Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

23.10.2018.

BOŽO SKOPLJAKOVIĆ PROTIV HDZ-A: "DRAGAN ČOVIĆ UCJENJUJE PRIJEDLOGOM ZAKONA KOJI DISKRIMINIRA I HRVATE"


SKOPLJAKOVIĆ PROTIV HDZ-a: "Čović ucjenjuje prijedlogom zakona koji diskriminira i Hrvate"

Ako će Dragan Čović uvjetovati uspostavljanje vlasti rješavanjem pitanja ABC Izbornoga zakona, kojeg je HDZ sa ostalim strankama predložio, moram ponoviti da smo tada, ali i sada protiv takvog prijedloga koji diskriminira veliki broj Hrvata na područjima gdje su u manjini, poručio je predsjednik Hrvatske stranke (HS) BiH Božo Skopljaković.SKOPLJAKOVIĆ PROTIV HDZ-a: 'Čović ucjenjuje prijedlogom zakona koji diskriminira i Hrvate'

..................

U razgovoru za Vijesti.ba, on je podsjetio da u proteklom periodu bilo jako puno primjedbi na nepravilnosti koje su uočene prije i za vrijeme održavanja opštih izbora u BiH.

 

Veliki broj stranaka, među njima i HS BiH, uputio je primjedbe prema Centralnoj izbornoj komisiji, a prema Skopljakovićevim riječima, mnoge od tih primjedbi imaju elemente krivičnog djela, čime bi se Tužilaštvo BiH trebalo pozabaviti u narednom periodu.

 

"Svi dosadašnji izbori su bili obilježeni raznim nepravilnostima ali ovi posljednji akumulirali su svo iskustvo i sposobnosti stranaka koje nisu za fer i poštene izbore, jer su odbili uvođenje skenera i kamera na biračka mjesta, te su to iskustvo iskoristili za masovnu krađu glasova. Nakon svega što se desilo, a vjerujemo da to nije gotova priča, dolaze prijetnje upravo od onih koji svoj obraz, jer ga nemaju, nisu pokazali na biračkim mjestima nego nam sada prijete i nakon što su dobili izbore da neće formirati vlast dok se ne ispuni ono što nije bilo sukladno europskim standardima niti na samom početku kada je predlagano. Ako će gospodin Čović uvjetovati uspostavljanje vlasti rješavanjem pitanja ABC Izbornoga zakona, kojeg je HDZ sa ostalim strankama predložio, moram ponoviti da smo tada ali i sada protiv takvog prijedloga koji diskriminira veliki broj Hrvata na područjima gdje su u manjini", naglasio je predsjednik HS BiH u razgovoru za Vijesti.ba.

 

On je pozvao sve koji su na "posljednjim izborima prigrabili glasove birača da u što kraćem roku formiraju vlast na svim razinama i da se kroz institucije vlasti uhvate u koštac sa svim pitanjima koja se tiču reformi potrebnih za ulazak zemlje u NATO i EU, pa i izmjena Izbornoga zakona".

 

To su, kako je ocijenio, uslovi koje narod u BiH postavlja pred političare ove zemlje koja je sve dalje od kandidatskog statusa za ulazak u EU a koji nam se pred kraj svake godine ponovno i ponovno obećava.

 

"Pozivam i sve međunarodne zvaničnike pa i visokog predstavnika u BiH da manje izražavaju zabrinutost a više djeluju kako bi BiH uhvatila korak sa drugim zemljama u regiji u pogledu reformi te zaustavili retoriku prijetnji i ucjena", poručio je Skopljaković.

 

 

(Vijesti.ba/SB)

23.10.2018.

PREDRAG LUCIĆ: JUGOSLAVIJA JE BILA NAŠA EU

23.10.2018.

MIŠI MARIĆU NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO U OKVIRU MANIFESTACIJE DANI SKENDERA KULENOVIĆA


Miši Mariću nagrada za životno djelo u okviru manifestacije Dani Skendera KulenovićaMiši Mariću nagrada za životno djelo u okviru manifestacije Dani Skendera Kulenovića
..............

Mišo Marić dobitnik je nagrade za životno djelo iz oblasti književno-novinarskog rada, kao i sveukupan doprinos kulturno-umjetničkom stvaralaštvu Bosne i Hercegovine, u okviru tradicionalne manifestacije Dani Skendera Kulenovića.

