Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

31.10.2018.

OFFSHORE ZA UBOJICE

31.10.2018.

KO IMA KORISTI, A KO ŠTETE OD MIGRANTSKE KRIZE?

31.10.2018.

HRVATSKI UDAR NA BOSNU I HERCEGOVINU

31.10.2018.

PREDRAG KOJOVIĆ CIK-OVOG UDARA: "POPIS STANOVNIŠTVA IZ '1991. MORA OSTATI BRANA OSTVARENJU RATNIH CILJEVA"


KOJOVIĆ PROTIV CIK-ovog UDARA: "Popis iz ‘91. mora ostati brana ostvarenju ratnih ciljeva"

Službe CIK-a danas su dobile zadatak da izrade više prijedloga u vezi s budućim preraspodjelama mandata u Domu naroda FBiH. Mnogo toga zavisit će da li će u odluci primjenjivati rezultate popisa iz 1991. ili iz 2013. Za Našu stranku primjena rezultata popisa iz 2013 je neprihvatljivo, kaže Predrag Kojović.KOJOVIĆ PROTIV CIK-ovog UDARA: 'Popis iz '91. mora ostati brana ostvarenju ratnih ciljeva'


......................

"Prije svega, neprihvatljivo je da upravni organ, a CIK to jeste, donosi odluku koju samo nadležno zakonodavno tijelo smije donijeti. Ja razumijem da su oni u tu poziciju dovedeni nebrigom i nedostatkom interesa za tu obavezu ljudi koji su prošli mandat proveli u klupama Parlamentarne Skupštine BiH kao i HDZ - SNSD blokadom u Federalnom parlamentu. Bez obzira, to je apsolutno neprihvatljivo i po našim zakonima u ovom konkretnom slučaju i po standardima demokratije u generalnom smislu. Ali čak i ako na trenutak zanemarimo taj formalno-pravni problem, onda ja moram u ime Naše stranke reći da je za nas napuštanje popisa iz '91 godine u ovom trenutku neprihvatljivo i da će Naša stranka pokrenuti to pitanje pred Ustavnim sudom BiH i ići ako treba do Strasburga", navodi Kojović.

 

"Dok god nacionalisti ne odustanu od pokušaja da mirnim sredstvima ostvare ratne ciljeve, popis iz '91. mora ostati referenca za etničku strukturu zakonodavne i izvršne vlasti. To nije i ne može biti pitanje praktičnosti, nego prije svega etičko pitanje koje za nas ima status kategoričkog imperativa", stoji u reakciji Kojovića.

31.10.2018.

BURNE REAKCIJE NAKON NAJAVE CIK-A: IZ GORAŽDA PORUČILI DA ĆE BLOKIRATI DOM NARODA FBiH AKO CIK PRIMJENI POPIS IZ 2013.

BURNE REAKCIJE NAKON NAJAVE CIK-a: Iz Goražda poručili da će blokirati Dom naroda FBiH ako CIK primjeni popis iz 2013.

"Ustavom FBiH je propisano da se mandati dodjeljuju na osnovu popisa stanovništva iz 1991. godine sve do provedbe Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Mi ćemo sutra zatražiti zvanično zakazivanje sjednice, predložiti Skupštini BPK Goražde da blokira izbor delegata u Dom naroda FBiH iz ostalih konstitutivnih naroda čime ne bi mogao biti formiran Dom naroda FBIH, a time ni izabrana Vlada FBIH", izjavio je Suad Došlo iz SDP-a Goražde.


BURNE REAKCIJE NAKON NAJAVE CIK-a: Iz Goražda poručili da će blokirati Dom naroda FBiH ako CIK primjeni popis iz 2013.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Rukovodstva SDP i DF Goražde razmatraju mogućnost zakazivanja hitne vanredne sjednice Skupštine BPK Goražde povodom najava CIK-a BiH da dodjeli mandate delegatima u Dom naroda FBIH u skladu sa popisom stanovništva iz 2013. godine. "Ustavom FBiH je propisano da se mandati dodjeljuju na osnovu popisa stanovništva iz 1991. godine sve do provedbe Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Mi ćemo sutra zatražiti zvanično zakazivanje sjednice, predložiti Skupštini BPK Goražde da blokira izbor delegata u Dom naroda FBiH iz ostalih konstitutivnih naroda čime ne bi mogao biti formiran Dom naroda FBIH, a time ni izabrana Vlada FBIH", izjavio je za Klix.ba Suad Došlo iz SDP-a Goražde.

Ističe da to praktično znači formiranje trećeg eniteta, a to je uvod u raspad BIH. 

"Nisam siguran da to razdruživanje može biti na miran način, zato mi upozoravamo CIK BIH da primjeni odredbe Ustava FBIH u kojem je propisano da svaki kanton u FBIH delegira najmanje jednog delegata iz sva tri konstitutivna naroda u Dom naroda FBIH", rekao je on.
31.10.2018.

CIK-OV DESANT NA IZBORNI SISTEM BiH: AMBASADA SAD O PROVEDBI IZBORNIH REZULTATA I ULOZI CIK-A BiH

CIK-ov DESANT NA IZBORNI SISTEM BiH: Ambasada SAD o provedbi izbornih rezultata i ulozi CIK-a BiH

"U nedostatku zakonodavnog rješenja, Centralna izborna komisija ima zakonsku obavezu da provede izborne rezultate, uključujući formiranje Doma naroda Federacije BiH, sukladno Ustavu Federacije BiH, Izbornom zakonu i relevantnim odlukama Ustavnog suda."


CIK-ov DESANT NA IZBORNI SISTEM BiH: Ambasada SAD o provedbi izbornih rezultata i ulozi CIK-a BiH - 1

.........................
Nakon današnje sjednice CIK-a BiH, posve je jasno da većina članova ove institucije zagovara popis stanovništva iz 2013. godine kao osnov za provođenje izbornih rezultata, iako bi time bio prekršen Ustav FBiH. 

Od Ambasade SAD u BIH zatražili smo mišljenje šta bi značilo i kakve bi posljedice imalo provođenje izbornih rezultata na osnovu popisa stanovništva iz 2013. godine.  

Iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a za Vijesti.ba dostavljen je odgovor koji prenosimo u cijelosti: 
 
- U proteklih godinu dana, međunarodna zajednica pokušala je pomoći dijalog između političkih stranaka u nastojanju da se riješe nedostaci u Izbornom zakonu. Usljed nedostatka političke volje za kompromisom, stranke nisu postigle dogovor o zakonodavnom rješenju.

U nedostatku zakonodavnog rješenja, Centralna izborna komisija ima zakonsku obavezu da provede izborne rezultate, uključujući formiranje Doma naroda Federacije BiH, sukladno Ustavu Federacije BiH, Izbornom zakonu i relevantnim odlukama Ustavnog suda.
 
I dalje ostaje od ključne važnosti da partneri u BiH rade na pronalaženju rješenja u skladu sa europskim i demokratskim normama koja jamče kako političku ravnopravnost tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, tako i jednakost svih građana BiH, uključujući i one koji se svojom voljom ne identificiraju kao pripadnici nekog konstitutivnog naroda.


//////////////////////////////////////////

OHR SE SUPROTSTAVIO CIK-u: "Mora se primjeniti Ustav FBiH"

Nakon današnje sjednice CIK-a BiH, posve je jasno da većina članova ove institucije zagovara popis stanovništva iz 2013. godine kao osnov za provođenje izbornih rezultata, iako bi time bio prekršen Ustav FBiH.OHR SE SUPROTSTAVIO CIK-u: 'Mora se primjeniti Ustav FBiH'

..........................
Od OHR-a zatražili smo mišljenje šta bi značilo i kakve bi posljedice imalo provođenje izbornih rezultata na osnovu popisa stanovništva iz 2013. godine.  

 

"Za žaljenje je što stranke na vrijeme nisu postigle dogovor o izbornoj reformi u vezi sa Domom naroda FBiH. Mogli su se naći dobar kompromis i rješenja, ali nije bilo političke volje da se ovom pitanju ozbiljno pristupi. Na bh. vlastima je da nađu rješenje koje će omogućiti neometano formiranje vlasti. Nijedna stranka ne treba blokirati provedbu izbornih rezultata. Što se tiče popisa, OHR je više puta izjavio da se mora primijeniti Ustav FBiH. Ovaj stav je iznesen i u dopisu koji je OHR u svojstvu Amicus Curiae dostavio Ustavnom sudu BiH u vezi sa predmetom Krišto", kazala nam je Ljiljana Radetić, glasnogovornica OHR-a.

 

Podsjetimo, ukoliko bi se popis iz 2013. godine koristio kao osnov time bi se prekršio Ustav, odnosno njegov član u kojem stoji: Konstitutivni narodi i grupa Ostalih biti će proporcionalno zastupljeni u javnim institucijama u Federaciji BiH. Kao Ustavni princip, takva proporcionalna zastupljenost će se bazirati na popisu iz 1991. godine, dok se Aneks 7 u potpunosti ne provede.

31.10.2018.

HRVATSKI UDAR NA SUVERENU I NEZAVISNU BiH, TRAŽI ODGOVOR: ŠTA JE U POZADINI NEZAPAMĆENE DIPLOMATSKE OFANZIVE HRVATSKE U TIJELIMA EVROPSKE UNIJE ?


Hrvatski udar traži hitan odgovor : Šta je u pozadini nezapamćene diplomatske ofanzive Hrvatske u tijelima Evropske unije ?Već mjesec dana traje diplomatska ofanziva Hrvatske u tijelima Evropske unije, a tiče se izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenkvić, ali i hrvatski poslanici u Evropskom parlamentu koriste svaku priliku da dokažu kako Komšić nije izabran glasovima Hrvata, već Bošnjaka.

Posljednje u nizu je njihovo pismo Evropskom parlamentu u kojem zahtijevaju da se o toj temi raspravlja na sljedećoj sjednici Vijeća za vanjske poslove Evropske komisije.

Prvi put, javno, oglasio se u utorak i prozvani Željko Komšić, koji je, također, na adrese evropskih zvaničnika uputio pismo  kao reakciju na poruke pisma iz Hrvatske.

Komšić je ustvrdio kako je u njihovom pismu navedeno “niz neistina u pogledu izbornog procesa u Bosni i Hercegovini”, te da se radi o udaru Hrvatske na suverenitet Bosne i Hercegovine i direktnom miješanju u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine.

Sa ovakvim stavom se slažu i bh. analitičari. Na isti način reaguje i profesor na sarajevskom Filozofskom fakultetu Ivo Komšić.

On kaže kako Hrvatska, najprije, ovakvim ponašanjem prema BiH odvraća pažnju od svojih nagomilanih problema, ali i da je osnovni cilj, kako navodi, da se obnovi “Herceg-Bosna”.

“To je ključna stvar, jer do te obnove se dolazi zaobilazno. Prvo sa tom, na prvi pogled, bezazlenom tezom o tome da treba napraviti hrvatsku izbornu jedinicu, to je uvod u treći entitet, a to je obnova ‘Herceg-Bosne’. Ta je politika poražena i kod nas i u svijetu 1994. godine, a oni je sada vraćaju”, ističe profesor Komšić.

U istom tonu nastavlja i profesor mostarskog Sveučilišta Slavo Kukić. Kako kaže, sve ono što susjedna zemlja na političkom polju trenutno radi nije dobrosusjedski, a to objašnjava time da je u Hrvatskoj na sceni “proces detuđmanizacije hrvatske državne politike”.

“Sada u nešto drugačijoj formi imamo ambicije koje su bile prepoznatljive u prvoj polovici devedesetih godina da Hrvatska bude tutor Bosni i Hercegovini, da joj ona određuje šta može, šta ne može, i da joj nameće rješenja koju će to poziciju imati oni koji sebe proglašavaju ekskluzivnim predstavnicima Hrvata. I mene živo čudi kako Evropska unija, Evropsko vijeće, Evropska komisija, Evropski parlament ne interveniraju na takvo ponašanje jedne njene članice”, ističe Kukić.

Ono što je poražavajuće u cijeloj priči, prema mišljenju sagovornika Radija Slobodna Evropa, jeste da niko od državnog vrha Bosne i Hercegovine nije reagovao na stavove Hrvatske nakon izbora Željka Komšića.

Poruku koju je Denis Zvizdić uputio predsjedniku Vlade Hrvatske Andreju Plenkoviću kako se Hrvatska miješa u unutrašnje stvari BiH , za bh. analitičare su više lični stav, jer, kako ocjenjuju, Predsjedništvo BiH je to koje je trebalo uputiti diplomatsku notu.

“Nema reakcija institucija, države. To potvrđuje da je Bosna i Hercegovina invalidna država, da njeni organi i sistem ne funkcioniraju. Mi imamo političare opšte prakse, a nijednog političara koji bi bio sa kapacitetom državnika. Jedna od posljedica ove tvrdnje jeste da nema planirane, pa ni konzistentne vanjske politike. Oni u Ministarstvu vanjskih poslova su partijski vojnici po zadatku. Eklatantan je primjer stanovite Željane Zovko koja je, svojevremeno, imala visoku poziciju u Ministarstvu vanjskih poslova, ali je odjednom postala član Evropskog parlamenta kao zastupnica iz Hrvatske. To je apsurd”, kaže analitičar Ibrahim Prohić.

Istovremeno, ono što je primjetno, kada je riječ o izboru Željka Komšića, jeste kako se u većini medija u Hrvatskoj ističu isljučivo stavovi predvođeni politikom koju vodi Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) u toj zemlji, ali i HDZ u Bosni i Hercegovini.

Prema riječima profesora Ive Komšića, takva medijska propaganda stvara iskrivljenu sliku kod građana Hrvatske.

“Nerado ovo govorim, ali oni su izludili taj narod. Oni su im nametnuli mišljenje kako je kod nas sve neregularno, kako se ne poštuje Ustav, a niko ga nije pročitao. Kada je Dragan Čović izabran u Predsjedništvo – nije bio problem. Oni su kampanju počeli na promjeni Izbornog zakona tako da se promijene kvote iz kantonalnih skupština pri popunjavaju Doma naroda Federacije BiH. Oni hoće tom izmjenom da sve Hrvate u Bosni i Hercegovini pretvore u nacionalnu manjinu. Njima je problem zašto ijedan Hrvat iz Sarajeva sjedi u Domu naroda ili onaj iz Posavskog kantona. Svi predstavnici, po njihovom, moraju biti iz tri kantona u Zapadnoj Hercegovini”, riječi su Ive Komšića.

