Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

19.10.2018.

PROFESOR PRAVA, SLAVEN KOVAČEVIĆ: PROGLAŠAVANJE KOMŠIĆA PERSONOM NON GRATA JE GRUBO KRŠENJE USTAVA, NA POTEZU PRAVOSUĐE

PROFESOR PRAVA, SLAVEN KOVAČEVIĆ: Proglašavanje Komšića personom non grata je grubo kršenje Ustava, na potezu pravosuđe

Proglašavanje novoizabranog člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića »personom non grata« ili »nepoželjnom osobom« bilo gdje u Bosni i Hercegovini, pravni je non-sense iza kojeg se krije jako opasna politička poruka o kojoj, koliko vidim, javnost još nije izgradila potrebnu percepciju. Zato ćemo u ovih par redova pokazati da je to nelegalan čin, odnosno da takvo nešto nema pravni osnov za lokalne zajednice, a onda ukazati šta je zapravo ta opasna poruka.


PROFESOR PRAVA, SLAVEN KOVAČEVIĆ: Proglašavanje Komšića personom non grata je grubo kršenje Ustava, na potezu pravosuđe

...................

Piše: dr Slaven Kovačević

 

Kada se sagleda proglašavanje nepoželjnim ili personom non grata člana Predsjedništva BiH Željka Komišića u općinama ili jedinicama lokalne samouprave, onda je prva stvar koja se treba razmotriti sljedeća – koji je pravni osnov za takvo nešto? U jednoj riječi – nikakav ili ne postoji pravni osnov. U skladu sa Zakonom o principima lokalne samouprave u Federaciji BiH, jasno su propisane nadležnosti načelnika kao izvršnog organa vlasti i općinskih vijeća, kao organa građanskog odlučivanja (jer to nisu  zakonodavni organi vlasti), onda je sasvim jasno da niti načelnici niti općinska vijeća nemaju nadležnost da nekoga proglase nepoželjnom osobom po važećim zakonima u bh. entitetu Federacija Bosne i Hercegovine. Ista se stvar odnosi na kantonalne organe vlasti (namjerno ne koristim termin »županija« jer ga je Ustavni sud proglasio neustavnim) odnosno njihove zakonodavne i izvršne organe, koji ni po Ustavu Federacije BiH niti po jednom zakonu nemaju takve ovlasti.

 

Zato su svi načelnici općina, predsjedavajući općinskih vijeća ili politički funkcioneri iz kantonalnih zakonodavnih ili izvršnih organa vlasti posezali za pisanjem ili potpisivanjem pisma o proglašavanju Željka Komšić, novog člana Predsjedništva BiH nepoželjnom osobom na teritoriji njihovih lokalnih zajednica ili kantona. Takvo pismo nema pravnu niti obavezujuću snagu, osim političke poruke onih koji su frustrirani izbornim rezultatom koji je za njih nepovoljan, čime se stvara atmosfera nesigurnosti izabranom zvaničniku pri njegovom obavljanju poslova i zadataka za koje je izabran. Dakle, pismo je takav vid komunikacije, koji nema pravnu snagu, to nije pravni akt, odluka, zaključak ili rješenje, koje bi se moglo osporiti pred nadležnim sudovima, što je vidna namjera pisaca i potpisnika toga pisma.

 

Recimo da se radi o vrlo svjesnom, vještom i taktičkome potezu političke prirode da bi se poslala određena poruka. Međutim, u konkretnom slučaju, zabrana ili ograničavanje slobode kretanja kroz korištenje ovlasti koje ti ne pripadaju, potpadaju pod kršenje Ustava BiH, član II/4 (zabrana diskriminacije) gdje se ne može nikom zabraniti sloboda kretanja niti bilo šta drugo iz domena ljudskih prava i sloboda, na temelju nečijih političkih opredjeljenja ili različitosti. Isto tako, radi se i o kršenju zakona jer se ne može zabraniti ili ograničiti sloboda kretanja bilo kojem izabranom zvaničniku putem stvaranja nesigurnog ambijenta za njegovo slobodno kretanje po cijeloj državi. Na takvo nešto trebale bi reagirati nadležne državne pravosudne i policijske institucije, jer se radi o članu Predsjedništva BiH ili kolektivnog šefa države.
 
Ono što jeste mnogo važnije, odnosi se na to da se »persona non grata« koristi u međunarodnim odnosima između suverenih država, kada se strani državljanin proglašava nepoželjnom osobom na teritoriji zemlje domaćina, pa se odmah zatim traži da ta osoba napusti teritorij te zemlje domaćina. Još preciznije, radi se o međunarodnim odnosima ili odnosima između suverenih država, koje mogu određene osobe ili osobu, radi njihovih aktivnosti na štetu države domaćina, proglasiti personom non grata i zatražiti ili organizirati njenu deportaciju sa svoje teritorije.


