovile našu domaju. U cigla tri dana pokazalo se da nacionalističke snage, politička nezrelost i nadirući klerofašizam dalje rastaču ionako krhko tkivo dejtonske Bosne i Hercegovine. Nacionalisti svih boja i oblika, osokoljeni ulaskom najvećeg protivnika Države Bosne i Hercegovine u zgradu Predsjedništva BiH, visoko su digli glave.

Ako tome dodamo nerazumnu antibosanskohercegovačku odluku ministrice zadužene za resor obrane da ne dozvoli uporabu Počasne postrojbe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i njihovog Puhačkog okestra da odaju počast svojoj domovini na povjesnom gradu Bobovcu, te današnju bruku u Parlamentu Federacije BiH, gdje je bilo svega samo ne parlamentarizma i demokracije, onda se upotpunjuje slika tragične stvarnosti u politički maligno oboljelom ozračju države Bosne i Hercegovine.

Nije nimalo naivno zvučala niska implicitnih prijetnji člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, koji neuvijeno, dakle potpuno izravno, od ulaska u svoj kabinet počinje raditi protiv države Bosne i Hercegovine.

Ne sumnjam ni da je odluka ministrice obrane jedan od prvih poteza tzv. plana B, koji je najavio predsjednik HDZ-a Dragan Čović. Dakle, očekuju nas dalje opstrukcije, očekuje nas to i prilikom konstituiranja vlasti na entitetskoj i državnoj razini.

Različitosti u koaliranjima po kantonima ne moraju značiti slabost, ali pojave nedržavotvornih postupaka zarad privatnih sujeta i neformiranje programskih koalicija zarad uskostranačkih interesa su za funkcioniranje vlasti u Federaciji BiH stvarna opasnost.

Nada da će izborni pobjednici napraviti iskorak iz političke i gospodarski očajne, a sigurnosno kritične situacije, postaje sve manjom…

I dok se skandaloznom atmosferom na konstituirajućoj sjednici Parlamenta Federacije BiH šalju jasne poruke svađalačko-primitivnog tona, nikoga od tih zastupnika ni briga nije što se dešava oko Bosne i Hercegovine, u okruženju krajnje nedobronamjernih državnih politika Srbije i Hrvatske, koje i dalje ne odustaju od neostvarenih ratnih ciljeva, puštajući preko zloglasnih sluganskih im medija poruke o disoluciji, pa i raspadu Bosne i Hercegovine.

Na potezu su ponovo narodi i građani države Bosne i Hercegovine, koji demokratskim skalpelima moraju naći način da ovo metastatsko tkivo krajnje bolesnog društva i države odstrane! Pri tome ne treba čekati! Treba djelati svim demokratskim institutima!

Jer ponovo nam se navješćuju oluje slične onima iz devedesetih godina prošlog stoljeća!

Metastaze su velike, takve da nisam siguran u evolutivne postupke njihovog otklanjanja.

Ponoviću rečenicu nedavno ispisanu na stranicama ovoga portala: ne dozvolimo rastakanje, disoluciju i uništenje ZAVNOBIH-ovske i dejtonske države Bosne i Hercegovine.

Radi budućnosti naše djece urazumimo se, izaberimo najkompetentniju i najbosanskohercegovačkiju vlast, koja će biti servis građana i zaštitnica domovine!!!

29.11.2018.

KAKAV JE DA JE - MOJ MOSTAR!

29.11.2018.

SLAVITI RATNE ZLOČINCE JE ZLOČIN!


Slaviti ratne zločince je ZLOČIN!
Slaviti ratne zločince je ZLOČIN!
Foto: Dino Stanin/PIXSELL


Zamislite ovakav scenario; Na stadionu Bajerna u Minhenu usred utakmice grupa navijača razvlači transparent dugačak nekoliko desetina metara sa likom Hitlera, Gebelsa i drugih ratnih zločinaca nazivajući ih „pravednicima“ te se zaklinju kako će njihova djela i ideje vječno žive. Cjelokupna njemačka javnost bi oštro osudila ovaj idiotluk a oni koji su raširili transparent ne bi se  dobro proveli uz žestok odgovor policije i njemačkog pravosuđa. Uprava kluba bi bila smjenjena a oni koji su dozvolili unošenje transparenta kažnjeni! Svastika i nacistički pozdrav u Njemačkoj su striktno i bezuvjetno zabranjeni, baš kao i drugi simboli iz vremena nacizma. U toj je zemlji, koja nosi teški povijesni teret i odgovornosti za najteže zločine u povijesti ljudskog roda, zakonom sankcionirano raspirivanje mržnje protiv pojedinaca ili skupina na temelju njihove etničke ili vjerske pripadnosti, bez obzira radi li se o pojedincima ili organizacijama. Svatko tko to čini suočen je s prijetnjom višegodišnje zatvorske kazne. Njemački narod je shvatio da priznanje osjećaja srama ne predstavlja  slabost, već početak rađanja plemenitosti!

Ako bi se sudilo po iskustvu,građana  bivše Jugoslavije, svi prošli a izgleda i budući ratovi će nam počinjati na tribinama sportskih igrališta. O našim iskustvima iz kasnih  80-ih i ranih 90-ih se već puno toga zna kada su nadolazeći nacionalizmi rasli da bi kulminirali 13. maja/svibnja 1990 godine na stadionu Dinama u Maksimiru gdje se vodio pravi mali rat navijača Dinama i Crvene Zvijezde. Utakmica se morala otkazati zbog nemilih događaja a među protagonistima se se nalazili ratni zločinac Željko Ražnjatović Arkan i Aleksandar Vučić, današnji predsjednik Republike Srbije. Taj događaj je nagovjestio raspad Jugoslavije.

Nedavno divljanje navijača Košarkaškog kluba Zadra kada su izvisili transparent podrške presuđenom ratnom zločincu Slobodanu Praljku, koji je na haškom sudu 29. novembra/studenog prošle godine počinio samoubojstvo, naišli su osudu međunarodne javnosti. S druge strane reakcija policije, pravosuđa i hrvatske javnosti je kao i obično  izostala. Veličanje ratnih zločinaca su u Njemačkoj nezamislivi, kao što su u Njemačkoj nezamislive bilo kakve iznimke kada je o Hitlerovom veličanju riječ. Tako bi trebalo biti i u Hrvatskoj, u kojoj je formalno-pravno na snazi njemački model. Nije ovo prvi put kada navijači ”Tornada” neometano koriste sportske događaje kako bi nam poslali svoje političke poruke. Prisjetimo se njihovog nedavnog šovinističkog skandiranja Dženanu Musi.

Zašto nam danas služe sportske arene i događaji? Gotovo da ne prođe neka nedjelja a da se ne zabilježi slučajevi primitivnog izljeva nacionalizma i šovinizma. Javna je istina da se sportska borilišta koriste kao mjesta izljeva primitivnjih strasti i to onog dijela publike koji nisu ništa drugo nego eksponenti političkih manipulatora i nemaju nikakve veze sa sportom. Sport se vješto zloupotrebljava kao formula implementiranja  nacionalističke i ratnohuškačke politike. Kako izostane adekvatan odgovor države onda se javnosti u sredstvima ”podmetne” navijačka skupina poput ”Tornada” bez konkretnog imenovanja počinioca kako bi se prikrila odgovornost države, uprave kluba, policije i svih drugih aktera. Unijeti transparent u dvoranu KK Zadar, dugačak nekoliko desetina metara se ne može neopaženo! Možda među vinovnicima u Zadru treba tražiti buduće uticajne političare, predsjednike vlada i država kako nas to uči iskustvo sa Maksimira? I naravno buduće ratne zločince koji slave zločince.

U članu 35 Krivičnog zakona Hrvatske kaže se da ”onaj ko javno odobrava, poriče,  ili javno umanjuje kazneno djelo genocida, zločina agresije, zločina protiv čovječnosti ili ratnog zločina”, može dobiti kaznu zatvora do 3 godine. Presuda Prliću i ostalim, na žalost, nije iskorištena kao povod za hrvatsku katarzu suočavanja sa svojom prošlošću. I dalje se otvoreno koketira sa ustaštvom sa stalnim rastom govora mržnje i revizije holokausta. I sve dok se Republika Hrvatska ne obračuna sa avetima povamirenog ustaštva i udruženog zločinačkog poduhvata, na isti onaj način kako je to učinila i Njemačka,  hrvatski  građani će trpjeti ogromnu štetu. Za razliku od Njemačke i drugih evropskih zemalja, Republika Hrvatska do sada nije podignula ni jednu jedinu optužnica na osnovu ovog člana Krivičnog zakona. Premda je imala mnogo više razloga!

29.11.2018.

U SRBIJI JOŠ ŽIVI I PODRŠKU UŽIVA ZLOČINAČKA GENOCIDNA POLITIKA

U Srbiji još živi i podršku uživa zločinačka genocidna politika

U Srbiji još živi i podršku uživa zločinačka genocidna politika
Direktor Istraživačko-dokumentacionog centra Mirsad Tokača za Vijesti.ba prokomentarisao je uvredljive poruke negiranja i veličanja genocida u Srebrenici, koje u posljednje vrijeme sve češće čujemo iz susjedne Srbije.

Tokača kaže kako je iznenađen iščuđavanjem domaće javnosti takvom pojavom, jer su stvari mnogo jednostavnije za shvatiti nego što se to čini.
 
- Naime, mi uporno i s nevjerovatnom naivnošću očekujemo da država koja je planirala, organizovala i direktno učestvovala u činjenju genocidnih radnji, i to ne samo u Srebrenici, nego i na čitavom prostoru BiH, prihvati svoju odgovornost, prizna genocid iiskaže bilo koju vrstu žaljenja ili iskrenog izvinjenja - govori Tokača.
 
Sve ono što i danas rade, nastavlja naš sagovornik, "po mnogo čemu slično je onome što su radili tokom agresije na BiH, jer sam čin genocida je čin obeščovječenja Bošnjaka, dakle najteži oblik dehumanizacije jedne etničke/nacionalne grupe".
 
- Negiranjem i veličanjem genocida oni i dan-danas pokazuju da nas nepriznaju i ne prihvataju kao ravnopravne subjekte i da bi, kada bi im se ukazala prilika, iste stvari bile opet ponovljene - ističe Tokača.
 
S druge strane, dodaje, oni to rade jer im za nipodaštavanje žrtava dajupovoda neki političari iz reda bošnjačkog naroda stalnim ponavljanjem poziva na pomirenje.
 
- Apsurdno je i u historijskim analimanezabilježeno da se žrtva najtežeg zločina ponaša snishodljivo spram svog egzekutora što - svjesno ili nesvjesno - čine neki bošnjački političari, čime i oni saučestvuju u poniženju vlastitih žrtava - smatra Tokača.
 
Bosna i Hercegovina se, dodaje naš sagovornik, konačno i definitivno treba okrenuti sebi i ne očekivati od Srbije i njenog političkog i vjerskog rukovodstva ili akademske elite bilo koju vrstu katarze ili sposobnosti i želje da prihvate odgovornost i priznaju zločin genocida.
 
- Svakom razumnom je jasno da seoni nisu odrekli, niti će odreći svojih ratnih ciljeva, samo što mijenjaju taktiku i to žele postići političkim sredstvima - upozorava Tokača.
 
Navodi kako je potrebno učiniti sve da se vrati dostojanstvo žrtvama, a to je moguće samo tako da one razumiju ko im je neprijatelj i kako biti spreman - vojno i intelektualno - da nam se genocid ne ponovi, "jer nakon iskustva devedesetih, nemamo pravo reći nikada više".
 
- Nama bi trebalo biti jasno da presude sudova, bili oni međunarodni ili domaći, brzo budu zaboravljene, a u stvarnom životu ništa ne znače, jer ne mijenjaju stanje proizvedeno genocidom, nego samo konstatuju da se on desio i za to osude nekoliko dostupnih zločinaca - poručuje Tokača.
 
Na drugoj strani, ističe, ostaje da živi zločinačka genocidna politika.
 
- Takva politika u Srbiji, ali i kod nekih naših sugrađana u BiH, još uvijek, nažalost, uživa podršku i nalazi plodno tlo za izljeve mržnje i negiranje genocida - zaključuje Tokača u razgovoru za Vijesti.ba.
 
 
D.K.
 
(Vijesti.ba)

28.11.2018.

DOCENT DOKTOR EMIR KREMIĆ : SAMO POPIS IZ 1991. MJERODAVAN ZA IZBORNI PROCES


Emir Kremić : Samo popis iz 1991. mjerodavan za izborni proces


Popis stanovništva iz 1991. godine jedini je mjerodavan za potpunu provedbu izbornog procesa, stručno je mišljenje Federalnog zavoda za statistiku.

Takvo tumačenje Zavod je uputio 19. novembra Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine, rekao je na pres-konferenciji direktor Emir Kremić.

– U vezi s tumačenjem podataka koji se odnose na Popis stanovništva a vezano za izborni proces koji provodi Centralna izborna komisija BiH, obavještavamo vas da je Federalni zavod za statistiku kao ovlašteni organ shodno članu 9. Zakona o statistici Federacije Bosne i Hercegovine, tačke 4) i 6), dao stručno tumačenje podataka vezanih za Popis stanovništva BiH i na taj način određuje da je samo Popis stanovništva iz 1991. godine kvalifikovan i prikladan za izborni proces u 2018. godini u Bosni i Hercegovini, kao što je bio slučaj i u prethodnim izbornim procesima od 1996. do 2018. godine – naveo je Zavod u dopisu upućenom Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Kako javlja Fena prema Kremićevim riječima, ovo stručno tumačenje je u skladu sa zakonskim propisima obavezujuće za sve druge pravne subjekte pa tako i za Centralnu izbornu komisiju.

– Obavezujuće dejstvo prema izbornoj komisiji pravno nastupa 19. novembra 2018. godine, kada je zaprimila dostavljeno obavezujuće stručno tumačenje čiju kontrolu može izvršiti samo Ured visokog predstavnika – OHR za Bosnu i Hercegoinu ili Ustavni sud Bosne i Hercegovine – kazao je također Kremić.

Navedena zakonska ovlašćenja i tumačenja su obrazložena i data u stručnom tumačenju Zavoda, tako da od 19.11.2018. godine, uzimajući u obzir njegovu zakonsku obavezujuću snagu, više ne postoji bilo kakva pravna zapreka za potpunu implementaciju izbornog procesa u skladu s Popisom stanovništva iz 1991. godine, stručno je tumačenje Federalnog zavoda za statistiku koje je novinarima predočio Kremić.

Samo ako bi Ured visokog predstavnika u BiH i Parlamentarna skupština proglasili Aneks 7 implementiranim, u tom slučaju bi se mogli prihvatiti rezultati popisa iz 2013., Kremićevo je objašnjenje.

Također je kazao da dva popisa nisu uporediva jer 1991. i 2013. nije bila ista ustavna struktura, a ni metodologije nisu jedinstvene.

28.11.2018.

CORMACK: S DODIKOM ĆEMO RADITI IZ POŠTOVANJA PREMA INSTITUCIJI PREDSJEDNIŠTVA BiH

28.11.2018.

PROF.DR. SLAVO KUKIĆ : IDE LI DVOJAC DODIK-ČOVIĆ PUTEM POLITIČKOG NEPOVRATA?

28.11.2018.

