Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

20.10.2018.

POBJEDA TRI ,KONSTITUTIVNA NACIONALIZMA'
Pobjeda tri »konstitutivna nacionalizma«Image result for karikature tudjman, plenkovic, kolinda grabar i dragan covic

...............
Image result for karikature tudjman, plenkovic, kolinda grabar i dragan covic
...........................

Image result for karikature tudjman, plenkovic, kolinda grabar i dragan covic
.......................

Image result for karikature tudjman, plenkovic, kolinda grabar i dragan covic
...........................20.10.2018.

PROFESOR ZORAN PUSIĆ: "PLENKOVIĆEVA POLITIKA NEĆE NAŠKODITI BiH, NANIJET ĆE ŠTETU HRVATSKOJ"!

UGLEDNI PROFESOR IZ ZAGREBA, ZORAN PUSIĆ: "Plenkovićeva politika neće naškoditi BIH, nanijeti će štetu Hrvatskoj"!

Izborom Željka Komšića, koji je čak dobio više glasova i od pobjedničkog kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, raja je htjela pokazati da joj je dosta nacionalističkih demagoga koji se međusobno podržavaju, izmjenjuju i vrlo uspješno "plivaju u političkom moru" koje je sve više zagađenije korupcijom, smatra ugledni profesor na Sveučilištu u Zagrebu Zoran Pusić


UGLEDNI PROFESOR IZ ZAGREBA, ZORAN PUSIĆ: 'Plenkovićeva politika neće naškoditi BIH, nanijeti će štetu Hrvatskoj'!


.................................................

Image result for karikature tudjman, plenkovic, kolinda grabar i dragan covic

...........................

Image result for karikature tudjman, plenkovic, kolinda grabar i dragan covic
Image result for karikature tudjman, plenkovic, kolinda grabar i dragan covic
.................

Image result for karikature tudjman, plenkovic, kolinda grabar i dragan covic
........................
- Znamo da je Komšić, bez obzira na simpatije ili antipatije prema njemu, izabran u skladu s Ustavom, pa prema tome nikakvi pravni prigovori tu ne stoje - rekao je Pusić.

 

U razgovoru za Vijesti.ba, ovaj dugogodišnji aktivist za ljudska prava prokomentarisao je diplomatsku ofanzivu zvaničnika Republike Hrvatske koji nastupima u međunarodnoj javnosti Komšićev izbor za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda nastoje prikazati nelegitimnim i nelegalnim.

 

Podsjetimo, hrvatski premijer Andrej Plenković prije nekoliko dana tokom susreta s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u Parizu izrazio je zabrinutost Komšićevom pobjedom, ocijenivši to "izigravanjem temeljnih načela, slova i duha Dejtonskog sporazuma".

 

- Mislim da bi za BiH bilo dobro da se poštuje ono što je stvarno bilo dogovoreno i mišljeno, i da je za budućnost ključno pronaći rješenje za Izborni zakon koji bi omogućio legitimni izbor članova Predsjedništva - poručio je Plenković Macronu.

 

Nedugo zatim, na Samitu lidera zemalja članica EU u okviru rasprave o vanjskim odnosima Plenković se ponovo dotakao BiH i nedavno održanih izbora, na kojima su, kako je rekao, većinski Bošnjaci ponovno preglasali malobrojnije Hrvate i izabrali hrvatskog člana Predsjedništva.

 

Profesor Pusić ističe kako se ne slaže sa stavovima svog premijera, koji u principu može komentirati situaciju u susjednoj zemlji samo ukoliko smatra da je to od nacionalnog interesa njegove zemlje.

 

- Međutim, mislim da su ove teme nešto oko čega bi se Plenković trebao suzdržavati da daje savjete BiH, jer to neće doprinijeti boljim odnosima, naročito gledajući povijest odnosa dviju zemalja, gdje su se hrvatski poilitički zvaničnici vrlo često prema BiH ponašali pokroviteljski, kao da oni trebaju određivati šta će se u toj zemlji događati. To je krajnje loša politika - navodi Pusić.

 

Naglašava da Hrvatska treba pokazivati interes za BiH, ali u smislu da joj pomogne da bude cjelovita i funkcionalna država, i pruži joj svu potrebnu pomoć na njenom putu ka evropskim integracijama.

 

- Ne samo zato što ja duboko vjerujem da je to etički ispravno, nego čak i zbog temeljnih nacionalnih hrvatskih interesa da ima dobre i prijateljske odnose sa zemljom sa kojom ima najdužu granicu i u kojoj živi veliki broj Hrvata, i to ne kao manjina, već kao konstitutivni narod i autohtono stanovništvo - poručuje Pusić.

