Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

29.09.2018.

TAČI OBIŠAO GAZIVODE, VUČIĆ TVRDI DA JE PRIŠTINA PREKRŠILA SPORAZUME

29.09.2018.

FIKTIVNI BIRAČI U HRVATSKOJ: KADROVI HDZ-A PRIJAVLJIVALI GLASAČE NA NEPOSTOJEĆIM ADRESAMA

29.09.2018.

POJAŠNJENJE OHR-A U VEZI SA DEZINFORMACIJAMA KOJE SU OBJAVILE ATV I RTRS

29.09.2018.

TAČI OBIŠAO GAZIVODE, KOSOVO DEMANTUJE TVRDNJE SRBIJE

29.09.2018.

ŠEFIK DžAFEROVIĆ PODRŽAO INICIJATIVU OSMANOVIĆA: "ZAŠTITITI PRAVO PRISTUPA BiH OTVORENOM MORU"

DŽAFEROVIĆ PODRŽAO INICIJATIVU OSMANOVIĆA: "Zaštititi pravo pristupa BiH otvorenom moru"

Šefik Džaferović, kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH pozdravio je inicijativu državnog ministra za civilne poslove Adila Osmanovića kojom se od Pravobranilaštva BiH traži da pokrene pravnu proceduru zaštitite interesa BiH koje joj po Konvenciji UN-a pripadaju kao pomorskoj državi.


DŽAFEROVIĆ PODRŽAO INICIJATIVU OSMANOVIĆA: 'Zaštititi pravo pristupa BiH otvorenom moru'

......................

Inicijativa upućena Pravobranilaštvu BiH ispravan je put kojim se kroz postupak mirenja pred Međunarodnim sudom za pravo mora u Hamburgu treba riješiti otvoreno pitanje između naše zemlje i Hrvatske u vezi sa izgradnjom Pelješkog mosta i prava pristupa BiH otvorenom moru. Takav postupak podrazumijeva zaustavljanje izgradnje Pelješkog mosta dok se ne riješi pitanje naše morske granice sa Republikom Hrvatskom i utvrđivanje koridora za slobodan pristup otvorenom moru.

 

Očekujem od Pravobranilaštva BiH da u skladu sa zakonom i svojim ovlaštenjima prihvati inicijativu i pokrene zaštitu interesa države BiH, kao i da ne podliježe nikakvim pritiscima, pogotovo ne pristicima Dragana Čovića i HDZ-a, koji su do sada u ovom slučaju radili u korist Hrvatske, a ne u korist BiH.

 

Isto očekujem i od svih državnim institucija, koje su obavezne da učine sve u zaštiti interesa BiH.

Vjerujem da će se i u Predsjedništvu BiH u narednom mandatu promijeniti odnos prema državi, te da ja, kao član Predsjedništva BiH, neću biti usamljen u zaštiti državnih inetresa, kao što se to često događalo Bakiru Izetebegoviću.

 

Ako se to i ne desi, svakako ću svojim iskustvom, znanjem i kompetentnošću znati zaštititi državu i njene interese, kao što su to radili svi dosadašnji članovi Predsjedništva BiH iz SDA, istakao je Džaferović.

29.09.2018.

ŽELJKO KOMŠIĆ ODGOVORIO GRABAR-KITAROVIĆ...

29.09.2018.

DENIS ZVIZDIĆ, VIDEO INTERVJU: PREDSJEDAVAJUĆI VIJEĆA MINISTARA...

29.09.2018.

BiH ĆE IPAK TUŽITI HRVATSKU ZBOG PELJEŠKOG MOSTA: DRAGAN ČOVIĆ I MILORAD DODIK NE MOGU BLOKIRATI PODIZANJE TUŽBE

BIH ĆE IPAK TUŽITI HRVATSKU ZBOG PELJEŠKOG MOSTA: Čović i Dodik ne mogu blokirati podizanje tužbe!

