Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

15.10.2018.

KOMŠIĆEV ODGOVOR PULJIĆU: "ODMAKNI SE OD USTAŠLUKA, POKLONI SE SJENAMA ZAKLANIH, MALJEM UBIJENIH ŽRTAVA POGLAVNIKA PAVELIĆA"

KOMŠIĆEV BRUTALAN ODGOVOR PULJIĆU: "Odmakni se od USTAŠLUKA, pokloni se sjenama zaklanih, maljem ubijenih žrtava POGLAVNIKA PAVELIĆA"

Niko ne očekuje, kaže Komšić, od uzoritog da se bavi prizemnim i svjetovnim stvarima kao što je politika:


KOMŠIĆEV BRUTALAN ODGOVOR PULJIĆU: 'Odmakni se od USTAŠLUKA, pokloni se sjenama zaklanih, maljem ubijenih žrtava POGLAVNIKA PAVELIĆA'


...................

Nakon što je nadbiskup vrhbosanski Vinko kardinal Puljić juče na misi u Žepču Željka Komšića usporedio sa Hitlerom rekavši kako se Hrvatima u BiH oduzimaju prava te se to predstavlja zakonitim, baš kao što je i Hitler na zakonit način stigao na vlast, za TV1 Komšić je odgovorio kardinalu Puljiću.

alt 

Niko ne očekuje, kaže Komšić, od uzoritog da se bavi prizemnim i svjetovnim stvarima kao što je politika:

 

„A ako već pokazuje toliki interes za zločinačke likove kao što je Hitler i za povijest, onda mu savjetujem da čim prije ode u Jasenovac ili bar na takozvanu Topolu užasa koja se nalazi na bosanskohercegovačkoj strani i pokloni se sjenama nevinih, zaklanih, maljem ubijenih žrtava Hitlerovog ratnog druga poglavnika Pavelića i pomoli se za njihove duše. Na taj način bi napravio povijesni odmak od ustašluka i ustaških zločina, a koji se od njega očekuje kao od kardinala“, navodi se u odgovoru Željka Komšića na upit TV1.

15.10.2018.

AMBASADA SAD-A NA ČOVIĆEVE PRIJETNJE: "DRŽATI BiH TAOCEM RADI POSTIZANJA POLITIČKE KORISTI JE NEPOŠTENO I..."

AMBASADA SAD-a NA ČOVIĆEVE PRIJETNJE: "Držati BiH taocem radi postizanja političke koristi je NEPOŠTENO I..."

"Iako je neophodno riješiti probleme u Izbornom zakonu BiH, držati budućnost ove zemlje taocem radi postizanja političke koristi neodgovorno je i nepošteno prema bh. građanima, uključujući i Hrvatima u BiH. Umjesto toga, političke stranke bi trebale raditi, unutar uspostavljenog političkog okvira, u duhu kompromisa kako bi unaprijedile svoje ciljeve", rekli su nam iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.AMBASADA SAD-a NA ČOVIĆEVE PRIJETNJE: 'Držati BiH taocem radi postizanja političke koristi je NEPOŠTENO I...' - 1

................
Predsjednik HDZ-a BiH i odlazeći član Predsjedništva BiH Dragan Čović danas je zaprijetio kako će formiranje vlasti uvjetovati usvajanjem izmjena Izbornog zakona BiH. Iz Ambasade SAD-a u BiH kazali su kako je neodgovorno držati budućnost ove zemlje taocem radi postizanja političke koristi.Iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH kazali su kako je blagovremeno formiranje vlasti odgovornost izabranih bh. zvaničnika, kako bi se osigurala kontinuirana stabilnost zemlje i usvajanje reformi neophodnih za evropske integracije BiH.

"Iako je neophodno riješiti probleme u Izbornom zakonu BiH, držati budućnost ove zemlje taocem radi postizanja političke koristi neodgovorno je i nepošteno prema bh. građanima, uključujući i Hrvatima u BiH. Umjesto toga, političke stranke bi trebale raditi, unutar uspostavljenog političkog okvira, u duhu kompromisa kako bi unaprijedile svoje ciljeve", rekli su nam iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Kako kažu, u proteklih godinu dana, međunarodna zajednica pokušala je pomoći dijalog između političkih stranaka, u nastojanju da se riješe problemi u Izbornom zakonu. Usljed nedostatka političke volje za kompromisom, stranke nisu postigle dogovor. 

"I dalje ostaje od ključne važnosti da partneri u BiH rade na pronalaženju rješenja u skladu s evropskim i demokratskim normama koja jamče kako političku ravnopravnost tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini tako i jednakost svih građana BiH, uključujući i onih koji se svojom voljom ne identificiraju kao pripadnici nekog konstitutivnog naroda", zaključili su iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH. Podsjećamo, sedam dana čekalo se očitovanje odlazećeg člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića o rezultatima izbora. Čović je u intervjuu za Večernji list jasno poručio da će uslov za uspostavu vlasti, kada je riječ o HDZ-u biti izmjene Izbornog zakona BiH.