USTAVNI SUD U SLUČAJU LJUBIĆ DODATNO OSNAŽIO PRINCIP 1/1/1 I POPIS IZ 1991.

Ustavni sud u slučaju Ljubić dodatno osnažio princip 1/1/1 i popis iz 1991.

Ustavni sud u slučaju Ljubić dodatno osnažio princip 1/1/1 i popis iz 1991.
Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a danas je, po ko zna koji put, u javnosti ponovo manipulirao odlukom Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića tvrdnjom kako je Ustavni sud BiH van snage stavio odrede o mogućnosti izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH iz svih kantona i konstitutivnih naroda.

Jer da je Čovićeva tvrdnja tačna, kao prvo, ne bi bilo potrebe za apelacijom Borjane Krišto koja u svojoj apelaciji traži upravo ono što Čović kaže da je Ustavni sud već odlučio.

Upravo suprotno, Ustavni sud ne da nije stavio van snage ove odredbe već ih je dodatno učvrstio. Trba znati kako se upravo Božo Ljubić u svojoj apelaciji pozvao na popis iz 1991. godine te podatke Federalnog zavoda za statistiku, koje danas pojedini članovi CIK-a ne žele uzeti kao argument.

Naime, Ustavni sud je van snage stavio odredbu člana 10.12 Izbornog zakona koja glasi: Svakom konstitutivnom narodu se daje jedno mjesto u svakom kantonu.

S druge strane, Ustavni sud je osnažio i ostavio na snazi član 8 tačka 3 Ustava FBIH koja glasi: U Domu naroda biće najmanje jedan Bošnjak, jedan Hrvat i jedan Srbin iz svakog kantona koji imaju najmanje jednog takvog zastupnika u svom zakonodavnom tijelu.

Upravo zbog toga je 12. januara predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto podnijela zahtjev Ustavnom sudu BiH da ocjeni usklađenost članka 8. stav 3 Ustava FBiH, s ciljem da Ustavni sud te odredbe stavi van snage.

Da li će Ustavni sud BiH suspendirati ono što je ustavna norma, i prekršiti Ustav, baš kao i CIK ostaje da se vidi. Sad za sad to ipak još uvijek nije slučaj, iako bi HNS, i neki unutar CiK-a i Ustavnog suda BiH voljeli da je jeste.


(Vijesti.ba)

28.11.2018.

VELIKOSRPSKI MARŠ PREKO DRINE


Velikosrpski marš preko Drine
Velikosrpski marš preko Drine
foto: DSS

I tako je iz Beograda, danas jedna marginalna politička stranka, ali koja igra na “jaku kartu” poslala “čestitku” Sarajevu povodom dana državnosti, da još nije sve gotovo i da je Republika Srpska samo formalno u sastavu Bosne i Hercegovine. “Čestitku” nije potpisao Aleksandar Vučić, ali on iznutra preko kancerogenog Milorada Dodika svog trojanskog konja para državne granice BiH.

Da je neko zaspao pre sto godina ne bi verovao da je Drina granica, rekao je Miloš Jovanović, predsednik Demokratske stranke Srbije, povodom sto godina od prisajedinjena Vojvodine kraljevini Srbiji. Gotovo istovremeno, kad je 25. novembra u Bosni i Hercegovini proslavljena 75-godišnjica ZAVNOBIH-a. Temelja državnosti cementiranog borbom partizana – Srba, Hrvata i Muslimana protiv fašizma.

Lider ove desničarske nacionalističke stranke kaže da je sad za srpski narod došlo “smutno vreme, ali da moramo da budemo na visini dela svojih predaka. Da je neko zaspao i probudio se danas bio bi zatečen činjenicom da Srbi žive u nekoliko država. Video bi antisrpsku Crnu Goru sa režimom Mila Đukanovića, bio bi u čudu da vidi Kosovo koje je proglasilo secesiju, ne bi verovao da je Drina granica… Kosovo je Srbija, Republika Srpska je Srbija iako to samo danas formalno nije. U srpskoj Crnoj Gori i dalje imamo potomke serdara Janka Vukotića, a kad padne Milov režim, posle tri dana će biti kao da ga nikad nije bilo.”

Ruinirana unutarstranačkim borbama nekad velika stranka Vojislava Koštunice danas nosi fenjer na srpskoj političkoj sceni, ali ima oštre zube i ne odriče se svoje zavetne velikosrpske iluzije. Tu trulu kobilu zajahali su zajedno sa četnikom Vojislavom Šešeljem, epigonom ove sulude ideje. I DSS baš kao i profašistička Srpska radikalna stranka njuši tragove organizacije “Ujedinjene ili smrt” formirane u Srbiji početkom prošlog veka. U njenom ustavu, pečatiranom mrtvačkom glavom i ukrštenim kostima, pisalo je da su Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Slavonija i Srem, Vojvodina i Primorje srpske pokrajine. Članovi te tajne organizacije zaklinjali su se suncem što ih greje, zemljom što ih hrani, Bogom, čašću i životom da će se boriti za Srbiju do “p…. m……. “. Miloš Jovanović, prvi čovek gnjile Demokratske stranke Srbije okađene tamjanom velikosrpstva, u želji da povrati staru slavu vlastodržačkog statusa, hrabri članstvo i simpatizere da u borbi za Srbiju od “Kamčatke do Urala” ne sme da se klone. Obaveza je današnje generacije da se za ovakvu Srbiju izborimo polako i mudro, savetuje on.

I tako je iz Beograda, danas jedna marginalna politička stranka, ali koja igra na “jaku kartu” poslala “čestitku” Sarajevu povodom dana državnosti, da još nije sve gotovo i da je Republika Srpska samo formalno u sastavu Bosne i Hercegovine. “Čestitku” nije potpisao Aleksandar Vučić, ali on iznutra preko kancerogenog Milorada Dodika svog trojanskog konja para državne granice BiH.

28.11.2018.

NEMOGUĆA DIPLOMATSKA MISIJA

27.11.2018.

ELVIR KARAJBIĆ IZABRAN ZA PREDSJEDAVAJUĆEG PREDSTAVNIČKOG DOMA PFBiH, OKONČANA SJEDNICA

Elvir Karajbić izabran za predsjedavajućeg Predstavničkog doma PFBiH, okončana sjednica
Elvir Karajbić izabran za predsjedavajućeg Predstavničkog doma PFBiH, okončana sjednica
Nakon pojedinačnog prozivanja i glasanja, 52 zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBIH jednoglasno je podržalo prijedlog klubova SDP-a, DF-a i Naše stranke da se za predsjedavajućeg doma izabere Elvir Karajbić (SDP).

Karajbić je po preuzimanju dužnosti najavio izbor dva dopredsjedavajuća, ali ošto službe nisu dostavile prijedloge prekinuo je sjednicu.

Podsjećamo, nešto iza 16.30 sati nastavljana je konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBIH, bez zastupnika SDA i HDZ-a BiH. Nastavkom sjedice je predsjedavao najstariji zastupnik Mile Atlagić iz SDP-a, do izbora novog rukovodstva. Upravo je ovaj izbor bio razlog zbog kojeg su zastupnici SDA i HDZ-a napustili zasjedanje.

img-b02dbc30cee84cd2384ea21971ca132b-v

Damir Mašić iz SDP-a je u nastavku sjedice izrazio duboko žaljenje za ono što se desilo, te dodao da je Edin Mušić (SDA) iz političkih razloga pokušao da opstruira nastavak sjednice.

- Predsjedavajući nije htio da da poslovničku intervenciju i pauzu, te je naprasno odgodio raspravu. 52 zastupnika su se izjasnila da žele nastavak sjednice, rekao je Mašić.

Zamolio je sve prisutne zastupnime da podrže izbor Elvira Karajbića za predsjedavajućeg. 

Ranija dešavanja

Svemu je prethodila prava drama i žustra rasprava.

Naime, na prijeldog Klubova SDP-a, DF-a i Naše Stranke za predsjedavajućeg je predložen Elvir Karajbić (SDP), nakon čega je Edin Mušić iz SDA odgovorio da klubovi podnose prijedloge za predsjedavajućeg i dva dopredsjedavajuća, te da još nemaju pisane dokumente koji propisuju formiranje klubova.

Potom je Mušić prekinuo sjednicu, a zastupnici SDA i HDZ-a napustili zasjedanje.  U sali Predstavničkog doma osatli su poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, Demokratske fronte (DF), Naše stranke (NS), Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, Pokreta demokratske akcije, Naroda i pravde koji su negodovali da se današnja konstituirajuća sjednica odgodi. 

Uskoro je iz SDP-a medijima dostavljen i dokument koji je demantirao Mušićeve tvrdnje, a iz kojeg se vidi da su klubovi formirani.

Nakon održanih konsultacija, blok pomenutih stranaka koji je ostao u sali skupio je 52 potpisa kojom su zatražili i dobili nastavak konstituirajuće sjednice.  Poziv sa 52 potpisa poslat je i na adrese SDA i HDZ, čije se zastupnike pozivalo da se vrate na sjednicu, što oni nisu učinili.  


(Vijesti.ba)

27.11.2018.

MIODRAG ŽIVANOVIĆ: KRIZA ĆE U BiH POSTATI STIL ŽIVOTA

Živanović: Kriza će u BiH postati stil života

Živanović: Kriza će u BiH postati stil života
Banjalučki profesor Miodrag Živanović smatra da nakon oktobarskih izbora neće biti promjena u dnevno-političkim zbivanjima u RS. Događaće se isto kao što je i do sada bilo, kaže on u razgovoru za Vijesti.ba.

"RS ni do sada nije imala nikakvu opoziciju. Opozicija se samo tako zvala, ali je ona djelovala na istoj matrici sa idejama koje su iste kao ideje pozicije. Dakle, unutar 
jednog etničkog korpusa bio je napravljen vještački raskol između jednih i drugih. Zato bi situacija ostala ista i da je tzv opozicija ostala na okupu", mišljenja je Živanović. 
 
Ovo je, dodaje, problem koji će pokazati da slijede ne samo teški, nego i prazni politički dani. 
 
"Osim ovoga, problem koji seže i izvan RS, jeste taj da je u 
strukturi našeg bh. društva stanje uređeno tako da postoji najmanje stotinu načina da se neka odluka blokira, a samo jedan način da se one provode. Jedan jedini način je konsenzus. I sa tog stanovišta smo u problemu, jer će se svi opredjeljivati za blokade", upozorio je ovaj banjalučki profesor. 
 
Nije optimista da BiH očekuje stabilniji i prosperitetniji period. Sasvim suprotno, smatra da postizborni događaji  ukazuju na to da građane ove zemlje očekuju teški dani. 
 
"Bojim se da će kriza postati stil života i da će nam se to činiti prirodnim", kazao je Živanović, te dodao da će građani biti taoci političkih kalkulacija.
 
Upozorio je takođe da se u BiH u narednom periodu neće dogoditi ništa što bi ovdašnje društvo uputilo na otvaranje prema onima koji su drugačiji.
 
"Ostaćemo slika i prilika društva koje je već ozbiljno bolesno od palanačke svijesti", ocijenio je on. 
 
Profesor Živanović postavlja pitanje da li će u konačnici biti ljudi u BiH koji će htjeti živjeti pod ovakvim uslovima i partijskim kišobranima. 


 
(Vijesti.ba)

27.11.2018.

ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BiH ŠEFIK DžAFEROVIĆ: DODIKOVO PISMO TRUMPU NIJE STAV PREDSJEDNIŠTVA

Džaferović: Dodikovo pismo Trumpu nije stav Predsjedništva

Džaferović: Dodikovo pismo Trumpu nije stav Predsjedništva
Pismo koje je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik uputio predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trumpu ne predstavlja stav Predsjedništva Bosne i Hercegovine, niti odslikava zvaničnu politiku Bosne i Hercegovine.

Pismo se može posmatrati jedino i isključivo kao pojedinačni stav Milorada Dodika.

U pismu je izneseno nekoliko proizvoljnih i netačnih ocjena.

Navedeno je da 25. novembar Dan državnosti Bosne i Hercegovine nije „regulisan bilo kakvom relevantnom odlukom kao praznik“, što je netačno.

Dejtonskim mirovnim sporazumom je predviđen kontinuitet pravnih propisa Republike Bosne i Hercegovine, sve dok Parlamentarna skupština BiH po nekom pitanju ne odluči drugačije. Budući da to do danas u slučaju zakona o praznicima nije urađeno, moraju se primjenjivati zakoni koji su važili u Republici Bosni i Hercegovini. To znači da se 1. mart zakonski obilježava kao Dan nezavisnosti, a 25. novembar kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine. To je svojom odlukom 2017. godine potvrdio i Ustavni sud Bosne i Hercegovine. Stoga nepriznavanje ovih praznika predstavlja kršenje zakona.

U pismu je navedeno i da Bosna i Hercegovina nije donijela „nikakvu odluku o učlanjenju u NATO-u“.

I to je netačno. Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine  usvojila je 28. septembra 2005. godine Zakon o odbrani, u čijem članu 84. se jasno i precizno navodi: „Parlamentarna skupština, Vijeće ministara, Predsjedništvo, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provest će potrebne aktrivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a“.

Također, u junu 2009. godine, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović je u ime Predsjedništva BiH podnio generalnom sekretaru  NATO-a zahtjev za prijem Bosne i Hercegovine u Akcioni plan za članstvo (MAP), navodi se u saopćenju za javnost Kabineta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića.


(Vijesti.ba)

27.11.2018.

AKA STE PROTIV DRŽAVE BiH, ZAŠTO OD NJE PRIMATE NOVAC?

27.11.2018.

HRVATSKA I BiH : ĐURA ĆE TI OPROSTITI ŠTO TE TUKAO!

27.11.2018.

MOJA DOMOVINA I U POBJEDI PORAŽENA

27.11.2018.

STJEPAN MESIĆ: FRANJO TUĐMAN JE BIO ODUŠEVLJEN MILOŠEVIĆEM

27.11.2018.

EMIR SULJAGIĆ : NEKA HRVATSKA IZVUČE POUKE IZ TOGA KAKO JE PROŠLA PRED VIJEĆEM EU


Emir Suljagić : Neka Hrvatska izvuče pouke iz toga kako je prošla pred Vijećem EU


Hrvatska je uvjerena da članstvo u EU i NATO savezu može koristiti za ostvarivanje regionalne hegemonije. Moj savjet im je da izvuku neke pouke iz toga kako su prošli pred Vijećem EU.

Poručio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba predsjednik Političkog savjeta Građanskog saveza Emir Suljagić, komentarišući novu diplomatsku ofanzivu državnog vrha Hrvatske usmjerenu na izmjene Izbornog zakona u BiH. Nakon EU, lobiranja su počela i u NATO savezu.

Naime, tokom nedavnog susreta zvaničnika Hrvatske sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Zagrebu, bh. izborno zakonodavstvo bilo je jedna od tema razgovora. To je potvrdio i zastupnik u Saboru Hrvatske Miroslav Tuđman koji je prisustvovao pomenutom sastanku. On je rekao da su hrvatski zvaničnici zatražili da NATO zatraži od BiH rješavanje pitanja jednakopravnosti konstitutivnih naroda kako bi ova država mogla nastaviti svoje evroatlantske integracije.

