Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

25.09.2018.

MIGRANTSKI TEST ZA BiH

25.09.2018.

'OPKOLJENO SARAJEVO' U BEOGRADU

25.09.2018.

JESTE, BEOGRADE, KRIV SI I IZVINI SE

JESTE, BEOGRADE, KRIV SI I IZVINI SE: Izložba “Opkoljeno Sarajevo” Historijskog muzeja BiH otvorena u „prestonici“

Izložba je rezultat saradnje Historijskog muzeja BiH i Fonda za humanitarno pravo, a biće otvorena do 6. oktobra 2018. godineJESTE, BEOGRADE, KRIV SI I IZVINI SE: Izložba 'Opkoljeno Sarajevo' Historijskog muzeja BiH otvorena u 'prestonici'

...................

Izložba “Opkoljeno Sarajevo” Historijskog muzeja BiH otvorena je  u Ustanovi kulture Parobrod u Beogradu, saopćeno je iz Muzeja.

 

Izložba “Opkoljeno Sarajevo” govori o životu građana u periodu opsade - o upornosti, snalažljivosti i kreativnosti Sarajlija koji su 1.335 dana živjeli bez struje, vode i grijanja.

 

Ova postavka prikazuje kako je tekao svakodnevni život u gradu, gdje i kako su građani nabavljali vodu i hranu, kako su izgledale gradske pijace i ulice, kako se komuniciralo, kako su radile bolnice i škole, kakav je bio kulturni život...

 

Priča o opsadi ispričana je kroz fotografije, dokumente i predmete koje su pravili građani. U stvaranju izložbe su učestvovali i građani Sarajeva, doniranjem ratnih predmeta Muzeju i dijeljenjem svojih ratnih priča i sjećanja.

 

Izložba je rezultat saradnje Historijskog muzeja BiH i Fonda za humanitarno pravo, a biće otvorena do 6. oktobra 2018. godine.

 

U četvrtak od 17 sati Javni čas o opsadi Sarajeva održaće Nemanja Stjepanović iz FHP-a, 4. oktobra biće organizovana projekcija filma “Opsada” francuskog novinara Remyja Ourdana, kao i razgovor sa autorom filma i Sarajlijama, dok je promocija knjige “Some Kind of Justice - The ICTY's Impact in Bosnia and Serbia” planirana za 5. oktobar.

 

(SB/BHRT)

25.09.2018.

ŽELJKO KOMŠIĆ : "NIKADA ZAGREB NEĆE KROJITI ZAKONE U BiH, ZNAMO ŠTO JE GRABAR-KITAROVIĆ ZABRINUTA..."

KOMŠIĆEVE RIJEČI ODJEKUJU LIVNOM: "Nikada Zagreb neće krojiti zakone u BiH, znamo što je Grabar-Kitarović zabrinuta..."

"Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ponovo žali, preciznije rečeno, kuka po svijetu što izmjene Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini nisu izvršene po političkoj želji zvaničnog Zagreba", kazao je danas u Livnu predsjednik DF-a i kandidat za člana Predsjedništva Željko Komšić...KOMŠIĆEVE RIJEČI ODJEKUJU LIVNOM: 'Nikada Zagreb neće krojiti zakone u BiH, znamo što je Grabar-Kitarović zabrinuta...'


..................

"Grabar-Kitarović je s pravom zabrinuta. Silan je novac Zagreb potrošio da u Bosni i Hercegovini nametne diskriminatorske i anticivilizacijske odredbe Izbornog zakona. Silan su napor uložili da se u Bosni i Hercegovini nejednaka vrijednost glasa ozvaniči kao standard.

 

Pozivati ih da se prestanu miješati u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine postalo je besmisleno. Bolje bi im bilo da vrate novac koji su pokrali od bh. građana, u ovom konrektno slučaju od Hrvata, koristeći se imovinom i resursima Bosne i Hercegovine, a to se posebno vidi ovdje, na primjeru Buškog jezera.

 

Jedino što im možemo reći da u tome neće uspjeti. Nikada neće uspjeti da nametnu to da je glas HDZ-ovog Hrvata tri do četiri puta vrijedniji og glasa drugog Hrvata iz Sarajeva, Tuzle itd, ili glasa nekog Bošnjaka, Srbina.

 

Da je to imalo ikakve šanse dobili bi podršku na adresama gdje su za to svim silama lobirali", rekao je Komšić.

 

On je podsjetio na dugu borbu koja se vodila oko izmjena Izbornog zakona.

