Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

29.10.2018.

U KOJEM MI TO STOLJEĆU ŽIVIMO: ODGOVOR TRAŽIMO OD PREDSEDNIKA VLADE HRVATSKE ANDREJA PLENKOVIĆA

U KOJEM MI TO STOLJEĆU ŽIVIMO?


Autor 29. 10. 2018.


U KOJEM MI TO STOLJEĆU ŽIVIMO?
............

Kaže premijer, politički revizionista, da smo mi u 21. stoljeću i otpiše po kratkome postupku jedno od ključnih načela međunarodnih odnosa iz 20. stoljeća, smještajući ga u ono prethodno – 19 stoljeće. Bude li on u svojem revizionističkom pohodu na temelje međunarodnih odnosa i dalje ovako napredovao prema natrag, sva je prilika da ćemo se u ne tako dalekoj budućnosti naći u – stoljeću sedmom. Sretno nam bilo.

Prema pisanju jednog internetskog portala (koji se poziva na televiziju N1) predsjednik Vlade Republike Hrvatske izjavio je nedavno, odgovarajući svojem kolegi iz susjedne države koji ga je pozvao da prestane izigravati premijera Bosne i Hercegovine, sljedeće: “Te teze i teorije o nemiješanju u unutarnje poslove, to je ostalo u međunarodnim odnosima 19. stoljeća. Mi smo sada u 21. stoljeću.” Baš tako: teze i teorije o nemiješanju u unutarnje poslove pripadaju 19. stoljeću, a mi smo danas – zna se – u 21. stoljeću. I to je izgovorio dugogodišnji diplomat, euro-parlamentarac i hrvatski premijer koji, otkako su održani izbori u Bosni i Hercegovini, glavninu svojeg vanjsko-političkog angažmana troši na to da svoje sugovornike – urbi te orbi – uvjerava u to kako su izborom Hrvata Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH zakinuti – Hrvati u BiH, jer je – a nema strašnijega od toga – Komšić izabran (i) glasovima Bošnjaka. Porazio je favorita službenog Zagreba Dragana Čovića, šefa HDZ u BiH za kojega su glasali Hrvati (ne svi!), no i Srbi (ali ne u dovoljnom broju). Pri tome činjenica da su za jednoga od hrvatskih kandidata glasali i Srbi, u Zagrebu očito nikoga ne smeta. Samo usput, mada je itekako važno. hrvatskog člana Predsjedništva BiH biraju građani Federacije BiH (jednoga od dvaju entiteta), a ne isključivo oni koji se mogu pohvaliti hrvatskom nacionalnošću; i taj hrvatski član Predsjedništa, jednom kada je izabran, u najvišem tijelu BiH ne predstavlja samo Hrvate, nego cijelu državu, dakle: Bosnu i Hercegovinu. Zna li to hrvatski premijer? Morao bi znati.

No sada – ono glavno. Prije više od četrdeset godina konferencijom na vrhu u Helsinkiju okrunjeni su višegodišnji ne uvijek jednostavni pregovori o sigurnosti i suradnji na Starome kontinentu. Tada i tamo prihvaćen je dokument kojega pozna svaki diplomatski početnik, jer on sadrži načela što su i danas (ili bi to morala biti), temelj međudržavnih odnosa u Evropi. U odsječku naslovljenom, nemojte se začuditi, “Nemiješanje u unutarnje stvari” piše sljedeće: “Države sudionice suzdržat će se od svakoga oblika zadiranja, izravnog ili neizravnog, pojedinačnog ili kolektivnog, u unutarnje ili vanjske poslove što potpadaju pod domaće pravosuđe druge države sudionice, neovisno o njihovim međusobnim odnosima. U skladu s time one će se suzdržati od svakog oblika vojne intervencije, ili prijetnje takvom intervencijom prema drugoj državi sudionici. One će se također u svim okolnostima suzdržati od svakoga akta vojne, političke, gospodarske ili druge prisile usmjerene na to da svojim interesima potčine drugu državu sudionicu u pravima što proizlaze iz njezinoga suvereniteta, osiguravajući za sebe prednost bilo koje vrste.” Zvuči malo komplicirano, kao i uvijek kada pravnici formuliraju ono o čemu se političari (jedva) slože. No, ono osnovno kristalno je jasno: nema zadiranja (miješanja) u poslove druge države. Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija bila je jedna od potpisnica Završnog akta iz Helsinkija. Republika Hrvatska jedna je od pravnih sljednica Jugoslavije. A to znači da ono što je godine 1975. prihvaćeno u Helsinkiju vrijedi i godine 2018. za Hrvatsku.

