Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

24.09.2018.

GENERAL TRIFUNOVIĆ PO DRUGI PUT MEĐU SRBIMA

24.09.2018.

NOVOM ISTORIJOM DO JOŠ VEĆIH RAZLIKA U BiH?

24.09.2018.

MUJO HADžIOMEROVIĆ UPOZORAVA: "USTAVNI SUD ENTITETA RS-A SE POIGRAVA S OSJEĆAJIMA BOŠNJAKA"

MUJO HADŽIOMEROVIĆ UPOZORAVA: "Ustavni sud RS se poigrava s osjećajima Bošnjaka"

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS odbacilo je kao neprihvatljiv zahtjev Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u vezi sa zaključcima o izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine.


MUJO HADŽIOMEROVIĆ UPOZORAVA: 'Ustavni sud RS se poigrava s osjećajima Bošnjaka'


........................

Podsjetimo, radi se o zaključcima koje je, uz protivljenje Bošnjaka, NSRS usvojila 14. avgusta 2018. godine, a kojima je, između ostalog, odbačen pomenuti Izvještaj, te najavljeno formiranje nove komisije koja bi utvrdila šta se dešavalo u ratu na području Srebrenice.

"Ovakvu odluku Vijeće je donijelo jer je ocijenjeno da osporeni Zaključci NSRS ne sadrže opšte norme i da, shodno tome, nemaju obavezujući karakter, tako da po svojoj pravnoj prirodi ne predstavljaju pravni, već politički akt kojim se izražavaju politički stavovi NSRS", navodi se u saopštenju Ustavnog suda RS.

Dodaje se da je Vijeće utvrdilo, kao i više puta do sada u sličnim situacijama, da nije u njegovoj nadležnosti da ocjenjuje saglasnost osporenih Zaključaka s odredbama Ustava kojima se štite vitalni nacionalni interesi konstitutivnih naroda u RS.

U izjavi za Vijesti.ba, šef Kluba Bošnjaka Mujo Hadžiomerović navodi kako se uopšte ne radi o bilo kakvim neobavezujućim zaključcima, kako je to u svom obrazloženju naveo Ustavni sud RS.

- Radi se o zaključcima koje je izglasala NSRS, i koji po svojoj prirodi i sadržaju kao akt zakonodavnog organa imaju ozbiljne implikacije na bošnjački narod, jer se direktno negira njegovo historijsko postojanje i identitet, ali i genocid, čije su razmjere navedene u Izvještaju - dodaje Hadžiomerović.

Ističe kako će Klub Bošnjaka u daljem postupku koristiti sva raspoloživa pravna sredstva i ići prema Ustavnom sudu BiH.

- Razmislit ćemo i o inicijativi na ustavnost i zakonitost pred istim sudom - dodaje Hadžiomerović.

Napominje kako mu je neshvatljivo da su narušene čak i neke poslovničke odredbe, jer Vlada RS uopšte nije ni čekala na mišljenje Kluba Bošnjaka, kada je na sjednici 18. avgusta van snage stavila Izvještaj Komisije o Srebrenici.

- Neshvatljivo je da se mogu tako ponašati i poigravati s osjećajima Bošnjaka i svim onim što se desilo u tom periodu 1995. godine - dodaje Hadžiomerović.

 

 

(Vijesti.ba/SB)

24.09.2018.

NERZUK ĆURAK: ,,ČEMU ORBANOVA EVROPA? ŠTO ĆE NAM TVRĐAVA EU?"

24.09.2018.

PROF.DR. SLAVO KUKIĆ : LAVROVLJEV VJETAR U LEĐA DODIKU JE JOŠ JEDNA LEKCIJA ZAPADU

24.09.2018.

MILORAD DODIK ZAPRIJETIO PRAVDI ZA DAVIDA

24.09.2018.

KO JE ZA GRAĐANSKU BiH: ČOVIĆEVI POMAGAČI U SARAJEVU - KOMŠIĆA NEĆE IZDATI GRAD KOJEG JE BRANIO

KO JE ZA GRAĐANSKU BiH: Čovićevi pomagači u Sarajevu - Komšića neće izdati grad kojeg je branio

Nema više nikakve sumnje u to da Dragan Čović u borbi sa Željkom Komšićem ima svoje pomagače u Sarajevu. Da stvar bude gora oni se nalaze u lijevo - građanskim strankama. Jedni su svjesni pomagači Čovića, a drugi nesvjesni. Međutim, posljedice su iste...