Bečka konvencija o diplomatskim odnosima     
 
Zašto je ovo opasno za slučaj proglašavanja Željka Komšića personom non granta od strane lokalnih zajednica? Zato što su one svojim pismima preuzele prerogative (specifična prava) država, čime se šalje poruka da je taj dio Bosne i Hercegovine u statusu države, što svakako nije slučaj. Poruka je jasna, korištenjem ovlaštenja suverenih država, želi se poručiti da u tom dijelu Bosne i Hercegovine postoji paralelna suverena vlast koja može preuzimati prerogative države Bosne i Hercegovine, što je zapravo nemoguće. Time se šalje vrlo jasna poruka da je to zaokružena etno-teritorijalna cjelina koja želi imati prerogative suverene države, koje jedine imaju pravo proglašavati personom non grata strane državljane na svojoj teritoriji, radi nezakonitog ili takvog aktiviteta tih nepoželjnih osoba, da im se određuje taj status i vrši deportacija. To bi po njima značilo da je Željko Komšić strani državljanin u svojoj zemlji, bez obzira što je izabran za člana Predsjedništva BiH, pa ga se zbog njegovog statusa stranog državljanina može proglasiti personom non grata u jednom dijelu njegove zemlje. Apsurdno, ali jako opasno. To je suština političkih poruka koje načelnici, predsjedavajući općinskih vijeća i kantonalni funkcioneri žele postići, nastojeći učiniti zaokruživanje teritorije nekog »trećeg entiteta« ili neke reinkarnirane tzv. Herceg Bosne koju očito vide subjektom međunarodnog prava, a time i međunarodnih odnosa što je sve zajedno nezakonito, pogrešno i nemoguće.
 
Zato premijer Hrvatske, Andrej Plenković, hoda po Europi, kako bi navodno ukazao da jedna etnička skupina bira »legitimne političke predstavnike naroda« drugoj etničkoj skupini, što je za tu istu Europu nepoznat pojam. Zapravo je njegova namjera veoma jasna, a to je da se na ovaj način amortiziraju, a kasnije i legaliziraju učinci udruženog zločinačkog poduhvata, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, što je presuđeno »haškoj šestorki« ali i Republici Hrvatskoj. Plenković se uzda da iz Bosne i Hercegovine nikad neće stići reakcija na njegova otvorena miješanja u unutarnja pitanja BiH, koja su motivirana težnjom da se rezultati udruženog zločinačkog poduhvata legaliziraju kroz nekoliko koraka, gdje je prvi izmjena izbornog zakonodavstva, a kao drugi zaokruživanje etno-teritorijalne cjeline, onako kako je bilo zacrtano udruženim zločinačkim poduhvatom.
 
To je sva suština lokalnih aktivnosti na proglašavanju Željka Komšića, izabranog člana Predsjedništva BiH personom non grata u svojoj zemlji, kao da se radi o stranom državljaninu, a s druge strane kroz aktivnost ili zloupotrebu položaja Republike Hrvatske koja u svojstvu članice Europske unije, nastoji političkim sredstvima obezbijediti da se ono što je presuđeno udruženim zločinačkim poduhvatom legalizira u Bosni i Hercegovini, u čemu bi oni nastavili beskonačan utjecaj na Bosnu i Hercegovinu i zajedno sa partnerima iz Srbije, nastojali izdejstvovati njen raspad. Podsjetite se malo, kako je sve to zapravo krenulo prije nešto manje od godinu dana kada je Haški sud izrekao presude haškoj šestorici, između ostalog i za udruženi zločinački poduhvat, koji je u svome određenju obuhvatio i Hrvatsku i njen tadašnji politički i vojni vrh. Takvo nešto, Bosna i Hercegovina ne bi trebala više tolerirati i trebala bi pokrenuti vlastitu aktivnost na međunarodnom planu, ne samo preko diplomatske mreže, nego preko izabranih zvaničnika na najvišem nivou, da se zemljama Europske unije, a bilo bi dobro i Ameriku uključiti, veoma precizno pojasne i prikažu aktivnosti domaćih i susjednih političkih aktera, temeljene na presuđenom udruženom zločinačkom poduhvatu, koji se očito nastavio političkim sredstvima protiv suverene države Bosne i Hercegovine, kroz kontinuirano miješanje u unutarnje stvari jedne suverene države.

19.10.2018.

ŠTA JE PREMIJER HRVATSKE ADREJ PLENKOVIĆ RADIO U FRANCUSKOJ?

ŠTA JE PREMIJER HRVATSKE RADIO U FRANCUSKOJ?.ŠTA JE PREMIJER HRVATSKE RADIO U FRANCUSKOJ?
.....................

Image result for karikature plenkovica

Image result for karikature plenkovica
.....................

Nije jasno šta je Plenković očekivao od Macrona. Proglašavanje Čovića počasnim doktorom na Sorbonni?

Hrvatski premijer Andrej Plenković otišao je u Francusku da bi s Emmanuelom Macronom, tamošnjim predsjednikom, razglabao o izborima u Bosni i Hercegovini. Ovo nije početak loše dosjetke o šefu Vlade posustale države koji je posjet lideru razvijene zemlje iskoristio da bi pričao o drugoj državi, nego, nažalost, istinita priča o šefu Vlade posustale države koji je posjet lideru razvijene zemlje iskoristio da bi pričao o drugoj državi.

Plenković je, dakle, u Elizejskoj palači i na predavanju na Sorbonni govorio o “kompromitiranom” položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, neutješan što je na nedavnim izborima za hrvatskog člana bosanskohercegovačkog Predsjedništva, umjesto njegova favorita Dragana Čovića, izabran Željko Komšić.

BiH je država tri konstitutivna i jednakopravna naroda, u kojoj Hrvati više nisu jednaki, jer je Komšić u Predsjedništvo “izabran bošnjačkim glasovima”, objašnjavao je francuskom auditoriju čudni čovjek iz Hrvatske.

