Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

02.10.2018.

PITANJE OD KOJEG VAS JEZA HVATA

PITANJE OD KOJEG VAS JEZA HVATA: Po čijem naređenju pripadnici Specijalne policije RS-a zatvaraju GRAĐANE U ŠAHTOVE?

Pitanja za Gorana Balabana, komandanta Specijalne jedinice MUP RS: Da li ste sa Ilićem dogovorili kriminalizaciju Ubijenog Davida; Da li ste sa Ilićem, Karanom i Kremenovićem usaglasili puštanje u javnost lažnog toksikološkog nalaza; U čije ime i po čijem naređenju pojedini pripadnici Specijalne policije zatvaraju građane u šahtove.


PITANJE OD KOJEG VAS JEZA HVATA: Po čijem naređenju pripadnici Specijalne policije RS-a zatvaraju GRAĐANE U ŠAHTOVE?


.............

Piše: Slobodan Vasković Gospodine Balaban, odgovorite javnosti na sledeća pitanja: 

 

26.03.-O čemu ste razgovarali sa Darkom Ilićem, načelnikom Uprave za organizovani kriminal MUP RS, neposredno prije zločinačkog presa, 26.03., na kojem je Vaš sagovornik lažno optužio Davida Dragičevića da je opljačkao kužu Đorđa Rađena i na taj način kriminalizovao žrtvu teškog Ubistva?  

 

Da vas podsjetim - ta dva Vaša razgovora bila su poslednja Ilićeva komunikacija prije održavanja  zločinačkog presa, koji je počeo tačno u podne! 

 

-Da li ste prije presa dogovorili kriminalizaciju Ubijenog davida?

 

 -O čemu ste razgovarali sa Ilićem nakon zločinačke pres konferencije, oko 16.30? 

 

Prethodno je Ilić obavio razgovor sa Željkom Karanom, patologom. Da li Vas je Ilić tada obavijestio o svom razgovoru sa Karanom i dogovorima koje su postigli? Da li ste dogovarali sa Ilićem i Karanom da se u javnost pusti lažni toksikološki nalaz, prema kojem je David navodno bio pod dejstvom narkotika?  T

 

aj lažni nalaz je pušten u opticaj baš tog 26.03., zloupotrijebili su ga Dragan Lukač i Milorad Dodik, optužujući Ubijenog Dječaka da je narkoman, ali su toksikološki nalazi, koje su uradile ovlaštene laboratorije, dokazale da David nije bio pod dejstvom narkotika. Preciznije, da ih uopšte nije koristio.  

 

27.03.-Da li ste se sa Ilićem 27.03., prije podne čuli dva puta, a potom i treći put oko 12 časova i 30 minuta, da bi dogovorili novi razgovor sa Karanom, koji je i obavljen pola sata kasnije? Prije i poslije razgovora sa Karanom, Ilić se konsultovao sa svojom “desnom rukom” Dubravkom Kremenovićem. Razgovori Ilića, Kremenovića i Karana, tog 27.06., nastavljeni su do kasnih večernjih sati, ali to Vam je već sigurno poznato. 

 

Međutim, da li Vam je poznato da je upravo Dubravko Kremenović nadgledao uviđaj, 24.03., kada je nađeno tijeo Davida Dragičevića i komandovao šta će se na njemu raditi? Da li vam je poznato da je Kremenović veza inspektora-kriminalca Bojana Karanovića i Đorđa Rađena, koji je prijavio lažnu pljačku kuće, za koju je lažno optužen David, prema Iliću? 

 

Zatvaranje u šahtove 

 

Sada još nekoliko pitanja za Vas

 

:-Da li Vam je poznato da neki od specijalaca zatvaraju pojedine građane u šahtove, jer se ne dopadaju tajkunima ili članovima njihovih porodica?

 

 -Da li Vi izdajete ta naređenja? 

 

-Da li je zatvaranje građana u šahtove uobičajena praksa Specijalne policije? 

