Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

29.09.2018.

BiH ĆE IPAK TUŽITI HRVATSKU ZBOG PELJEŠKOG MOSTA: DRAGAN ČOVIĆ I MILORAD DODIK NE MOGU BLOKIRATI PODIZANJE TUŽBE

BIH ĆE IPAK TUŽITI HRVATSKU ZBOG PELJEŠKOG MOSTA: Čović i Dodik ne mogu blokirati podizanje tužbe!

Hrvatski mediji pišu kako je Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović zatražio od Pravobraniteljstva BiH da pokrene proceduru zaustavljanja izgradnje Pelješkog mosta pred međunarodnim sudom u Hamburgu dok se s Republikom Hrvatskom ne postigne dogovor o granici na moru kod Neuma i utvrdi koridor za slobodan pristup otvorenom moru.


BIH ĆE IPAK TUŽITI HRVATSKU ZBOG PELJEŠKOG MOSTA: Čović i Dodik ne mogu blokirati podizanje tužbe!


......................

''Ovim putem javno pozivam vodstvo Pravobraniteljstva BiH da savjesno ocjeni sve predočene informacije i dokaze, te na temelju stručne ocjene pod hitno pokrene pravne procedure kod nadležnih međunarodnih sudova, koje će voditi zaustavljanju izgradnje Pelješkog mosta dok se ne riješi pitanje naše morske granice s Republikom Hrvatskom i utvrđivanja koridora za slobodan pristup otvorenom moru, kroz postupak mirenja pred Međunarodnim sudom za pravo mora", napisao je ministar Osmanović u javnom pozivu.

 

Hrvatski mediji pišu kako ministar Osmanović nije pojasnio šta ga je motiviralo da uputi javni poziv Pravobraniteljstvu BiH, ali je pri tome vodstvo te institucije upozorio kako mogu krivično odgovarati zbog postupanja 'koje može biti na štetu i protiv interesa Bosne i Hercegovine'.

 

Po njegovom tumačenju Pravobraniteljstvo BiH je dužno pokrenuti spor protiv Hrvatske imajući na umu da je BiH potpisnica UN-ove konvencije o pravu mora (UNCLOS), te zbog odluka Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz 2007. kao i Deklaracije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o Pelješkom mostu iz septembra 2017.

 

Nedavno je, međutim, bivši srpski član BiH Predsjedništva Nebojša Radmanović ustvrdio kako državni vrh BiH nije donio odluku protiv izgradnje Pelješkog mosta, dok pak deklaraciju iz prošle godine nije prihvatio gornji Dom naroda u Parlamentu BiH.

 

Ministar civilnih poslova BiH izrazio je očekivanje kako će se postići dogovor s institucijama Hrvatske u postupku "mirenja kod Međunarodnog suda za pravo mora u Hamburgu" te se konačno riješiti sporovi koji dugo vremena opterećuju bilateralne odnose BiH i Hrvatske.

 

"Bosna i Hercegovina nema ništa protiv da Republika Hrvatska spaja svoj teritorij, ali Bosna i Hercegovina je isto tako odlučna štititi svoja prava i interese na moru'', naveo je ministar Osmanović, koji je uvjeren da ovoga puta Dragan Čović i Milorad Dodik ne mogu blokirati podnošenje tužbe jer Pravobraniteljstvo BiH ne donosi odluku konsenzusom. 

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
64363606

Powered by Blogger.ba