Plenković nije naveo što očekuje od domaćina: trenutno pokretanje francuskih vojnih snaga, okupaciju BiH i kontinuirane izbore dok Čović ne bude izabran? Proglašavanje Čovića kraljem bosanskohercegovačkih Hrvata? Zajedničko naricanje zbog položaja Hrvata u BiH okrunjeno masovnim suicidom? Otmicu Komšića? Proglašavanje Čovića počasnim doktorom na Sorbonni?

Unutarhadezeovska drama zbog izbornog neuspjeha opskurne političke pojave poput Čovića pokušava se pretvoriti u međunarodni problem, a na tome, kako vidimo, radi Plenković, čovjek koji u Hrvatskoj slovi kao lider umivenije struje HDZ-a. Da bi to doista postao, da njegova umivenost ne bi bila estetske, nego sadržajne naravi, Plenković bi morao učiniti samo jedan, ali krupan preduvjet: ubiti Franju Tuđmana u sebi. Tada mu, kao šefu vlade neuspješne države, ne bi padalo na pamet da se po francuskama bavi bosanskohercegovačkim problemima.

analiziraj.ba

19.10.2018.

MATTHEW PALMER : ,,BOSNA I HERCEGOVINA JE OZBILJNA BRIGA SAD"

Matthew Palmer u Beogradu : „BiH je ozbiljna briga SAD“


Matthew Palmer, direktor odjela State Departmenta za Jugoistočnu i centralnu Evropu, obratio se na Beogradskom sigurnosnom forumu i, između ostalog, govorio o stanju u Bosni i Hercegovini.

Kako  prenosi TV N1 Palmer je kazao, Bosna i Hercegovina je ozbiljna briga Sjedinjenih Američkih Država.

“Zapadni Balkan mi je blizak, imam i porodicu ovdje. Prvi put sam došao ovdje na jesen 1993. godine, na vrhuncu rata u BiH i od tada je region daleko otišao. Potrebno je odmaći se, pogledati širu sliku. Sjedinjene Američke Države decenijama podržavaju napore zapadnobalkanskih zemalja da se uključe u EU. To je garancija stabilnosti, prosperiteta i demokratije u ovom regionu”, kazao je Palmer na početku obraćanja u Beogradu.

Govoreći o Bosni i Hercegovini, on je naveo da je “BiH je ozbiljna briga SAD”.

“Vidimo korumpirane političare koji koriste nacionalističku retoriku da pogoršaju podjele i jačaju podjele među narodima. Mladi uspješni ljudi napuštaju zemlju u velikom broju jer ne vide budućnost za sebe u BiH. Sa ovim egzodusom nema budućnosti za BiH. Ova tendencija se mora promijeniti, ali je glavni izazov za cijeli region problem korupcije. SAD rade sa lokalnim partnerima da ojačamo vladavinu prava, nezavisnost pravosuđa, da bi prevazišli ovu kulturu nekažnjavanja”, poručio je Palmer.

Kako je kazao, SAD rade sa novim rukovodstvom BiH da bi se odgovorilo na izazove.

“Nadamo se da će sljedeća vlada biti formirana veoma brzo i da ćemo se fokusirati na ono što potrebno, ekonomske i političke reforme. Budući da se mnogo čuje o prevarama na izborima bitno je da sljedeća vlada obezbijedi izbore koji je će biti u punoj mjeri transparentni. Krajnje je vrijeme da se riješi i problem u Mostaru gdje već deceniju građani ne mogu izabrati lokalne vlasti”, naveo je on.

Iznio je kritike na račun lidera.

“Uprkos naporima mnogih lidera da spriječe napredak, da zaglave put prema naprijed, građani BiH zaslužuju slobodnu evropsku budućnost. SAD se zalažu za evropske i euroatlantske integracije jer to je najbolji način da se obezbijedi stabilna budućnost za BiH i cijeli region. Zato je potrebno da lideri odustanu od svojih ambicija, od bogaćenja samih sebe i krenu ka budućnosti”.

Kako je kazao, djelovat će ako vide da je ugrožen Dejtonski sporazum.

“Kao jedan od garanata Dejtonskog sporazuma, mi smo garant teritorijalnog integriteta BiH. Kada vidimo ugrožen dejtonski sistem, djelovat ćemo”, poručio je on.

Također, poslao je jasnu poruku kada je u pitanju odnos BiH prema Kosovu.

“Bosna bi trebala da odustane od veta koje je uložila na članstvo Kosova u regionalnim savezima”, kazao je Palmer, a prenosi TV N1.

(Kliker.info)

19.10.2018.

MAJA KOCIJANČIČ O BiH SMO SE OČITOVALI 8. OKTOBRA, OČEKUJEMO FORMIRANJE VLASTI

Kocijančič: O BiH smo se očitovali 8. oktobra, očekujemo formiranje vlasti.Image result for karikature andreja plenkovica
Image result for karikature andreja plenkovica
..........................

Maja Kocijančič, glasnogovornica Federice Mogherini, izjavila je za Klix.ba da je visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost ima svoje mišljenje o izborima izrazila u izjavi od 8.oktobra.