 

-Da li su vam poznata imena tajkuna koji su imali tu privilegiju da se oni, koji im se ne dopadaju, zatvaraju u šahtove, premlaćuju i muče na razne druge načine od pripadnika Specijalne policije?

02.10.2018.

"KO IH JE UBIO?": GRAĐANI BANJALUKE, SARAJEVA, TUZLE I ZENICE 5. OKTOBRA TRAŽE PRAVDU ZA DAVIDA I DžENANA

"KO IH JE UBIO?": Građani Banje Luke, Sarajeva, Tuzle i Zenice 5. oktobra traže pravdu za Davida i Dženana

Davor Dragičević, Davidov otac, već nekoliko dana mirno stoji sa zapaljenom svijećom i ne progovara. Umjesto njega pričaju drugi, oni koji su poznavali Davida, ali i oni koji strahuju za svoju djecu u ovakvom svijetu.


'KO IH JE UBIO?': Građani Banje Luke, Sarajeva, Tuzle i Zenice 5. oktobra traže pravdu za Davida i Dženana - 1

..............................
Građani Banje Luke, Sarajeva, Tuzle i Zenice održat će 5. oktobra skup "Pravda za Davida i Dženana" tražeći od bh. vlasti da riješe ove slučajeve i da zaštite djecu u svim dijelovima BiH.Održavanje skupova potvrđeno je danas na Trgu Krajine kada su se građani Banje Luke okupili održali su 191. put uzvikujući pitanje "Ko je ubio Davida?". Držeći pesnice u zraku poručili su kako poslije 5. oktobra ništa neće biti isto.

Davor Dragičević, Davidov otac, već nekoliko dana mirno stoji sa zapaljenom svijećom i ne progovara. Umjesto njega pričaju drugi, oni koji su poznavali Davida, ali i oni koji strahuju za svoju djecu u ovakvom svijetu.

"Tražimo samo istinu i pravdu, odgovore ne dobijamo. Ne dobijamo ih jer je mnogo saučesnika i onih koji kriju istinu. Nismo ni očekivali da ćemo išta dobiti od institucija, zato smo tu, zato smo uz Davora. Imamo još tri dana da ga podržimo kao roditelja koji je izgubio dijete. Nije on jedini, 5. oktobra okupljaju se i u Sarajevu, Tuzli i Zenici. Pozivamo sve dobre građane da podrže velikog oca sa Davidovog trga. Ostajemo i ne idemo nigdje", kazao je jedan od članova grupe "Pravda za Davida".

Na skupu se obratio i Stefan Simić iz Beograda, koji je rekao da će biti uz Davora i tog dana.

"Narednih dana Banja Luka će biti centar svijeta, jer se dešava narod koji pobjeđuje. Svi oni koji pričaju da su ovi ljudi rušitelji Republike Srpske, ne shvataju da je oni ruše sa takvim izjavama", rekao je Simić.

Za 5. oktobar najavljeni su veliki skupovi u, za sada, četiri grada BiH. U Sarajevu će skup voditi Muriz Memić koji traži odgovor na pitanja "ko je ubio njegovog sina Dženana", te da se odgovorni privedu pravdi.

S druge strane, Davor Dragičević je obećao je da će tada reći imena onih koji su, navodno, oteli, mučili, silovali i ubili Davida, te ga bacili u potok Crkvena gdje je pronađen. Podsjetimo, Dragan Lukač kazao je kako još nije odlučeno da li će policija zabraniti ovaj skup s obzirom da još nije prijavljen, dodavši kako imaju informacija da će u petak u Banju Luku doći navijačke grupe iz FBiH s ciljem narušavanja reda i mira. Članovi grupe "Pravda za Davida" i građani Banje Luke koji protestuju svaki dan poručili su da su zgroženi ovakvim izjavama.

Od 19. septembra on i nekoliko članova grupe "Pravda za Davida" ne odlaze svojim kućama već noći provode na Trgu Krajine.

Za sada je uhapšena jedna osoba koja se tereti da je saučesnik u prikrivanju uzroka smrti Davida Dragičevića, a podnesena je i krivična prijava protiv patologa Željka Karana koji je vršio obdukciju.