Suljagić ističe da ova diplomatska ofanziva, između ostalog, objašnjava zašto je Ministarstvo odbrane BiH u tri godine, nakon njegovog odlaska sa mjesta zamjenika ministrice, uknjižilo samo šest perspektivnih vojnih lokacija, iako je to ključni uslov za aktiviranje MAP-a.

“To objašnjava i zbližavanje Hrvatske, HDZ-a i HDZ-a BiH sa Rusijom”, smatra Suljagić.

//////////////////////////////////////////////


27.11.2018.

ODGOVOR NA AKCIJU RUSIJE: UKRAJINA UVELA RATNO STANJE

27.11.2018.

DENIS ZVIZDIĆ: POZIVAM MILORADA DODIKA DA PROŠETAMO SARAJEVOM , JER ON TREBA DA UPOZNA GLAVNI GRADA DRŽAVE ČIJI JE..."

ZVIZDIĆ UPUTIO ZANIMLJIV POZIV: "Pozivam Dodika da posjeti Vijeće ministara i da prošetamo kosmopolitskim Sarajevom, jer on treba da upozna glavni grad države čiji je..."

Zvizdić je naime rekao i kako je ogroman nonsens, da je jedan prvostepeno presuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić 1993. godine na jednoj paraustavnoj tvorevini i paraskupštinskoj tvorevini RS u to vrijeme poništio sve odluke ZAVNOBIH-a.


ZVIZDIĆ UPUTIO ZANIMLJIV POZIV: 'Pozivam Dodika da posjeti Vijeće ministara i da prošetamo kosmopolitskim Sarajevom, jer on treba da upozna glavni grad države čiji je...'

................
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić bio je gost u specijalnom programu povodom 25. novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine na televiziji Hayat, te je tom prilikom uputio zanimljiv poziv Miloradu Dodiku. 

- Ja mislim da će i gospodin Dodik, uzimamo ga sada kao primjer, evoluirati u narednom periodu. Ja ga osobno pozivam da posjeti Vijeće ministara BIH, da ga upoznamo sa svim aktuelnim projektima. Naravno u mom kabinetu i sali Vijeća ministara su samo zastave Bosne i Hercegovine, tako je bilo i tako će i ostati, ali pozivam ga da upozna institucije Bosne i Hercegovine, pozivam ga da poslije toga prošetamo zajedno da odemo negdje na ručak. Jer on treba da upozna glavni grad države čiji je predsjedavajući, a to je jedan predivni, kosmopolitski , uspješni, evropski, moderni , tolerantni grad koji se zove Sarajevo, rekao je Zvizdić.

Zvizdić je naime rekao i kako je ogroman nonsens, da je jedan prvostepeno presuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić 1993. godine na jednoj paraustavnoj tvorevini i paraskupštinskoj tvorevini RS u to vrijeme poništio sve odluke ZAVNOBIH-a.

- Možete misliti, u kom je pravcu takva miloševićevska, hegemonistička politika u tom periodu. U međuvremenu su stvari evoluirale, svi smo svjesni kvalitete i značaja i ZAVNOBIH-a i AVNOJ-a, činjenice da je BIH međunarodno priznata zemlja, rekao je Zvizdić.

Zvizdić je rekao i kako je njegov san o Bosni i Hecegovini  - “san o evropskoj i stabilnoj BiH, o BiH koja će biti društvo jednakih šansi, društvo znanja, jer dokazano imamo talentovane mlade ljude“.

- Mislim da imamo sve uvjete da udemo jedno sretno i prosperitetno društvo, da nam je u ovom trenutku važno da postignemo jedan zadovoljavajući nivo političke stabilnosti kako bi naši privrednici mogli da rade, kako bi mogli privući strane investicije i kako bi mladim ljudima omogućili da budu savremenih evropskih i globalnih tokova , rekao je Zvizdić.

Zvizdić satra da dokumenti koji su doneseni na zajedanjima ZAVNOBiH-a vizionarski, te trebaju da imaju veliki respekt danas. Međutim, nijedan akt ne smije biti pretjerano posmatran, na način da postane nedodirljiv. Kako je rekao, te akte su pisali ljudi, pa tako ima puno dobrih stvari, ali i onih koje nisu dobre, posebno kada su u pitanju Bošnjaci.

- Siguran sam da možemo živjeti bolje. Kada bi se pitali građani, Bosna i Hercegovina i svi njeni građani bi živjeli u boljem ambijentu sloge i saradnje - istakao je Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH mišljenja je da najveće probleme u BiH prave političari, koji imaju stalne igrokaze, a kojima smo svjedočili i prethodnih dana, i oni pokušavaju napraviti podjele među narodima u BiH.

- Bosna i Hercegovina je kroz svoju multikulturalnost nadvladala sve probleme i preživjela, jer je Bosna pametnija od naroda. Siguran sam da su se rodile i da će se rađati generacije koje slave i koje će slaviti ovaj značajan dan za BiH - naglasio je.

- Potpuno je besmisleno kada neko ko je predsjednik države kaže da više voli susjednu državu nego svoju - rekao je Zvizdić.

26.11.2018.

CIK NEMA KUD: FZS DOSTAVIO OBAVEZUJUĆE MIŠLJENJE - OSNOVA POPIS IZ 1991. GODINE

CIK NEMU KUD: FZS dostavio OBAVEZUJUĆE mišljenje - Osnova popis iz 1991. godine

U stručnom tumačenju pojašnjeno je zašto primjena popisa stanovništva iz 1991. godine treba biti osnova za implementaciju izbornog procesa iz 2018. godine, a ne popis stanovništva izvršen u Bosni i Hercegovini zaključno sa 2013. godinom.FZS dostavio obavezujuće mišljenje CIK-u: Osnova popis iz 1991.

Federalni zavod za statistiku dostavio je 19. novembra Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH stručno tumačenje statističkih podataka i informacija, u kojem je navedeno da primjena popisa stanovništva iz 1991. godine treba biti osnova za implementaciju izbornog procesa iz 2018. godine.

Naime, akt je dostavljen na zahtjev CIK-a BiH, da bi ovo tijelo, kako je u obrazloženju navedeno, moglo razmotriti sve relevantne činjenice prilikom donošenja odluke o popunjavanju Doma naroda FBiH.

Iz Zavoda napominju da je stručno mišljenje obavezujuće za sve pravne subjekte, pa i za CIK BiH. Dokument je dostavljen i OHR-u, Kancelariji specijalnog predstavnika EU, te Misiji OSCE-a.

U stručnom tumačenju, Federalni zavod je ukazao na osnovne metodološke razlike u podacima popisa 1991. i 2013. godine.

Kako je istaknuto, popis 1991. godine proveden je u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava, stanova i poljoprivrednih gazdinstava u 1991. Godini, kojim je u članu 2. definirano da će se popisom obuhvaititi državijani Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), strani državijani i lica bez državijanstva, koji imaju prebivalište u SFRJ, bez obzira na to da li se u momentu popisa nalaze u SFRJ ili u inostranstvu.

Konačni rezultati popisa 1991. godine za BiH uključuju i građane ove države koji su se nalazili na privremenom radu ili boravku u inostranstvu, bez obzira na dužinu njihovog rada/boravka.

S druge strane, Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. Godine, u članu 4. navedeno je da će popisom biti obuhvaćeni državijani Bosne i Hercegovine s prebivalištem ili boravištem u Bosni i Hercegovini, bez obzira na to da li su u trenutku popisa prisutni u Bosni Hercegovini ili su odsutni iz Bosne i Hercegovine.

Članom 7. Zakona o popisu definisano je da ukupan broj stalno nastanjenog stanovništva za svaku teritorijainu jedinicu dobiva se sabiranjem broja lica koja tu imaju uobičajeno mjesto stanovanja i prisutna su kao lica koja tu imaju uobičajeno mjesto stanovanja ali su privremeno odsutna.

Istovremeno, članom 40. određeno je da infrastruktura i logistika popisa stanovništva koristit će se i za popis lica državijana BiH koji žive u inostranstvu, a imaju prebivalište u BiH i odsutni su duže od 12 mjeseci.

Iz Zavoda pojašnjavaju da, statističkom terminologijom rečeno, popis iz 1991. godine proveden je prema metodologiji stalnog stanovništva, a popis 2013. godine je proveden, u skladu sa članom 7. Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH, prema metodologiji uobičajenog stanovništva.

Kako se u stručnom aktu navodi, konačni rezultati popisa 1991. godine i popisa 2013. godine nisu usporedivi, prijie svega, zato što ukupan broj stanovnika prema popisu iz 1991. uključuje i građane Bosne i Hercegovine koji su se nalazili na privremenom radu ili boravku u_inostranstvu, bez obzira na dužinu njihovog rada/boravka, a prema članu 40. Zakona o popisu iz 2013. državljani BiH koji žive u inostranstvu i imaju prebivalište u BiH i odsutni su duže od 12 mjeseci, popisani su u posebnoj bazi podataka i oni ne čine dio ukupnog broja stanovnika BiH.

Iz Zavoda napominju da se metodologije dva uzastopna popisa međusobno razlikuju, slično kao što se razlikuje metodologija i terminologija izbornog zakona i procesa od metodologije i terminologije popisa stanovništva.

U stručnom tumačenju ukazuje se i na određene zakonske odredbe koje mogu biti značajne prilikom donošenja odluke CIK-a BiH.

Tako se, između ostalog, navodi da odredba člana 16. Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH, kojom je propisano da će se podaci prikupljeni popisom koristiti isključivo u statističke svrhe, nije sadržana u Zakonu o popisu stanovništva 1991. godine.

Zakon o statistici BiH propisuje: “kada to državni organi budu smatrali neophodnim, Agencija će koordinirati planiranje, vođenje i objavljivanje rezultata popisa stanovništva i domaćinstava Bosne i Hercegovine, u skladu sa Općim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini uključujući i Anekse 7. i 10. Sporazuma”.

Aneks 3. Dejtonskog sporazuma, koji je koncipiran za provođenje izbora u Bosni i Hercegovini, a koji u članu 4. navodeći ko može imati biračko pravo u Bosni i Hercegovini, istakao je da je to svaki građanin koji se pojavljuje na popisu stanovništva iz 1991. godine i da će privremena izborna komisija ograničavajući i provodeći prve izbore u Bosni i Hercegovini u cilju sačinjavanja centralnog biračkog spisa, kao pravnu osnovu za utvrđivanje birača koristiti popis stanovništva u Bosni i Hercegovini iz 1991. godine.

Iz Zavoda takođe podsjećaju da Ustav Federacije Bosne i Hercegovine propisuje da će se objavljeni rezultati popisa stanovništva iz 1991. godine na odgovarajući način koristiti za sva izračunavanja koja zahtijevaju demografske podatke dok se Aneks 7. u potpunosti ne provede.

U stručnom tumačenju pojašnjeno je zašto primjena popisa stanovništva iz 1991. godine treba biti osnova za implementaciju izbornog procesa iz 2018. godine, a ne popis stanovništva izvršen u Bosni i Hercegovini zaključno sa 2013. godinom.

Obrazlaže se da Zakon o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Bosni i Hercegovini iz 2013. godine u svom članu 8. ukazuje da će popisom biti obuhvaćeno uobičajeno stanovništvo. Navedeni član ukazuje da popis stanovništva neće obuhvatiti izbjeglo stanovništvo iz BiH da bi popis po međunarodnim standardima bio potpun, odnosno kako bi mogao odražavati stalno stanovništvo BiH, koje bi prema međunarodnim standardima o popisu stanovništva trebalo da obuhvati sve kategorije stanovništva BiH, posebno izbjeglu populaciju koja sadrži jednu trećinu od ukupnog broja stanovništva naše države koji je popisan 1991. godine.

Iz Zavoda, između ostalog, potcrtavaju da popis stanovništva iz 1991. godine može biti pravni temelje za implementaciju izbornog procesa iz 2018. godine zbog toga što je izborni process započet prema ovom popisu, te Aneksu 3. i 7. Dejtonskog sporazuma, pa se kao takav može implementirati samo po postojećem izbornom zakonu, koji za pravnu osnovu ima popis stanovništva iz 1991. godine.

26.11.2018.

ČOVJEK KOJI JE RAZORUŽAO MILORADA DODIKA: U AMERICI ZAVRŠIO FBI AKADEMIJU...

KO JE MIRSAD VILIĆ, ČOVJEK KOJI JE RAZORUŽAO DODIKA: U Americi završio FBI akademiju...

U njegovoj bogatoj biografiji spominje se i da je bio vođa tima taktičke grupe - Antiterorističke jedinice F MUP-a


KO JE MIRSAD VILIĆ, ČOVJEK KOJI JE RAZORUŽAO DODIKA: U Americi završio FBI akademiju...

...........................

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH zabranila je pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, koji obezbjeđuju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, da naoružani ulaze u Sarajevo.

 A iza toga stoji Mirsad Vilić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH koji je je o svojoj odluci danas obavijestio i MUP Srpske.

 A ko je Mirsad Vilić? Interesuje se javnost nakon ove vijesti.

 Rođen je 1968. godine u Višegradu. Završio je Srednju policijsku školu MUP-a R BiH, potom Fakultet za fizičku kulturu, a svoje obrazovanje zaokružio je FBI Nacionalnom akademijom završenoj u SAD-u.

Svoju poslovnu karijeru je započeo kao policajac u Goraždu, potom 1991-1995 obavlja dužnosti policajca u vodu za specijana dejstva u Odredu za specijalne namjene MUP R BiH. Bio je i pratilac ambasadora ispred Diplomatsko - konzularno predstavništvo R BiH u Madridu. U njegovoj bogatoj biografiji spominje se i da je bio vođa tima taktičke grupe - Antiterorističke jedinice F MUP-a.

Od 2000. do 2003. godine je bio načelnik odjeljenja Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, Jedinica za osiguranje ličnosti i zgrada Uprave policije F MUP-a, a nakon toga zamjenik komandanta Specijalne policijske jedinice F MUP-a. Ubrzo je postao i komandant Jedinice za specijalnu podršku u SIPA-i.

A od 2014. godine do dana današnjem obavlja poslove direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine.

mirsad-vilic

26.11.2018.

SAŠA MAGAZINOVIĆ : PODRŠKA SMJENI ČLANOVA CIK-A KOJI DJELUJU PROTUUSTAVNO


Magazinović: Podrška smjeni članova CIK-a koji djeluju protuustavno

Magazinović: Podrška smjeni članova CIK-a koji djeluju protuustavno
U povodu najave da bi Centralna izborna komisija BiH u toku ove sedmice mogla donijeti odluku o izboru delegata u Dom naroda, a gdje se na dosadašnjim sastancima razgovaralo i o sadržaju Odluke koja je u suprotnosti sa Ustavom, predsjednik Glavnog odbora SDP BiH i poslanik u Parlamentu BiH Saša Magazinović kaže da u potpunosti podržava smjenu članova CIK-a koji svjesno krše Ustav.

"Mora se po svaku cijenu zaustaviti praksa u kojoj je postalo „normalno“ da za građane važe propisi, zakoni i Ustav, a da ih institucije i pojedinci u njima krše bez ikakvih sankcija. Zbog toga snažno podržavam poništavanje eventualno neustavne Odluke i momentalnu smjenu članova CIK-a koji svoju ruku podignu za kršenje Ustava.