Vrijedi li doista? Slušamo li hrvatskoga premijera – ne! Za njega kao da Zvršni akt iz Helsinkija ne postoji, kao da je osnovna načela iz toga akta “zameo vjetar”. A to bi se onda moglo interpretirati i kao povlačenje Republike Hrvatske iz svih obveza (ali i suverenih prava), sadržanih u Helsinškoj deklaraciji. Jesmo li se dotle srozali? I jesmo li mi spremni bilo kome drugome dozvoliti da se miješa u naše unutarnje stvari (jer “teze i teorije o nemiješanju u unutarnje poslove pripadaju 19. stoljeću, a mi smo danas u 21. stoljeću”)? Premijer će biti prvi koji će odlučno stati na branik suvereniteta hrvatske države i suprotstaviti se svakome tko se pokuša miješati u ono što “mi” radimo unutar granica RH. Pa nije li to već i pokazao odupiranjem svima – i iz tzv. međunarodne zajednice koji ga povremeno podsjete na potrebu izvršavanja nekih ili preuzetih obveza, ili naprosto domaćih zakona, pa i Ustava (napr, ćirilićne table, napr. zabrana poticanja nacionalne i vjerske mržnje, napr. puna ravnopravnost građana, bez obzira na naciju i vjeru, napr. pravedna suđenja ratnim zločincima neovisno o nacionalnosti žrtve, odnosno počinitelja itd, itd). Ne, Hrvatska sasvim sigurno nikome neće dozvoliti da se miješa u ono što ona radi “u svojoj kući i u svoja četiri zida”, da malo parafraziramo premijerovog prethodnika na čelu “zna se” stranke.

Kako onda tumačiti navedenu izjavu predsjednika hrvatske Vlade? S jedne strane time da on nezgrapno podilazi siledžijama na globalnoj sceni koji se već poodavno ne drže načela nemiješanja u unutarnje poslove drugih, rušeći vlade i razarajući države, točnije rečeno: uništavajući svjetski poredak u kojemu Završni akt iz Helsinkija ima (ili je tek imao) važno mjesto. S druge strane – njegovom neutaživom željom da se miješa u unutarnje stvari susjedne Bosne i Hercegovine, da njezinu političku scenu u najmanju ruku formira po – zna se čijim – željama (a to nisu, da ne bi bilo zabune, želje ni svih Hrvata u BiH, a kamoli svih Hrvata u Hrvatskoj, čiji je on prvi ministar).

Zaključak? Kaže premijer, politički revizionista, da smo mi u 21. stoljeću i otpiše po kratkome postupku jedno od ključnih načela međunarodnih odnosa iz 20. stoljeća, smještajući ga u ono prethodno – 19 stoljeće. Bude li on u svojem revizionističkom pohodu na temelje međunarodnih odnosa i dalje ovako napredovao prema natrag, sva je prilika da ćemo se u ne tako dalekoj budućnosti naći u – stoljeću sedmom. Sretno nam bilo.

portalnovosti.com

29.10.2018.

REGINA ELSNER: CRNOGORSKA PRAVOSLAVNA CRKVA CPC I MAKEDONSKA PRAVOSLAVNA CRKVA MPC NEĆE BRZO DO PRIZNANJA AUTOKEFALNOSTI

29.10.2018.

KRIMINALCI KORISTE NACIONALNE PODJELE U BOSNI I HERCEGOVINI

29.10.2018.