Milenko Mišo Marić, pjesnik, novinar, boem, utemeljitelj Mostarskih kiša u Mostar dolazi davne 1961. godine, a generacije građana Jugoslavije su odrastale uz njegove pjesme koje su interpretirali Indexi, Zdravko Čolić, Kemal Monteno kao i mnogi drugi. Danas Mišo Marić predstavlja simbol grada na Neretvi.

Nagrada za životno djelo dodijeljena mu je u prepunom Domu kulture u njegovom rodnom Bosanskom Petrovcu uz mnogobrojno prisustvo građana Petrovca, Ključa, Bihaća. Nagradu mu je uručio predsjednik Organizacionog odbora književnik Senudin Jašarević te načelnik Bosanskog Petrovca Zlatko Huljić.

20. tradicionalna književna manifestacija „Dani Skendera Kulenovića“, trajala je od 16. do 18. oktobra u Bosanskom Petrovcu. Početak otvaranja književne manifestacije obilježio je Književni karavan po osnovnim i srednjim školama na području Unsko-sanskog kantona, gdje su nastupali pisci: Husein Dervišević, Nedžib Vučelj, Senudin Jašarević, Midhat Hrnčić i Ismet Bekrić.

Istoga dana u Bihaću je održana književna večer; promocija novih knjiga bosanskohercegovačkih pisaca: Huseina Derviševića, Muhidina Šarića i Ismeta Bekrića.
Drugoga dana obilježavanja Manifestacije, tačnije 17. oktobra, u Bosanskom Petrovcu, u Centru za kulturu i obrazovanje predstavljeno je „Sedam slova o Skenderu“, a povodom 40-te godišnjice njegove smrti, kao i prezentacija dokumentarnog filma „Namigivanje zvijezdama“.

Posljednjeg dana Manifestacije – 18. oktobra, promovisana je knjiga „Poetika soneta Skendera Kulenovića“. Autori knjige su: prof.dr. Vildana Pečenković, prof.dr. Amira Dervišević, te mr. Samra Hrnjica.

Podsjećamo Marić je objavljivao u desetinama novina, magazina i književnih časopisa u SFRJ, honorarno uređivao novine radnih organizacija u Mostaru i Hercegovini.
Objavio je zbirke poezije “Gdje umiru ptice”, “Našom pjesmom zemlja jača”, “Živ je Tito”, “Ljubavi i molitve”, “Pan s crnom frulom”, prozu “Mostarenje”, “Alekas – podsjetnik na ljubav” – lirska monografija uz 150. godišnjicu rođenja Alekse Šantića…..

Bio zastupljen u školskim udžbenicima i monografijama, autor recenzija i predgovora za poetske zbirke i likovne kataloge, uvršten u poetske i muzičke antologije u BiH i SFRJ, nagrađivan za poetske i prozne radove, prevođen na slovenski, albanski, engleski, španski, mađarski, finski, švedski, norveški i ruski.

Po broju od oko 200 pjesama i tekstova najkomponovaniji autor u historiji Mostara.

Za tekstove u zabavnoj muzici više puta prvonagrađivan na najznačajnijim festivalima lakih nota u BiH i SFRJ. Autor je libreta za kantate i oratorije s temom iz NOB-e (Emil Cossetto: “Titova biografija”, Vlado Mustajbašić: “Sutjeska”, Slobodan Bodo Kovačevic: “Krajina”…).

Scenarista je najpoznatijih YU svečanosti obilježavanja značajnih godišnjica iz NOB-e, centralnih republičkih i saveznih “Dana mladosti”.
Prvi je predsjednik Komisije za Kulturno-zabavni život ZOI Sarajevo ‘84.

Osnivač i umjetnički rukovodilac dječijeg ansambla “Mostarske kiše” do rata.

Autor scenarija za dokumentarne filmove; s kraja 1970-tih do rata autor tekstova u svim dokumentarcima Hajrudina Šibe Krvavca; stručni savjetnik u seriji i filmu “Aleksa Šantić”.

Od ulaska u novinarstvo bavio se i humanitarnim radom. U ratu, kao konzul Prve dječije ambasade Sarajevo organizovao i rukovodio evakuacijom oko 10.500 majki i djece iz Mostara, u ratu kao volonter EU oko 2.300 iz BiH u inostranstvo.

Pored nagrade za životno djelo u sklopu manifestacije Dani Skendera Kulenovića Marić je dobio i niz drugih nagrada: “Zlatna značka” RK SSO BiH, “Zlatna plaketa Dana mladosti” SK SSO SFRJ, “Plaketa Bosanskog Petrovca”, “14. februarska nagrada Mostara”, nagrada “Hasan Kikić”, Plaketa “UNTAT” Ujedinjenih nacija.

