Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

06.10.2018.

VIŠE OD 6000 BIRAČKIH MJESTA : POČELA IZBORNA ŠUTNJA U BiH

Više od 6000 biračkih mjesta : Počela izborna šutnja u BiH

U subotu u 7:00 sati počela je izborna šutnja uoči općih izbora u Bosni i Hercegovini, koji će biti održani u nedjelju.

U ovom periodu su zabranjene bilo kakve političke aktivnosti, a trajat će sve do 19:00 sati 7. oktobra, kada se zatvaraju sva biračka mjesta.

Na izborima će pravo glasa imati 3.352.933 birača, dok će 7.497 kandidata, u 128 političkih subjekata, pokušati osvojiti jedan od 518 mandata.

Više od 6.000 biračkih mjesta

Biraju se tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, zastupnici za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (42) – 28 iz entiteta Federacija Bosne i Hercegovine te 14 iz entiteta Republika Srpska; Zastupnički dom federalnog Parlamenta (98), Narodnu skupštinu RS-a (83), predsjednik i dva potpredsjednika RS-a te zastupnici u deset kantonalnih skupština.

Svi registrirani glasači moći će glasati na više od 6.000 biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini, i to 5.794 glasačkih mjesta i 314 mobilnih timova.

Angažiranjem institucija i političkih stranaka, ove godine povećan je broj glasačkih mjesta u konzularno-diplomatskim predstavništvima Bosne i Hercegovine, gdje će moći glasati približno 1.000 građana.

Prozirne biračke kutije

Izbore će posmatrati gotovo 6.500 međunarodnih i lokalnih posmatrača, kako ne bi došlo do zloupotreba izbornog procesa, a općinske izborne komisije, njih 142, registrirale su 60.000 stranačkih posmatrača.

Izbori će okvirno koštati 8,5 miliona konvertibilnih maraka (4.350.000 eura), a prvi put će na biralištima biti korišteno 5.500 prozirnih biračkih kutija.

Prijavljeno je 30 političkih subjekata više nego na općim izborima 2014. godine.

06.10.2018.

ČLAN CIK-A NAKON SKANDALA U ENTITETU RS-A: "UPUTA MUP-A RS DIREKTAN ATAK NA IZBORNI PROCES U BiH"

ČLAN CIK-a NAKON SKANDALA U RS-u: "Uputa MUP-a RS direktan atak na izborni proces u BiH"

Član Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIKBiH) Suad Arnautović upozorio je danas kako je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS), bez konsultacija s CIK-om BiH, izdalo uputu nadležnim policijskim upravama u vezi s izdavanjem ličnih dokumenata i u dane vikenda (6. i 7. oktobra, uoči i na dan Općih izbora u BiH).


ČLAN CIK-a NAKON SKANDALA U RS-u: 'Uputa MUP-a RS direktan atak na izborni proces u BiH'


Ističe kako se radi o nezakonitoj uputi koja glasi: "licima, kojima se prvi put izdaju lični dokumenti, biće dato i obavještenje na obrascu 'LK/OI-4' kako bi mogli da ostvare biračko pravo, jer će se ovo obavještenje smatrati dokumentom radi dokazivanja identiteta birača".

- To je potpuno nezakonita uputa i u kapacitetu člana CIK-a BiH zahtijevam da se odmah ta naredba povuče i da se izda nova na zakonu zasnovana naredba propisana članom 5. tačka 12. Izbornog zakona BiH i članom 19. Pravilnika o provođenju izbora u BiH - precizira Arnautović.

U vezi s tim, navodi kako su svi organi vlasti, uključujući i MUPRS, obavezni pomagati organima za provođenje izbora u skladu s odredbama člana 2. tačka 1. stav 3. Izbornog zakona BiH i provedbenim aktima CIK-a BiH, a ne odmagati im i svjesno destruirati izborni proces, obmanom javnosti izdavanjem nezakonitih uputstava i naredbi.

- Poznato mi je da je predsjednik CIKBiH (Branko Petrić) kontaktirao nadležne u MUP-u RS i da mu je obećano da će ova naredba biti povučena, ali to još stoji na veb-stranici MUP-a RS što je direktni atak na izborni proces u BiH - kazao je Arnautović.

