Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

22.09.2018.

BRZEV: ILUZIJA O SLOŽNOM I SREĆNOM ŽIVOTU

22.09.2018.

KOREJSKO OTVARANJE: ISKRENE NAMJERE ILI NOVA IGRA

22.09.2018.

ŠTA DIJELI BALKAN: POLITIKA, RELIGIJA, ETNOS?

22.09.2018.

RUSIJA POD TERETOM SANKCIJA

22.09.2018.

KOLIKO METAKA MOŽE STATI U TIJELO VAŠEG DJETETA?

22.09.2018.

SERWER O DODIKOVOJ OBMANI SRBA

SERWER O DODIKOVOJ OBMANI SRBA: "Ideja da je Rusija zaštitnik Srba je apsurdna, KOLIKO JE RUSIJA DALA PARA RS-u?"

„Zapravo Moskva daje jako malo pomoći Balkanu. Ustvari, koliko znam ne daje nikakvu pomoć”, navodi profesor Serwer.


SERWER O DODIKOVOJ OBMANI SRBA: 'Ideja da je Rusija zaštitnik Srba je apsurdna, KOLIKO JE RUSIJA DALA PARA RS-u?' - 1


.......................
Daniel Serwer, profesor na Univerzitetu Johns Hopkins, smatra da ruski cilj nije pomoći narodu na Balkanu, već destabilizirati situaciju i povećati utjecaj Moskve. 

„Zapravo Moskva daje jako malo pomoći Balkanu. Ustvari, koliko znam ne daje nikakvu pomoć”, navodi profesor Serwer.
 
On pretpostavlja da će neki ljudi dati glas Dodiku i njegovoj stranci zbog Lavrove posjete koja dolazi dvije sedmice pred održavanje Opštih izbora u BiH.
 
„Ideja da je Rusija zaštitnik Srba je toliko apsurdna da je o tome čak i teško raspravljati”, navodi Serwer.

22.09.2018.

ŽELJKO KOMŠIĆ O POSJETI MINISTRA VANJSKIH POSLOVA RUSKE FEDERACIJE SERGEJA LAVROVA

KOMŠIĆ O JUČERAŠNJOJ „POSJETI“:  "Tzv. 'legitimni predstavnik' nije podsjetio Lavrova na njegov raniji stav o članstvu BiH u NATO-u, jer zajedno sa Dodikom..."

„Člana Predsjedništva iz reda Bošnjaka nemam šta pitati, on je u manjini, kao što je i u manjini opredjeljenje u Predsjedništvu za NATO put BiH"


KOMŠIĆ O JUČERAŠNJOJ 'POSJETI':  'Tzv. 'legitimni predstavnik' nije podsjetio Lavrova na njegov raniji stav o članstvu BiH u NATO-u, jer zajedno sa Dodikom...'

..........................

"Gospodin Lavrov je kazao da poštuje Dejtonski sporazum. Nije baš jasno zašto Lavrov tvrdi da je Milorad Dodik, čovjek koji otvoreno poziva na razbijanje države Bosne i Hercegovine, privržen očuvanju Dejtonskog sporazuma.

 

Očito da su Lavrov i Rusija za nezavisnu BiH taman toliko koliko je Milorad Dodik sa svojim pozivima na otcjepljenje manjeg bh. entiteta, za poštivanje Dejtonskog sporazuma. No, tako to biva kada se propusti od strane izabranih predstavnika Lavrova podsjetiti na njegove riječi.

 

Onda dođemo do toga da Dodikove riječi o poštivanju Dejtonskog sporazuma postanu riječi Sergeja Lavrova", rekao je Komšić.
 
Međutim, dodaje Komšić, postoji potreba, kada to već ne čini Predsjedništvo u zvaničnim susretima sa predstavnicima Ruske Federacije, da se još jednom podsjeti na stav iste te Ruske Federacije u pogledu članstva BiH u NATO-u, izrečen u periodu kada u Predsjedništvu BiH nisu sjedili "legitimni predstavnici" Hrvata, za razliku od danas kada eto sjede i namjeravaju tu još da ostanu.
 
"Tadašnja poruka ministra Lavrova upućena Predsjedništvu BiH bila je da je Rusija načelno protiv proširenja NATO saveza, ali, ako je NATO naš izbor, Rusija će poštovati takvu odluku institucija BiH. Ta odluka Predsjedništva BiH bila je jednoglasna i nikada nije bila opozvana, povučena ili promijenjena.

 

Neka 'legitimni predstavnik' Hrvata koji NATO put nije pomakao sa mjesta na kojem sam ga ja kao 'nelegitimni' ostavio, sada pojasni građanima BiH, naročito Hrvatima, zbog čega jučer Lavrova na taj stav Bosne i Hercegovine nije podsjetio? Zbog čega je to prešutio?

