Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

28.09.2018.

BiH U STANJU NEDOVRŠENOG RATA?

28.09.2018.

BRUCE HITCHNER: PODJELA BiH NIJE OPCIJA

28.09.2018.

U SKLADU SA SVOJIM NADLEŽNOSTIMA MINISTRA: ADIL OSMANOVIĆ POKRENUO PROCEDURU ZAŠTITE BiH PO PITANJU PELJEŠKOG MOSTA

U SKLADU SA SVOJIM NADLEŽNOSTIMA MINISTRA: Osmanović pokrenuo proceduru zaštite BIH po pitanju Pelješkog mosta

U skladu sa svojim nadležnostima ministra civilnih poslova Bosne i Hercegovine, danas sam uputio inicijativu prema Pravobranilaštvu Bosne i Hercegovine da pokrene pravne procedure zaštite interesa Bosne i Hercegovine koji joj pripadaju kao pomorskoj državi, potpisnici UNCLOS-a.


U SKLADU SA SVOJIM NADLEŽNOSTIMA MINISTRA: Osmanović pokrenuo proceduru zaštite BIH po pitanju Pelješkog mosta

.....................

Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine je dužno i nadležno da brani interese Bosne i Hercegovine, kao i da koristi sva pravna sredstva u očuvanju i zaštiti istih.

 

Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine je državna institucija koja sve aktivnosti preduzima na bazi relevantnih pravnih činjenica, i kao takva ne može niti smije biti izložena bilo kakvim političkim pritiscima, jer su postupci svih zaposlenih u Pravobranilaštvu Bosne i Hercegovine, kao i u svim drugim državnim institucijama podložni materijalnoj i krivičnoj odgovornosti u slučaju njihovog postupanja, ali i ne postupanja koje može biti na štetu i protiv interesa Bosne i Hercegovine.

 

Sve nadležne institucije Bosne i Hercegovine su dužne da zajednički i koordinirano rade na očuvanju i zaštiti prava i interesa Bosne i Hercegovine, uključujući i njena prava na pristup moru, koja su garantovana međunarodnim aktima, instrumentima i konvencijama. Bosna i Hercegovina nema ništa protiv da Republika Hrvatska spaja svoj teritorij, ali Bosna i Hercegovina je isto tako odlučna da štiti svoja prava i interese na moru.

 

Ovim putem javno pozivam rukovodstvo Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine da savjesno ocjeni sve predočene informacije i dokaze, te na bazi stručne ocjene pod hitno pokrene pravne procedure kod nadležnih međunarodnih sudova, koje će voditi zaustavljanju izgradnje Pelješkog mosta dok se ne riješi pitanje naše morske granice sa Republikom Hrvatskom i utvrđivanje koridora za slobodan pristup otvorenom moru, kroz postupak mirenja pred Međunarodnim sudom za pravo mora.

 

Na ovo Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine obavezuje ne samo postupanje po službenoj dužnosti, već ga na to obavezuju i ranije relevantne odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine kao i Deklaracija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o Pelješkom mostu od 13. septembra 2017.godine.

 

U skladu sa ovom inicijativom su i ranije izjave najviših zvaničnika Republike Hrvatske kojima su zagovarali da sve sporove sa susjednim državama u vezi sa državnim granicama trebaju rješavati stalna pravosudna međunarodna tijela. Nadam se da će naše pokretanje postupka mirenja kod Međunarodnog suda za pravo mora u Hamburgu ići u pravcu rješenja pitanja koja dugo vremena opterećuju bilateralne odnose Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

 

Također, pokretanje pravnog postupka zaštite interesa Bosne i Hercegovine predstavlja i ispunjenje preporuka Evropske Komisije da Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska riješe pitanje utvrđivanja svojih granica u skladu sa međunarodnim pravom.

 

Na kraju pozivam sve relevantne državne institucije, ugledne stručnjake i akademsku zajednicu te javnost da zajednički podržimo aktivnosti nadležnih institucija na očuvanju i zaštiti prava i interesa Bosne i Hercegovine na moru na način da svatko unutar svojih kompetencija stane u odbranu onoga što je neupitno pravo i interes države Bosne i Hercegovine.

28.09.2018.

BEOGRAD ME DANAS PITA: "ŠTA IMA U SARAJEVU" ?

28.09.2018.

NEPRIJATELJI BiH FANTAZIRAJU DA JE BRČKO VLASNIŠTVO RS-A, STOLAC, ČAPLJINA I NEUM JUŽNOHRVATSKE OPĆINE?

28.09.2018.

MILORAD DODIK SE PONAŠA KAO DIKTATOR: KO GLASA ZA OPOZICIJU, IZBACIĆEMO GA S POSLA

apažen nastup Dodika u Gacku : Ko glasa za opoziciju, izbacićemo ga s posla (VIDEO)

Izborna kampanja za opšte izbore u BiH u punom je jeku, a predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik imao je zapažen nastup u Gacku.Obraćajući se na skupu, lider SNSD je poručio da će svi koji budu glasali za opoziciju dobiti otkaz.

“Nemoj slučajno da neko ko je zaposlen u Gacku da glasa za Govedaricu i SDS. Izabacićemo ga s posla. A vas molim vas, koga vi vidite da glasa, a da radi, samo mi javite, ja ću ga izbaciti. Direktore, nemoj mi biti tako ozbiljan, ja ti otvoreno kažem. Neću da ih gledam tamo“, poručio je Milorad Dodik zbog čega je protiv njega Transparency International u BiH (TI BIH) podnio krivične prijave.

Opšti izbori u BiH održaće se 7.oktobra.

(Kliker.info-B92)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940329

Powered by Blogger.ba