OSUMNJIČENI ZA UBISTVO ADISA I DAVORA IZA BRAVE: UHAPŠEN SREĆKO TRIFKOVIĆ, POZNATI AUTOMAFIJAŠ IZ ISTOČNOG SARAJEVA


OSUMNJIČENI ZA UBISTVO ADISA I DAVORA IZA BRAVE: Uhapšen Srećko Trifković, poznati automafijaš iz Istočnog Sarajeva

– Ova osoba je predata u nadležnost Tužilaštva KS i nalazi se na zadržavanju. Više informacija biće poznato nakon tužilačke odluke – rekla je Azra Bavčić, portparol Tužilaštva KS.OSUMNJIČENI ZA UBISTVO ADISA I DAVORA IZA BRAVE: Uhapšen Srećko Trifković, poznati automafijaš iz Istočnog Sarajeva

........
......................

Pripadnici MUP-a KS uhapsili su jednu osoba koja se dovodi u vezu s ubistvom sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića. 

 

Ona je privedena u prostorije Tužilaštva Kantona Sarajevo na ispitivanje i određeno joj je 24-satno zadržavanje. 

 

Uhapšen je Srećko Trifković, poznati automafijaš iz Istočnog Sarajeva.

  

– Ova osoba je predata u nadležnost Tužilaštva KS i nalazi se na zadržavanju. Više informacija biće poznato nakon tužilačke odluke – rekla  je Azra Bavčić, portparol Tužilaštva KS.

  

Inače, on je optužen u predmetu "Volan" skupa s 24 osobe. Nakon hapšenja u martu određen mu je jednomjesečni pritvor, nakon čega je pušten da se brani sa slobode.

  

Ova grupa, čiji je bio član, krala je luksuzne automobile  na području Sarajevskog, Hercegovačko-neretvanskog i Tuzlanskog kantona, kao i na području Istočnog Sarajeva.

U optužnici je navedeno da su članovi grupe, prema tačno utvrđenim i podijeljenim ulogama i zadacima u strukturama takozvane automafije, uglavnom u noćnim satima, koristeći specijalni alat i pribor, naoružani i maskirani, koristeći radiostanice podešene na policijske frekvencije kako bi pratili kretanje policije, krali skupocjena vozila, najčešće na području Sarajevskog kantona, Istočnog Sarajeva, Tuzlanskog kantona i zapadne Hercegovine.

 

Vozila su skrivana na pripremljenim lokacijama u Sarajevu, Lukavici, Palama i Sokocu, nakon čega su kontaktirani vlasnici vozila, od kojih je iznuđivan otkup.

 

U junu ove godine Tužilaštvo BiH podiglo je do sada najopsežniju optužnicu protiv organizovane kriminalne grupe, čijih se 27 pripadnika terete za organizovani kriminal u vezi sa krađama automobila. A, optuženi su:

 