 

Napominje da BiH sa svojim važećim izbornim sistemom, kojim nisu zadovoljeni temeljni uslovi demokracije jer građani nemaju puno biračko pravo, zasigurno neće moći ući u EU.

 

- Da su u tom smjeru išle intervencije gospodina Plenkovića, mislim da bi one bile dobronamjerne. Ali, ovako, zaslužuju samo kritiku - dodaje Pusić.

 

Prema njegovim riječima, diplomatska ofanziva hrvatskih zvaničnika neće naškoditi BiH, već će nanijeti veću štetu samoj Hrvatskoj, jer je prikazuje kao zemlju koja se u nekim stvarima "postavlja neiskreno prema susjedu koji zaslužuje svu moguću političku pomoć na svom putu ka EU, jer je zemlja koja je uistinu mnogo toga teškoga prepatila".

 

- Zašto to rade? Postoji vjerojatno više objašnjenja, ali prvo koje čovjeku pada napamet je ona nesretna politika koja je počela sa HDZ-om i Franjom Tuđmanom, osnivanjem Herceg-Bosne i očiglednim nastojanjima i planovima, a u krajnjoj mjeri i pokušajem njihove realizacije da se BiH podijeli, uz bezbrojne tvrdnje da - ako nije mogla opstati Jugoslavija - ne može ni BiH - zaključuje Pusić u razgovoru za Vijesti.ba.

20.10.2018.

EVROPSKA KOMISIJA BiH UPUTILA SPISAK ZADATAKA, EVO ŠTO JOŠ TREBAMO POPRAVITI

IDEMO U EU; STIGLA DOMAĆA ZADAĆA IZ BRUXELLESA: Europska komisija Bosni i Hercegovini uputila SPISAK ZADATAKA, evo što još trebamo popraviti

Predstavnici Europske komisije i Bosne i Hercegovine sastali su se u Bruxellesu gdje su razgovarali o stupnju implementacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i usklađivanju zakonodavstva države s pravnom stečevinom u oblasti trgovine i industrije, carine i poreza


IDEMO U EU; STIGLA DOMAĆA ZADAĆA IZ BRUXELLESA: Europska komisija Bosni i Hercegovini uputila SPISAK ZADATAKA, evo što još trebamo popraviti


.............

Sastankom su zajednički predsjedavali Georg Ziegler iz Generalne direkcije za susjedstvo i pregovore o proširenju Europske komisije, a u ime BiH Dragan Milović iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

 

U kontekstu slobodnog kretanja roba, EU je izrazila zabrinutost da značajan broj institucija nema dovoljno zaposlenih i podstakla daljnje napore u izgradnji administrativnih kapaciteta. EU je pozvala BiH da bez odgađanja okonča proceduru imenovanja članova Vijeća za mjeriteljstvo.

 

EU je podstakla sve nadležne organe da se konstruktivno angažiraju na izradi dugo očekivane strategije cijele zemlje za kvalitetnu infrastrukturu neophodne za dalji napredak po poglavlju pravne stečevine o slobodnom kretanju roba i uspostavljanju jedinstvenog ekonomskog prostora.

 

U oblastima poduzetničkih i industrijskih politika, EU je pozvala BiH da napreduje u pravcu stvaranja jedinstvenog ekonomskog prostora pogodnog za ulaganja, uključujući i izradu strategija za cijelu zemlju, u oblastima poput politika za razvoj MSP-a i uz puno angažovanje u komponenti investicija vezanoj za Regionalni ekonomski prostor.

 

EU je pozdravila napore u oba entiteta da pojednostave procedure registracije poduzeća, ali je također pozvala BiH da ukine dodatne zahtjeve za registraciju u drugom entitetu za poduzeća koja žele biti ekonomski aktivna na cijeloj teritoriji BiH.

 

Pozvala je BiH da promovira program COSME i ponudila TAIEX radionice, kao i savjetodavne usluge iz Direkcije COSME-a. Od BiH je zatražila da poduzme mjere za dalje poboljšanje koordinacije u pogledu monitoringa, implementacije i izvještavanja po procjeni u svjetlu Zakona o malom poduzetništvu.

 

EU spremna pomoći BiH u finalizaciji pristupa u WTO

U oblasti poreza, EU je ohrabrila BiH da finalizira svoje propise o PDV-u i akcizama u skladu s najnovijim izmjenama propisa u EU. Također, pozdravljeni su napori za ubrzanje uvođenja elektronskog podnošenja prijava PDV-a za privredna društva.

