Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

25.10.2018.

U HRVATSKOJ NIŠTA NE RADE BEZ CRKVE RATNIH ZLOČINACA

PONOSNI NA SVOJE ZLOČINCE: Kolinda i kardinal Bozanić u prisustvu ratnog zločinca Darija Kordića otvorili "Kuću za mlade"

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović danas je u društvu zagrebačkog kardinala Josipa Bozanića otvorila Caritasovu Kuću za mlade.
PONOSNI NA SVOJE ZLOČINCE: Kolinda i kardinal Bozanić u prisustvu ratnog zločinca Darija Kordića otvorili 'Kuću za mlade'


.............................

Caritasova Kuća za mlade “Da život imaju” namijenjena mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi službeno je otvorila svoja vrata u četvrtak, a predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ustvrdila je kako je ulaganje u mlade osiguravanje budućnosti Hrvatske.

 

Među okupljenima je iz nekog razloga bio i ratni zločinac Dario Kordić, kojeg je Haaški sud zbog ratnog zločina nad civilima u Ahmićima osudio na 25 godina zatvora, a pušten je na slobodu nakon što je 2014. odslužio dvije trećine kazne.


kordic-index


Kordić je, podsjetimo, u odličnim odnosima s nizom biskupa Katoličke crkve u Hrvatskoj. Kad se vratio u Hrvatsku 2014. godine, na zagrebačkom aerodromu dočekao ga je biskup Vlado Košić i poljubio mu ruku.

 

Kolinda: Dužno smo mladima olakšati uključenje u svijet odraslih

 

Cilj projekta Caritasove Kuće za mlade je osigurati smještaj mladima, koji nakon punoljetnosti moraju napustiti domove i udomiteljske obitelji, te siromašnim studentima koji nisu dobili smještaj u studentskom domu. U kuću je uloženo oko deset miliona kuna, izgradnja je trajala 13 mjeseci i može primiti trideset i jednog korisnika. Trenutno ih u kući živi četvero.

 

Zagrebačka nadbiskupija financirala je projekt uz financijsku i materijalnu pomoć donatora.

Pokroviteljica projekta bila je predsjednica Hrvatske Grabar Kitarović, koja je na otvorenju rekla kako je ustavna obveza Hrvatske osobitu brigu posvetiti ranjivim skupinama, u ovom slučaju mladima iz ustanova socijalne skrbi i udomiteljskih obitelji.

 

"Svi zajedno trebali bismo se zalagati za donošenje i unaprjeđenje mjera i aktivnosti usmjerenih mladima kako bi se olakšalo njihovo uključenje u svijet odraslih, njihovo osposobljavanje i zapošljavanje te osnivanje obitelji. Dužni smo im omogućiti aktivno sudjelovanje u životu lokalne zajednice, kako bi kao njeni ravnopravni i funkcionalni članovi doprinijeli dobrobiti cjelokupnog društva", ustvrdila je Grabar-Kitarović.

 

Bozanić: Ova kuća je djelo dobrih ljudi

 

U Hrvatskoj se u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi nalazi gotovo 800 djece i mladih. Njihov najveći problem je što nakon navršene 18. godine života, a u slučaju daljnjeg školovanja najkasnije do napunjene 21. godine, moraju napustiti dom i započeti samostalan život.

 

Bez podrške obitelji i društva, bez posla, bez riješenog stambenog pitanja i sredstava za život - prepušteni su sami sebi te izloženi izuzetno visokom riziku od socijalne isključenosti i siromaštva, rekli su iz zagrebačkog Caritasa.

 

Kardinal Josip Bozanić blagoslovio je Kuću za mlade uz riječi: "Ova kuća, ovaj dom, djelo je dobrih ljudi".

U prizemlju zgrade planirani su uredi za socijalnu službu Caritasa, koja bi mladima pružala podršku u procesu prelaska u samostalni način života, posredovala pri zapošljavanju i konačnom rješenju stambenog pitanja te im bila pri ruci pri svakodnevnim poteškoćama i izazovima.

 

 

(Index.hr/SB)

25.10.2018.

KRIMINALCI ILI DRŽAVE U REGIONU, KO JE BRŽI?

Kriminalci ili države u regionu, ko je brži?


Istražioci na terenu, fotoarhiv

Istražioci na terenu, fotoarhiv
..................................

Serije obračuna, mafijaških likvidacija, afere iz oblasti privrednog i sajber kriminala, u koje su uključene bezbjednosno interesantne osobe iz cijelog regiona, sudski procesi narko bosovima, trgovcima bijelim robljem, slika su raširenosti organizovanog kriminala i njegove umreženosti na ovim prostorima.

Države nastale raspadom Jugoslavije suočavaju se sa sve sofisticiranijim oblicima organizovanog kriminala i zato pravosuđa zemalja regiona moraju još snažnije sarađivati u namjeri da stanu na put svima onima koji kršeći zakone, između ostalog stiču i ogromnu imovinsku korist.

No, pitanje je ko je brži - kriminalci ili pravosuđe, odnosno da li bolje sarađuju kriminalci ili pravosudni organi BiH, Crne Gore i Srbije?

Dok je još bjesnio rat na prostorima bivše Jugoslavije, prvi koji su uspostavili kontakte među tada zaraćenim stranama nijesu bili ni glumci, ni muzičari ni političari, nego kriminalci, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) sutkinja Suda BiH Tatjana Kosović, koja inače sudi u predmetima za organizovani kriminal.

Sutkinja Kosović smatra da su trenutno u regionu kriminalci brži u svom djelovanju od onih koji bi trebalo da ih gone i krivično procesuiraju.

"Kriminal je zbilja puno brži nego što su pravosudni sistemi. Posebno vidimo da su u nekim djelima organiziranog kriminala kao što su trgovina ljudima ili drogom oni vrlo dobro umreženi na ovim prostorima. Sada vidimo da su umreženi i kada je u pitanju krijumčarenje ljudi, a dolaskom emigranata oni sada pokušavaju da zarade na tim ljudskim sudbinama. To sve govori o povezanosti kriminala na ovim prostorima. Što se pravosuđa tiče, mislim da zbilja napredujemo u saradnji i ja u svom radu imam zaista odličnu saradnju sa kolegama iz regiona, tamošnjim pravosuđima i policijom", kaže Kosović.