 

Biću slobodan da kažem, jer se takve stvari ne smiju prećutati, da je samoproglašeni 'legitimni predstavnik' protiv našeg NATO puta i da zajedno sa Dodikom radi za Rusiju.

 
Člana Predsjedništva iz reda Bošnjaka nemam šta pitati, on je u manjini, kao što je i u manjini opredjeljenje u Predsjedništvu za NATO put BiH", rekao je Komšić. Od građana BIH zavisi hoće li se taj odnos promijeniti.
 
Komšić je dodao da "legitimni predstavnik" i lažni zagovornik NATO puta ipak može biti zadovoljan, jer mu je jučer Lavrov poručio: „'Dajte nam sve želje, Rusija je tu.' A želje 'legitimnog' su odavno poznate: izmjena Izbornog zakona i njegovo ustoličenje za 'vječnog legitimnog'. Ni tada, ni sada, ni u budućnosti, to im neće proći! Ni sa Rusima niti bez njih", poručio je Komšić.

 

(Vijesti.ba)

22.09.2018.

DENIS BEĆIROVIĆ ŽESTOKO OPRAO ČOVIĆEVE BOTOVE


BEĆIROVIĆ ŽESTOKO OPRAO ČOVIĆEVE BOTOVE: „Sluganjski mediji HDZ-a, proglašavaju me 'sarajevskim Erdoganom' samo zato što zahtijevam…“!

Povodom "sinkroniziranih i učestalih napada" medija pod kontrolom HDZ-a BiH na Denisa Bećirovića, kandidata za člana Predsjedništva BiH, Bećirović je izjavio:BEĆIROVIĆ ŽESTOKO OPRAO ČOVIĆEVE BOTOVE: 'Sluganjski mediji HDZ-a, proglašavaju me 'sarajevskim Erdoganom' samo zato što zahtijevam…'!

..........................
..................

„Sluganjski mediji HDZ-a, proglašavajući me 'sarajevskim Erdoganom' samo zato što zahtijevam provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava, potvrđuju zapravo da je građanska država jedina progresivna ideja. Osim naglašavanja svojih duboko ukorijenjenih predrasuda o Bošnjacima kao Turcima, odaju i svoju duboku frustraciju činjenicom da su svjesni da ne mogu spriječiti razvoj događanja u smjeru uspostave demokratske, građanske države. Građanski projekt nije nespojiv sa stvarnošću.

 

Naprotiv, građanski projekt ustroja BiH podrazumijeva da država svojim mehanizmima garantira građanima ispoljavanje i javno ostvarivanje svega onoga što pripada sferi nacionalnih sloboda – dakle, vjerske, tradicijske, kulturno-običajne i ukupne nacionalne vrijednosti. Građanski projekt nije ni anacionalan niti nadnacionalan. On uključuje slobodu svih identiteta i upravo građanska BiH stvara prostor za pune ljudske slobode“, ističe je Bećirović.

 

 „Ispravnost mojih stavova posebno potvrđuje činjenica da me napada HDZ-ov kadar sa diplomatskih crnih lista. Naime, kada protiv vas govore pojedinci kojim upravljaju osobe koje su SAD odbile prihvatiti za konzule zbog njihovih retrogradnih, antidemokratskih stavova, onda znate da ste na ispravnom, evroatlantskom putu. S obzirom da takve osobe kao ambasadore Bosne i Hercegovine odbijaju prihvatiti i članice EU, onda znate i da ste na evropskom putu.“

 

„Ispravnost građanskog puta Bosne i Hercegovine bit će popločana provedbom presuda „Sejdić-Finci“, „Pilav“, a naročito presude u slučaju „Zornić“. Ta presuda obuhvata sve druge, a našoj zemlji nalaže uspostavu evropske i građanske države. Napadi glasila ideologije u čijem fokusu je afirmacija zločinačke paradržave za mene su potvrda ispravnosti politike koju vodim. Opravdan je i njihov strah od mog izvjesnog izbora u Predsjedništvo BiH, jer će to biti težak udarac etnokratskom konceptu, stoji u reakciji Denisa Bećirovića.

 

 

 

 

(SB)

22.09.2018.

LAVROV ZA CJELOVITU BiH, A PRIHVATIO ORDEN RATNIH ZLOČINACA: ,,RAZOČARANI SMO ODLUKOM SERGEJA LAVROVA DA SE NAĐE U DRUŠTVU RATNIH ZLOČINACA"

LAVROV ZA CJELOVITU BiH, A PRIHVATIO ORDEN: „Razočarani smo odlukom Lavrova da se nađe u društvu ratnih zločinaca“

„Nakon veta kojeg je Rusija uložila u Savjetu bezbjednosti UN-a na rezoluciju kojom se tražila osuda genocida u Srebrenici, primanje odlikovanja u Banjoj Luci još je jedna loša poruka upućena porodicama žrtava genocida i ratnih zločina i Bošnjacima općenito“


LAVROV ZA CJELOVITU BiH, A PRIHVATIO ORDEN: 'Razočarani smo odlukom Lavrova da se nađe u društvu ratnih zločinaca'

......................
................

