Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

12.10.2018.

ŠTA JOŠ POVEZUJE MILIJANA BRKIĆA I DRAGANA ČOVIĆA

ŠTA JOŠ POVEZUJE BRKIĆA I ČOVIĆA: Na suđenju Draganu Čoviću također su nestali/sklonjeni ključni dokazi iz sudskog spisa, što je vjerojatno inspiriralo Vasu Brkića?!

Farsa sa suđenjem Draganu Čoviću i Lijanovićima imala je i svoje tragične posljedice.


ŠTA JOŠ POVEZUJE BRKIĆA I ČOVIĆA: Na suđenju Draganu Čoviću također su nestali/sklonjeni ključni dokazi iz sudskog spisa, što je vjerojatno inspiriralo Vasu Brkića?!


..........................

Afera koja posljednjih nedjelja potresa Hrvatsku, a u čijem se središtu našao Milijan Brkić, drugi čovjek Hrvatske demokratske zajednice i dopredsjednik Hrvatskog sabora, u mnogim elementima podsjeća na slučaj pravosudne farse u Bosni i Hercegovini od prije desetak godina čiji je glavni akter bio Dragan Čović, i tada kao i danas lider HDZ-a BiH i Brkićev politički i osobni intimus.

 

Podsjetimo, Brkića su najprije mediji prozivali da je u vrijeme kada je bio pomoćnik ravnatelja hrvatske policije kriminalnom miljeu uključenom u elitnu prostituciju dojavljivao povjerljive informacije iz istrage, a potom da je odgovoran što su iz sudskog spisa iz tog predmeta nestali dijelovi u kojima se pominjalo njegovo ime.

 

Nakon medijskog pritiska, uslijedili su zahtjevi i vlasti i opozicije u Hrvatskoj da se slučaj sa nestalim sudskim spisima brzo, efikasno i do kraja razriješi. Milijan Brkić, kao i druge osobe iz policijskog i pravosudnog miljea potencijalno umiješane u ovaj slučaj promptno su pozvani na saslušanje u Državno odvjetništvo Hrvatske, gdje su ove nedjelje satima ispitivani. 

 

Mediji u Hrvatskoj špekuliraju da je iz originalnog sudskog spisa nestalo dvanaest stranica koje bi se mogle odnositi na Brkića. Tjednik "Nacional" objavio je dijelove nekih od navodno izgubljenih stranica spisa. Državni odvjetnik Dražen Jelenić je nakon saslušanja Brkića i ostalih, među kojima je bio i bivši državni odvjetnik Mladen Bajić, rekao da će se vrlo btzo znati puno istina o ovoj aferi.

 

Milijan Brkić bio je i tokom posljednjih izbora u BiH, kao i u nekoliko prethodnih, ključni čovjek kojeg je HDZ i hrvatska vlast odredila da bude desna ruka sestrinskom HDZ-u BiH i njegovom predsjedniku Draganu Čoviću. Brkić je, kako smo već pisali, vodio kampanju nezakonitog upisa raseljenih Hrvata u biračke spiskove za glasanje u BIH. Dakle, pored mnogih drugih zajedničkih poslova i interesa, Milijana Brkića i Dragana Čovića povezuje i to što su i Čoviću tokom sudskog procesa protiv njega nestali ključni dokumenti iz sudskog spisa, zbog čega je suđenje okončano bez presude.

 

Podsjetimo, Draganu Čoviću i još nekolicini optuženih sudilo se zbog sumnje da su  omogućili firmi "Lijanović" da carinskim prevarama ošteti budžet Federacije za 38,7 miliona KM. Tokom suđenja ta je suma, zbog nestanka ključnih dokumenata iz Vlade Federacije,  smanjena na 1,8 miliona KM, a Dragan Čović je 2005. na Sudu BiH nepravomoćno osuđen na 5 godina zatvora. Nakon žalbe Čovićeve odbrane, Sud BiH se tri godine kasnije proglasio nenadležnim za ovaj slučaj, pa je predmet ustupljen Kantonalnom tužiteljstvu u Sarajevu. 

 

Potom je uslijedila nova pravosudna farsa, nakon što se ustanovilo da su prilikom transporta sudskih spisa iz Suda BiH u Kantonalno tužiteljstvo neki od važnih dokaza nestali. Odnosno, da postoje samo njihove kopije, koje na sudu nemaju nikakvu validnost.

 

Sve ovo praćeno je prepiskom između dva tužiteljstva, u kojoj su se tadašnji državni tužitelj Milorad Barašin i bivša kantonalna tužiteljica Nives Kanavčev međusobno optuživali ko je kriv za nestanak dokaza iz sudskog spisa. Cijela trakavica trajala je više od dvije godine,  da bi se na kraju Kantonalno tužiteljstvo proglasilo nenadležnim za slučaj "Čović-Lijanović".

 

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) nikada nije pokrenulo istragu o ovom pravosudnom skandalu, niti je disciplinski sankcioniralo odgovorne za nestanak dokumentacije.

 

Farsa sa suđenjem Draganu Čoviću i Lijanovićima imala je i svoje tragične posljedice. Bivši ravnatelj Uprave carina Federacije Želimir Rebac, koji je bio jedan od ključnih svjedoka protiv osumnjičenih, izvršio je 2006. samoubistvo skokom u Neretvu, jer, kako je tvrdila njegova obitelj, nije mogao izdržati višegodišnje pritiske, prijetnje, šikaniranja kojim je bio izložen.

 

Rebac nije bio jedini svjedok u predmetu "Čović i ostali" koji je tragično završio. Godinu dana ranije ubio je se i njegov kolega Gojko Mandić, šef u Carinskoj upravi Mostar.

 

(S.B.)  

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
73271863

Powered by Blogger.ba