A gdje su Hrvati u Republici Srpskoj, pita se Komšić.

“Njih (Hrvate u RS-u) ne pominju, jer njihov lider Čović ima dogovor sa Dodikom. Tamo sada od 200.000 Hrvata, prije rata, živi 20.000. Neki dan im je biskup Komarica (Franjo) rekao – ‘Zar ja manje vrijedim zato što živim u Banjaluci kao Hrvat’. Vidite, za Čovića manje vrijedi i on, i ja i Željko Komšić. To su neofašističke ideje i to se mora kazati Evropi. To je nevjerovatno šta rade hrvatski parlamentarci, pa neka urede stvari u svojoj zemlji, ne trebaju se miješati u našu državu”, poručuje Ivo Komšić.

(Kliker.info-RSE)

31.10.2018.

PROF. DR. IVO KOMŠIĆ : ,,BRINE LI HRVATSKE ZASTUPNIKE ČOVIĆEVA OBNOVA SEPERATISTIČKE TVOREVINE 'HERCEG-BOSNE'?"

31.10.2018.

STJEPAN MESIĆ ZAČEPIO USTA KOLINDI I PLENKOVIĆU: HRVATI NISU HTJELI ČOVIĆA, KOMŠIĆ JE LEGALAN I LEGITIMAN"

MESIĆ ZAČEPIO USTA KOLINDI I PLENKOVIĆU: "Hrvati nisu htjeli Čovića, Hrvatska duboko griješi - Komšić je legalan i legitiman"

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stipe Mesić ni u mirovini ne miruje. Puno putuje pa mu nije dosadno.
U intervjuu za Dnevnik.hr kaže da ga zaokuplja stanje u BiH.


MESIĆ ZAČEPIO USTA KOLINDI I PLENKOVIĆU: 'Hrvati nisu htjeli Čovića, Hrvatska duboko griješi - Komšić je legalan i legitiman'


...............................

- Mislim da hrvatska politika duboko griješi, jer očito da ide jednim smjerom koji nije ni evropski ni civilizacijski. Zabluda je da Željko Komšić nije izabran legalno i legitimno. Ljudi ne čitaju zakon. Legalno i legitimno je izabran Željko Komšić. Zakon ne kaže da Hrvati biraju Hrvata, Bošnjaci Bošnjaka, nego iz reda hrvatskog naroda, a on je Hrvat. On ne predstavlja nikakve Hrvate, on predstavlja Bosnu i Heercegovinu. Što se zakona tiče, sve je jasno tu nema nijednog razloga za proteste. Treba prihvatiti da je zakon takav i po tom zakonu je i učinjeno, rekao je Mesić i dodao:

 

- Da su Hrvati htjeli izabrati Čovića u Predsjedništvo BIH, oni bi izišli na izbore, ali nisu htjeli. Tamo se barata sa krivim brojkama. Prevelika apstinencija je bila Hrvata, da su ga htjeli birati izašli bi na izbore, i onda nema tu nikakvih Bošnjaka. Dakle Hrvati nisu htjeli Čovića i to je činjenica.

31.10.2018.

DF DRAMATIČNO UPOZORAVA: "POLITIKE BLOKADA I UCJENA PUTEM CENTRALNE IZBORNE KOMISIJE CIK POKUŠAVAJU IZVESTI DRŽAVNI UDAR"

DF DRAMATIČNO UPOZORAVA: "Politike blokada i ucjena putem CIK pokušavaju izvesti državni udar"

Članovi Centralne izborne komisije koji se nalaze pod političkim patronatom segregacijskih politika koje žele da dobrom dijelu građana BiH oduzmu aktivno pravo glasa danas na sjednici CIK-a na kojoj se raspravlja o utvrđivanju načina raspodjela mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH, pokušavaju izvesti klasični državni udar i brutalno kršenje Ustava FBiH.


DF DRAMATIČNO UPOZORAVA: 'Politike blokada i ucjena putem CIK pokušavaju izvesti državni udar'

....................

Naime, ukoliko se popis iz 2013. godine, bude korsitio kao osnov za raspodjelu mandata time bi se prekršio Ustav, odnosno njegov član u kojem stoji: Konstitutivni narodi i grupa Ostalih biti će proporcionalno zastupljeni u javnim institucijama u Federaciji BiH. Kao Ustavni princip, takva proporcionalna zastupljenost će se bazirati na popisu iz 1991. godine, dok se Aneks 7 u potpunosti ne provede.

 

Stoga pozivamo bosanskohercegovačku javnost da s pažnjom prati CIK-ovo zasjedanje na kojemu može biti određena daljnja sudbina BiH. Raspoloženje koje vlada kod pojedinih članova CIK u smislu kršenja Ustava izraz je političke volje pojednih politika koje u posljednje vrijeme aktivno prijete blokadom institucija BiH ukoliko se izborni proces ne uskladi po njihovim željama a mimo slova zakona i Ustava, saopćeno je iz DF-a.

31.10.2018.

VOJNA AGRESIJA FRANJE TUĐMANA SA STRANKOM HDZ I DIPLOMATSKA AGRESIJA ANDREJA PLENKOVIĆA SA STRANKOM HDZ NA SUVERENU I NEZAVISNU BOSNU I HERCEGOVINU

31.10.2018.

SAD KROZ BH. ŠTAMPU

SAD KROZ BH. ŠTAMPU RUSSIA -- FILE PHOTO: National flags of Russia and the U.S. fly at Vnukovo International Airport in Moscow, Russia April 11, 2017.

RUSSIA -- FILE PHOTO: National flags of Russia and the U.S. fly at Vnukovo International Airport in Moscow, Russia April 11, 2017.Historijski muzej Bosne i Hercegovine ugostio je večeras izložbu koju je pripremio Mediacentar Sarajevo nazvanu "Sjedinjene Američke Države u bh. štampi do početka Velikog rata" koja na tridesetak panoa donosi vijesti koje su dolazile iz zemlje hiljadama kilometara daleko od BiH.

Izložba donosi tekstove o SAD-u koji su objavljeni od 1866. godine do 1914. godine i početka Prvog svjetskog rata i govore o tehnološkim dostignućima tog vremena, raznolikosti Amerike, ali i odnosima velikih sila poput SAD-a, Rusije i Francuske te refleksije na BiH.

Direktor Mediacentra i urednik izložbe Borislav Kontić kazao je da kada je taj centar pokrenut namjera je bila da, između ostalog, donosi takve izložbe budući da se on brine za digitaliziranje svih dnevnih i sedmičnih novina koje izlaze u BiH, a posjeduje i digitaliziranu arhivsku zbirku bh. štampe.

Napomenuo je da se u bh. štampi pojam Amerika po prvi put spominje u drugom broju Bosanskog vjestnika, koji je pokrenut 1866. godine, a iako je časopis imao 56 izdanja sačuvano je samo njih 26 koji su digitalizirani. "Prvi tekst u kojem se SAD spominju je tekst koji Vjestnik prenosi iz mađarske štampe o poziciji velikih sila, a jedan od posljednjih je onaj iz iz 1912. godine u tekstu Bosanske vile koji govori o tome da nobelovac Ivo Andrić tada srednjoškolac prevodi Volta Vitmena", ispričao je Kontić.

Voditelj digitalnog arhiva štampe INFOBIRO Dragan Golubović pojasnio je da je 1866. godine uspostavljen transatlantski telegrafski kabl koji je omogućio da su vijesti dolazile mnogo brže nego ranije i stizale su brzinom od osam riječi u minuti, za razliku od ranijeg desetodnevnog putovanja brodom. Kroz narednih pola stoljeća novinari u BiH izvještavali su javnost o događajima i pojavama iz Sjedinjenih Država koje su u to vrijeme ovdašnjoj publici mogli izgledati nevjerovatno, moguće i teško za pojmiti poput visokih zgrada, ali i pokreta za ravnopravnost žena.

Ovom izložbom, dodaje Golubović, htjeli su naglasiti važnost arhiva jer bez toga se ne bi znalo o drugima, a ovaj digitalni arhiv ima mogućnost napraviti različite izložbe, ali sve zavisi od donacija.

Direktorica Ureda za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država Lia Pis istaknula je da je ovo jedan od dobrih primjera kako se tehnologija i napredak mogu koristiti da se kulturno naslijeđe sačuva i prezentira mlađim generacijama.

"Izložba govori o različitim temama o tome kakav su odnos mediji u BiH imali o SAD-u, ali i o tome kakav je bio interes za inovacije u drugim dijelovima svijeta. Izložba je divna ilustracija koja dokazuje da odnosi između SAD-a i BiH datiraju od davnih vremena", zaključila je Pis.

Priprema izložbe finansirana je grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State) i u Historijskom muzeju BiH bit će otvorena do 4. novembra nakon čega će biti predstavljena u deset gradova BiH.

31.10.2018.

U IME NEVINIH ŽRTAVA VRANIĆA


U ime nevinih žrtava Vranića
U ime nevinih žrtava Vranića
..................

Ako su četnici antifašisti šta su u tom slučaju hjihove žrtve iz Vranića, Drugovca, Rajkovca, Boleča i ostalih mesta Šumadije i Srbije? Da li je taj stradali narod pripadao fašistima ili Srbiji?

Zahvalan sam gospodinu Slobodanu Dukiću što je našao za potrebno da poređenjem ponašanja gospodina Šešelja na sajmu knjiga i njegove retrogradne četničke ideologije sa utiscima posle čitanja moje knjige “Pogled u pakao” pokloni svojevrsno upozorenje čitaocima ovog portala i celoj Srbiji – kuda to idemo i znamo li gde ćemo to stići.

Meni nije prvi put da pišem za ovaj portal i neću ponavljati naširoko šta su to Ravnogorci počinili u Vraniću i ne samo u Vraniću, ali ću još jednom reći da sam zgrožen količinom beščašća i nemorala onih, poput Šešelja i njegovih istomišljenika, što su spremni da na krajnje brutalan i sraman način, izvrću neosporne činjenice i dokaze. Oni proglašavaju izdajnike za patriote, saradnike okupatora za antifašiste, koljače i zločince za humane i dobre ljude, a njihovog vođu za najvećeg i jedinog vođu ustanka u Srbiji. Partizanski pokret po njima je ilegalna, teroristička organizacija a Tito je bio najveći zločinac II. svetskog rata. Tužno je to i sramno.

Pobijeni članovi familije Pantić

Tražio sam i pre a i sada tražim da mi neko odgovori:

– Ako su četnici antifašisti šta su u tom slučaju hjihove žrtve iz Vranića, Drugovca, Rajkovca, Boleča i ostalih mesta Šumadije i Srbije? Da li je taj stradali narod pripadao fašistima ili Srbiji?

– Koliko je to Ravnogoraca izginulo u II. svetskom ratu u borbama protiv nemačke fašističke sile, ne računajući poginule u borbama sa partizanima?

– Ako je partizanski pokret bio ilegalan i teroristički znači li da je tokom II. svetskog rata izginulo, ilegalno, preko 300 hiljada “terorista” u borbama za oslobođenje zemlje? Znači li to da smo na kraju II. svetskog rata imali najveći broj terorista na planeti jer je broj boraca NOR-a narastao na preko 800 hiljada?

I tako dalje i tako dalje…

Još mnogo ovakvih i sličnih pitanja čekaju odgovor od onih kojima je laž preča od istine, od onih koji nemaju ni stida ni srama, od onih koji svojim nečasnim rabotama čine novi zločin nad svim nevinim žrtvama četničkog terora i ludila i nad nama njihovim potomcima.

Zbog svega toga ja i dalje ne mogu i neću da ćutim, a svakako mi je drago da čujem podršku i razumevanje od časnih i čestitih ljudi poput spomenutog gospodina i druga Slobodana Dukića.

Vladan Pantić, Vranić
potomak žrtava
četničkog pokolja
iz decembra 1943. godine

30.10.2018.

ŽELJKO KOMŠIĆ ODGOVORIO HRVATSKIM EUROPARLAMENTARCIMA: UDAR NA SUVERENITET BiH

ŽELJKO KOMŠIĆ ODGOVORIO HRVATSKIM EUROPARLAMENTARCIMA: UDAR NA SUVERENITET BiH
Željko Komšić
////////////////

Novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je na adrese europskih zvaničnika i institucija pismo, nakon što su se na te adrese obratili zastupnici Republike Hrvatske u Europskom parlamentu koji problematiziraju izbor članova Predsjedništva BiH.

Navodi kako je "pismo hrvatskih europarlamentaraca još jedan udar Republike Hrvatske na suverenitet Bosne i Hercegovine, njeno suvereno pravo da odlučuje o svome izbornom sistemu ili još preciznije, radi se o direktnom miješanju Republike Hrvatske u unutarnja pitanja Bosne i Hercegovine, što je suprotno kako međunarodnom pravu i poretku tako i uobičajenim odnosima između dvije suverene države."

Komšić u pismu piše i da "nezadovoljstvo hrvatskih europarlamentarca rezultatima izbora u BiH može biti jedino interesno-političke prirode. Negiranje legalnosti izbornog sistema u BiH koji proističe direktno iz Ustava BiH, direktno je kršenje Dejtonskog sporazuma na čije se poštivanje, svojim potpisom, Republika Hrvatska obavezala."

Ističe da je i "odlazeći član Predsjedništva BiH Dragan Čović iz HDZ-a BiH, po istom zakonu već dva puta biran u Predsjedništvo BiH. Po istom zakonu se kandidovao i na ovim izborima, a problematiziranje izbora počelo je tek kad je izbore izgubio." Osim toda, dodaje i da, kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona BiH "HDZ BiH nije pokazao ni minimum volje da se dođe do novog rješenja, uporno insistirajući na prijedlogu koji je u koliziji sa evropskim demokratskim standardima i presudama Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourg-u, preporukama Vencijanske komisije, kao i Odlukama Visokog predstavnika."

"Siguran sam da će se EU držati na poziciji nužnosti usklađivanja Ustava i izbornog zakona BiH s presudama Europskog suda za ljudska prava. One ne samo da traže da svi građani Federacije BiH i Republike Srpske, bez obzira na njihovu pripadnost, mogu glasati na izborima za članove Predsjedništva BiH, već da mogu i biti birani u Predsjedništvo BiH i biti delegirani u domove naroda", stava je Komšić.