 

EU je ohrabrila BiH da prevaziđe poteškoće u uvođenju e-potpisa i osigura interoperabilnost različitih e-potpisa širom zemlje. U oblasti carina, pozvala je BiH da usvoji provedbene akte za primjenu novog Zakona o carinskoj politici BiH. Na znanje je primila nedavna dostignuća u cilju implementacije kompjuteriziranog sustava provoza širom BiH. EU je ohrabrila BiH da se pridruži Protokolu o eliminaciji neovlaštene trgovine duhanskim proizvodima.

 

Po trgovinskim pitanjima, EU primjećuje da BiH ostvaruje 65 posto svoje vanjske trgovine sa EU i da je od potpisivanja, odnosno stupanja na snagu, SSP-a/Privremenog sporazuma između EU i BiH u 2008. godini zabilježen rast izvoza BiH u EU od 71 posto. EU je pozvala BiH da provede mjere za trgovinu predviđene Programom ekonomskih reformi i da bude u potpunosti angažirana u implementaciji trgovinske komponente Regionalnog ekonomskog područja.

 

EU ponavlja svoj poziv BiH da pod hitno uskladi svoju shemu za male pivare s pragovima koji se primjenjuju u okviru pravne stečevine (200.000 hl). EU je ohrabrila BiH da intenzivira i u skorijoj budućnosti zaključi bilateralne pregovore s ciljem okončanja pristupnog puta u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO).

 

EU u potpunosti podržava sve napore i spremna je da dalje pomogne BiH u finalizaciji pristupa u WTO.
Primila je k znanju zabrinutost BiH u pogledu mogućeg utjecaja konačnih mjera zaštite u oblasti čelika u EU na privredu u zemlji i obavijestila BiH o trenutnom statusu ispitivanja zaštitnih mjera za čelik.

Ključni cilj Evropske komisije je da forma budućih mjera, ukoliko ih bude, ne ometa tradicionalne trgovinske tokove, saopženo je iz Delegacije EU u BiH.

 

 

 

 

(SB)

20.10.2018.

EBRD ODOBRIO SREDSTVA ZA PROJEKAT JUŽNE INTERKONEKCIJE BiH I HRVATSKE


KREĆE PLINIFIKACIJA HERCEGOVINE: EBRD odobrio sredstva za projekat Južne interkonekcije BiH i Hrvatske

Glavni ured EBRD-a u Londonu je odobrio koncept finansiranja za projekat Južne interkonekcije BiH i Republike Hrvatske, koji podrazumijeva izgradnju plinovoda Zagvozd–Posušje–Novi Travnik/Travnik, sa odvojkom za Mostar, saopćeno je iz BH-Gasa.KREĆE PLINIFIKACIJA HERCEGOVINE: EBRD odobrio sredstva za projekat Južne interkonekcije BiH i HrvatskeKako navode, saradnja BH-Gasa i EBRD-a traje od 2010. godine odobrenjem kreditnog aranžmana za plinovod Zenica – Travnik, te je na bazi dosadašnje dobre saradnje započela saradnja i po pitanju finansiranja ovog projekta, uključujući i ishodovanje grant sredstava u saradnji sa EBRD-om i USAID-om. 

Ovo odobrenje je uslijedilo nakon izrade sveobuhvatne analize troškova i koristi, koja je potvrdila punu opravdanost projekta, te dubinskog pregleda poslovanja kompanije BH-Gas. 

- Za izradu sveobuhvatne analize troškova i koristi BH-Gas je dobio grant sredstva u iznosu 141.000 EUR od Evropske unije kroz program CONNECTA, a u međuvremenu su pripremljena dodatna grant sredstva u iznosu od 500.000 USD za izradu Studije utjecaja na okoliš i milion eura za izradu idejnog projekta od strane USAID-a i EU kroz program CONNECTA - saopćili su. 

Na osnovu navedenog, BH-Gas je, kažu, osigurao grant sredstva sve do izrade glavnog projekta. 

- Ono što posebno raduje je u ovom projektu je uključivanje međunarodnih finansijskih i drugih institucija u realizaciju projekta, s obzirom na to da je evidentno prepoznat značaj koji ovaj projekat podrazumijeva, a to je sigurnost snabdjevanja i diversifikacije izvora i pravaca snabdjevanja prirodnim gasom BiH - naveli su iz ove kompanije. 

BH-Gas je istaknuo podršku koju Vlada Federacije BiH pruža projektu, prevashodno kroz zaključak kojim je projekat proglašen od strateškog interesa za Federaciju BiH. 

- BH-Gas sada očekuje izrada studije utjecaja na okoliš i idejnog projekta koji će poslužiti za ishodovanje okolinske dozvole i urbanističke saglasnosti, a za to vrijeme mogu se započeti pregovori sa EBRD-om o uslovima i odredbama kreditnog aranžmana. Planirano je da ove aktivnosti budu završene do početka 2020. godine - zaključili su u BH-Gasu. 