Kada je u pitanju slučaj Dženana Memića, Ljubo i Bekrija Seferović su prvostepenom presudom oslobođeni optužbi za krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa i neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći.
02.10.2018.

FARIS VEHABOVIĆ: IZBORNA DISKRIMINACIJA GRAĐANA BiH

02.10.2018.

ŽELJKO KOMŠIĆ : NIJE OVO VRIJEME KOLEBANJA, NEGO VRIJEME ODLUKE, ILI SMO ZA BiH ILI PROTIV NJE,

Željko Komšić : Nije ovo vrijeme kolebanja, nego vrijeme odluke, ili smo za BiH ili protiv nje,

Nije ovo vrijeme kolebanja, nego vrijeme odluke, ili smo za BiH ili protiv nje, poručio je kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Demokratske fronte.

“Pojedini dušebrižnici danas nam govore da smo pogriješili kada smo 2015. napustili vlast, da nismo trebali izaći iz vlasti, iako su nam rado ugledali leđa, i prepustili Draganu Čoviću sve što su mogli prepustiti. Zato Čović danas združeno sa Dodikom, i po uzoru na njega pravi paralelne institucije, i prijeti građanima BiH. Posljedica je to ‘relaksacije’ odnosa s Čovićem i HDZ-om, pa su zauzvrat bili nagrađeni time što ih se javno htjelo predstaviti kao ni manje ni više nego isilovce, kao strani element na tlu Evrope”, kazao je  na skupovima u Bihaću i Cazinu kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, a prenosi TV N1.

“Varaju se ako misle da će Čovićeva osnovna politička intencija koja se sastoji u tome da se uzme što više vlasti, a da se za njeno obnašanje ne snosi nikakva odgovornost, biti suzbijena ukoliko se udovolji njegovim željama. Na osnovu dosadašnjeg iskustva vrlo je jasno da se tome mogu nadati samo naivni. Radi se o politici koja kada joj se pruži prst, ona odmah hoće da vam izvadi obje ruke iz ramena. Međutim, građani to uviđaju i nisu slijepi”, rekao je Komšić.

“Za nas su govorili da smo propali, da smo se raspali, da nas nigdje nema. Kako to da nas nigdje nema a zvanični Zagreb, hrvatska diplomatija, mediji i obavještajne službe, ne prestaju da pričaju o nama? Ta valjda da nas nigdje nema, niko i ne bi govorio o nama”, naveo je Komšić.

“Očito je da nas ima, itekako. Koliko nas ima, to ja ne znam. Uostalom ko to može znati. Nemamo mi sveske u kojima bilježimo to ko je naš građanin i glasač. Mi ne držimo nikoga za vrat, niti mu stvaramo osjećaj partijske dužnosti da nama da glas. Naši su svi građani Bosne i Hercegovine. Ako ih već ne dijelimo po nacionalnoj, nećemo da ih dijelimo ni po stranačkoj pripadnosti”, dodao je.

“Zato ne znamo koliko nas je, ali znamo nešto drugo. Znamo da smo spremni da se žrtvujemo za našu državu. Nismo toliko masovni kao neke druge političke stranke, kao što rekoh, nemamo sveske u koje to bilježimo, ali znamo i vjerujemo u ono što je rekao komadant Izet Nanić: ‘Bolje pet stotina hrabrih koji su spremni život dati za Bosnu i Hercegovinu, nego pet hiljada onih koji se kolebaju’. Mi se ne kolebamo”, zaključio je Komšić.

(Kliker.info)

02.10.2018.