Zaključuje kako "djelovanje hrvatskih europarlamentaraca može za posljedicu imati narušavanje stabilnosti Bosne i Hercegovine kao države i cijele regije. Već unaprijed mogu kazati, s obzirom da dobro poznajem duh te političke retorike, da ću sa njihove strane biti optužen zbog toga što ovakvim stavovima navodno optužujem čitav jedan narod, što naravno nije tačno, jer ovo isključivo ima veze sa jednom strankom. Ja pripadam tome narodu ali ne i stranci koja se želi predstaviti kao ekskluzivni predstavnik jednog naroda".

30.10.2018.

OTVORENO PISMO ŽELJKA KOMŠIĆA EVROPSKOM PARLAMENTU POVODOM PISMA ZASTUPNIKA HRVATSKE EVROPSKOM PARLAMENTU...

30.10.2018.

POUKE ZLOČINA NA ALIPAŠINOM POLJU: TRAGIČNA SMRT POLICAJACA DAVORA I ADISA JE PONOVO UJEDINILA JAVNOST, VLAST, POLICIJU...

30.10.2018.

JASAN PRIMJER UMJEŠANOSTI HRVATSKE U RAT U BiH

30.10.2018.

EVROPSKA UNIJA DODIJELILA 8,7 MILIONA EURA ZA SMJEŠTAJ MIGRANATA U BiH

30.10.2018.

PONOS TURSKE: POGLEDAJTE TRAILER ZA NAJVEĆI AERODROM NA SVIJETU...

30.10.2018.

NOĆNI POŠTAR U VOJSCI SRBIJE OSUĐENI RATNI ZLOČINAC MIROSLAV TOHOLJ

NOĆNI POŠTAR U VOJSCI SRBIJE: Iza promocija izdanja osuđenih ratnih zločinaca na „Sajmu knjiga“ u Beogradu, stoji Miroslav Toholj, Karadžićev ratni ministar informisanja

Tekst objavljen na srbijanskom portalu „Peščanik“ prenosimo u integralnoj verziji
NOĆNI POŠTAR U VOJSCI SRBIJE: Iza promocija izdanja osuđenih ratnih zločinaca na 'Sajmu knjiga' u Beogradu, stoji Miroslav Toholj, Karadžićev ratni ministar informisanja - 1


.............................


Piše: Nemanja Stjepanović 

 

 

Veliko je pitanje da li je u Srbiji ratnih zločinaca bilo više u zatvorima ili na upravo završenom Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga. Takva dilema ne nameće se samo zbog štanda Velike Srbije, već pre svega zbog literarnog i kulturno-umetničkog programa viđenog ovih dana na štandu Ministarstva odbrane i njegove Vojske Srbije.

 

Tamo su, naime, predstavljene knjige iz edicije „Ratnik“ osuđenih ratnih zločinaca Nebojše Pavkovića i Vladimira Lazarevića, a među posetiocima štanda i učesnicima tribina i debata viđeni su oficiri čije su jedinice činile zločine, ali haški sud njima nije stigao a domaći nije želeo da se bavi (Božidar Delić, Dragan Živanović, Ljubiša Diković).

 

Sve uz himnu „Crvenih beretki“, jedinice Državne bezbednosti Srbije, koje nema gde nije bilo - od ubistava nesrpskih civila do atentata na srpskog premijera.

 

Da se odmah razumemo, paradiranje ratnih zločinaca na štandu ministarstva čiji je šef pre nekih godinu dana najavio novo „vreme tihog ponosa“ na ratne zločine i nije neko iznenađenje. Taj je ministar već dočekivao, hvalio i grlio osuđene pomagače i učesnike udruženih zločinačkih poduhvata, a na čelu Vojske Srbije godinama unazad bio je čovek čija ratna biografija je prljava da krvavija ne može biti. Sve je, prema tome, očekivano, sve normalno i prirodno, a opet, kao da tu ima još nečega, kao da postoji neka ekstra vrednost postojećeg nemorala. I postoji.

 

Iza izdanja Vojske Srbije (među kojima su bestseleri Pavkovića i Lazarevića) i organizacije događaja (na kojima govore komandanti brigada koje su činile zločine) stoji, pazite sad - Miroslav Toholj. Da, upravo je ratnom ministru informisanja Republike Srpske, kasnijem dokazanom obožavaocu ratnih zločinaca, noćnom poštaru Radovana Karadžića i autoru besramnih teorija zavere dodeljeno zvanje načelnika odeljenja za izdavačku delatnost u Vojsci Srbije.

 

Toholj se Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane preporučio bogatom biografijom. Jedan je od osnivača Srpske demokratske stranke i važan šraf njenog ratnog rukovodstva - član Glavnog i Izvršnog odbora, Političkog saveta stranke, ali i ministar informisanja u vladi Republike Srpske od 1993. do 1995. godine. Osnivač je propagandnog glasila Srpske demokratske stranke pod imenom „Javnost“, koje je našlo svoje mesto u talasu takozvane dehumanizacije neprijatelja i stvaranja uslova za počinjenje najtežih zločina nad nesrpskim civilima u Bosni i Hercegovini.

 

Od dolaska u Beograd, tamo negde od kraja devedesetih pa sve do danas, ostao je veran ratnim idealima. Njegova izdavačka kuća „Igram“, čiji je trenutno većinski vlasnik gospođa supruga Toholj, objavila je dela i nedela mnogih ratnih zločinaca - optuženih, osuđenih, u bekstvu - od Radovana Karadžića preko Rajka Kušića do Vinka Pandurevića.

 

Od svih ratnih zločinaca Toholj je bio i ostao najbliži Radovanu Karadžiću. Dok se ovaj skrivao, bili su u stalnom kontaktu, dopisivali se, a onda je Toholj u knjizi „Noćna pošta“ objavio prepisku sa prijateljem beguncem. Konačno, bio je sekretar Narodnog odbora za odbranu Radovana Karadžića. Kada je prijatelj konačno dolijao i dopao suda, Toholj je svedočio u njegovu korist. E, tu se svašta moglo čuti.

 

Između ostalog, tokom svedočenja postalo je jasno da je Karadžić angažovao ljude da čiste arhive od po njega inkriminišućih dokaza. Tako u jednom pismu iz oktobra 2001. godine jednom od „čistača“ Milošu Vukašinoviću daje uputstva šta sve treba obrisati iz arhiva republičkih i opštinskih organa Republike Srpske, ali i Srpske radio-televizije iz Banjaluke.

 

Tom prilikom savetuje Vukašinoviću da se poveže sa Toholjem koji će mu pomoći. Zatim, u jednom pismu iz 2001. godine Karadžić (tada uveliko begunac) Toholju traži da mu na disketama šalje dokumente iz kojih je izbrisao „sve što ne treba da ide“, to jest „naše najveće bruke“.

 

Toholj se, svedočeći na poziv svog prijatelja, između ostalog proslavio otvorenim ruganjem srebreničkim žrtvama. Tada je potvrdio navode intervjua koji je u januaru 2001. godine dao listu „Svedok“ u kojem je negirao srebrenički genocid i tvrdio da je 3.000 ljudi sa spiska ubijenih Srebreničana nakon rata „ustalo da glasa na izborima u Tuzli“, kao i da je njih 1.200 u julu 1995. godine prebeglo u Srbiju, iz Srbije u treće zemlje, a i dalje se, tvrdio je, vode na spiskovima ubijenih. U teoriju zavere o podmetanju genocida u Srebrenici Toholj je, očekivano, uključio Vatikan.

 

S jedne strane, dakle, imamo ministra odbrane koji zahteva da se ponosimo učešćem Srbije i njene vojske u ratu, posebno onom na Kosovu tokom kojeg je ubijeno 8.700 albanskih civila i deset puta više proterano, a sa druge (ili je to ista strana) načelnika odeljenja za izdavačku delatnost u Vojsci Srbije sa imenom Miroslav Toholj. Pa šta se drugo moglo očekivati na sajamskom štandu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije osim poplave literarnih radova ratnih zločinaca?

 

Kao što Toholj laže o Srebrenici, tako iz Ministarstva odbrane lažu da su knjige Pavkovića i Lazarevića objavili jer se radi o „vrednoj istorijskoj građi“ i svojevrsnim udžbenicima ratovanja. Reč je o otvorenoj promociji osoba sa prljavim ratnim biografijama i isticanju ponosa na njihove postupke iz vremena rata. Jer, aktuelna politička i intelektualna elita čiji su Vulin i Toholj eksponenti nisu se odrekle ratnih ciljeva iz devedesetih, već čekaju povoljan trenutak kada će novi pokušaj za njihovo ostvarivanje biti moguć. 

 

Do tada, ostajmo ponosni na zločinačku prošlost i edukujmo mlade kako se ratuje.

 

 

30.10.2018.

HELSINŠKI DOGOVOR - HELSINŠKA DEKLARACIJA JE OPOMENA ZA HRVATSKU I SRBIJU DA NEMAJU NIKAKO PRAVO DA SE MJEŠAJU U UNUTRAŠNJE POSLOVE BiH

Helsinški dogovor / Helsinška deklaracija ili kako ga još zovu Završni akt iz Helsinkija


Helsinški dogovor
Helsinki Accords
Хельсинкская декларация
Predsjednik DDR-a Erich Honecker potpisuje Deklaraciju, s njegove lijeve strane je Helmut Schmidt, a s desne Gerald Ford
Predsjednik DDR-a Erich Honecker potpisuje Deklaraciju, s njegove lijeve strane je Helmut Schmidt, a s desne Gerald Ford

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////


Nakon sastanka ministara vanjskih poslova u Helsinkiju u julu 1973, počeli su sastanci komiteta u Ženevi, koji su radili na izradi nacrta sporazuma. Njihov rad se protegao od septembra 1973. do jula 1975

Na taj način je Završni akt, potpisan na sastanku u Helsinkiju, postao kompilacija oba stajališta. Sporazum ​​je na svoj način bio i formalni kraj Drugog svjetskog rata jer su konačno potvrđene i priznate sve granice evropskih država, nastale nakon tog rata, uključujući i podjelu Njemačke na dvije zemlje.[1] Završna deklaracija je u suštini imala deset ključnih točaka, takozvani dekalog:

 1. jednakost suverenih država
 2. suzdržavanje od upotrebe i prijetnje sile
 3. nepovredivost granica
 4. teritorijalni integritet evropskih država
 5. miroljubivo rješavanje sporova
 6. nemiješanje u unutrašnje poslove drugih država
 7. poštovanje ljudskih prava i temeljnih sloboda, uključivo slobodu mišljenja, savjesti, vjere i uvjerenja
 8. jednakopravnost naroda uz pravo na samoodređenje
 9. suradnja među državama
 10. poštovanje pravila međunarodnog prava, uz maksimalnu dozu dobre vjere
29.10.2018.

U KOJEM MI TO STOLJEĆU ŽIVIMO: ODGOVOR TRAŽIMO OD PREDSEDNIKA VLADE HRVATSKE ANDREJA PLENKOVIĆA

U KOJEM MI TO STOLJEĆU ŽIVIMO?


Autor 29. 10. 2018.


U KOJEM MI TO STOLJEĆU ŽIVIMO?
............

Kaže premijer, politički revizionista, da smo mi u 21. stoljeću i otpiše po kratkome postupku jedno od ključnih načela međunarodnih odnosa iz 20. stoljeća, smještajući ga u ono prethodno – 19 stoljeće. Bude li on u svojem revizionističkom pohodu na temelje međunarodnih odnosa i dalje ovako napredovao prema natrag, sva je prilika da ćemo se u ne tako dalekoj budućnosti naći u – stoljeću sedmom. Sretno nam bilo.

Prema pisanju jednog internetskog portala (koji se poziva na televiziju N1) predsjednik Vlade Republike Hrvatske izjavio je nedavno, odgovarajući svojem kolegi iz susjedne države koji ga je pozvao da prestane izigravati premijera Bosne i Hercegovine, sljedeće: “Te teze i teorije o nemiješanju u unutarnje poslove, to je ostalo u međunarodnim odnosima 19. stoljeća. Mi smo sada u 21. stoljeću.” Baš tako: teze i teorije o nemiješanju u unutarnje poslove pripadaju 19. stoljeću, a mi smo danas – zna se – u 21. stoljeću. I to je izgovorio dugogodišnji diplomat, euro-parlamentarac i hrvatski premijer koji, otkako su održani izbori u Bosni i Hercegovini, glavninu svojeg vanjsko-političkog angažmana troši na to da svoje sugovornike – urbi te orbi – uvjerava u to kako su izborom Hrvata Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH zakinuti – Hrvati u BiH, jer je – a nema strašnijega od toga – Komšić izabran (i) glasovima Bošnjaka. Porazio je favorita službenog Zagreba Dragana Čovića, šefa HDZ u BiH za kojega su glasali Hrvati (ne svi!), no i Srbi (ali ne u dovoljnom broju). Pri tome činjenica da su za jednoga od hrvatskih kandidata glasali i Srbi, u Zagrebu očito nikoga ne smeta. Samo usput, mada je itekako važno. hrvatskog člana Predsjedništva BiH biraju građani Federacije BiH (jednoga od dvaju entiteta), a ne isključivo oni koji se mogu pohvaliti hrvatskom nacionalnošću; i taj hrvatski član Predsjedništa, jednom kada je izabran, u najvišem tijelu BiH ne predstavlja samo Hrvate, nego cijelu državu, dakle: Bosnu i Hercegovinu. Zna li to hrvatski premijer? Morao bi znati.

No sada – ono glavno. Prije više od četrdeset godina konferencijom na vrhu u Helsinkiju okrunjeni su višegodišnji ne uvijek jednostavni pregovori o sigurnosti i suradnji na Starome kontinentu. Tada i tamo prihvaćen je dokument kojega pozna svaki diplomatski početnik, jer on sadrži načela što su i danas (ili bi to morala biti), temelj međudržavnih odnosa u Evropi. U odsječku naslovljenom, nemojte se začuditi, “Nemiješanje u unutarnje stvari” piše sljedeće: “Države sudionice suzdržat će se od svakoga oblika zadiranja, izravnog ili neizravnog, pojedinačnog ili kolektivnog, u unutarnje ili vanjske poslove što potpadaju pod domaće pravosuđe druge države sudionice, neovisno o njihovim međusobnim odnosima. U skladu s time one će se suzdržati od svakog oblika vojne intervencije, ili prijetnje takvom intervencijom prema drugoj državi sudionici. One će se također u svim okolnostima suzdržati od svakoga akta vojne, političke, gospodarske ili druge prisile usmjerene na to da svojim interesima potčine drugu državu sudionicu u pravima što proizlaze iz njezinoga suvereniteta, osiguravajući za sebe prednost bilo koje vrste.” Zvuči malo komplicirano, kao i uvijek kada pravnici formuliraju ono o čemu se političari (jedva) slože. No, ono osnovno kristalno je jasno: nema zadiranja (miješanja) u poslove druge države. Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija bila je jedna od potpisnica Završnog akta iz Helsinkija. Republika Hrvatska jedna je od pravnih sljednica Jugoslavije. A to znači da ono što je godine 1975. prihvaćeno u Helsinkiju vrijedi i godine 2018. za Hrvatsku.