Percepcija dijela domaće i međunarodne javnosti da u regionu kriminalci vrlo često bolje sarađuju nego što to čine pravosudni organi zemalja sa prostora bivše Jugoslavije, za predsjednicu Vrhovnog suda Crne Gore Vesnu Medenicu je neprihvatljiva.

"Ne mogu oni da budu brži. Ne smijemo to da priznamo. To ne smijemo da priznamo na način što ćemo odlukama koje budu izlazile iz suda dokazati da to nije tako. One moraju biti adekvatne i do te mjere represivne da se postiže generalna prevencija. Mi sigurno nećemo dozvoliti da su brži. Inače, sudstvo u jednoj državi ne može opstati samo a da nema oslonac u saradnji sa ostalim pravnim sistemima. Što se sudova u Crnoj Gori tiče i njihove saradnje sa sudovima iz regiona, ona je izvanredna", ističe Medenica.

Nemanja Nenadić iz beogradske kancelarije Transparensi internešnala saglasan je sa ocjenama da su u regionu kriminalci vrlo često za korak ispred organa gonjenja i države.

"Pitanje je da li će države ikada moći da budu tako brze u svojoj reakciji kao što su kriminalci koji uspostavljaju mreže i vrlo često prelaze granice, ne samo granice regiona već i šengenske granice koje nijesu neka naročita prepreka za njih", tvrdi Nenadić.

Nenadić smatra da bi u borbi protiv organizovanog kriminala pravosuđe u zemljama regiona trebalo više da koriste mogućnosti kao što su neke nove metode praćenja tokova novca, institut svjedoka saradnika kao i oduzimanje imovine stečene kriminalom.

"Međutim, ne treba gajiti iluzije. Jednom kada ta saradnja pravosuđa bude efikasna i brza i kada bude bilo lako ući u trag imovini koju recimo neki kriminalac iz Srbije ima u Crnoj Gori, Hrvatskoj ili Sloveniji, onda će on i njemu slični težiti da tu imovinu kupuju negde dalje", ocjenjuje Nenadić.

Kako stati na put kriminalnim strukturama u regionu koje veoma dobro sarađuju i koje su nezakonitim radnjama pribavile ogromnu imovinu koristeći vrlo često naprednu tehnologiju i načine da izbjegnu organe gonjenja?

Po nekada je to pitanje političke volje u pojedinim državama ali najveći problem je, kako za RSE ističe Zlatko Vujović iz Centra za monitoring nedostatak obučenog kadra i savremene tehničke opreme.

"Jednostavno pravosudne institucije u ovim postjugoslovenskim zemljama imaju prilično nerazvijene resurse kada je recimo riječ o nekim sofisticiranim istragama gdje prije svega mislim na finansijske istrage. Da bi se to moglo raditi vi morate da imate visoko obučene stručnjake, stručnjake sa velikim iskustvom i dovoljno tehničkih resursa na raspolaganju", zaključuje Vujović.

25.10.2018.

SAVJET JASENOVCA: U HRVATSKOJ POSTOJE ONI KOJI ŽELE INAUGURIRATI LAŽ

SAVJET JASENOVCA: U HRVATSKOJ POSTOJE ONI KOJI ŽELE INAUGURIRATI LAŽ       


Tribina u Zagrebu o povijesnom revizionizmu
...................................

Prvi ljudi Spomen-područja Jasenovac javno su progovorili o povijesnom revizionizmu u Hrvatskoj koji je do sada najeklatantnij primjer knjiga i DVD slovenskog publicista i samozvanog povjesničara Romana Leljaka o Jasenovcu, u kojem negira da je to bio i logor smrti, a broj žrtava svodi na 1.600.

U Hrvatskoj postoje oni koji planski umjesto istine žele inaugurirati laž, a na pijedestal pobjednika u Drugom svjetskom ratu ustoličiti poražene, a na sve to vlasti i vrh Katoličke crkve u Hrvatskoj šute, kazao je predsjednik Savjeta Spomen-područja Jasenovac i predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin na tribini o povijesnom revizionizmu.

On je podsjetio da samozvani povjesničar Roman Leljak već mjesec dana krstari Hrvatskom i promovira svoju knjigu i DVD "Mit o Jasenovcu" što je - kako je kazao - do sada najotvorenije osporavanje istine o Jasenovcu.

Habulin: Planski se želi inaugurirati laž
Habulin: Planski se želi inaugurirati laž

"Taj publicist i kvaziistraživač prikazuje logor smrti kao nekakav radni i tranzitni logor, u kojem je ipak u četiri godine postojanja umrlo oko 1.600 ljudi! Tezi o ustaškom logoru smrti kao o mitu suprotstavljamo se istinom, činjenicama i dokazima kako bismo poručili da je na djelu prizemna i podla prevara!", navodi Habulin.

Leljak i njemu slični pokušavaju stvoriti mit o Jasenovcu kao gotovo bezazlenom ustaškom logoru, ali i o logoru koji je nakon 1945. funkcionirao kao komunistički logor smrti. A istina je - a ne mit - da je za četiri godine postojanja ustaškog logora Jasenovac u njemu po popisu koji se i dalje dopunjuje i korigira stradalo najmanje 83.000 ljudi, poručio je Habulin.

Leljak je svoju knjigu i DVD već promovirao u dvadesetak gradova po Hrvatskoj, a zanimljivo je da je na predstavljanju u Vukovaru zajedno sa Leljakom sudjelovao i potpredsjednik Udruženja političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima Srbije Blažo Đurović, koji je na desničarskoj tribini u Vukovaru dobio buran pljesak.

Ravnatelj Javne ustanove Spomen-područje Jasenovac Ivo Livaković, i sam po struci povjesničar, kazao je kako Leljak u knjizi i DVD-u ne donosi nijedan novi i dosad nepoznati dokument, a da svoju brojku o 1.600 žrtava temelji na jednom od stotina dokumenata Zemaljske komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njegovih pomagača iz 1945. godine.

Livaković: Knjiga i DVD ne donose ništa novo
Livaković: Knjiga i DVD ne donose ništa novo

"Reći da je to potpuna istina - na osnovu jednog dokumenta - je potpuno amaterski i diletantski. Tako da mi je teško razumjeti da jedan takav čovjek može privući toliku pažnju. Drago mi je da se nekoliko gradova u kojima se ta prezentacija dogodila ogradilo od toga - Samobor i Čakovec. Upravo zato smo se mi ovdje danas i skupili, jer - ako šutite, šutnja znači slaganje. A mi se s time ne slažemo", riječi su Livakovića.