Napominje da je samo s jednim od tri važeća bh. dokumenta moguće ostvariti pravo glasanja na izborima a to su - važeća lična karta izdata u BiH, važeći pasoš izdat u BiH, ili važeća vozačka dozvola izdata u BiH, kako je to propisano članom 5. tačka 12. Izbornog zakona BiH.

- Nijedan drugi dokument, niti bilo kakav obrazac ne smije se prihvatiti od biračkih odbora kao validan za identifikaciju na biračkom mjestu. Također, ne mogu se koristiti dokumenti druge države, niti Srbije, niti Hrvatske, niti bilo koje druge države kod identifikacije na biračkom mjestu - upozorava Arnautović.
06.10.2018.

HOĆE LI OPET U PREDSJEDNIŠTVO: DRAGAN ČOVIĆ JE U PRETHODNE ČETIRI GODINE SLAVIO RATNE ZLOČINCE, BOŠNJAKE OPTUŽIVAO ZA TERORIZAM, BLOKIRAO DRŽAVU

06.10.2018.

IZ SRBIJE STIGAO PROGLAS, NIKAKO NE GLASATI ZA MILORADA DODIKA: "BRAĆO SRBI, BIRAJTE SLOBODU, NE IZDAJU!"

IZ SRBIJE STIGAO PROGLAS, NIKAKO NE GLASATI ZA DODIKA: "Braćo Srbi, birajte slobodu, ne izdaju!"

SNP ''Naši'' iz Srbije u otvorenom pismu pozivaju Srbe da otkažu poslušnost Miloradu Dodiku koji poziva na izdaju Kosova i Metohije i koji godinama uništava Republiku Srpsku. Tvrde da je riječ o običnom manipulatoru i politikantu koji izdaje srpske interese, krijući se iza patriotizma. Pismo prenosimo u cjelosti:


IZ SRBIJE STIGAO PROGLAS, NIKAKO NE GLASATI ZA DODIKA: 'Braćo Srbi, birajte slobodu, ne izdaju!'


Draga braćo,

kao predsednik SNP "Naši" koji su jedna od najstarijih patriotskih organizacija u Srbiji pozivam Vas da na opštim izborima otkažete bilo kakvu poslušnost Miloradu Dodiku, koji svesno i bez ikakve odgovornosti poziva na izdaju Kosova i Metohije, ali i koji Republiku Srpsku već godinama uništava u svakom segmentu i ne glasate za njega i njegov SNSD.

Milorad Dodik je politikant koji se krije iza patriotizma i time vešto manipuliše od prilike do prilike.

On je običan ratni profiter i manipulant koji se od bavljenja politikom ekstremno obogatio, dok je narod sve jadniji i siromašniji.

Milorad Dodik je dao sebi za pravo da bude gospodar života koji se pita čak i ko može da radi u Republici Srpskoj i otvoreno zapretio otkazima Srbima koji ne glasaju za njega.

Ono što je najstrašnije, Milorad Dodik je dao sebi za pravo da crta granice Kosova i prekraja ono za šta su krvarile generacije i generacije Srba.

Nema Srbina na svetu kojem nije stalo do Kosova, bez obzira gde se on nalazio i živeo. Da li je to Republike Srpska, Šumadija ili Vojvodina.

Milorad Dodik je tim činom dokazao da nema ništa sa srpskom istorijom i tradicijom i da je reč o jednom odrodu koji gleda samo svoj lični interes i kako da opstane na vlasti.

Njega ne ruše strane sile, agenture i ko zna ko već, jer je on njihov deo i on sprovodi njihove naume poput ovog o predaji Kosova.

Zato pozivam sve čestite Srbe da ne glasaju više za Milorada Dodika, vreme je da se srpski narod u Republici Srpskoj istrgne iz njegovih kandži i izbori za svoju slobodu i bolje sutra.

KAKO RADILI, TAKO NAM I BOG POMOGAO!

Ivan Ivanović

Predsednik SNP "Naši"
Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89214351

Powered by Blogger.ba