Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

11.10.2018.

ŽARKO PAPIĆ: NAKON IZBORA SLEDI NOVI VAL ISELJAVANJA IZ BiH

11.10.2018.

INTERPOL RASPISAO POTJERNICE ZA 41 OPTUŽENIKOM IZ BiH ZBOG RATNIH ZLOČINA: NA POPISU MIJO JELIĆ, TOMO KOVAČ...

INTERPOL RASPISAO POTJERNICE ZA 41 OPTUŽENIKOM IZ BiH ZBOG RATNIH ZLOČINA: Na popisu Mijo Jelić, TOMO KOVAČ...

Potjernice su raspisane putem “Interpola”, a u Sudu BiH su naveli da nemaju saznanja da li se za tražene osobe sumnja da se nalaze na području Srbije i Hrvatske.


INTERPOL RASPISAO POTJERNICE ZA 41 OPTUŽENIKOM IZ BiH ZBOG RATNIH ZLOČINA: Na popisu Mijo Jelić, TOMO KOVAČ... - 1

......................

Državni sud raspisao je 41 potjernicu protiv optuženih za ratne zločine koji su nedostupni bosanskohercegovačkim organima gonjenja.  Potjernice su raspisane putem “Interpola”, a u Sudu BiH su naveli da nemaju saznanja da li se za tražene osobe sumnja da se nalaze na području Srbije i Hrvatske. 

 

'Ukupno je nedostupno 45 osoba protiv koji je potvrđena optužnica'', naveli su u Sudu BiH, ne preciziravši zašto za svima nisu raspisane potjernice, javlja BIRN BiH.   

 

Prema dostupnim podacima, nedostupni su: Fahrudin Alić, Branko Besara, Aničić Nedjeljko, Dragan Dopuđa, Saša Dunović, Branislav Gavranović, Milisav Gavrić, Ante Golubović, Miroslav Hrstić, Jovo Jandrić, Radoslav Janković, Zlatan Mijo Jelić, Milenko Karlica, Duško Kornjača, Borislav Stojić, Rajko Drakulić, Svetozar Kosorić i Adem Kostjerevac. 

 

Također, nedostupni organima gonjenja u Bosni i Hercegovini su i Višnja Aćimović, Tomislav Kovač, Nedeljko Matić, Mladen Kurdija, Rajko Kušić, Perica Kustura, Vinko Lazić, Marinko Marić, Zdravko Marinić, Mario Miličević, Miljenko Nogolica, Jovan Novaković, Vide Palameta, Blagoja Vojvodić, Čedo Bogičević, Vinko Papak, Vitomir Popić, Željko Rodin, Drago Samardžija, Bogdan Stevanović, Borislav Stojšić, Marco Vidović i Miloš Zekić. 

 

Za većinu optuženih za ratne zločine ili genocid navodi se da su državljani Srbije ili Hrvatske. Neki od optuženih već su svjedočili putem videolinka iz Beograda na suđenjima koja se vode na Sudu BiH ili u Haagu, ili su se pojavljivali u medijima.  Gavni haški tužitelj Serge Brammertz je u utorak, na međunarodnoj konferenciji u Zagrebu, zatražio da međunarodna zajednica nastavi poticati vlasti u regiji da zaustave negativne trendove i intenziviraju regionalnu suradnju, istrage i suđenja. 

 

''Procesuiranje ratnih zločina i pomirenje u državama obuhvaćenim sukobima na prostoru bivše Jugoslavije posljednjih nekoliko godina nazaduje, regionalna saradnja je sve slabija. Svake godine je manje suđenja za ratne zločine, a vladajući političari iz regije unazad dvije godine tretiraju ratne zločince kao heroje'', kazao je Brammertz na konferenciji.

11.10.2018.

ŠEFIK DžAFEROVIĆ : NEKA DOBRO PRIPAZE ŠTA GOVORE I RADE

Šefik Džaferović : Neka dobro pripaze šta govore i rade


Šefik Džaferović je novi član Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda, prema do sada prebrojanim glasovima. Danas je za N1 govorio o svojim planovima na novoj poziciji i radu koji je pred njim.