KO JE ZA GRAĐANSKU BiH: Čovićevi pomagači u Sarajevu - Komšića neće izdati grad kojeg je branio


...............................

Piše: Nihad Hebibović

 

 

I jedni i drugi pokušavaju da izjednače Čovića i Komšića. Pokušava se reći da je sa stanovišta interesa države potpuno nebitno hoće li je zastupati onaj ko veliča presuđene ratne zločince i ne misli to prestati i onaj koji je jedini čovjek među predsjedničkim kandidatima koji je puškom branio ovu državu, dok su neki, pa i među kandidatima, bježali od te obaveze.

 

Ide se toliko daleko, da se iz pojedinih krugova lasnira teza o Komšiću kao nacionalisti. Tvrditi to, zapravo je isto kao tvrditi da je Armija Republike Bosne i Hercegovine kriva za agresiju. Kao da nije problem u Čovićevom i HDZ-ovom nacionalizmu nego u Komšiću koji ga „generiše“.

 

Da nije Komšića, navodno ne bi bilo Čovićevog nacionalizma. Promotori tih teza potcijenjuju inteligeciju građana. Oni ih zapravo žele uvjeriti u to da su sukobi na ovim prostorima počeli zato što je neko ubio srpskog svata, pa su četnici da bi uspostavili ravnotežu morali pobiti deset hiljada ljudi u Sarajevu.

 

Neko će sutra izaći i reći da su svi oni koji su pobijeni u ovom gradu generisali ludilo onih koji su ih ubijali sa brda. Ustvari, neko je to već kazao. Da li je svjestan izrečenog ili ne, potpuno je svejedno, posljedice su iste.

 

I dok Komšića napadaju iz Hrvatske i iz Srbije, počev od Vućiča preko političkog vrha Republike Hrvatske, njihovih medija, i njihovih namjesnika u Bosni i Hercegovini oličenih u Čoviću i Dodiku, toj hajci pridružuju se i pojedini politički krugovi iz građanskih stranaka u Sarajevu.

 

Neko bi to mogao nazvati izdajom države, jer nije Komšić koji se suprostavlja Čoviću i Dodiku njih označio za političkog neprijatelja, nego su oni uvidjevši da im je politička konkurencija, bez ikakvog opreza prihvatili sve one teze protiv Komšića koje upućuju politički neprijatelji države.

 

Oni su te teze prihvatili kao svoje i uokolo ih šire kao istinu. Da li će ta srbijanska „istina“ biti prihvaćena, to će se uskoro znati. Komšić nije izdao Sarajevo, neće valjda ni Sarajevo izdati njega.

 

Sa druge strane, iako se načelno nazivaju građanskim strankama, pojedine građanske stranke još uvijek ne mogu da se odluče i izjasne jesu li građansku državu BiH ili za Čovićevu politiku apartehejda.

 

Komšić bez ikakve rezerve zastupa građanski princip, jedan čovjek jedan glas, a njegovi napadači iz Sarajeva još uvijek ne znaju za što su, te stvaraju neduomice kod građana koji zaslužuju da znaju šta oni zapravo zastupaju.

 

Da li se zalažu za građansku Bosnu i Hercegovinu na principu jedan čovjek jedan glas, ili su za nekakav kompromis sa HDZ-ovom etničkom politikom, koja se saberi oduzmi zasniva na aparthjedu.

 

Jasno da princip jedan čovjek jedan glas nije moguće uspostaviti koliko sutra, te da se za njega tek treba izboriti, međutim građani imaju pravo znati, gdje je ko i na čijoj strani, da li na strani građanske BiH ili na strani vizija HDZ-a i SNSD-a.

 

(Vijesti.ba)

24.09.2018.

DžAFEROVIĆ: "DA STE PROČITALI USTAV, ZNALI BISTE DA JE BRČKO DISTRIKT POD SUVERENITETOM BiH"!

DŽAFEROVIĆ POTOPIO GOVEDARICU: "Da ste pročitali Ustav, znali biste da je Brčko distrikt pod suverenitetom BiH"!

Na izjavu predsjednika Srpske demokratske stranke (SDS) Vukote Govedarice da je Brčko distrikt dio entiteta Republika Srpska, reagovao je kandidat za Predsjedništvo BiH Šefik Džaferović.


DŽAFEROVIĆ POTOPIO GOVEDARICU: 'Da ste pročitali Ustav, znali biste da je Brčko distrikt pod suverenitetom BiH'!