1.Cicović Danilo, rođen 1977. godine u Sarajevu; 2.Krsmanović Vladimir, zv.“Krša“, rođen 1978. godine u Sokocu; 3.Trifković Marko, zv. „Žižan“, rođen 1978. godine u Sarajevu, 4.Trifković Srećko, rođenog 1985. godine u Sarajevu,
5.Mandić Srećko, rođen 1983. godine u Sarajevu; 6.Dakić Slaven, zv. „Žućo“, rođen 1988. godine u Sarajevu; 7.Petrović Tomislav, zv. „Tomo“, rođen 1988. godine u Sarajevu; 8.Milinković Njegoslav, zv. „Ljutan“, rođen 1983. godine u Sarajevu; 9.Košarac Bojan, zv.“Čavra“, rođen 1991. godine u Sarajevu; 10.Mandal Enis, rođen 1983. godine u Skoplju; 11.Pajić Miroslav, rođen 1988. godine u Sarajevu; 12.Pajić Sreto, zv. Srećko, rođen 1991. godine u Sarajevu; 13.Ninković Davor, zv. „Čupo“, rođen 1980. godine u Sarajevu;14.Markić Jozo, rođen 1983. godine u Mostaru; 15.Purković Puniša, zv.“Puki“, rođen 1964. godine u Sarajevu; 16.Vasković Dalibor, zv.“Dado“, rođen 1980. godine u Sarajevu; 17.Škobo Miroslav, zv.“Miki“, rođen 1983. godine u Sarajevu; 18.Brkić Mirsad, zv.“Miki“, rođen 1964. godine u Sarajevu; 19.Mirjanić Zoran, zv.“Sušika“, rođen 1981. godine u Sokocu; 20.Stašević Bojan, zv.“Staša“, rođen 1982. godine u Sokocu; 21.Mirković Milorad, zv. „Miko“, rođen 1989. godine u Sarajevu; 22.Čobović Zoran, zv.“Čobo“, rođen 1979. godine u Sarajevu; 23.Radić Nikola, rođen 1988. godine u Sarajevu; 24.Gordić Branislav, zv.“Ćelo“, rođen 1966. godine u Sokocu; 25.Čepo Miroslav, rođen 1966. godine, u Grudama; 26.Nižić Goran, zv.“Arafat“, rođen 1978. godine u Ljubuškom; 27.Vukoja Ferdo, rođen 1974. godine u Grudama.

29.10.2018.

BiH U POSTIZBORNOJ MAGLI, EVROPSKI PUT U ZAPEĆKU

29.10.2018.

AUSTRIJSKI STANDARD: DRAGAN ČOVIĆ JE BLOKIRAO SVAKI DOGOVOR O IZBORNOM ZAKONU


AUSTRIJSKI STANDARD: Čović je blokirao svaki dogovor o izbornom zakonu

„Izborni zakon je odavno morao biti promijenjen, ali je Čović osujetio svaki dogovor, jer je očigledno znao da će ovako dobiti moćniji instrument“, piše štampa na njemačkom jeziku.AUSTRIJSKI STANDARD: Čović je blokirao svaki dogovor o izbornom zakonu


..................

Image result for karikature plenkovic, kolinda i covic karikature
........................

Image result for karikature plenkovic, kolinda i covic karikature
.................

Image result for karikature plenkovic, kolinda i covic karikature
......................

Image result for karikature plenkovic, kolinda i covic karikature
....................
„'On i dalje drži uzde u svojim rukama', kazali su uznemireni evropski diplomati u Sarajevu, misleći pritom na šefa desno orijentisane stranke HDZ, Dragana Čovića. Zbog toga što nije on, već socijaldemokrata Željko Komšić izabran za tročlano Predsjedništvo BiH, Čović želi da nakon izbora održanih 7. oktobra spriječi formiranje parlamenata u pojedinim kantonima kao i na nivou Federacije BiH", piše Adelhajd Velfl u bečkom listu Standard.
 
„Čović postavlja uslove: Izborni zakon mora da bude promijenjen onako kako to želi on i njegova partija, u suprotnom će sve blokirati. Zbog toga bi moglo da bude spriječeno i usvajanje budžeta za 2019, a time i isplata plata u javnom sektoru. U stvari je Izborni zakon odavno morao biti promijenjen, ali je Čović osujetio svaki dogovor, jer je očigledno znao da će ovako dobiti moćniji instrument."
 
List dalje citira jednog evropskog diplomatu koji je želio ostati anoniman da je „opasnost u tome ako EU i SAD budu trčkarale za Čovićem i ispunjavale njegove želje umjesto da mu jasno stave do znanja da je protivpravno to što blokira formiranje parlamenata".
 
„Koliko daleko će Čović ići vidi se već sada, jer ministri iz redova HDZ-a bojkotuju sjednice vlada. (…) Situacija se mijenja njemu u korist. Naime, vlada u Zagrebu, koju predvodi hrvatski HDZ se sve više miješa u bh. politiku, iako to po Dejtonu ne bi smjeli. (…) Ali, upravo izabrani bošnjački član Predsjedništva, Šefik Džaferović, kao i trenutni predsjedavajući Savjeta ministara, Denis Zvizdić zahtijevaju od Plenkovića da se ne miješa u politiku u BiH. Zvizdić je kazao da Plenković ne bi trebalo da zloupotrebljava svoje članstvo u EU."
 
