Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

29.10.2018.

AUSTRIJSKI STANDARD: DRAGAN ČOVIĆ JE BLOKIRAO SVAKI DOGOVOR O IZBORNOM ZAKONU


AUSTRIJSKI STANDARD: Čović je blokirao svaki dogovor o izbornom zakonu

„Izborni zakon je odavno morao biti promijenjen, ali je Čović osujetio svaki dogovor, jer je očigledno znao da će ovako dobiti moćniji instrument“, piše štampa na njemačkom jeziku.AUSTRIJSKI STANDARD: Čović je blokirao svaki dogovor o izbornom zakonu


..................

Image result for karikature plenkovic, kolinda i covic karikature
........................

Image result for karikature plenkovic, kolinda i covic karikature
.................

Image result for karikature plenkovic, kolinda i covic karikature
......................

Image result for karikature plenkovic, kolinda i covic karikature
....................
„'On i dalje drži uzde u svojim rukama', kazali su uznemireni evropski diplomati u Sarajevu, misleći pritom na šefa desno orijentisane stranke HDZ, Dragana Čovića. Zbog toga što nije on, već socijaldemokrata Željko Komšić izabran za tročlano Predsjedništvo BiH, Čović želi da nakon izbora održanih 7. oktobra spriječi formiranje parlamenata u pojedinim kantonima kao i na nivou Federacije BiH", piše Adelhajd Velfl u bečkom listu Standard.
 
„Čović postavlja uslove: Izborni zakon mora da bude promijenjen onako kako to želi on i njegova partija, u suprotnom će sve blokirati. Zbog toga bi moglo da bude spriječeno i usvajanje budžeta za 2019, a time i isplata plata u javnom sektoru. U stvari je Izborni zakon odavno morao biti promijenjen, ali je Čović osujetio svaki dogovor, jer je očigledno znao da će ovako dobiti moćniji instrument."
 
List dalje citira jednog evropskog diplomatu koji je želio ostati anoniman da je „opasnost u tome ako EU i SAD budu trčkarale za Čovićem i ispunjavale njegove želje umjesto da mu jasno stave do znanja da je protivpravno to što blokira formiranje parlamenata".
 
„Koliko daleko će Čović ići vidi se već sada, jer ministri iz redova HDZ-a bojkotuju sjednice vlada. (…) Situacija se mijenja njemu u korist. Naime, vlada u Zagrebu, koju predvodi hrvatski HDZ se sve više miješa u bh. politiku, iako to po Dejtonu ne bi smjeli. (…) Ali, upravo izabrani bošnjački član Predsjedništva, Šefik Džaferović, kao i trenutni predsjedavajući Savjeta ministara, Denis Zvizdić zahtijevaju od Plenkovića da se ne miješa u politiku u BiH. Zvizdić je kazao da Plenković ne bi trebalo da zloupotrebljava svoje članstvo u EU."
 
Bečki list Standard napominje kako je Čović podršku dobio i od novoizabranog srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika koji već godinama pokušava da uništi Bosnu i Hercegovinu. „Dodik želi da pokrene inicijativu da BiH prizna Krim kao dio Rusije, a sve će učiniti da ukine OHR i poziciju visokog predstavnika. Ovaj desničarski populista za to dobija podršku Moskve, a Rusi se su svakako nedavno takođe izjasnili za ukidanje OHR-a. Zapadne države su pak protiv", zaključuje Adelhajd Velfl u list Standard.
Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
64449235

Powered by Blogger.ba