Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

05.10.2018.

BOSANSKI FRANJEVCI PROTIV MANIPULACIJE HDZ-A: "NE PODRŽAVAMO DRAGANA ČOVIĆA!"

BOSANSKI FRANJEVCI PROTIV MANIPULACIJA HDZ-a: "Ne podržavamo Dragana Čovića!"


Gvardijani fra Andrija Jozić, fra Darko Drljo, fra Mario Divković i fra Mario Jurić reagirali su zajedničkom izjavom na tvrdnje objavljene na internetskim stranicama HDZ BiH 2. listopada uz njihove fotografije u kojima se tvrdilo da su uoči izbora poduprli HDZ BiH i predsjednika te stranke Dragana Čovića.


BOSANSKI FRANJEVCI PROTIV MANIPULACIJA HDZ-a: 'Ne podržavamo Dragana Čovića!'

....................
Gvardijani četiri franjevačkih samostana u Bosni i Hercegovini upozorili su u petak da Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH krivotvorinama i manipulacijama pokušava prikazati da je podupiru franjevci franjevačke provincije Bosne Srebrene na izborima zakazanima za 7. listopada. 

Gvardijani fra Andrija Jozić, fra Darko Drljo, fra Mario Divković i fra Mario Jurić reagirali su zajedničkom izjavom na tvrdnje objavljene na internetskim stranicama HDZ BiH 2. listopada uz njihove fotografije u kojima se tvrdilo da su uoči izbora poduprli HDZ BiH i predsjednika te stranke Dragana Čovića.

 

"Mi gvardijani franjevačkih samostana i članovi Franjevačke provincije Bosne Srebrene ograđujemo se od priopćenja objavljenoga na službenim internetskim stranicama Hrvatske demokratske zajednice BiH 2. listopada 2018. godine, a koji su prenijeli i neki drugi printani i elektronski mediji. Priopćenje su potkrijepili i našim fotografijama iz kojih bi se trebalo iščitati kako, u ime svih franjevaca, dajemo podršku programu HDZ-a BiH. U čitavom tekstu, opremljenom s nekoliko naših fotografija snimljenih na različitim lokacijama, posebno je problematična u potpunosti izmišljena izjava koja glasi: 'Mi franjevci kroz stoljeća na ovim prostorima dijelimo dobro i loše sa svojim narodom. To zajedništvo koje mi svakodnevno živimo i vjeru u bolju budućnost danas prepoznajemo u programu HDZ-a i svih stranki okupljenih u zajedništvu Hrvatskog narodnog sabora, na čelu s dr. Draganom Čovićem'", stoji u izjavi gvardijana koju je prenijela katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH.

 

Gvradijani-franjevci ističu da nitko u ime Bosne Srebrene pa ni oni osobno nisu mogli dati potporu bilo kojoj stranci ili kandidatu na predstojećim izborima bez odgovarajuće suglasnosti uprave provincije.

Podsjetili su da franjevci kao i drugi građani imaju pravo na osobne političke preferencije i prijateljske veze s različitim osobama uključujuči one koje obnašaju dužnosti u BiH, no službena stajališta franjevačke zajednice može iznositi jedino uprava njihove provincije.

 

"Ova navodna javna 'potpora gvardijana i braće franjevaca HDZ-u i Draganu Čoviću' koja se pojavila u medijima, ogledan je primjerak fake newsa i mi se od nje u potpunosti ograđujemo. Ujedno pozivamo političare iz svih stranaka da nas ne uvlače u svoje manipulacije i stranačka prepucavanja", poručili su gvardijani, prenosi Hina.

 

Bosanski franjevci bili su suzdržani i distancirani prema politici koju je tijekom rata i u poraću vodio HDZ BiH.

05.10.2018.

NEZAPAMĆEN SKUP U BANJALUCI, GOVOR MAJKE I OCA ZALEDIO DODIKA

05.10.2018.

JOSIP JURATOVIĆ: JOŠ SE UVIJEK DOBIJAJU GLASOVI NA TEMELJU STRAHA I RATNIH PRIJETNJI

05.10.2018.

PROTESTI U BANJALUCI I SARAJEVU: PRAVDA ZA DAVIDA I DžENANA

05.10.2018.

DOŠAO JE DAN ZA OBRAČUN SA DAVIDOVIM I DžENANOVIM UBICAMA

05.10.2018.

JA ĆU DANAS BITI UZ MURIZA MEMIĆA I DAVORA DRAGIČEVIĆA I TRAŽITI PRAVDU

Ja ću danas biti uz Muriza Memića i Davora Dragičevića i tražiti PRAVDU


Ja ću danas biti uz Muriza Memića i Davora Dragičevića i tražiti PRAVDU
..................

U miru će djeca sahranjivati svoje roditelji a ne roditelji djecu!