Bez obzira na sve ono što će se dešavati ove sedmice u Centralnoj izbornoj komisiji, treba utvrditi da li su, i ako jesu, koji od članova ove institucije korumpirani, ucijenjeni ili politički zavisni u donošenju odluka. Zbog važnosti institucije CIK-a i procesa koje vode, sve institucije sistema, uključujući

Tužilaštvo, trebaju sa punom pažnjom pratiti dešavanja i u skladu sa svojim ingerencijama reagovati.

Posebno će to biti važno u situaciji kada poduzetim radnjama i donesenim odlukama može biti stvoren potpuno drugačiji poredak od onoga propisanog Ustavom, te kada se na ovaj način praktično dešava rušenje ustavnog poretka“, istaknuo je Magazinović.


(Vijesti.ba)

26.11.2018.

JOŠ JEDAN DOKAZ DA JE SRBIJA I HRVATSKA NEPRIJATELJ BOSNE I HERCEGOVINE

JADRANKA JE KULTURNA: Kosor čestitala Dan državnosti BiH, čestitali i Ameri i Rusi, Nijemci, Francuzi i Englezi, ali nisu Grabar-Kitarović, Plenković, Vučić, Brnabićeva...

„Sretan Dan državnosti dragim susjedima u Bosni i Hercegovini“, napisala je Kosor


JADRANKA JE KULTURNA: Kosor čestitala Dan državnosti BiH, čestitali i Ameri i Rusi, Nijemci, Francuzi i Englezi, ali nisu Grabar-Kitarović, Plenković, Vučić, Brnabićeva...

.........................

Bivša premijerka Republike Hrvatske Jadranka Kosor čestita je 25. novembar - Dan državnosti Bosne i Hercegovine, dok je ta čestitka izostala od aktualnih vlasti Republike Hrvatske.

„Sretan Dan državnosti dragim susjedima u Bosni i Hercegovini“, napisala je Kosor.

Dan državnosti Bosne i Hercegovine je praznik u Bosni i Hercegovini, koji se obilježava svakog 25. novembra.

Na taj dan 1943. godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a, u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, te ravnopravnost Republike BiH unutar jugoslavenske federacije, sa historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

Brojni svjetski državnici, među njima i američki predsjednik Donald Tramp, kao i američki Državni sekretar Mike Pompeo čestitali su 25. novembar, dok je, barem za sada, čestitka izostala od zvaničnih vlasti prvih susjeda Bosne i Hercegovine: Republike Hrvatske i Republike Srbije.

(NAP)

26.11.2018.

STJEPAN MESIĆ: REKAO SAM GENŠERU, 'I SRBIJA ĆE SE KUPATI U KRVI'

26.11.2018.

PORAST POPULIZMA U EVROPI: DA LI JE VRIJEME DA SE ZABRINEMO?

26.11.2018.

KOME SMETA DAN DRŽAVNOSTI BiH?

26.11.2018.

DA LI ĆE DODIK, IZETBEGOVIĆ I ČOVIĆ VLADATI PUSTOM ZEMLJOM?

26.11.2018.

PROF.DR. MIRSAD HADžIKADIĆ NA OSNIVAČKOJ SKUPŠINI PLATFORME ZA PROGRES

26.11.2018.

ZAŠTO JE REZOLUCIJA ZAVNOBIH-A ZNAČAJNA ZA BiH

26.11.2018.

DODIK JE ODGOVOROM TRUMPU POSTIGAO AUTOGOL


Dodik je odgovorom Trumpu postigao autogol

Dodik je odgovorom Trumpu postigao autogol
Političke silnice koje dovode u pitanje državnost Bosne i Hercegovine na kraju će ipak doživjeti poraz, kaže predsjednik Asocijacije "Krug 99" Adil Kulenović.

- Uvjeren sam da su naši ljudi i na posljednjim izborima pokazali svoju privrženost državi BiH i reklo bi se da je većina glasala za državotvorne političke snage - rekao je Kulenović u razgovoru za Vijesti.ba.
 
Istovremeno, dodaje, to i jeste podloga za današnje obilježavanje Dana državnosti BiH, kada se prisjećamo prošlosti bosanske države iz srednjeg vijeka, svih opsada i okupacija, pa i kvislinga u BiH.
 
- Bez obzira na sve to, BiH je država koja je nezaustavljiva i rađa se ponovo kao Feniks, a tome svjedoči i današnja masovnost skupa ovdje na Bobovcu - govori Kulenović.
 
Naglašava kako ne treba zaboraviti da su politika i ideologija razdvajanja i mržnje osuđeni na historijsku propast.
 
- Povezivanje ljudi i naroda, nastavljanje naše tradicije života u različitosti i toleranciji, kultura bh. načina života nadživjela je brojne imperije, a nadživjet će i aktuelne lidere i razarače BiH, dolazili oni iz zemlje ili izvan nje - uvjeren je Kulenović.
 
Osvrnuvši se na stavove koje je Milorad Dodik u petak u Istočnom Sarajevu iznio na svojoj prvoj konferenciji za novinare u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Kulenović kaže kako se on nalazi na pogrešnoj strani historije i čini sve da bi srpski narod doveo u izolaciju, kao što se to desilo i tokom ratnih godina.
 
- Dodik će kad-tad napraviti onaj ključni potez koji će, slično kao i kad je Ratko Mladić naredio da se unproforci vežu za bandere, ponukati međunarodnu zajednicu da djeluje kroz mandat visokog predstanika i njegove bonske ovlasti - mišljenja je Kulenović.
 
Komentarišući pismo kojim je predsjedavajući Predsjedništva BiH uzvratio na čestitku američkog predsjednika Donalda Trumpa kolektivnom šefu države povodom Dana državnosti BiH, Kulenović kaže da je Dodikov odnos prema SAD-u karikaturalan i ni u kojem slučaju ne predstavlja nešto ozbiljno za samu BiH.
 
- Čak naprotiv. Dodik je ovim potezom objektivno gledajući postigao autogol, jer je utvrdio i učvrstio američku politiku prema BiH, i samo je pokazao koje su razmjere fašizacije prostora i realizacije ideje velike Srbije, bez obzira na zakone, ustave, genocid i udruženi zločinački poduhvat - ocjenjuje Kulenović.
 
Stoga, navodi, i jeste nužno da se čitava međunarodna zajednica priključi demokratskim snagama u BiH kako bi se otklonile posljedice izvršenog genocida, čiji ciljevi i "jesu bili ovo što nastavlja da radi Dodik, a njegovi sateliti čak spominju kako je moguće i da će se obnoviti".
 
- Prema tome, ne vjerujem da će bilo kakva moralna predavanja ili pak moralni principi zaustaviti Dodika, on će zaustaviti samoga sebe - zaključuje Kulenović u razgovoru za Vijesti.ba.
 
 
D.K.

 
(Vijesti.ba)

26.11.2018.

SUVREMENOST ODLUKA ZAVNOBIH-A

25.11.2018.

SVEČANOST "75. GODINA ZAVNOBiH-A - MEMORIJA BUDUĆNOSTI" ODRŽANA U VIJEĆNICI

25.11.2018.

U SARAJEVU PRIJEM POVODOM DANA DRŽAVNOSTI BiH


U Sarajevu prijem povodom Dana državnosti BiH

U Sarajevu prijem povodom Dana državnosti BiH
Svečani prijem povodom Dana državnosti BiH 25. novembra održava se u Sarajevu, a domaćini su dva člana Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Neke od zvanica prisutnih na ovom prijemu su predstvnici Oružanih snaga BiH, Mirko Pejanović, funkcioneri SDA, Ivo Komšić, bivši gradonačelnik Sarajeva, Petar Ivancov, ruski ambasador u BiH, Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, kao i drugi predstavnci diplomatksog kora.
 
Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva BiH, obratio se zvaničnicima BiH, diplomatskom koru i građanima BiH.
 
Rekao je da ima čast da se obrati povodom obnove hiljadu godišnje državnosti.
 
"Ova država je pokazala da baštini toleranciju. Različitosti ali i sličnosti u tradiciji i vjeri predstavlja najveće bogatstvo u BiH. Zbog toga se sjećamo ZAVNOBIH-a jer je to dan kada je obnovljena državnost BiH. Vijećnici ZAVNOBIH-a i svi antifašisti bili su dio svjetskog antifašističkog otpora", rekao je Komšić.

fna-90887
 
Šefik Džaferović, bošnjački član Predsjedništva BiH rekao je da BiH obilježava jedan od najznačajnijih datuma.
 
"Naši narodi imali su snage da se suprostave fašizmu i da obnove državnost BiH. Pola stoljeća poslije BiH se borila za svoj teritorijalni integritet. Dejtonski mirovnom sporazumom zaustavljen je rat. To nije bio pravedan mir, ali je zaustavljen rat. Od tada su napravljene mnoge reforme, ali još posla mnogo je pred nama kako bi smo zaustavili odlazak mladih iz naše zemlje", rekao je Džaferović.
 
Dodao je da svaki građanin BiH mora imati jednaka prava na svakom pedlju BiH.
 
"U posljednje vrijeme sve su učestaliji i agresivniji pokušaji dezintegracije i rušenja i BiH. Zbog toga je vrijeme da iznova zbijemo redove i da branimo ravnopravnost svih građana BiH. U to ime svih građanima BiH čestitam Dan državnosti BiH", rekao je Džaferović.

 

(Vijesti.ba / NN)

25.11.2018.

BILL CLINTON POVODOM 25. NOVEMBRA

25.11.2018.

DA LI SU SRBIJA I HRVATSKA GARANTI MIRA U BiH ILI PREDATORI?

25.11.2018.

EVROPA OKLIJEVA, TREBA DA SE UMIJEŠA I POMOGNE BiH

Evropa oklijeva, treba da se umiješa i pomogne BiH


Evropa oklijeva, treba da se umiješa i pomogne BiH

Ismet Dizdarević / Vijesti.ba
.........................
Mlade generacije sve više spoznaju činjenicu da je BiH na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a, održanom 25. novembra 1943., obnovila svoju državnost i pokazala da je multikulturalna i multikonfesionalna država u kojoj ljudi žive na principu ravnopravnosti, kaže socijalni psiholog, prof. dr. Ismet Dizdarević.

ZAVNOBiH se, navodi Dizdarević, poštivao i dok se BiH nalazila u sastavu Jugoslavije, kao samostalna republika. Međutim, danas u jednom dijelu naše zemlje - tačnije u Republici Srpskoj - omalovažavaju Dan državnosti, iako se radi o jednom od najvažnijih datuma u historiji BiH.

- Treba podsjetiti da su na ZAVNOBiH-u i Srbi glasali za jedinstvenu BiH i oni sad ustvari svoje pretke na neki način poništavaju, jer ne priznaju državu koju su stvarali njihovi djedovi. To jasno govori da se kreću jednom stranputicom - ističe Dizdarević u razgovoru za Vijesti.ba.

Međutim, naši susjedi, upozorava Dizdarević, bez obzira na ono šta pričaju, na direktan način žele da negiraju odluke ZAVNOBiH-a, time što pokušavaju da u BiH unesu ono što ona nije.

Naš sagovornik osvrnuo se i na poruke koje je tokom jučerašnje konferencije za novinare iznio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

- On je sad u položaju da "vlada" Bosnom i Hercegovinom, ali ipak ne može ništa značajno uspjeti da uradi, jer postoje i druga dva člana, koji su već reagirali na njegovo ponašanje - govori Dizdarević.

Prema njegovim riječima, Dodik ne može biti u Predsjedništvu države koju želi da sruši.

- Pa, to nema nigdje u svijetu, a upravo to Dodik pokušava da uradi. On kaže da za njega ne postoji BiH, već samo Srbija - pa što si onda došao ovdje ako ne voliš BiH - upitao je Dodika Dizdarević.

Sa psihološkog aspekta Dodika je protumačio nepouzdanom osobom koja pokušava da se predstavi kao neko važan, onaj koji odlučuje u ime nečega.

- Predsjedništvo nema te kompetencije koje Dodik misli da ima. Ne odlučuje samo Predsjedništvo u državi, postoje i druga parlamentarna tijela. Postoje ljudi koje smo birali, to su ljudi koji odlučuju. Prema tome, ja vjerujem da će, s obzirom na okolnosti u kojima živimo, i naši parlamentarni ljudi shvatiti da državu moraju čuvati - poručio je Dizdarević.

S druge strane, navodi, i međunarodna zajednica morala bi biti odlučnija.

- Evropa oklijeva, kao i uvijek, čekajući zgodni momenat. Ali ta Evropa treba da se umiješa, da bude energičnija i pomogne nam da ostvarimo da država BiH bude država u pravom smislu te riječi - zaključuje Dizdarević u razgovoru za Vijesti.ba.


D.K.

(Vijesti.ba)

25.11.2018.

ČESTITKA STATE DEPARTMENTA POVODOM DANA DRŽAVNOSTI BiH

Čestitka State Departmenta povodom Dana državnosti BiH

Čestitka State Departmenta povodom Dana državnosti BiH
Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine čestitku je uputio državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Michael Pompeo.

"U ime američkog naroda i vlade Sjedinjenih Američkih Država, šaljemo čestitke narodima Bosne i Hercegovine dok vi slavite Dan državnosti. Sjedinjene Države se zalažu za snažno partnerstvo s Bosnom i Hercegovinom i za njezin suverenitet i teritorijalni integritet. I dalje smo posvećeni radu s novom vlašću, kada bude formirana, dok ona nastavlja reforme potrebne da Bosna i Hercegovina unaprijedi svoje ciljeve prema zapadnim integracijama. Želimo vam sve najbolje dok vi slavite ovaj važan dan i nadamo se daljnjem jačanju prijateljstva među našim narodima", naveo je Pompeo u čestitci povodom Dana Državnosti Bosne i Hercegovine.
 
Ranije danas čestitku građanima su uputili iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.
 
"Sretan Dan državnosti BiH! Sjedinjene Američke Države posvećene su čvrstom prijateljstvu i partnerstvu sa Bosnom i Hercegovinom i njenim građanima, pružanju podrške njenom suverenetitetu i teritorijalnom integritetu i radujemo se jačanju odnosa naše dviju država u godinama koje dolaze", navode iz Ambasade SAD.
 
U bosanskohercegovačkom gradiću Mrkonjić Gradu, na današnji dan prije 75 godina, na Prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) je potvrđen kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine.
 
Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a počelo je u Mrkonjić-Gradu u 19 sati. Završeno je iste noći (26. novembra) u 4 sata ujutro.
 
Prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH-ZAVNOBiH, koje je bilo i konstituirajuća skupština, održano je uz prisustvo 141 delegata, od 173 delegovanih.
 
ZAVNOBiH je osnovan kao centralno političko predstavništvo Narodnooslobodilačkog pokreta (NOP-a) i najvišeg organa narodne vlasti Bosne i Hercegovine.
 
Odbornici su usvojili Rezoluciju ZAVNOBiH-a i Proglas narodima BiH u kojima se ističe da ubuduće BiH i njene narode u zemlji i inostranstvu, mogu zastupati i predstavljati samo ZAVNOBiH i AVNOJ.
 
Ovim aktima je izražena i odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata.
 
Na zasjedanju je izabrana delegacija od 58 članova, koja će predstavljati BiH na Drugom zasjedanju AVNOJ-a (29. novembar 1943). Istovremeno je konstituisano Predsjedništvo ZAVNOBiH-a, sastavljeno od 31 člana, s Vojislavom Kecmanovićem, ljekarom iz Bijeljine, kao predsjednikom.