VALENTIN INZKO NAPISAO KOLUMNU: "IZBORNA STVARNOST BiH, NACIONALISTI NISU PATRIOTE"

VALENTIN INZKO NAPISAO KOLUMNU: "Izborna stvarnost BiH, nacionalisti nisu patriote"

Visoki predstavnik u BIH napisao je koumnu za Wiener Zeitung povodom predstojećih izbora u BIH. Kolumnu prenosimo u nastavku:


VALENTIN INZKO NAPISAO KOLUMNU: 'Izborna stvarnost BiH, nacionalisti nisu patriote'

Piše: Valentin Inzko
 

Građani Bosne i Hercegovine na izbore će izaći 7. oktobra. Predizborna kampanja za sada je u velikoj mjeri razočaravajuća, budući da praktično nije bilo razgovora niti debate o pitanjima koja su zaista važna za građane BiH, kao što su ekonomija i vladavina prava. 
 
Brojne političke stranke, a posebno najveća politička stranka u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, i dalje koriste nacionalističku retoriku podjela kako bi privukle birače.
 
Međutim, ne izaziva zabrinutost samo neodgovorna retorika nego i uporna nacionalistička politika nekih političara. 
 
Oni koji se sjećaju devedesetih još uvijek pamte razaranja koja je takav nacionalizam donio Balkanu, a posebno Bosni i Hercegovini. Još uvijek se sjećamo rijeke izbjeglica koje su bježale pred nasiljem i tražile sigurnost diljem Evrope, posebno u susjednim zemljama, uključujući i Austriju. Ukoliko bi nacionalisti u Bosni i Hercegovini izazvali nove političke krize, izazovi pred kojima bi se našla Evropa – koja se već teško nosi sa migrantskom krizom – bili bi još veći.
 
Ovih dana, nacionalistički političari teže da ponište reforme postignute nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma 1995. godine. Pri tome rade ne samo protiv interesa građana Bosne i Hercegovine nego i interesa brojnih evropskih zemalja, koje žele da se ta zemlja i regija uspješno nose sa savremenim izazovima ilegalnih migracija, prekograničnog organiziranog kriminala i drugim pitanjima. Drugim riječima, nacionalisti na Balkanu nisu patriote i ne mogu biti pouzdani partneri u težnji da regija i cijeli kontinent postanu bolje mjesto. Oni rade protiv nas.

inzkova-kolumna
 
Ono što je najvažnije jeste da je politika nacionalizma i podjele iznevjerila mnoge građane Bosne i Hercegovine. I zaista, bez obzira što većina ljudi i dalje glasa za iste stranke koje su zemlju i dovele u stanje blokade, istovremeno mnogi napuštaju ovu zemlju zbog frustracija – posebno mladi – oko 20.000 godišnje. Oni su izgubili nadu da će se stvari u Bosni i Hercegovini ikada promijeniti nabolje. Njima nedostaje politička stabilnost, vladavina prava, izgledi za posao, pouzdana infrastruktura, kvalitetno zdravstvo i mnogo drugih stvari koje mi Evropljani često uzimamo zdravo za gotovo. Naravno, političari velikim dijelom izbjegavaju odgovornost za emigraciju najboljih i najpametnijih ljudi iz ove zemlje, ali jasno je da je krivica na onima koji sprečavaju efikasno i uspješno funkcioniranje države, istovremeno se skrivajući iza nacionalističke retorike.
 
Od početka kampanje sam poticao građane da iskoriste svoje građansko pravo i izađu na izbore. Ohrabrivao sam građane da razmisle o stvarnim pitanjima koja se tiču njihove budućnosti i budućnosti njihove djece prije nego što u oktobru daju svoj glas. A građane BiH koji žive u inostranstvu bih upitao: šta ih je natjeralo da odluče da napuste zemlju? I šta bi se trebalo poboljšati da se vrate nazad?
 
Iskreno se nadam da će svaki građanin u zemlji i u inostranstvu ozbiljno izvagati posljedice svoga glasanja i glasati za pozitivnu budućnost i prosperitetnu, stabilnu i jednostavno “normalnu” Bosnu i Hercegovinu.

02.10.2018.

ESAD BAJTAL: GLASAT ĆU ZA ONE KOJI ZAGOVARAJU STVARNI SOCIJALIZAM

02.10.2018.