 

"Pojedini krugovi u Sarajevu u početku su bili spremni pristati na zahtjeve HDZ-a i Zagreba. Ti zahtjevi nisu bili ništa drugo nego zahtjevi za uspostavljanjem etničkih izbornih jednica.

 

Drugim riječima radilo se o pakovanju trećeg entiteta ili revitalizaciji Herceg Bosne. Samo zahvaljujući jednom dijelu građanskih stranaka, zahvaljujući odgovornim pojedincima i medijima to je zaustavljeno.

 

Mnogi građani nažalost i ne znaju, jer su okupirani svojim svakodnevnim problemima, kakva se borba vodila na tome polju, iz dana u dan.

 

Znat će se to jednog dana, pa će oni koji su tad bili spremni da HDZ-u i Zagrebu izađu u susret - i daju ono što se ne može dati, jer bi to predstavljalo uvod u raspad države - tada govoriti, da je zaustavljanje toga bila njihova zasluga. Ali neka će, to nije bitno.

 

Ono što je u vezi izmjena Izbornog zakona bitno jeste da se probosanske stranke grupišu i izguraju svoj prijedlog koji je ponuđen kroz Zakon o izbornim jedinicama, a koji ima podršku Venecijanske komisije i koji je po evropskim i demokratskim standardima, i da ne dopustimo da nam Zagreb kroji zakone", zaključio je Komšić.


(Vijesti.ba)

25.09.2018.

LIDER POKRETA "RESTART SRPSKA" PISAO MILORADU DODIKU: "NAJBOLJE TI JE DA POBJEGNEŠ U RUSIJU, TAMO JE MIRA PA JE OŽENI ZBOG PAPIRA"!

LIDER POKRETA "RESTART SRPSKA" PISAO DODIKU: "Najbolje ti je da pobjegneš u Rusiju, tamo je i Mira pa je oženi zbog papira"!

Lider pokreta ''Restart Srpska'' Stefan Blagić napisao je otvoreno pismo predsjedniku Republike Srpske i Saveza nezavisnih socijaldemokrata Miloradu Dodiku. Ne može se oteti utisku da ovo pismo podsjeća na ono koje je 2000. godine lider SNSD-a i tadašnji premijer RS uputio predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću, u kojem ga je pozvao da odstupi. To pismo je počinjalo sa - "Vrijeme je da odeš, Slobodane. "


LIDER POKRETA 'RESTART SRPSKA' PISAO DODIKU: 'Najbolje ti je da pobjegneš u Rusiju, tamo je i Mira pa je oženi zbog papira'!

........................

Pimo prenosimo u cjelosti.

Dragi šefe,

Pošto niko od tvojih prijatelja/saradnika ne smije da ti kaže (tješe i tebe i sebe), evo ja ću ti reći.

Narod te više neće. Da, dobro si pročitao. Narod te neće i mnogo je razloga zašto je to tako.

Bez mnogo razmišljanja, postavio si monstruma na čelo MUP-a, a onda ti se obilo o glavu. Sada je on „glavni baja“, a ti si miš koji proviruje iz rupe. Mnogo me podsjećaš na Džerija, sa jednom bitnom razlikom: Džeri je na kraju izlazio kao pobjednik, a ti nećeš.

Najbolje te uporediti sa bokserom koji je svjež kao „dašak vjetra“ uletio u ring kojeg je napravila međunarodna zajednica. Krenula te karta, ogroman novac, podrška stranaca, podrška na izborima. Lijepo je izgledalo za tebe.

A onda se sve promijenilo. Sve je počelo od bjesomučne pljačke od strane tebe i tvoje ti bratije, da bi završilo tako što jednog od tvojih pouzdanih, srebroljubivih saradnika ozvaničiše kao „kralja korupcije“. Da stvar bude gora, kruna dođe od, ni manje ni više, nego najmoćnije svjetske sile, iste one sile koja te ustoličila. „Kralj korupcije“ ti sada nosi listu. Kako si samo nisko pao...

Kada si uguran u ring, imao si i mogao si sve, ali ništa niste ni znali ni htjeli. Osim jednog – sveopšte pljačke sa nesagledivim posljedicama. Sada, kada para više nema, ti se teturaš u ringu i svaki dan primaš teške udarce, pa se hvataš za konopac. Nema nazad, „šefe“, meč se ne može vratiti na početak, sada ti svaki udarac može biti koban, desio se on danas ili u bližoj budućnosti. Nokaut je izvjestan, ali najmanje što možeš je da izgubiš bodove.