U zajedničkoj izjavi Mogherini i komesar za proširenje EU Johannes Hahn su ocijenili da su bh. građani iskoristili svoje demokratsko pravo i na miran način glasali za vlasti koje čeka rad na brojnim izazovima da bi zemlja napredovala na putu ka EU.

U zajedničkoj izjavi su, također, izrazili očekivanje da će svi politički lideri pristupiti procesu formiranja vlasti ističući da je važno ubrzo konstruirati Dom naroda Parlamenta FBiH u skladu sa odlukama Ustavnog suda BiH.

“Sada očekujemo od svih političkih lidera da se angažuju na formiranju vlada na svim nivoima, da konstruktivno rade zajedno, u interesu građana svoje zemlje. Kako su u ponedjeljak izjavili ministri vanjskih poslova EU, nadamo se da ćemo vidjeti potpunu i djelotvornu implementaciju Reformske agende. Isto tako, i kako je Vijeće EU istaknulo u junu, pitanje izborne reforme također treba riješiti u skladu sa evropskim standardima. Ne treba poduzimati zakonodavne ili političke korake koji bi doveli do još više izazova kod riješavanja presude ‘Sejdić-Finci’ ili drugih srodnih presuda”, pocrtala je Kocijančič na upit da prokomenatrše aktuelna sporenja između Hrvatske i BiH oko izbora Željka Komošića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, čemu se protivi hravatski premijer Andrej Plenković i o čemu je govorio na summitu lidera EU u Briselu.

Kocijančič je, također, naglasila da je na Vijeću za vanjske poslove kao i na Evropskom vijeću zaključeno da će Bosna i Hercegovina u novembru biti na dnevnom redu sjednice šefova diplomatija EU.

19.10.2018.

AMBASADA SAD O TEORIJAMA ZAVJERE: ODREĐENE POLITIČKE GRUPE SE BOJE DA ĆE NJIHOVE KORUPTIVNE I NEZAKONITE AKTIVNOSTI BITI ISTRAŽIVANE I PROCESUIRANE

AMBASADA SAD O TEORIJAMA ZAVJERE: Određene političke grupe se boje da će njihove koruptivne i nezakonite aktivnosti biti istraživane i procesuirane

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH odlučno odbacuje potpuno smiješne teorije zavjera koje šire pojedini političari i mediji u njihovoj službi.AMBASADA SAD O TEORIJAMA ZAVJERE: Određene političke grupe se boje da će njihove koruptivne i nezakonite aktivnosti biti istraživane i procesuirane

........................

- Šokantno je da ti pojedinci sa govornica iznose potpune laži, posebno uzimajući u obzir koliko je lako pobiti njihove neosnovane tvrdnje. Takva retorika je neodgovorna, zapaljiva i izvan svih demokratskih normi. Očigledno je da se određene političke grupe boje da će njihove koruptivne i nezakonite aktivnosti biti istraživane i procesuirane. Umjesto da se usredotoče na pitanja od stvarne važnosti za građane BiH, njihova sebična logika je da pokušaju zavarati građane stvaranjem lažnih neprijatelja, navodi se iz Ambasade SAD-a i dodaje:

 

- Sjedinjene Američke Države neće dopustiti da budu prikazane kao neprijatelj ljudi u BiH kada je jasno da drugi aktivno rade protiv interesa samih građana. U skladu s našom dugogodišnjom podrškom suverenitetu, teritorijalnom integritetu i stabilnosti BiH, kao i dobrobiti svih građana ove zemlje, nastavićemo insistirati na mjerama neophodnim za izgradnju pravosudnog sistema koji će se boriti protiv terorizma i korupcije, kao i mjerama za poboljšanje vjerodostojnosti i transparentnosti izbora, uključujući i ukazivanje na izborne prijevare svaki put kada ih uočimo.

19.10.2018.

HRVATSKI NOVINAR POKLOPIO PLENKOVIĆA: "OTKUD TI PRAVO DA KRIVO TUMAČIŠ IZBORNI ZAKON BiH"

HRVATSKI NOVINAR POKLOPIO PLENKOVIĆA: "Otkud ti pravo da krivo tumačiš izborni zakon u BiH"

Andrej Plenković, predsjednik Vlade Hrvatske, na samitu 28 čelnika Evropske unije, u okviru rasprave o vanjskim odnosima, govorio je o Bosni i Hercegovini nakon opštih izbora, tvrdeći kako su Bošnjaci preglasali Hrvate i izabrali hrvatskog člana u Predsjedništvu BiH.


.................................
Image result for andrej plenkovic karikatura
...................................
................................
Image result for andrej plenkovic karikatura
.......................

Za urednika portala Autograf.hr Dragu Pilsela, radi se o nekonzistentnom ponašanju HDZ-a Andreja Plenkvoića i Dragana Čovića i svih koji bojkotuju institucije u BiH i "bičuju" Komšića.

 

„Hajde da pretpostavimo, što bi bilo da je Dragan Čović pobijedio? Znate šta se dogodilo u Grahovu, a ima takvih općina više u Federaciji koji su naseljeni Srbima, u toj općini je glasovima Srba pobijedio Dragan Čović. Pa se pitam - zašto Draganu Čoviću ne smetaju na teritoriji Federacije glasovi Srba, a smetaju ga glasovi Bošnjaka. To se pitanje postavlja i gospodinu Plenkoviću koji se petlja nekorektno, jer Dejtonski sporazum njemu ne daje to pravo da krivo tumači Izborni zakon.