Od redakcije portala Tačno.net simbolu Mostara, Miši Mariću najiskrenije čestitke za nagradu za životno djelo.

23.10.2018.

NJEMAČKI ,,SPIEGEL" O BiH: ,,ANDREJ PLENKOVIĆ PODRŽAVA KURS RADIKALNIH NACIONALISTA, A NJEGOV HDZ SPONZORIRA..."

NJEMAČKI „SPIEGEL“ O BiH: „Plenković podržava kurs radikalnih nacionalista, a njegov HDZ sponzorira...“

„... istoimenu partiju u susjednoj zemlji“NJEMAČKI 'SPIEGEL' O BiH: 'Plenković podržava kurs radikalnih nacionalista, a njegov HDZ sponzorira...'


....................

Njemački mediji posljednjih dana posvetili su dobar dio svog prostora nedavno održanim izborima u Bosni i Hercegovini, a u tekstovima se upozorava i na miješanje Hrvatske u unutrašnja pitanja BiH.

 

U tekstu pod nazivom "Opasnost za Balkan", vodeći njemački politički list „Spiegel“ piše: „Evropska narodna partija, onaj građansko-konzervativni Klub poslanika u Evropskom parlamentu kojem pripadaju i CDU/CSU, u svojim redovima ima grupu koja trenutno ugrožava mir na Balkanu.

 

Hrvatska demokratska zajednica, vladajuća partija u Zagrebu, miješa se u politička dešavanja etnički raskomadane Bosne i Hercegovine.

 

Kako bi podržao bosanske Hrvate, HDZ sponzorira istoimenu partiju u susjednoj zemlji. Ona želi da za bosanske Hrvate rezervira dio BiH, tzv. treći entitet. To jasno predstavlja kršenje Dejtonskog sporazuma, čiju provedbu nadgleda EU“, navodi „Spiegel“.

 

Dalje se navodi kako su "bosanski HDZ političari u posljednjoj izbornoj kampanji masovno podgrijavali etničke napetosti".

 

„Više puta su postavljali zastave Herceg-Bosne, što je nedvosmislena provokacija.

 

Kasnije, kada početkom oktobra, nakon izbora za tročlano Predsjedništvo BiH, nije izabran kandidat HDZ-a, već predstavnik liberalne Demokratske fronte, koji igra na kartu razumijevanja, Zagreb ga je počeo politički demontirati.

 

Ovi izbori nisu dobri za bosanske Hrvate, tvrdi premijer Plenković. On namjerava nastaviti podržavati kurs radikalnih nacionalista“, mavodi se u tekstu.

 

(NAP)

23.10.2018.

BAKIR IZETBEGOVIĆ : PLENKOVIĆEVO I ČOVIĆEVO LOBIRANJE U EU O PROMJENAMA IZBORNOG ZAKONA U BiH NEĆE USPJETI


Bakir Izetbegović : ‘Plenkovićevo i Čovićevo lobiranje u EU o promjenama izbornog zakona u BiH neće uspjeti’


Predsjedavajući  Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je kako je uvjeren da lobiranje predsjednika hrvatske vlade Andreja Plenkovića kod dužnosnika država-članica Europske unije za izmjene izbornog zakona u BiH neće naići na potporu jer je EU o tome jasno iznijela svoja stajališta koja, po njegovim riječima, ni na koji način nisu sukladna onome što traži HDZ BiH odnosno Dragan Čović.

Kako javlja Hina u  prvom intervjuu nakon oktobarskih izbora u BiH, koji je u ponedjeljak dao sarajevskom portalu Faktor bliskom njegovoj Stranci demokratske akcije (SDA), Izetbegović je kazao kako niti jedan ozbiljan europski političar neće podržati  zalaganje za “načela protivna temeljnom demokratskom načelu slobodnog kandidiranja i slobodnog biranja” što je, po njegovu sudu, ono na čemu inzistiraju i Čović i Plenković.

“Jednonacionalne izborne jedinice kakve zagovara HDZ, odnosno izborni model koji bi podijelio birače po nacionalnosti pa im zabranio glasovati za kandidata iz drugog naroda, u srži je nedemokratski i antieuropski i nikada neće biti podržan od EU”, izjavio je Izetbegović.

