Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

27.10.2018.

MIRO LAZOVIĆ: "HRVATSKI EUROPARLAMENTARCI KOJI SU DOBILI ZADATAK OD HDZ-A NA POGREŠNOM SU PUTU"

MIRO LAZOVIĆ OGOLIO ČOVIĆA I PLENKOVIĆA: "Hrvatski europarlamentarci koji su dobili zadatak od HDZ-a na pogrešnom su putu"

Hrvatska zvanična politika ne odustaje od pokušaja miješanja u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine.


MIRO LAZOVIĆ OGOLIO ČOVIĆA I PLENKOVIĆA: 'Hrvatski europarlamentarci koji su dobili zadatak od HDZ-a na pogrešnom su putu'

........................

Upozorava ovo u razgovoru za Vijesti.ba potpredsjednik SDP-a BiH Miro Lazović, komentarišući pismo koje su hrvatski zastupnici u Evropskom parlamentu (EP) uputili visokim zvaničnicima EU, žaleći se na izborni proces u BiH. 

Jedanaest hrvatskih zastupnika u pismu zahtijevaju da se o ovoj temi raspravlja na narednoj sjednici Vijeća za vanjske poslove Evropske komisije.

 

"Mi, potpisani članovi EP-a iz Hrvatske, želimo da ovom prilikom izrazimo zabrinutost rezultatom proteklih izbora u BiH, koji su rezultirali izborom člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda zahvaljujući većinom bošnjačkim glasovima, dok je uvjerljiva većina Hrvata glasala za drugog kandidata. To se sad desilo već treći put", navodi se u ovom pismu.


Image result for foto Biljana Borzan, Ivana Maletić, Marijana Petir, Tonino Picula, Jozo Radoš, Davor Škrlec, Dubravka Šuica, Ivica Tolić, Ruža Tomašević, Željana Zovko i Ivan Jakovčić i

............

Biljana Borzan, Ivana Maletić, Marijana Petir, Tonino Picula, Jozo Radoš, Davor Škrlec, Dubravka Šuica, Ivica Tolić, Ruža Tomašević, Željana Zovko i Ivan Jakovčić ističu kako čvrsto vjeruju da takav rezultat "ne doprinosi stabilnosti i funkcionalnosti BiH, kao države tri ravnopravna konstitutivna naroda i ostalih, kao što je predviđeno dejtonskim i pariškim pregovorima".

 

Lazović je pogrešnim ocijenio takav potez hrvatskih europarlamentaraca, koji su sada "lopticu" preuzeli od premijera Andreja Plenkovića.

 

- Oni su trebali dati zamjerke, ali ne na Izborni zakon BiH koji je izveden iz Ustava BiH i kao takav potpuno legitiman i legalan. Ako misle mijenjati Izborni zakon u BiH, trebali su dati primjedbe na postojeći Ustav BiH, kojeg treba mijenjati i koji dovodi do diskriminacije bh. građana na cijelom prostoru države - kaže Lazović.

To bi, tvrdi naš sagovornik, bio pravi potez hrvatskih zastupnika u EP-u, "a ne igra u dogovoru s Plenkovićem i Čovićem da prođe prijedlog izbornog zakona HNS-a, koji je suprotan evropskim principima i standardima".

 

- Radi se o nastavku pritiska na evropske institucije oko Izbornog zakona koji je Željku Komšiću omogućio da bude izabran za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. To je jedna providna igra i ponovno miješanje u interese BiH - zaključuje Lazović u razgovoru za Vijesti.ba.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
64448611

Powered by Blogger.ba