 

Ja sam na našem portalu objavio vrlo solidno pismo profesora Ive Komšića koji je pokušao odgovoriti na klevete profesorice Mirjane Kasapović napisane prošli tjedan u tjedniku 'Globus'. Glavni urednik tjednika nije htio objaviti Komšićevo reagiranje, pa sam ga ja objavio. Dakle, u tom reagiranju se vidi da niti Čović, niti Plenković, niti svi oni koji bacaju klipove Željku Komšiću, ne razumiju kako funkcionira Bosna i Hercegovina, ni što je to Ustav Dejtonskog sporazuma“, kaže Pilsel.

 

Pilsel podosjeća i kako je iz Evropskog vijeća više puta ukazano Hrvatskoj da se ne miješa u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine i da oni smatraju kako je izbor Komšića legalan, te da su izbori u Bosni i Hercegovini bili fer i pošteni.

 

 

(RSE/SB)


///////////////////////////////////


19.10.2018.

KEMAL KURSPAHIĆ: ZEBNJA OD 'NORMALIZACIJE FAŠIZMA'

19.10.2018.

NACI-FAŠISTA ANDREJ PLENKOVIĆ POKUŠAJE DA ZAVRŠI IDEJE FRANJE TUĐMANA U STVARANJU VELIKE HRVATSKE U ČEMU MU POMAŽU SVI ČLANOVI HDZ-A U HRVATSKOJ I BiH

19.10.2018.

SRĐAN ŠUŠNICA: DAVIDA JE UBILA ISTORIJA RS

19.10.2018.

PROMOCIJA KNJIGE ,,SVJEDOCI ZLA" U MOSTARU!.....................

Svjedoci zla“, knjiga poznatog gornjovakufskog ratnog reportera Akifa Agića i novinara Faruka Vele, koja je nedavno izašla iz štampe, privukla je veliki interes bosanskohercegovčke i šire javnosti i već je veoma tražena.

Svoj hod po Bosni i Hercegovini „Svjedoci zla“ će započeti naredne sedmice, i to iz herojskog Mostara, gdje će promocija ovog djela biti održana u četvrtak 25. oktobra u 19 sati u prostorijama mostarskog Centra za kulturu, javlja bh. informativni servis INS (Bosnian News Service).

Na promociji će, kako je najavljeno,  govoriti Azra Penava, predstavnica porodica stradalih pripadnika Armije RBiH iz Komande Četvrtog korpusa u zgradi „Vranica“, bivši mostarski muftija Seid ef. Smajkić, jedan od recezenata, te autori, dok će ulogu moderatora imati mostarski novinar Hasan Eminović.

Promocije će biti održane i širom Hercegovine i srednje Bosne, ali i u Hrvatskoj.

„Mostar je, uz Gornji Vakuf, Stolac Vitez, Novi Travnik i druge gradove Hercegovine i srednje Bosne, najveća žrtva agresije Hrvatske i sulude politike tzv. Herceg-Bosne“, tvrde autori.

svjedoci zla 2.jpg - DJELO KOJE SE TRAŽI: Promocija knjige „Svjedoci zla“ u Mostaru!

Inače, riječ je o djelu na 480 strana, pisanom godinama, koje na osnovu brojnih dokaza, fotografija, stenograma, najčešće dokumenata Hrvatske vojske (HV) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO), kao i brojnih razgovora koje su autori vodili od početka devedesetih godina prošlog stoljeća do danas, potpuno raskrinkava agresiju Republike Hrvatske, tzv. Herceg-Bosnu, kao i politiku HDZ-a BiH, kako u prošlosti, tako i danas. O onome što je pravosnažna presuda Haškog tribunala nazvala „udurženim zločinačkim poduhvatom“ i „međunarodnom oružanom sukobu“ s učešćem Hrvatske vojske.

Knjiga tako detaljno piše o slučaju „Vranica“ i tome kako je 1993. godine Mostar bio grad u kojem je „smrt hodala četveronoške“, logorima i logorašima iz Heliodroma, Dretelja, Gabele, Koštane bolnice, Ljubuškog, Mašinskog fakulteta, ubijenim i zatočenim imamima, etničkom čišćenju Stoca, rušenju bogomolja... Također, u knjizini je po prvi put publikovan spisak logoraša, mahom Bošnjaka, koje je sastavljao sam HVO. 

Nadalje, ovo djelo dokumentira učešće Tuđmanovih specijalaca u napadu na Gornji Vakuf, te kako je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarević lani odlikovala navedene jedinice, šta su pripadnici HV-a sami pisali o operacijama u BiH. Tu je i priča sa čovjekom koji je preživio„živi štit“ na Crnom vrhu, razgovor sa žrtvama zlostavljanja i mučenja u Prozoru, masakra u Ahmićima itd.

muftija smajkic2-1.jpg - DJELO KOJE SE TRAŽI: Promocija knjige „Svjedoci zla“ u Mostaru!

Također, autori donose argumente kako je Tuđman izdao Posavinu, piše o tome ko je u Zagrebu referirao da od „Bune do Stoca više nema muslimana“.

Na koncu, ovo djelo se bavi pravosnažnom presudom u slučaju „Prlić i ostali“, kao svojevrsnim historijskim epilogom, te donosi važne činjenice o njoj, kao i priču o suočavanju sa zločincima.   