Roman Leljak je bivši djelatnik vojne obavještajne službe KOS bivše JNA, a kasnije je osuđen u Sloveniji na zatvorsku kaznu zbog financijskih malverzacija na štetu preko 400 građana.

RSE specijal: Jasenovac, sjećanje s rizikom

Leljakovu knjigu i DVD - koliko god oni bili problematični - predstavila je u svom Jutarnjem programu u četvrtak i Hrvatska televizija, zajedno sa drugim uratkom istog tipa, dokumentarnim filmom "Sto godina srpskog terora u Hrvatskoj" notornog režisera Jakova Sedlara, na čijem omotu su slike kralja Aleksandra Karađorđevića, Svetozara Pribićevića, Milorada Pupovca i Aleksandra Vučića.

Na tribini je o vlastitom logoraškom iskustvu govorio i jasenovački logoraš Bogdan Petković, koji je u Jasenovcu bio zatočen kao zarobljeni partizan.

25.10.2018.

DELEGACIJA EU POJASNILA: "GRAĐANIMA BiH NEĆE UVESTI VIZE"!

DELEGACIJA EU POJASNILA: "Građanima BiH neće se uvesti vize"!

Građanima Bosne i Hercegovine koji žele putovati u zemlje Evropske unije neće biti potrebne vize, već će biti uveden sistem online registracije - Evropski sistem za informacije i odobravanje putovanja (ETIAS), saopštila je Delegacija EU u BiH, komentarišući pojedine navode da će od 2021. godine biti uveden vizni režim za građane BiH i još 61 države svijeta.


DELEGACIJA EU POJASNILA: 'Građanima BiH neće se uvesti vize'!

...................

I Delegacije EU u BIH navode da će ovaj sistem biti uveden radi jačanja sigurnosnih kontrola osoba koje bez vize putuju u EU, što se trenutno odnosi na državljane više od 60 zemalja.

 

"ETIAS odobrenje za putovanje nije viza. Državljani trećih zemalja izuzeti od obaveze posjedovanja vize i dalje će moći putovati bez vize, ali će prije kretanja na put u šengensko područje trebati dobiti odobrenje za putovanje", navedeno je u saopštenju Delegacije EU u BiH.

 

Dodaje se da će svi podnosioci zahtjeva u dobi između 18 i 70 godina morati elektronski platiti naknadu u iznosu od 7 eura po zahtjevu.

 

Odobrenje putovanja biće važeće tri godine (ili do datuma isteka putne isprave).

 

Očekuje se da će ETIAS postati operativan nakon tri godine njegovog razvoja, odnosnopočetkom 2021.

25.10.2018.

NAJVEĆA VOJNA VJEŽBA NATO OD KRAJA HLADNOG RATA


NAJVEĆA VOJNA VJEŽBA NATO OD KRAJA HLADNOG RATA Norveško pešadijsko borbeno vozilo CV9030 ukrcava se na voz tokom vežbe NATO-a pod nazivom „Spoj trozupca“ (Trident Juncture) u mestu Stjordal, u Norveškoj 24. oktobra 2018.
Norveško pešadijsko borbeno vozilo CV9030 ukrcava se na voz tokom vežbe NATO-a pod nazivom „Spoj trozupca“ (Trident Juncture) u mestu Stjordal, u Norveškoj 24. oktobra 2018.

//////////////////////////////////

Autor Rikard Jozviak, prevela Mila Đurđević

Brisel – NATO je pokrenuo najveću vojnu vežbu nakon raspada Sovjetskog saveza, postrojivši desetine hiljada trupa u ono što je šef zapadne alijanse nazvao "snažnim prikazom" sposobnosti, jedinstva i odlučnosti u vreme narastajuće opasnosti u Evropi.

Glavna faza vežbe "Spoj trozupca" proteže se od Severnog Atlantika do Baltičkog mora, počela je u Norveškoj 25. oktobra 2018. i planirano je da traje dve nedelje. U njoj učestvuju vojne snage svih 29 članica NATO-a, kao i partneri NATO-a Finska i Švedska.

"Ovo je važan dan jer je vežba 'Spoj trozupca' najveća NATO vežba od kraja Hladnog rata", izjavio je uoči početka vežbe generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Moskva je iznela kritike na održavanje vežbe u svetlu stalnih tenzija između NATO saveza i Rusije, koja je 2014. godine anektirala Krim od Ukrajine i podržala separatiste u sukobima u istočnoj Ukrajini koji još uvek traju. Rusija je optužila alijansu za provokativno ponašanje u blizini njene granice.

Druga tačka sukoba je ruski raspored projektila, čime se, tvrdi NATO, krši ključni ugovor o nuklearnom naoružanju i koji bi potencijalno mogao biti upotrebljen za ciljanje na zemlje članice NATO u Evropi.

"Spoj trozupca šalje jasnu poruku našim nacijama i protivnicima: NATO ne traži sukob, ali smo spremni da branimo naše saveznike od svake pretnje", izjavio je Stoltenberg na konferenciji za medije 24. oktobra.

Vežba je "snažna demonstracija naših sposobnosti i naše odlučnosti da radimo zajedno", izjavio je Stoltenberg.

Bez konkretnog pominjanja Rusije, Stoltenberg je rekao da se "bezbednosno okruženje Evrope značajno pogoršalo poslednjih godina" i da je "NATO odgovorio na to najvećim prilagođavanjem kolektivne odbrane od kraja Hladnog rata. 'Spoj trozupca' upravo pokazuje tu adaptaciju".

"U vežbi ‘Spoj trozupca' učestvuje oko 65 brodova, 250 aviona, 10.000 vozila i 50.000 vojnika", ovako je Stoltenberg opisao vojnu vežbu koja će se odvijati u dve faze.

"Vežba je ambiciozna i zahtevna", naglasio je Stoltenberg.

Borbeni avion američkog vazduhoplovstva Falcon F-16 dodeljen 480. ekspedicionoj borbenoj eskadrili tokom priprema za vežbu 'Spoj trozupca' u vazdušnoj bazi Kalaks (Kallax) u Švedskoj, 24. oktobra 2018.
Borbeni avion američkog vazduhoplovstva Falcon F-16 dodeljen 480. ekspedicionoj borbenoj eskadrili tokom priprema za vežbu 'Spoj trozupca' u vazdušnoj bazi Kalaks (Kallax) u Švedskoj, 24. oktobra 2018.