Vrijedi li doista? Slušamo li hrvatskoga premijera – ne! Za njega kao da Zvršni akt iz Helsinkija ne postoji, kao da je osnovna načela iz toga akta “zameo vjetar”. A to bi se onda moglo interpretirati i kao povlačenje Republike Hrvatske iz svih obveza (ali i suverenih prava), sadržanih u Helsinškoj deklaraciji. Jesmo li se dotle srozali? I jesmo li mi spremni bilo kome drugome dozvoliti da se miješa u naše unutarnje stvari (jer “teze i teorije o nemiješanju u unutarnje poslove pripadaju 19. stoljeću, a mi smo danas u 21. stoljeću”)? Premijer će biti prvi koji će odlučno stati na branik suvereniteta hrvatske države i suprotstaviti se svakome tko se pokuša miješati u ono što “mi” radimo unutar granica RH. Pa nije li to već i pokazao odupiranjem svima – i iz tzv. međunarodne zajednice koji ga povremeno podsjete na potrebu izvršavanja nekih ili preuzetih obveza, ili naprosto domaćih zakona, pa i Ustava (napr, ćirilićne table, napr. zabrana poticanja nacionalne i vjerske mržnje, napr. puna ravnopravnost građana, bez obzira na naciju i vjeru, napr. pravedna suđenja ratnim zločincima neovisno o nacionalnosti žrtve, odnosno počinitelja itd, itd). Ne, Hrvatska sasvim sigurno nikome neće dozvoliti da se miješa u ono što ona radi “u svojoj kući i u svoja četiri zida”, da malo parafraziramo premijerovog prethodnika na čelu “zna se” stranke.

Kako onda tumačiti navedenu izjavu predsjednika hrvatske Vlade? S jedne strane time da on nezgrapno podilazi siledžijama na globalnoj sceni koji se već poodavno ne drže načela nemiješanja u unutarnje poslove drugih, rušeći vlade i razarajući države, točnije rečeno: uništavajući svjetski poredak u kojemu Završni akt iz Helsinkija ima (ili je tek imao) važno mjesto. S druge strane – njegovom neutaživom željom da se miješa u unutarnje stvari susjedne Bosne i Hercegovine, da njezinu političku scenu u najmanju ruku formira po – zna se čijim – željama (a to nisu, da ne bi bilo zabune, želje ni svih Hrvata u BiH, a kamoli svih Hrvata u Hrvatskoj, čiji je on prvi ministar).

Zaključak? Kaže premijer, politički revizionista, da smo mi u 21. stoljeću i otpiše po kratkome postupku jedno od ključnih načela međunarodnih odnosa iz 20. stoljeća, smještajući ga u ono prethodno – 19 stoljeće. Bude li on u svojem revizionističkom pohodu na temelje međunarodnih odnosa i dalje ovako napredovao prema natrag, sva je prilika da ćemo se u ne tako dalekoj budućnosti naći u – stoljeću sedmom. Sretno nam bilo.

portalnovosti.com

29.10.2018.

REGINA ELSNER: CRNOGORSKA PRAVOSLAVNA CRKVA CPC I MAKEDONSKA PRAVOSLAVNA CRKVA MPC NEĆE BRZO DO PRIZNANJA AUTOKEFALNOSTI

29.10.2018.

KRIMINALCI KORISTE NACIONALNE PODJELE U BOSNI I HERCEGOVINI

29.10.2018.

OSUMNJIČENI ZA UBISTVO ADISA I DAVORA IZA BRAVE: UHAPŠEN SREĆKO TRIFKOVIĆ, POZNATI AUTOMAFIJAŠ IZ ISTOČNOG SARAJEVA


OSUMNJIČENI ZA UBISTVO ADISA I DAVORA IZA BRAVE: Uhapšen Srećko Trifković, poznati automafijaš iz Istočnog Sarajeva

– Ova osoba je predata u nadležnost Tužilaštva KS i nalazi se na zadržavanju. Više informacija biće poznato nakon tužilačke odluke – rekla je Azra Bavčić, portparol Tužilaštva KS.OSUMNJIČENI ZA UBISTVO ADISA I DAVORA IZA BRAVE: Uhapšen Srećko Trifković, poznati automafijaš iz Istočnog Sarajeva

........
......................

Pripadnici MUP-a KS uhapsili su jednu osoba koja se dovodi u vezu s ubistvom sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića. 

 

Ona je privedena u prostorije Tužilaštva Kantona Sarajevo na ispitivanje i određeno joj je 24-satno zadržavanje. 

 

Uhapšen je Srećko Trifković, poznati automafijaš iz Istočnog Sarajeva.

  

– Ova osoba je predata u nadležnost Tužilaštva KS i nalazi se na zadržavanju. Više informacija biće poznato nakon tužilačke odluke – rekla  je Azra Bavčić, portparol Tužilaštva KS.

  

Inače, on je optužen u predmetu "Volan" skupa s 24 osobe. Nakon hapšenja u martu određen mu je jednomjesečni pritvor, nakon čega je pušten da se brani sa slobode.

  

Ova grupa, čiji je bio član, krala je luksuzne automobile  na području Sarajevskog, Hercegovačko-neretvanskog i Tuzlanskog kantona, kao i na području Istočnog Sarajeva.

U optužnici je navedeno da su članovi grupe, prema tačno utvrđenim i podijeljenim ulogama i zadacima u strukturama takozvane automafije, uglavnom u noćnim satima, koristeći specijalni alat i pribor, naoružani i maskirani, koristeći radiostanice podešene na policijske frekvencije kako bi pratili kretanje policije, krali skupocjena vozila, najčešće na području Sarajevskog kantona, Istočnog Sarajeva, Tuzlanskog kantona i zapadne Hercegovine.

 

Vozila su skrivana na pripremljenim lokacijama u Sarajevu, Lukavici, Palama i Sokocu, nakon čega su kontaktirani vlasnici vozila, od kojih je iznuđivan otkup.

 

U junu ove godine Tužilaštvo BiH podiglo je do sada najopsežniju optužnicu protiv organizovane kriminalne grupe, čijih se 27 pripadnika terete za organizovani kriminal u vezi sa krađama automobila. A, optuženi su:

 

1.Cicović Danilo, rođen 1977. godine u Sarajevu; 2.Krsmanović Vladimir, zv.“Krša“, rođen 1978. godine u Sokocu; 3.Trifković Marko, zv. „Žižan“, rođen 1978. godine u Sarajevu, 4.Trifković Srećko, rođenog 1985. godine u Sarajevu,
5.Mandić Srećko, rođen 1983. godine u Sarajevu; 6.Dakić Slaven, zv. „Žućo“, rođen 1988. godine u Sarajevu; 7.Petrović Tomislav, zv. „Tomo“, rođen 1988. godine u Sarajevu; 8.Milinković Njegoslav, zv. „Ljutan“, rođen 1983. godine u Sarajevu; 9.Košarac Bojan, zv.“Čavra“, rođen 1991. godine u Sarajevu; 10.Mandal Enis, rođen 1983. godine u Skoplju; 11.Pajić Miroslav, rođen 1988. godine u Sarajevu; 12.Pajić Sreto, zv. Srećko, rođen 1991. godine u Sarajevu; 13.Ninković Davor, zv. „Čupo“, rođen 1980. godine u Sarajevu;14.Markić Jozo, rođen 1983. godine u Mostaru; 15.Purković Puniša, zv.“Puki“, rođen 1964. godine u Sarajevu; 16.Vasković Dalibor, zv.“Dado“, rođen 1980. godine u Sarajevu; 17.Škobo Miroslav, zv.“Miki“, rođen 1983. godine u Sarajevu; 18.Brkić Mirsad, zv.“Miki“, rođen 1964. godine u Sarajevu; 19.Mirjanić Zoran, zv.“Sušika“, rođen 1981. godine u Sokocu; 20.Stašević Bojan, zv.“Staša“, rođen 1982. godine u Sokocu; 21.Mirković Milorad, zv. „Miko“, rođen 1989. godine u Sarajevu; 22.Čobović Zoran, zv.“Čobo“, rođen 1979. godine u Sarajevu; 23.Radić Nikola, rođen 1988. godine u Sarajevu; 24.Gordić Branislav, zv.“Ćelo“, rođen 1966. godine u Sokocu; 25.Čepo Miroslav, rođen 1966. godine, u Grudama; 26.Nižić Goran, zv.“Arafat“, rođen 1978. godine u Ljubuškom; 27.Vukoja Ferdo, rođen 1974. godine u Grudama.

29.10.2018.

BiH U POSTIZBORNOJ MAGLI, EVROPSKI PUT U ZAPEĆKU

29.10.2018.

AUSTRIJSKI STANDARD: DRAGAN ČOVIĆ JE BLOKIRAO SVAKI DOGOVOR O IZBORNOM ZAKONU


AUSTRIJSKI STANDARD: Čović je blokirao svaki dogovor o izbornom zakonu

„Izborni zakon je odavno morao biti promijenjen, ali je Čović osujetio svaki dogovor, jer je očigledno znao da će ovako dobiti moćniji instrument“, piše štampa na njemačkom jeziku.AUSTRIJSKI STANDARD: Čović je blokirao svaki dogovor o izbornom zakonu


..................

Image result for karikature plenkovic, kolinda i covic karikature
........................

Image result for karikature plenkovic, kolinda i covic karikature
.................

Image result for karikature plenkovic, kolinda i covic karikature
......................

Image result for karikature plenkovic, kolinda i covic karikature
....................
„'On i dalje drži uzde u svojim rukama', kazali su uznemireni evropski diplomati u Sarajevu, misleći pritom na šefa desno orijentisane stranke HDZ, Dragana Čovića. Zbog toga što nije on, već socijaldemokrata Željko Komšić izabran za tročlano Predsjedništvo BiH, Čović želi da nakon izbora održanih 7. oktobra spriječi formiranje parlamenata u pojedinim kantonima kao i na nivou Federacije BiH", piše Adelhajd Velfl u bečkom listu Standard.
 
„Čović postavlja uslove: Izborni zakon mora da bude promijenjen onako kako to želi on i njegova partija, u suprotnom će sve blokirati. Zbog toga bi moglo da bude spriječeno i usvajanje budžeta za 2019, a time i isplata plata u javnom sektoru. U stvari je Izborni zakon odavno morao biti promijenjen, ali je Čović osujetio svaki dogovor, jer je očigledno znao da će ovako dobiti moćniji instrument."
 
List dalje citira jednog evropskog diplomatu koji je želio ostati anoniman da je „opasnost u tome ako EU i SAD budu trčkarale za Čovićem i ispunjavale njegove želje umjesto da mu jasno stave do znanja da je protivpravno to što blokira formiranje parlamenata".
 
„Koliko daleko će Čović ići vidi se već sada, jer ministri iz redova HDZ-a bojkotuju sjednice vlada. (…) Situacija se mijenja njemu u korist. Naime, vlada u Zagrebu, koju predvodi hrvatski HDZ se sve više miješa u bh. politiku, iako to po Dejtonu ne bi smjeli. (…) Ali, upravo izabrani bošnjački član Predsjedništva, Šefik Džaferović, kao i trenutni predsjedavajući Savjeta ministara, Denis Zvizdić zahtijevaju od Plenkovića da se ne miješa u politiku u BiH. Zvizdić je kazao da Plenković ne bi trebalo da zloupotrebljava svoje članstvo u EU."
 
Bečki list Standard napominje kako je Čović podršku dobio i od novoizabranog srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika koji već godinama pokušava da uništi Bosnu i Hercegovinu. „Dodik želi da pokrene inicijativu da BiH prizna Krim kao dio Rusije, a sve će učiniti da ukine OHR i poziciju visokog predstavnika. Ovaj desničarski populista za to dobija podršku Moskve, a Rusi se su svakako nedavno takođe izjasnili za ukidanje OHR-a. Zapadne države su pak protiv", zaključuje Adelhajd Velfl u list Standard.
29.10.2018.

ZAGREBAČKI PROFESOR SRPSKIH KORIJENA: "PROČITAO SAM STEPINČEV DNEVNIK - TO JE KOMLETNA NEGACIJA SRBA"


ZAGEBAČKI PROFESOR SRPSKIH KORIJENA: "Pročitao sam Stepinčev devnik - to je kompletna negacija Srba i hrišćanske vjere"!

Srba u Hrvatskoj danas gotovo i da nema, a ono malo što ih je ostalo ne žive, već preživljavaju i smrt prizivaju, rekao je u intervjuu za "Glas Srpske" penzionisani profesor zagrebačkog univerziteta Svetozar Livada, koji u svojoj posljednjoj knjizi "Biološki slom i nestajanje Srba u Hrvatskoj" govori o zatiranju srpskog naroda u Hrvatskoj u posljednjih 130 godina.ZAGEBAČKI PROFESOR SRPSKIH KORIJENA: 'Pročitao sam Stepinčev devnik - to je kompletna negacija Srba i hrišćanske vjere'!


On tvrdi da se Srbi, pogotovo u selima, nalaze pod "državnom eutanazijom".

 

-To je politika - evo vam vaši zavičaji, slobodno umrite, ali što prije i mi ćemo vam u tome pomoći. Srbi danas žive u selima u kojima nema života, elementarnih stvari za život. Nema ni potomaka. Prosječna starost tih ljudi je oko 58 godina. Njihova jedina društvena aktivnost su sahrane, rekao je Livada, navodeći da stanje ni u gradovimanie bolje. 

 

-Srbima je oduzeto stanarsko pravo. Nemaju posla. Žive pod stalnim tenzijama. U proteklom ratu počinjeni su strašni zločini. Sve je dovelo do toga da jedan narod, koji sedam vijekova živi na ovim prostorima, danas polako, ali sigurno biološki nestaje.