"Apsolutni uvjet za uspostavu vlasti. Izborni zakon mora biti prethodna faza traženja partnerstava sa strankama s kojima ćemo napraviti novu reformsku agendu u kojoj bi trebalo definirati ekonomsku stabilnost, pravnu sigurnost i evropski put BiH", izjavio je lider HDZ-a.
15.10.2018.

VIJEĆE EVROPE PROTIV DRAGANA ČOVIĆA: ŠTO PRIJE FORMIRAJTE VLAST NA SVIM NIVOIMA U BiH

VIJEĆE EVROPE PROTIV ČOVIĆA: Što prije formirajte vlast na svim nivoima u BiH

Vijeće EU pozvalo je danas sve lidere u BiH da se poslije izbora konstruktivno angažuju u formiranju vlasti na svim nivoima, u interesu svih građana.


VIJEĆE EVROPE PROTIV ČOVIĆA: Što prije formirajte vlast na svim nivoima u BiH


.................

"Vijeće ponavlja da očekuje od vlasti u BiH da im prioritet bude dalji iskorak u reformama koje su neophodne za napredovanje na putu ka EU, kako bi se osigurala puna i efikasna primjena Reformske agende", navodi se u saopćenju usvojenom na sastanku u Luksemburgu.

 

U tekstu se napominje da Vijeće jednoglasno podržava evropsku persepektivu BiH kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje.

 

Vijeće je potvrdio spremnost da nastavi Opeaciju "Altea" sa izvršnim vojnim mandatom kako bi pružio podršku vlastima u BiH da održe sigurnosno okruženje, u skladu sa obnovljenim mandatom od UN.

 

U saopćenju se dodaje da Vijeće očekuje prezentaciju sljedećeg Strateškog pregleda tokom 2019. godine, koji će biti osnova za diskusiju među članicama EU o zadacima EUFOR-a i budućim opcijama za Operaciju "Altea", imajući u vidu napredovanje BiH u procesu EU integracija i sigurnosnu situaciju na terenu.

 

Ukazano je na značaj nastavka koordinisanja EUFOR-ove Operacije "Altea" sa ostalim međunarodnim "igračima" na terenu.

 

Vijeće je na kraju ponovo apelovalo na vlasti u BiH da, uz podršku međunarodne zajednice, ubrzaju napore za rješavanje pitanja uklanjanja viška municije, oružja i eksplozivnih naprava, kao i deminiranja i ostalih najvažnijih pitanja.

15.10.2018.

DODIKOV I ČOVIĆEV ZAVRŠNI NAPAD NA ALUMINIJ

15.10.2018.

GORAN MOJOVIĆ NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI: OPTUŽNICA ZA RUŠENJE I UNIŠTAVANJE ALADžA DžAMIJE U FOČI

Goran Mojović na optuženičkoj klupi : Optužnica za rušenje i uništavanje Aladža džamije u FočiTužilac Tužilaštva BiH iz Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Mojović Gorana, rođenog 1969. godine u Foči.

Optuženi se tereti da je dana 02.08.1992. godine, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti kulturnih dobara u slučaju oružanih sukoba, tako što je postavljenjem eksploziva i izazivanjem eksplozije  u potpunosti uništio kulturno-historijski i religijski spomenik Aladža džamija, koji je bio namijenjen religijskim, odgojnim i kulturnim ciljevima i potrebama Bošnjaka.

Postavljanje i aktiviranje esploziva, optuženi je izvršio sa još jednim vojnikom, koji je poginuo 1993. godine.

Aladža džamija je kulturni, povjesni i religijski spomenik izgrađen 1550.-1551. godine, te  je od 1950. godine bila spomenik pod zaštitom države.Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. točka h) (progon), u svezi sa člankom 183. stavak 1. (uništavanje kulturnih, vjerskih i povijesnih spomenika) KZ BiH.

Tužiteljstvo BiH će navode optužbe dokazivati pozivanjem 36 svjedoka, 2 stručna vještaka, među kojima i stručnjaka iz oblasti, arhitekture, povijesti i kulturnog naslijeđa uz prilaganje više od 200 materijalnih dokaza.Optužnica je upućena na potvrđivanje Sudu BiH.

15.10.2018.

JEDAN OD ONIH ŽIVOTA

15.10.2018.

KOME JE U INTERESU DA SE NE OTKRIJU UBICE OLIVERA IVANOVIĆA

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89214278

Powered by Blogger.ba