Uz ratni intervju sa legendarnim komandantom, rahmetli Arifom Pašalićem, te podsjećanje na raniji razgovor sa pokojnim fra Lukom Markešićem, u knjizi govore bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, advokat Ante Nobilo, fra Ivo Marković, muftija mostarski Salem ef. Dedović, historičar Tvrtko Jakovina, ugledni hrvatski novinar Boris Pavelić, komunikolog Marijo Pejić, Ivica Jeger, vojnik HV-a koji je ratovao u Gornjem Vakufu....

Autori presnose i svoje ranije razgovore sa prof. dr. Ivom Bancem, nekadašnjim mostarskim muftijom Seidom ef. Smajkićem i drugima.

„Knjigu sam pročitao, poštena je i iskrena“, zapisao je, uz ostalo, fra Ivo Marković, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Dugogodišnji mostarski muftija i svjedok patnji opkoljenog Mostara, Seid ef. Smajkić, istakao je da je „riječ o vrijednoj i autentičnoj građi“, o „zloćudnoj agresiji prema Republici Bosni i Hercegovini utemeljenoj na zločinačkoj paradržavnoj tvorevini Herceg-Bosni“.

Knjiga Knjiga "Svjedoci zla" u Počitelju: Grad kojeg je razorila politika tzv. Herceg-Bosne

„Cijenjeni autori su na markantan način naslikali nacionalističko-fašističke pretenzije Tuđmana i Miloševića prema Bosni i Hercegovini i Bošnjacima u njoj“, naveo je Smajkić.

Historičar mr. Alen Zečević je zapisao:

„Knjiga Svjedoci zla, nastala kao koautorski rad Akifa Agića i Faruka Vele, dvojice novinara sa zavidnim višegodišnjim istraživačkim i publicističkim iskustvom, vrijedno je djelo čiji sadržaj, temeljen na autentičnim i relevantnim povijesnim izvorima, uglavnom hrvatske provenijencije, egzaktno dokazivo demistificira ulogu rukovodstava najodgovornijih aktera političkog života      Republike Hrvatske i njima subordiniranih paradržavnih struktura uspostavljenih u agresijom ugroženoj Republici Bosni i Hercegovini“.

„Zločini Hrvtaske su strašni i nose bol koji teško zarasta, a liječi se samo ISTINOM“, poručili su autori, uz poziv Mostarcima i Hercegovcima na promociju 25. oktobra.

19.10.2018.

BORIS PAVELIĆ: UDRUŽENI NACIONALNI PODUHVAT

BORIS PAVELIĆ: Udruženi nacionalni pothvat


BORIS PAVELIĆ: Udruženi nacionalni pothvat

Ako ništa drugo, »fenomen Komšić« pokazuje da ne postoji tek jedno »hrvatstvo«. Ne postoji – kad smo već prisiljeni o tome raspravljati – samo tuđmanovsko, mrzovoljno, isključivo, u sebe zatvoreno »hrvatstvo«, koje sebe dokazuje tek time što se odvaja od sebi sličnih, pa u tome odvajanju ne preže, vidjeli smo, ni od zločinačkih metoda. Komšić dokazuje da može to famozno »hrvatstvo« biti i prazno od nacionalizma, pa čak i od nacionalnog osjećaja, a da opet bude, brate mili – »hrvatstvo«. »Fenomen Komšić« razotkriva pravu istinu nacije kakvu je kreirala Hrvatska demokratska zajednica: ovakva kakva jest, hrvatska nacija dokazuje se samo postojanjem neprijatelja od kojeg će se uvijek iznova razdvajati. Ali onome što postoji samo u odnosu na neprijatelja, nije li samo neprijateljstvo sadržaj?

Željko Komšić, naime, jest Hrvat, ma koliko to ovih dana bilo teško povjerovati. Ma koliko mu gomila »mostarske mladosti« – tako se predstavljaju organizatori demonstracija u Mostaru – osporavala pravo da bude Hrvatom, nikad se taj čovjek nacionalno nije izjašnjavao drugačije. E, ali živi tako da ga nijedan hadezeovac ne bi pripustio u ono što smatra svojom nacijom: Komšić je ratovao u Armiji Bosne i Hercegovine, pa za to dobio još i najviše ratno odlikovanje, Zlatni ljiljan. Nikad mu ni na pamet nije palo prebaciti se u HVO, a kamoli primirisati u HDZ. Naprosto, premda Hrvat, oduvijek je antinacionalist; kada je napustio SDP BiH, osnovao je ništa manje antinacionalističku stranku.

Ne osporavamo da većina BiH Hrvata nije glasala za Komšića. Ako prihvaćamo da bi svaki od tri člana Predsjedništva BiH trebao predstavljati svaki od konstitutivnih naroda, možemo se složiti i da takav izbor nije pošten. Ali, nije li i sam taj koncept nepravedan, baš kao i mogućnost da Bošnjaci Hrvatima biraju političkog predstavnika? Pa nisu li godine prošle otkako je Europski sud za ljudska prava zatražio promjenu izbornoga zakonodavstva, nakon što je pozitivno presudio u tužbi Sejdić-Finci? Jesu, prošle su – ali nismo čuli da su se Čović i bratija polomili da provedu presudu ESLJP-a. Štoviše, učinili su što su mogli da sve ostane isto.