Terenska vežba će trajati od 25. oktobra do 7. novembra, nakon čega sledi komandna simulaciona vežba od 14. do 23. novembra 2018.

Moskva je često navodila da proširenje NATO-a na bivše zemlje Varšavskog pakta i baltičke države od raspada Sovjetskog saveza 1991. godine smatra provokativnim. Rusija i NATO su se poslednjih godina stalno međusobno optuživali za agresivno ponašanje.

Rusija je u svojim zapadnim regijama održala veliku vojnu vežbu pod nazivom "Zapad 2017" u septembru te godine, zajedno sa Belorusijom, koja se takođe graniči sa nekoliko zemalja članica NATO-a. U septembru 2018, Rusija je organizovala masovne vežbe u centralnim i istočnim delovima zemlje.

Ministar odbrane Rusije izjavio je da je u ratnim igrama Vostok 2018 (Istok 2018) učestvovalo oko 300.000 vojnika – dvostruko više od najvećih vojnih manevara koji su održani u hladnoratovskom Sovjetskom savezu.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji Rusije i Belorusije sa svojim kolegom – ministrom odbrane Belorusije u Minsku 24. oktobra 2018. godine, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je izjavio da se "obim operativnih i borbenih [NATO] treninga u blizini naših granica širi, njihov intenzitet je sve veći, dok članice bloka u vežbama za cilj imaju izvođenje ofanzivnih borbenih operacija".

Uprkos kritikama na račun vežbe NATO-a, Rusija je prihvatila poziv da pošalje posmatrače u Norvešku, što je potez koji je Stoltenberg pohvalio u ime transparentnosti.

"Dokle god se budu ponašali profesionalno i budu izbegavali opasne situacije i ponašanje, mislim da uopšte nije problem da posmatraju vežbu", izjavio je šef NATO-a.

Fiktivni scenario, lekcije prave: Jens Stoltenberg
Fiktivni scenario, lekcije prave: Jens Stoltenberg

Opisujući vežbu, Stoltenberg je rekao da će vojnici biti podeljeni u "Južne snage" i "Severne snage" koje će se "smenjivati u ulogama fiktivnog agresora i NATO odbrambenih snaga".

"Vežba će ispitati našu spremnost da povratimo suverenitet saveznika u ovom slučaju Norveške, nakon oružane agresije. Ovo je fiktivni scenario, ali će lekcije koje budemo naučili biti prave", naglasio je Stoltenberg.

Objavio/la haler u 15:51, 0 komentar(a), print, #

25.10.2018.

VOJISLAV ŠEŠELJ TAJNO SRCE U SISTEMU

"Šešelj i njegovi duboko su (re)integrisani u Sistem""Šešelj i njegovi duboko su (re)integrisani u Sistem"
.............................


Piše: Teofil Pančić

(Mišljenja izrečena u komentaru ne odražavaju nužno stavove RSE)

Izgleda da nešto nije u redu s građevinskom dozvolom za kuću koju je Vojislav Šešelj kupio u Hrtkovcima: kuća je nelegalno izgrađena, a sada je Šešelj nelegalno dograđuje. Ili tako barem tvrdi Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije, a ona bi po prirodi posla trebalo da zna o čemu govori.

S druge strane, ako malo bolje osmotrimo ovu vest, ima tu nečega drugog što nije u redu, a da nema veze s građevinskim dozvolama, nego s jednom osobeno morbidnom varijantom političkog nasilja, simboličkog ili konkretnog, kako se kad „zalomi“. Šešelj je pravosnažno osuđeni ratni zločinac, a Hrtkovci su mesto u Sremu u kojem je Šešelj počinio većinu onog za šta je osuđen.

Spornu kuću je kupio upravo nakon izrečene pravosnažne presude, i nakon što je prethodno sa aktivistima svoje stranke napravio čitav kermes pokušavajući da održi policijski zabranjeni javni skup u mestu iz kojeg je svojevremeno agitovao za proterivanje etničkih Hrvata iz Srbije.

Istina je i to da nigde u zakonu ne piše da osuđeni ratni zločinac ne sme da kupi kuću, ili da ne sme da je kupi u mestu gde je počinio ono za šta je osuđen. Istina je, međutim, i to da niko ne ume da objasni kako je moguće da šef jedne danas minorne stranke brzinski „iskešira“ kuću iz čistog političko-propagandnog hira, i da se pokaže da sa tom transakcijom ima pravnih problema, a da sve to ne proizvede nikakve posledice.

To što ga je jedna ministarka „prozvala“ u Skupštini po sebi nije posledica, naprotiv: tvrdnja Zorane Mihajlović, ako sve ostane na tome, ukazuje baš na to da Šešelju u današnjoj Srbji, baš kao i tokom većeg dela devedesetih, „niko ništa ne može“. Ko se seća tih vremena, seća se i toga da je Šešeljeva tadašnja bahatost izvor imala u političkom pokroviteljstvu Miloševićevog režima nad njim: vlasti su Šešelj i njegovi radikali služili kao rezervni ešalon za prljave poslove i za besprizorništvo svake vrste, koje bi režimu bilo od neposredne ili posredne koristi, a da pri tome bude izbegnuto da ga povezuju direktno sa bilo kakvim oficijelnim strukturma države ili vladajuće partije.

Kuća u Hrtkovcima koju je Šešelj kupio
Kuća u Hrtkovcima koju je Šešelj kupio

Sve indicije govore da je Šešelj u tom smislu danas doživeo „renesansu“. Ako pogledamo njegovo ponašanje u Skupštini i izvan nje, ako obratimo pažnju koga i na kakav način targetira kao političkog protivnika, a koga upadljivo izbegava, nema nikakve sumnje da je radikalski lider ponovo u klijentelističkoj roli „omiljenog opozicionara“. Isto tako nema sumnje ni da tu rolu ume adekvatno da naplati, kao što je umeo i ranije, kada su se zajedno s njim u tu političku trgovinu lepo i komotno ugradili i tadašnji najbliži Šešeljevi saradnici Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić.

