Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

31.10.2018.

CIK-OV DESANT NA IZBORNI SISTEM BiH: AMBASADA SAD O PROVEDBI IZBORNIH REZULTATA I ULOZI CIK-A BiH

CIK-ov DESANT NA IZBORNI SISTEM BiH: Ambasada SAD o provedbi izbornih rezultata i ulozi CIK-a BiH

"U nedostatku zakonodavnog rješenja, Centralna izborna komisija ima zakonsku obavezu da provede izborne rezultate, uključujući formiranje Doma naroda Federacije BiH, sukladno Ustavu Federacije BiH, Izbornom zakonu i relevantnim odlukama Ustavnog suda."


CIK-ov DESANT NA IZBORNI SISTEM BiH: Ambasada SAD o provedbi izbornih rezultata i ulozi CIK-a BiH - 1

.........................
Nakon današnje sjednice CIK-a BiH, posve je jasno da većina članova ove institucije zagovara popis stanovništva iz 2013. godine kao osnov za provođenje izbornih rezultata, iako bi time bio prekršen Ustav FBiH. 

Od Ambasade SAD u BIH zatražili smo mišljenje šta bi značilo i kakve bi posljedice imalo provođenje izbornih rezultata na osnovu popisa stanovništva iz 2013. godine.  

Iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a za Vijesti.ba dostavljen je odgovor koji prenosimo u cijelosti: 
 
- U proteklih godinu dana, međunarodna zajednica pokušala je pomoći dijalog između političkih stranaka u nastojanju da se riješe nedostaci u Izbornom zakonu. Usljed nedostatka političke volje za kompromisom, stranke nisu postigle dogovor o zakonodavnom rješenju.

U nedostatku zakonodavnog rješenja, Centralna izborna komisija ima zakonsku obavezu da provede izborne rezultate, uključujući formiranje Doma naroda Federacije BiH, sukladno Ustavu Federacije BiH, Izbornom zakonu i relevantnim odlukama Ustavnog suda.
 
I dalje ostaje od ključne važnosti da partneri u BiH rade na pronalaženju rješenja u skladu sa europskim i demokratskim normama koja jamče kako političku ravnopravnost tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, tako i jednakost svih građana BiH, uključujući i one koji se svojom voljom ne identificiraju kao pripadnici nekog konstitutivnog naroda.


//////////////////////////////////////////

OHR SE SUPROTSTAVIO CIK-u: "Mora se primjeniti Ustav FBiH"

Nakon današnje sjednice CIK-a BiH, posve je jasno da većina članova ove institucije zagovara popis stanovništva iz 2013. godine kao osnov za provođenje izbornih rezultata, iako bi time bio prekršen Ustav FBiH.OHR SE SUPROTSTAVIO CIK-u:  'Mora se primjeniti Ustav FBiH'

..........................
Od OHR-a zatražili smo mišljenje šta bi značilo i kakve bi posljedice imalo provođenje izbornih rezultata na osnovu popisa stanovništva iz 2013. godine.  

 

"Za žaljenje je što stranke na vrijeme nisu postigle dogovor o izbornoj reformi u vezi sa Domom naroda FBiH. Mogli su se naći dobar kompromis i rješenja, ali nije bilo političke volje da se ovom pitanju ozbiljno pristupi. Na bh. vlastima je da nađu rješenje koje će omogućiti neometano formiranje vlasti. Nijedna stranka ne treba blokirati provedbu izbornih rezultata. Što se tiče popisa, OHR je više puta izjavio da se mora primijeniti Ustav FBiH. Ovaj stav je iznesen i u dopisu koji je OHR u svojstvu Amicus Curiae dostavio Ustavnom sudu BiH u vezi sa predmetom Krišto", kazala nam je Ljiljana Radetić, glasnogovornica OHR-a.

 

Podsjetimo, ukoliko bi se popis iz 2013. godine koristio kao osnov time bi se prekršio Ustav, odnosno njegov član u kojem stoji: Konstitutivni narodi i grupa Ostalih biti će proporcionalno zastupljeni u javnim institucijama u Federaciji BiH. Kao Ustavni princip, takva proporcionalna zastupljenost će se bazirati na popisu iz 1991. godine, dok se Aneks 7 u potpunosti ne provede.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
64452868

Powered by Blogger.ba