 

Na pitannje kako su Srbi od konstitutivnog naroda pretvoreni u nacionalnu manjinu u Hrvatskj, Livada Nije tragično biti nacionalna manjina. Problem je što se oni tretiraju kao "manje ljudi", kao građani nižeg reda. 

 

- Na sceni je prava pandemija mržnje prema Srbima i svemu što ima taj predznak. Jedan od hrvatskih ministara rekao je dasu Srbi dobili ono što su tražili. Ta vrsta stigmatizacije je prisutna na svakom koraku. Hrvati su skloni stvaranju lažne mitologije. Oni, na primjer, Franju Tuđmana nazivaju ocem nacije, što znači da su pristali da budu kopilad pored svojih živih roditelja. Tuđman je toliko mrzio Srbe da ih nije nazivao pravim imenom već pravoslavnim Hrvatima. Rasističkom izjavom da je "sretan što mu žena nije Srpkinja ili Jevrejka", on je Gebelsovskom propagandom pokrenuo klasični etno-banditizam sa obiljem falsifikata - da su Srbi biološki defektni. Time je sprovedeno najveće etničko čišćenje koje je ikada igdje izvršeno, a koje se i danas na perfidan način sprovodi.

 

Na pitanje kako gleda na inicijativu da se Alojzije Stepinac proglasi svecem, Livada je kazao da je među rijetkima uspio pročitati Stepinčev dnevnik, njegovu intimnu ispovijest.

 

On navodi da su Srbi i Hrvati toliko dva različita svijeta da ih ni Bog ne može izjednačiti. A što se tiče pravoslavlja, kaže on, tu nema čovjeka, morala, ni poštenja. To je, dakle, kompletna negacija Srba i hrišćanske vjere. Nažalost, to je bila i neka vrsta naloga za ono što se kasnije dogodilo. Kada je Tuđman lansirao tezu da je genocid korisna stvar za popravljanje istorije, a da su Srbi remetilački faktor, treba se prisjetiti onoga što je Stepinac govorio o Srbima i stvar će biti jasnija.

29.10.2018.

KOLUMNA BORISA DEŽULOVIĆA: 'SLABO SE U HRVATSKOJ ČULO ZA UBICU ZDENKA GRBAVCA, BOLJE SE ČULO ZA NJEGOVOG PUNCA BOŽU LJUBIĆA KOJI..."

29.10.2018.

DAN ŽALOSTI U CIJELOJ BiH : SARAJEVO SE OPRAŠTA OD UBIJENIH POLICAJACA

Dan žalosti u cijeloj BiH : Sarajevo se oprašta od ubijenih policajaca

oktobar 29. 2018.


U Sarajevu obavljena komemoracija, a nakon ukopa Davora Vujinovića, bit će klanjana dženaza Adisu Šehoviću.

Na sarajevskom groblju “Sveti Josip” sahranjen je Davor Vujinović (1972), jedan od dva policajca ubijena u petak u naselju Alipašino Polje, javlja Anadolija.

Sahrani su prisustvovali brojni članovi porodice, prijatelji, radne kolege, ali i sugrađani koji su odlučili odati posljednju počast policajcu koji je ubijen na dužnosti.

Suze i bol nisu mogli biti sakriveni.

Na sahrani Davoru Vujinoviću Suze i bol nisu mogli biti sakriveniAnadolija

Prethodno je u sali Općine Novi Grad održana komemoracija na kojima su njihovi nadređeni i kolege govorili o stradalima i podijelili sjećanja na trenutke provedene s njima. Poručeno je kako će odgovorni za ubistvo, biti izvedeni pred lice pravde.

Dženaza Adisu Šehoviću, drugom ubijenom policajcu, bit će klanjana na mezarju u Buća Potoku u 14,30 sati.

Prije toga, članovi porodica, kolege i prijatelji danas su se na komemoraciji održanoj u Općini Novi Grad u Sarajevu oprostili od Vujinovića i Šehovića, ubijenih u petak rano ujutro u naselju Alipašino Polje.

Komemoraciju, koja je počela intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, pratili su suze, bol i lijepe riječi o Vujinoviću i Šehoviću i nada da se takvo nešto nikome više ne ponovi.

Komesar MUP-a KS-a Mevludin Halilović kazao je kako je u ovako teškim trenucima zbog ubistva kolega teško naći prave riječi da se iskažu bol, tuga i ogorčenost.

Izjavio je kako je ovo veliki gubitak za porodice, za Ministarstvo unutrašnjih poslova, za grad Sarajevo, kanton i državu BiH. On je podsjetio na to kako su ubijeni policajci bili primjer drugima.

Dali živote štiteći građane

“Dali su svoje živote štiteći građane Kantona Sarajevo, njihovu imovinu i njihove živote. Moram još jednom naglasiti da smo svi jako ogorčeni i potreseni ovim gubitkom, ali ćemo zbog Adisa i Davora, zbog njihovih izuzetnih kvaliteta kao policijskih službenika, nastavljati obavljati naše poslove i zadatke na najbolji mogući način, kako su to radili i oni”, rekao je Halilović.

Porodicama ubijenih policajaca je poručio kako će im vrata uprave policije Kantona Sarajevo uvijek biti otvorena i da će uvijek imati podršku.

Načelnik Četvrte PU Novi Grad Nusret Selimović pročitao je biografije Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, koje su ispunjene pohvalama i nagradama. Zahvalio je na njihovom doprinosu i ljudskim vrlinama koje su utkali u rad Četvrte PU.

Članovi porodica, kolege i prijatelji danas su se na komemoraciji oprostili od sarajevskih policajacaAnadolija

“Nemjerljiva je vrijednost tragova koje su kroz odgovoran, požrtvovan i profesionalan rad Davor i Adis ostavili iza sebe. Davor i Adis su, prije svega, bili dobri ljudi, posvećeni svojim porodicama i odani, prije svega, svojoj državi BiH”, dodao je Selimović.

Ukop ubijenih policajaca Davora Vujinovića (1972.) i Adisa Šehovića (1975.) bit će obavljen danas. Sahrana Vujinovića održava će se na sarajevskom groblju “Sveti Josip” u 12,15 sati, dok će dženaza Šehoviću biti klanjana na mezarju u Buća Potoku u 14.30 sati.

Povodom ubistva dvojice policajaca, danas je proglašen Dan žalosti u Bosni i Hercegovini i zastave su spuštene na pola koplja.

U poslijepodnevnim satima bit će održano i protestno okupljanje u Sarajevu pod motom “Skup podrške policiji Kantona Sarajevo”.

Šehović i Vujinović ubijeni su u pucnjavi koja se dogodila u petak 26. oktobra oko četiri sata ujutru, u sarajevskom naselju Alipašino Polje.

Za počiniocima zločina i dalje se traga.

(Kliker.info-AJB)

29.10.2018.

PROSTOR ZATAMNJENJA


Božica Jelušić: PROSTOR ZATAMNJENJABožica Jelušić: PROSTOR ZATAMNJENJA
....................

PROSTOR ZATAMNJENJA

Kad ulazimo u prostor zatamnjenja i kad smo sami kao drvo na usamljenoj koti, kad nam hladnoća ulazi u pore, a vanjska kora puca i pukotine krvare biljnim sokom, kad svjetla nema dovoljno a zrak se zgušnjava, kad znamo da smo razoružani, napušteni, obeshrabreni,

kad smo krivi bez krivice i u nesanicama prevrćemo slike, tražeći uzroke našoj tjeskobi, kad bismo se mijenjali sa slijepom krticom i zmijom bez košuljice,

Kad u potopljenom kamenu na dnu zamuljena potoka vidimo vlastito lice, kolutastih očiju i nijemih usta, zapanjeno pred stvarnošću,

kad nas i tuđe uspomene bole kao vlastite, a bolest je neizlječiva,
kad ne možemo gutati hranu prinjetu ustima, niti povući
pokrivač preko glave, da bismo utonuli u spasonosni mrak;
kad nam beznađe vrta ušnu resicu i u nju gura naušnicu
od žive ose, obješene na žalac

kad ne želimo ništa, a što imamo rado bismo neprijatelju dali,
kad zavijamo u pustinji duha, gdje su nas nekada čekale žive,
raskriljene riječi, nalik na ženska krila,
kad nismo svoji, ni ničiji, a bojimo se biti Božji, jer smo nedostojni,

tada, i samo tada, UISTINU ZNAMO DA POSTOJIMO, tada ponovo kušamo prvo edensko voće, znajući u što će se pretvoriti
tada pišemo, pjevamo, vičemo s brijega iz svega glasa, na sve četiri strane i tada znamo, premazani katranom sumraka, s buktinjom koja se približava

da je jedino strast vrijedila, jedino rizik, jedino slobodna volja
i luda hrabrost da se rodimo u svijetu i za svijet

koji su svi drugi hametice otpisali i zaboravili.

Božica Jelušić

29.10.2018.

SRAMOTAN PROUSTAŠKI MARATON NA HRT-U

29.10.2018.

ZLATKO DIZDAREVIĆ : OTETA METROPOLA

28.10.2018.

ANDREJ NIKOLAIDIS : ZNAM JA NJIH, ALI ZNAM I NAS

Andrej Nikolaidis : Znam ja njih, ali znam i nas


Ona znamenita izreka: znam ja nas, *** ti nas, dakako, i dalje stoji. Ali važi i drugo: znam ja njih, *** ti njih. O tome je ovo slovo.

Srijeda. Gregory Bush, pedesetjednogodišnji bijelac, mentalni bolesnik sa debelim policijskim dosijeom, pokušao je ući u Prvu baptističku crkvu u Jeffersonu, u Kentuckyju. Pastvu te crkve dominantno čine Afroamerikanci. Bush nije uspio provaliti u crkvu. Onda je, bijesan, otišao do obližnje prodavnice i tamo ubio dvije crne žene, koje nije poznavao i koje mu ništa nisu skrivile. One su, prosto, bile “pogrešne” boje kože. Koliko bi ljudi Bush ubio da je uspio ući u crkvu?

Petak. Uhapšen je čovjek koji je na adrese Johna Brennana, biveg šefa CIA-e, Georga Sorosa, Hillary Clinton, Baracka Obame i Roberta De Nira poslao bombe. Šta je zajedničko tim ljudima? Liberali su i neprijatelji su američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je o nekima od njih govorio sa prezirom, o nekima sa mržnjom, a o svima lagao. Bomba je poslata i CNN-u, jednom od medija sa kojim je Trump u ratu. Ime uhapšenog je Cesar Sayoc. Ima pedesetšest godina i vatreni je pristalica Donalda Trumpa. Čovjek je samo htio pomoći svome predsjedniku i iz njegovog života ukloniti one koji predsjedniku život zagorčavaju.

Brijeg mržnje koji pliva američkim kopnom

Subota. Naoružani muškarac upao je u sinagogu u Pittsburghu u Pennsylvaniji i tamo ubio 11 ljudi. Dok je pucao uzvikivao je: “svi Jevreji moraju umrijeti”. Ubica je četrdesetšestogodišnji muškarac po imenu Robert Bowers. I on je pristalica Donalda Trumpa. Bowers je vjerovao da su Jevreji organizovali zavjeru čiji je cilj da ne-bijeli migranti preplave SAD. Bio je uvjeren da jevrejske organizacije finansiraju migrantske karavane iz Južne Amerike. U tim karavanima, tvrdi Donald Trump, kriju se i islamski teroristi koji će sutra ubijati američke građane. Kada su ga nedavno novinari upitali ima li neki dokaz da se među južnoameričkim migrantima kriju teroristi, Trump je odgovorio da nema. Ali da nema ni dokaz da se ne kriju. Prije nego što je uzeo pušku i pobio Jevreje u sinagogi, Bowers je na društvenim mrežama napisao: “Ne mogu više sjedjeti i gledati kako ubijaju moje ljude. *beš vaš pogled na stvar: ja ulećem”.

Tri navedena zločina samo su vrh ledenog brijega, zapravo brijega mržnje koji pliva američkim kopnom. Sve je to za samo godinu dana uspio čovjek kojega je u utrci za predsjednika podržao i Ku Klux Klan. No, protiv tog čovjeka su – sa izuzetkom Fox Newsa – najuticajnije televizijske mreže i novine, protiv njega stoji Demokratska stranka i dio republikanaca, sva sila uticajnih javnih ličnosti, opinionmakera, univerzitetskih profesora i intelektualnih autoriteta.

Da Trump ima kontrolu kao što su imali Milošević i Tuđman

Sad zamislite sljedeću situaciju: da Trump punih, recimo, pet godina ima punu kontrolu nad svim medijima u zemlji, kao što je imao Slobodan Milošević, kao što je imao Franjo Tuđman. Zamislite da protiv njega, umjesto milijarde vrijednih CNN-a, NBC-a i The New York Timesa stoje tek Vreme i Feral Tribune, koji su imali budžet, recimo, Albuquerque Journala. Zamislite, potom, da je Trump ostvario punu kontrolu nad univerzitetima i da se svega par profesora, koji će uskoro ostati bez posla, usuđuju osporiti njegovu politiku. Zamislimo da novinare koji ga nerviraju on mobiliše i šalje na ratište, kao što je Tuđman poslao Viktora Ivančića. Zamislimo da su PolitikaVečernje novosti i Duga najčitanije novine u Americi. Zamislite da je Vojislav Šešelj drugi najuticajniji političar u Washingtonu. Zamislite da neka novina objavljuje spiskove i adrese muslimana, uz uređivačku politiku koja je neformalni poziv da ih patrioti potraže i ustrijele, kao što je novina u Hrvatskoj objavljivala spiskove Srba.

Koliko bi onda zločina iz mržnje bilo u Americi? Da li bi tada etničko čišćenje bilo nezamislivo u američkim flyover državama? Da, znam: u Americi nije tako baš zbog snage tamošnje demokratije. Ali nije li se mislilo kako je u toj demokratiji nezamislivo da neko pokušava ubiti ljude sa spiska predsjednikovih neprijatelja? Kako je nezamislivo da američki predsjednik vodi rat sa medijima? Kako je u takvoj demokratiji nezamislivo da neko ubija ljude slijedeći teoriju zavjere koju plasira predsjednik i njemu bliske političko-medijske grupe? Kako je u takvoj demokratiji, napokon, nezamisliv takav predsjednik?