“Što se tiče rezultata, možemo sigurno reći da sam izabran za člana Predsjedništva BiH”, kazao je Džaferović.

Šta očekivati?

Stabilnost, jačanje ekonomije, integraciju kako na unutrašnjem tako i na međunarodnom planu. Reintegracija BiH i integracija u EU i NATO savez. Jedini mogući izlaz i rješenje je rad u interesu države i naroda koji žive ovdje. Remetilačke retorike i negativne klime je dovoljno koja otežava rad i na nama je posebna odgovornost kada je u pitanju politička stabilnost“, dodao je Džaferović.

Kazao je da destrukcija BiH nije moguća i da niko neće naštetiti BiH.

Vidjeli smo kako su prošle sile koje su pokušale da destruiraju BiH. Destrukcija BiH nije moguća, to moraju znati svi. Niko nikada neće naštetiti BiH, dok sam ja član Predsjedništva ću se tome suprostaviti. Jedino rješenje je da se okrenemo normalnom konstruktivnom radu. Mislim na sve, pa i na gospodina Dodika koji je do sada imao običaj da daje izjave koje su išle u smjeru u kojem govorim. Zastava RS je protivna pravilniku o radu Predsjedništva, na službenim sastancima, službenim prostorijama može biti samo zastava BiH i grb BiH“.

“Članovi iz reda srpskog naroda su imale zastavu u svojim kabinetima i ta praksa će se nastaviti u kabinetima. U zgradi i tamo gdje su službeni sastanci može biti samo zastava i grb BiH”, dodao je Džaferović.

Džaferović je kazao da izbor Komšića nije sporan, te da je u skladu sa Ustavom i Izbornim zakonom.

Pozivam sve one koji komentarišu unutrašnje stanje u BiH da dobro pripaze šta govore i šta rade. Izbor Komšića nije sporan, on je ustavan i u skladu s Izbornim zakonom. Čović je trebao da promišlja o tome prije četiri godine jer je znao da ga biraju građani FBiH. Zagreb ne treba da se miješa u unutrašnje stvari, mi ćemo to riješiti. Mi smo već pokrenuli aktivnosti kako bi BiH dobila svoja prava pred međunarodnim institucijama. Hrvatskoj bi bilo dobro da gradi dobre odnose sa BiH i prizna BiH ono što joj pripada. Mi nismo nikada tražili nešto što nam ne pripada“, dodao je.

Odnos sa Dodikom?

On treba da poštuje službene stavove BiH, a službeni stav je da BiH poštuje teritorijalni integritet Ukrajine. Ja sam priželjkivao da budem izabran i da moja stranka bude najsnažnija, i hvala Bogu to se tako desilo. Svi skupa treba da iščitamo poruke koje smo dobili od naroda i svoje aktivnosti usmjerimo na to. Ljudi hoće mir, hoće napredak“, smatra Džaferović i dodaje:

Sve smo imali da ispunimo obećanja i država krene naprijed. Priliku za popravni su dobili oni koji su nas destruirali i ometali da krenemo naprijed. Oni su kočili, a ne SDA“.

Razlika u glasovima između njega i Bećirovića se smanjila na nekih 15.000 glasova.

Neka broje koliko god hoće, koliko puta hoće. Ovo su brojke koje govore o Predsjedništvu BiH i što se mene tiče neka broje koliko god puta hoće“.

Izborni proces i poboljšanje?

BiH treba ustavnu reformu, ali tu postoji red poteza. Prvo trebamo implementirati odluke Suda za ljudska prava i kako bude išao evropski put tako oblikovati ustavni sistem prema potrebama BiH kao buduće članice EU. Ja sam glasao za to u Parlamentu. Bio sam za postavljanje kamera, uvođenje skenera. Za sve je to bila SDA“, smatra Džaferović.