Zato bježi, šefe, skupi „porodično blago“, oteto od naroda, pa se ti i tvoji usidrite na istoku, jer, ne biste valjda na „prljavom zapadu“. A tamo čekaju i sankcije, pa nije nikako zgodno. Za spasenje sopstvene zadnjice, tebi ništa strano nije, pa da te podsjetim, tamo je i Mira. Oženi je zbog papira.
25.09.2018.

DA LI ĆE DRAGAN ČOVIĆ NA IZBORIMA PLATITI CIJENU VLASTITOG RADIKALIZMA?

KOMŠIĆ JE ODGOVOR NA HDZ-ovo NACIONALISTIČKO SILEDŽIJSTVO: Da li će Čović na izborima platiti cijenu vlastitog radikalizma?

Izbor između Čovića i Komšića izbor je između onoga ko je puškom branio BiH i onoga ko je eksploatisao robovsku radnu snagu logoraša iz Heliodroma, izbor između građanske i troentitetske BiH, i u prvom redu, izbor između Bosne i Hercegovine i Herceg-Bosne. Između te dvije strane stoji nepremostiva civilizacijska provalija. Stavljati znak jednakost između njih jednako je kao i kada Čović građansku državu izjednačava s islamskom državom.


KOMŠIĆ JE ODGOVOR NA HDZ-ovo NACIONALISTIČKO SILEDŽIJSTVO: Da li će Čović na izborima platiti cijenu vlastitog radikalizma? - 1

.......................

Piše: Danijal HADŽOVIĆ

 

Prije samo nekoliko mjeseci bilo je uistinu teško vjerovati da bi Željko Komšić mogao ponovo zasjesti u Predsjedništvo BiH. Nakon solidnog rezultata na izborima 2014. godine, kada je bio treća stranka u Federaciji, DF je vrlo brzo ušao u fazu unutrašnjih sukoba, osipanja i gubitka relevantnosti. Tako je na izborima 2016. osvojio svega oko 60.000 glasova, što je bilo za gotovo 100 hiljada manje u odnosu na opšte izbore. Poslije izbora dodatno su produbljeni unutarstranački sukobi, te su nastavljenja ospipanja i prelasci članstva u suparničke političke opcije. Malo ko je mogao vjerovati da bi uslijed takvog stanja u stranci Komšić opet mogao biti ozbiljan kandidat za Predsjedništvo, nakon što je uvjerljivo pobjeđivao 2006. i 2010. godine.


Ipak, prema posljednjim istraživanja Valicona, Komšić i Čović su potpuno izjednačeni u podršci koju uživaju među biračima. Treba napomenuti i da je ovo najoptimističnije istraživanje prema Čoviću do sada, jer su sva ona ranija pokazivala ubjedljivu prednost na strani Komšića.

 

Šta se desilo da Komšić u kratkom vremenu od duboke političke krize postane ozbiljan kandidat da zamijeni Čovića u Predsjedništvu?

 

Ukratko, Čović plaća cijenu vlastitog radikalizma. Nakon platformaške vlasti u periodu 2010. - 2014., mnogi su bili skloni povjerovati HDZ-ovoj tezi, iznošenoj mahom uz veliku dozu ostrašćenosti, da je formiranje vlasti bez njih dovelo do bespotrebnog dizanja međunacionalnih tenzija u Federaciji i da ključ stabilnosti i harmonije leži u dogovornoj vladavini "legitimnih" predstavnika svakog naroda. Nakon izbora 2014. HDZ se vratio u vlast, no ojačan i konsolidovan na vlasti, s rukovodećim pozicijama u rukama, ne da nije doprinio harmonizaciji odnosa, nego je demontritrao otvorenu rušilačku politiku prema državi i nebouzdano nacionalističko ludilo . Teško je pobrojati sva nedjela koje je u protekle četiri godine napravio HDZ i pritom pravilno procijeniti koje je veće od kojeg, bilo da se radi o suzdržanosti prilikom glasanja o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, širenju teorija o Bošnjacima kao potencijalnoj terorističkoj prijetnji u najvišim evropskim krugovima, Čovićevog izjednačavanja građanske države s islamskom državom (čime Bošnjacima indirektno oduzima pravo na najviše demokratske tekovine i imputira kolektivni vjerski radikalizam), organizovanog veličanja osuđenih ratnih zločina u Hagu, slikanja s arhitektom pokolja u Ahmićima Dariom Kordićem, otvorenih prijetnji pravljenjem postizbornog haosa i raspada države ukoliko se ne usvoji izborni zakon po njihovoj mjeri, ili instaliranja čitavog niza huškačkih stranačkih medija koji su dosegli nove visine novinarskog beščašća, gdje je jedan od njih otišao čak i dotle da pokolj u Ahmićima proglasi "sprječavanjem širenja ISIL-a u Evropi". Uz sve vrijeme održavanu koaliciju sa SNSD-om, koja je i formalizovana najavom famoznog "plana B", pred BiH se nadvila opasnost da u Predsjedništvo kao ključnu instituciju ove zemlje zasjednu lideri dvije najneprijateljskije stranke prema državi, koje svoje ujedinjene rušilačke namjere više i ne kriju.