Građani Banje Luke, Sarajeva, Tuzle i Zenice održat će 5. oktobra skup “Pravda za Davida i Dženana” tražeći od bh. vlasti da riješe ove slučajeve i da zaštite djecu u svim dijelovima BiH.  Koga se to i zašto plaše bh. političari pred današnje mitinge podrške naše ubijene dijece?

MUP Republike Srpske traži da se skup otkaže, te poziva građane da se uzdrže od ponašanja kojima bi se ugrozila bezbjednost građana RS-a i njihova imovina. Po Dodikovom nalogu na trg se postavljaju tepisi kako bi se održala sportska manifestacija u isto vrijeme kada i protesnni skup. Šef Kluba poslanika Koalicije “Domovina” Admir Čavka (SBB)“ poziva  Bošnjake u Republici Srpskoj da ostanu mirni i dostojanstveni uoči izbora 7. oktobra te da se ne uključuju u bilo kakve proteste. Možda je Čavka povjerovao u ovu Dodikovu teoriju zavjere ili je kako Slobodna Bosna tvrdi “po nalogu stranačkog šefa iz Sarajeva svjesno pristao na laž i stao uz bok potencijalnog koalicionog partnera, Milorada Dodika.”

U slučaju Dženana Memića, Ljubo i Bekrija Seferović su prvostepenom presudom oslobođeni optužbi za krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa i neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći.

Čuvena je Volterova izreka; “Često je očaj dobijao bitke!”. Očaj je natjerao Davora Dragičević, i Muriza Memića,  da izvojuju bitku! Doživjeli su  tragediju, izgubili svoju djecu na najgrublji mogući način. I nisu sami. U četvrtak, 4. oktobra 2018. godine navršilo se devet godina od tragičnog ubistva navijača FK Sarajeva, Vedrana Puljića. Iako je prošlo devet godina od tog zločina njegov se ubica još uvijek slobodno kreće. Sudski proces i zakonska kazna zaobišli su i druge osobe, koje su ranile još šest  navijača FK Sarajeva tog dana. I tako u nadogled od Mahira Rakovca, 14 godišnjeg dječaka koji je počinio samubistvo zbog vršnjačkog nasilja u školi pa do 102 nevino ubijene djece u Prijedoru čije vlasti neodobravaju izgradnju spomen obilježja. I svakog drugog dijeteta, žrtve nasilja.

Davor Dragičević i Muriz Memić uzeli su pravdu u svoje ruke kada ih je iznevjerila  država, njene institucije i bh. pravosuđa. Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) imenuje nosioca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini. Političari biraju sudije i sudijinice u VSTV-u a ko bira političare zna se. Ovo je ukleti lanac koji nam jasno pokazuje zašto se pravda danas traži na ulicama, ko je odgovoran i  zbog čega se ubice štite i slobodno šetaju ulicama.

Zato se slažem sa gore navedenom konstatacijom novinara Slobodne Bosne; Političari se plaše solidarisanja Bošnjaka, Srba, Hrvata, Bosanaca i drugih kako nas vole „utornjavati“. Željeli bi oni da ostanemo u našim nacionalnim torovima jer ne treba da nas se tiču ubijena djeca iz suprotnih nacionalnih korpusa! A ako se radi o „našoj“ djeci onda najbolje da „problem“ pometemo ispod tepiha kako se ne bi dizala velika prašina.

Da li je Dženanova, Davidova, Vedranova žrtva bila uzaludna? Ako svijet u Bosni i Hercegovini ostane onakav kakav je danas onda jeste! Ja ću danas biti uz Muriza Memića i Davora Dragičevića i tražiti PRAVDU.

05.10.2018.

CIK: SVE SPREMNO ZA NEDJELJNE OPŠTE IZBORE U BOSNI I HERCEGOVINI

05.10.2018.

MILIONI OD GRAĐANA ZA KAMPANJE STRANAKA

05.10.2018.

ADNAN ĆERIMAGIĆ: NEMA LAKIH DOGOVORA NA BALKANU

05.10.2018.

ČEDOMIR JOVANOVIĆ U SARAJEVU: MOJA SRBIJA JE UVIJEK STRADALA KADA JE STRADALA BOSNA

Čedomir Jovanović u Sarajevu: Moja Srbija je uvijek stradala kada je stradala BosnaPredsjednik Liberalno-demokratske partije Srbije Čedomir Jovanović posjetio je glavni grad BiH posljednjeg dana predizborne kampanje i pružio podršku predsjedniku Demokratske Fronte Željku Komšiću.

Na pitanje zašto podržava Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH, Jovanović je kazao da bi u svakom normalnom društvu takvom čovjeku kao što je Komšić dolazili da ga pitaju šta da rade dalje. s obzirom da je već bio na toj funkciji.