Hrvatski mediji pišu kako je Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović zatražio od Pravobraniteljstva BiH da pokrene proceduru zaustavljanja izgradnje Pelješkog mosta pred međunarodnim sudom u Hamburgu dok se s Republikom Hrvatskom ne postigne dogovor o granici na moru kod Neuma i utvrdi koridor za slobodan pristup otvorenom moru.


BIH ĆE IPAK TUŽITI HRVATSKU ZBOG PELJEŠKOG MOSTA: Čović i Dodik ne mogu blokirati podizanje tužbe!


......................

''Ovim putem javno pozivam vodstvo Pravobraniteljstva BiH da savjesno ocjeni sve predočene informacije i dokaze, te na temelju stručne ocjene pod hitno pokrene pravne procedure kod nadležnih međunarodnih sudova, koje će voditi zaustavljanju izgradnje Pelješkog mosta dok se ne riješi pitanje naše morske granice s Republikom Hrvatskom i utvrđivanja koridora za slobodan pristup otvorenom moru, kroz postupak mirenja pred Međunarodnim sudom za pravo mora", napisao je ministar Osmanović u javnom pozivu.

 

Hrvatski mediji pišu kako ministar Osmanović nije pojasnio šta ga je motiviralo da uputi javni poziv Pravobraniteljstvu BiH, ali je pri tome vodstvo te institucije upozorio kako mogu krivično odgovarati zbog postupanja 'koje može biti na štetu i protiv interesa Bosne i Hercegovine'.

 

Po njegovom tumačenju Pravobraniteljstvo BiH je dužno pokrenuti spor protiv Hrvatske imajući na umu da je BiH potpisnica UN-ove konvencije o pravu mora (UNCLOS), te zbog odluka Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz 2007. kao i Deklaracije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o Pelješkom mostu iz septembra 2017.

 

Nedavno je, međutim, bivši srpski član BiH Predsjedništva Nebojša Radmanović ustvrdio kako državni vrh BiH nije donio odluku protiv izgradnje Pelješkog mosta, dok pak deklaraciju iz prošle godine nije prihvatio gornji Dom naroda u Parlamentu BiH.

 

Ministar civilnih poslova BiH izrazio je očekivanje kako će se postići dogovor s institucijama Hrvatske u postupku "mirenja kod Međunarodnog suda za pravo mora u Hamburgu" te se konačno riješiti sporovi koji dugo vremena opterećuju bilateralne odnose BiH i Hrvatske.

 

"Bosna i Hercegovina nema ništa protiv da Republika Hrvatska spaja svoj teritorij, ali Bosna i Hercegovina je isto tako odlučna štititi svoja prava i interese na moru'', naveo je ministar Osmanović, koji je uvjeren da ovoga puta Dragan Čović i Milorad Dodik ne mogu blokirati podnošenje tužbe jer Pravobraniteljstvo BiH ne donosi odluku konsenzusom. 

 

29.09.2018.

DAVOR DRAGIČEVIĆ : POZIVAM SVE LJUDE, BEZ OBZIRA NA VJERU I NACIJU, NA SKUP 5. OKTOBRA

Davor Dragičević: Pozivam sve ljude, bez obzira na vjeru i naciju, na skup 5. oktobra


Veliki broj građana Banja Luke u petak se okupio na 187. danu skupa “Pravda za Davida” kojim se Davor Dragičević bori da sazna istinu o ubistvu njegovog sina Davida.

Davor Dragičević je večeras pozvao sve ljude, bez obzira na vjeru i naciju, na “treći i zadnji skup”, koji će se održati 5. oktobra, s početkom u 18 časova.

“To je skup istine, pravde, mira i ljubavi. Sve će biti mirno i dostojanstveno, mi nismo kao oni. Niko u ovoj državi nema pravo da zabrani skup. Svi imaju pravo da taj dan budu sa nama”, poručio je Davor, a prenosi BN TV.

On je dodao da svako ima pravo da traži bolje jutro i sutra za svoju djecu.