- Brčko distrikt je dio države Bosne i Hercegovine, nalazi se pod njenim suverenitetom i nema nikakve funkcionalne veze sa entitetima. Tako je uređeno kako odlukom Arbitražnog tribunala, tako i prvim i jedinim dosadašnjim amandmanom na Ustav Bosne i Hercegovine, usvojenim 2009. godine. Navedene činjenice predstavljaju pravni bedem od kojeg se svi, pa i Vukota Govedarica mogu samo odbijati i ispadati neozbiljni i neodgovorni - kazao je Džaferović.
 
On ističe da se Govedarica diči neznanjem, ali i privrženošću ratnom zločincu Radovanu Karadžiću. Govedarica se hvali onime čega bi se pametan čovjek trebao stidjeti, naglašava Džaferović.
 
- Kroz cijelu ovu kampanju čini se kao da je cilj u RS-u ko će pokazati više neznanja i negativnog odnosa prema državi BiH i njenim vrijednostima. Takvim odnosom ne pomažu nikome, a naročito ne svojim biračima, koje je takva dosadašnja politika vlasti u RS-u osiromašila. Ljude u ovoj zemlji zanima napredak, ekonomski razvoj i bolji život. Umjesto da im ponudi priču o tome, Govedarica je očito odlučio da se s Dodikom takmiči u tome ko će biti veći destruktivac - kazao je Džaferović.

 

Podsjećamo, kandidat Saveza za pobjedu (SZP) za predsjednika Republike Srpske Vukota Govedarica rekao je sinoć da Republika Srpska mora više brige posvetiti Brčko distriktu koji je, prema njegovim riječima, "sastavni dio Republike Srpske". Govedarica je na predizbornom skupu u Brčkom rekao da se u distriktru mora čuvati srpsko jedinstvo, "koje je sada narušeno".

"Distrikt je sastavni dio Republike Srpske i ne možemo da imamo ovakav odnos prema narodu koji živi u Brčko distriktu", rekao je Govedarica.  

 

Čitaoce podsjećamo da prvi član Statuta Brčko distrikta glasi: 

  1. Brčko Distrikt (u daljem tekstu: Distrikt) je jedinstvena administrativna jedinica lokalne samouprave koja je pod suverenitetom Bosne i Hercegovine.

 

(S.B./Agencije)

24.09.2018.

AMER LERLAGIĆ PORUČUJE SRBIJI: ,,ČUVAĆEMO GRANICU NA DRINI"

AMER JERLAGIĆ PORUČUJE SRBIJI: „Čuvaćemo granicu na Drini“

„Sada nam preskočene lekcije dolaze na naplatu“


AMER JERLAGIĆ PORUČUJE SRBIJI: 'Čuvaćemo granicu na Drini'

......................

Amer Jerlagić, kandidat Stranke za Bosnu i Hercegovinu za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, poručio je danas da neće prihvatiti sporazum o granici sa Srbijom, ako isti ne bude obuhvatio jasne obaveze po pitanju regulisanja prava na hidropotencijal rijeke Drine.

 

"Nećemo dati Drinu i njen hidropotencijal Srbiji. Godinama nisu platili ništa za potapanje srebreničke opštine jezerom Perućac, potpuno neriješene odnose imamo po pitanju hidroelektrana na Drini. Sada oni hoće to da završe u paketu sa pitanjem o granici. Ja ću to, kao član Predsjedništva, zaustaviti", kazao je Jerlagić.

 

"Potpuno smo zaboravili u posljednjih par godina zašto je važna diplomatija u kontekstu sektora energetike. Zašto je važna komunikacija sa međunarodnim arbitražama, istraživanje materije, prepoznavanje izazova. I sada nam te preskočene lekcije dolaze na naplatu. Čuvaćemo granicu na Drini i naš hidropotencijal", zaključio je Jerlagić.

 

(Vijesti.ba)

24.09.2018.

BRANIMIR JUKIĆ DEMOLIRAO DRAGANA ČOVIĆA

BRANIMIR JUKIĆ DEMOLIRAO ČOVIĆA: „Na ova pitanja nemate odgovore!; Jedino je po HDZ-ovoj Čovićevoj  logici dobro ako vas zaobilaze“!

Na poruke koje su upućene sa jučerašnjeg HDZ-ovog predizbornog skupa u Neumu, reagirao je predsjednik kantonalnog odbora DF HNK i nosilac liste za skupštinu Hercegovačko - neretvanskog kantona Branimir Jukić.