 

(Vijesti.ba / n1)25.11.2018.

ZAŠTO JE REZOLUCIJA ZAVNOBIH-A ZNAČAJNA ZA BiH

25.11.2018.

U SLAVU DRŽAVNOSTI BIH: ZVANIČNICI BiH POLOŽILI CVIJEĆE ISPRED SPOMEN OBILJEŽJA VJEČNA VATRA

U SLAVU DRŽAVNOSTI BIH: Zvaničnici BiH položili cvijeće ispred spomen obilježja Vječna vatra

članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbetović, premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj i drugi, povodom Dana državnosti BiH položili su ciječe ipred spomen obilježja Vječna vatra u sarajevu.


U SLAVU DRŽAVNOSTI BIH: Zvaničnici BiH položili cvijeće ispred spomen obilježja Vječna vatra

........................

Džaferović je svim građanima BiH čestitao Dan državnosti ističući kako je 25. Novmbar jedan od najznačajnih datuma u modernoj povjesti Bosne i Hercegovine.

“Tog dana, na zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu, obnovljena je i potvrđena državnost BiH, njen teritorijalni integritet i njen suverenitet i proklamirana je ravnopravnost svih naroda i građana”, rekao je Džaferović.

On je kazao da BiH danas treba graditi na principima proklamiranim ZAVNOBiH-om, na vrijednostima antifašizma i ravnopravnosti svih ljudi i naroda u zemlji, prenosi Anadolija.

“To je jedini put kojim treba da ide ova zemlja. Ova zemlja treba da ići putem unutarnje reintegracije, osiguranja ravnopravnosti svakom čovjeku i integracije u Europsku uniju (EU) i NATO savez. Sasvim sam uvjeren da će to na kraju tako i biti, jer to je jedini logičan i jedini normalan put”, smatra Džaferović.

Sve one koji danas spore ovaj dan, pozvao je da dobro razmisle šta se dogodilo 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu i iščitaju poruke, jer ako to urade onda će doći do zaključka da je to dan i praznik koji nije uperen ni protiv koga.

“On je u interesu svih nas koji živimo u ovoj zemlji. Želim da u ovom mandatu, bez obzira na neke početne komplikacije napravimo snažne iskorake u realizaciji ovih ciljeva”, rekao je Džaferović.

Komšić je u svojoj čestitki građanima BiH kazao da je riječ o jednom od najznačajnih datuma u historiji zemlje.

“Sve ono o čemu danas pričamo kada je riječ o demokratiji i civilizacijskim vrijednostima, prije svega u Evropi pa i drugim demokratskim državama u svijetu, BiH je to imala ’43. To govori o značaju i veličini ljudi koji su radili na tome, a i samog bosanskohercegovačkog naroda koji se tada odupirao fašizmu, ne samo da se odupirao fašizmu nego i gradio državu”, rekao je Komšić ukazujući kako je vrijedno sjetiti se ljudi koji su dali svoje živote za slobodu zemlje.

“Sve se to može gledati kao jedna cjelina neprestane borbe protiv fašista. To nam je izgleda usud na ovim prostorima. Nekad se to radi oružanom silom, nekad se politički borite protiv fašizma. Kad pomislite da je on pao, da je poražen, on opet nađe način da se nekako izdigne. Nemojte misliti da u današnjim danima mi nemamo šovinizma, fašizma, skrivenog ili otvorenog i u BiH i regiji. Naša je obaveza da ovaj put politički stanemo pred te fašiste i fašizam i opet im poručimo ono što im je poručeno ’43. i ’92., da to nikad neće biti ideja koja će vladati ovim prostorima i da to nikad neće pobijediti. A BiH je jača od sviju nas i ona uvijek, bar je to pokazala u svojoj hiljadugodišnjoj historiji, nadživi sve, opstane nekim čudom zahvaljujući volji i hrabrosti Bosanaca i Hercegovaca i tako će uvijek biti”, poručio je Komšić.

25.11.2018.

BIVŠI VISOKI PREDSTAVNIK U BiH O "OPASNOM NACIONALIZMU": "STAJALIŠTA O LEGITIMNOSTI DRAGANA ČOVIĆA SU NEZAKONITA I..."

25.11.2018.

EU ODOBRILA SPORAZUM O BREGZITU

25.11.2018.

DAN DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE : DOMOVINO, SRETAN TI ROĐENDAN!


Dan državnosti Bosne i Hercegovine : Domovino, sretan ti rođendan!


Na današnji dan, 25. novembra 1943. godine održano je prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine) u Mrkonjić-Gradu. Na tom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, te se na taj dan slavi Dan državnosti BiH.

Naime, potvrđene su historijske granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, te je Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

Bosna i Hercegovina je tada obnovila svoju državnost, izgubljenu 1463. godine kada je potpala pod upravu Osmanskog carstva. Sve do tada, narodi BiH nisu živjeli u samostalnoj državi.

Zasjedanje ZAVNOBiH-a, kojem su prisustvovali istaknuti predstavnici Srba, Hrvata, Bošnjaka i nacionalnih manjina, definiralo je BiH kao jedinstvenu i nedjeljivu državu u kojoj će svi narodi imati ista prava, odnosno da BiH neće biti “ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i hrvatska i muslimanska”, zbratimljena zajednica svih njenih naroda.

Zaključci sa zasjedanja ZAVNOBiH-a potvrđeni su i nekoliko dana kasnije na Prvom zasjedanju Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ) u Jajcu, a nakon oslobođenja 1945. godine, Bosna i Hercegovina je dobila grb i zastavu, koji su bili njeni simboli sve do 1992. godine.

Povodom Dana državnosti za danas je predviđen niz manifestacija i ceremnija kojim će se obilježiti ovaj praznik.

Svim čitateljicama i čitateljima, Bosancima i Hercegovcima u Bosni i Hercegovini i svijetu, želim sretan Dan državnosti!

25.11.2018.

POVELJA KULINA BANA - RODNI LIST BOSANSKE DRŽAVNOSTIPovelja je kao dokument, koji regulira međusobne trgovačke odnose između Bosne i Dubrovnika, predstavljala temelj međudržavnih odnosaAnadolija24.11.2018.

PRED OČIMA EVROPSKE JAVNOSTI HRVATSKA JE POSTALA PRIMJER SMIJEŠNE IMITACIJE MOĆI

Pred očima evropske javnosti Hrvatska je postala primjer smiješne imitacije moći
Pred očima evropske javnosti Hrvatska je postala primjer smiješne imitacije moći
Miješajući se u unutarnje stvari Bosne i Heregovine, predstavnici hrvatske političke vrhuške, kao i srbijanske, demonstriraju stanovište da ne priznaju suverenitet i integritet države BiH, te da su oni "sila" u balkanskim razmjerima, smatra profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu i predsjednik BZK "Preporod" Senadin Lavić.

- Na taj način sklanjaju od javnosti unutarnje probleme i skrivaju vlastitu nesposobnost u rješavanju istih. Oni još uvijek nisu završili rat u Bosni - rekao je Lavić u razgovoru za Vijesti.ba.

Naš sagovornik smatra kako nema nikakve sumnje u to da HDZ-ova hrvatska politika ni danas nije odustala od projekta Milošević-Tuđman.

- Znači, prema toj politici se treba odnositi cum grano salis. Predstavnici te povijesno i pravno osuđene politike ne priznaju presudu o UZP-u, veličaju HZHB, prave kult ličnosti Mate Bobana, ponašaju se neodgovorno i potcjenjivački prema drugima - govori Lavić.

Ističe da sporno problematiziranje izbora Željka Komšića za člana Predsjedništava BiH iz reda hrvatskog naroda otvara pravo pitanje - zašto predstavnici HDZ-a ne poštuju Komšićev izbor?

- Čemu bi trebao poslužiti izborni zakon po mjeri HDZ-a? Šta hoće hrvatska hegemonijska politika s Bosnom? Sve što iz hrvatskog HDZ-a predlažu za Bosnu neka primijene prvo u Hrvatskoj i pritom vrate nekoliko stotina hiljada protjeranih Srba i naprave im "srpske entitete", "etnički izborni zakon", "srpski nastavni program", odijeljenost etničkih grupa, dominaciju religije nad znanstvenim institucijama i slične sporne prijedloge. Neka se sa predstavnicima srbijanske politike dogovaraju o podjeli svoje teritorije, a ne državne teritorije Bosne i Hercegovine - dodaje Lavić.

Potom se osvrnuo i na izjavuhrvatske zastupnice u Evropskom parlamentu Željane Zovko, koja je nedavno rekla da su Islamska zajednica BiH i Republika Turska odigrali ključnu ulogu u izboru Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

- Stavovi Željane Zovko više ne izazivaju iznenađenje ako se samo malo vratimo u prošlost i prisjetimo njezinog "prelaska" iz redova Bosne i Hercegovine (bosanska  ambasadorica) u redove susjedne države Hrvatske. Ona je pokazala karakternu crtu koja joj dopušta da nominalno predstavlja Bosnu i Hercegovinu, a da suštinski radi za susjednu Hrvatsku - mišljenja je Lavić.

Prema njegovim riječima, Zovko prije svega pokazuje svoje pravo lice, jer je već jednom izdala državu Bosnu i Hercegovinu i ne može biti vjerodostojan govornik o bilu čemu bosanskom.

- Ova izjava smišljena je u najmračnijim kanalima obavještajno-propagandnog rata protiv države Bosne i Hercegovine koji vode čelni ljudi HDZ-a iz obje države, pokušavajući pritom obmanuti evropsku javnost i Evropski parlament da je našim Ustavom, a ne hadezeovskom interpretacijom Ustava, postulirano etničko-religijsko predstavljanje, to jeste da "jedan narod bira svog predstavnika" - naglašava Lavić.

Zovko je, nastavlja Lavić, svojom izjavom pokazala razinu vlastite političke (ne)kulture, odnos prema religijskoj instituciji i odnos prema građanima države Bosne i Hercegovine.

- To je mizerija na sceni od koje bi se pametan zastidio. Zovko ima ozbiljnih problema s iznošenjem racionalnih stavova i izvođenja logičkih zaključaka iz tvrdnji kojima nas obasipa. Njezin glavni cilj je da evropsku javnost preplaši opasnim "muslimanima" i "Turcima" koji ne daju hrvatskom narodu "da bira svoga predstavnika". Nemoral koji se pokazuje u antibosanskoj koaliciji srpskog i hrvatskog političkog hegemonizma najveće štete će nanijeti stanju i kvalitetu života građana naše države - dodaje Lavić.

Ocjenjuje kako se stalno podvaljuje da se radi o sistemu etnoreligijske reprezentacije, ali se zapravo radi o tome da se iz reda pojedinih naroda na bitne funkcije postave ljudi koji su imali zadovoljavajući kvalitet glasova građana države.

- Uglavnom se radi o zlonamjernim i nepreciznim interpretacijama ustavne materije - rekao je Lavić.

Potcrtava da je lider HDZ-a BiH Dragan Čović poražen na legalno provedenim izborima, te da to on mora prihvatiti.

- On nema pravo da s mizernim brojem glasova ometa živote miliona ljudi i opstruira rad institucija. No, on pokazuje da posjeduje izuzetnu moć nad HDZ-om u obje države, a to bi trebalo biti posebno pitanje o porijeklu, strukturi i ciljevima te nenormalno koncentrirane moći u rukama pojedinca. Dakle, kako to neki ljudi "u ime naroda" postaju moćniji od cijelog naroda - pita se Lavić.

Napominje kako Čović mora shvatiti da je Željko Komšić legalan i legitiman član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, izabran po istom zakonu po kojem je četiri godine ranije izabran i on sam.

- Ni Čović, ni Dodik ne mogu uništiti internacionalno priznatu državu - ali nas mogu planski provocirati i vrijeđati kao normalne ljude. Tim antibosanskim paktom jedino profitiraju u pljački države političke oligarhije koje ne pokazuju odgovornost za svakodnevni život i poteškoće bosanskohercegovačkih ljudi. Izgleda, nažalost, narod je tu da plaća račune velikih zamisli malih vođa - konstatuje ugledni profesor.

Mišljenja je da postupci hrvatskih europarlamentaraca izazivaju podsmijeh kod kolega iz drugih država u Europskom parlamentu.

- Kada oni govore, većina drugih parlamentaraca napusti salu! Naprosto, ne žele da ih slušaju. Isto tako, hrvatski europarlamentarci su zaboravili kako to izgleda kada se, kao nekada prije, mađarska, italijanska ili austrijska politika miješa u unutarnje stvari Hrvatske. Oni se ponašaju kao mali simulakrumi velikih hegemona na bosanskom tlu. Ti imitatori nastavljaju igrati ulogu onih "predstavnika" koji su do jučer bili pod čizmom okupatora kojima su vjerno služili dok je narod ispaštao - navodi Lavić.

U njihovom ponašanju, dodaje, čita se etnofaulizam, to jeste nipodaštavanje, mržnja, dezavuiranje drugog naroda.

- Pred očima evropske javnosti, hrvatska politika je postala primjer smiješne imitacije moći i veličine zasnovane na retardiranom konzervativizmu, defektnom rasizmu i etničko-religijskoj iskjučivosti - zaključuje ugledni profesor Senadin Lavić u razgovoru za Vijesti.ba.


D.K.

(Vijesti.ba)

24.11.2018.

PROFESOR PETTIGREW ODGOVARA NA PITANJE : "KO JE ODGOVORAN ZA OTKLANJANJE POSLJEDICA GENOCIDA I UDRUŽENOG ZLOČINAČKOG PODUHVATA?"

Profesor Pettigrew odgovara na pitanje : “Ko je odgovoran za otklanjanje posljedica genocida i udruženog zločinačkog poduhvata?”


Profesor filozofije i istraživanja o holokaustu i genocidu na Državnom američkom univerzitetu Southern Connectitut David Pettigrew danas je u Sarajevu bio uvodničar na redovnoj sesiji Kruga 99 o temi “Ko je odgovoran za otklanjanje posljedica genocida i udruženog zločinačkog poduhvata?”

Obraćajući se prije sesije novinarima, Pettigrew je rekao da vodstvo RS-a nije prihvatilo odgovornost za zločine počinjene u njeno ime od 1992-1995., uključujući genocid i zločine protiv čovječnosti.

Američki profesor podsjeća da je Vijeće Haškog tribunala (ICTY) proglasilo počinitelje krivim za sudjelovanje u nastojanju „trajnog uklanjanja bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata iz područja teritorija bosanskih Srba“.

Međutim, kako kaže, umjesto da preuzme odgovornost, vodstvo RS-a dosljedno je odbilo genocid i ostale ratne zločine.

Uz podsjećanje da je nedavno NSRS odbacila vlastitu odluku iz 2004. godine kojom je priznala genocid u Srebrenici, Pettigrew naglašava kako je slavljenje osuđenih ratnih zločinaca i dalje neobuzdano u RS-u, dok su istovremeno vlasti manjeg bh. entiteta osobito okrutne u suzbijanju spomenika za žrtve.

– Zabrana prikladnog spomenika za žrtve u Prijedoru je diskriminirajuća jer u Trnopolju postoji spomen na počinitelje. Visoki predstavnik Valentin Inzko je rekao da je „dostojanstvena sahrana najstarije ljudsko pravo svake žrtve“. No, ovo najstarije ljudsko pravo nestaje zbog prakse prikrivanja dokaza zloičina koji su počinjeni u masovnim grobnicama na području RS-a – kaže Pettigrew.