Ustvrdio je i kako je upravo Čović krivac za propast plana koji je svojedobno pokušao provesti bivši europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele kada je lobirao za promjene ustava i izbornog zakona BiH sukladno presudi Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić Finci”.

“U EU sve znaju i svakoga su već smjestili na mjesto koje mu pripada”, kazao je Izetbegović.

Na pitanje o tome kako će se uspostaviti vlast u BiH nakon što budu objavljeni konačni rezultati  izbora odgovorio je kako je jasno da je većinsku podršku , uz HDZ BiH i SDA, dobio Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika pa bi to trebalo uvažavati jer “nije mudro izigravati volju naroda”.

Dodao je kako je uz to, radi provedbe nužnih reformi koje čekaju zemlju, potrebna znatno šira koalicija koja bi uključila još neke stranke oslonjene na bošnjačko biračko tijelo.

Komentirajući najave lijevih i građanskih stranaka kako će pokušati uspostaviti vlast bez SDA, barem u pet od deset kantona  unutar Federacije BiH, Izetbegović je ocijenio kako bi to za njih predstavljalo Pirovu pobjedu, a u konačnici poraz jer bi značilo izigravanje volje birača, a smatra kako je i uz takav scenarij neizbježno da SDA bude dio vlasti na entitetskoj i na državnoj razini.

23.10.2018.

JADRANKA KOSOR O MILORADU DODIKU I DRAGANU ČOVIĆU : 'JAD I BIJEDA'

Jadranka Kosor o Dodiku i Čoviću: ‘Jad i bijeda’Lider HDZ-a Dragan Čović potvrdio je da je na sastanku sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom sinoć u Banjoj Luci dogovoreno što hitnije formiranje programske koalicije. Čović je na svom Twitteru napisao da će ta koalicija posvećeno raditi na provođenju reformi na putu ka EU i imati imati jasan i usaglašen pristup u rješavanju problema izmjena Izbornog zakona, koji je na proteklim izborima još jednom pokazao sve svoje slabosti.

Neformalni susret u Banjoj Luci na svom Twitteru komentarisala je i Jadraka Kosor, bivša predsjednica Vlade Hrvatske i HDZ-a. – Dodik je za Mladića rekao da je heroj nakon što ga je Haški sud osudio na doživotnu robiju zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovječnosti. Mnoge žene su silovane, rekao je sud. Među njima i djevojčice od 12 godina. S Dodikom Čović za EU put. Jad i bijeda, napisala je Kosor.

23.10.2018.

IVO SANADER PROGLAŠEN KRIVIM ZA RATNO PROFITERSTVO I OSUĐEN NA DVIJE I PO GODINE ZATVORA


Osuđen na dvije i po godine zatvora : Ivo Sanader proglašen krivim za ratno profiterstvo


Bivšem premijeru Hrvatske i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu izrečena je presuda za primanje mita od austrijske Hypo banke prema kojoj je osuđen na dvije i po godine zatvora.Sudija Jasna Galešić je Ivu Sanadera proglasila krivim za aferu Hypo. Nepravosnažno je osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 2 godine i šest mjeseci.

“Od ‘94 do ‘95 za vrijeme Domovinskog rata, u vrijeme visoke inflacije, pa je vlada teško pronalazila banke kod kojih bi se zadužila. Kao pregovarač s Hypo bankom za kupnju zgrada veleposlanstava, umjesto djelovanja u interesu Hrvatske, a u namjeri pribavljanja imovinske koristi za sebe dogovorio da mu Hypo banka kao protuuslugu isplati 5 posto dogovorenog zajma, 7 milijuna šilinga. 4. siječnja 1995. Hypo banka mu je isplatila 7 milijuna šilinga, čime je pribavio protupravnu imovinsku korist od 3,6 milijuna kuna”, rekla je sudija Galešić.

Navela je da je Sanader iskoristio svoj položaj i ovlasti te počinio djela protiv službene dužnosti i ratnog profiterstva, prenosi Index.

“Za kazneno djelo protiv službene dužnosti i ratnog profiterstva izriče mu se kazna zatvora u trajanju od 2 godine i šest mjeseci. U kaznu se ubraja i vrijeme provedeno u pritvoru. U državni proračun mora vratiti imovinsku korist koju je protupravno pribavio, dakle 3,6 milijuna kuna. U roku od 15 dana kad presuda postane pravomoćna dužan je podmiriti troškove postupka u iznosi od 6452 kuna, odnosno ukupno 11,542 kune”, rekla je sudija.