Nekada najbliži saradnici: Aleksandar Vučić i Vojislav Šešelj
Nekada najbliži saradnici: Aleksandar Vučić i Vojislav Šešelj

Otkud onda konfrontacija Zorane Mihajlović sa operetskim četničkim vojvodom? Ako ne poznajemo kontekst, moglo bi nam se dogoditi da precenimo važnost, to jest moguće implikacije ovakvog „incidenta“. Mihajlović je među retkim visokim funkcionerima Srpske napredne stranke koja nema radikalsku ili generalno bilo kakvu desničarsku prošlost, a i jedina je koja ume povremeno da „solira“ u osetljivim političkim pitanjima (dakako, ne dirajući nedodirljivog Vođu, kojem ritualno ispeva laude s ništa manje entuzijazma nego drugi), zbog čega je neretko u nemilosti dobrog dela struktura unutar i oko vladajućeg sloja. I zbog čega je, uostalom, mnogi doživljavaju kao strano telo unutar establišmenta.

Trenutno je na tapetu zbog toga što je, o užasa, „ćutala“ dok je američki ambasador izjavljivao nešto što je u skladu s politikom vlade koju on zastupa u Srbiji, a ne s politikom Vlade Srbije (za potonju, doduše, ionako niko ne može da stavi ruku u vatru da zna i da razabire šta je tačno njena politika, ne samo kada je Kosovo u pitanju).

Zorana Mihajlović je među retkim visokim funkcionerima Srpske napredne stranke koja nema radikalsku ili generalno bilo kakvu desničarsku prošlost
Zorana Mihajlović je među retkim visokim funkcionerima Srpske napredne stranke koja nema radikalsku ili generalno bilo kakvu desničarsku prošlost
Objavio/la haler u 15:36, 0 komentar(a), print, #

25.10.2018.

ISLAMSKA ZAJEDNICA DEMANTIRALA DRAGANA ČOVIĆA: "IZ NIJE PROTEŽIRALA IZBOR BILO KOJEG POLITIČARA, PA NI KOMŠIĆA


ISLAMSKA ZAJEDNICA DEMANTIRALA ČOVIĆA: "IZ nije protežirala izbor bilo kojeg političara, pa ni Komšića"!

Nije bilo zavjera u 'džamijama' da se bilo ko izabere ili ne izabere na proteklim izborima. U Islamskoj zajednici takve špekulacije i dezinformacije smatramo krajnje zlonamjernim, kazao je za Vijesti.ba savjetnik reisu-l-uleme za odnose s medijima i portparol Islamske zajednice u BiH Muhamed Jusić.ISLAMSKA ZAJEDNICA DEMANTIRALA ČOVIĆA: 'IZ nije protežirala izbor bilo kojeg političara, pa ni Komšića'!

......................

"Očito je da neki pokušavaju političke sukobe prenijeti na građane i narode, a čini se sada i na vjerske zajednice. Islamska zajednica djeluje transparetno. Njene stavove iznosi prije svega Reisu-l-ulema, pa muftije i imami. U tom smislu svi stavovi su bili javni i podložni kritici javnosti", rekao je Jusić, reagirajući na izjavu predsjednika HDZ-a Dragana Čovića, koji je kazao da su imami u džamijama agitirali da Bošnjaci glasaju za Željka Komšića.
 
Dodaje da nastraji hravatske desnice na Islamsku zajednicu traju već dugo.
 
 "Mi smo toga svjesni ali Islamska zajednica će ostati dosljedna svoga pozvanja i neće pristati da igra ulogu koju su joj neki namijenili", naglasio je Jusić.
 
Upitan da li će Islamska zajednica na nekoj od sljedećih sjednica Međureligijskog vijeća na dnevni red staviti pitanje političkih napada na dignitet institucije Islamske zajednice BiH, Jusić navodi da politički pritisci neće narušiti odnos između vjerskih zajednica.
 
"Siguran sam da su dobri odnosi medu relgijskim zajednicama tako duboki da ih ni politički pritisci ne mogu narušiti. Za nas ovo nije sukob Hrvata i Bošnjaka, ni katolika i muslimana. To su političke borbe i mi bismo voljeli  da vjerske zajednice i crkve budu pošteđene toga", zaključio je Jusić.

 

Podsjećamo, sedam daana prije Općih izbora,  reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef.Kavazović, kazao je u razgovoru za Večernji list  da ne smatra dobrim da pripadnici jednog naroda biraju zastupnike iz drugog naroda gdje god je ravnopravnost u zastupljenosti naroda u institucijama vlasti Ustavom određena i zajamčena”,

 

”Kada je riječ o biranju predstavnika građana i naroda, dužni smo držati se Ustava i tamo gdje je predviđeno da se predstavnici biraju kako bi štitili kolektivne interese, to i činimo, ali to ne može biti na račun ravnopravnosti naroda i svih građana na svakom pedlju Bosne i Hercegovine. Ne smatram dobrim da pripadnici jednog naroda biraju zastupnike iz drugog naroda gdje god je ravnopravnost u zastupljenosti naroda u institucijama vlasti Ustavom određena i zajamčena”, izjavio je u intervjuu Večernjem listu 1.oktobra reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef.Kavazović.

 

Dodao je, međutim, i da ne smatra dobrim da se taj bitni princip u organizaciji vlasti u Bosni i Hercegovini stranački zloupotrebljava ili da se “pomoću njega, pozivanjem na svoj narod, politički iritiraju i u svojim pravima ograničavaju pripadnici drugih dvaju naroda i bosanskohercegovački građani iz reda ostalih”.

”Svaki građanin ove zemlje mora se osjećati ravnopravnim i podjednako zaštićenim. Osnovno ljudsko pravo je da se svatko može kandidirati i da svatko ima pravo glasa. Sve ostalo neki je oblik diskriminacije”, naglasio je reis Kavazović, dodajući kako političari trebaju naći način kako provesti odluke ustavnih sudova, ali trebaju imati na umu i presude Europskog suda za ljudska prava.

 

Reis je kazao i kako je uvjeren da odnosi između pripadnika hrvatskog i bošnjačkog naroda nisu ni izbliza loši kako se to predstavlja u javnosti. ”Naprotiv, mi znamo da građani ove zemlje bez obzira na etničku ili vjersku pripadnost manje-više uspješno surađuju na svim područjima”, kazao je Kavazović.