“Ima i DF i GS svoje stranačke politike i programe. Da je ovo normalno vrijeme ja bi se bavio mojim LDP-om, a pratio vaše izbore kako se to radi u normalnim vremenima”, rekao je Jovanović kazavši kako to mora uraditi jer se ovdje vode unutarstranački ratovi, prenosi Klix.ba.

“Ono što simbolizira mene i Željka je svetinja, a to je očuvanje mira u Bosni. Mir koji imamo treba da čuvamo sada. Sada se on brani, a ne u nekom ratu”, kazao je Jovanović i dodao kako zvanična Srbija favorizira Milorada Dodika i da se na taj način direktno miješa u izborni proces naše države.

Jovanović je danas prošetao ulicama Sarajevo. Zajednom s njim su bili Željko Komšić, te Emir Suljagić, Nihad Čolpa, Reuf Bajrović, Milan Dunović i Muhamed Fazlagić.

“Ono čega sam ja svjestan jeste da Srbija nema snagu da nosi i Kosovo i Republiku Srpsku i pod velikim je pritiskom jer pokušava da nađe rješenje s Prištinom. Dominantno uvjerenje je da treba nastaviti po starom ali u takvom odnosu nestajemo i propadamo, i šta vam je nesretnija i nestabilnija Srbija, to vam je Bosna ugroženija”, rekao je Jovanović naglašavajući da on ovdje nije došao da bi se takmičio s Aleksandrom Vučićemveć da gradi mir.

“Ono što znam jeste da znam kad god je mirna Bosna, da je mirna i Srbija. Moja Srbija je uvijek stradala kada je stradala Bosna. Možda to tako nije izgledalo 1995. godine, ali 1999. godine su ljudi mogli da razumiju o čemu sam ja govorio kad su vidjeli one kolone koje su opet špartale Beogrdom i Srbijom u nesreći u kojoj nas je ubila Miloševiećeva luda politika”, kazao je Jovanović.

Jovanović je prokomentirao i tvrdnje Komšićevih političkih protivnika, da Komšić na osnovu bošnjačkih glasova sebi želi obezbijediti mjesto u Predsjedništvu BiH.

“Kakav populizam u tome što u Bosni, koja je ovako krvava i nesretna pokušava da vodi građansku politiku. Zašto što su Bošnjaci ti koji glasaju za njega, zato što su najviše svjesni jer su najveću cijenu tog ludila iz devedesetih oni platili”, kazao je Jovanović i dodao kako nema potrebu braniti Komšića jer je on ovaj narod, svojom politikom, želi zaštiti od svakog zla.

05.10.2018.

ŽELJKO KOMŠIĆ : 'AKO DODIK I ČOVIĆ UĐU U PREDSJEDNIŠTVO, MEDVJED I VUK ĆE DOBITI JANJE NA ČUVANJE'

05.10.2018.

ČOVIĆEVI FRATRI

05.10.2018.

VALENTIN INZKO PRED IZBORE PORUČIO GRAĐANIMA BiH: "IZAĐITE NA IZBORE, SAMI ODLUČITE O VAŠOJ SUDBINI"!

INZKO PRED IZBORE PORUČIO GRAĐANIMA BIH: "Izađite na izbore, sami odlučite o vašoj sudbini"!

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko danas je apelirao na birače da iskoriste svoje demokratsko pravo i da glasaju u nedjelju na općim izborima.


INZKO PRED IZBORE PORUČIO GRAĐANIMA BIH: 'Izađite na izbore, sami odlučite o vašoj sudbini'!

.......................
Inzko u izjavi navodi da će 7. oktobra građani Bosne i Hercegovine imati priliku da glasaju na općim izborima i da odluče ko će predstavljati njih i njihove interese u naredne četiri godine.

"Apeliram na svakog birača da iskoristi svoje demokratsko pravo i da glasa. U nedjelju odvojite 40 minuta vašeg vremena za četiri godine vaše budućnosti. Ne dozvolite da vas zastraši pozivanje na podjele, gruba retorika i prijetnje. Koristeći svoje pravo da glasate, vi odlučujete o svojoj sudbini i o svojoj budućnosti", poručio je visoki predstavnik.

Razmislite, dodao je on, o stvarima koje sprečavaju ovu zemlju da bude stabilan i prosperitetan dom za vas i vašu porodicu.

"Vaš glas može pomoći da ova zemlja postane mjesto gdje vrijedi ostati, a ne mjesto koje ćete vi i vaša djeca morati napustiti. Pažljivo pogledajte ko su kandidati i pronađite one koji zaslužuju vaše povjerenje i one koji mogu ostvariti rezultate koji su vam potrebni. Nek’ se čuje vaš glas. Sami odlučite o vlastitoj budućnosti. U suprotnom, drugi će odlučivati umjesto vas", navodi se u izjavi visokog predstavnika Valentina Inzka, saopćeno je iz OHR-a.
Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89214140

Powered by Blogger.ba