Postoji, međutim, nešto važnije: ne bi li se Hrvati – ne bismo li se dakle mi – umjesto što zapjenjeno, nepromišljeno i kolektivno jadikujemo nad nepravdom – tek jednom, i to manjom, u moru bosanskih nepravdi – trebali upitati: pa kakvo je to hrvatstvo koje naši najbliži susjedi, naši prvi komšije, ljudi koje Dragan Čović naziva »prijateljima Bošnjacima«, odbijaju prihvatiti?

Kakvo je to »europsko« hrvatstvo o kojem gudi Čović, kad »prijateljima Bošnjacima« ne pada na pamet glasati za Čovića? Kakvi su to zahtjevi, kakve su to ponude, kada Bošnjaci uporno glasaju za onoga koji utjelovljuje suštu suprotnost Čoviću, čineći to čak i po cijenu daljnjeg urušavanja njihove vlastite zemlje? Ne bi li se HDZ BiH, pa i cijela Hrvatska, trebali zapitati: kakvu mi to politiku zagovaramo, s kakvom se političkom tradicijom poistovjećujemo, kad s toliko jednodušne nepromišljenosti sipamo drvlje i kamenje na izbor Željka Komšića?

E, takva se pitanja u Hrvatskoj ne postavljaju. Jer, kad bi bilo poštenja da se na njih odgovori, valjalo bi priznati: tko danas zagovara Čovića, preuzima i političku i moralnu odgovornost za ratnu politiku HDZ-a BiH, jer Čović i cijeli Hrvatski narodni sabor Herceg-Bosnu kuju u nebesa. Ratna politika HDZ-a BiH, pak, bila je ratna politika Franje Tuđmana. Ona je podrazumijevala, i bez imalo krzmanja provela: razaranje gradova, domova, džamija, pravoslavnih crkava i povijesnih spomenika; ubijanje civila i ratnih zarobljenika; otvaranje koncentracijskih logora; mučenja; pljačku; dugotrajno namjerno nasilje i zlostavljanje; protjerivanje i etničko čišćenje; dugogodišnje poslijeratno njegovanje ratnih osvajanja; skrivanje ratnih zločinaca; opstrukciju suradnje s Haškim sudom… I tako dalje, i tako dalje. A to su samo najgore posljedice te politike, koja se do danas – bez ijedne geste uvjerljive i iskrene samorefleksije – natrackala jeftinom šminkom »europeizacije«, pa na čelu sadašnjeg, »europskog« HDZ-a BiH, imate čovjeka koji glagolja o »prijateljima Bošnjacima«, a 1993, u firmi koju je vodio, koristio je robovski rad bošnjačkih ratnih zarobljenika.

Eto, u tome je tajna izbora Željka Komšića: Bošnjaci odbijaju birati onoga kome se ne može vjerovati; i, još važnije, onome koji i ne želi da mu Bošnjaci vjeruju. Jer, savršeno je Čović uvježbao ulogu svih balkanskih nacionalista, koji najviše kažu kad ne izreknu ono što im je najvažnije. Kada Čović u poslijeizbornoj noći 2014. Mostar nazove »stolnim hrvatskim gradom«, a potom četiri godine glagolja o »prijateljima Bošnjacima« i Hrvatima kao jamcima Europe, on vrlo dobro zna da su i Hrvati i Bošnjaci shvatili poruku: prvi, da se baš ništa promijenilo nije osim verbalnog repertoara za Bruxelles; i drugi, da se baš ništa promijeniti i neće, osim verbalnog repertoara za Bruxelles. I zato, sramotno je da cijela politička i medijska scena u Hrvatskoj, izuzimajući tek ekskomuniciranog Stjepana Mesića, s toliko nepromišljene strasti sudjeluju u ovome nemoralnom jadikovanju HDZ-a BiH, koji, poput razmažena djeteta, zahtijeva da se odmah i sada uvaže svi njegovi zahtjevi, a rezolutno odbija razgovarati o uzrocima nesporazuma.

Danas je u Hrvatskoj, žalibože, na djelu udruženi nacionalni pothvat gradnje nacije na temeljima na kojima ona nigdje, a u Bosni i Hercegovini baš nikako, ne može biti izgrađena. Pa, zaboga, zar zaista imate obraza tvrditi da Nediljko Galić iz Ljubuškoga, koji je sa suprugom Šteficom 1993. iz logora HVO-a spašavao susjede Bošnjake, nije Hrvat? Zar nas zaista želite uvjeriti da njegova Štefica, koja danas, sama poput utvare, vodi protunacionalistički mostarski portal tacno.net, nije Hrvatica? Zar se usuđujete reći da svi oni časni ljudi, protivnici tuđmanovskoga razaranja Bosne, nisu Hrvati? A to, što većina hrvatskih birača danas ne glasa za takve Hrvate, nego za one koji tuđmanizam svjesno prihvaćaju kao vlastito političko blago, e, to nije problem takvih ljudi, nego duboka, epohalna, i možda neizlječiva trauma ove nacije, ove zemlje, i svih nas, kojima ponestaje snage istinski se oduprijeti pogubnim posljedicama udruženoga nacionalnog pothvata.

Novi list

19.10.2018.