U slučaju Srebrenice, Prijedora i drugih područja, potcrtava, neki ljudski ostaci žrtava još nisu pronađeni ili identificirani. Stoga je, smatra, postavka spomenika iznimno važna za porodice poginulih, kao jedinu moguću društvenu alternativu dostojanstvenoj sahrani.

– Međutim, u svom govoru 28. juna 2018., Milorad Dodik govorio je samo o srpskoj viktimizaciji i potrebi etničke homogenosti i autonomije. U srijedu, 11. jula 2018. godine, član SNSD-a Rajko Vasić zanijekao je genocid i prijetio novim. Doista, s komentarima poput Dodikovih i Vasićevih, može se samo strahovati da postoji i genocid koji tek dolazi – upozorava Pettigrew.

Prema njegovim riječima, čak je i visoki predstavnik podigao izglede za još jedan rat kada je izjavio da – „ako Srebrenica postane dio druge države, to bi mogao biti slučaj za novi rat“.

– Ipak, insistiram da pitanje ne bi trebalo biti hoće li biti još genocidne agresije, već „zašto niko ne radi ništa da bi je spriječio“?. Mrzovoljna retorika Dodika, međutim, ograničava bosanske Srbe, jer kao takva isključuje mogućnost sudjelovanja u egzistencijalnoj solidarnosti sa žrtvama – rekao je Pettigrew.

Postavio je pitanje šta bi onda bila karta puta za put ka budućnosti za BiH?

– Prvo, vodstvo RS-a moralo bi se udaljiti od svojih osnivača. Drugo, RS bi trebala pristati na nacionalne zakone protiv poricanja genocida i glorifikacije ratnih zločinaca, kako bi se spriječile daljnje traume preživjelima. Priznanje RS-a u Daytonu do sada je bila nagrada za uspješan genocid, a jedini odgovarajući odgovor bio bi ponovno ujedinjenje BiH kroz ustavnu reformu – ocjenjuje Pettigrew.

Navodi kako izbjeglice moraju biti dobrodošle da se vrate i žive u zajednicama iz kojih su prisilno protjerane, dok bi zaposlenost trebala biti dostupna bez diskriminacije. Također, Ured visokog predstavnika treba podupirati postavku spomenika žrtvama u Višegradu, Prijedoru i Foči, jer bi to poštivalo uspomenu na žrtve i doprinijelo lokalnom pomirenju.

– Postoje izazovi, ali za budućnost i mlade. Ne smijemo izgubiti nadu. Moramo se držati nade da će se govoriti o istini o genocidu i djelovati na temelju te istine, te na taj način doći do pravde i budućnosti za demokratsku i multikulturalnu BiH – zaključio je Pettigrew.

24.11.2018.

OKUPLJANJE NA BOBOVCU U POVODU DANA DRŽAVNOSTI BiH

Okupljanje na Bobovcu u povodu Dana državnosti BiH

Okupljanje na Bobovcu u povodu Dana državnosti BiH
Nekoliko dobrotvornih, kulturnih i nevladinih organizacija obilježit će Dan državnosti Bosne i Hercegovine, 25. novembar, i ove godine na Bobovcu, srednjovjekovnom gradu u blizini Vareša i Kraljeve Sutjeske koji je imao ključnu ulogu u historiji srednjovjekovnog bosanskog kraljevstva.

- Sutrašnjim okupljanjem na Bobovcu mi ćemo pokušati da se ljudi okupe jedni sa drugima u onoj svojoj tradiciji koju predstavlja Bobovac, od Srednjeg vijeka do današnjih dana - naglasio je danas u izjavi za novinare Adil Kulenović, predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 koja je jedan od organizatora obilježavanja.

Iz Organizacionog odbora ističu da se predstojećim narodnim okupljanjem na Bobovcu povodom obilježavanja Dana državnosti BiH, već uspostavlja tradicija manifestnog iskazivanje autentičnog narodnog senzibiliteta prema bosanskoj državi, bila ona iz prošlosti, srednjovjekovna, ZAVNOBiH-ovska ili današnja.

Organizatori okupljanja na Bobovcu povodom obilježavanja Dana državnosti BiH su BZK 'Preporod', Hrvatsko narodno vijeće, La Benevolencija, Krug 99, MDD Merhamet, Srpsko građansko vijeće-Pokret za ravnopravnost, Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca.    

(Vijesti.ba / FENA)

24.11.2018.

ČESTITKE ŽELJKA KOMŠIĆA : UZETI ZA UZOR GENERACIJU KOJA SE SUPROSTAVILA SVAKOJ VRSTI NEPRAVDE I NE DIJELITI SE PO BILO KOJOJ IDENTITETSKOJ OSNOVI

Čestitka Željka Komšića : Uzeti za uzor generaciju koja se suprotstavila svakoj vrsti nepravde i ne dijeliti se po bilo kojoj identitetskoj osnovi


„Prisjećajući se principa ZAVNOBiH-a, u obavezi smo da obnovimo državotvornu svijest, osjećaj privrženosti i odgovornosti prema državi Bosni i Hercegovini, kako bi naša država i njene institucije što odlučnijim koracima krenule ka punopravnom članstvu u NATO-u i Evropskoj uniji, ali i svijest o potrebi mira, saradnje, stabilnosti, socijalne pravde i jednakih šansi za sve naše građane“, naveo je između ostalog član Predsjedništva BiH Željko Komšić čestitci povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Istakao je da su prije tačno 75 godina građani i narodi Bosne i Hercegovine u uvjetima rata i okupacije, prevođeni antifašističkim pokretom uspjeli obnoviti hiljadugodišnju državnost BiH, čime je stvoren okvir za opstojnost naše države, kao i pretpostavka za njenu nezavisnost i suverenost.

„U nadi i vjeri da ćemo svi zajedno, uzimajući za uzor generaciju koja se suprotstavila svakoj vrsti nepravde i ne dijeleći se po bilo kojoj identitetskoj osnovi, graditi bolje i pravednije društvo, jaču i prosperitetniju državu, čestitam građanima Bosne i Hercegovine 25. novembar, Dan državnosti“, rekao je Komšić, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Dodao je da borba građana BiH nije bila samo izraz državotvorne svijesti nego i manifestacija civilizacijskih vrijednosti na kojima uostalom danas počivaju moderne demokratske zemlje.

24.11.2018.

ŽELJKO KOMŠIĆ PORUČIO ŽELJANI ZOVKO: ,,NE SAMO DA LAŽEŠ NEGO POTIČEŠ ŠOVINIZAM I ISLAMOFOBIJU"!

ŽELJKO PORUČIO ŽELJANI: „Ne samo da lažeš nego potičeš šovinizam i islamofobiju“!

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić predbacio je hrvatskoj zastupnici u Evropskom parlamentu Željani Zovko da "laže i potiče šovinizam" reagirajući tako na njen istup u raspravi na Odboru za vanjske poslove EP-a koji je u četvrtak razmatrao stanje u BiH u svjetlu oktobarskih izbora.


ŽELJKO PORUČIO ŽELJANI:  'Ne samo da lažeš nego potičeš šovinizam i islamofobiju'!


.........................
Image result for zeljana zovko karikature
....................................
Image result for zeljana zovko karikature
............................

Image result for zeljana zovko karikature

...................

Image result for zeljana zovko karikature

......................

Odbor za vanjsku politiku EP-a raspravljao je u četvrtak u Bruxellesu o stanju u BiH, a zastupnica HDZ-a Željeana

Zovko je na toj raspravi ustvrdila da su se Turska i Islamska zajednica u BiH izravno umiješale u izborni proces u BiH pa je Komšić pobijedio Dragana Čovića upravo zahvaljujući takvim intervencijama.

"Treba istaknuti da je Turska odigrala najveću ulogu u odabiru drugog člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. Islamska zajednica BiH je dala instrukcije porodicama za koga trebaju glasovati", kazala je Zovko.

Komšić joj je  oštro odgovorio porukom da ne govori istinu te potiče mržnju.

"To je najobičnija laž i budalaština, nedostojna dužnosti zastupnika u Evropskom parlamentu. Osim toga, ovakva izjava ima sve karakteristike šovinizma i islamofobije", izjavio je Komšić.

Zovko je na Odboru za vanjske poslove zapravo ponovila teze koje su ranije plasirane iz HDZ-a BiH, a u toj stranci su ocijenili da je Komšićeva uvjerljiva pobjeda nad njihovim predsjednikom Čovićem zapravo rezultat činjenice da su vjernicima u džamijama davane upute kako glasati, odnosno kako rasporediti glasove da bi pobijedili i Komšić i kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Iz Islamske zajednice oštro su reagirali na takve objede na njihov račun ističući da je riječ o zlonamjernoj kampanji.

"Ovo je nastavak zlonamjerne kampanje koju protiv Islamske zajednice vode neki centri u Hrvatskoj, ali i u BiH i kojom se ona optužuje za nešto za što nema nikakvih dokaza", kazao je Muhamed Jusić, glasnogovornik IZ u BiH.

Podsjećamo, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović samo nekoliko dana prije izbora je u intervjuu za Večernji list izjavio kako jedan narod ne treba drugima birati predstavnike, a upravo takvu poruku pročitali su i svi imami u džamijama tokom hutbe, nekoliko dana pred izbore.

24.11.2018.

GRADIMIR GOJER: NE IGRAJTE SE SA BUDUĆNOŠĆU NAŠE DJECE!

Gradimir Gojer: Ne igrajte se sa budućnošću naše djece!Gojer: Ne igrajte se sa budućnošću naše djece!
Foto: šg
...............

OTVORENO PISMO POLITIČKIM STRANKAMA PROBOSANSKOHERCEGOVAČKE ORJENTACIJE

Danas nam je potreban snažan probosanskohercegovački front u kojem će participirati politička misaonost naših stranačkih vođstava, ali i misaonost i dalekosežna promišljanja akademskih krugova u BiH. Potrebno nam je jedinstvo u obrani nerijetko izravno ugrožavane bh. državnosti!!!

Poštovana gospodo, cijenjeni prijatelji,

kako se nalazimo pred konstituiranjem vlasti na svim razinama u Bosni i Hercegovini osjećam potrebu i građansku dužnost da vam se na ovaj način obratim. Posebno se, naravno, obraćam vođama i vođstvima stranaka koje po svojim ostvarenim izbornim rezultatima imaju realnu mogućnost da čine strukturu buduće vlasti. Činim to u osvit dana bosanskohercegovačke državnosti, sa jednom jedinom željom da naša zajednička domovina, Bosna i Hercegovina konačno profunkcionira kao sve druge europske države. Da zajedničkim naporima otklonimo one limite koji ovu zemlju godinama koče na putu prosperiteta i euroatlantskih integrativnih procesa.

Politička realnost u kojoj i izvana i iznutra jačaju antibosanskohercegovačke snage koje rade na procesu razgradnje države, obavezuju vas, zbog građana koji su vam dali povjerenje, da u procesu pravljenja buduće vlasti imate na umu da se naši susjedi i sa istoka i sa zapada naoružavaju i da opća politička klima podsjeća na devedesete godine prošlog stoljeća, koje se vraćaju u naše živote, što ukazuje na jačanje snažnog vala klerofašizma.

U takvoj situaciji apeliram na vas da potpuno prevaziđete ideologijske i stranačke barijere i limite, da izbrišete stranačke ekskluzivitete u promišljanju.

Razmislite kuda nas sve zajedno mogu odvesti politička uskoća, inati, animoziteti i stranački ekskluziviteti. Danas nam je potreban snažan probosanskohercegovački front u kojem će participirati politička misaonost naših stranačkih vođstava, ali i misaonost i dalekosežna promišljanja akademskih krugova u BiH. Potrebno nam je jedinstvo u obrani nerijetko izravno ugrožavane bh. državnosti!!!

Smatram povijesnom odgovornošću pravljenje programskih, a ne matematskih koalicija, koje će štiti prije i iznad svega DRŽAVU BOSNU I HERCEGOVINU, a time i sve njene građane, štiteći njen teritorijalni integritet i suverenitet. Potreban nam je BOSANSKOHERCEGOVAČKI KONSENZUS, kao brana od udara unutarnjih kleronacionalističkih težnji i spoljnih i dalje prisutnih apetita da se BiH raskomada  i ostvare u ratu nerealizovani ciljevi onih koji BiH ne žele vidjeti cjelovitom i suverenom nego dijelom susjednih nam država.

Evropa tone u fašizam i neonacizam i već sama prepoznaje da se vraća u tridesete godine prošlog stoljeća, a sva je prilika da to ne ume da zaustavi. Budite bar sada pametniji od evropskih lidera, ujedinite se i pokažite da umete sprečiti da se nama ponovo dogode naše devedesete.

Gospodo, cijena nedogovaranja i nestvaranja bh. bloka je prevelika. Ne igrajte se sa budućnošću naše djece! Budite patriote i zaštitnici naše državnosti, a ne zarobljenici uskih stranačkih interesa.

Povjest vam neće oprostiti ne konstituirate li snažan probosanskohercegovački blok.

Akademik Akademije Balkanike Europeane,

književnik i redatelj Gradimir Gojer

24.11.2018.

KEMAL KURSPAHIĆ: SVE SE MIJENJA A OSTAJE ISTO

24.11.2018.

ZIJAD DIZDAREVIĆ: ZAVNOBiH - OBEZVRIJEĐENA DRAGOCJENOST

24.11.2018.

GODINA 1930.

Godina 1930.

Heni Erceg
AutorImage result for heni erceg
......................

Ona ignorira Macronovo upozorenje o 1930. koja se vraća, jer ona živi i tovi se upravo na svojim klerofašističkim skupinama. Kojima je stoga put širom otvoren, uz svojevoljno eutanaziranu ljevicu, ili još gore, uljuđene liberalne oportuniste koji će na primjer hvaliti svoj rad u dogmatskoj Komisiji za regulaciju upotrebe ustaškog pozdrava „Za dom spremni“, pa cinično proglasiti uspjehom odluku da se taj pozdrav smije koristiti „samo u iznimnim prilikama“, te da Vlada nije odavno dopustila nikome njegovo korištenje. Finog li priznanja da doziranje fašizma ovisi tek o političkom voluntarizmu i ne podliježe zakonu, pa upravo zato spomen ploča s tim fašističkim pozdravom i dalje stoji na dohvat konclogora Jasenovac. Kao autentični putokaz smjera kojim Hrvatska nezaustavljivo ide.

Nije teško zamisliti uzdignute obrve i stisnute usne hrvatskih vođa, a i ostalih u susjednim državama, na riječi francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, izgovorene u Parizu, na komemoriranju stote obljetnice završetka Velikoga rata. „Nacionalizam je suprotan patriotizmu, nacionalizam je izdaja patriotizma“, kazao je Macron okupljenim državnicima, među kojima nije bilo nikoga iz Hrvatske, jer se ona tada, kao sitna habsburška provincija, borila na strani okupatora. Nešto ranije Macron je još izravnije gađao bit desničarenjem izmoždene Evrope, rekavši kako ga današnje stanje u Evropi podsjeća na ono iz 1930. Te usamljene riječi upozorenja nisu međutim našle put do hrvatske javnosti, jer ih ovdašnji mediji nisu objavili, dobro procjenjujući nezainteresiranost nacionalizmom impregnirane nacije, trenutačno zaokupljene križarskim pohodima na novoga neprijatelja, na muslimanske migrante.