S kim se može formirati vlast?

Niko nije isključen. Mislim da trebamo praviti stabilnu koaliciju koja će obuhvatiti stabilne političke stranke koje mogu obuhvatiti od države do kantona. Svi znamo koje su to stranke“, kazao je Džaferović .

(Kliker.info-N1)

11.10.2018.

POSTIGNUT DOGOVOR OKO PLINIFIKACIJE RAFINERIJE BOSANSKI BROD

11.10.2018.

ŽELJKO KOMŠIĆ U PRESSINGU: VJERAN SAM OVOJ ZEMLJI, A NE HRVATSKOJ

11.10.2018.

HRVATSKA PRIČA O NERAVNOPRAVNOSTI HRVATA U BiH KAO KONSTITUTIVNOG NARODA, A IZBACILA JE SRBE KAO KONSTITUTIVAN NAROD IZ USTAVA

ČLANOVI HDZ-a OSUĐENI SU ZA UZP PROTIV BiH I OPET SE MIJEŠAJU: "Željko Komšić porazio je cijeli hrvatski državni vrh i fašistički dio Republike Hrvatske"

" I još nešto: Hrvatska toliko naglašava navodnu neravnopravnost Hrvata u BiH kao konstitutivnog naroda, dok je izbacila Srbe kao konstitutivan narod iz Ustava i svela na tri zastupnička mjesta u hrvatskom saboru od ukupno 153 zastupnika”.


ČLANOVI HDZ-a OSUĐENI SU ZA UZP PROTIV BiH I OPET SE MIJEŠAJU: 'Željko Komšić porazio je cijeli hrvatski državni vrh i fašistički dio Republike Hrvatske' - 1


................

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Zijad Bećirović prokomentarisao je reakcije Hrvatske na izbor Željka Komšića.

alt 

“Hrvatska radi sve prema BiH sa drugim stilom i manirima kao što to radi i Srbija. Zloupotrebljava poziciju članstva u EU i NATO i ponavlja stare greške. Ne smijemo zaboraviti da je Hrvatska na ICTY pravosnažno osuđena za Udruženi zločinački poduhvat (UZP) protiv Bosne i Hercegovine. Presuđeni su uglavnom bili članovi HDZ-a i opet isti HDZ čini greške prema BiH i to će se Hrvatskoj vratiti kao boomerang. Hrvatski državni vrh je neposredno uključen u izborni proces. Ipak, jedan čovjek po imenu Željko Komšić, Hrvat iz Sarajeva, porazio je i pobijedio cijeli hrvatski državni vrh i fašistički dio Republike Hrvatske. Pitanje legitimnosti izbora je uvijek prisutno. Tu prije svega mislim na članove Predsjedništva BiH, koji su izabrani sa 180.000, 200.000 ili 320.000 glasova od ukupnog broja 3,3 miliona birača. Dakle član Predsjedništva sa najviše glasova je dobio svega 10% glasova ukupnog biračkog tijela i tu treba da gledamo legitimnost, a ne na druge načine kao što to insistira HDZ i Hrvatska. I još nešto: Hrvatska toliko naglašava navodnu neravnopravnost Hrvata u BiH kao konstitutivnog naroda, dok je izbacila Srbe kao konstitutivan narod iz Ustava i svela na tri zastupnička mjesta u hrvatskom saboru od ukupno 153 zastupnika”.

11.10.2018.

JELENA LOVRIĆ : ŠTO AKO JE KOMŠIĆ ODGOVOR NA UPLITANJE U BIH IZBORE?

Jelena Lovrić : Što ako je Komšić odgovor na uplitanje u BiH izbore?


Nije dobro, nije dobro – ponavlja Andrej Plenković, komentirajući ishod nedjeljnih bosanskohercegovačkih izbora, ali prije svega ulazak Željka Komšića kao predstavnika hrvatskog naroda u tročlano Predsjedništvo BiH. Hrvatski premijer tvrdi da to nije dobro ni za Hrvate u susjednoj državi, ali ni za Bosnu i Hercegovinu u cjelini.