Bečki list Standard napominje kako je Čović podršku dobio i od novoizabranog srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika koji već godinama pokušava da uništi Bosnu i Hercegovinu. „Dodik želi da pokrene inicijativu da BiH prizna Krim kao dio Rusije, a sve će učiniti da ukine OHR i poziciju visokog predstavnika. Ovaj desničarski populista za to dobija podršku Moskve, a Rusi se su svakako nedavno takođe izjasnili za ukidanje OHR-a. Zapadne države su pak protiv", zaključuje Adelhajd Velfl u list Standard.
29.10.2018.

ZAGREBAČKI PROFESOR SRPSKIH KORIJENA: "PROČITAO SAM STEPINČEV DNEVNIK - TO JE KOMLETNA NEGACIJA SRBA"


ZAGEBAČKI PROFESOR SRPSKIH KORIJENA: "Pročitao sam Stepinčev devnik - to je kompletna negacija Srba i hrišćanske vjere"!

Srba u Hrvatskoj danas gotovo i da nema, a ono malo što ih je ostalo ne žive, već preživljavaju i smrt prizivaju, rekao je u intervjuu za "Glas Srpske" penzionisani profesor zagrebačkog univerziteta Svetozar Livada, koji u svojoj posljednjoj knjizi "Biološki slom i nestajanje Srba u Hrvatskoj" govori o zatiranju srpskog naroda u Hrvatskoj u posljednjih 130 godina.ZAGEBAČKI PROFESOR SRPSKIH KORIJENA: 'Pročitao sam Stepinčev devnik - to je kompletna negacija Srba i hrišćanske vjere'!


On tvrdi da se Srbi, pogotovo u selima, nalaze pod "državnom eutanazijom".

 

-To je politika - evo vam vaši zavičaji, slobodno umrite, ali što prije i mi ćemo vam u tome pomoći. Srbi danas žive u selima u kojima nema života, elementarnih stvari za život. Nema ni potomaka. Prosječna starost tih ljudi je oko 58 godina. Njihova jedina društvena aktivnost su sahrane, rekao je Livada, navodeći da stanje ni u gradovimanie bolje. 

 

-Srbima je oduzeto stanarsko pravo. Nemaju posla. Žive pod stalnim tenzijama. U proteklom ratu počinjeni su strašni zločini. Sve je dovelo do toga da jedan narod, koji sedam vijekova živi na ovim prostorima, danas polako, ali sigurno biološki nestaje.

 

Na pitannje kako su Srbi od konstitutivnog naroda pretvoreni u nacionalnu manjinu u Hrvatskj, Livada Nije tragično biti nacionalna manjina. Problem je što se oni tretiraju kao "manje ljudi", kao građani nižeg reda. 

 

- Na sceni je prava pandemija mržnje prema Srbima i svemu što ima taj predznak. Jedan od hrvatskih ministara rekao je dasu Srbi dobili ono što su tražili. Ta vrsta stigmatizacije je prisutna na svakom koraku. Hrvati su skloni stvaranju lažne mitologije. Oni, na primjer, Franju Tuđmana nazivaju ocem nacije, što znači da su pristali da budu kopilad pored svojih živih roditelja. Tuđman je toliko mrzio Srbe da ih nije nazivao pravim imenom već pravoslavnim Hrvatima. Rasističkom izjavom da je "sretan što mu žena nije Srpkinja ili Jevrejka", on je Gebelsovskom propagandom pokrenuo klasični etno-banditizam sa obiljem falsifikata - da su Srbi biološki defektni. Time je sprovedeno najveće etničko čišćenje koje je ikada igdje izvršeno, a koje se i danas na perfidan način sprovodi.