DENISU BEĆIROVIĆU JE NEDOPUSTIVO, ŠTETNO I MOŽE IMATI DALEKOSEŽNE NEGATIVNE POSLJEDICE...

PREDIZBORNI FINIŠ SDP-ovog KANDIDATA: Evo šta je po Bećiroviću nedopustivo, štetno i može imati dalekosežne negativne posljedice

„Projekat paralenog predstavljanja u inostranstvu pod maskom privrednih predstavništava niže bh. administrativne jedinice RS osmislio je i realizirao Milorad Dodik“


PREDIZBORNI FINIŠ SDP-ovog KANDIDATA: Evo šta je po Bećiroviću nedopustivo, štetno i može imati dalekosežne negativne posljedice


.........................

Kandidat za člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović izjavio je da državnu diplomatsko-konzularnu mrežu naše zemlje, koja je već oslabljena podjelama i manjkom profesionalnosti i efikasnosti, dodatno urušava praksa otvaranja raznih paradiplomatskih predstavništava.

 

„Neshvatljivo je da Predsjedništvo BiH kao kreator vanjske politike Bosne i Hercegovine paradiplomatsku praksu nije u korijenu zaustavilo, nego je dozvolilo rušenje ugleda države u svijetu.

 

Dok se s jedne strane urušava naša državna diplomatsko-konzularna mreža, s druge strane razna paradiplomatska predstavništva koje je otvorio bosanskohercegovački entitet RS u inostranstvu, kao i najave da će to isto uraditi i kantoni gdje vlast ima HDZ BiH, vode u dalje rastakanje utvrđene vanjske politike države Bosne i Hercegovine.

 

Takav koncept predstavljanja Bosne i Hercegovine je nedopustiv, štetan i ima dalekosežne negativne posljedice“, rekao je dr. Bećirović.

 

Projekat paralenog predstavljanja u inostranstvu pod maskom privrednih predstavništava niže bh. administrativne jedinice RS osmislio je i realizirao Milorad Dodik. Kroz njih ustvari provodi partikularne interese i opasne ideje vladajuće vrhuške iz Banja Luke.

 

Na taj način želi se srušiti mnogo više od zajedničke vanjske politike Bosne i Hercegovine i to mora prestati što prije“ dodao je Bećirović i zaključio:

 

„Diplomatsko-konzularna mreža Bosne i Hercegovine mora djelovati u koordinaciji sa državnim institucijama i biti sposobna da efikasno artikulira interese svakog dijela Bosne i Hercegovine, te treba posebno djelovati u interesu nosilaca privrednog razvoja države.

 

Takva mreža mora promovisati kulturna dostignuća, akademsku saradnju, jačati vezu sa dijasporom i vršiti brojne druge, za cijelo društvo korisne funkcije. Ukoliko postoje specifični interesi nižih administrativno-teritorijalnih jedinica u našoj zemlji, oni se mogu artikulirati kroz diplomatsko-konzularnu mrežu Bosne i Hercegovine, a ne paradiplomatskih predstavništava.

 

Kao član Predsjedništva BiH štititi ću državu Bosnu i Hercegovinu od pokušaja daljeg  urušavanja njenog ugleda na vanjskom planu. Tražit ću da se na pravilan, racionalan, efikasan i mjerljiv način zastupaju njeni interesi, a nikakav paralelizam neće više biti tolerisan“, zaključio je Bećirović.

 

 

02.10.2018.

LARISA CERIĆ : OVO JE REZULTAT ZA SVE NAS

Larisa Cerić : Ovo je rezultat za sve nas


Na svjetskom džudo prvenstvu za seniore i seniorke održanom u Bakuu predstavnica Bosne i Hercegovine – Larisa Cerić zauzela je treće mjesto i osvojila bronzanu medalju.Larisa se ovim rezultatom još jednom upisala u historiju i ostvarila jedan od najboljih rezultata u historiji bh. sporta. Međutim i pored velikog uspjeha odziv novinara na press konferenciji nije bio veliki.