 

Ova demonstracija nacionalističkog siledžijstva i antidržavnog djelovala od strane HDZ-a u prvom redu je dovela do konsolidacije i jedinstva probosanskih stranaka, barem po pitanju ključnih pitanja oko ustavnog uređenja i izbornog zakona. Zatim je ponovo osnažila i u žižu izbacila ideju građanske države kao protuteže HDZ-ovom modelu troetničke konsocijacije. I treće, politički je ponovo ojačala Željka Komšića kao antipoda Draganu Čoviću.


Teorija kako je Komšić glavni uzrok Čovićevog nacionalističkog djelovanja i kako njih dvojica sve vrijeme "hrane jedan drugog", koju su ovih dana podastirali trećerazredni analitičari i marginalni kandidati, dubinski je netačna i tendenciozno zlonamjerna. Naime, pomenuta bujica nacionalističkog siledžijstva nije se desila u trenutku Komšićeve vladavine i HDZ-ovog bijesa zbog opozicione nemoći, nego upravo u trenutku kada je bio osokoljen vlašću s nikad moćnijim pozicijama, a Komšić čelnik oslabljene opozicione partije koju su potresali duboki unutrašnji problemi. U tom smislu oživljena Komšićeva popularnost rezultat je masovnog građanskog otopra Čovićevoj rušilačkoj politici, a nije Čovićeva rušilačka politika posljedica Komšićeve popularnosti.

 

Bez obzira šta neko mislio o dosadašnjim političkim rezultatima i djelovanju Komšića, i ma koliko zamjerke na račun njegovog nedovoljnog rada i nedovoljno državničkog držanja bile i utemljene, činjenica je da se radi o jedinom kandidatu koji je u stanju mobilisati dovoljan broj glasača da porazi Čovića. A to nije tek izbor između Čovića i Komšića, nego u širem smislu izbor između onoga ko je puškom branio BiH i onoga ko je eksploatisao robovsku radnu snagu logoraša iz Heliodroma, izbor između građanske i troentitetske BiH, i u prvom redu, izbor između Bosne i Hercegovine i Herceg-Bosne. Između te dvije strane stoji nepremostiva civilizacijska provalija. Stavljati znak jednakost između njih jednako je kao i kada Čović građansku državu izjednačava s islamskom državom. Stoga, glavni krivac za eventualni poraz Dragana Čovića na izborima, bit će Dragan Čović. Lekcija koju bi on i njegovi poleni u konačnici iz svega trebali izvući je da se radikalizam ne isplati i biva na kraju kažnjen.

25.09.2018.

DODIKOV I ČOVIĆEV IZBORNI PLAN B

25.09.2018.

ALENA DžEBO: IZGUBILI SMO DODIR SA SAMIM SOBOM

25.09.2018.

FILMSKI CENTAR: UGOVOR O 'MEZIMICI' SPORAZUMNO RASKINUT, FILM ŽIGOSAN

25.09.2018.

AKADEMIK ESAD DURAKOVIĆ: DRAGAN ČOVIĆ JE I DALJE OSTAO UPORNO I PERFIDNO NENAKLONJEN BiH

Akademik Esad Duraković : Komšić ili Čović; nova šansa za BiH ili produžetak agonije !