A onda zamislite da prosječna plata u Americi iznosi ne dvije marke, koliko je bila u Miloševićevoj Jugoslaviji, nego, recimo, cijelih 500 dolara. Da sav taj fini, civilizovani demokratski svijet ne može više kupiti ni peti dio onoga što je naučio kupovati. Tada oni ne bi oružjem krenuli na one koje bi Bijela kuća označila kao uzrok njihovog siromaštva? Zamislite da na 500 eura padne plata građanina u Zapadnoj Evropi i da se Evropljani za posao smećara i perača sudova tuku, umjesto što te poslove, zato što ih niko neće, rade Turci, Poljaci i došljaci iz Afrike i Azije? Šta bi se tada desilo sa ljudima pogrešne boje kože i religije?

To sam vam htio reći. Znam ja njih. Jer znam ja nas.

Andrej Nikolaidis (Aljazeera)

28.10.2018.

ODLUKA VIJEĆA MINISTARA : PROGLAŠEN DAN ŽALOSTI U CIJELOJ BiH ZBOG UBISTVA POLICAJACA


Odluka Vijeća ministara : Proglašen Dan žalosti u cijeloj BiH zbog ubistva policajacaU povodu ubistva dvojice policajaca Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na današnjoj telefonskoj sjednici, donijelo je Odluku da se ponedjeljak, 29. 10. 2018.godine, proglasi Danom žalosti u Bosni i Hercegovini.

Ovakvoj odluci Vijeća ministara BiH prethodile su odluke Vlade Kantona Sarajevo kao i Vlade Federacije BiH koje su također ponedjeljak proglasile Danom žalosti u FBiH i KS.

Dvojica službenika MUP-a KS ubijena su u petak ujutro u sarajevskom naselju Alipašino polje prilikom vršenja redovnih policijskih dužnosti. Na njih su pucali kradljivci automobila.

Adis Šehović je preminuo na mjestu događaja, a drugi policajac je teško ranjen. Međutim, nakon višesatne borbe za život na KCUS-u i Davor Vujinović je podlegao teškim povredama.

Vlada Republike Srpske danas je na telefonskoj sjednici donijela odluku da se ponedjeljak, 29. oktobar 2018. godine, proglasi Danom žalosti u Republici Srpskoj, zbog ubistva dva policajca pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

“Vlada Republike Srpske i građani Republike Srpske izražavaju saučešće i saosjećaju sa porodicama stradalih zbog njihovog teškog gubitka”, navodi se iz Vlade RS.

Na svim zgradama javnih institucija u Republici Srpskoj zastave će biti spuštene na pola koplja, kulturne i sportske manifestacije biće prilagođene datim okolnostima, a javni emiteri su dužni programsku šemu prilagoditi danu žalosti.

28.10.2018.

KO JE UBIO POLICAJCE U SARAJEVU: AUTOMAFIJAŠI IZ ENTITETA RS-A DOLAZE PO "TROFEJE" U SARAJEVO

28.10.2018.

VLADA SRBIJE RATNE ZLOČINCE TRETIRA KAO HEROJE: RATNE DNEVNIKE ZLOČINACA ŠTAMPALO MINISTARSTVO ODBRANE


VLADA SRBIJE RATNE ZLOČINCE TRETIRA KAO HEROJE: Ratne dnevnike zločinaca štampalo MINISTARSTVO ODBRANE

Inicijativa mladih za ljudska prava traži od premijerke Ane Brnabić da reaguje na to što Ministarstvo odbrane Srbije, na sajmu knjiga, promoviše ratne zločince Nebojšu Pavkovića i Vladimira Lazarevića.VLADA SRBIJE RATNE ZLOČINCE TRETIRA KAO HEROJE: Ratne dnevnike zločinaca štampalo MINISTARSTVO ODBRANE

...............

Ministarstvo odbrane, naime, štampalo je i objavilo njihove ratne dnevnike i memoare, tvrdeći da i osuđeni generali imaju pravo da iznesu svoje viđenje istorijskih događaja u kojima su učestvovali. Ti istorijski događaji, međutim, opisani su u presudama Haškog suda, gde se Pavković osuđuje za deportaciju, prisilno premeštanje, ubistvo i progone, te za kršenje zakona i običaja ratovanja, a Lazarević za pomagnje i podržavanje udruženog zločinačkog poduhvata.

 

Ko je na sajmu knjiga želio da se upozna s književnim djelima osuđenih ratnih zločinaca, mogao je to da učini na štandu Ministarstva odbrane. S ponosom je to Ministarstvo, kako samo navodi, predstavilo ediciju "Ratnik" u kojoj se rata sjećaju, između ostalih, generali Nebojša Pavković i Vladimir Lazarević, prvi pred

Haškim sudom osuđen na 22 godine zatvora, drugi na 14 godina.

 

"Teško je reći naglas da postoje ljudi koji su u naše ime činili zločine, sa grbom te naše vojske, to je teško reći, ja to znam, ali to je neophodan uslov da bismo postali normalno društvo, da bismo poslali evropska država i da bismo morali da živimo u miru sa susedima. Ne možemo graditi mir, ako slavimo ljude koji su ubijali civile sa te druge strane, tu nema pomirenja", smatra Ivan Đurić, iz Inicijative mladih za ljudska prava.

 

U Inicijativi mladih za ljudska prava primjećuju da i Vlada i premijerka na sve ćute. Ne i član Vlade zadužen za odbranu.

 

"Pravo čudo da nikom ne smeta ona knjiga u kojoj Haradinaj govori kako je ubio vojnika ili policajca i onda, kako kaže, nastavio da mirno jede pljeskavicu, hamburger... zapamtio sam taj izraz. To nikom nije smetalo. Ali ako Srbi progovore svoju istinu, ako se oni usude da se sakupe pa kažu nešto o tome - to je za svaku osudu i to treba sprečiti", porulio je Aleksandar Vulin, ministar odbrane.

 

Ponosno Ministarstvo odbrane na svoje književnike, u njihovoj odbrani ide i korak dalje, pa tvrde - nema tog Ministarstva odbrane koje bi propustilo priliku da tako važna svjedočenja ne sačuva i ne prikaže. Vrijedna je to građa, kažu, i za istoričare, a već sada knjige su toliko tražene da su, navode, strani vojni atašei tražili da se prevedu na engleski i druge jezike.

 

Prije nego što bilo ko donese sud, predlaže Ministarstvo odbrane, nek prvi pročita knjige objavljene u ediciji "Ratnik". Tvrde, najbolji dokaz važnosti i neophodnosti da se objavi edicija "Ratnik", to što je cjelokupan tiraž namjenjen za Sajam knjiga rasprodat u prva tri dana Sajma, zbog čega je Vojna štamparija morala dodatno da štampa knjige.

 

Podsjeća Ministarstvo odbrane da su generali Pavković i Lazarević osuđeni po komandnoj odgovornosti. No, podsjećanja radi, pred Haškim sudom dokazano je da je Pavković znao za zločine koje su 1998. i 1999. činili pripadnici vojske i policije, kao što je i general Lazarević, navodi sud, bio svjestan kampanje terora, nasilja i prisilnog raseljavanja.

 

"Teško je normalnim ljudima objasniti da ratne zločince tretiramo kao heroje. Pa to je Vučićeva zasluga. On je taj koji to potencira, koji to dozvoljava. To onima koji nas gledaju sa strane govori da smo mi i dalje u istom filmu, kao što smo bili 90-ih godina", kaže Slobodan Stupar, novinar.

 

Ćutanje državnih organa na nastup Ministarstva odbrane na Sajmu knjiga u Inicijativi mladih za ljudska prava vide kao do sada najotvoreniji vid podrške države osuđenim ratnim zločincima, a to je, konstatuju, u suprotnosti sa zvaničnom politikom države koja navodno ide ka EU.

28.10.2018.

MARKO RADIĆ JE MONSTRUM KOJI JE IZ MOSTARA PREBAČEN U HRVATSKU: NJEGOVI ZLOČINI NAD BOŠNJACIMA LEDE KRV U ŽILAMA

28.10.2018.

TODORIĆ IZREKAO NAJTEŽE OPTUŽBE DO SADA: ,,PLENKOVIĆEVA BORG GRUPA MI JE OTELA AGROKOR'!

28.10.2018.

EMIR SULJAGIĆ : IZBOR ŽELJKA KOMŠIĆAJASAN DOKAZ DA POSTOJI KONSTITUENCA, BAZA, ZA ČETVRTU BiH

Emir Suljagić : Izbor Željka Komšića jasan dokaz da postoji konstituenca, baza, za četvrtu BiH


Bio je 21. juli 1992. i u vili “Zagorje” u Zagrebu održavao se sastanak državnih delegacija Republike BiH i Republike Hrvatske. Glavna tema na dnevnom redu sastanka bilo je potpisivanje Sporazuma o prijateljstvu i saradnji dviju država, ali je stvarni predmet pregovora bilo nastojanje Franje Tuđmana da legalizuje, “uknjiži” u buduće ustavno uređenje BiH, de facto paradržavu koju je Hrvatska već uspostavila na dijelu teritorije BiH do ljeta 1992.

Piše : Emir Suljagić (Oslobođenje)

U jednom trenutku tokom dugih i mučnih razgovora koji su trajali cijeli dan, na dnevni red je došlo i pitanje dvojnog državljanstva. U stvarnosti, masovnog dodjeljivanja državljanstva Hrvatske bosanskim Hrvatima. Alija Izetbegović je na Tuđmanov prijedlog primijetio: “Jasno, mi nemamo ništa protiv iako me malo čudi da vi to radite. Znate, imat ćete oticanje Hrvata daljnje iz Bosne i Hercegovine. To je vaš problem. Ja mislim da time se samo ta stvar pospješuje, neće biti obrnuto, znate, a vi kako želite.”

Mjesecima prije toga, u decembru 1991. Tuđman je na sastanku sa delegacijom HDZ-a BiH u kojoj su, između ostalih, bili i Mate Boban i Dario Kordić, održanom u Zagrebu, objasnio odakle dolazi hrvatski interes za BiH: “Hrvatska je zbog uspostave Bosne i Hercegovine u teritorijalnom smislu dovedena u nemoguću situaciju. Mi samostalnu Hrvatsku ne možemo u upravnom smislu ovako urediti kakva jeste, a kamoli u odbrambenom (…) Ovakva hrvatska država nema uvjeta za život, ali hrvatska država čak sa granicama Banovine ima, a osobito sa poboljšanim granicama.”

Ove dvije tačke, transsuvereni karakter hrvatskog nacionalizma na jednoj, te opsjednutost geografijom kao što u “Muslimani i hrvatski nacionalizam” kaže Nada Kisić-Kolanović, na drugoj strani su u temeljima političkog okvira u kojem se posljednjih 28 godina kreću bosanski Hrvati. Hrvatska politika prema BiH i hrvatska politika u BiH, nakon što je Tuđman položio njene temelje početkom devedesetih, određena je koordinatnim sistemom u kojem jednu osu čini stav da je “nacionalni centar središte nacionalnog života s obje strane granice”, a drugu skoro vjekovno uvjerenje da je Hrvatska neodrživa u svojim postojećim granicama.

Repertoar instrumenata korištenih u ostvarivanju, odnosno provođenju te politike, mijenjao se i prilagođavao: od uspostave paradržave puzajućim državnim udarom na barem trećini teritorije BiH, te otvorene agresije nakon što je propao pokušaj da se pravno, ponekad i fizičko nasilje legalizuje, do poslijeratnog stigmatiziranja i stereotipisanja bosanskih muslimana kao ostataka osmanske, azijatske invazije. Nakon što je Zagreb, odnosno hrvatske političke elite, kidnapovao sudbinu bosanskohercegovačkih Hrvata i nakon što je kao i 1939. sa srpskim nacionalističkim elitama postignut sporazum o pragmatičnoj podjeli BiH koja je trebala da omogući ostvarenje oba velikodržavna plana, posljednjom i jedinom preprekom na tom putu smatrani su upravo bosanskohercegovački muslimani, odnosno Bošnjaci.

Histerija – ni preciznija, ni blaža riječ nažalost ne postoji – koja je zavladala kako u (polu)zvaničnim državnim medijima, tako i u dijelu političke klase u Hrvatskoj nakon pobjede Željka Komšića na izborima za člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata, proizlazi iz svijesti o tome da trodecenijska politička platforma može biti zauvijek osujećena u narednih nekoliko mjeseci. Ključna riječ – može. Ali, čak i da ne bude tako, “hrvatski projekt” u BiH je u najboljem slučaju osuđen na još četiri godine tavorenja prije konačne i neopozive propasti.

Stoga je vrlo vjerovatno da će kako Zagreb, tako i HDZBiH, odnosno Dragan Čović krenuti u eskalaciju, odnosno pokušati zemlju gurnuti u još jednu, ovaj put krizu koju je moguće izbjeći i zaobići. Dvije je stvari u tom smislu važno potcrtati: prvo, da je Komšić, kao što sam napisao mjesecima prije izbora upravo u Oslobođenju, jedini hrvatski političar koji je u stanju napustiti gravitaciono polje hrvatskog nacionalizma, prvi poslije Branka Mikulića; i drugo, da njegov izbor u Predsjedništvo BiH nije rezultat revolta protiv Čovića, nego kristalno jasan dokaz da postoji konstituenca, baza, za četvrtu BiH. Komšić je na državnom nivou bio jedini prepoznatljivi građanski kandidat, sa jasnom građanskom političkom platformom i vrijednostima za koje su građani BiH glasali 1. marta 1992. Činjenica da ga je zbog toga kripto-ustaški milieu u Sarajevu i na međunarodnoj sceni potkazivao za “nacionalizam” samo rječito govori da su oba tabora, i onaj za građansku državu i onaj za očuvanje milet-sistema – multietnički.

Na izborima koji su iza nas, istorija je nepovratno mogla krenuti u pogrešnom smjeru. Svi elementi potrebni za to bili su tu. Činjenica da nije pokazuje da su građani BiH glasali racionalno, a ne iz afekta. Pragmatično, a ne emotivno. I da samo zahvaljujući toj četvrtoj, građanskoj Bosni i Hercegovini, ni ova zemlja, ni njen narod – bosanski narod – nisu spremni da stupe sa istorijske pozornice.

28.10.2018.

HDZ-OV UDRUŽENI IZBORNI PODUHVAT


HDZov udruženi izborni poduhvat
HDZov udruženi izborni poduhvat
...................