“Ova presuda ima presedansko značenje jer se radi o prvoj presudi za ratno profiterstvo”, ustvrdila je Galešićeva.

Sanader je na zagrebačkom Županijskom sudu oslobođen u slučaju HEP-Dioki.

Optužbi je oslobođen i Robert Ježić, prenosi RTL.

Uz bivšeg hrvatskog premijera i Roberta Ježića, Uskok je teretio i bivšeg direktora HEP-a Ivana Mravka koji je u međuvremenu preminuo.

U ovom slučaju Sanader je još 2012. optužen da je Mravka poticao da Ježićevoj tvrtki isplati pozajmicu od 15 milijuna kuna i prodaje struju ispod tržišne cijene. Suđenje je trebalo početi još na ljeto 2014. kada je odgođeno zbog bolesti obojice Sanaderovih suoptuženika.

Petu po redu optužnicu protiv Sanadera sud je prvi put potvrdio još u rujnu 2013. Gotovo ista optužnica i ranije je bila na sudu, ali ju je tužiteljstvo povuklo i nakon godinu dana vratilo dopunjenu novim vještačenjima.

23.10.2018.

KONCENTRIRANA TREĆINA

KONCENTRIRANA TREĆINAKONCENTRIRANA TREĆINA
..................

Savršeno je poznato koliko se stanovništva Hrvatske iselilo zbog afere HDZ, kao i zbog onih koji stalno glasajući taj isti HDZ dovode na vlast. 

Piše: Ivo Anić

Koliko je koncentracija na afere važna svjedoči nam bizaran slučaj nuklearne elektrane u Černobilu. Naime, nakon naizgled bezazlenog testa turbine u reaktoru koja puni energijom kružnu pumpu, iznenada se pokvario sam reaktor nakon čehga je i eksplodirao. Trideset radnika nuklearne elektrane umrlo je od posljedica eksplozije, od čega dva na licu mjesta. Jasno da su vlasti tadašnjeg SSSR-a pokušale prvih dana zataškati aferu, i jasno je koliko je nevinih ljudi stradalo upravo zbog te odluke. Radioaktivni oblak se kako znamo proširio nesmetano po cijeloj Europi te se smatra da su u godinama nakon Černobila milijuni ljudi oboljeli od leukemije ili karcinoma. Predsjednik tadašnjeg SSSR-a Mihail Gorbačov tri tjedna je skrivao aferu, tri ključna tjedna u kojima se tragedija mogla koliko – toliko ublažiti. Koncentracija na tu aferu pokazala se ključnom u kasnijem tijeku hladnog rata i podigla je globalno razinu svijesti kod ljudske vrste kolika opasnost zapravo prijeti čovječanstvu. Više ništa nije bilo isto iza Černobila. Hladni rat će uskoro završiti, a globalno će započeti nuklearno razoružavanje, kao i povećana svijest o nuklearnoj energiji, stroge kontrole elektrana i nadzor. Koncentracija cjelokupne svjetske javnosti na aferu Černobil pokazala se ključnom. Nije poznato koliko se stanovništva iselilo iz Hrvatske zbog afere Černobil, ali je poznato koliko ih se iselilo zbog afere zvane HDZ.

Trećina.

Koliko je koncentracija na afere važna, svjedoči nam i slučaj pet provalnika u hotel Watergate koji su probali postaviti prislušne uređaje u kancelarije Demokratskog nacionalnog odbora. Kada je policija privela provalnike ispostavilo se kako su oni na platnoj listi samog američkog predsjednika Richarda Nixona. Jedan od njih, izvjesni Bernard Barker imao je 25 000 dolara na svom računu koje mu je za usluge uplatio organizator predsjedničke kampanje glavom i bradom. Naravno kako je predsjednik Nixon upregnuo sve svoje snage da zataška aferu, ali koncentracija javnosti bila je prevelika čak i za samu instituciju predsjednika USA. Osobni savjetnik Nixona priznao je na sudu kako je obavio preko četrdeset razgovora kako bi zataškao aferu, četrdeset istih koje je ured predsjednika uredno snimao. Kako su sa razgovora misteriozno naknadno izbrisane pojedine snimke koje direktno inkriminiraju predsjednika, tj. kako se utvrdilo da je sam predsjednik izdao naredbu da se snimke prebrišu, koncentracija javnosti dovedena je do usijanja. Predsjednik Nixon na kraju pod ogromnim i nikada viđenim pritiskom javnosti podnosi neopozivu ostavku, kao i njegov ured, savjetnici, a sama stranka nije se od afere oporavila do dana današnjeg. Nije poznato koliko se stanovništva iselilo iz Hrvatske zbog afere Watergate, ali je poznato koliko se iselilo zbog afere zvane HDZ.