 

Na pitanje kako gleda na inicijativu da se Alojzije Stepinac proglasi svecem, Livada je kazao da je među rijetkima uspio pročitati Stepinčev dnevnik, njegovu intimnu ispovijest.

 

On navodi da su Srbi i Hrvati toliko dva različita svijeta da ih ni Bog ne može izjednačiti. A što se tiče pravoslavlja, kaže on, tu nema čovjeka, morala, ni poštenja. To je, dakle, kompletna negacija Srba i hrišćanske vjere. Nažalost, to je bila i neka vrsta naloga za ono što se kasnije dogodilo. Kada je Tuđman lansirao tezu da je genocid korisna stvar za popravljanje istorije, a da su Srbi remetilački faktor, treba se prisjetiti onoga što je Stepinac govorio o Srbima i stvar će biti jasnija.

29.10.2018.

KOLUMNA BORISA DEŽULOVIĆA: 'SLABO SE U HRVATSKOJ ČULO ZA UBICU ZDENKA GRBAVCA, BOLJE SE ČULO ZA NJEGOVOG PUNCA BOŽU LJUBIĆA KOJI..."

29.10.2018.

DAN ŽALOSTI U CIJELOJ BiH : SARAJEVO SE OPRAŠTA OD UBIJENIH POLICAJACA

Dan žalosti u cijeloj BiH : Sarajevo se oprašta od ubijenih policajaca

oktobar 29. 2018.


U Sarajevu obavljena komemoracija, a nakon ukopa Davora Vujinovića, bit će klanjana dženaza Adisu Šehoviću.

Na sarajevskom groblju “Sveti Josip” sahranjen je Davor Vujinović (1972), jedan od dva policajca ubijena u petak u naselju Alipašino Polje, javlja Anadolija.

Sahrani su prisustvovali brojni članovi porodice, prijatelji, radne kolege, ali i sugrađani koji su odlučili odati posljednju počast policajcu koji je ubijen na dužnosti.

Suze i bol nisu mogli biti sakriveni.

Na sahrani Davoru Vujinoviću Suze i bol nisu mogli biti sakriveniAnadolija

Prethodno je u sali Općine Novi Grad održana komemoracija na kojima su njihovi nadređeni i kolege govorili o stradalima i podijelili sjećanja na trenutke provedene s njima. Poručeno je kako će odgovorni za ubistvo, biti izvedeni pred lice pravde.

Dženaza Adisu Šehoviću, drugom ubijenom policajcu, bit će klanjana na mezarju u Buća Potoku u 14,30 sati.

Prije toga, članovi porodica, kolege i prijatelji danas su se na komemoraciji održanoj u Općini Novi Grad u Sarajevu oprostili od Vujinovića i Šehovića, ubijenih u petak rano ujutro u naselju Alipašino Polje.

Komemoraciju, koja je počela intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, pratili su suze, bol i lijepe riječi o Vujinoviću i Šehoviću i nada da se takvo nešto nikome više ne ponovi.

Komesar MUP-a KS-a Mevludin Halilović kazao je kako je u ovako teškim trenucima zbog ubistva kolega teško naći prave riječi da se iskažu bol, tuga i ogorčenost.

Izjavio je kako je ovo veliki gubitak za porodice, za Ministarstvo unutrašnjih poslova, za grad Sarajevo, kanton i državu BiH. On je podsjetio na to kako su ubijeni policajci bili primjer drugima.

Dali živote štiteći građane

“Dali su svoje živote štiteći građane Kantona Sarajevo, njihovu imovinu i njihove živote. Moram još jednom naglasiti da smo svi jako ogorčeni i potreseni ovim gubitkom, ali ćemo zbog Adisa i Davora, zbog njihovih izuzetnih kvaliteta kao policijskih službenika, nastavljati obavljati naše poslove i zadatke na najbolji mogući način, kako su to radili i oni”, rekao je Halilović.

Porodicama ubijenih policajaca je poručio kako će im vrata uprave policije Kantona Sarajevo uvijek biti otvorena i da će uvijek imati podršku.