Macronova upozorenja o Evropi koja se, poput gnjilog broda, opasno naginje udesno, stiglo je neposredno nakon rezolucije Evropskog parlamenta, dakako također potpuno prešućene u Hrvatskoj, zato jer se taj dokument ne bavi onom, hrvatskim elitama omiljenom, floskulom o osudi „svih oblika totalitarizma, i komunizma i fašizma“, iz koje su onda crpili trajnu svinjariju izjednačavanja jugoslavenskog antifašizma i ustaštva. Nego je već sam naziv dokumenta dovoljno odbojan, e da bi ga se ovdje uopće spomenulo: “Rezolucija o porastu neofašističkog nasilja u Evropi“, s pozivom na borbu protiv glorificiranja nacizma, neonacizma i svih oblika diskriminacije i ksenofobije. Spominje se tu i poziv na suprostavljanje desnom ekstremizmu, sve dakako prilično zakašnjelo, ali barem uz pravilnu detekciju kako je do jačanja ksenofobije u Evropi došlo zbog nesuprostavljanja neofašizmu, te uz tvrdnju kako nas taj proces podsjeća na ono što se događalo u prošlosti. To jest na Macronovu 1930.

Govori se u Rezoluciji i o tome, opet prekasno, kako te desničarske stranke u propagiranju nasilja i fašizma iskorištavaju demokraciju i pozivaju se na slobodu govora, ali ništa od toga nije našlo put do ušiju hrvatskih građana. Javna televizija nije o tome prozborila ni riječ, političari su zaokupljeni snaženjem populizma, za što je dobra svaka prilika, pogotovo ona žrtvoslovna, poput obilježavanja „žrtve Vukovara“, režiranoj, skoro 30 godina nakon rata, kao  masovne procesije popova i djece, kojom se danima perfidno tumače sve nijanse vječnog srpskog krvološtva i vječne hrvatske nevinosti. Zato ovdje postoji zavjet šutnje i o nedavnom izvještaju Evropske komisije za borbu protiv rasizma i netolerancije u kojemu se izrijekom upozorava na porast neofašizma i desnog ekstremizma u Hrvatskoj.

Ali zalud šutnja, kad Hrvatska samo što ne eksplodira od lažnih, fašistoidnih vijesti o migrantskim opasnostima, o izjeglicama koji da kradu, napadaju i siluju, rječju, histerija je prekoračila čak i razmjere mržnje prema vječnim neprijateljima, hrvatskim Srbima. Sve dotle da se u jednoj gledanoj TV emisiji migrante naziva „crnčugama i arapčugama“ koji siluju i teroriziraju, a voditelj emisije, prononsirani fašistički gnom, ali i omiljeni drug hrvatske predsjednice, ustvrdi kako u Njemačkoj „divljaci s istoka siluju“, ali da tamošnji mediji o tome šute. Zato, eto, u nas revni građani zovu policiju jer na svakom kantunu vide opasne tamnopute spodobe kojih se „oni boje“, lažne vijesti zagušile su javni prostor, mržnja prema migrantima, kojih zapravo nema, slijeva se poput ksenofobne bujice, posve nekontrolirana ili točnije strogo kontrolirana i dozirana od strane vladajućih desničara. I uzalud predsjednik Židovske općine, na 80. obljetnicu Kristalne noći, pita državni vrh: „Do kada ćete prodavati čast ove zemlje koja je antifašističkim pokretom oprala svoj obraz?“ Nisu mu odgovorili, kao što ne progovaraju ni o otvorenom širenju mržnje i ksenofobije s TV ekrana i internetskih portala.

Država ne reagira na opasnu atmosferu linča kojoj su izložene čitave etničke zajednice, nego je stvar s fašizmom ovdje potpuno otišla dođavola, a fašisti se više i ne skrivaju iza anonimnih internetskih statusa. I zato političku vlast ne zanima rezolucija o jačanju fašizma u Evropi, njoj je i dalje bespredmetno pozivanje na antifašizam kada, kaže, „fašizma nema, niti itko u svijetu o njemu govori“. Ona ignorira Macronovo upozorenje o 1930. koja se vraća, jer ona živi i tovi se upravo na svojim klerofašističkim skupinama. Kojima je stoga put širom otvoren, uz svojevoljno eutanaziranu ljevicu, ili još gore, uljuđene liberalne oportuniste koji će na primjer hvaliti svoj rad u dogmatskoj Komisiji za regulaciju upotrebe ustaškog pozdrava „Za dom spremni“, pa cinično proglasiti uspjehom odluku da se taj pozdrav smije koristiti „samo u iznimnim prilikama“, te da Vlada nije odavno dopustila nikome njegovo korištenje. Finog li priznanja da doziranje fašizma ovisi tek o političkom voluntarizmu i ne podliježe zakonu, pa upravo zato spomen ploča s tim fašističkim pozdravom i dalje stoji na dohvat konclogora Jasenovac. Kao autentični putokaz smjera kojim Hrvatska nezaustavljivo ide.

Mladina

23.11.2018.

FEDERALNI ZAVOD ZA STATISTIKU OBJASNIO: VIŠE NE POSTOJE ZAPREKE ZA IMPLEMENTACIJU IZBORA PO POPISU IZ 1991. GODINE

FZS: Više ne postoje zapreke za implementaciju izbora po popisu iz 1991.

FZS: Više ne postoje zapreke za implementaciju izbora po popisu iz 1991.
Federalni zavod za statistiku utvrdio je da od 19. novembra više ne postoje bilo kakve pravne zapreke za potpunu implementaciju izbornog procesa u BiH, u skladu s Popisom stanovništva iz 1991. godine.

Stoji ovo u aktu upućenom na adrese Agencije za statistiku BIH, OHR-a, Delegacije EU, OSCE-a , Ambasade SAD-a i CIK-a,.

- U vezi tumačenja podataka koji se odnose na Popis stanovništva u Bosni i Hercegovini, a vezano za izborni proces koji provodi Centralna izborna komisija BiH, obavještavamo Vas da je Federalni zavod za statistiku, kao pravni sljednik ranijeg Republičkog i Državnog zavoda za statistiku, kao ovlašteni organ, shodno članu 9. Zakona o statistici Federacije BiH, tačke 4) i 6), dao stručno tumačenje podataka vezanih za popis stanovništva BiH i na taj način određujući da samo Popis stanovništva iz 1991. godine kvalifikovan i prikladan za izborni proces u 2018. godini u BiH, kao što je to bio slučaj i u prethodnim izbornim procesima od 1996. do 2018. godine, navode iz Federalnog zavoda za statistiku.

U svom stručnom tumačenju statističkih podataka koji se odnose na popis stanovništva u BiH, a vezano za izborni proces koji provodi Centralna izborna komisija (CIK) BiH, Federalni zavod za statistiku navodi da je samo Popis stanovništva iz 1991. kvalifikovan i prikladan za izborni proces u 2018. u BiH, kao što je to bio slučaj i u prethodnim izbornim procesima od 1996. do 2018.

- Predmetno stručno tumačenje je u skladu sa zakonskim propisima obavezujuće tumačenje za sve druge pravne subjekte, pa tako i CIK i obavezujuće dejstvo prema Izbornoj komisiji pravno nastupa 19.11.2018. godine, kada je zaprimila dostavljeno obavezujuće stručno tumačenje, čiju kontrolu i zakonitost može izvršiti samo Ured visokog predstavnika za BiH (OHR) ili Ustavni sud BiH, navodi se i zaključuje:

- Prednja zakonska ovlaštenja i tumačenja obrazložena su i data u stručnom tumačenju ovog Zavoda akt br. 04-32.9-1213-2/18, tako da od 19.11.2018. godine, uzimajući u obzir njegovu zakonsku obavezujuću snagu, više ne postoje bilo kakve pravne zapreke za potpunu implementaciju izbornog procesa u skladu sa Popisom stanovništva iz 1991. godine“, poručili su iz Federalnog zavoda za statistiku.

cik-statistika-2

(Vijesti.ba)

23.11.2018.

MIRKU ŠAROVIĆU PREKIPILI DODIKOVI SKANDALI: "PREMA MILORADU DODIKU SE MORA KRENUTI OFANZIVNO"

ŠAROVIĆU PREKIPILI DODIKOVI SKANDALI: "Danas zastava, sutra SIPA, nema tome kraja, prema Dodiku se mora KRENUTI OFANZIVNO..."

"To je njegova igra. On je majstor za tako nešto. Odbrana nije dobra taktika prema njemu. Mora se imati ofanzivan stav prema njemu", potcrtao je Šarović.


ŠAROVIĆU PREKIPILI DODIKOVI SKANDALI: 'Danas zastava, sutra SIPA, nema tome kraja, prema Dodiku se mora KRENUTI OFANZIVNO...' - 1


......................

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH za N1 je kazao da je BiH za devet mjeseci ove godine na Kosovo izvezla robu u vrijednosti od 106 miliona KM a uvezla 15 milona KM i da Kosovo nema takvu ekonomiju da može nešto ponuditi tržištu BiH.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH komentarišući odluku vlade Kosova da uvede 100 posto carine na proizvode iz BiH istakao je da Brisel mora da reaguje jer je prekršen SSP.

"Ovim mjerama Kosova ugožen je SSP. Kosovo je nedavno potpisao SSP a tim potpisom se obavezalo da će poštovati i unaprijeđivati regionalnu saradnju, zonu slobodne trgovine CEFTA. Brisel mora reagovati jer je na ovaj način grubo prekršen SSP", kazao je Šarović.

"Neekonomske razloge uvođenja carina smo čuli sa kosovske strane. Oni su o tome govorili u protekla dva dana. Moj argument je da Bosna i Hercegovina na bilo koji način nije izazvala ovakav scenario. Ni na koji način nismo dali povoda za uvođenje ovakvih mjera. Mi smo zemlja koja je najmanje prijavljivana za barijere u okviru CEFTA-e, mi i Crna Gora. Ovo nisu zaštitne mjere, ovo je klasična blokada. U javnosti se spominje mnogo toga", istakao je Šarović.

Šarović je kazao da će najviše od mjera Kosova štete imati metalska industrija u BiH.

"Najviše će trpiti metalska industrija i prehrambena industrija. Skoro 50 posto našeg izvoza izvoza odnosi se na proizvode Željezare Zenica. BiH se povodom ovoga obratila Hanu i Mogherini, Njemačkoj ali i Prištini", naglasio je Šarović i dodao:

Ne može se u ovom trenutku procijeniti kolika će biti šteta naglasio je Šarović ali i da je prava adresa za rješavanje ovog pitanja Brisel.

"Ne može se u ovom trenutku procijeniti kolika će biti šteta, nije lako pronaći nova tržišta a u pitanju su i radna mjesta. Ubijeđen sam da je naša ekonomija otporna ali sam i uvjeren da ćemo na duge staze uspjeti da ukoliko ove mjere potraju naći neka druga tržišta kako bi pomogli našoj ekonomiji", istakao je Šarović.

Šarović je komentarisao i najave redsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika kazavši da moramo biti spremi da ovakve scene gledamo svaki dan.

"Ovo će biti jedan zanimljiv trio u Predsjedništvu BiH. Mnogo toga ćemo se mi nagledati narednih sedmica i mjeseci. Neće biti dosadno. Svaki dan ćemo gledati slične scene, komentare i kontra komentare. Dodik je takav, on ne zna da se brani. On zna samo da napada. To je njegov teren i ko upadne u taj njegov scenario tih svakodnevnih spinova imaće problem svakako. To znači da svaki dan izbacite po jednu vijest. Danas zastava, sutra nešto drugo, smjene, SIPA, automobili, zaštitari...", istakao je Šarović.

Ono što je Dodik rekao jučer zaboravi se za dan, dva jer je on već izbacio neku novu priču naglasio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH

"To je njegova igra. On je majstor za tako nešto. Odbrana nije dobra taktika prema njemu. Mora se imati ofanzivan stav prema njemu", potcrtao je Šarović.

Za najavu smjena koje ja najavio Milorad Dodik, Šarović kaže da je to je njegov standaradan spin.

"On ne može donijeti tako nešto. On svaku odluku mora da dijeli sa Džaferovićem i Komšićem. To se njemu neće svidjeti. Nije zanimljivo to što govori", zaključio je Šarović.

23.11.2018.

UKLONJENA ZASTAVA ENTITETA RS-A ISPRED KABINETA MILORADA DODIKA U PREDSJEDNIŠTVU BOSNE I HERCEGOVINE

NE VIJORI SE VIŠE TROBOJKA RS-a U ULICI MARŠALA TITA: Uklonjena zastava RS-a ispred kabineta Milorada Dodika u Predsjedništvu BiH

- Јa tražim da bude tamo gdje sam ja. Ne sporim da se istakne zastava BiH, ali isto tako mora da bude i zastava Republike Srpske i srpskog naroda. Ona je legitimna i legalna. Vi znate da je Ustavni sud BiH razmatrao odluku o simbolima i rekao da je zastava Republike Srpske legalna i da ne vrijeđa nikoga - rekao je Dodik.


NE VIJORI SE VIŠE TROBOJKA RS-a U ULICI MARŠALA TITA: Uklonjena zastava RS-a ispred kabineta Milorada Dodika u Predsjedništvu BiH - 1

.......................
Nakon što su službenici kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika danas ispred njegove kancelarije u zgradi Predsjedništva BiH postavili zastavu entiteta Republika Srpska, ona je uklonjena na zahtjev kabineta Šefika Džaferovića s obzirom da se radi o zajedničkim prostorijama.
Iako su prethodni članovi Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda zastavu RS-a držali u svojim kabinetima, Dodik je danas napravio presedan prilikom primanja akreditivnih pisama ambasadora Srbije Aleksandra Đorševića na način da je pored zastave BiH istakao i zastavu RS-a. 

Nakon toga zastava je premještena u hodnik, ispred kabineta Milorada Dodika.

 Foto: SRNA

Kabinet člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića danas je oštro reagovao s obzirom da se radi o zajedničkim prostorijama koje koriste svi članovi i uposlenici Predsjedništva BiH, pa je zastava entiteta iz hodnika uklonjena u poslijepodnevnim satima.

- Јa tražim da bude tamo gdje sam ja. Ne sporim da se istakne zastava BiH, ali isto tako mora da bude i zastava Republike Srpske i srpskog naroda. Ona je legitimna i legalna. Vi znate da je Ustavni sud BiH razmatrao odluku o simbolima i rekao da je zastava Republike Srpske legalna i da ne vrijeđa nikoga - rekao je Dodik.

Tokom dana članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović najoštrije su osudili postupak postavljanja zastave bh. entiteta RS.

"Isticanje bilo koje druge zastave iz Bosne i Hercegovine zajedno sa zastavom Bosne i Hercegovine prilikom zvaničnih međunarodnih posjeta na kojima Bosna i Hercegovina učestvuje ili je predstavljena, direktno je kršenje Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine", piše u zajedničkom saopćenju za javnost Komšića i Džaferovića.

23.11.2018.