SONJA BISERKO : GRAĐANI ZAPADNOG BALKANA SU TAOCI POLITIČKIH ELITA

Sonja Biserko : Građani Zapadnog Balkana su taoci političkih elita


Gostujući u programu TV N1  predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko je  kategorički ustvrdila da  je evropska budućnost jedina prava alternativa za Zapadni Balkan.

“Evropska budućnost je jedina prava alternativa za Zapadni Balkan.Ukoliko bi ta nada i očekivanja prestala čovjek ne bi znao čime se bavi i zašto se bavi nekim stavrima ovdje na Zapadnom Balkanu. To ostaje cilj kojem treba težiti i stremiti i za to su potrebni mnogo veći napori ne samo političkih elita koje nisu baš iskrene u tom pravcu već i građana”, kazale je Biserko.

Pored toga  Biserko ističe da su građani Zapadnog Balkana taoci političkih elita.

“Građani Zapadnog Balkana su taoci tih političkih elita koje su se same zarobile u te etnonacionalizme i iz te matrice još uvijek nisu izašli. Građani su mnogo zreliji i u više navrata su pokazivali spremnost i želju da se okrenu EU integracijama. Političke elite su iz Dejtonskog sporazuma uzele ono što im treba i blokirale bilo kakve procese unutar Bosne i Hercegovine. To pokazuju i ovi i predhodni izbori u BiH. Pored ocjena koje su izrečene o izborima, koje su negativne ipak treba pažljivije pogledati kako su građani htjeli a bili osujećeni da glasaju. To govori da postoji naboj na sve tri strane koji je orjentiran nekim drugim pozitivnim trendovima. Političke elite nisu zainteresovane da svoje zemlje oslobode u tom pravcu”, naglasila je Biserko

(Kliker.info)

19.10.2018.

DRAGAN ČOVIĆ JE PRISTAO NA IZBORNU UTAKMICU I TIME POTVRDIO VALJANOST IZBORNOG ZAKONA

Čović je pristao na izbornu utakmicu i time potvrdio valjanost Izbornog zakonaČović je pristao na izbornu utakmicu i time potvrdio valjanost Izbornog zakona

Odlazeći član Predsjedništva BiH Dragana Čović uslovljava formiranje vlasti propalim HDZ-ovim diskriminatorskim i anticivilizacijskim prijedlozima izmjena Izbornog zakona. Iz ambasade SAD-a, Ureda visokog predstavnika i delegacije EU istovremeno poručuju da je Čovićevo uslovljavanje formiranja vlasti tim prijedlozima nepošteno te ujedno pozivaju na što brže formiranje vlasti.

Ovakve stavove kao i politiku Dragana Čovića za Vijesti.ba komentarisao je profesor Esad Bajtal. On smatra da stavovi ambasade SAD i OHR-a, ipak nisu ništa novo.”To su stavovi koji se oslanjaju na logiku i zakone demokratskog svijeta današnjice, koji Čovićevom verbalnom, napadno glasnom europejstvu, odjednom više ne odgovaraju”, smatra Bajtal.

Napominje da Čović još uvijek sjedi u Predsjedništvu po volji istog Izbornog zakona po kojem je izabran i Komšić, te da je Čović pristao na izbornu utakmicu i pristankom legitimizirao postojeći zakon.

“I to mu ne smeta. Znači li to da treba mijenjati zakone na način koji bi stopostotno garantovao Čovićev izbor. Tačnije, iako nije uspio promijeniti Izborni zakon sebi u korist, kako je pokušavao prije izbora, Čović je ipak pristao na izbornu utakmicu, i svojim pristankom i učešćem u trci za člana Predsjedništva, rekao Zakonu OK, direktno potvrdivši njegovu valjanost”, naglašava Bajtal.

– Zamislimo sada na trenutak, da je, umjesto Komšića, pobijedio Čović. Da li bi danas bilo problema? Da li bi Čović i tada tvrdio da izbor nije legitiman? Ne! – kategoričan je Bajtal.

“Dakle, Zakon je uredu, ali pobjednik nije “pravi”. Uostalom, na posljednjim lokalnim izborima, 2016-te, u Varešu su građani (Čović bi rekao Bošnjaci) kako to znamo i možemo pročitati izabrali za načelnika HDZ Hrvata Zdravka Maroševića. Zdravko Marošević jedan je od rijetkih predstavnika HDZ-a koji je na lokalnim izborima 2016. godine izabran za načelnika općine s većinski bošnjačkim stanovništvom, općine Vareš”, podsjetio je Bajtal.

“Tada niko nije pravio probleme, pa ni Čović i nije nikoga zbog toga ucjenjivao. Jer je, očito, po njegovoj selektivnoj logici, zakonito, legalno i legitimno samo ono što njemu odgovara. Uključujući i srpske glasove Drvara i okoline koje je dobio u ovom izbornom ciklusu”, zaključio je Bajtal.

SAD, EU i OHR protiv uslovljavanja pri formiranju vlasti

(Vijesti.ba)

Ilustracija: Šukrija Meholjić

19.10.2018.

MARIO KARAMATIĆ I OSTALI MRZITELJI BiH, KOJE TREBA POD HITNO OTSTRANITI IZ POLITIKE A NEKE ZATVORITI ZBOG UVREDA I MRŽNJE PREMA BOŠNJACIMA I MRŽNJE PREMA BiH

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89241005

Powered by Blogger.ba