Načelnik Četvrte PU Novi Grad Nusret Selimović pročitao je biografije Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, koje su ispunjene pohvalama i nagradama. Zahvalio je na njihovom doprinosu i ljudskim vrlinama koje su utkali u rad Četvrte PU.

Članovi porodica, kolege i prijatelji danas su se na komemoraciji oprostili od sarajevskih policajacaAnadolija

“Nemjerljiva je vrijednost tragova koje su kroz odgovoran, požrtvovan i profesionalan rad Davor i Adis ostavili iza sebe. Davor i Adis su, prije svega, bili dobri ljudi, posvećeni svojim porodicama i odani, prije svega, svojoj državi BiH”, dodao je Selimović.

Ukop ubijenih policajaca Davora Vujinovića (1972.) i Adisa Šehovića (1975.) bit će obavljen danas. Sahrana Vujinovića održava će se na sarajevskom groblju “Sveti Josip” u 12,15 sati, dok će dženaza Šehoviću biti klanjana na mezarju u Buća Potoku u 14.30 sati.

Povodom ubistva dvojice policajaca, danas je proglašen Dan žalosti u Bosni i Hercegovini i zastave su spuštene na pola koplja.

U poslijepodnevnim satima bit će održano i protestno okupljanje u Sarajevu pod motom “Skup podrške policiji Kantona Sarajevo”.

Šehović i Vujinović ubijeni su u pucnjavi koja se dogodila u petak 26. oktobra oko četiri sata ujutru, u sarajevskom naselju Alipašino Polje.

Za počiniocima zločina i dalje se traga.

(Kliker.info-AJB)

29.10.2018.

PROSTOR ZATAMNJENJA


Božica Jelušić: PROSTOR ZATAMNJENJABožica Jelušić: PROSTOR ZATAMNJENJA
....................

PROSTOR ZATAMNJENJA

Kad ulazimo u prostor zatamnjenja i kad smo sami kao drvo na usamljenoj koti, kad nam hladnoća ulazi u pore, a vanjska kora puca i pukotine krvare biljnim sokom, kad svjetla nema dovoljno a zrak se zgušnjava, kad znamo da smo razoružani, napušteni, obeshrabreni,

kad smo krivi bez krivice i u nesanicama prevrćemo slike, tražeći uzroke našoj tjeskobi, kad bismo se mijenjali sa slijepom krticom i zmijom bez košuljice,

Kad u potopljenom kamenu na dnu zamuljena potoka vidimo vlastito lice, kolutastih očiju i nijemih usta, zapanjeno pred stvarnošću,

kad nas i tuđe uspomene bole kao vlastite, a bolest je neizlječiva,
kad ne možemo gutati hranu prinjetu ustima, niti povući
pokrivač preko glave, da bismo utonuli u spasonosni mrak;
kad nam beznađe vrta ušnu resicu i u nju gura naušnicu
od žive ose, obješene na žalac

kad ne želimo ništa, a što imamo rado bismo neprijatelju dali,
kad zavijamo u pustinji duha, gdje su nas nekada čekale žive,
raskriljene riječi, nalik na ženska krila,
kad nismo svoji, ni ničiji, a bojimo se biti Božji, jer smo nedostojni,

tada, i samo tada, UISTINU ZNAMO DA POSTOJIMO, tada ponovo kušamo prvo edensko voće, znajući u što će se pretvoriti
tada pišemo, pjevamo, vičemo s brijega iz svega glasa, na sve četiri strane i tada znamo, premazani katranom sumraka, s buktinjom koja se približava

da je jedino strast vrijedila, jedino rizik, jedino slobodna volja
i luda hrabrost da se rodimo u svijetu i za svijet

koji su svi drugi hametice otpisali i zaboravili.

Božica Jelušić

29.10.2018.

SRAMOTAN PROUSTAŠKI MARATON NA HRT-U

29.10.2018.

ZLATKO DIZDAREVIĆ : OTETA METROPOLA

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89214054

Powered by Blogger.ba