Foto: FB

Republika Hrvatska treba da snosi sankcije zbog svog miješanja u unutrašnje stvari i podrivanja unutrašnje stabilnosti BiH.

Nakon 7. oktobra i održanih općih izbora otvoreno i agresivno miješanje Republike Hrvatske na čelu sa premijerom Andrejom Plenkovićem u unutarnja pitanja Bosne i Hercegovine, pod izgovorom izbora Željka Komšića na mjesto člana Predsjedništva BiH, poprimilo je, razmjere diplomatskog skandala i nedopustivog odnosa jedne države prema drugoj suverenoj državi. Ova krajnje loša politika naših susjeda ima svoje korijene u političkom naslijeđu Franje Tuđmana, pokušaju zaživljavanja paratvorevine Herceg-Bosne i očiglednim pokušajem njihove realizacije da se BiH podijeli. Iz Evropskog vijeća više je puta ukazano Hrvatskoj da se ne miješa u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine. Međunarodni ugled Hrvatske se dovodi u pitanje jer  ko zna koji put se zloupotrebljava gostoprimstvo velike evropske familije. Prisjetimo se samo kako Hrvatska nije dobila podršku Evrope u konfrontaciji sa Srbijom prilikom otvaranja pojedinih poglavlja u pregovorima, što je, zapravo, bilo ponižavanje jedne članice EU.

Najsvježiji primjer delegitimiranja bh suvereniteta je nastup hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Željane Zovko, Mostarke, donedavne ambasadorice BiH u Italiji, koja je obnašala dužnost međunarodne tajnice HDZ-a BiH. Željana Zovko sebi daje za pravo da na plenarnoj sjednici u Strasbourgu „izrazi zabrinutost zbog ishoda izbora u Bosni i Hercegovini i mogućih posljedica na temelju prvih reakcija pojedinih izabranih dužnosnika u Sarajevu“. Zovko  tokom svojih rasprava nikad ne zaboravlja da istakne „da će Hrvatska, kao članica Europske unije te kao jamac Daytonskog mirovnog sporazuma, nastaviti budno pratiti razvoj situacije u BiH i njezin utjecaj na mir i stabilnost. Ponovo se Hrvatska prikazuje kao “jamac” Deytona a ne kao jedan od potpisnika mirovnog sporazuma kao države direktnog učesnika u agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Ofanziva HDZovih zvaničnika je uvertira na  proces blokiranja formiranja nove vlasti kako bi se Parlament BiH prisilio da usvoji izmjene Izbornog zakona kojeg je u parlamentarnu proceduru uputio Čovićev HDZ. Stanje kontroliranog haosa odvlači pažnju od gorućih problema poput ekonomije, Mostarskog Aluminija,  iseljavanja Hrvata na koji Čović nema odgovor.

SAD kao i Europa trebaju nastaviti politiku sankcionisanja pojedinih bh. političara koji su očigledno uključeni u korupciju, ignorišu Dayton, zakone BiH i zakonske odluke. Čoviću po svoj prilici ne smeta,  što će mu jedan od budućih partnera u vlasti na državnom nivou biti Milorad Dodik, čovjek sa američke crne liste.

Rezultat HDZove katastrofalne politike bit će još vidljiviji nakon naredne 4 godine!

28.10.2018.

HDZ HRVATSKE I HDZ BiH NE ODUSTAJE OD HERCEG-BOSNE I VELIKE HRVATSKE: DRAGAN ČOVIĆ JAŠE TROJANSKOG KONJA


Čović jaše Trojanskog konjaČović jaše Trojanskog konja
.................

Simptomatično je da se hrvatski predstavnici nijednom riječi nisu očitovali na druge zaključke Vijeća EU poput onih da se zaustavi veličanje osuđenih ratnih zločinaca te aktivno promovišu pomirenje, između ostalog kroz obrazovanje. Zato je vrlo važno, u duhu zaključaka Vijeća Evropske unije na narednoj sjednici Vijeća za Vanjske poslove Evropske komisije, postaviti pitanja zašto Hrvatska pokušava zaživjeti koncept Herceg Bosne, zašto se Zagreb miješa u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine trošeći enormni novac kako bi nametnuo diskriminatorski izborni zakon, zašto Hrvatska godinama pljačka Bosnu i Hercegovini ne plaćajući joj nadoknadu za korišćenje vode iz Buškog jezera za potrebe hidroelektrane „Orlovac“.

Zastupnici Republike Hrvatske u Evropskom parlamentu su se požalili visokim zvaničnicima EU na izborni proces u Bosni i Hercegovini, zahtijevajući da se o toj temi raspravlja na sljedećoj sjednici Vijeća za vanjske poslove Evropske komisije.

Vjerovatno da do ove inicijative nikad ne bi ni došlo, da je na prethodnim izborima pobijedio preferirani kandidat HDZa Dragan Čović za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Dragan Čović je Trojanski konj Tuđmanove promašene politike prema BiH na što su upozoravali neki intelektualci i novinari, koje se onda naravno proglašavalo izdajnicima i neprijateljima Hrvatske. Zločinačka politika prema BiH bila je samo jedan od mnogih simptoma Tuđmanove autoritarnosti i nedemokratičnosti. Fiksacija HDZove državne politike „tuđmanizacije“ u kojoj se truju odnosi sa susjedima, nas navodi na stav da Hrvatska ima neprijateljski stav prema Bosni i Hercegovini.

HDZ inicijativa je u stvari pokušaj „tuđmanizacije“ Evropske unije kojom se žuri da se internacionalizira i aktuelizira izborni proces u BiH.  Premda je to isto Vijeće Evropske unije, na zasjedanju u Luksemburgu od 26. juna 2018., pozvalo vlasti i političke snage u Bosni i Hercegovini da pitanja u vezi s izborima, kao što su odredbe za održavanje lokalnih izbora u Mostaru i za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine rješavaju u dogledno vrijeme nakon izbora a u skladu s evropskim standardima. U tom pogledu Vijeće EU je takođe naglasilo da se ne trebaju poduzimati bilo kakvi zakonodavni ili politički koraci koji bi bili dodatni izazov za provedbu presude Sejdić-Finci i drugih povezanih presuda.

Simptomatično je da se hrvatski predstavnici nijednom riječi nisu očitovali na druge zaključke Vijeća EU poput onih da se „zaustavi veličanje osuđenih ratnih zločinaca te aktivno promovišu pomirenje, između ostalog kroz obrazovanje“. Zato je vrlo važno, u duhu zaključaka Vijeća Evropske unije na narednoj sjednici Vijeća za Vanjske poslove Evropske komisije, postaviti pitanja zašto Hrvatska pokušava zaživjeti koncept Herceg Bosne, zašto se Zagreb miješa u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine trošeći enormni novac kako bi nametnuo diskriminatorski izborni zakon, zašto Hrvatska godinama pljačka Bosnu i Hercegovini ne plaćajući joj nadoknadu za korišćenje vode iz Buškog jezera za potrebe hidroelektrane „Orlovac“.

Zbog čega se dan danas glorificiraju osuđeni za ratne zločince? Zašto se ignorira haaška presuda o tome da je Tuđman s čelnicima tzv. Herceg-Bosne bio dio udruženog zločinačkog pothvata? Ovakva ignorisanja nisu slučajna je se njima se želi reći da je poslije Tuđmana opet Tuđman što je nastavak politike podjele Bosne i Hercegovine. Neosporno je da se Hrvatska mora osloboditi Tuđmanovog mita u kojoj zločinačka i fanatična politika prema BiH također otkriva koliko je nedemokratska bila njegova Hrvatska. Zašto se izvještavanje većine hrvatskih medija o suđenju hercegovačkoj šestorki te o samoubojstvu Slobodana Praljka u haškoj sudnici odvijalo u skladu sa službenim nacionalističkim narativom o bezgrešnoj Hrvatskoj i u skladu sa stavovima vladajuće HDZ? Zašto se po Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini organiziraju mitinzi podrške „nepravedno osuđenim i optuženim“ na kojima učetvuje i hrvatski pjevač Marko Perković Thompson? Zašto se Srbima i Bošnjacima u Hrvatskoj i Hercegovini ne priznaje konstitutivnost, zašto još uvijek egzistiraju dvije škole pod jednim krovom?

Mnogo je pitanja bez odgovora. Hrvatski zatupnici u Evropskom parlamentu su se postavili kao glasnogovornici nacionalnog mita, a ne profesionalci koji donose kontekstualizirane činjenice, kritički propituju i daju prostor racionalnog rasuđivanja. Zato nas ne treba iznenađivati što Čović i Plenković svaku priliku koriste za huškanje protiv neistomišljenika poturajući Evropskom parlamentu svoje trojanske konje.

Logični zaključak se nameće; „Ponovo ste sami sebi zabili autogol!“ Ako se uzme u obzir da su sve zemlje Evropske unije organizovane na građanskom principu sa kojim pravom sebi dozvoljavate da od Bosne i Hercegovine pravite „zemlju slučaj“?

28.10.2018.

OVDJE VLADAJU MEFISTOVSKI MANIPULATORI LJUDSKIM MRŽNJAMA I NESREĆAMA

28.10.2018.

USTAŠO-ČETNIKIZACIJA EVROPE

28.10.2018.

MOSTARSKI OTPOR U ŽICAMA

28.10.2018.

ŠEŠELJEVA ČETNIČKA ŠKOLA I KĆI PARTIZANA

27.10.2018.

ĐURĐICA ČILIĆ: ČIKADEM

27.10.2018.

GOJKO BERIĆ : MRAČNI DOGAĐAJI SU NA BIZARAN NAČIN POVEZALI E ALEKSU ŠANTIĆA I KIPARA AHMEDA BEŠIĆA

27.10.2018.

SANDRA ŠKRABIĆ : NISAM NI PONOSNA NITI HRABRA, SAMO OBIČNA DJEVOJKA...

27.10.2018.

MIRO LAZOVIĆ: "HRVATSKI EUROPARLAMENTARCI KOJI SU DOBILI ZADATAK OD HDZ-A NA POGREŠNOM SU PUTU"

MIRO LAZOVIĆ OGOLIO ČOVIĆA I PLENKOVIĆA: "Hrvatski europarlamentarci koji su dobili zadatak od HDZ-a na pogrešnom su putu"

Hrvatska zvanična politika ne odustaje od pokušaja miješanja u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine.


MIRO LAZOVIĆ OGOLIO ČOVIĆA I PLENKOVIĆA: 'Hrvatski europarlamentarci koji su dobili zadatak od HDZ-a na pogrešnom su putu'

........................

Upozorava ovo u razgovoru za Vijesti.ba potpredsjednik SDP-a BiH Miro Lazović, komentarišući pismo koje su hrvatski zastupnici u Evropskom parlamentu (EP) uputili visokim zvaničnicima EU, žaleći se na izborni proces u BiH. 

Jedanaest hrvatskih zastupnika u pismu zahtijevaju da se o ovoj temi raspravlja na narednoj sjednici Vijeća za vanjske poslove Evropske komisije.

 

"Mi, potpisani članovi EP-a iz Hrvatske, želimo da ovom prilikom izrazimo zabrinutost rezultatom proteklih izbora u BiH, koji su rezultirali izborom člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda zahvaljujući većinom bošnjačkim glasovima, dok je uvjerljiva većina Hrvata glasala za drugog kandidata. To se sad desilo već treći put", navodi se u ovom pismu.


Image result for foto Biljana Borzan, Ivana Maletić, Marijana Petir, Tonino Picula, Jozo Radoš, Davor Škrlec, Dubravka Šuica, Ivica Tolić, Ruža Tomašević, Željana Zovko i Ivan Jakovčić i

............

Biljana Borzan, Ivana Maletić, Marijana Petir, Tonino Picula, Jozo Radoš, Davor Škrlec, Dubravka Šuica, Ivica Tolić, Ruža Tomašević, Željana Zovko i Ivan Jakovčić ističu kako čvrsto vjeruju da takav rezultat "ne doprinosi stabilnosti i funkcionalnosti BiH, kao države tri ravnopravna konstitutivna naroda i ostalih, kao što je predviđeno dejtonskim i pariškim pregovorima".

 

Lazović je pogrešnim ocijenio takav potez hrvatskih europarlamentaraca, koji su sada "lopticu" preuzeli od premijera Andreja Plenkovića.

 

- Oni su trebali dati zamjerke, ali ne na Izborni zakon BiH koji je izveden iz Ustava BiH i kao takav potpuno legitiman i legalan. Ako misle mijenjati Izborni zakon u BiH, trebali su dati primjedbe na postojeći Ustav BiH, kojeg treba mijenjati i koji dovodi do diskriminacije bh. građana na cijelom prostoru države - kaže Lazović.

To bi, tvrdi naš sagovornik, bio pravi potez hrvatskih zastupnika u EP-u, "a ne igra u dogovoru s Plenkovićem i Čovićem da prođe prijedlog izbornog zakona HNS-a, koji je suprotan evropskim principima i standardima".

 

- Radi se o nastavku pritiska na evropske institucije oko Izbornog zakona koji je Željku Komšiću omogućio da bude izabran za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. To je jedna providna igra i ponovno miješanje u interese BiH - zaključuje Lazović u razgovoru za Vijesti.ba.

27.10.2018.

SPIEGEL: POSTOJI OPASNOST ZA BALKAN I ZOVE SE HDZ


Spiegel: Postoji opasnost za Balkan i zove se HDZ


Spiegel: Postoji opasnost za Balkan i zove se HDZ
.................

NJEMAČKI Spiegel je objavio članak u kojem su žestoko kritizirali HDZ. Vladajuću stranku su izravno prozvali za ugrožavanje mira na Balkanu.

U tekstu pod nazivom “Opasnost za Balkan” list Spiegel piše: Europska pučka stranka, onaj građansko-konzervativni Klub poslanika u Europskom parlamentu kojem pripadaju i CDU/CSU, u svojim redovima ima grupu koja trenutno ugrožava mir na Balkanu. Hrvatska demokratska unija (HDZ), vladajuća stranka u Zagrebu, miješa se u politička događanja etnički raskomadane Bosne i Hercegovine.

Kako bi podržao bosanske Hrvate, HDZ sponzorira istoimenu stranku u susjednoj zemlji. On želi rezervirati dio BiH, tzv. treći entitet, za bosanske Hrvate rezervirati dio BiH. To jasno predstavlja kršenje Dejtonskog sporazuma, čiju provedbu nadgleda EU, piše Spiegel, a prenosi Deutsche Welle.