 

Istaknuo je kako su politički odnosi stranaka koje pretendiraju na predstavljanje naroda druga tema i oni “bez sumnje opterećuju odnose i aktualna razumijevanja odnosa među narodima u BiH, ali i konkretne odnose među ljudima”.

 

U svojoj domovini, ocijenio je reis, trebamo težiti zajedništvu i zajednički graditi svaki dio ove zemlje, ako je uistinu doživljavamo svojom, pri čemu “ne mislim, naravno, na nekakav uniformni zajednički život, nego na neprekidno nadvladavanje neizbježnih napetosti i harmoniziranje svojih posebnosti i zajedništva, na povezivanje i usklađivanje tokova suživota i zajedničkog života”.

 

(S.B.)

25.10.2018.

ČEDOMIR JOVANOVIĆ: NISU HRVATI U TAKVOM POLOŽAJU ZBOG KOMŠIĆA, A DODIK JE DIREKTNA MJERA BJEDE


ČEDOMIR JOVANOVIĆ, UVIJEK OTVOREN : „Nisu Hrvati u takvom položaju zbog Komšića, a Dodik je direktna mera bede u...“ (VIDEO)

Gostujući u emisiji „Večernji studio“, Čedomir Jovanović, srbijanski političar je govorio o položaju hrvatskog naroda u BiH, kazavi da oni nisu u takvom položaju zbog Željka Komšića...


........................................
Nisu Hrvati u takvom položaju zbog Komšića
......................

Govoreći o položaju hrvatskog naroda u BiH, Jovanović je kazao da oni nisu u takvom položaju zbog Željka Komšića.

 
„Oni su odlazili i u prethodne četiri godine. Nije hrvatski narod preko noći postao ugrožen“, te dodao: „Nije treći entitet pravljen u Dejtonu, jer je Hrvatska smatrala da joj cela Bosna pripada. Iz takve nesrećne Bosne, svi su krenuli da odlaze.“
 
Kaže da razumije potrebu lidera hrvatskog HDZ-a Andreja Plenkovića da brani svoju partiju u BiH. „Ali ne postoji nijedna pristojna zemlja u svijetu koja želi da poistoveti narod sa strankom“, istakao je.
 
Jovanović je govorio i o Miloradu Dodiku, kazavši da je on „otelotvorenje političkog kameleonstva“.
 
Ističe da je Dodikov rezultat na izborima „direktna mera bede u kojem se nalazi narod u Republici Srpskoj“.
 
"Šta će se pamtiti? Kad psuje majku nekome na skupu u Gackom i kad u Trebinju kaže da oni koji ne glasaju za njega neće raditi posle izbora", naveo je.

25.10.2018.

GRAĐANI MOSTARA TVRDE DA SU NAVIJAČI ZRINJSKOG PARAVOJNO KRILO HDZ-A

SIGURNOSNA SITUACIJA U HERCEGOVINI: Građani Mostara tvrde da su navijači Zrinjskog paravojno krilo HDZ-a, a policija...

... odbacuje navodeSIGURNOSNA SITUACIJA U HERCEGOVINI: Građani Mostara tvrde da su navijači Zrinjskog paravojno krilo HDZ-a, a policija...

..................................

Piše: Haris Ljevo

 

 

Građani Mostara i HNK u posljednje vrijeme sve češće upozoravaju na sigurnosnu situaciju u gradu na Neretvi, ali i cijelom kantonu. Međutim, iz MUP-a HNK poručuju da se situacija pod kontrolom i da nema razloga za zabrinutost.

 

U posljednja dva, tri mjeseca na prostoru Mostara desilo se nekoliko ozbiljnih incidenata, uključujući i pucnjavu u kojoj je ranjen jedan policajac. Zajedničko svim incidentima je da policija uvjerava građane da je sve pod kontrolom i da su istrage u toku, ali konkretnih rezultata, ipak, nema.

 

Krajem jula mjeseca policija je uhapsila deset osoba nakon što su upali u naselje Zalik i počeli razbijati imovinu. Policija je došla na lice mjesta tek nakon što su mještani uspjeli odbraniti svoju privatnu imovinu. Huligani su pobjegli sjeverno od Mostara gdje su ih uspjeli stići pripadnici policije i uhapsiti.

 

Policija je u zvaničnom saopštenju objavila da se radi o maskiranim osobama, dok svjedoci s lista mjesta tvrde da se radilo o navijačima Zrinjskog, koji su se vraćali s utakmice koju je Zrinjski tu večer igrao protiv malteške Valete u okviru Evropske lige.

 

Navijači Zrinjskog učestvovali su i u napadu na navijače Veleža krajem septembra na sjevernom izlazu iz Mostara. Građani se pitaju kako je moguće da je policija dozvolila da se sretnu, iako su znali da dvije navijačke grupe odlaze isti dan na gostovanje,. Srećom, sve je završilo bez žrtava.

 

Ono što posebno zabrinjava jesu svjedočenja građana Mostara, koji tvrde da navijači Zrinjskog Ultrasi

predstavljaju paravojno krilo HDZ-a i služe ovoj stranci za obračun s protivnicima i ostvarivanje političkih ciljeva.

 

Odgovore na ova pitanja potražili smo od ministra policije HNK Slađana Bevande, ali nas je uputio na Upravu policije HNK.

 

"Pošto se najveći broj pitanja odnosi  na problematiku isključivo vezanu za operativne poslove, iz nadležnosti Uprave policije, molimo vas da pitanja uputite Upravi policije MUP-a HNK", kazali su u kabinetu ministra Bevande.

 

U Upravi policije negiraju da se radi o incidentima s političkom pozadinom, već ističu da se radi isključivo o huliganskim neredima.

 

"Mišljenja smo da incidenti koje su izazvali pojedinci iz navijačkih skupina 'Red Army' i 'Ultrasi' u proteklom periodu u Mostaru, nisu politički motivirani, već su klasično huligansko narušavanje JRM. U prvom narušavanju JRM grupa navijačke skupine 'Ultrasa'  je napravila materijalnu štetu na ugostiteljskom objektu u naselju Zalik, i fizički se sukobila sa grupom mladića (koji su bili vjerovatno pripadnici navijačke skupine 'Red Army'). Brzom intervencijom policijskih službenika PU Mostar sukob je prekinut. Te je devet osoba lišeno slobode, koje su kriminalistički obrađene i procesuirane sukladno zakonskim propisima", kazao je za novinsku agenciju Patria Ljudevit Marić, šef odsjeka za odnose s javnošću MUP-a HNK.

