Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

31.10.2018.

PREDRAG KOJOVIĆ CIK-OVOG UDARA: "POPIS STANOVNIŠTVA IZ '1991. MORA OSTATI BRANA OSTVARENJU RATNIH CILJEVA"


KOJOVIĆ PROTIV CIK-ovog UDARA: "Popis iz ‘91. mora ostati brana ostvarenju ratnih ciljeva"

Službe CIK-a danas su dobile zadatak da izrade više prijedloga u vezi s budućim preraspodjelama mandata u Domu naroda FBiH. Mnogo toga zavisit će da li će u odluci primjenjivati rezultate popisa iz 1991. ili iz 2013. Za Našu stranku primjena rezultata popisa iz 2013 je neprihvatljivo, kaže Predrag Kojović.KOJOVIĆ PROTIV CIK-ovog UDARA: 'Popis iz '91. mora ostati brana ostvarenju ratnih ciljeva'


......................

"Prije svega, neprihvatljivo je da upravni organ, a CIK to jeste, donosi odluku koju samo nadležno zakonodavno tijelo smije donijeti. Ja razumijem da su oni u tu poziciju dovedeni nebrigom i nedostatkom interesa za tu obavezu ljudi koji su prošli mandat proveli u klupama Parlamentarne Skupštine BiH kao i HDZ - SNSD blokadom u Federalnom parlamentu. Bez obzira, to je apsolutno neprihvatljivo i po našim zakonima u ovom konkretnom slučaju i po standardima demokratije u generalnom smislu. Ali čak i ako na trenutak zanemarimo taj formalno-pravni problem, onda ja moram u ime Naše stranke reći da je za nas napuštanje popisa iz '91 godine u ovom trenutku neprihvatljivo i da će Naša stranka pokrenuti to pitanje pred Ustavnim sudom BiH i ići ako treba do Strasburga", navodi Kojović.

 

"Dok god nacionalisti ne odustanu od pokušaja da mirnim sredstvima ostvare ratne ciljeve, popis iz '91. mora ostati referenca za etničku strukturu zakonodavne i izvršne vlasti. To nije i ne može biti pitanje praktičnosti, nego prije svega etičko pitanje koje za nas ima status kategoričkog imperativa", stoji u reakciji Kojovića.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
61929776

Powered by Blogger.ba