“Meni sedam mjeseci nema ni jutra, ni ponoći, ni svitanja. Ali ima i biće za ono što nam je najvažnije. Ono što je ocu najvažnije – sin i prezime. Što je majka devet mjeseci nosila”, zagrmio je Davor sa trga.

Rekao je da njegov sin imao osmijeh kakav oni ni njegova pokoljenja nikada neće imati.

“Imao je tako zarazan osmijeh da kada sam bio najneraspoloženiji vraćao me u život. Kad ga vidim svi problemi nestanu. Sada ga nema, ali sam mu obećao na grobu da ću sve riješiti i pravdi ih privesti”, rekao je Davor.

Ponovio je da su ga “ubili, silovali i uništili mu čitavo tijelo”. Rekao je da se jednog dana mora ispovijediti, ali da boga ne prizna. Kaže da jedina osoba kojoj se može ispovjediti je ubijena, a druga kojoj se mora ispovijediti je kćerka Teodora.

(Kliker.info-RS)

29.09.2018.

JAVNA KUĆA

29.09.2018.

ODLAZEĆI

Odlazeći | Tacno.net


Odlazeći


Odlazeći | Tacno.net
29.09.2018.

OGLASILO SE VIJEĆE EVROPE: INFORMISANI SMO O OPASNOSTI MANIPULACIJE GLASOVNIH BH. GRAĐANA KOJI SU VAN DRŽAVE

OGLASILO SE VIJEĆE EVROPE: Informisani smo o opasnosti manipulacije glasovima bh. građana koji su van države

Prošle sedmice BiH su posjetili parlamentarci Dame Cheryl Gillan (šefica delegacije, Ujedinjeno Kraljevstvo, grupa Evropskih konzervativaca), Angela Smith (Ujedinjeno Kraljevstvo, grupa Socijalista, demokrata i zelenih), Claude Kern (Francuska, Alijansa liberala i demokrata za Evropu), Petter Eide (Norveška, grupa Ujedinjene evropske ljevice) i Tiny Kox (Holandija, izvjestilac Monitorning komiteta).


OGLASILO SE VIJEĆE EVROPE: Informisani smo o opasnosti manipulacije glasovima bh. građana koji su van države

........................

Članovi delegacije Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PACE), a koja je prošle sedmice okončala posjetu BiH, naveli su kako su informisani o opasnosti manipulacije glasovima građana BiH koji žive van države. Prošle sedmice BiH su posjetili parlamentarci Dame Cheryl Gillan (šefica delegacije, Ujedinjeno Kraljevstvo, grupa Evropskih konzervativaca), Angela Smith (Ujedinjeno Kraljevstvo, grupa Socijalista, demokrata i zelenih), Claude Kern (Francuska, Alijansa liberala i demokrata za Evropu), Petter Eide (Norveška, grupa Ujedinjene evropske ljevice) i Tiny Kox (Holandija, izvjestilac Monitorning komiteta). 

Nakon posjete BiH oni su konstatovali transparentnost i napore Centralne izborne komisije (CIK) BiH, uprkos brojnim pritiscima i radu u izazovnom i komplikovanom političkom okruženju s ograničenim ljudskim i finansijskim resursima. 

"Registracija stranaka i kandidata je bila inkluzivna, ali postoji zabrinutost o tačnosti registracije birača. Neki sagovornici su informisali delegaciju da je među kandidatima veliki vroj stranaka i kandidata za koje se čini da su fiktivni kako bi se dobila mjesta na glasačkim mjestima za moguću manipulaciju izbornim procesom", navode članovi delegacije. 

Ova delegacija nije mogla provjeriti te navode, a u saopćenju dodaju da ako se takvi navodi pokažu vjerodostojnim to bi moglo dodatno narušiti povjerenje javnosti u demokratski izborni proces koji je još uvijek nisko u BiH. 