 

Marić dalje navodi incidente koji su se desili krajem septembra, u kojima su također učestvovali pripadnici navijačkih grupa, te ističe kako se i u ovim slučajevima radi o narušavanju javnog reda i mira.

 

"Dana 21.9.2018. godine oko 1.15 sati u naselju Zalik došlo je do sukoba navijačkih skupina, napravljena je materijalna šteta na dva osobna vozila, te je bilo lakše povrijeđenih osoba. Policijski službenici PS Mostar Centar su suzbili narušavanje JRM, te osam osoba lišili slobode koje su predali kriminalističkoj policiji na daljnje procesuiranje. U ovoj intervenciji policijski službenici su zaplijenili i privremeno izuzeli razne predmete koji su korišteni u sukobu navijačkih grupa.

Treći incident se desio na magistralnoj cesti M17 u mjestu Drežnica, gdje su se isto tako sukobile navijačke skupine 'Red Army' i 'Ultrasi', a prethodile su čarke i manji sukobi u naselju Bjelo Polje. PS Mostar Sjever i PS Mostar Centar su u vrlo kratkom roku uspostavili JRM, izvršili provjeru i evidentirali pedeset osoba, nad istim izvršili kriminalističku istragu, te ih sukladno zakonskim propisima procesuirali", navodi Marić.

 

Kada je u pitanju sigurnost prilikom održavanja sortskih takmičenja, marić dodaje kako policija preduzima sve poptrebne aktivnosti kako ne bi dolazilo do nereda.

 

"PU Mostar svakodnevno analizira stanje sigurnosti, te planira aktivnosti i rad policije, za svako najavljeno odigravanje utakmice, radi se detaljna procjena rizika iste, prikupljaju se informacije o dolascima gostujućih navijača kao i sve duge informacije relevantne za najavljeni događaj. Temeljem svih prikupljenih informacija određuje se pojačan angažman policije (jedinica za  operativnu potporu kao i policajci iz drugih PU MUP-a HNK) i rukovodnog kadra, tako da se gostujući navijači sigurno uvedu na stadion i isto tako planom predviđenom trasom vrate sigurno na polazno odredište. Svi ovakvi najavljeni događaji prođu bez ijednog incidenta", ističe Marić.

 

Na kraju, Marić zaključuje kako su svi pobrojani incidenti samo narušavanje javnog reda i mira.

 

"Protekli incidenti su huliganski ispadi pojedinaca iz spomenutih navijačkih skupina koji su iz samo njima poznatih razloga narušavali JRM, te sukladno svom ponašanju sankcionirani po važećim zakonskim propisima.  MUP HNK ima kapacitet da spriječi i  sankcionira bilo kakve navijačke grupe ukoliko one svojim ponašanjem ugrožavaju sigurnost građana i njihove imovine", kazao je za Patriju Ljudevit Marić, šef odsjeka za odnose s javnošću MUP-a HNK.

 

Pored ovih incidenata treba napomenuti i pucnjavu na policiju prilikom pljačke 6. septembra u kojoj je ranjen mladi policajac Đenan Hubana, koji je samo sedam dana prije ranjavanja položio policijsku zakletvu i stupio u službu. Posljednji incident desio se prošle sedmice kada su trojica kadeta Sudske policije napadnuta na Trgu Musala usred dana.

 

Policija tvrdi da nema razloga građana za zabrinutost, ali građani ipak nisu sigurni s obzirom na sve navedene incidente. Treba napomenuti da u ovom kantonu policijski komesar već tri godine obavlja nelegalno svoju dužnost.

 

Ilija Lasić je prije tri godine imenovan za komesara MUP-a HNK, što je izazvalo žestoke reakcije bošnjačkih predstavnika u Skupštini i Vladi HNK.

 

Bivši komesar i tadašnji kandidat za mjesto komesara Amir Begić podnio je tužbu Općinskom sudu u Mostaru zbog imenovanja komesara Lasića. Nakon što je Općinski sud odbio tužbu, Begić je podnio žalbu Kantonalnom sudu u Mostaru, koji je žalbu uvažio i presudio u korist Begića, te presudio da je Lasić imenovan nezakonito.

 

Trenutno u HNK ne postoji Nezavisni odbor. Još odranije ne postoji ni policijski odbor, jer da bi se on formirao bilo je potrebno da se riješi situacija oko policijskog komesara. Obzirom, da je komesar nezakonito imenovan, nije imao ko da imenuje ni policijski odbor, jer komesar predlaže kandidate za policijski odbor.

Objavio/la haler u 14:56, 0 komentar(a), print, #

25.10.2018.

HDZ-OV UDRUŽENI IZBORNI PODUHVAT


HDZ-ov udruženi izborni poduhvatHDZov udruženi izborni poduhvat

Dragan Čović, Željana Zovko i  Andrej Plenković veliki neprijatelji i razbijaci BiH

///////////////////////////////////////


Foto: FB

Republika Hrvatska treba da snosi sankcije zbog svog miješanja u unutrašnje stvari i podrivanja unutrašnje stabilnosti BiH.

Nakon 7. oktobra i održanih općih izbora otvoreno i agresivno miješanje Republike Hrvatske na čelu sa premijerom Andrejom Plenkovićem u unutarnja pitanja Bosne i Hercegovine, pod izgovorom izbora Željka Komšića na mjesto člana Predsjedništva BiH, poprimilo je, razmjere diplomatskog skandala i nedopustivog odnosa jedne države prema drugoj suverenoj državi. Ova krajnje loša politika naših susjeda ima svoje korijene u političkom naslijeđu Franje Tuđmana, pokušaju zaživljavanja paratvorevine Herceg-Bosne i očiglednim pokušajem njihove realizacije da se BiH podijeli. Iz Evropskog vijeća više je puta ukazano Hrvatskoj da se ne miješa u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine. Međunarodni ugled Hrvatske se dovodi u pitanje jer  ko zna koji put se zloupotrebljava gostoprimstvo velike evropske familije. Prisjetimo se samo kako Hrvatska nije dobila podršku Evrope u konfrontaciji sa Srbijom prilikom otvaranja pojedinih poglavlja u pregovorima, što je, zapravo, bilo ponižavanje jedne članice EU.