Piše : Jelena Lovrić (Nacional)

Plenković ne kaže da takav ishod nije dobar ni za njega osobno. Jer je na izborima u Bosni i Hercegovini doživio svoj prvi veliki izborni poraz. Hrvatski je premijer, naime, tamošnju izbornu utakmicu pretvorio u svoje vlastite izbore. Ni na onima u Hrvatskoj ne bi se valjda više angažirao. Plenković je teško pogriješio, prvo, zato jer je maksimalno podržao Dragana Čovića, čovjeka debelo opterećenog aferama, prije svega onim financijske prirode. Drugo, u svom involviranju u izbore u drugoj državi daleko je prešao granicu dobrog ukusa. Njegov je HDZ pokušao dići sve Hrvate porijeklom iz BiH koji tamo više ne žive da se izborno aktiviraju. Osobno je sudjelovao na završnom predizbornom skupu u Mostaru. Uz njegovu je asistenciju Čović dobio počasni doktorat Zagrebačkog sveučilišta, što je ponižavajuće za kompletnu akademsku zajednicu Hrvatske.

Situacija u Bosni i Hercegovini generalno nije dobra i vrlo je komplicirana. Komšićev je izbor vrlo vjerojatno neće relaksirati. Ali, najave da će njegov ulazak u Predsjedništvo BiH radikalizirati situaciju s one strane hrvatske granice najvećim su dijelom proizvod HDZ-ove propagande. Treba demistificirati optužbe da je Željko Komšić izabran bošnjačkim glasovima i to kao dio nekakvog antihrvatskog scenarija.

Za njega je, prvo, glasao i dio Hrvata, više bosanskih, nego onih hercegovačkih. Onih koji se smatraju prije svega Bosancima, kojima je lojalnost prema državi Bosni i Hercegovini ispred nacionalnog određenja i koji se nalaze u njegovoj izjavi da Bosnu i Hercegovinu voli više od Hrvatske. Mora se ipak priznati da ti glasovi čine vjerojatno najmanji dio njegova biračkog tijela.

Drugi dio njegovih birača čine nenacionalistički orijentirani građani. Oni Hrvati i Bošnjaci i ostali, koji nisu htjeli dati glas nacionalističkim  strankama, ni HDZ-u ni SDA-u. Važno je registrirati da Komšić najbolje rezultate ima u urbanim sredinama.

Treći dio Komšićevih glasača čine Bošnjaci koji svojim izborom izražavaju svoj odnos ili prema Hrvatima ili prema Hrvatskoj. Među njima sigurno ima radikalnih bošnjačkih elemenata, koji sanjaju o potpunom obespravljivanju Hrvata. Ali i onih koji su za Željka Komšića glasali iz inata, nezadovoljni agresivnim uplitanjem  Hrvatske u bosanskohercegovačke izbore. Ni hrvatska predsjednica ni premijer nisu u tome imali mjere. Nisu vodili računa da je riječ o drugoj državi, kojoj ne mogu nametati svoje recepte. Ona je po svijetu naveliko, od turskog predsjednika Erdogana do ruskog Putina, lobirala za HDZ-ovo viđenje izbornog zakona. On se ponašao kao da su izbori u BiH njegovi izbori. Oboje su doživjeli težak poraz. S jedne strane, nisu uspjeli dobiti međunarodnu podršku za svoje ideje. S druge strane, svojim dociranjem izazvali su opravdani revolt među građanima Bosne i Hercegovine.

Prve postizborne izjave Željka Komšića, naprimjer ona da će tužiti Hrvatsku zbog Pelješkog mosta, nepotrebno su zaoštrene i deplasirane. Izborna je kampanja završena, pa se tako treba i ponašati. Ali, i Hrvatska bi trebala izvući određene pouke iz svog neprimjerenog i neslavnog infiltriranja u bosansko-hercegovačke izbore.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89240668

Powered by Blogger.ba