U analizama bosanskohercegovačke stvarnosti uvijek sam izbjegavao govoriti o imenima, ili o personalnostima, jer me one ne zanimaju kao takve, nego sam svoju pažnju fokusirao na procese, na pojave, znajući da su jedino procesi važni za budućnost obogaljene zemlje i društva. Međutim, postoje situacije, naravno, kada se od procese ne mogu odvojiti određena imena, budući da ona preuzimaju ili zastupaju određenu vitalno važnu instituciju.
Piše : Esad Duraković (Depo)

Tako sam prinuđen da u ovoj prilici govorim o dva imena koja se natječu za ulazak u Predsjedništvo BiH i da s te institucijske pozicije vrlo značajno utječu na sudbinu BiH.

Kada je Željko Komšić svojevremeno najavio svoju kandidaturu, smatrao sam da to nije trebao uraditi već bi bolje bilo (u ovoj nažalost nakaradno konstruiranoj državi) omogućiti da hrvatske političke partije/subjekti kandidiraju i biraju „svoga“ člana Predsjedništva. Nadao sam se da bi se time mogla primiriti Čovićeva permanentna destruktivna aktivnost.

Međutim, danas mislim drukčije o Komšićevoj kandidaturi jer je Čović do dana današnjega ostao uporno i perfidno nenaklonjen BiH, osoba koja koristi tako visoku poziciju da destruira BiH, da sabotira njen napredak, da s te najviše pozicije denuncira vlastitu zemlju po svijetu i susjedstvu, i td. Postalo je zaista očigledno da njega i njegov HDZ ne može zadovoljiti ništa osim disolucije BiH: njegova energija u tom smjeru (i njegovih partijskih struktura) je konstantna i neiscrpna.

U takvome svjetlu, kandidatura Željka Komšića dobiva novi smisao. Naime, glasanje za Komšića sada je – bez dvojbe – postalo pitanje glasanja za patriotizam ili protiv patriotizma, za probosansku ili antibosansku opciju. Glasači bi morali biti svjesni toga. U danim okolnostima, eventualnim ulaskom Čovića u Predsjedništvo, produžila bi se agonija BiH, s daljnjom i vrlo ozbiljnom tendencijom njenoga raspada; u to nas je Čović uvjeravao svih ovih proteklih godina.

Prema tome, na predstojećim izborima, na raznim nivoima, čini se najvažnijim glasački osujetiti dolazak Čovića u Predsjedništvo, što je nalog patriotske svijesti svima onima kojima je stalo do očuvanja i napretka zemlje. Isticanjem kandidature Čovića, patriote iz drugih nacionalnih korpusa dovedeni su u poziciju da bez kolebanja glasaju za Željka Komšića jer znaju, pouzdano, da time glasaju za spasonosnu probosansku opciju, da takvim glasanjem daju još jednu šansu BiH. To je za njih put bez alternative za mogući spas BiH.

Glasači često kažu kako nije toliko važno ko je član Predsjedništva BiH, da su njihove ovlasti mahom protokolarne i sl. To je zabluda! Naime, član Predsjedništva je na vrlo visokoj poziciji s koje može AUTORITATIVNO – autoritetom upravo te pozicije – djelovati u korist ili na štetu svoje zemlje na međunarodnoj sceni, u diplomatskom koru, naročito kod susjeda itd; on značajno utječe na izbor bh. diplomata, a naivno je vjerovati kako je to beznačajno jer se bitka za ovu zemlju vodi upravo na međunarodnoj sceni gdje se vrše svakovrsna i vrlo produktivna lobiranja. To je moćno oružje u rukama svakog člana Predsjedništva; to je mnogo više od pukog protokola.

Istovremeno, svaki član Predsjedništva, pored toga što djeluje na već spomenuti način, može u Predsjedništvu osujetiti svaku konstruktivnu, pozitivnu odluku Predsjedništva, jer se odluke donose konsenzusom. Drugim riječima, negativno orijentiran član Predsjedništva ima mogućnost da negativno djeluje na dva načina i u dva smjera, a to je veoma mnogo i ne smije se potcjenjivati značaj te pozicije.

Totalni paradoks je to što u BiH – kao nigdje u svijetu – mogu funkcioneri na najvišim državnim pozicijama djelovati protiv interesa vlastite države a da zbog toga ne budu sankcionirani, nego da, štaviše, primaju za to velike plaće i da im se obnavljaju mandati! Stoga, neka glasači dobro razmisle, iako je sve što sam kazao odveć i odavno postalo očigledno.

U danim okolnostima – odnosno upravo u procesu koji sam spomenuo na početku – gotovo sudbinski je važan izbor: Komšić ili Čović; nova šansa za BiH ili produžetak agonije.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88932907

Powered by Blogger.ba