Najsvježiji primjer delegitimiranja bh suvereniteta je nastup hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Željane Zovko, Mostarke, donedavne ambasadorice BiH u Italiji, koja je obnašala dužnost međunarodne tajnice HDZ-a BiH. Željana Zovko sebi daje za pravo da na plenarnoj sjednici u Strasbourgu „izrazi zabrinutost zbog ishoda izbora u Bosni i Hercegovini i mogućih posljedica na temelju prvih reakcija pojedinih izabranih dužnosnika u Sarajevu“. Zovko  tokom svojih rasprava nikad ne zaboravlja da istakne „da će Hrvatska, kao članica Europske unije te kao jamac Daytonskog mirovnog sporazuma, nastaviti budno pratiti razvoj situacije u BiH i njezin utjecaj na mir i stabilnost. Ponovo se Hrvatska prikazuje kao “jamac” Deytona a ne kao jedan od potpisnika mirovnog sporazuma kao države direktnog učesnika u agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Ofanziva HDZovih zvaničnika je uvertira na  proces blokiranja formiranja nove vlasti kako bi se Parlament BiH prisilio da usvoji izmjene Izbornog zakona kojeg je u parlamentarnu proceduru uputio Čovićev HDZ. Stanje kontroliranog haosa odvlači pažnju od gorućih problema poput ekonomije, Mostarskog Aluminija,  iseljavanja Hrvata na koji Čović nema odgovor.

SAD kao i Europa trebaju nastaviti politiku sankcionisanja pojedinih bh. političara koji su očigledno uključeni u korupciju, ignorišu Dayton, zakone BiH i zakonske odluke. Čoviću po svoj prilici ne smeta,  što će mu jedan od budućih partnera u vlasti na državnom nivou biti Milorad Dodik, čovjek sa američke crne liste.

Rezultat HDZove katastrofalne politike bit će još vidljiviji nakon naredne 4 godine!


Image result for tudjman, milosevic, karadzic, boban, covic, dodik


Related image

25.10.2018.

KO PROFITIRA OD POLITIČKE KRIZE

Ko profitira od političke krizeKo profitira od političke krize
.................

Od najavljene političke krize u BiH koristi neće imati niko. Postavlja se pitanje dokle će Hrvati tolerisati nerad HDZ BiH? Iseljavanje iz BiH teško da je jedino pametno rješenje.

Na sjednici predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) u utorak u Mostaru donesen je zaključak da ne postoje zakonski i ustavni uslovi za implementaciju izbornih rezultata. HDZ ovim putem najavljuje blokadu svih procesa za uspostavu vlasti, te samim time i otvara najnoviju političku krizu u BiH. HNS je, jasno, u potpunosti pod kontrolom HDZ-a.

Nije to ništa novo. Svaki put kada HDZ i Čović izgube izbore, oni svoje nezadovoljstvo iskazuju na sličan način. I svaki put je to po istom receptu – za gubitak glasova je kriv neko drugi, a nikada nepostojeći rezultati ove stranke.

Čović je malo uvrijeđen time što sad mora da radi na planu B ili C, kako li je to već najavljivao od prije izbora. Nejasno je šta je bio plan A, mada bi se po njegovoj uskoj saradnji sa izvjesnim MD iz Laktaša dalo naslutiti o čemu je riječ.

Čović i njegov HDZ dakle nastavljaju da ucjenjuju stanovništvo BiH, a posebno Federacije time što onemogućavaju da zakonodavna tijela nakon izbora nastave sa radom. Taj rad vezan je, između ostalog i za donošenje budžeta kantona, Federacije i države, što sobom povlači niz problema za iste one koji su dali glas tom istom Čoviću – građane BiH. Jer u krajnjoj liniji izbori i jesu prilika kojom građani biraju onoga ko će u naredne 4 godine zastupati njihove interese.

Za Čovića i HDZ BiH je svoj glas dalo oko 150.000 građana. To je skoro trećina svih Hrvata koji žive u BiH (oko 544.000 po popisu iz 2013). To HDZ i stranke u koaliciji oko njega čini najvećom strankom među Hrvatima u BiH, ali daleko od toga da su jedina hrvatska stranka. Ukoliko žele da se nametnu kao pravi zastupnici hrvatskih interesa u BiH, HDZ mora iz korijena da promijeni način na koji djeluje, što je teško za očekivati. Ne zbog toga što HDZ BiH nema kapaciteta da djeluje proaktivno i konstruktivno, već bazirano na dosadašnjim (lošim) iskustvima sa tom strankom.

Naivno je takođe i očekivati da će Komšić u ovom terminu napraviti nešto bolji rezultat nego što je to do sada radio, makar po onome što se vidi neposredno nakon izbora. Komšić je tema za sebe.

Teško je pitanje inače to, kako ga nazivaju, legitimno predstavljanje naroda. Ja bih recimo volio da na mjestu premijera vidim nekoga ko zaista želi da radi. Eto mene može da predstavlja, recimo Mirko Šarović, šta me brige što je Srbin. Čovjek radi vrlo ozbiljno i bilo bi interesantno vidjeti koliko može postići u optimalnim uslovima (bez politikanstva za vratom).

Hrvatima jasno nije drago to što im neko drugi nameće predstavnika u jednom nivou vlasti. Nama kojima se predstavnici nameću već 30 godina je to još gore. Ko bi normalan poželio da ga predstavljaju Izetbegovići, Čovići ili, daleko bilo, onaj neotesani Dodik. Ali tako je to u demokratiji. Malo se crvenimo od stida kad ti naši predstavnici prave gluposti, dijaspora se malo stidi i tih baraba u diplomatskim službama. Ali tako je to u demokratiji. Ili mobilišeš dovoljan broj glasača, ili ne.

U ovom konkretnom slučaju HDZ BiH nije uspio da privuče više od trećine hrvatskih glasova i sada je treća najjača stranka u Federaciji. Rezultati su tu, sada im ostaje samo jedno – da zasuču rukave i rade ono za šta su plaćeni. U suprotnom na sljedećim izborima mogli bi biti brutalno kažnjeni od tih istih glasača.

25.10.2018.

HDZ-OVA ,,ŽENA IZ NARODA" IZGUBILA SE NA LIVADI U SIKIREVCIMA?

25.10.2018.

DNEVNIK ZLOČINCA KAO SAJAMSKO ŠTIVO

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89213980

Powered by Blogger.ba