ŠEFIK DžAFEROVIĆ : OVO ŠTO JE URAĐENO JE KAŽNJIVO DJELO, INSISTIRAĆEMO NA ODGOVORNOSTI

23.11.2018.

PREDSJEDNIŠTVO MORA BITI NOVI KVALITET, NAROD NIJE ZA SVAĐU I MRŽNJU...

23.11.2018.

AUSTRIJA I AUSTRALIJA REAGUJU NA USTAŠKU IKONOGRAFIJU

23.11.2018.

HVALA, PREDSJEDNIČE : PREDSJEDNIK SAD-A DONALD TRUMP ČESTITAO DAN DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

HVALA, PREDSJEDNIČE: Donald Trump čestitao Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiHHVALA, PREDSJEDNIČE: Donald Trump čestitao Dan državnosti Bosne i HercegovinePredsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump čestitao je Dan državnosti Bosne i Hercegovine predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku i članovima Predsjedništva Željku Komšiću i Šefiku Džaferoviću, saznaje Fena.

U pismu koje je stiglo u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine se navodi:
 
"Uvaženi članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u ime američkog naroda, izražavam iskrene i najbolje želje vama i građanima Bosne i Hercegovine povodom proslave Dana državnosti 25. novembra. Sjedinjene Države su posvećene čvrstom prijateljstvu i partnerstvu sa Bosnom i Hercegovinom i podršci njenom suverenetitetu i teritorijalnom integritetu. Nastavićemo davati podršku aspiracijama vaše zemlje ka euroatlanskim institucijama, uključujući članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji. Sjedinjene Države ostaju opredijeljene da rade sa novim vlastima, kada budu formirane, na nastavku provođenja reformi koje su neophodne za napredovanje Bosne i Hercegovine na njenom evropskom putu."
 
Na kraju pisma, predsjednik SAD navodi da se pridružuje građanima Bosne i Hercegovine u njihovom obilježavanju Dana državnosti i da se raduje jačanju odnosa dviju država u godinama koje dolaze.

(SB/Vijesti.ba)

23.11.2018.

VAN DER AUWERAERT: MIGRANTSKA RUTA PREKO BiH ĆE SE NASTAVITI

23.11.2018.

KOMŠIĆ I DžAFEROVIĆ: NEĆEMO TOLERISATI DODIKOVU BAHATOST I KRŠENJE ZAKONA


Komšić i Džaferović: Nećemo tolerisati Dodikovu bahatost i kršenje zakona

Komšić i Džaferović: Nećemo tolerisati Dodikovu bahatost i kršenje zakona
Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović uputili su zajedničko saopštenje javnosti povodom isticanja zastave RS u svečanom salonu Prrdsjedništva BIH.

Saopćenje prenosimo u cijelosti: 
 
Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović najoštrije osuđuju postupak postavljanja zastave bh. entiteta RS prilikom današnje ceremonije na kojoj je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Republike Srbije u Bosni i Hercegovini Aleksandra Đorđevića.
 
Isticanje bilo koje druge zastave iz Bosne i Hercegovine zajedno sa zastavom Bosne i Hercegovine prilikom zvaničnih međunarodnih posjeta na kojima Bosna i Hercegovina učestvuje ili je predstavljena, direktno je kršenja Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine.

zastave
 
S obzirom da predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora u Bosni i Hercegovini prima u ime Predsjedništva, u konkretnom slučaju prekršen je član 5. stav 2. u vezi sa stavom 1. e) Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine.
 
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i njegov Kabinet svjesno su ignorisali jasna prethodna upozorenja Službe za protokol i ceremonijal Predsjedništva Bosne i Hercegovine, da isticanje zastave entiteta RS zajedno sa zastavom Bosne i Hercegovine prilikom ceremonije predaje akreditivnih pisama nije dopustivo, da je suprotno ranije utvrđenoj praksi i da predstavlja kršenje Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine. 
 
Uprkos tim jasnim prethodnim upozorenjima, predstavnici Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika ušli su u Svečani salon i na već pripremljenu postavku, koju je postavila Služba za protokol i ceremonijal u skladu sa ranije utvrđenom praksom i Zakonom o zastavi Bosne i Hercegovine, neovlašteno dodali zastavu entiteta RS pored zastave Bosne i Hercegovine, time svjesno kršeći Zakon o zastavi Bosne i Hercegovine. 

zastave-2
 
Kabineti članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića i Šefika Džaferovića su od Sekretarijata i Službe za protokol i ceremonijal Predsjedništva Bosne i Hercegovine zatražili da o ovom događaju sačine službenu zabilješku, nakon čega će biti poduzete sve neophodne pravne radnje da se nadležnim institucijama za provođenje zakona prijavi kršenje Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine.
 
Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović neće tolerisati neodgovornost, bahatost i kršenje zakona koje je danas iskazano od strane predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika. Današnjim postupkom predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je oskrnavio ceremoniju predaje akreditivnih pisama i narušio  međunarodni ugled Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

 

(Vijesti.ba)

23.11.2018.

IVO JOSIPOVIĆ: JASENOVAC IZ LOGORA SMRTI 'PRETVOREN' U REKREACIJSKI CENTAR

23.11.2018.

DUPLI IDENTITET RUSKIH OBAVJEŠTAJACA OPTUŽENIH ZA DRŽAVNI UDAR U CRNOJ GORI

23.11.2018.

14.GODINA BIJEGA RATNOG ZLOČINCA RATKA MLADIĆA

23.11.2018.

GOJKO BERIĆ : MILORAD DODIK STRANAC U SARAJEVSKOJ NOĆI

Gojko Berić : Milorad Dodik, stranac u sarajevskoj noći


Sa koliko površnosti i neodlučnosti Evropa i Amerika gledaju na sadašnje zabrinjavajuće stanje u Bosni i Hercegovini, o tome najbolje govore protekli izbori. Iako nezadovoljan njihovim ishodom, jer je izostao priželjkivani odlazak nacionalista sa vlasti, Zapad je postupio pragmatično, požurujući stranačke elite da što prije implementiraju izborne rezultate i formiraju vlast na svim nivoima, kako bi se vladajuće strukture u potpunosti posvetile reformskim poslovima.

Piše : Gojko Berić (Oslobođenje)

Nije ga mnogo zanimala ni septička jama iz koje se širio smrad “Bugarskog voza”, metafore za izborne krađe i prevare.Zatrpajte je i počnite radikalnu sanaciju svog terena kontaminiranog političkom korupcijom, nepotizmom i organiziranim kriminalom, a mi ćemo vam svojim savjetima i na druge načine pomoći, glasila je već poznata, dežurna poruka međunarodnih faktora, zaduženih da političke napetosti u dejtonskoj BiH drže pod kontrolom.

Ispostavilo se da je za zapadne medije, što se izbora tiče, najatraktivnija bila inače očekivana pobjeda Milorada Dodika u trci za srpskog člana Predsjedništva BiH. Nije ni čudo, čovjek sa američke “crne liste”, obilježen kao glavni kočničar bilo kakvih integracija unutar podijeljene zemlje i protivnik njenog ulaska u NATO, superiorno je ušao u državni vrh! Stavljanje na američku “crnu listu” ne samo da mu u tome nije odmoglo, već mu je izgleda i pomoglo.

Može li Milorad Dodik biti “stranac u sarajevskoj noći”, kako glasi naslov ove kolumne? Naravno, ovo nema nikakve veze sa besmrtnom pjesmom Franka Sinatre. Stvar je u tome da je dojučerašnji predsjednik Republike Srpske učinio sebe i deklarativno i politički i emotivno strancem ne samo u odnosu na Sarajevo već i u odnosu na Bosnu i Hercegovinu. O Sarajevu je pričao svašta. Nazivao ga je “bosanskim Teheranom”, nije ga priznavao kao glavni grad BiH, odbijao je svaku mogućnost da mu sude “sarajevske muslimanske sudije”, bošnjačke političare je nazivao lažljivcima i prevarantima… Bosnu i Hercegovinu doživljava kao prisilno, ali privremeno boravište za Srbe. Bezbroj puta je najavljivao njen raspad i nestanak sa političke karte Evrope, tvrdeći da Drina nije granica i da će se Republika Srpska, možda već za njegovog vakta i zemana, naći u krilu majčice Srbije. Dodik vidi Beograd kao svoj glavni grad, poriče da je u identitetskom smislu Bosanac ili bosanski Srbin, već je, kaže, samo Srbin!

Ne priznaje genocid u Srebrenici, a granatiranje Sarajeva, srpske konc-logore, stravične zločine u Prijedoru ili fašistički program u šest tačaka usvojen 12. maja 1992. na skupštinskom zasjedanju na Palama nikada nije pomenuo. Radovan Karadžić i general Mladić, “kapitalci” među ratnim zločincima, za njega su srpski heroji i oslobodioci. To je odvratno lice Dodikovog političkog uma. Najnovije poniženje bošnjačkim i hrvatskim žrtvama priredio je prošle subote, kada je u Banjoj Luci odlikovao deputata ruske Državne dume, izvjesnog Pavela Sergejeviča Dorohina ordenom zastave RS-a sa srebrenim vijencem. Dorohin je šef nekakvog ruskog komiteta za zaštitu Ratka Mladića!? Za ovaj nastrani čin rusko-srpskog prijateljstva izabran je, slučajno ili ne, dan koji budi sjećanja na zloglasni logor Manjača i žrtve zločina u Vukovaru!

Imajući sve to u vidu, Dodikov izbor za člana Predsjedništva BiH je paradoksalan da paradoksalniji ne može biti. Polažući zakletvu u Banjoj Luci, on je rekao da u Sarajevo ide “na privremeni rad kao funkcioner RS-a”, da odlazi sa sjetom i da, što se njega tiče, “ono što nije interes RS-a, neće biti ni interes BiH”. Dodik je u bošnjačkom političko-medijskom diskursu žigosan kao “državni neprijatelj br.1”. Uzvraćao je udarce na svoj način, ali uvijek sa distance. Sada je ovo za njega potpuno nova situacija. Ko god se bavi predviđanjima njegovog ponašanja u tročlanom državnom vrhu mora uzeti u obzir i njegove političke sposobnosti. Nije pretjerano reći da je on majstor političkog populizma i najautoritativniji lider na Balkanu.

Među Srbima u RS-u popularniji je nego što su to bili Karadžić ili Krajišnik. Sujetan, Dodik je navikao na komfor svoje lične moći. Svojim išaretom dirigovao je poslaničkim orkestrom koji je činio većinu u Narodnoj skupštini RS-a. Krajnje pragmatičan, on insistira da bude pitan o svemu i da ništa ne prođe bez njegovog pristanka, od izgradnje seoskog puta do najkrupnijih političkih pitanja. Ponekad je u takvim situacijama znao učiniti i dobre stvari, kao kad je svojevremeno bio izričit u stavu da ljekari moraju biti plaćeni bolje od sudija, a ne, kao što je do tada bilo – obrnuto. Njegov politički idol je “car Vladimir Putin”. Prosudite sami šta to praktično znači.

Znam, ovo nije nimalo pristojna dobrodošlica jednom važnom gostu. Ali, Dodikov politički portret je takav kakav je. To što je prilikom polaganja svečane zakletve u Sarajevu pokazao nešto pomirljivije lice, ne znači da je preko noći promijenio svoju političku ćud. On će se držati Ustava, ali i okamenjene verzije Dejtonskog sporazuma, koja Republiku Srpsku udaljava od države u čijem je sastavu, a istovremeno će iz krhke građevine BiH izvlačiti ciglu po ciglu, ne bi li se sama urušila.

Zanimljivo je da je Valentin Inzko Dodikovu pobjedu shvatio kao potencijalnu vodu na mlin Bosne i Hercegovine. On je nakon izbora izjavio: “Političari su tražili od mene da suspendiram Dodika zbog nečega što je rekao, a to govori deset godina. Dodiku treba dati priliku da pokaže šta će uraditi u Predsjedništvu”. Međutim, nikome kao Dodiku nije toliko stalo do odlaska Valentina Inzka iz Bosne i Hercegovine, ali on nije u prilici da o tome odlučuje. Međutim, ako u razvaljivanju BiH pređe sa riječi na djela, Dodik će biti taj koji će Inzku produžiti mandat na neodređeno vrijeme!

Sve u svemu, misterija pod šifrom “Državni neprijatelj br.1 položio zakletvu kao član državnog Predsjedništva” neće dugo trajati, jer će impulsivni Dodik prije ili kasnije otkriti svoje prave karte.

23.11.2018.

FRA MILE BABIĆ : "DRAGAN ČOVIĆ BI IZMJENAMA IZBORNOG ZAKONA STVORIO TREĆI ENTITET, DA HRVATI U SARAJEVU, ZENICI I TUZLI NE MOGU BITI BIRANI, NEGO SAMO"


FRA MILE BABIĆ OTVORENO: "Čović bi izmjenama Izbornog zakona stvorio treći entitet, da Hrvati u Sarajevu, Zenici i Tuzli ne mogu biti birani, nego samo..."

- Ovi iz Evrope valjda ih sad čitaju, pa hoće da im lijepo i polako ukažu da se ponašaju na demokratski način. Ovi u HDZ-u opet hoće da im je etnička pripadnost važnija od građanske. Oni nas Hrvate u BiH čine neravnopravnim - zaključuje Babić.FRA MILE BABIĆ OTVORENO: 'Čović bi izmjenama Izbornog zakona stvorio treći entitet, da Hrvati u Sarajevu, Zenici i Tuzli ne mogu biti birani, nego samo...' - 1Hrvati u Hrvatskoj Hrvate koji žive u BiH smatraju civilizacijski nižim od sebe. Taj mentalitet je star dva-tri stoljeća, to je sramota, poručio je u razgovoru za Vijesti.ba filozof, teolog i profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu fra Mile Babić. 

- Oni su naučili da smo mi tobože na nižem stupnju od njih, pa nas sa strane uče i dijele nam savjete. Takav pristup je nedemokratski i nemoralan - kaže Babić.
 
Ocijenivši nedopustivim konstantno miješanje zvaničnika Republike Hrvatske u unutrašnja pitanja BiH, naš sagovornik ocjenjuje kako je dubinski problem na ovim prostorima (ne)jednakost među ljudima, narodima i državama.
 
- Mi nismo naučili da budemo jednaki, a to su osnovni zahtjevi demokracije. Naši ljudi naučili su na podanički mentalitet - da ne misle svojom glavom, već da svoje centre imaju u Hrvatskoj, Srbiji i Turskoj. To je taj nedostatak demokracije, moralne svijesti i moralne promjene - govori Babić.
 
Takva je situacija, dodaje, i u Bosni i Hercegovini, gdje pojedinci čekaju da im neko nešto sa strane naredi, pa da to oni izvršavaju.
 
- Mi ne znamo da budemo jednaki, nego neko uvijek hoće da bude većina, a one druge da napravi manjinom. A to je znak primitivizma i zaostalosti - konstatuje Babić.
 
Naglašava kako su glavni problem po Hrvate u BiH - HDZ BiH i lider te stranke Dragan Čović.
 
- Naša glavna stranka nameće nam probleme. Nikad ništa nisu dobro uradili, a nešto pričaju i krivca traže izvan sebe. I drugi rade tako. A primitivizam je tražiti krivca izvan sebe za sve svoje neuspjehe, jer smo zapravo sami sebi krivi - tvrdi Babić.