Trećina.

Koliko je koncentracija na afere važna, svjedoči nam i slučaj svećenika Jamesa Portera koji je 1973. godine uputio pismo papi Pavlu VI. U tom pismu svećenik Porter priznaje papi kako je seksualno zlostavljao djecu u saveznoj državi Massachusetts. Pismo je brižno skriveno u mračnim špiljama Vatikana, a sam papa potrudio se da afera nikada ne izađe u javnost. Četrnaest dugih godina svećenik Porter nastavio je svoju „službu“ osokoljen papinom šutnjom, u kojima je po procjeni suda zlostavljao nekoliko stotina djece. Po istraživanju Guardiana, između 1950. i 1992. godine, kada se američka javnost konačno koncentrirala, zlostavljalo je djecu i silovalo ih više od 4329 svećenika. Crkva je ukupno do dana današnjeg isplatila više od tri milijarde dolara žrtvama zlostavljanja, a smatra se kako je najcrnji period u povijesti SAD-a taj u kojem se za afere znalo, ali se zbog nekoncentracije javnosti i zataškavanja iz Vatikana svećenike pedofile pustilo da rade što žele. Tek će aktualni papa krenuti oštro u sukobe unutar svoje crkve, kao što je tek prvi poglavar koji se, umjesto da sramotno zataškava aferu, odlučio hrabro suočiti sa istom. Pod ogromnim, koncentriranim pritiskom cjelokupne svjetske javnosti danas živimo u dobu kada se cijeli svijet obračunava sa tim monstruoznim zločincima i osuđuje sve crkvene poglavare koji su zataškavali afere zlostavljanja djece. Cijeli svijet, osim naravno Hrvatske, temlje u kojoj svećenike pedofile nagrade službom u drugoj župi, premještajem ili umirovljenjem uz izdašne mirovine. Nije poznato koliko se stanovništva iselilo iz Hrvatske zbog afera svećeničke pedofilije, sigurno dosta, ali je poznato koliko ih se iselilo zbog afere zvane HDZ.

Trećina.

Mislim da zapravo ova koncentracija na afere, koliko god one bile važne kao predmet istrage pravosudnih tijela u javnom prostoru, nije dobra i dalje utječe na iseljavanje stanovništva iz Hrvatske, poručila je Kolinda Grabar – Kitarović javnosti komentirajući aktualnu političku situaciju u zemlji.

Koncentracija na afere, ma kakve one bile, potrebna je javnosti kako bi ista shvatila koji ljudi rade protiv njenog interesa, što su ti ljudi kadri napraviti, te kako iste treba kazniti zbog zataškavanja afera. Zataškavanje afera, pokazala su ova tri nasumična slučaja kojih se na brzinu mogu sjetiti, opasno je i najčešće kobno. S toga strašno zvuči poruka aktualne predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović. Da je ne poznajemo dobro, mogli bi zaključiti kako je to samo još jedna u nizu besmislenih i retardiranih poruka koje ista šalje javnosti već godinama. No mi je na žalost poznajemo jako dobro, kao što poznajemo stranku iz koje je došla.

Jer je poznato koliko se točno stanovništva iselilo iz Hrvatske zbog afera koje je proizveo HDZ, afera koje su samo koncentracijom javnosti uspjele uzdrmati tu strukturu koja je afera sama po sebi. Poznato je koliko se stanovništva iselilo zbog afere Ankica Tuđman, pa afere Ivo Sanader, Vidošević, afere Karamarko, Brkić, i mogli bi znanih i neznanih junaka nabrajati do sutra. Kao i svih onih koji su njihove afere pokušali zataškati.

Da naravno, nije bilo koncentracije javnosti koja je shvatila koliko je važno razotkrivati afere HDZ-a kako bi u što većem broju iznova glasali za HDZ.

Jer  savršeno je poznato koliko se stanovništva Hrvatske iselilo zbog afere HDZ, kao i zbog onih koji stalno glasajući taj isti HDZ dovode na vlast. Kao i zbog ovakvih ili sličnih izjava koje su zastrašujuće, poruka i preporuka vodećih ljudi te stranke pa i same predsjednice.

Točno trećina.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89214357

Powered by Blogger.ba