Spiegel: Plenković podržava radikalne nacionaliste u BiH

Političari HDZ-a BiH su u posljednjoj izbornoj kampanji masovno podgrijavali etničke napetosti. Više puta su postavljali zastave Herceg-Bosne, što je nedvosmislena provokacija, piše Spegel.

Kasnije, početkom listopada, nakon izbora za tročlano Predsjedništvo BiH, kada nije izabran kandidat HDZ-a, već predstavnik liberalnog Demokratskog fronta, koji igra na kartu razumijevanja, Zagreb ga je počeo politički demontirati. Ovi izbori nisu dobri za bosanske Hrvate, tvrdi premijer Plenković. On namjerava nastaviti podržavati smjer radikalnih nacionalista, zaključuje Spiegel u svom članku.

Podsjetimo, Plenković prošlog tjedna u važnom službenom posjetu Francuskoj gdje se sastao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i na Sorbonnei održao predavanje o budućnosti EU, nije mogao prestati govoriti o Bosni i Hercegovini.

Plenković vrijeme s Macronom trošio na objašnjavanje situacije u BiH

O tome što se dogodilo na nedavnim izborima u susjednoj državi prvo je objašnjavao Macronu, pa studentima koji su došli na njegovo predavanje na Sorbonnei, a onda i novinarima.

“Nas najviše zabrinjava tema koja se odnosi na izbor hrvatskog člana predsjedništva. Izabran je Hrvat glasovima Bošnjaka i smatramo da je to izigravanje temeljnih načela, slova i duha Daytonskog sporazuma. Mislim da bi za BiH bilo dobro da se poštuje ono što je doista bilo dogovoreno i mišljeno i da je za budućnost ključno pronaći rješenje za izborni zakon koji bi omogućio legitimni izbor članova predsjedništva”, rekao je Plenković novinarima nakon sastanka s Macronom.

No kada je upitan o tome je li od francuskog predsjednika dobio konkretnu podršku, Plenković je odgovorio da je Macron ”pokazao razumijevanje”. U prijevodu: ništa.

Plenković dodatno šteti reputaciji Hrvatske

Premijer RH je tako dragocjeno vrijeme s francuskim predsjednikom potrošio na objašnjavanje situacije u BIH. Zbog Plenkovićevih istupa žestoko ga je prozvao još uvijek aktualni premijer BiH Denis Zvizdić koji je kazao da poziva Plenkovića da prestane igrati ulogu premijera BiH.

Pritom se sve to odvija unutar šireg konteksta percepcije Hrvatske kao ”problematičnog djeteta Europske unije”, kako nas argumentirano opisuju brojni europski mediji, no predsjednica, premijer i ministrica vanjskih poslova nisu upregnuli sve snage da poprave i promijene takve ocjene, nego se troše na problem jednog od tri konstitutivna naroda susjedne države.

Index.hr

27.10.2018.

HDZ-OV UDRUŽENI IZBORNI PODUHVAT


HDZov udruženi izborni poduhvatHDZov udruženi izborni poduhvat
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Foto: FB

Republika Hrvatska treba da snosi sankcije zbog svog miješanja u unutrašnje stvari i podrivanja unutrašnje stabilnosti BiH.

Nakon 7. oktobra i održanih općih izbora otvoreno i agresivno miješanje Republike Hrvatske na čelu sa premijerom Andrejom Plenkovićem u unutarnja pitanja Bosne i Hercegovine, pod izgovorom izbora Željka Komšića na mjesto člana Predsjedništva BiH, poprimilo je, razmjere diplomatskog skandala i nedopustivog odnosa jedne države prema drugoj suverenoj državi. Ova krajnje loša politika naših susjeda ima svoje korijene u političkom naslijeđu Franje Tuđmana, pokušaju zaživljavanja paratvorevine Herceg-Bosne i očiglednim pokušajem njihove realizacije da se BiH podijeli. Iz Evropskog vijeća više je puta ukazano Hrvatskoj da se ne miješa u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine. Međunarodni ugled Hrvatske se dovodi u pitanje jer  ko zna koji put se zloupotrebljava gostoprimstvo velike evropske familije. Prisjetimo se samo kako Hrvatska nije dobila podršku Evrope u konfrontaciji sa Srbijom prilikom otvaranja pojedinih poglavlja u pregovorima, što je, zapravo, bilo ponižavanje jedne članice EU.

Najsvježiji primjer delegitimiranja bh suvereniteta je nastup hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Željane Zovko, Mostarke, donedavne ambasadorice BiH u Italiji, koja je obnašala dužnost međunarodne tajnice HDZ-a BiH. Željana Zovko sebi daje za pravo da na plenarnoj sjednici u Strasbourgu „izrazi zabrinutost zbog ishoda izbora u Bosni i Hercegovini i mogućih posljedica na temelju prvih reakcija pojedinih izabranih dužnosnika u Sarajevu“. Zovko  tokom svojih rasprava nikad ne zaboravlja da istakne „da će Hrvatska, kao članica Europske unije te kao jamac Daytonskog mirovnog sporazuma, nastaviti budno pratiti razvoj situacije u BiH i njezin utjecaj na mir i stabilnost. Ponovo se Hrvatska prikazuje kao “jamac” Deytona a ne kao jedan od potpisnika mirovnog sporazuma kao države direktnog učesnika u agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Ofanziva HDZovih zvaničnika je uvertira na  proces blokiranja formiranja nove vlasti kako bi se Parlament BiH prisilio da usvoji izmjene Izbornog zakona kojeg je u parlamentarnu proceduru uputio Čovićev HDZ. Stanje kontroliranog haosa odvlači pažnju od gorućih problema poput ekonomije, Mostarskog Aluminija,  iseljavanja Hrvata na koji Čović nema odgovor.

SAD kao i Europa trebaju nastaviti politiku sankcionisanja pojedinih bh. političara koji su očigledno uključeni u korupciju, ignorišu Dayton, zakone BiH i zakonske odluke. Čoviću po svoj prilici ne smeta,  što će mu jedan od budućih partnera u vlasti na državnom nivou biti Milorad Dodik, čovjek sa američke crne liste.

Rezultat HDZove katastrofalne politike bit će još vidljiviji nakon naredne 4 godine!

26.10.2018.

UDRUŽENI POLITIČKO-MEDIJSKO-CRKVENI POTHVAT LAŽI O JASENOVCU

26.10.2018.

DRAGAN ČOVIĆ JAŠE TROJANSKOG KONJA


Čović jaše Trojanskog konjaČović jaše Trojanskog konja
..................
Foto: ins

Simptomatično je da se hrvatski predstavnici nijednom riječi nisu očitovali na druge zaključke Vijeća EU poput onih da se zaustavi veličanje osuđenih ratnih zločinaca te aktivno promovišu pomirenje, između ostalog kroz obrazovanje. Zato je vrlo važno, u duhu zaključaka Vijeća Evropske unije na narednoj sjednici Vijeća za Vanjske poslove Evropske komisije, postaviti pitanja zašto Hrvatska pokušava zaživjeti koncept Herceg Bosne, zašto se Zagreb miješa u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine trošeći enormni novac kako bi nametnuo diskriminatorski izborni zakon, zašto Hrvatska godinama pljačka Bosnu i Hercegovini ne plaćajući joj nadoknadu za korišćenje vode iz Buškog jezera za potrebe hidroelektrane „Orlovac“.

Zastupnici Republike Hrvatske u Evropskom parlamentu su se požalili visokim zvaničnicima EU na izborni proces u Bosni i Hercegovini, zahtijevajući da se o toj temi raspravlja na sljedećoj sjednici Vijeća za vanjske poslove Evropske komisije.

Vjerovatno da do ove inicijative nikad ne bi ni došlo, da je na prethodnim izborima pobijedio preferirani kandidat HDZa Dragan Čović za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Dragan Čović je Trojanski konj Tuđmanove promašene politike prema BiH na što su upozoravali neki intelektualci i novinari, koje se onda naravno proglašavalo izdajnicima i neprijateljima Hrvatske. Zločinačka politika prema BiH bila je samo jedan od mnogih simptoma Tuđmanove autoritarnosti i nedemokratičnosti. Fiksacija HDZove državne politike „tuđmanizacije“ u kojoj se truju odnosi sa susjedima, nas navodi na stav da Hrvatska ima neprijateljski stav prema Bosni i Hercegovini.

HDZ inicijativa je u stvari pokušaj „tuđmanizacije“ Evropske unije kojom se žuri da se internacionalizira i aktuelizira izborni proces u BiH.  Premda je to isto Vijeće Evropske unije, na zasjedanju u Luksemburgu od 26. juna 2018., pozvalo vlasti i političke snage u Bosni i Hercegovini da pitanja u vezi s izborima, kao što su odredbe za održavanje lokalnih izbora u Mostaru i za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine rješavaju u dogledno vrijeme nakon izbora a u skladu s evropskim standardima. U tom pogledu Vijeće EU je takođe naglasilo da se ne trebaju poduzimati bilo kakvi zakonodavni ili politički koraci koji bi bili dodatni izazov za provedbu presude Sejdić-Finci i drugih povezanih presuda.

Simptomatično je da se hrvatski predstavnici nijednom riječi nisu očitovali na druge zaključke Vijeća EU poput onih da se „zaustavi veličanje osuđenih ratnih zločinaca te aktivno promovišu pomirenje, između ostalog kroz obrazovanje“. Zato je vrlo važno, u duhu zaključaka Vijeća Evropske unije na narednoj sjednici Vijeća za Vanjske poslove Evropske komisije, postaviti pitanja zašto Hrvatska pokušava zaživjeti koncept Herceg Bosne, zašto se Zagreb miješa u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine trošeći enormni novac kako bi nametnuo diskriminatorski izborni zakon, zašto Hrvatska godinama pljačka Bosnu i Hercegovini ne plaćajući joj nadoknadu za korišćenje vode iz Buškog jezera za potrebe hidroelektrane „Orlovac“.

Zbog čega se dan danas glorificiraju osuđeni za ratne zločince? Zašto se ignorira haaška presuda o tome da je Tuđman s čelnicima tzv. Herceg-Bosne bio dio udruženog zločinačkog pothvata? Ovakva ignorisanja nisu slučajna je se njima se želi reći da je poslije Tuđmana opet Tuđman što je nastavak politike podjele Bosne i Hercegovine. Neosporno je da se Hrvatska mora osloboditi Tuđmanovog mita u kojoj zločinačka i fanatična politika prema BiH također otkriva koliko je nedemokratska bila njegova Hrvatska. Zašto se izvještavanje većine hrvatskih medija o suđenju hercegovačkoj šestorki te o samoubojstvu Slobodana Praljka u haškoj sudnici odvijalo u skladu sa službenim nacionalističkim narativom o bezgrešnoj Hrvatskoj i u skladu sa stavovima vladajuće HDZ? Zašto se po Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini organiziraju mitinzi podrške „nepravedno osuđenim i optuženim“ na kojima učetvuje i hrvatski pjevač Marko Perković Thompson? Zašto se Srbima i Bošnjacima u Hrvatskoj i Hercegovini ne priznaje konstitutivnost, zašto još uvijek egzistiraju dvije škole pod jednim krovom?

Mnogo je pitanja bez odgovora. Hrvatski zatupnici u Evropskom parlamentu su se postavili kao glasnogovornici nacionalnog mita, a ne profesionalci koji donose kontekstualizirane činjenice, kritički propituju i daju prostor racionalnog rasuđivanja. Zato nas ne treba iznenađivati što Čović i Plenković svaku priliku koriste za huškanje protiv neistomišljenika poturajući Evropskom parlamentu svoje trojanske konje.

Logični zaključak se nameće; „Ponovo ste sami sebi zabili autogol!“ Ako se uzme u obzir da su sve zemlje Evropske unije organizovane na građanskom principu sa kojim pravom sebi dozvoljavate da od Bosne i Hercegovine pravite „zemlju slučaj“?

26.10.2018.

SPISAK MRZITELJA BiH I NACI-FAŠISTE, ŠOVINISTE I STVARAOCA HERCEG-BOSNE I VELIKE HRVATSKE DRAGANA ČOVIĆA SVIH ODLUKA KOJE SU PROTIV BiH, A U KORIST SRBIJE I HRVATSKE

SPISAK POTEZA DRAGANA

ČOVIĆA KOJI SU PROTIV BiH, A U KORIST VELIKE SRBIJE I

VELIKE HRVATSKE   

........................
Image result for TUDJMAN MILOSEVIC, BOBAN KARADZIC, COVIC, DODIK PLENKOVIC VUCIC
.....................
......................................
Image result for TUDJMAN MILOSEVIC, BOBAN KARADZIC, COVIC, DODIK PLENKOVIC VUCIC
....................
Spisak Covicevih poteza koji su potpuno prosrpski i proruski:


1. Oborio tuzbu BiH protiv Srbije za agresiju i genocid
2. Molio parlamentarce u EU da ne uvode sankcije Dodiku po uzoru na Ameriku
3. HDZ BiH i Covic ostro se protive priznanju nezavisnosti Kosova
4. Podrzao tzv medjudrzavni sporazum Hrvatske i Republike Srpske oko goriva
5. Nije isao u Knin na obiljezavanje Oluje
6. Ratnog zlocinca Ratka Mladica nazvao gospodinom
7. Rekao da se u Srebrenici desio samo zlocin

8. Covic je zaprijetio blokadom Europskog puta Bosne i Hercegovine
9. Podrzao Hrvatsku u izgradnji Peljeskog mosta cime se krse pomorska prava BiH
10. Isao u Bleiburg velicati zlikovce iz NDH
11. Rekao parlamentarcima u Briselu da je gradjanska drzava u osnovi islamska drzava
12. Napao Franju Komaricu u Banja Luci nazivajuci ga Bakirovim biskupom, kad je ovaj molio za pomoc Zagreba da ga zastite od Dodika
13 Rekao da je Stolac hrvatski prostor, a tu Bosnjaci 1991 vecina bili
26.10.2018.

POLICIJA RADI NA PRONALSKU UBICA POLICAJACA U SARAJEVU

POLICIJA RADI NA PRONALASKU UBICA POLICAJACA U SARAJEVU


....................

Nakon ranjavanja u pucnjavi u Sarajevu preminuo je i drugi policajac, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa u Kliničkom centru u Sarajevu.