“I ovo što nema mnogo novinara i što je slabo medijski popraćeno, i to doživljavam kao neki izazov, a ne demotivaciju za dalji rad. Bili novinari ili ne tu, moj rezultat ostaje. Mogu razumjeti da ljudima ovaj sport nije previše interesantan. Da ima više medija, bilo bi i više sponzora, ali šta je, tu je”, rekla je Cerić na početku press konferencije i dodala:

“Konkurencija u Bakuu je bila jaka, imala sam pet teških borbi. Zadovoljna sam turnirom, bila sam maksimalno fokusirana i na kraju, hvala Bogu, uspjela doći do medalje. Polufinale je bilo teško, jer japanska predstavnica je iskoristila moj pad koncentracije. Ipak, u borbi za treće mjesto sam dala sve od sebe te sam pobijedila Britanku i osvojila bronzu.

Zahvalna sam svima koji me podržavaju i koji su uvijek uz mene, treneru Crnogorcu, Arijani Jahi, mojoj porodici i svim ljudima koje me podržavaju. Ovo je rezultat svih nas, a nadam se da ćemo u narednim godinama praviti još bolje rezultate. Ova godina je bila kao iz snova, a dalje želim da se kvalifikujem u Tokio na OI i da ostvarim što bolji rezultat”, istaknula je Cerić.

Sa Cerić se slaže i njen trener Branislav Crnogorac.

“Fudbal je najpopularniji sport u cijelom svijetu i razumijem da je interesovanje manje, ali su novinari definitivno mogli biti tu. Treba razgovarati s medijima i probuditi ih. Imali smo odličan odziv kad je bila druga u svijetu”, rekao je Crnogorac.

(Kliker.info-Radio Sarajevo)

02.10.2018.

ROBOVI PREDRASUDA, ROBOVI MRŽNJE

02.10.2018.

KRIŽ NA GROBU EVROPE

02.10.2018.

ŠTO DONOSI NOVI TRGOVINSKI SPORAZUM SAD, KANADA I MEKSIKO?

02.10.2018.

DIANA ZELENIKA UPOZORAVA : "DUŽNOSNICI HRVATSKE DRSKO I SUROVO UTIČU NA IZBORE U BiH, OPET HOĆE POKRASTI GLASOVE"

Diana Zelenika upozorava : “Dužnosnici Hrvatske drsko i surovo utIču na izbore u BiH, opet hoće pokrasti glasove”Diana Zelenika, kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice 1990 za članicu Predsjedništva Bosne i Hercegovine reagirala je danas na, kako je kazala, sve grublje miješanje službenika Hrvatske u izborni proces u BiH, saopćeno je iz HDZ-a 1990.

“U povodu politički sve grubljeg miješanja u izborni proces BiH od strane dužnosnika RH, a u korist jedne političke stranke imam potrebu ali i obvezu reagirati”, stoji u saopćenju za javnost Diane Zelenike.

Potpredsjednik HDZ-a Republike Hrvatske i potpredsjednik hrvatskog Sabora gospodin Milijan Brkić surovo i drsko utječe na izborni rezultat i isti kreira izbornim inženjeringom putem takozvanih dopisnih glasova, a u korist kandidata HDZ BiH.Fiktivne prijave, masovna krađa identiteta i namještanje glasova po izbornim jedinicama metodologija je rada potpredsjednika hrvatskog Sabora koji uz rusku obavještajnu i logističku potporu, kako saznajemo od mega-media.hr, nasilno mijenja suvremenu političku stvarnost”, ističe Zelenika i dodaje:

“Opet se nastoji krađom glasova ostati na vlasti i poništiti legalnu i legitimnu izbornu volju hrvatskih birača. Smatram da je politički nužno ukazati na nadolazeću izbornu krađu i pozivam sve Hrvatice i Hrvate da podrže mene u kandidaturi za članicu predsjedništva i ne dopuste ponovni ulazak zla u Predsjedništvo BiH”, saopćeno je iz štaba Diane Zelenike.

(Kliker.info-SB)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89214279

Powered by Blogger.ba