BRANIMIR JUKIĆ DEMOLIRAO ČOVIĆA: 'Na ova pitanja nemate odgovore!; Jedino je po HDZ-ovoj Čovićevoj  logici dobro ako vas zaobilaze'!


...................

Jukić ističe da se gomila floskula i otvorenog cinizma sa jučerašnjeg HDZ-ovog skupa u Neumu odavno nije čula, u mjeri u kojoj je jučer navedena.

 
On je pozvao HDZ i Dragana Čovića da umjesto, kako je naveonacionalističkih fraza i prepričavanja derneka po Minhenu odgovorite na sljedeća pitanja:
 
Zbog čega nitko iz Neuma nije dobio nijedno radno mjesto u EP HZ HB a zaposleno je na stotine ljudi?

 

Koliko ljudi iz Neuma radi u HEČ-u (Hidroelektrana Čapljina), a znamo da je akumulaciono jezero kod Hutova na teritoriji općine Neum?

 

Kako je moguće da u stotinama natječaja za administraciju, carinu, MUP HNK baš nitko iz Neuma nije dobio posao?

 

Je li moguće da su ljudi iz Neuma netalentirani za rad u javnim poduzećima pod HDZ-ovom kontrolom ili je posrijedi nešto drugo?

 

Da li je istina da u HDZ-u pričaju viceve o Neumu, Stocu i Ravnom nazivajući ih DDR-om (Istočna Njemačka) ?
 
"Cinično je  da se skupu obraća Jelka Miličević  čije je  Ministarstvo financija uzelo stotine tisuća maraka upravo neumskim hotelskim oporezujući čisti izvoz, odnosno naplatu stranim agencijama, uz obrazloženje može se tumačiti i da jest i da nije izvoz, mi tumačimo da nije, pa vi tužite. Problem je što ćemo mi građani kroz gubitke tužbi na kraju platiti njihovu fiskalnu gimnastiku", rekao je Jukić.
 

Što su HDZ-ova ministarstva napravila za Neum?

 

Apsolutno ništa. Još imaju hrabrosti prisvajati uspjehe ljudi koje su napravili sve sa svojih deset prstiju, pod lihvarskim kreditnim kamatama i rizikujući sve kako bi napravili vlastiti biznis, uprkos HDZ-ovoj vlasti, a ne zahvaljujući njoj?
 
Cesta kroz zaleđe kasni dvadeset godina upravo zahvaljujući HDZ-ovoj vlasti i njihovim fantazijama o zelenim transverzalama. Za taj period su se mogla napraviti čuda u ruralnom turizmu i revitalizaciji neumskih sela. Samo neka pogledaju preko ograde, Konavle u Hrvatskoj ili Njeguše u Crnoj Gori.
 
"No vrhunac svega je izjava kako  će Pelješki most biti značajan za razvoj Neuma. Čitav Pelješac slavi zbog toga što će promet biti preusmjeren na taj poluotok i što će gospodarski revitalizirati taj kraj, da ne pominjem višestruko podizanje cijena zemljišta i nekretnina.  Jedino je po HDZ-ovoj Čovićevoj  logici dobro ako vas zaobilaze", ističe Jukić.
 
Pitam sa praktičnog aspekta,  preusmjeravanjem  samo prometa turističkih autobusa preko mosta, koliko milijuna eura će manje ostajati u Neumu? Što će to značiti za ugostiteljske i trgovinske objekte, naročito na magistralnoj cesti? Koliko će pasti vrijednost zemljišta uz samu magistralu? Stotine obitelji će izgubiti milione maraka samo na vrijednosti zemljišta, da ne govorimo o propuštenim prilikima u trgovinskom i turističkom sektoru?
 
"Objasnite tim obiteljima, poduzetnicima i radnicima, kakva je to razvojna šansa kad izgube posao, promet i vrijednost parcela.Za prethodne lokalne izbore, a uz opću mobilizaciju, HDZ se provukao za stotinjak glasova. Na idućim lokalnim izborima neće imati nikakvu šansu. Ovo nije ni prijetnja, ni obećanje. Ovo je čista činjenica", zaključio je Jukić.
 

24.09.2018.

SRĐAN ŠUŠNICA: OVDJE, SADA U BOSNI

24.09.2018.

FUKARA

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88932993

Powered by Blogger.ba