"Delegacija PSVE-a je također informisana o opasnosti manipulacije glasovima građana koji su van države. Prema mišljenju mnogih naših sagovornika, najveći izazov na dan izbora za izbornu administraciju moglo bi biti brojanje i tabeliranje rezultata. Zato je delegacija sugerisala CIK-u i drugim relevantnim učesnicima da preduzmu sve odgovarajuće mjere da bi izbjegli moguće nepravilnosti tokom glasanja te proces brojanja glasova", ističu članovi delegacije. 

Delegacija Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope pozdravila je značajan posao rastućeg broja organizacija civilnog društva koje su aktivno uključene u proces posmatranja izbora te ih ohrabruje da nastave svoje aktivnosti. 

Konstatovali su i da se delegacija sastala većinom s muškim sagovornicima te je sa žaljenjem istakla nisku stopu učešća žena u kampanji.
29.09.2018.

ŽELJKO KOMŠIĆ : ISPITATI POLITIČARE KOJI SU UMIJEŠANI U IZBORNU PREVARU ENORMNIH RAZMJERA

KOMŠIĆ ZAHTJEVA OD TUŽILAŠTVA BiH: Ispitati političare koji su umiješani u IZBORNU prevaru enormnih razmjera


"Kada to evidentno neće da uradi Centralna izborna komisija, smatramo da je onda na potezu Tužilaštvo BiH. Nereagovanje institucija BiH u smislu zaštite ustavnosti i zakonitosti izbornog procesa, imat će dalekosežne posljedice po sve buduće procese u BiH", dodao je Komšić.


KOMŠIĆ ZAHTJEVA OD TUŽILAŠTVA BiH: Ispitati političare koji su umiješani u IZBORNU prevaru enormnih razmjera

............................
"Mediji, ali i naši aktivisti na terenu, sve učestalije navode da postoje prijave birača iz inostranstva za glasanje na općim izborima 2018, koje nisu zakonite i čak predstavljaju krađu i zloupotrebu identiteta građana. Tražimo da se ispitaju domaći subjekti umiješani u ovu moguću prevaru enormnih razmjera, ali i umiješanost institucija i pojedinaca iz Republike Hrvatske u navodne zloupotrebe prilikom registracije takvih birača. Također, pozivamo Tužilaštvo BiH da izvrši provjeru rada diplomatsko-konzularne mreže BiH i eventualno učešće konzularnog i diplomatskog osoblja BiH u takvim pokušajima izbornih prevara i krađa", navodi Komšić. 

"Kada to evidentno neće da uradi Centralna izborna komisija, smatramo da je onda na potezu Tužilaštvo BiH. Nereagovanje institucija BiH u smislu zaštite ustavnosti i zakonitosti izbornog procesa, imat će dalekosežne posljedice po sve buduće procese u BiH", dodao je Komšić.

 

"Također, koristimo ovu priliku da pozovemo CIK BiH da se javno izjasni o navodima medija kako se sprema donošenje Odluke o popuni Doma naroda u Parlamentu Federacije BiH po popisu iz 2013. Podsjećamo, ako je ova informacija tačna, da to predstavlja direktno kršenje ustavnih odredbi u kojima se govori o tome da se u ovakvim slučajevima primjenjuju rezultati popisa iz 1991. i to sve do implementacije Annexa VII Daytonskog mirovnog ugovora, odnosno do trenutka kada nadležni organi BiH ili OHR proglasi da je taj annex proveden. Svako postupanje CIK-a BiH, protivno ustavnim odredbama, makar to bilo i privremeno, predstavlja protuustavno djelovanje institucija BiH i može dovesti do toga da se formiranje Doma naroda Parlamenta BiH smatra neustavnim i protuzakonitim. To bi za posljedicu imalo da se svi zakoni i odluke koje donese takav dom imaju smatrati protuustavnim", naglasio je Željko Komšić.

29.09.2018.

NEIZVJESNI BALKANSKI PUTEVI EU INTEGRACIJA

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940478

Powered by Blogger.ba