SDA je iznenađena i razočarana da je ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov prihvatio da primi orden kojim su ranije odlikovani Slobodan Milošević i pravosnažno presuđeni ratni zločinci poput Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Momčila Krajišnika, Biljane Plavšić.

 

„Iskusni diplomata kakav je Lavrov ne  bi sebi trebao dozvoliti da se nađe u društvu onih koji su osuđeni za najteža krivična odjela sankcionirana međunarodnim pravom, od zločina protiv čovječnosti, do genocida.

Poruke koje smo čuli jučer od ministra Lavrova prilikom sastanka sa najvišim zvaničnicima Bosne i Hercegovine u Sarajevu bile su ohrabrujuće i pozdravljamo ih. Međutim, primanje odlikovanja u Banjoj Luci baca tamnu sjenku i dovodi u pitanje iskrenost takvih stavova. 
 
Nakon veta kojeg je Rusija uložila u Savjetu bezbjednosti UN-a na rezoluciju kojom se tražila osuda genocida u Srebrenici, primanje odlikovanja u Banjoj Luci još je jedna loša poruka upućena porodicama žrtava genocida i ratnih zločina i Bošnjacima općenito“, piše u saopćenju Stranke demokratske akcije..

 

(SB/Vijesti.ba)

 

22.09.2018.

BH DIJASPORA GOTOVO ZABORAVLJENA, ALI KADA JE POTREBNA, ONDA JE PROGANJAJU

22.09.2018.

DRAGO BOJIĆ : OD KULTURE RATA DO KULTURE MIRA

22.09.2018.

ISLAMSKA ZAJEDNICA BiH ZAPANJENA: "SERGEJ LAVROV PRIHVATIO ODLIKOVANJE KOJE SU DOBILI ZLOČINCI, NAKON RUSKOG VETA ZA SREBRENICU OVO JE..."

ISLAMSKA ZAJEDNICA BiH ZAPANJENA: "Lavrov prihvatio odlikovanje koje su dobili zločinci, NAKON RUSKOG VETA ZA SREBRENICU OVO JE..."

Ne želimo vjerovati kako je svjesna odluka gospodina Lavrova i Ruske Federacije bila da se on nađe na listi sa ljudima kakvi su pred međunarodnim sudovima presuđeni ratni zločinci i da se i na taj način relativizira njihov zločin, ali su žrtve tako razumjele ovaj gest i Islamska zajednica u BiH smatra svojom moralnom obavezom da na to upozori - ističe se u saopćenju.


ISLAMSKA ZAJEDNICA BiH ZAPANJENA: 'Lavrov prihvatio odlikovanje koje su dobili zločinci, NAKON RUSKOG VETA ZA SREBRENICU OVO JE...'

.........................

Islamska zajednica u BiH je zaprepaštena činjenicom da je ministar vanjskih poslova Ruske Federacije, gospodin Sergej Lavrov, prihvatio da mu se dodijeli orden kojeg su prije njega dobili presuđeni i dokazani ratni zločinci poput Miloševića, Karadžića, Mladića i Plavšićke, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Rijaseta.

 

- Građani Bosne i Hercegovine su od posjete gospodina Lavrova očekivali da ih uvjeri kako tvrdnje o tome da trenutna ruska politika na Balkanu i u Bosni i Hercegovini nije destruktivna i pristrana prema jednom narodu ili čak jednom političkom projektu unutar toga naroda. Nažalost, to se nije desilo. Naprotiv, nakon veta kojeg je Rusija uložila u Savjetu bezbjednosti kojim se tražila tek osuda zločina genocida u Srebrenici ovo je još jedno poniženje žrtava koje sigurno ne doprinosi pomirenju.
 
Ne želimo vjerovati kako je svjesna odluka gospodina Lavrova i Ruske Federacije bila da se on nađe na listi sa ljudima kakvi su pred međunarodnim sudovima presuđeni ratni zločinci i da se i na taj način relativizira njihov zločin, ali su žrtve tako razumjele ovaj gest i Islamska zajednica u BiH smatra svojom moralnom obavezom da na to upozori - ističe se u saopćenju.

22.09.2018.

MINISTAR VANJSKIH POSLOVA RUSKE FEDERACIJE SERGEJ LAVROV U BOSNI I HERCEGOVINI

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88960691

Powered by Blogger.ba