 

“Južni plinski koridor” je nastavak plinovoda “Južni Kavkaz” koji povezuje Azerbejdžan, Gruziju i Tursku i uključuje izgradnju plinovoda TANAP (Trans Anatolian Natural Gas Pipeline Project) u Turskoj i dalje prema Evropi kroz plinovod TAP (Transadriatic Pipeline).

 

Ranije je dogovoreno da se u Albaniji plinovod račva u dva smjera - jedan po dnu Jadranskog mora prema Italiji a drugi preko Crne Gore, Hrvatske i BiH, pri čemu bi spojna tačka za BiH bila u Pločama.

 

Plinovod TAP je važan za cijelu BiH, a osobito za Hercegovinu i za Aluminijski kombinat Mostar zbog mogućnosti izgradnje kogeneracijske termo-elektrane u kojoj bi se paralelno proizvodila struja potrebna za Aluminijski kombinat i toplotna energija za cijeli Mostar.

 

(S.B./Agencije)

20.10.2018.

'SVE JE PREMOSTIVO' - ZA MOSTAR KAO PRIJESTONICU KULTURE

20.10.2018.

BIČEVANJE ŽELJKA KOMŠIĆA

20.10.2018.

PROF. DR. NERZUK ĆURAK : SUKOB KOMŠIĆA I HDZ-A TREBA ZAUSTAVITI NA MUDRE NAČINEPROF.DR. NERZUK ĆURAK: SUKOB KOMŠIĆA I HDZ-A TREBA ZAUSTAVITI NA MUDRE NAČINE     


20.10.2018.

IVO JOSIPOVIĆ: 'KAKO JE DRAGAN ČOVIĆ PRIJE SA MANJE GLASOVA UŠAO U PREDSJEDNIŠTVO BiH

20.10.2018.

PROFESOR PRAVA, SLAVEN KOVAČEVIĆ: PROGLAŠAVANJE KOMŠIĆA PERSONOM NON GRATA JE GRUBO KRŠENJE USTAVA, NA POTEZU PRAVOSUĐE - POD HITNO TREBA POZATVARATI I MNOGE PROTJERATI IZ BiH, KOJI SU ŽELJKU KOMŠIĆA PROGLASILI PERSONOM NON GRATE

20.10.2018.

SKUPŠTINA MAKEDONIJE USVOJILA ODLUKU O USTAVNIM PROMJENAMA

20.10.2018.

MILO ĐUKANOVIĆ : "JA SAM IZDAJNIK AGRESIVNOG SVETOSAVLJA KOJE ZASTUPA SPC, DA JA SAM TAJ!"

MILO ĐUKANOVIĆ RAZBJESNIO SVE SRBE IZJAVOM: "Ja sam izdajnik agresivnog svetosavlja koje zastupa SPC, DA JA SAM TAJ!"

Đukanović kaže da se u sličnom kontekstu može protumačiti i izjava patrijarha srpskog Irineja, da je Crna Gora "istorijski srpska zemlja - srpska Sparta".MILO ĐUKANOVIĆ RAZBJESNIO SVE SRBE IZJAVOM: 'Ja sam izdajnik agresivnog svetosavlja koje zastupa SPC, DA JA SAM TAJ!'

....................
- Očigledno je problem SPC da svakoga ko nije poput njih proglašava izdajnikom, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

 

Đukanović je naveo da SPC proglašava izdajnikom svakog ko nije "slijepi poslušnik interesa ruskog imperijalizma, velikosrpskog nacionalizma i agresivnog svetosavlja koji promoviše SPC".

 

"Izdajnikom čega? Izdajnikom njihovih interesa. Da, taj sam", rekao je Đukanović.

 

Đukanović je to rekao povodom izjave mitropolita Amfilohija da je "predsjednik Crne Gore, u borbi protiv ruskog imperijalizma postao 'igračka' u rukama zapadnoevropske, američke i NATO imperije".

 

Đukanović kaže da se u sličnom kontekstu može protumačiti i izjava patrijarha srpskog Irineja, da je Crna Gora "istorijski srpska zemlja - srpska Sparta".

 

Crnogorski predsjednik smatra da takve izjave služe da otežaju put Crne Gore ka emancipaciji i prihvatanju vrijednosti moderne Evrope.

 

"Ovo su gluposti koje pokušavaju da ometu Crnu Goru na putu njene emancipacije i usvajanja standarda koji će nas učiniti sastavnim dijelom savremenog društva Evropske unije", naveo je Đukanović.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89240482

Powered by Blogger.ba